Tulivuoritoiminnasta.

fet1

Suomen tulivuoritoiminnasta.12-05 Energia.

Esittelen pätkiä käydyistä nettikeskusteluistani eräiden asioista perillä olevien henkilöiden kanssa. Tässä henkilö joka käytti ensimmäisessä lainauksessani Ju... nimimerkkiä kirjeen aikoihin. Jatkosta sukeutui eräs paljonkertova kokonaisuus maamme geologian tiimoilta:

(HOULDI MOULDI! jopa on täällä mellakoivilla ns. "ydinhuijaustektoniikkageiologeillamme" paniikkinenää tassutossuissaan, kun esitin pienen pätkän Pohjoismaissamme KIISTATTA sensuroiduista Olkiluodon lävistävän maailman syvimmän Posivan geologienkin pakosta tunnustaman 1000m syvän maailman syvimmän tektoniikkasauman olemassaolosta. Ei näyttänyt oikeen kansa uskovan edes tätä palkatun geologin "disinfomeininkiä"?)

No jo JÄLLEEN meikäläiselle enemmän kuin sulkaa hattuun. Tosiaan jos ydinala luulee hautaavansa tämän puolta Pohjolan ydinvoimaloita parhaillaan massiivisesti uhkaavan tektoniikkareaalin silkalla valehtelupeittelyllään. ..niin. .. Öö?)


No kerrotaan... lähde on radio-ohjelma, josta on kulunut jo vuosia. Ohjelma
ei liittynyt mitenkään ydinvoimaan tms. asiaan. Kyse oli suomen geologiaa ja
kallioperää käsittelevästä jutusta, tai olisiko ollut juttusarja, koska
yhdistän tähän myöhemmin kuulleeni ohjelman, jossa Outokummun geologi kertoi
kaivostoiminnasta ja maaperätutkimuksesta (olisiko vaan ollut sama
toimittaja). Radio-ohjelma oli tieteen stiignafuulia tai joku vastaava YLE:n
tiedeohjelma. Vuotta en ikävä kyllä muista (mutta ei ihan parina viime
vuotena). Tuosta tulivuoren purkauksesta kertoi joku geologi sellaisessa
sivulauseessa, joka kuului about "monelle on varmaan yllätys ettei
viimeisestä tulivuorenpurkauksestakaan ole kuin 7000 vuotta" .
--------------------------------------------------------------
Maassamme on havaittu viimeisin tulivuoritoimintajakso vain 7000v sitten. Tieto pohjautuu mm. Äänisen seutuvilta löytyneisiin massiivisiin kalliosiirroksiin. Niissä havaittiin maaperämme liikkuneen noin 20m pystysiirroksissa jopa kerrallaan. Kyseisen ilmiön on laskettu edustavan 7,3 Richterin asteista maanjäristysjaksoa myös maamme alueilla. Teholuokaltaan melko lähellä -04 tsunamisiirrospituuksia Indonesian rannikolla.

Maaperämme halkaisee kaksi ruhjevyöhykettä, toinen on Kuhmon seudulta suunnilleen perämerelle ulottuva siirrosalue. Ja toinen pidempi kulkee Laatokan pohjoispuolitse Tampereen alapuolelta Olkiluotoon siitä Ruotsin järvivajoamista aina Skotlantiin asti. Viimeaikainen tutkinta on kohdistunut keskeiseen Lappiin ja myös Tampereen seudun diabaasibasalttilaakioalueeseen. Viimeisin puskusaumaruhje tunnetaan Litoraanimeren sulkusaumana. Saumaruhjeiden pintaa ovat useat jäätikköjaksot jo heikentäneet. 10 000 vuotta sitten alkoi viimeisin kallioperän liikunta ylöspäin. Jäätikköpainosta lommolle painunut suunnaton Fennoskandian laatta on niistä ajoista noussut varovaisesti arvioiden huikeat 150m. Kulminaatiopiste on ollut noin 7000v sitten. Samoihin aikoihin maamme oli jo ilmeisenä asutuskohteena. Kalliosta vapautui niin suunnattomat latausenergiat, että maamme peruslaatan saumoista alkoi todistetusti tulla laavavirtauksia. Ilmiön on täytynyt olla aikalaisista niin massiivinen että sen vaikutukset näkyvät myös kansantarustossa viron meteoriittikraatterin synnyn kerronnan tavoin.

Äänisestä Laatokan pohjoispuolelta aina Olkiluodon Sorkan laaksoruhjealueelle asti havaitut kallionousemat ovat samat noin 20m. Tapahtumajaksoa on kartoitettu jo pitkään jotta selviäisi miten kaikki on edennyt. Yli 100 000 vuotta kilometriluokkaiset jäätiköt olivat painaneet koko pohjolan maaperää lommolle. Samalla kallioperään on kohdistunut suunnaton jatkuva heikentävä höyläysefekti. Kun tämä summavaikutus katosi geologimittaisesti pienessä ajassa oli tulos todella raju. Alkuun maa alkoi nousta melko verkkaisesti. Kun jännityspurkautuminen oli päässyt kunnolla vauhtiin, ei enää mikään estänyt sitä. Kiintokallio on sulan magman päällä, kuin omenan kuori. Maanalaiset hitaasti käynnistymistä odottavat magmavirtaukset kiihdyttivät tapahtumat aina n.7000 vuoden takaiseen kliimaksiinsa. Siinä alapuolinen magman liikevoima kohdistui terävästi nouseviin saumalukituksiin. Ikään kuin painekattilan höyry olisi lyönyt lommoutuneen saumakohdan kerrallaan auki. Todistettavasti maamme poikki kulkeva 7,3 Richterin asteen maanjäristys aukaisi magmavirtauksille reittejä pitkin laattaliikuntoalueita.

7000 vuoden takaisista tapahtumista on etsitty tietoja Keskisestä Lapista, Tampereen seudulta ja myös Olkiluodon diabaasihalkeamista ja niiden ikämääreistä. Ennen tutkimusta ennakoitiin, että maamme diabaasi ei olisi tullut koskaan pintakallion kerrosten läpi. Nyt siis ollaan saatu todisteita, että nuorimmat diabaasivirtauksemme ovatkin häkellyttävän nuoria. Mm. Tampereen seudulla ja Lapissa tämä ollaan voitu osoittaa. Suurin kiistely kulminoituu siihen, tuliko laava läpi m y ö s Olkiluodossa olleesta silloisesta suunnilleen 100m vedenalaispurkauksista. Kiistattomia todisteita tästä on kertynyt jo paljon, vain lähinnä enää Posiva ei tätä faktaa ei halua tunnusta. Ja syynä tähän on onkalon loppusijoitussopimattomuus silloin Olkiluodon ydinjätteelle.
------------------
>ReneW wrote:
>Vaikka Suomessa ei nyt olekaan tulivuoritoimintaa, on sitä aikaisemmin ollut. Peruskalliomme pääosan syntyessä, 1 900-1 800 miljoonaa vuotta sitten, Suomen alue sijaitsi Fennoskandian laatan reunalla ja niinpä maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset olivat erittäin yleisiä (3.p). Tulivuoritoiminnasta on eniten merkkejä Keski-Lapissa. Jähmettyneiden laavavirtojen rakenteesta on päätelty purkausten olleen yleensä rauhallisia ja tapahtuneen enimmäkseen veteen. Toisaalta on myös todisteita rajuista räjähdysmäisistä purkauksista. (1, s. 113)
----------------
> Suuren maanjäristyksen todennäköisyys Suomessa on silti olemassa, tosin se on vähäinen. Tämä riski perustuu siihen, että Suomen kallioperästä on löydetty merkkejä jääkauden jälkeisistä kallioperän siirroksista. Esimerkiksi Suomen rajan ja Äänisjärven välillä on parinkymmenen metrin korkuinen jääkauden jälkeinen kallioperän siirros.

*Mitä hittoa tarkoitat sanomalla sen olevan jääkauden j ä l k e i n e n ! Onko tosiaan niin? Ilmiö mitä ilmeisemmin liittyy myös ajallisesti tuohon mainittuun 7000v takaiseen tulivuoritoimintaamme arvaten Tampereen basalttipurkausalueella? Nyt olen jo ihan äimänä.

> Jos siirros on tapahtunut nopeasti, kuten oletetaan,

*Tähänkö perustui se ruotsalaistutkijan aikoinaan esilletuoma fakta. Kaikki nykyiset kalliosiirroksemme maanpäällä on tapahtunut jälkeen jääkauden totaalisen tasoitusefektin.

> Tuo Äänisjärven siirros on luokkaa 7,3 Richteriä, jos se on ollut kertasiirros.

*Tässä on oleellinen pointti se, että m y ö s Olkiluotoseudulla ilmeisen samassa ruhjevyöhykkeellä on yllättäen samansuuruiset n. 18 m kalliosiirrosseinämät suunnattomilla alueilla. Eli Eurajoella on ollut tektoninen about 7 Richterin kalliosiirros 7000 vuotta sitten. Se sama josta puhuit Äänisjärven tapauksessa. On melkein varmaa, että ilmiöillä on suora keskinäiskytkentä!
-----------
*Olisi todella opettavaa saada käsiinsä niitä Englannin valtion ydinhautatutkimuspapereita. Niitä tehtiin noin 10v sitten Skotlannin rannikolla. Siinä missä koko maan katkaisee ne syvät "halkeamajärvet" Suomeenpäin. Kyseessä on siis sama aktiivihalkeama-alue josta puhutaan. Ja noin 4 vuoden tutkimusten jälkeen silloinen Englannin hallitus totesi ruhjevyöhykkeen olevan aivan liian epävakaan ja toimimattoman ydinjätteille. Toki myös näitä tietoja ei maahamme ole tuotu. Joten myös tässä hermeettinen ydinsensuuri on rikkumaton.

*Samoihin aikoihin muuten maassamme näytettiin Ruotsin tutkimuksista samaisesta saumatektoniikasta. Myös Ruotsalaiset myönsivät kyseisen myös heidän maansa läpäisseen Litoraanimerisauman liikkuneen runsaasti jääkausijakson j ä l k e e n. Todennäköisesti sauman uudelleen aukaisseen 2km jäähöyläyksen jälkeen maaperän suunnaton jännityspaine on purkautunut kuten tosiaan mainittiin kerralla 7,3 Richterin asteella ja maan päälle ulottuvana aktiivisena tulivuoritoimintana. Ja oma käsitykseni on se, että juuri Tampereen-seudulla laavaa tuli silloin maan päälle. Koska tiedän siellä suoritetun samoihin aikoihin juuri salattua basalttilaavamittauksia. Myös tuloksista ei ole hiiskuttu julkisuudessa harkitusti mitään.
-------------------

Edellisestä materiaalivaikutteista kiteytin seuraavan oman artikkelini julkiseen kierrätykseen. Artikkelini julkaistiin sen jälkeen 28.05 -05 nimellä "Kuinka turvallinen loppusijoitus on". Aihe kirvoitti huomiota jopa maamme geologeille asti. Esittelen tämän artikkelin jälkeen saamaani palautetta myös:

Nykytiedon mukaan Suomen maaperä jaetaan kolmeen erilliseen keskenään liukuvaan laattaan. Aluettamme siis halkoo kaksi erillistä ruhjevyöhykettä. Vanhempi 2,7 Miljardia vuotta vanha vyöhyke läpäisee Kuhmon kalliot. Alueellahan rekisteröidään vuosittain eriasteisia laattatektonisia ja muitakin kallioliikuntoja. Suomen ennätys toistaiseksi lienee 5,6 Richteriä, joka aikoinaan jo rikkoi kirkkorakennuksenkin. Atlantin selänteen aktiivinen laajentuminen tuo paineita suomalaiseenkin kalliomekaniikkaan, tärähtelyt siis ovat nykyäänkin reaaliaikaisesti mitattavia vuosittaisia tektonisia ja jääkauden jään poistumisesta seuranneita toimintoja.

Toinen huomattavasti vähemmän keskusteltu alue kulkee Laatokalta länteen Suomen halki Tampereen paikkeilta suoraan Ruotsiin Vänernjärven kautta Pohjanmereen. Alueella on aikoinaan sijainnut oseaaninen Litraanimeri. Saumakohdalla sijaitsee suomessakin tulivuorilaavoista ja muustakin oseaanisesta merenpohjasedimenteistä muodostuva vajaa 2-miljardia vuotta vanhan kiven ruhjealue. Rikkonainen pehmeä kiillegneissi ja sitä silpova diabaasi on rannikon rapakiven lisäksi alueen peruskivenä. Puskusaumassa riehuneet murskaavat tektoniset voimat ovat puristaneet vuosimiljardeja syleilyynsä nykymerta huomattavasti suolaisemman meren pohjasedimentit kalliosaumaan. Ne voidaan siis nykyisinkin havaita Posivan suorittamissa koekairauksissa. Suolaisuus nousee pintaveden 0%:sta alaspäin mentäessä noin 2%

1

726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fett1

      helvettiin sotkemasta tätä palstaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8564
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2595
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2313
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1966
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1704
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1519
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1472
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe