Päärynöitä rommi-sokeriliemessä.

Poromies

Hei!

Kysymykseni liittyy hedelmiin, alkoholiin ja Itävaltaan.

Tämän syksyn päärynäsadosta tuntuisi tulevan runsas. Hedelmät eivät ainakaan vielä ole kovin makeita, mutta toivon mukaan maku kehittyy lisää ennen poiminta-aikaa. Päähäni pälkähti ajatus, että päärynöistä voisi tehdä yhdessä alkoholin ja sokerin kanssa säilykettä.

Olen törmännyt itävaltalaisessa keittiössä säilykkeisiin, lasipurkkeihin, joissa on ollut erilaisia hedelmiä sokerin (sokeriliemen) ja alkoholin seoksessa. Kuukausia purkissa tekeytyneet hedelmänpalat ovat imeneet itseensä sokeria ja alkoholia, ja toisaalta purkissa oleva alkoholi on saanut makua.

Olettaakseni Itävallassa on käytetty moisten hedelmäsäilykkeiden valmistamiseen tummaa tai vaaleaa rommia, joskus esimerkiksi brandyä. Suomalaiseksi alkoholivaihtoehdoksi voisin kuvitella esimerkiksi Jaloviinan.

Kuukausimääriä muhineesta säilykkeestä saadaan loistavia jälkiruokia. Hedelmänpaloja voidaan tarjoilla esimerkiksi vaniljajäätelön ja tykötarpeiden kanssa. Hedelmänpaloja voidaan käyttää myös leivonnassa. Säilöntäpurkin tyhjennyttyä hedelmänpaloista jäljelle jää makea/makeahko hedelmäinen alkoholin ja sokeriliemen sekoitus, jota voitaneen käyttää esimerkiksi jälkiruokakastikkeena tai nauttia sellaisenaan liköörin tapaan.

Sitten kysymykseen. Onko moinen hedelmien (esim. omenat, päärynät, luumut, aprikoosit) säilöntämenetelmä tuttu kenellekään tällä palstalla? Jos on, löytyykö joltakulta reseptiä/reseptejä hedelmäsäilykkeen valmistamiseen? Esimerkiksi sokerin, veden ja alkoholin suhteet olisi hyvä tietää edes suuntaa antavasti. Valmistusmenetelmän oletan olevan samankaltaisen kuin perinteisessä hedelmäkompotissa.

Kiitän jo etukäteen mahdollisesta avusta.

Ystävällisesti, Poromies

4

1409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rumtopf
      • Poromies

        Kiitos molemmille linkin lähettäneille! Juuri tällaisia etsiskelinkin. Hakusanalla "Rumtopf" täytyy haeskella saksankielisiltä sivuilta muitakin, alkuperäisiä, reseptejä.

        Ystävällisesti,

        Poromies


    • tuttu on

      Sen kun tunget viinapulloon mitä haluat ja se maustaa viinan.

      Kahvinpavut ovat yksi hyvä idea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2892
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1976
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1188
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1023
    Aihe