Lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikko lienevät ne tunnetuimmat laatikkoruoat, joita joulun perinteisiin yhdistetään ja vielä tuo perunalaatikko imellettynä.
Olen aina luullut kuuluvani johonkin vähemmistöön, joka ei näistä laatikoista välitä yhtään, mutta nyt elintarviketuottajatkin ovat saman asian havainneet (siis pääasiassa Saarioinen). He kertovat, että lähitulevaisuuden haasteena ovat nuoret aikuiset ja vanhenevat ihmiset (eläkeläiset). Eläkeläiset vielä pitävät em. ruokien perinteisistä mauista, mutta nuoremmille ne eivät enää kelpaa. Näitä kahta ryhmää yhdistää kuitenkin talouksien koko, joka on yleensä 1-2 henkilöä.
Mites on, onko joulu oikea joulu ilman näitä perinteisiä laatikoita?
Kuten jo mainitsin, minulle ne eivät kelpaa, vaan keskityn "raskaampien" ruokien nauttimiseen, kuten kinkku (tai paisti), erilaiset kalat ja mäti, sekä yleensä keitetyt perunat. Juomana olutta!
Vielä sen verran, ettei joulupöytäni merkittävästi eroa määrällisesti arkiruokapöydän koostumuksesta, vaan kaikkiea kohtuudella. Mites on muilla?
Joulu lähestyy
5
1074
Vastaukset
- joulutavat...
Kyllä ne vaan kulkee mukana. Meillä oli aina laatikkoruokia, kinkkua ja karjalanpaistia. Omassa huushollissa olen vähän keventänyt systeemiä ja painopiste on kala-alkupalojen puolella. Savustettua lohta, graavattua siikaa, maustesilakoita, katkarapuja. Niiden kanssa on omasta mökkimaasta poimittuja, aikanaan esikeitettyjä uusia perunoita. Pelkästään noilla pärjäisi, mutta perinteet velvoittavat.
Perunalaatikkoa teen pienen satsin, porkkanalaatikon ostan valmiina, muista ei välitetä. Karjalanpaisti kuuluu joulupöytään myös ja sen nyt osaa idioottikin tehdä. Pieni satsi sitäkin. Sitten on pieni kinkku ja kalkkunaa, molemmat paistetaan itse.
Juomina meillä, pienellä aikuisporukalla on kalojen kanssa valkkari ja vesi. Pääruokien kanssa vettä, olutta tai punaviiniä.
Ennen ateriaa, usein haudoilla käynnin jälkeen juodaan kuumaa glögiä.- Annahan sitten
Oikea karjalanpaisti resepti?
- "idiootti"
Annahan sitten kirjoitti:
Oikea karjalanpaisti resepti?
Googlestahan noita näyttää löytyvän vaikka millä mitalla, joten katso halutessasi myös sieltä.
Itse ostan nautaa ja sikaa, jotka pilkon pieniksi kuutioiksi. En ruskista, mutta huuhdon lihat kuitenkin ennen uuniin laittoa. Annostus ihan oman mielen mukaan, minkä suuruisen paistin haluaa. Lihat siis uuniin ja saavat ruskistua kovemmalla, n. 200 asteisella lämmöllä ilman kantta. Minulla käytössä lasipata. Ennen uuniin laittamista mukaan suolaa ja maustepippureita. Sipulin laitan joskus kokonaisena, useimmiten jauheena. Pari laakerinlehteä. Kun lihat ovat ruskistuneet, kansi päälle ja paisti saa hautua 2-3 tuntia.
Jotkut laittavat mukaan lanttua tai porkkanaa, mutta meillä on menty ihan perus lihalinjalla. Kotoani opittu resepti, joka on helppo. Siitä saa vapaasti olla eri mieltä, mutta tämmöseen olen oppinut ja toimii.
En kauheasti tykännyt tosta otsikostasi. Oma heittoni tarkoitti yksinomaan sitä, että karjalanpaisti ei ole mikään taitolaji, pidän sitä yhtenä helpoimmista liharuuan valmistusmuodoista. Mutta googlettamalla "karjalanpaisti" löydät varmasti niitä sofistikoituneempia valmistustapoja niiltä, jotka eivät ole "idiootteja".
Oikein hyvää joulua sinulle. - Karjalanpaisti
"idiootti" kirjoitti:
Googlestahan noita näyttää löytyvän vaikka millä mitalla, joten katso halutessasi myös sieltä.
Itse ostan nautaa ja sikaa, jotka pilkon pieniksi kuutioiksi. En ruskista, mutta huuhdon lihat kuitenkin ennen uuniin laittoa. Annostus ihan oman mielen mukaan, minkä suuruisen paistin haluaa. Lihat siis uuniin ja saavat ruskistua kovemmalla, n. 200 asteisella lämmöllä ilman kantta. Minulla käytössä lasipata. Ennen uuniin laittamista mukaan suolaa ja maustepippureita. Sipulin laitan joskus kokonaisena, useimmiten jauheena. Pari laakerinlehteä. Kun lihat ovat ruskistuneet, kansi päälle ja paisti saa hautua 2-3 tuntia.
Jotkut laittavat mukaan lanttua tai porkkanaa, mutta meillä on menty ihan perus lihalinjalla. Kotoani opittu resepti, joka on helppo. Siitä saa vapaasti olla eri mieltä, mutta tämmöseen olen oppinut ja toimii.
En kauheasti tykännyt tosta otsikostasi. Oma heittoni tarkoitti yksinomaan sitä, että karjalanpaisti ei ole mikään taitolaji, pidän sitä yhtenä helpoimmista liharuuan valmistusmuodoista. Mutta googlettamalla "karjalanpaisti" löydät varmasti niitä sofistikoituneempia valmistustapoja niiltä, jotka eivät ole "idiootteja".
Oikein hyvää joulua sinulle.Siten, että pnet saman verran seuraavia lihoja leikattuna kanamunan kokoisiksi paloiksi.
Sian lapaa, tai etuselkää (luineen)
Naudan etuselkää tai lapaa -"-
Lampaan etuselkää tai lapaa -"-
Maustepippuria ja suolaa
Vettä
Siinä sinulle kaikki mitä tarvitset HYVÄÄN karjalanpaistiin.
" Vot. Näihä miun emoinki tekkiit lihapottii muinoi meil karjalas"!
- kotikokkikolmonen
Kyllä joulu olisi joulu ilmankin, mutta kun hyvin tekevät pöydäsä kauppansa niin tulee tehtyä. Niitähän voi vähän tuunata kanssa, lisätä vaikka chiliä tai inkivääriä tai currya, jos enemmän potkua kaipaa. Ja tähteitä jos jää niin pakastaa ja syö vaikka läskisoosin kanssa myöhemmin talvella.
Tässä jotain kymmenen vuotta sitten kerrottiin jostain suomalaisten ruokien maistatuksesta Japanissa, porkkanalaatikosta oli kuulemma tykätty. Se oli kyllä varmaan riisiporkkanalootaa. Itse teen joulupöytään riisittömän version suunnilleen lanttulaatikon reseptillä.
Ja minun ohjeitten mukaan tehtynä nuo ei ole mitään kevyttä kasvisruokaa; kermaa ja voita on mukana kunnolla...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois
Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait233083Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän
Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 65646Hei! Halusin vain kertoa.
En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso3593Miten voitkin olla aina niin fiksu
...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä32551Mistä tietää, onko hän se oikea?
Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha34519Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."
Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve3479- 36475
- 40471
Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen
Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es17465Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?
Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani3460