Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Stadilainen bolognese!

teppo.moi

Stadin kundi antaa tässä teille loistavan bolognese-ohjeen et sillei hei! Tätä bolognesea in Stadissa valmistettu jo vuosisata et sillei hei! Resepti kulkee Tepon suvussa, ja se on kuulemma Tepon Jorma-vaarin isoisän kehittämä et sillei hei!

Bolognese-kastike eli "ragú alla bolognese":

- 400-500 gr naudan paistijauhelihaa
- paketillinen (140 gr) pekonia
- pieni purkillinen tomaattipyreetä
- vajaa ruokalusikallinen sokeria (miel. tummaa tai siirappia, mutta tavallinenkin käy)
- 100 gr vihreätä pestokastiketta (purkista, vaikkapa Rainbow)
- keskikokoinen sipuli
- 3 reilunkokoista valkosipulinkynttä
- 1 pienehkö porkkana
- kananmunan kokoinen pala juuriselleriä
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl punaviiniä
- vastajauhettua mustapippuria
- ruokalusikallinen kuivattua basilikaa
(- maun mukaan hiukan kuivattua oreganoa)
(- maun mukaan ripaus raastettua muskottipähkinää, jos on, mutta ei kannata erikseen ostaa, ellei muuten käytä)
- 1-2 laakerinlehteä
- 1 lihaliemikuutio
- n. 2-3 dl kuumaa vettä
- pari ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä

Jos omistaa tarpeeksi suuren kannellisen paistokasarin, pärjää sillä yksin. Muuten tarvitaan sekä isohko paistinpannu ruskistamiseen että kannellinen pata tai kattila (joka ei polta pohjaan) hauduttamiseen et sillei hei!

Aloita ruskistamalla mahdollisimman hienoksi silputtu pekoni oliiviöljyssä. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu paistokseen. Sitten vielä hienoksi raastettu porkkana ja juuriselleri mukaan. Kuullota hetki, sekä lisää jauheliha ja jatka ruskistusta, kunnes liha on saanut kunnolla väriä et sillei hei!

Lisää kaikki seuraavat mausteet: mustapippuri, tomaattipyree, sokeri sen päälle, ja pestokastike ( muskotti jos käyttää) et sillei hei! Sekoita hyvin (tässä vaiheessa lämpöä vain niin että sörsseli pysyy kiehuvana).

Kaada kerma tässä vaiheessa päälle, ja sekoittele samalla kun annat sen osin imeytyä lihaan, osin haihtua ilmaan (lisää tarpeeksi lämpöä taas!) et sillei hei! Jatka hämmentämistä ja "haihdutusta" kunnes kermaa ei enää näy! Ideana on vain ottaa talteen kerman makuaineet ja rasva, mutta haihduttaa pois kaikki sen muu neste (hera). Tässä EI siis olla tekemässä "kermakastiketta" et sillei hei!

Kaada sitten vuorostaan punaviini päälle, ja toimi aivan samalla tavalla kuin kerman kanssa! Tässäkin on tarkoitus saada viinin neste muuten haihtumaan, ja vain sen maku talteen. Tässä EI siis olla tekemässä myöskään "punaviinikastiketta" et sillei hei!

Kun neste on kokonaan haihtunut, lisää kuumaa vettä niin paljon kuin katsot parhaaksi, jotta seos muuttuu tarpeeksi kastikemaiseksi (se sakenee vielä), ja lisää laakerinlehdet sekä lihaliemikuution. Sekoittele kaikki hyvin et sillei hei! Nyt ollaan jo tekemisen osalta voiton puolella!

Jos teit tämän kaiken kannellisessa paistokasarissa, laita vain kansi päälle ja mahdollisimman pienelle lämmölle poreilemaan. Jos käytit avopaistinpannua, olisit ensin kaatanut sörsselin kannelliseen pataan tai kattilaan ENNEN kuuman veden lisäämistä, ja lisännyt sen veden sitten vasta pataan/kattilaan et sillei hei! Mutta yhtä kaikki tässäkin kansi päälle, ja mahdollisimman miedolla lämmöllä muhimaan et sillei hei!

Nyt on sitten kyse enää VAIN kärsivällisyydestä et sillei hei! Keitos pitää muhittaa VÄHINTÄÄN viisi tuntia (äärimmäisessä hätätapauskiireessä kolme tuntia on ehdoton minimi), mutta kaikki mikä menee sen yli vain yhä parantaa bolognesea, koska kaikki maut irtoavat ja sekoittuvat keskenään yhdeksi harmoniaksi! Jos viitsii, voinee keittää vaikka kahdeksan tuntia (yksi demarin työpäivä), niin siinähän on sitten päivä pulkassa et sillei hei! Vajaa viisi minuuttia ennen kuin katsoo keitoksen olevan valmis, lisätään kuivattu basilika ja mahdollinen oregano, ja sekoitetaan. Sekoittaa kannattaa toki muulloinkin, vähintään kerran tunnissa et sillei hei!

Ideana on saada kastikkeesta itsessään paksua, niin että jauhelihamuruset lähes liukenevat kokonaisuuteen ja saostavat sen et sillei hei! Italialaiset ajavat bolognesessä takaa nimenomaa KASTIKETTA, ei niinkään jauhelihaa; liha on mukana vain antamassa makua kastikkeelle. Jos kuitenkin jostain syystä valmis kastike loppusekoituksen jälkeen ei sittenkään tunnu tarpeeksi sakealta, voi asian hätätilassa korjata tilkalla maizenasuurusta... Mutta harvoin tarvitsee et sillei hei!

Kun tämä ragú alla bolognese on valmis, se voidaan tarjoilla periaatteessa minkä tahansa pastan kanssa, mutta Teppo suosii tuorepastaa et sillei hei! Mutta jos jää yli tarpeeksi kastiketta (satsiahan voi yllä olevista mitoista vielä suurentaa mielensä mukaan!), "tähteistä" tulee ensiluokkaista lasagnea tai cannelonia, joissa kummassakin käytetään valkokastikkeen ohella juuri tämänkaltaista ragú'ta et sillei hei! Ja tietysti: valmiin annoksen päälle kruunuksi paljon vastaraastettua parmesania (ei pussijauhetta vaan itse raastettua) et sillei hei!

Buon appetito et sillei hei!

12

955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turhuudenjumala
      • Et Stadin Filt Orm

        Avas just öögansa ja tsiigas kirkkaaseen syysaamuun, et sillei hei!

        Teppo moi on ollut äänetön, lande-elämän vanki, kun ei Tepon himassa landella ole muita koneita, kuin lypsykone, et sillei hei.
        Tsennaat sä, et Tepon piti tietty kokeilla sitä masinaa tiettyyn Tepon ulokkeeseen ja sen seurauksena, tietty kävi niinku vitseissä. Teppo jäi navetassa nalkkiin, et sillei hei.

        Oli saakutin mukavaa muutama alkukerta, mut sitte alko ottaa pattii, ku kone ei stopannutkaa ja Tepon paras osa oli imeytynyt koneen kumisuppiloon niin tiukkaan, ettei toivookaan päästä veks, et sillei hei!

        Kone vaan alko päriseen aina uudelleen ja ilmoitti robottiäänellään, et ääliö älä revi, säiliö ei ole täynnä ja homma jatkuu, et sillei hei.

        No pönttö tuli aikanaan kuiteski lopulta täyteen ja Stadin Kundilla on nyt kirkkaasti kilisevät tiu'ut boxereissaan, et sillei hei.

        Tiukkana innovaattorina tunnettu Teppo innovoi ton Ragun, kun se tuntu niin hyvältä reseptiltä, Teppo nääs kun kans harrastelee tota mätön tekoo, muun puuhailun ja haahuilun ohessa, et sillei hei!


    • Goya

      Onko sinusta, "teppo-moi", kovinkin älykästä copypastata kastikereseptini muutaman päivän takaa osastosta Liharuoka?

      Etkö voisi yrittää keksiä jotakin omaa?

      • Et sillei hei!

        Tuskin Sinä olet keksinyt stadilaista bolognesea et sillei hei!? Tuo Liharuoka-palstalla antamasi sinänsä ihan hyvä ohje on täysin erilainen kuin Stadin kundin tänne postaama resepti et sillei hei!


    • bologneseen

      ei kukaan itseään kunnioittava kokki laita mitään kermaa, maitoa yms.

      Bologneseen ei kuulu kerma! Jos sitä laittaa, lopputulos on jotain muuta kuin bolognese!

      • Teppo moi

        Stadin nuori varakas liekolahje innovoi juuri ison keksinnön, et sillei hei!
        Teppo istui pöntöllä et sillei hei ja äkisti isompaa pökälettä vantaaseen, kun idea välähti kuin salama sumuiselta taivaalta, et sillei hei!

        Teppo on ihan pinestä skidistä lähtien mummin ohjeen mukaan siivonnut anaaliaukkonsa puutikulla, et sillei hei.
        Nyt Tepolla sattui olemaan kädessään vanha ruotsalainen Piff- lehti, joka oli jo niin nuhjaantunut vuosikymmenien ahkerasta selailusta, että sen sivut muistuttivat säämiskänahkaa, et sillei hei!

        Tepon perstikku oli jäänyt keittiön astiakaappiin kuvumaan pesun jäljiltä, joten hyvät neuvot olivat tarpeensa tehneelle tarpeeseen. Tikku keittiössä, pylly paskassa, mikä neuvoksi?

        Silloin se innovaatio iski. Teppo repäisi yhden pimusivun arvokkaasta lehdestä, et sillei hei ja suoritti anuksen siivoamisen sillä. Upea kokemus entiselle maalaispojalle tuntea mustan silmänsä siivoamisessa silkipehmeä pornolehden kosketus.
        Teppo aikookin nyt markkinoida Nokialle innovoimansa paperipyyhkeen, johon painettaisiin suttuisia giltsin kuvia, niin niillä pyyhkisi hyvin.

        Stadin Kundikaan ei ollut milloinkaan ennen kokeillut paperia, eikä varmaan muutkaan, sillä Teppohan on kaikessa suvereenisti edellä tavallisia ihmisiä, et sillei hei!
        Joten Toalettipaperin olen viimeksi innovoinut, kiittäkää suurta innovaattoria ihmiset, et sillei hei!

        Tulette nauttimaan asioinnista WC:ssä ja vain Tepon ansiosta, et sillei hei!


      • tarkemmin:

        "Kaada kerma tässä vaiheessa päälle, ja sekoittele samalla kun annat sen osin imeytyä lihaan, osin haihtua ilmaan (lisää tarpeeksi lämpöä taas!). Jatka hämmentämistä ja 'haihdutusta' kunnes kermaa ei enää näy! Ideana on vain ottaa talteen kerman makuaineet ja rasva, mutta haihduttaa pois kaikki sen muu neste (hera). Tässä EI siis olla tekemässä 'kermakastiketta'".


      • se on
        tarkemmin: kirjoitti:

        "Kaada kerma tässä vaiheessa päälle, ja sekoittele samalla kun annat sen osin imeytyä lihaan, osin haihtua ilmaan (lisää tarpeeksi lämpöä taas!). Jatka hämmentämistä ja 'haihdutusta' kunnes kermaa ei enää näy! Ideana on vain ottaa talteen kerman makuaineet ja rasva, mutta haihduttaa pois kaikki sen muu neste (hera). Tässä EI siis olla tekemässä 'kermakastiketta'".

        kermakastiketta, jos siihen jää ne kerman oleelliset ainesosat haihtuvaa vettä lukuunottamatta.

        Mitään bolognesea sellainen ei ole vaan olkoon vaikka kallionesea.


      • asiassa

        Heston Blumenthal ohjelmassaan, jossa metsästi täydellistä bolognese-reseptiä, herra vieraili Bolognassa (kuinkas muuten) ja eräs kokki mainitsi, ettei itse käytä kermaa, mutta ihan lähistöllä on kaupunki, jonka versioon se puolestaan kuuluu.

        Tuosta voi myös lukea, että maito tai kerma on valinnainen raaka-aine; http://en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce


      • Bolognasta
        asiassa kirjoitti:

        Heston Blumenthal ohjelmassaan, jossa metsästi täydellistä bolognese-reseptiä, herra vieraili Bolognassa (kuinkas muuten) ja eräs kokki mainitsi, ettei itse käytä kermaa, mutta ihan lähistöllä on kaupunki, jonka versioon se puolestaan kuuluu.

        Tuosta voi myös lukea, että maito tai kerma on valinnainen raaka-aine; http://en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce

        tulee aidot bolognese-reseptit. Muista kaupungeista muita reseptejä.


    • pestosta

      et älä sillee hei viitti kusettaa !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2247
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1397
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1364
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe