chorizo-makkara

Mistä saa?

Olen muutaman kerran ravintolassa törmännyt annoksissa tähän herkuliseen pötikkään.
Tietääkös kukaan, mistä tätä saisi tai siis saako mistään kaupoista?

Olis kiva kokeilla kotonakin?

22

8409

Vastaukset

 • Kysymyksen tekee monimutkaiseksi se, että on olemassa niin monta erilaista ja toisistaan äärimmillään jopa hyvin paljonkin poikkeavaa chorizo-makkaraa.

  Espanjassa ja latinalaisessa Amerikassa chorizo tarkoittaa paprikalla, mausteilla ja usein myös valkosipulilla maustettua makkaraa, joka on joko kovaa kestomakkaraa tai pehmeää ruoka- tai raakamakkaraa.

  Chorizo voi olla tehty lähes mistä tahansa, kuten sian, naudan, hevosen, aasin tai muulin lihasta tai jopa kalasta. Varsinkin Yhdysvalloissa sana useimmiten tarkoittaa ohuehkoa, lenkille käännettyä vahvasti maustettua kestomakkaraa.

  Suomessakin myydään lähinnä kolmea erityyppistä chorizoa:

  - "leikkelemakkaran" oloista, valmiiksi siivutettua (melko isot, "meetvurstinkokoiset" siivut), myydään kaikissa isommissa marketeissa, soveltuu esim. tapas-käyttöön;
  - kapeata/ohutta kiepillä olevaa "lenkki-chorizoa", myydään mm. Liedlissä hyvälaatuista, soveltuu ruokien ainekseksi, mutta voi toki syödä myös sellaisenaan (kuorittava!);
  - raakamakkaroita grillattavaksi, ovat meikäläisten grillimakkaroiden kokoisia ja muotoisia, mutta sisältävät siis raakaa makkaramassaa, myydään joissakin halleissa ja esim. Stockmannilla.

  • Se lidlin chorizo on tosiaankin hyvälaatuista sopii jambalayaan loistavasti.
   Siivutettua chorizoa olen tarjonnut tapaksina kylmänä sekä lämpimänä.


  • PeeL kirjoitti:

   Se lidlin chorizo on tosiaankin hyvälaatuista sopii jambalayaan loistavasti.
   Siivutettua chorizoa olen tarjonnut tapaksina kylmänä sekä lämpimänä.

   Uutena vuotena pätkittiin, paistettiin kevyesti pannulla että saatiin tuoksua ja lämpöä, ja sitten tikuilla suuhun. Lisänä pieniä kääryleitä, jossa oli ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä chevreä ja pehmeitä taateleita.


  • Raakaa lihaa? Ei meidän perheelle. huh


  • mieluumminvaikkahevo kirjoitti:

   Raakaa lihaa? Ei meidän perheelle. huh

   Syötkö siskonmakkara-keittoa - siinä on käytetty raaka-makkaraa, joka tosin on kypsennetty keittoa tehdessä.

   Chorizoa on aivan oikein useita erilaisia laatuja - toiset kesto- ja toiset taas raaka-makkaroita. Yhteistä niille taitaa olla chilin ja savustetun paprika-jauheen käyttäminen. Kokeilin muutamaa laatua, mutta en tykästynyt. Sama juttu savustetun paprikan kanssa - jotenkin se vain valtaa koko ruoan maun maltillisestikin käytettynä. Vähän sama juttu fenkolin kanssa - se vain peittää kaikki muut maut ja aromit alleen.


 • Jonkinsortin viritystä on saanu Stockalta. Pyydä lihatiskiltä niitä tilaamaan (Hki, Tapiola,Itis, Jumbo ,Tku, Tre, Oulu vai missä noita onkaan).
  "Se oikea" on se, mikäsulle maistuu parhainten.

 • Mistä saisi ostaa pääkaupunkiseudulla chorizo makkaraa, jossa ei ole käytetty sianlihaa?
  Söin sellaista jossa on käytetty naudan ja lampaanlihaa ja se oli tosi hyvää. Tämä oli messukeskuksen ravintolassa.

 • saa sirtä

  • Naapurisi on kiinalainen, sinappisi on puolalainen, autosi on romulainen, työnantajasi on humalainen. Miksi makkarasi ei voisi olla meksikolainen? Sano stop hevosensyönnille!


 • hevonen on hyvää

 • Gero Geick yrttibratwurstia saa hyvin varustetuista City-ja K-marketeista Helsingissä ja Turussa sekä Turun Osuuskaupan myymälöistä.

 • Kun itse tekee niin saa juuri semmoista chorizoa kun itse haluaa.

 • Gero Geick yrttibratwurstia saa myös Stockmannilta Helsingin keskustasta ja Turusta.

  • ketä v ittua kiinnostaa, tässä ketjussa on kyse chorizosta.


 • Chorizo mielestäsi herkullinen?

  Olen kokeillut muutaman kerran eri tavoin valmistettuna ja täytyy sanoa, että pettymys makunsa puolesta on ollut.

  Kyllä kotimainen ryynäri on maultaan ylivertainen epsanjan kynttään verrattuna - sikaa kaikissa muodoissa ja kun vielä paistaa pinnan rapsakan ruskeaksi niin ei parempaa uuden perunan oheen hevin löydy.

  Ja vielä vinkki - ei sitten sinappia ryynäriin, se pilaa makkaran maun, ja paistinrasvat kaadetaan perunoiden päälle "kastikkeeksi", näin kaikki maku saadaan lautaselle.

 • Mistä chorizoa on kotoisin

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.