Päärynöitä rommi-sokeriliemessä.

Poromies

Hei!

Kysymykseni liittyy hedelmiin, alkoholiin ja Itävaltaan.

Tämän syksyn päärynäsadosta tuntuisi tulevan runsas. Hedelmät eivät ainakaan vielä ole kovin makeita, mutta toivon mukaan maku kehittyy lisää ennen poiminta-aikaa. Päähäni pälkähti ajatus, että päärynöistä voisi tehdä yhdessä alkoholin ja sokerin kanssa säilykettä.

Olen törmännyt itävaltalaisessa keittiössä säilykkeisiin, lasipurkkeihin, joissa on ollut erilaisia hedelmiä sokerin (sokeriliemen) ja alkoholin seoksessa. Kuukausia purkissa tekeytyneet hedelmänpalat ovat imeneet itseensä sokeria ja alkoholia, ja toisaalta purkissa oleva alkoholi on saanut makua.

Olettaakseni Itävallassa on käytetty moisten hedelmäsäilykkeiden valmistamiseen tummaa tai vaaleaa rommia, joskus esimerkiksi brandyä. Suomalaiseksi alkoholivaihtoehdoksi voisin kuvitella esimerkiksi Jaloviinan.

Kuukausimääriä muhineesta säilykkeestä saadaan loistavia jälkiruokia. Hedelmänpaloja voidaan tarjoilla esimerkiksi vaniljajäätelön ja tykötarpeiden kanssa. Hedelmänpaloja voidaan käyttää myös leivonnassa. Säilöntäpurkin tyhjennyttyä hedelmänpaloista jäljelle jää makea/makeahko hedelmäinen alkoholin ja sokeriliemen sekoitus, jota voitaneen käyttää esimerkiksi jälkiruokakastikkeena tai nauttia sellaisenaan liköörin tapaan.

Sitten kysymykseen. Onko moinen hedelmien (esim. omenat, päärynät, luumut, aprikoosit) säilöntämenetelmä tuttu kenellekään tällä palstalla? Jos on, löytyykö joltakulta reseptiä/reseptejä hedelmäsäilykkeen valmistamiseen? Esimerkiksi sokerin, veden ja alkoholin suhteet olisi hyvä tietää edes suuntaa antavasti. Valmistusmenetelmän oletan olevan samankaltaisen kuin perinteisessä hedelmäkompotissa.

Kiitän jo etukäteen mahdollisesta avusta.

Ystävällisesti, Poromies

4

1472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rumtopf
      • Poromies

        Kiitos molemmille linkin lähettäneille! Juuri tällaisia etsiskelinkin. Hakusanalla "Rumtopf" täytyy haeskella saksankielisiltä sivuilta muitakin, alkuperäisiä, reseptejä.

        Ystävällisesti,

        Poromies


    • tuttu on

      Sen kun tunget viinapulloon mitä haluat ja se maustaa viinan.

      Kahvinpavut ovat yksi hyvä idea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      42
      2822
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      356
      2600
    3. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      56
      2335
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      35
      2204
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      25
      1733
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1639
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1526
    8. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1449
    9. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1405
    10. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1309
    Aihe