Kun kaupasta ostaa hapankaalia jota kuvittelee aidoksi hapankaaliksi, se ei ehkä olekaan sitä, vaan keinotekoisesti viinillä tai etikalla maustettua kaalia!
Kuka tietää varmasti aidon hapankaalin, kenen valmistamana ja mikä tuote, ja mistä sellaista saa?
Epäaito hapankaali ei ole sitä terveellistä, maitohappobakteereja sisältävää, jota kaipaan päivittäiseen ruokaani.
Mikä haapankaali
12
3563
Vastaukset
- "Hapankaali"
Minä en ole erityisesti ihastunut kaupan "lehtevään" hapankaaliin, vaikka se olisi aitoa. Teen itse hapankaalin niin että hakkaan sen ensin hienoksi "hakkeeksi" ja sen jälkeen nuijalla murskaan hapatusastiassa, niin että mehu irtoaa.
Valkokaali sisältää luontaisesti maitohappobakteeria niin runsaasti, että käyminen alkaa siitä johtuen oikeana maitohappokäymisenä. Alkukäyttäminen pitää kuitenkin aloittaa yli 20 asteen lämpötilassa. Kun käyminen on kunnolla alkanut, niin sen jälkeen pitää käyttämistä jatkaa hiukan alle 20 asteen parisen viikkoa. Näin maitohappobakteeri saa selkeän ylivallan. Kun Ph on laskenut noin 4,2:een, niin loppukäyminen maihappobakteerin avulla on varmistunut ja lopputuotteesta muodostuu raikasta hapankaalia. Loppukäyttämisen voi antaa tapahtua noin 10 asteen lämpötilassa.
Valkokaalin hapattamisessa ei tarvi käyttää mitään apuaineita, mutta suolaa voi kuitenkin käyttää noin 0,5 - 1,0 prosenttia. Juurtakin voi käyttää jos hapattamisen alkuolosuhteet eivät ole edulliset - lähinnä alkulämpötila jää alle 20 asteen, ja myös suolan käyttö tässä tilanteessa voi varmistaa maitohappokäymisen alkamisen.
Juurta en ole koskaan lisännyt, mutta suolaa lisään hiukan näppituntumalla. Kertaakaan ei ole epäonnistunut, vaikka alkulämpö jääkin joskus alle suositellun.
Mitä suurempi hapatettava erä on niin onnistuminen on myös varmempaa. 4 - 5 kaalia on jo aika varma erän koko. Pienempääkin erää voi kokeilla.
Ei muuta kuin itse valmistamaan hapankaalia. Kaalin hapattaminen on yksi helpoimpia säilöntämenetelmiä.Ex-appeni hapatti kaalin seassa kurkkuja, jotka olivat pahuksen hyviä. Pitääkä mainitsemaasi seosta säätää lisää, jotta myös kurkut kypsyisivät kaalin seassa?
- "Hapankaali"
Parta-Arska kirjoitti:
Ex-appeni hapatti kaalin seassa kurkkuja, jotka olivat pahuksen hyviä. Pitääkä mainitsemaasi seosta säätää lisää, jotta myös kurkut kypsyisivät kaalin seassa?
Muutama kurkku happanee mainiosti pienemmässäkin erässä. Odottaisin kuitenkin niin että happaneminen alkaa kunnolla ja sen jälkeen laittaisin kurkut hapankaalimassan sisään. Kurkut ei sanottavasti muuta hapankaalin makua joten siinäkään mielessä mitään estettä kurkkujen hapattamiseen kaalin seassa ei ole.
Tulipahan vaan mieleen. Voisiko vihreitä tomaatteja hapattaa hapankaalin seassa. Vihreiden tomaattien sisältämä myrkky kasitykseni mukaan saattaisi hajota turvallisesti hapatuksen yhteydessä. Onko tästä kenelläkään tarkempaa tietoa? - aloittaja
"Hapankaali" kirjoitti:
Muutama kurkku happanee mainiosti pienemmässäkin erässä. Odottaisin kuitenkin niin että happaneminen alkaa kunnolla ja sen jälkeen laittaisin kurkut hapankaalimassan sisään. Kurkut ei sanottavasti muuta hapankaalin makua joten siinäkään mielessä mitään estettä kurkkujen hapattamiseen kaalin seassa ei ole.
Tulipahan vaan mieleen. Voisiko vihreitä tomaatteja hapattaa hapankaalin seassa. Vihreiden tomaattien sisältämä myrkky kasitykseni mukaan saattaisi hajota turvallisesti hapatuksen yhteydessä. Onko tästä kenelläkään tarkempaa tietoa?on kyllä itse tehnyt hapankaalia aikoinaan, mutta nyt ei olisi aikaa siihen, sillä kaalin hakkaaminen hienoksi on hankalaa. Monitoimikone olisi siihen kyllä hyvänä apuna, mutta sen rikkouduttua haluaisin ostaa aivan valmista hapankaalia jo ajankin puitteissa. Hapankaali on tosi terveellistä ja hyvääkin, jos se on onnistunut kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.
Oletteko kukaan tehneet hapankaalia muusta kuin luomukaalista?
Hapankurkku on myös hyvää, mutta se ei säily kovin kauan, joten sitä ei voi tehdä pelkästä kurkusta suuria määriä. Mutta kuten sanoit, hapankaalin joukossa se on varmasti hyvää ja herkullista.
Oletteko kokeillut hapanpunajuurta. Ihanaa, mutta ei säily kauan, mutta ehkä kaalin joukossa kuten kurkkukin. - suolaa, valkosipulia, tilliä
aloittaja kirjoitti:
on kyllä itse tehnyt hapankaalia aikoinaan, mutta nyt ei olisi aikaa siihen, sillä kaalin hakkaaminen hienoksi on hankalaa. Monitoimikone olisi siihen kyllä hyvänä apuna, mutta sen rikkouduttua haluaisin ostaa aivan valmista hapankaalia jo ajankin puitteissa. Hapankaali on tosi terveellistä ja hyvääkin, jos se on onnistunut kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.
Oletteko kukaan tehneet hapankaalia muusta kuin luomukaalista?
Hapankurkku on myös hyvää, mutta se ei säily kovin kauan, joten sitä ei voi tehdä pelkästä kurkusta suuria määriä. Mutta kuten sanoit, hapankaalin joukossa se on varmasti hyvää ja herkullista.
Oletteko kokeillut hapanpunajuurta. Ihanaa, mutta ei säily kauan, mutta ehkä kaalin joukossa kuten kurkkukin.Olen kyllä tehnyt punajuuria. Laitoin kyllä sekaan suolaa, runsaasti valkosipulia ja tilliä. Tuli todella herkullisen makuista ja tuoksuista. Myös väri on todella voimakas. Kyllä ne minulla ovat säilyneet jääkaapissa puolisenkin vuotta. Mehua ei muuten sitten saa heittää hukkaan hapatetuista tuotteista, se on liian ravintorikasta ja terveellistä pois heitettäväksi. Hapanpunajuuret otan ensin liemestään pois ja sitten poistan yhdessä esim. perunan tai wokkivihannesten kanssa. Sitten kun ruoka on kypsää, kaadan sitä mehua päälle.
Hapankaaliin lisään myös hieman punajuurta pieninä kuutoina, vain vähän. Se värjää kaalin mukavan vaaleanpunaiseksi.
Viime aikoina olen fuusioinut näitä meidän hapantuotteita aasialaisiin, mm. korealaiseen kimchi-hapatteeseen. Siellä ne käyttävät sitrushedelmiä alkuhappamuuden nostamiseen. Samalla sitrus antaa mukavan lisämaun. Kiinankaali kuuluu alkuperäiseen kimchiin, mutta itse olen käyttänyt myös valkokaalia. - perehtynyt
suolaa, valkosipulia, tilliä kirjoitti:
Olen kyllä tehnyt punajuuria. Laitoin kyllä sekaan suolaa, runsaasti valkosipulia ja tilliä. Tuli todella herkullisen makuista ja tuoksuista. Myös väri on todella voimakas. Kyllä ne minulla ovat säilyneet jääkaapissa puolisenkin vuotta. Mehua ei muuten sitten saa heittää hukkaan hapatetuista tuotteista, se on liian ravintorikasta ja terveellistä pois heitettäväksi. Hapanpunajuuret otan ensin liemestään pois ja sitten poistan yhdessä esim. perunan tai wokkivihannesten kanssa. Sitten kun ruoka on kypsää, kaadan sitä mehua päälle.
Hapankaaliin lisään myös hieman punajuurta pieninä kuutoina, vain vähän. Se värjää kaalin mukavan vaaleanpunaiseksi.
Viime aikoina olen fuusioinut näitä meidän hapantuotteita aasialaisiin, mm. korealaiseen kimchi-hapatteeseen. Siellä ne käyttävät sitrushedelmiä alkuhappamuuden nostamiseen. Samalla sitrus antaa mukavan lisämaun. Kiinankaali kuuluu alkuperäiseen kimchiin, mutta itse olen käyttänyt myös valkokaalia.maitohappotuotteiden valmistukseen, ja kiitos vinkeistäsi myös punajuuren osalta!
Olet oikeassa! Hapankaalien ja muidenkaan hapantuotteiden mehua ei tule heittää pois. Kaikki mikä hapatetusta tuotteesta löytyy, on hyvää ja terveellistä.
Jos sinulta löytyy muitakin hyviä vinkkejä aiheeseen, otan kiitollisena niitä vastaan!
Mutta onkohan myynnissä missään hapankaalia joka on valmistettu kuten se tuleekin valmistaa maitohappobakteerien syntymiseksi? - ihan kaikki
perehtynyt kirjoitti:
maitohappotuotteiden valmistukseen, ja kiitos vinkeistäsi myös punajuuren osalta!
Olet oikeassa! Hapankaalien ja muidenkaan hapantuotteiden mehua ei tule heittää pois. Kaikki mikä hapatetusta tuotteesta löytyy, on hyvää ja terveellistä.
Jos sinulta löytyy muitakin hyviä vinkkejä aiheeseen, otan kiitollisena niitä vastaan!
Mutta onkohan myynnissä missään hapankaalia joka on valmistettu kuten se tuleekin valmistaa maitohappobakteerien syntymiseksi?kotimainen hapankaali on aitoa ja oikeata. Vain esim. säilykepurkissa myytävä saksalainen ja ranskalainen hapankaali on valkoviinillä hapatettua. Ja jos asut pääkaupunkiseudulla, käy "Eestin herkut" -myymäläketjussa, niin saat aitoa virolaista hapankaalia venäläiseen tapaan.
http://cairbre.wordpress.com/2005/09/30/eestin-herkut-ja-juri-ja-mari-helsingin-virolaisen-ruuan-kaupat/ - kaalin avulla
Parta-Arska kirjoitti:
Ex-appeni hapatti kaalin seassa kurkkuja, jotka olivat pahuksen hyviä. Pitääkä mainitsemaasi seosta säätää lisää, jotta myös kurkut kypsyisivät kaalin seassa?
Seassakin menevät, ja jopa tillillä voi maustaa, ja sinapilla ja mustapippurilla, jos haluaa maustekurkun makua.
Itse kuitenkin otan käyneestä hapankaalista mehua ja myös itse kaalia jonkin verran, lisään siihen vettä (keitetystä jäähdytettyä) ja suolaa. Jauhan kaiken tämän tehosekoittimella hienoksi. Sitten lisään tillin, mustapippuria, sinapinsiemeniä ja piparjuuren paloja. Annan seoksen seistä lämpimässä noin vuorokauden, että oikean käymisen haju alkaa tuntua. Sitten lisään kurkut seokseen ja annan niiden käydä keskimäärin reilun viikon, rippuen vähän koosta.
- Kivenhakkaajaoppilas
Etikka ei hapankaaliin kuulu, mutta valkoviiniä käytetään yleisesti aidon hapankaalin valmistamisessa makua antamaan eikä se tee hapankaalista "epäaitoa". Saksalaista Kühne-merkkistä hapankaalia on säilykkeinä monessa kaupassa. Lidlissä on vastaavaa kaupan omalla merkillä.
- Aion käydä
"Eestin ketjut" -myymälöisä kun olen milloin käymässä pääkaupunkiseudulla. Mukavaa, kun löytyy hapantuotteiden ystäviä muitakin! Ja kun ehdin, kokeilen tänne tulleita vinkkejä ehdottomasti.
Ihania syyspäiviä teille kaikille!
- Anonyymi
Maitohappokäyminenselkein sanoin
https://juuretmaassa.com/2015/10/11/hapatusta-osa-3-nain-valmistat-itse-hapankaalia-yksityiskohtainen-ohje/
Tallinna Keskturg on nainen , joka hapattaa mityä vain . Ostan aina pikkupussukoihin vaikka mitä eli valkosipuli küüslaug ja varsinkin sen ituvarret ihanissa nipuissa vaihtoehtio kevätsipuli
https://keskustelu.suomi24.fi/t/9258896/slaavilaisittain-sailotyt-sipulivarret
https://www.euro-east.fi/tuotteet/vihannessailykkeet-ja-salaatit/venalainen-hapankaali-680g/ - Anonyymi
Hyvää pääsiäistä, ja ottakaa välillä suklaamunia. Muuten on liian hapan naama.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi982550Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302345Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen192088Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663931672- 1121547
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1621287Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2651095- 71994
- 79946
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920