Hei!
Kysymykseni liittyy hedelmiin, alkoholiin ja Itävaltaan.
Tämän syksyn päärynäsadosta tuntuisi tulevan runsas. Hedelmät eivät ainakaan vielä ole kovin makeita, mutta toivon mukaan maku kehittyy lisää ennen poiminta-aikaa. Päähäni pälkähti ajatus, että päärynöistä voisi tehdä yhdessä alkoholin ja sokerin kanssa säilykettä.
Olen törmännyt itävaltalaisessa keittiössä säilykkeisiin, lasipurkkeihin, joissa on ollut erilaisia hedelmiä sokerin (sokeriliemen) ja alkoholin seoksessa. Kuukausia purkissa tekeytyneet hedelmänpalat ovat imeneet itseensä sokeria ja alkoholia, ja toisaalta purkissa oleva alkoholi on saanut makua.
Olettaakseni Itävallassa on käytetty moisten hedelmäsäilykkeiden valmistamiseen tummaa tai vaaleaa rommia, joskus esimerkiksi brandyä. Suomalaiseksi alkoholivaihtoehdoksi voisin kuvitella esimerkiksi Jaloviinan.
Kuukausimääriä muhineesta säilykkeestä saadaan loistavia jälkiruokia. Hedelmänpaloja voidaan tarjoilla esimerkiksi vaniljajäätelön ja tykötarpeiden kanssa. Hedelmänpaloja voidaan käyttää myös leivonnassa. Säilöntäpurkin tyhjennyttyä hedelmänpaloista jäljelle jää makea/makeahko hedelmäinen alkoholin ja sokeriliemen sekoitus, jota voitaneen käyttää esimerkiksi jälkiruokakastikkeena tai nauttia sellaisenaan liköörin tapaan.
Sitten kysymykseen. Onko moinen hedelmien (esim. omenat, päärynät, luumut, aprikoosit) säilöntämenetelmä tuttu kenellekään tällä palstalla? Jos on, löytyykö joltakulta reseptiä/reseptejä hedelmäsäilykkeen valmistamiseen? Esimerkiksi sokerin, veden ja alkoholin suhteet olisi hyvä tietää edes suuntaa antavasti. Valmistusmenetelmän oletan olevan samankaltaisen kuin perinteisessä hedelmäkompotissa.
Kiitän jo etukäteen mahdollisesta avusta.
Ystävällisesti, Poromies
Päärynöitä rommi-sokeriliemessä.
Poromies
4
1497
Vastaukset
- rumtopf
http://www.stockmann.fi/portal/fi/herkku/reseptit_ja_menyyt/reseptit/jalkiruoat/jalkiruoat/rumtopf/
Ruukun valmistuksen voi aloittaa jo kesällä ja jatkaa ihan satokauden loppuun asti.- Poromies
Kiitos molemmille linkin lähettäneille! Juuri tällaisia etsiskelinkin. Hakusanalla "Rumtopf" täytyy haeskella saksankielisiltä sivuilta muitakin, alkuperäisiä, reseptejä.
Ystävällisesti,
Poromies
- tuttu on
Sen kun tunget viinapulloon mitä haluat ja se maustaa viinan.
Kahvinpavut ovat yksi hyvä idea.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 262504
Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää
Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv572284Ikuiset kaipaajat
Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo772266Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle
Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m161979- 841749
En tiedä ymmärrätkö
Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk71439Kun ei numeroa
niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍301368Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla
Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä141244- 41063
Se on siinä
Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna32937