2½ v ei osaa niellä

äitipuoli ihmeissään

Meillä ei osaa 2½ v tyttö niellä minkäänlaisia liharuokia. Pureskella osaa ruuan kyllä, mutta liha-kana ja kala ei mene nieluun ennen vartin märehtimistä mitenkään (ei edes maidon tms. nesteen kera). Osaa syödä muuten kyllä syödä ihan normaalisti ruokaa, ja kaiken muun saa yleensä nieltyäkin (tosin joskus saattaa useita minuutteja mussuttaa ihan jo mössönä olevia ruokia suussaan).
Voiko syynä olla se, että lapsen äiti on tod.näk. syöttänyt tytön puolitoistavuotiaaksi 8 kk purkkiruuilla? Tällä selittyisi se, ettei osaa syödä karkeampaa ja huonommin "murenevaa" ruokaa. Vai mistä voi johtua kykenemmättömyys nielemiseen? Alkaa tässä jo usko ja taikatemput loppua. Eli hyviä neuvoja ja muita kokemuksia otetaan vastaan mielellään.

13

2858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysellä???

      Vaikka äitipuoli oletkin....niin eikö järkesi sano,neuvolat ovat sitä varten!!!!

      Vai onko ongelma lapsella...äitipuoli???

    • Kukan äiti

      Oletko kurkannut montako takahammasta lapsella on?
      Syynä märehtimiseen saattaa olla, että lapsella on vasta yhdet
      "takahammasparit", ja ruoan hienontaminen on hankalaa.

      Meillä tytöllä on vasta yhdet takahampaat, ja lihan
      (samoin kuin leivän syönti) on aika hankalaa.

      Kypsän kanan silppuan saksilla 5 mmx 5 mm paloiksi.
      Meillä punaista lihaa ei syödä muuta kuin jauhelihana,
      ostan paistia ja jauhatan jauhelihaksi.
      Kokoliha on aivan liian työlästä ja kuulemma "väkevää".
      Kala menee ihan heittämällä sisään.

      Toisaalta, jos haarukalliset/lusikalliset ovat liian suuria,
      voi merehtiminen kestää myös kauan, eli pienempi lusikka/haarukka käyttöön.

      • *****???

        Kana on varsinaista kuivaa sitkolihaa.
        onhan se lapsi niellyt purkkiruokiakin, nieleminen ei ole varmaankaan vaikeus, vaan ruoan koostumus,
        mutta nyt mene neuvolaan, ja itseesi.


      • Kukan äiti
        *****??? kirjoitti:

        Kana on varsinaista kuivaa sitkolihaa.
        onhan se lapsi niellyt purkkiruokiakin, nieleminen ei ole varmaankaan vaikeus, vaan ruoan koostumus,
        mutta nyt mene neuvolaan, ja itseesi.

        En tiedä kuinka sinä kanasi/broilerisi valmistat, mutta minun tekemäni ei ainakaan ole mitään "sitkolihaa".

        Hauduttamalla broilerista tulee eritään mureaa.
        Joten kokkauskurssille, mars!
        Juuri ruoan koostumuksestahan tässä puhuin.

        Pitikö minun tässä mennä itseeni????


    • ja heti!

      Eipä tuossa nyt enää nettipalstan ohjeet riitä. Vie se tenava lääkäriin ihan heti. Kuulostaa pahalta, toivottavasti asia selviää.

    • suurperheen äiti

      Tyttö taitaa olla herkkäkurkkuinen. Oppii varmaan kyllä syömään, mutta kyllä tuo herkkäkurkkuisuus jatkuu koko elämän - puhun omasta kokemuksesta. Anna lapselle jauheliharuokia, myös kananjauhelihaa on myynnissä. Mössää vielä, pienihän tuo lapsi vielä on! Esim uunikalan saa kyllä perunan sekaan tosi mössöksi.

    • äitipuoli ihmeissään

      Ihan ensimmäiseks, mielestäni ei vaadi vielä lääkärikäyntiä se, ettei tyttö osaa lihoja niellä. Ja neuvolaankin osataan mennä tarpeen vaatiessa, ja sinne mennnään kyllä jos tilanne ei muutu mitenkään muutaman kk sisään.
      On vaan niin outo, kun esikoinen (3½)osas tuon ikäsenä jo hyvin syödä silputtuja lihoja ja tällä neitillä ei kuitenkaan suju.
      Ensin tosiaan luultiin, että lihapalat ovat vaan jääneet liian suuriksi, mutta kun se aivan pieneksi silputtukin jää mössönä pyörimään suuhun. Jotenkin luulen, että tyttö pelkää kiinteämmän lihamassan nielaisua sen koostumuksen vuoksi. Ja toisekseen luulen, että nielee haarukallisesta ensin perunat tms. ja "varastoi" lihapaloja suuhunsa, jolloin niitä sitten pääsee kertymään isompi ja vaikeammin nieltävä pala. Mutta mitenpä täysin valvot itse syövän lapsen suun toimintaa. Haarukka on pikkuinen lapsille tarkoitettu ja haarukalliset ihan sopivan kokoisia.
      Mikään "vika" tuskin on kyseessä, koska sillon kait olis muunkin ruuan kanssa ongelmia.. Ja hampaitakin on ihan iso rivi jo, eli vika ei oo pureskelun puolella.
      Ja aikaahan tässä vain varmaan tarvitaan, luultavasti ennen kouluikää oppii syömään lihatkin :D jotenkin vain välillä niin tuskastuttaa, kun ruokailut venyy yli tunnin mittaisiksi vaikka lapsi kuitenkin haluaa syödä.
      Kuulin myös, että kannattaisi syöttää raakaa porkkanaa yms. missä joutuu pureskelemaan ja silti nielemään palat vähän karkeampina.

      • hyvä hyvä...

        pikkutyttösi on nähtävästi synnynnäinen kasvissyöjä ;) sehän on vain osoitus fiksuudesta.

        Mutta ainakin veljen tytär oppi syömään kiinteitä paloja nakertelemalla pieniä paloja kurkkua ensin (alussa se kurkunpala pyöri suussa aika pitkään), sitten pikkuhiljaa vähän banaanin paloja, sitten siirryttiin leipään, ja loppujen lopuksi ei sitten ollutkana ongelmia möykkyisen ruoan syömisessä.


      • sanoi, niin

        kurkkua (miel. kuoretonta) ja tuoreita hedelmänpaloja aluksi, sitten esim. kuivattujen hedelmien paloja (esim. aprikoosi), ne ovat sitkeydeltään samaa luokkaa kuin liha. Jos ne menevät niin ei pitäisi olla mitään elimellistä tai tekniikkaongelmaa, vaan kyse on tosiaan tottumattomuudesta ja opettelutahdista. Jos eivät mene, kyseessä voi olla esim. purentavirhe, eli hampaat kasvaneet väärään asentoon. Lapset oppivat asioita omaan yksilölliseen tahtiinsa ja hoputtamalla ei saa aikaan kuin harmia.


      • Lääkäriin

        Hyvänen aika, sullahan oli tuossa jo oma teoria, joten en ymmärrä, miksi sitten kyselet nettipalstalta ohjeita. Itse kiikuttaisin lapsen lääkäriin. Tai edes neuvolaan. Jos 2,5 vuotias ei kykene nielemään ruokaansa, se ei ole normaalia. Joku siinä mättää. "Ei vaadi vielä lääkärikäyntiä". Mitäs jos muutaman kuukauden kuluttua ilmenee jotain, johon olisi voinut puuttua aiemmin? Usein asiat pitkittyessään mutkistuvat.

        Kyllähän jo vuodenkin ikäinen lapsi osaa syödä itse ja niellä ruokansa. Mutta ihan miten vaan, eipä ole minun ongelmani.


      • lapsi pelkää

        varmaankin. Sanoit että mitenpä valvot täysin lapsen suun sisältöä. Hyvin sä olet kyllä vahtinut. Melkein voin kuvitella, että jos mua joku kyttäisi siten että osaisi tehdä noin tarkan selon mun syömisestäni, en minäkään saisi nieltyä.
        Ja kysehän oli tytärpuolesta. Ihan selvä kuvio, tuskastumisesi lapseen kulminoituu hänen syömiseensä. Onko kenties muitakin tilanteita, joissa et ole nimenomaan tähän lapseen tyytyväinen?


      • Ei ap
        lapsi pelkää kirjoitti:

        varmaankin. Sanoit että mitenpä valvot täysin lapsen suun sisältöä. Hyvin sä olet kyllä vahtinut. Melkein voin kuvitella, että jos mua joku kyttäisi siten että osaisi tehdä noin tarkan selon mun syömisestäni, en minäkään saisi nieltyä.
        Ja kysehän oli tytärpuolesta. Ihan selvä kuvio, tuskastumisesi lapseen kulminoituu hänen syömiseensä. Onko kenties muitakin tilanteita, joissa et ole nimenomaan tähän lapseen tyytyväinen?

        "Ja kysehän oli tytärpuolesta. Ihan selvä kuvio, tuskastumisesi lapseen kulminoituu hänen syömiseensä. Onko kenties muitakin tilanteita, joissa et ole nimenomaan tähän lapseen tyytyväinen? "

        Jos olisit enemmän yrittänyt, niin varmaan olisit kyennyt sanomaan vielä pahenmminkin. Varmaan on kiva olla kokopäivätoiminen pottuilija.


    • syy on

      siinä että pn syönyt niin hienoksi jauhettua ruokaa ettei ole tottunut pureskelemaan. Hoitotäti olen, mutta on noita hienokurkkuja mulle joskus osunut. Pienemmille on tepsinyt että annan aina mutusteltavaksi leipäpalan ennen ruokaa, esim. ruisrevityn, niin on siinä saanut totutella karkeampaan ruokaan. ja vähitellen onkin ruvennut maistumaan.
      Kyllä nuo lasten purkkiruuat mielestäni pitäisi olla vain hätäapu, ei pääasiallinen ruoka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9656
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2827
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      165
      2597
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2049
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1806
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      14
      1633
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      12
      1493
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1439
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe