Hyvä jauhelihakastike

Tinto

Kertokaahan jotain kivoja jauhelihakastikeohjeita ihan sen perinteisen sijaan. Haluaisin laittaa perheelleni jotakin erimakuista. Joku sellainen ohje olisi kiva, johon saisin smetanaa laitettua kastiketta kunnolla höystämään ja tekemään mausta pehmeää.

Se kuitenkin pitäisi olla melko neutraali maultaan ym., sillä muksu on vasta 2 v. Makaronia tarjoaisin kastikkeen kera ja poika haluaa ketsuppia tietty vielä lisäksi. Eli voisi enemmän muistuttaa pastakastiketta, mutta ei tomaattipohjaista missään nimessä (vaimoke ei niin tykkää).

Olen tosi uuno jauhojen kanssa, eli saostaminen ei ole niin itsestään selvää. Jos jollakin on kiva ohje mielessä, laittakaa se tähän minulle :) Kyllä niitä jauhojakin sitten käytän, jos vain saan siihen ohjeen, että miten.

Kiitos ihan mielettömästi jo etukäteen :))

17

18128

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siihen

      kastikkeeseen, jota osaat tehdä. Ja mieti joku sellainen mauste, josta tiedät pitäväsi, mutta jota et ole juuri jauhelihakastikkeessa käyttänyt. Ja laita sitä siihen.

      Kastikkeen voi kätevästi suurustaa myös Maizenan erillisellä suurusteella, joka on siis eri kuin varsinainen tavallinen "vanha" Maizenan maissijauho. Löytyy toki samasta kaupan hyllystä (Maizena Ruskea suuruste tai Vaalea suuruste).

      Katso tästä linkistä:

      http://www.unilever.fi/ourbrands/foods/maizena.asp

      Myös tässä linkissä on aiheeseen vinkkejä:

      http://plaza.fi/ellit/ideakeittio/faktaa-ja-vinkkeja/ruoka-artikkelit/samettisen-pehmeat-kastikkeet-keitot-ja-kiisselit-suurustamalla

      • Jauhelihakastikkeen, eli

        Murusoosin seuraavasti. Paistinpannu liedelle, siihen nokare voita ja silputtua sipulia. Sipulin hieman ruskistuessa lisään sinne huoneenlämpöistä jauhelihaa, jatkan ruskistamista, kunnes liha on irtonaista, murumaista ja nätisti ruskistunut.

        Kaadan paistoksen toiseen astiaan ja lisään pannulle voita, jonka annan sulaa ja hieman ruskistua, kunnes lisään siihen vehnäjauhoja jotka niinikään annan ruskistua kaakaon väriseksi kokoajan sekoitellen lastalla.
        Sitten lisään pannulle vettä ja sekoitan, ettei muodostuisi kokkareita, lisään muutaman maustepippurin ja maustan suolalla tai joskus lihaliemikuutoilla.

        Lisään jauhelihan kastikkeeseen ja sekoittelen antaen jauhosuuruksen kypsyä 10 minuuttia jonka jälkeen lisään lorauksen kuohukermaa ja kastike on valmista nautittavaksi.


      • Jauhelihakastikkeen, eli kirjoitti:

        Murusoosin seuraavasti. Paistinpannu liedelle, siihen nokare voita ja silputtua sipulia. Sipulin hieman ruskistuessa lisään sinne huoneenlämpöistä jauhelihaa, jatkan ruskistamista, kunnes liha on irtonaista, murumaista ja nätisti ruskistunut.

        Kaadan paistoksen toiseen astiaan ja lisään pannulle voita, jonka annan sulaa ja hieman ruskistua, kunnes lisään siihen vehnäjauhoja jotka niinikään annan ruskistua kaakaon väriseksi kokoajan sekoitellen lastalla.
        Sitten lisään pannulle vettä ja sekoitan, ettei muodostuisi kokkareita, lisään muutaman maustepippurin ja maustan suolalla tai joskus lihaliemikuutoilla.

        Lisään jauhelihan kastikkeeseen ja sekoittelen antaen jauhosuuruksen kypsyä 10 minuuttia jonka jälkeen lisään lorauksen kuohukermaa ja kastike on valmista nautittavaksi.

        lainkaan jauheliha- enkä muuhunkaan kastikkeeseen. Kuohukerma kyllä saostaa kastikkeen riittävästi. Tuo jauhojen lisääminen on oikeastaan jäänne sotien jälkeiseltä ajalta kun oli pulaa kaikesta. Äitini kertoi että jauhoja lisäämällä saatiin kastikkeista ja lihapullista ruokaisampia ja selvittiin vähemmällä jauhelihamäärällä. Nykyisin sellaista tarvetta ei ole.


      • Jauhelihakastikkeen, eli kirjoitti:

        Murusoosin seuraavasti. Paistinpannu liedelle, siihen nokare voita ja silputtua sipulia. Sipulin hieman ruskistuessa lisään sinne huoneenlämpöistä jauhelihaa, jatkan ruskistamista, kunnes liha on irtonaista, murumaista ja nätisti ruskistunut.

        Kaadan paistoksen toiseen astiaan ja lisään pannulle voita, jonka annan sulaa ja hieman ruskistua, kunnes lisään siihen vehnäjauhoja jotka niinikään annan ruskistua kaakaon väriseksi kokoajan sekoitellen lastalla.
        Sitten lisään pannulle vettä ja sekoitan, ettei muodostuisi kokkareita, lisään muutaman maustepippurin ja maustan suolalla tai joskus lihaliemikuutoilla.

        Lisään jauhelihan kastikkeeseen ja sekoittelen antaen jauhosuuruksen kypsyä 10 minuuttia jonka jälkeen lisään lorauksen kuohukermaa ja kastike on valmista nautittavaksi.

        Lisäätkö vähän tattia ja pieneksi leikattuja porkkanan paloja? Meneekö liiaksi stroganoffin puolelle?


      • Tietäjä*
        kj.mattila kirjoitti:

        lainkaan jauheliha- enkä muuhunkaan kastikkeeseen. Kuohukerma kyllä saostaa kastikkeen riittävästi. Tuo jauhojen lisääminen on oikeastaan jäänne sotien jälkeiseltä ajalta kun oli pulaa kaikesta. Äitini kertoi että jauhoja lisäämällä saatiin kastikkeista ja lihapullista ruokaisampia ja selvittiin vähemmällä jauhelihamäärällä. Nykyisin sellaista tarvetta ei ole.

        >Minä en käytä jauhoja<

        No senhän me kyllä tiedämme.

        Mutta älä silti ala täällä valehdella:

        >Tuo jauhojen lisääminen on oikeastaan jäänne sotien jälkeiseltä ajalta kun oli pulaa kaikesta.<

        Ei todellakaan ole mikään "jäänne", vaan varsin globaali ja muutenkin yleinen, normaali tapa valmistaa tietynlaista kastiketta.

        Kuningatar Elisabetin hovissakin käytetään kastikkeeseen jauhoja. Jäänne pula-ajoista?

        No tosin brittikeittiötä ei arvosteta. Mutta kyllä sekä Ranskan presidentin palatsin, Italian pääministerin virka-asunnon ja Espanjan kuninkaan hovin keittiömestarit suurustavat ne kastikkeet, jotka kuuluu suurustaa, jauholla.

        Se kuuluu ruoanlaittoon.


    • näin....

      Jauhelihakastikkeessa on siis jauhelihaa ja kastiketta, niinkuin herkkuruoan nimikin sen sanoo.

      Jauhelihan on oltava vastajauhettua. esim. sikaa, nautaa, poroa...
      Ja kastike on tietenkin ruskeakastike.

      Tämän ruskean kastikeherkun hallitseminen kuuluu jokaisen Suomalaisen miehen perustaitoihin!

      Aidolla voilla ja vehnäjauhoilla saa ainutlaatuisen makuista ja pehmeää ruskeaa kastiketta joka sopii myös jauhelihalle kuin nenä päähän. Ja kastikkeen sävy vieläpä sointuu täydellisesti ruskeaksi ruskistettuun jauhelihaan! Eli siis, EI missään nimessä mitään vetisiä margariineja tai oliivinmakuisia öljyjä.
      Vain voita!
      ps. Pannulla hitaasti sulatettu sianrasva toimii myös upeasti.

      Eli sinne ei myöskään laiteta mitään tomaattimurskia eikä teollisia "lisää vain vesi" -valmisteita. Ja sen Ranskalaisen sipulikeiton voi edelleen jättää sinne kaupan hyllylle.


      Tarvikkeemme suunnilleen ovat:
      -laadukasta jauhelihaa
      - pekonia tms.
      - sipulia
      - valkosipulia
      - vettä
      - voita
      - vehnäjauhoja
      - musta- ja valkopippuria, merisuolaa (mieluiten myllystä)
      Valurautapannuja ja kattila yms...

      Voit pyytää lihakauppian jauhamaan jauhelihan sekaan pekonia tai savuista saunapalvikylkeä yms..

      -Jauheliha ruskistetaan voissa valurautapannulla, mausta paistaessa pippureilla.
      -Sipulia kuullotetaan hitaasti voissa.
      -Vehnäjauhot ruskistetaan voissa.

      Harjoittele kastikkeen tekoa huolella ja rauhassa, Maistele! voi, vehnäjauho ja mausteet ovat halpoja.
      Tässä jotain vinkkiä:
      Sulata voita valurautapannulla reilulla keskilämmöllä, lisää jauhoja kun heti kun voi on sulanut. Jos voi ehtii tummua/palaa ennen jauhojen lisäämistä, putsaa pannu ja ota uudestaan.
      Yritä löytää sellainen koostumus että on helppo sekoitella kunnes ruskistuu. Kun on saavutettu reilu rusketus, lisää viileää vettä samalla vispilällä vinhasti sekoittaen.

      Etsi myös "Ruskea kastike" hakusanalla netistä ohjeita.

      • näyttää olevan

        itse lisää hienonnettua porkkanaraastetta joukkoon, antaa makeutta ja makua. Jauhokastikkeet eivät ole mitään pula-ajan ruokaa, aivan normaalia toimintaa läpi aikojen. Pieni muistutus kuitenkin, vehnäjauhoja on sitten myös kypsennettävä, pelkkä sekoitus ei riitä vaan annettava kiehua mielummin 15 min tai yli.
        Kokeilemalla oppii parhaiten, niin ja hankkimalla muutaman keittokirjan säästää aikaa ja vaivaa - aika paljon.


      • elliivo
        näyttää olevan kirjoitti:

        itse lisää hienonnettua porkkanaraastetta joukkoon, antaa makeutta ja makua. Jauhokastikkeet eivät ole mitään pula-ajan ruokaa, aivan normaalia toimintaa läpi aikojen. Pieni muistutus kuitenkin, vehnäjauhoja on sitten myös kypsennettävä, pelkkä sekoitus ei riitä vaan annettava kiehua mielummin 15 min tai yli.
        Kokeilemalla oppii parhaiten, niin ja hankkimalla muutaman keittokirjan säästää aikaa ja vaivaa - aika paljon.

        Paketti naudan paistijauhelihaa.
        Pari-kolme lusikallista jauhoja.
        Grillausmaustetta, kasvisliemikuutio, ktsuppia, kaakaojauhetta, pikku ripaus chilijauhetta.
        Vettä.

        Paista jauheliha pannulla murustellen se samalla hienoksi.
        Ripota grillausmauste sekaan.
        Ripota jauhot sekaan ja ruskistele jokunen minuutti.
        Lisää vesi, mausteet ja ruiskaus ketsuppia.
        Muhittele hetki ja lisää vettä jos on tarvis.
        Maista ja mausta lisää jos tarvis.

        Tämän soosin olen opettanut monelle ja saanut kiitosta sen mausta.
        Ei mitään turhia rasvalisäyksiä.
        JOS välttämättä haluat jotain "maun pehmentäjää" käytä tuorejuustoa tai sulatejuustoa.


      • Tinto
        elliivo kirjoitti:

        Paketti naudan paistijauhelihaa.
        Pari-kolme lusikallista jauhoja.
        Grillausmaustetta, kasvisliemikuutio, ktsuppia, kaakaojauhetta, pikku ripaus chilijauhetta.
        Vettä.

        Paista jauheliha pannulla murustellen se samalla hienoksi.
        Ripota grillausmauste sekaan.
        Ripota jauhot sekaan ja ruskistele jokunen minuutti.
        Lisää vesi, mausteet ja ruiskaus ketsuppia.
        Muhittele hetki ja lisää vettä jos on tarvis.
        Maista ja mausta lisää jos tarvis.

        Tämän soosin olen opettanut monelle ja saanut kiitosta sen mausta.
        Ei mitään turhia rasvalisäyksiä.
        JOS välttämättä haluat jotain "maun pehmentäjää" käytä tuorejuustoa tai sulatejuustoa.

        Oukei, kiitos, nyt alkaa hahmottumaan :) Ja kuten tuossa jo aikaisemmin todettiinkin, kyllä jauhelihakastikkeen tekotaito kuuluu jokaisen suomalaisen miehen osata!

        Ajattelin tehdä siis niin, että sipulin ja jauhelihan ruskistettuani voissa, nostan ne syrjään. Lisään voita ja jauhot, joidenka ruskistettua lisään vettä. Kun kastike on saostunut, lisään jauheliha-sipulin.

        Tämän jälkeen haluaisin vielä lisätä jotain, eli joko siis smetanaa tai kuohukermaa. Hyviä ehdotuksia oli myös juusto, mutta ehkä meidän herra kaksivuotias ei vielä ihan niin erikoisesta pidä. Mutta mites se kerma tai se smetana...??


      • kevytkerma
        Tinto kirjoitti:

        Oukei, kiitos, nyt alkaa hahmottumaan :) Ja kuten tuossa jo aikaisemmin todettiinkin, kyllä jauhelihakastikkeen tekotaito kuuluu jokaisen suomalaisen miehen osata!

        Ajattelin tehdä siis niin, että sipulin ja jauhelihan ruskistettuani voissa, nostan ne syrjään. Lisään voita ja jauhot, joidenka ruskistettua lisään vettä. Kun kastike on saostunut, lisään jauheliha-sipulin.

        Tämän jälkeen haluaisin vielä lisätä jotain, eli joko siis smetanaa tai kuohukermaa. Hyviä ehdotuksia oli myös juusto, mutta ehkä meidän herra kaksivuotias ei vielä ihan niin erikoisesta pidä. Mutta mites se kerma tai se smetana...??

        sopii ihan hyvin, vaikkei kuulu ruskeaan kastikkeeseen, smetanaa en ole kokeillut ruskeaan kastikkeeseen. ruoka- ja kevytkermaa voi laittaa enemmän kun ne ovat vähäkalorisia, paksua rasvaista kunnon kermaa ei toisaalta tarvitse niin paljon laittaa.

        Mietin kestääkö smetana kuumentamista ? Purkin kyljessä varmaan lukee ? jos ei kestä, kastike menee ikävännäköiseksi, koostumus hajoaa, sama jos kaadat hapanta kermaa kahviin, se "herottuu".


      • Minä poika lykkään
        kevytkerma kirjoitti:

        sopii ihan hyvin, vaikkei kuulu ruskeaan kastikkeeseen, smetanaa en ole kokeillut ruskeaan kastikkeeseen. ruoka- ja kevytkermaa voi laittaa enemmän kun ne ovat vähäkalorisia, paksua rasvaista kunnon kermaa ei toisaalta tarvitse niin paljon laittaa.

        Mietin kestääkö smetana kuumentamista ? Purkin kyljessä varmaan lukee ? jos ei kestä, kastike menee ikävännäköiseksi, koostumus hajoaa, sama jos kaadat hapanta kermaa kahviin, se "herottuu".

        Smetanaa stroganoffiini ja hyvin on kuumennuksen kestänyt heroittumatta. Smetanahan on nimen omaa hapanta kermaa.
        Suosittelen, mutta ei välttämättä murukastikkeeseen.
        Kerman tarkoitus jauhelihakastikkeessa on ainoastaan leikata "kärkeä" pehmeämmäksi, jos ymmärrät mitä tarkoitan.
        Kevytkerma taas on eräänlaista pelleilyä, aito asiaon paras.


      • Floran kevytkermaa
        Minä poika lykkään kirjoitti:

        Smetanaa stroganoffiini ja hyvin on kuumennuksen kestänyt heroittumatta. Smetanahan on nimen omaa hapanta kermaa.
        Suosittelen, mutta ei välttämättä murukastikkeeseen.
        Kerman tarkoitus jauhelihakastikkeessa on ainoastaan leikata "kärkeä" pehmeämmäksi, jos ymmärrät mitä tarkoitan.
        Kevytkerma taas on eräänlaista pelleilyä, aito asiaon paras.

        En tosin jauhelihakastikkeessa, vaan lätkäisin päälle, kun paistoin jauhelihapihvejä. Siis nythän Floralla on niitä uusia maustettuja kevyitä ruokakermoja. Mulla oli se herkkusieniversio - perskutarallaa, tulipa maukas kastike. Biffit tehtiin tällä kertaa broilerin jauhelihasta. Siitä samasta raaka-aineesta olen tehnyt kyllä menestyksellä myös pastakastikkeita, esim. seuraavasti.

        Laakealle pannulle oliiviöljyä, lihat ruskistumaan, maustetaan Lidlin kanamausteella sekä tavallisella broilermausteella, valkosipulirouheella (espanjalaista). Sitten sekaan vähän vettä, tomaatti-basilika-tuorejuustoa ja haluttaessa suurustetta (itse en käytä), lopuksi tilkka ruokakermaa. Makua on hyvä tarkistaa. Jos tuntuu suolattomalta, voi lisätä pari rkl soijaa. Mutta huom. ei sipulia, koska se vie miedon jauhelihan hienon maun mennessään. Ainakin meidän familyssa tästä tykätään.

        Ja kevytkerma vs. joku vispikerma on sitten jo vähän filosofisempi juttu. Monilla on ongelmia kolesterolin ja vastaavien kanssa, enkä pidä siitä syystä noita kevyttuotteita minään pelleilynä. Niillä saa ihan kunnon jälkeä.
        Vetäähän moni edelleen ehtaa voitakin leivän päälle ja uskoo sen olevan näkökyvyn kannalta suotavaa.


      • -äiti-
        Tinto kirjoitti:

        Oukei, kiitos, nyt alkaa hahmottumaan :) Ja kuten tuossa jo aikaisemmin todettiinkin, kyllä jauhelihakastikkeen tekotaito kuuluu jokaisen suomalaisen miehen osata!

        Ajattelin tehdä siis niin, että sipulin ja jauhelihan ruskistettuani voissa, nostan ne syrjään. Lisään voita ja jauhot, joidenka ruskistettua lisään vettä. Kun kastike on saostunut, lisään jauheliha-sipulin.

        Tämän jälkeen haluaisin vielä lisätä jotain, eli joko siis smetanaa tai kuohukermaa. Hyviä ehdotuksia oli myös juusto, mutta ehkä meidän herra kaksivuotias ei vielä ihan niin erikoisesta pidä. Mutta mites se kerma tai se smetana...??

        Noh, hyvä pojat :)

        Mutta se on sellainen juttu, tuo jauhelihakastikkeenteko, että ruskistetun ja maustetun jauhelihan päälle pannuun lisätään ne vehnäjauhot. Ja jatketaan ruskistamista yhdessä jauhelihan kanssa. Siitä tulee se hyvä perusmaku, siihen kastikkeeseen.


      • ..........
        -äiti- kirjoitti:

        Noh, hyvä pojat :)

        Mutta se on sellainen juttu, tuo jauhelihakastikkeenteko, että ruskistetun ja maustetun jauhelihan päälle pannuun lisätään ne vehnäjauhot. Ja jatketaan ruskistamista yhdessä jauhelihan kanssa. Siitä tulee se hyvä perusmaku, siihen kastikkeeseen.

        ..kun tekee isompaa määrää, ainoa tapa on tehdä kastike erikseen.


      • -äiti-
        .......... kirjoitti:

        ..kun tekee isompaa määrää, ainoa tapa on tehdä kastike erikseen.

        No, kyllä se isompikin satsi onnistuu kerralla, kun lopputuloksen siirtää vaikka paksupohjaiseen kattilaan kiehumaan. Ennen nesteen ja muun tarpeellisen lopullista lisäämistä.

        Äitien mielestä, maku ratkaisee, ennen kaikkea :)


    • 3 juustoa

      Perus jauhelihakastikkeen pohja; Naudanjauhelihaa ja sipulia hienoksi hakattuna sekä lihalientä ja Maizenaa.
      Valion 3 juustoa kermaa ja raastettua porkkanaa. Anna hautua kunnolla, että neste haihtuu ja kastikkeesta tulee paksua.

      Kannattaa tehdä 500-600g jauhelihasta, että syötävää on reilusti.

      Maizena, niin tumma tai vaalea on helppo suurustamisen raaka-aine.

    • smetana

      en kyllä menisi sotkemaan smetanaa suoraan
      soossiin, koska jauhelihakastikkeen kuuluu
      olla ruskeaa, smetana tekee siitä liika "olmia"

      Näin minä tekisin:
      sipuli kuullotettuna
      400 g sika-nautaa hyvin ruskistettuna
      -ruskistetun jauhelihan päälle ripottele vehnäjauhot, kunnon sekoitus
      -päälle lihalientä tai - fondia, kypsennä n 15 min pannulla että jauho kypsyy
      -mustapippuria, sinappia ja ketsuppia suoraan
      kastikkeeseen, hämmentele, tarvittaessa lisää
      nestettä

      Keitä tällävälin makaronit / spaghetti / kuviopasta ja tee niistä keko vaikka uunivuokaan.
      Pastan keittämisestä vielä sen verran että reilusti sitten vettä, ihan tilkka öljyä ja
      ripaus merisuolaa

      Pastan päälle kaada kuuma kastike JA : tämän päälle smetanaa ihan kunnon klönttinä

      Eli tässä voi ikäänkuin dipata pastan kastikkeeseen ja smetanaan. Ketsuppi on sallittu
      tässä myös, varsinkin jos juniori tykkää....

      Bon appetit, hyvää perusevästähän tämä on !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      48
      1538
    2. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      76
      1355
    3. Kaupan työtekijä

      Kyllä on pahaa katsottavaa kun myyjällä on purtu kaula, hyvin epäsoveliasta
      Kuhmo
      22
      1050
    4. Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua

      Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊
      Ikävä
      87
      1026
    5. Oletko koskaan suuttunut jostain kaivatullesi?

      Mitä hän teki tai mitä tapahtui, mistä suutuit?
      Ikävä
      87
      955
    6. Ai miehillä ei ole varaa maksaa

      Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee
      Ikävä
      187
      896
    7. Olet mielessäni

      viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s
      Ikävä
      20
      841
    8. Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta

      Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi
      Maailman menoa
      99
      835
    9. Olen paremman näköinen kuin sinä

      Jos aletaan sille tielle mies.
      Ikävä
      82
      811
    10. 70
      769
    Aihe