Miten valmistan porsaan etuselästä

aterian?

Olisi 700g:n lihaklöntti porsaan etuselkää, MUTTA ei hajuakaan miten siitä alan valmistamaan ateriaa ja millaista ateriaa? Eli kotikokit neuvoa avuttomalle.. :)

Mieltä erityisesti askarruttaa..
Voiko lihapalan vain keittää tai laittaa uuniin ja kuinka pitkäksi aikaa? Ja millä mausteilla? Ja tämän jälkeen vaikka paistaa pannulla? Entäs pitäisikö valkea rasva(?) leikata pois?

Kyllä, en ole tässä asiassa kovinkaan kokenut..

23

20189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohje lihapalallesi.

      Suolaa se kauttaaltaan, kääri tiukkaan kelmuun ja pistä päiväksi pariksi jääkaappiin välillä käännellen.
      Sen jälkeen ota pois kelmu, kuivaa pinta ja ruskista pannulla voissa lihan pinta, älä poista läskiä.
      Ruskistamisen jälkeen kääri liha leivinpaperiin ja sen jälkeen alumiinifoliooon. Laita paketti uuniin 175 asteen lämpäöön ja anna olla siellä kolme tuntia.
      Kuori perunoita ja sipulia ja porkkanoita, leiko ne palasiksi. Ota paisti uunista, poista peitteet ja ota liemi talteen paistovuokaan. Samaan vuokaan lisäät edellä mainitut juurekset sekä lihan päällimäiseksi. Peitä vuoka tiiviisti alumiini foliolla ja laita vuoka edelleen uuniin 175 asteen lämpöön. Ota tunnin kuluttua pois, tai kun juurekset ovat kypsiä. Kaada liemi kattilaan suurusta vehnäjauhoilla, keitä jauhosuurusta 5-10 minuuttia ja lisää valk.pippurijauhetta lisää tilkka kermaa.
      Leikkaa ylikypsä liha paksuhkoiksi viipaleiksi ja tarjoa ateria. Hyvää sapuskaa, eikä tarvitse pelleillä liikojen mausteiden kanssa.
      On kokeiltu, kokeile sinäkin, et kadu.

      • käsittämätöntä

        että paistat 700 gramman porsaanlihapalan peräti neljä tuntia - olkoonkin että "vain" 175 asteessa.


      • vain jos ei ymmärrä
        käsittämätöntä kirjoitti:

        että paistat 700 gramman porsaanlihapalan peräti neljä tuntia - olkoonkin että "vain" 175 asteessa.

        Tarkoitusta. Huomasitko seikan, että liha kääritään pakettiin ja paistetaan paketissa. Tuo paketti estää sitä kuivumasta ja kaikki mehut pysyvät lihassa. Liha paistuu ylikypsäksi, mutta paketin ansiosta jää silti mehukkaaksi. Kyseessä on vain siistimpi muunnos ns. rosvonpaistista, kässäätkö?
        Kokeile itse niin saatat yllättyä. Meinaan itse olen tehnyt tuota ja aina on kelvannut, myös vaativillekin vieraille.
        Jos pistät tuon kokoisen lihaköntsän ilman tuota pakettia 175 asteeseen, niin sinulla on jo parin tunnin perästä 200 gr erittäin kovaa ja mustaa sianlihaa, joka sopii vaikka puukon kahvamateriaaliksi, kässäätkö eron?
        175 astetta on sitäpaitsi melko kova lämpö, ei "vain" 175.


      • käsittämätöntä
        vain jos ei ymmärrä kirjoitti:

        Tarkoitusta. Huomasitko seikan, että liha kääritään pakettiin ja paistetaan paketissa. Tuo paketti estää sitä kuivumasta ja kaikki mehut pysyvät lihassa. Liha paistuu ylikypsäksi, mutta paketin ansiosta jää silti mehukkaaksi. Kyseessä on vain siistimpi muunnos ns. rosvonpaistista, kässäätkö?
        Kokeile itse niin saatat yllättyä. Meinaan itse olen tehnyt tuota ja aina on kelvannut, myös vaativillekin vieraille.
        Jos pistät tuon kokoisen lihaköntsän ilman tuota pakettia 175 asteeseen, niin sinulla on jo parin tunnin perästä 200 gr erittäin kovaa ja mustaa sianlihaa, joka sopii vaikka puukon kahvamateriaaliksi, kässäätkö eron?
        175 astetta on sitäpaitsi melko kova lämpö, ei "vain" 175.

        että joku haluaa syödä ylikypsää porsaanlapaa.


      • maistappas joskus
        käsittämätöntä kirjoitti:

        että joku haluaa syödä ylikypsää porsaanlapaa.

        Kyllä mehevä potsi ylikypsänä ja vielä uunikuumana on sellainen herkku, että siinä kalpenee mummin lihapullatkin. Taiankin käydä hakemassa huomenissa palan potsin lappaa ja tällätä sen uuniin tuon edellä olevan ohjeen mukaan. En tarvitte seuraksi muuta kun hyvää ruislimppua, jota töppään siihen liemeen joka lihasta irtoaa. Palan painikkeeksi jääkykmää kossua ja piimää.
        Halapa ja hyvä herkkuateria juuri minun mieleeni nami!
        Syo sinä lapasi kuivana ja kovana, minä poka vetelen omani ylikypsänä rasva suupielistä valuen ja röyhtäisen napsun päälle.
        Näi ikkää meilä oulusa.


      • käsittämätöntä
        maistappas joskus kirjoitti:

        Kyllä mehevä potsi ylikypsänä ja vielä uunikuumana on sellainen herkku, että siinä kalpenee mummin lihapullatkin. Taiankin käydä hakemassa huomenissa palan potsin lappaa ja tällätä sen uuniin tuon edellä olevan ohjeen mukaan. En tarvitte seuraksi muuta kun hyvää ruislimppua, jota töppään siihen liemeen joka lihasta irtoaa. Palan painikkeeksi jääkykmää kossua ja piimää.
        Halapa ja hyvä herkkuateria juuri minun mieleeni nami!
        Syo sinä lapasi kuivana ja kovana, minä poka vetelen omani ylikypsänä rasva suupielistä valuen ja röyhtäisen napsun päälle.
        Näi ikkää meilä oulusa.

        Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että syön porsaanlapani "kuivana ja kovana"? Päin vastoin, mehukkaana ja pehmeänä.


      • saa muuten
        käsittämätöntä kirjoitti:

        Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että syön porsaanlapani "kuivana ja kovana"? Päin vastoin, mehukkaana ja pehmeänä.

        ilman paistamattakin näin on.Minä ainakin laitan lihan juurekset mausteet yhtäaikaa pataan kypsymään tulee hyvä maku kun muhivat kannen alla muutania tunteja.


      • 1,3 kilon
        saa muuten kirjoitti:

        ilman paistamattakin näin on.Minä ainakin laitan lihan juurekset mausteet yhtäaikaa pataan kypsymään tulee hyvä maku kun muhivat kannen alla muutania tunteja.

        Lammaspaistin (luuton). Suolasin sen jäisenä ja kiedoin kelmuun. Annoin sulaa viileässä pari päivää.
        Poistin kelmun, kuivasin lihan pinnan ja ruskistin sen kauttaaltaan pannulla. Sitten käärin paistin leivinpaperiin ja sen jälkeen tinapaperiin tiiviiksi paketiksi jonka laitoin vuorostaan sopivaan vuokaan ja vuoka uuniin 175 C. Siellä se oli
        yli neljä tuntia jonka jälkeen pudotin lämmön 150 c:n ja siinä vielä reilun tunnin, sitten lämpö pois ja paisti sai muhia vielä kääreessään uunissa reilun tunnin.
        Jumankauta, että tuli lampaasta kesy. Siis niin hyvää ja mehukasta, ettei sanotuksi saa. Ei tarvita veistä, vaan haarukalla voi palastella. Valkosipulipotut kaverina ja sitä syötyään olo on kuin keisarilla. Kokeilkaa!


      • uunipataan
        käsittämätöntä kirjoitti:

        että paistat 700 gramman porsaanlihapalan peräti neljä tuntia - olkoonkin että "vain" 175 asteessa.

        suolaa ja mausteet päälle ja vettä padan pohjalle.
        Kypsyy alle tunnissa.

        Jos haluaa lisukkeita helposti, niin sinne vaan padan pohjalle myös porkkanat, sipulit ym.


      • jäljellä
        vain jos ei ymmärrä kirjoitti:

        Tarkoitusta. Huomasitko seikan, että liha kääritään pakettiin ja paistetaan paketissa. Tuo paketti estää sitä kuivumasta ja kaikki mehut pysyvät lihassa. Liha paistuu ylikypsäksi, mutta paketin ansiosta jää silti mehukkaaksi. Kyseessä on vain siistimpi muunnos ns. rosvonpaistista, kässäätkö?
        Kokeile itse niin saatat yllättyä. Meinaan itse olen tehnyt tuota ja aina on kelvannut, myös vaativillekin vieraille.
        Jos pistät tuon kokoisen lihaköntsän ilman tuota pakettia 175 asteeseen, niin sinulla on jo parin tunnin perästä 200 gr erittäin kovaa ja mustaa sianlihaa, joka sopii vaikka puukon kahvamateriaaliksi, kässäätkö eron?
        175 astetta on sitäpaitsi melko kova lämpö, ei "vain" 175.

        sun ohjeella neljän tunnin paistamisen jälkeen, rusina pussissa,
        1,5 tuntia on ihan maximi, eihän pieni possupala mikään kinkku sentään ole ! Älytöntä turhaa enrgian haaskaustakin pitää uunia päällä 2,5 tuntia yli, kun liha on jo aivan kypsää


      • On kaksi eri asiaa
        jäljellä kirjoitti:

        sun ohjeella neljän tunnin paistamisen jälkeen, rusina pussissa,
        1,5 tuntia on ihan maximi, eihän pieni possupala mikään kinkku sentään ole ! Älytöntä turhaa enrgian haaskaustakin pitää uunia päällä 2,5 tuntia yli, kun liha on jo aivan kypsää

        Kokeile niin huomaat mistä on kyse. Tuloksena on sairaan hyvää mehukasta ja uskomattoman pehmeää lihaa. Mitä tulee energiaan, niin puilla lämmitettävä leivinuuni säilyttää lämpönsä, sitä ei voi kääntää pois päältä niinkuin sähköuunia. Tosin paistoin tuon lampaan paistin tällä kertaa sähköuunissa.


      • Rraikku

        Tulee aika kauan alkuperäisen viestin jälkeen, mutta juuri samalla tavalla jenkeissä ihmiset hulluna savustavat porsaan etuselkää ja lapaa.

        Savustus miedolla lämmöllä kestää esim. kokonisen yön, ja siinä pidetään esim. vesihöyryn avulla huolta että liha ei kuivu matalassakaan lämpötilassa.

        Googlatkaapa joskus "pork butt". On muuten hyvää, kun sen saa haarukalla revittyä rikki, ilman veistä!

        Juju ei ole siinä että liha itsessään kypsyy, vaan siinä, että tietyn lämpötilan saavutettuaan sidekudokset alkavat hajota ja lihasta tulee **todella** mureata. Pätee mille tahansa - itse laitan usein neljän tunnin linnapaistia padassa. Ei kestä leikata, kun on niin mureata.


      • Mc CM

        Aivan LOISTAVAA sapeskia tuli! tais tunnitkin paukkua pahasti reseptin tunneista yli. Aivan Mahtavaa! Kiitos reseptistä


    • wannabekokki

      Laita savipataan paksuja sipuliviipaleita silleen että pohja peittyy, valkosipulin kynsii maun mukaa vaikka kuinka paljon. Jos tykkäät ni jotain vahvaa chilii ..mieluiten kokonaisista kuivatuista ite rouhittua.

      Kaada pohjalle vähän vettä (ja oot jo tietty liottanu savipadan pohjan ja kannen;)

      Laakerinlehtii niin paljo, ett siitä tulee peti.

      Huuho liha kylmällä vedellä ja painele pintaa merisuolaa ja mustapippurirouhetta.

      Lihakimpale luineen, läskeineen, nahkoineen kaikkinee laakerilehtien päälle kippo kiinni ja kylmää uunii.

      Uuni päälle. 175 astetta. Kaks ja puol tuntia. Sit uuni pois päältä ja jälkilämmöllä vielä puol tuntia.

      Nyt voit ottaa sen nahkan ja läskin veke. Lähtee irti melkein itestää.

      Just tein. Aika namii. Ainii ja dippailin sit vielä suupaloja pippurisuola seoksee. Sen voit tehä; kaks osaa suolaa ja yks osa mustaapippurii. Käytä myllyjä.. eli merisuolaa myllyssä ja kokonaisii mustapippureita toisessa. Jauhot on rahantuhlausta - paitsi piri ja kokkeli.

      Hyvä ja terveellinen yöpala ;) Nii sit kaikki mitä jää, eli nahka, rasva, luu ja se liemi sipuleinee ja muinee; kattilaa ja kiehautus, jonku aikaa anna kiehuu ja irrottele luusta lihoja samalla. Saat hyvää lihalientä. Luun voit käyttää viel senki jälkee hyödyks vaikka hernekeitossa.

      Jos ei o savipataa ni käytä vaikka jotain kannellista vuokaa. Ei tuu vaa ihan niin mehukasta, mut toimii varmaa niinki.

      • En lepää laakereilla

        >>>Laakerinlehtii niin paljo, ett siitä tulee peti


      • tietämättömien
        En lepää laakereilla kirjoitti:

        >>>Laakerinlehtii niin paljo, ett siitä tulee peti

        Siis ettehän te tamponit tiedä mitään ruoanlaitosta... Possunlapaa voi pitää vaikka 12h kypsymässä ja varmasti kelpaa joka gourmet perseelle. Kyllä kokki tietää, avatkaa te osaamattomat ne saarioisen mikrolätyt kun ette te muuta näytä osaavan, voi saatanan uusavuttomat..


      • rosvousta
        tietämättömien kirjoitti:

        Siis ettehän te tamponit tiedä mitään ruoanlaitosta... Possunlapaa voi pitää vaikka 12h kypsymässä ja varmasti kelpaa joka gourmet perseelle. Kyllä kokki tietää, avatkaa te osaamattomat ne saarioisen mikrolätyt kun ette te muuta näytä osaavan, voi saatanan uusavuttomat..

        No kyllä tiedetään. Olenkin just kunnostanut maakuopan. Kohta laitetaan rosvopaisti kiville.


      • sitten HYVÄÄ
        rosvousta kirjoitti:

        No kyllä tiedetään. Olenkin just kunnostanut maakuopan. Kohta laitetaan rosvopaisti kiville.

        sipulit.selleri,porkkana,purjo,perunat ja mausteet pippuri pari laakerinlenteä suola sekä kunnonpalaset sikaa ja nautaa Kerman pataa puolilitra vettä ja kansipäälle, yöksi puulämmitteiseen uuniin ehtoolla yösi muhimaan on muutten maukasta.


      • marjatta posiolta
        sitten HYVÄÄ kirjoitti:

        sipulit.selleri,porkkana,purjo,perunat ja mausteet pippuri pari laakerinlenteä suola sekä kunnonpalaset sikaa ja nautaa Kerman pataa puolilitra vettä ja kansipäälle, yöksi puulämmitteiseen uuniin ehtoolla yösi muhimaan on muutten maukasta.

        mitä te kinastelette .kaikilla ei ole tietenkään leivin uunia .eivät sillä paista monta tuntia.minulla on leivinuuni aidon laittaa viikonloppuna porsaan uunilihaa ja paistan muutaman tunnin uunissa,niin kauan ,että lihat tippuu luista .EIKÄ OLE MITÄÄN KUIVAA .ON NIIN HYVÄÄ ,ETTÄ VIITSIS TARJOTA JOPA PRESITENTILLE.


      • ei Jennille
        marjatta posiolta kirjoitti:

        mitä te kinastelette .kaikilla ei ole tietenkään leivin uunia .eivät sillä paista monta tuntia.minulla on leivinuuni aidon laittaa viikonloppuna porsaan uunilihaa ja paistan muutaman tunnin uunissa,niin kauan ,että lihat tippuu luista .EIKÄ OLE MITÄÄN KUIVAA .ON NIIN HYVÄÄ ,ETTÄ VIITSIS TARJOTA JOPA PRESITENTILLE.

        Ainakaan presidentin rouvalle ei kelpaisi, kerta on melkein vegaani.


    • Anonyymi

      Tu ohje lihan käärimisestä ja usean tunnin paistamisesta on juuri oikea tapa etuselälle, jonka tyypillinen kypysymisaika on pitkä ja siksi tuo kääriminen on mehevyyden takaaja. Etuselkää ei ole tapana syödä ns. vain kypäsnä vaan ylikypsänä. Etuselästä tulee myös mermiespihvityyppisenä ruokana maistuva.

      • Anonyymi

        Ihan parin tunnin uunissa olon jälkeen (pari palaa yhteensä 1,7 kiloa) tuli herkullista muutama viikko sitten. Ei tarvinnut monia tunteja uunissa pitää.


    • Anonyymi

      TAMMINEN suolalapa n. kg, on juuri valmistumassa uunista; ollut 3,5 tuntia n. 130-150 C lämmössä...ai että on mureaa.
      Folio jäi laittamatta mutta ei mennyt koppuralle. Kokeilen foliokäärettä ensi kerralla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      3810
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      78
      2017
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      544
      1617
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      85
      1288
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1087
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1018
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      214
      898
    8. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      60
      873
    9. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      171
      854
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      798
    Aihe