chorizo-makkara

Mistä saa?

Olen muutaman kerran ravintolassa törmännyt annoksissa tähän herkuliseen pötikkään.
Tietääkös kukaan, mistä tätä saisi tai siis saako mistään kaupoista?

Olis kiva kokeilla kotonakin?

23

13198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Don Juan

      Kysymyksen tekee monimutkaiseksi se, että on olemassa niin monta erilaista ja toisistaan äärimmillään jopa hyvin paljonkin poikkeavaa chorizo-makkaraa.

      Espanjassa ja latinalaisessa Amerikassa chorizo tarkoittaa paprikalla, mausteilla ja usein myös valkosipulilla maustettua makkaraa, joka on joko kovaa kestomakkaraa tai pehmeää ruoka- tai raakamakkaraa.

      Chorizo voi olla tehty lähes mistä tahansa, kuten sian, naudan, hevosen, aasin tai muulin lihasta tai jopa kalasta. Varsinkin Yhdysvalloissa sana useimmiten tarkoittaa ohuehkoa, lenkille käännettyä vahvasti maustettua kestomakkaraa.

      Suomessakin myydään lähinnä kolmea erityyppistä chorizoa:

      - "leikkelemakkaran" oloista, valmiiksi siivutettua (melko isot, "meetvurstinkokoiset" siivut), myydään kaikissa isommissa marketeissa, soveltuu esim. tapas-käyttöön;
      - kapeata/ohutta kiepillä olevaa "lenkki-chorizoa", myydään mm. Liedlissä hyvälaatuista, soveltuu ruokien ainekseksi, mutta voi toki syödä myös sellaisenaan (kuorittava!);
      - raakamakkaroita grillattavaksi, ovat meikäläisten grillimakkaroiden kokoisia ja muotoisia, mutta sisältävät siis raakaa makkaramassaa, myydään joissakin halleissa ja esim. Stockmannilla.

      • PeeL

        Se lidlin chorizo on tosiaankin hyvälaatuista sopii jambalayaan loistavasti.
        Siivutettua chorizoa olen tarjonnut tapaksina kylmänä sekä lämpimänä.


      • Lidlin chorizosta
        PeeL kirjoitti:

        Se lidlin chorizo on tosiaankin hyvälaatuista sopii jambalayaan loistavasti.
        Siivutettua chorizoa olen tarjonnut tapaksina kylmänä sekä lämpimänä.

        Uutena vuotena pätkittiin, paistettiin kevyesti pannulla että saatiin tuoksua ja lämpöä, ja sitten tikuilla suuhun. Lisänä pieniä kääryleitä, jossa oli ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä chevreä ja pehmeitä taateleita.


      • mieluumminvaikkahevo

        Raakaa lihaa? Ei meidän perheelle. huh


      • raw sausage
        mieluumminvaikkahevo kirjoitti:

        Raakaa lihaa? Ei meidän perheelle. huh

        Syötkö siskonmakkara-keittoa - siinä on käytetty raaka-makkaraa, joka tosin on kypsennetty keittoa tehdessä.

        Chorizoa on aivan oikein useita erilaisia laatuja - toiset kesto- ja toiset taas raaka-makkaroita. Yhteistä niille taitaa olla chilin ja savustetun paprika-jauheen käyttäminen. Kokeilin muutamaa laatua, mutta en tykästynyt. Sama juttu savustetun paprikan kanssa - jotenkin se vain valtaa koko ruoan maun maltillisestikin käytettynä. Vähän sama juttu fenkolin kanssa - se vain peittää kaikki muut maut ja aromit alleen.


      • Anonyymi
        raw sausage kirjoitti:

        Syötkö siskonmakkara-keittoa - siinä on käytetty raaka-makkaraa, joka tosin on kypsennetty keittoa tehdessä.

        Chorizoa on aivan oikein useita erilaisia laatuja - toiset kesto- ja toiset taas raaka-makkaroita. Yhteistä niille taitaa olla chilin ja savustetun paprika-jauheen käyttäminen. Kokeilin muutamaa laatua, mutta en tykästynyt. Sama juttu savustetun paprikan kanssa - jotenkin se vain valtaa koko ruoan maun maltillisestikin käytettynä. Vähän sama juttu fenkolin kanssa - se vain peittää kaikki muut maut ja aromit alleen.

        Vielä makuna on melko runsas happamuus, niinkuin aavistus pilaantuneesta lihasta. Maista, valkosipuli, savupaprika. Jo tuoksussa tuo happamuus. Herkkua.


    • Marinadimimmi

      Jonkinsortin viritystä on saanu Stockalta. Pyydä lihatiskiltä niitä tilaamaan (Hki, Tapiola,Itis, Jumbo ,Tku, Tre, Oulu vai missä noita onkaan).
      "Se oikea" on se, mikäsulle maistuu parhainten.

      • mielestäsi

        nyt yhtään mitään UUTTA oleellista tietoa?

        Tuollaiseksi menee, kun sekoilee klo 03.17 yöllä.


      • mausteita

      • tuo eka

      • tuo eka kirjoitti:

        linkkisi vie täysin asiantuntemattomalle palstalle. Miksi sinne ohjaat?

        Lieneekö Gero Geick enää Suomessa vai oikeastaan - mitenkä tämä liittyy todellakaan chorizoon: bratwurstimies?


      • Mihin aikaan tahansa
        mielestäsi kirjoitti:

        nyt yhtään mitään UUTTA oleellista tietoa?

        Tuollaiseksi menee, kun sekoilee klo 03.17 yöllä.

        Käsitin, että kysytään tuoteen saatavuutta. Kerroin, mistä olen itse saanut sitä.
        Jos joku pahastuu viestini lähetysajasta, en voi sille paljoakaan.


    • hyvänakki

      Mistä saisi ostaa pääkaupunkiseudulla chorizo makkaraa, jossa ei ole käytetty sianlihaa?
      Söin sellaista jossa on käytetty naudan ja lampaanlihaa ja se oli tosi hyvää. Tämä oli messukeskuksen ravintolassa.

    • paljon makkaraa

      saa sirtä

      • El SolCorona

        Naapurisi on kiinalainen, sinappisi on puolalainen, autosi on romulainen, työnantajasi on humalainen. Miksi makkarasi ei voisi olla meksikolainen? Sano stop hevosensyönnille!


    • pena81

      hevonen on hyvää

    • wurst

      Gero Geick yrttibratwurstia saa hyvin varustetuista City-ja K-marketeista Helsingissä ja Turussa sekä Turun Osuuskaupan myymälöistä.

    • makkara maakari

      Kun itse tekee niin saa juuri semmoista chorizoa kun itse haluaa.

    • wurst

      Gero Geick yrttibratwurstia saa myös Stockmannilta Helsingin keskustasta ja Turusta.

      • imebratwurstiani

        ketä v ittua kiinnostaa, tässä ketjussa on kyse chorizosta.


    • antipasto

      Chorizo mielestäsi herkullinen?

      Olen kokeillut muutaman kerran eri tavoin valmistettuna ja täytyy sanoa, että pettymys makunsa puolesta on ollut.

      Kyllä kotimainen ryynäri on maultaan ylivertainen epsanjan kynttään verrattuna - sikaa kaikissa muodoissa ja kun vielä paistaa pinnan rapsakan ruskeaksi niin ei parempaa uuden perunan oheen hevin löydy.

      Ja vielä vinkki - ei sitten sinappia ryynäriin, se pilaa makkaran maun, ja paistinrasvat kaadetaan perunoiden päälle "kastikkeeksi", näin kaikki maku saadaan lautaselle.

    • Anonyymi

      Mistä chorizoa on kotoisin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3362
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3157
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      120
      2610
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2538
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1953
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1850
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1636
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1465
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1320
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1179
    Aihe