Kiinalaisen ravintolan tulinen pöytäkastike

kiinafani

Aina silloin tällöin tulee pohdittua miten se kiinalaisten ravintoloiden punainen chilikastike tehdään. Se jota on joka paikassa pöydässä tarjolla.

joskus olen etnisistä kaupoista ostanut valmiita, mutta ne ei koskaan ole olleet ihan samanlaisia.

Olisiko kenelläkään reseptiä tai linkkiä tarjota?

21

13977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Monimutkaista

      Tuota on kysytty täällä varmaan sata kertaa muutaman vuoden sisällä.

      Vastaus on, ettei ole yhtä ainoata kastiketta kiinalaisissa ravintoloissa, vaan ne vaihtelevat, koska kukin ravintola sekoittaa ne yleensä itse. Sen takia on TÄYSIN MAHDOTONTA antaa sinulle resepti juuri siihen kastikkeeseen, johon sinä olet sattunut törmäämään. Silti joku tulee kyllä vielä yrittämään...

      Äläkä yritä väittää, että kastike ON aina sama. Kastikkeet ovat joskus LÄHES samoja, mutta kun tarpeeksi monessa paikassa on käynyt, huomaa, että kastikkeet voivat enimmillään vaihdella SUURESTIKIN.

      Järkevintä on, että kun seuraavaksi törmäät ravintolassa sinua miellyttävään kastikkeeseen, kysyt tarjoilijalta, mitä siinä on.

      Tosin jotain voi päätellä itsekin katsomalla, maistamalla ja haistamalla. Chilitahnaahan siinä aina on. Jos on tumman ruskeaa tai mustaa, siinä on myös soijakastiketta. Joskus seesamiöljyä tai maapähkinäöljyä. Välillä myös sokeria ja jopa valkosipulia. Etikkaankin olen törmännyt.

      Tiedän mistä puhun, sillä olen viime kolmen vuoden aikana syönyt noin 20 eri kiinalaisravintolassa Helsingissä yhteensä noin 400 kertaa.

    • -mari

      Billy's CHILI

      3 kpl sipulia ( isoa )
      200 g valkosipulia
      60 g kuivattuja chlipalkoja
      200 g hoi sin kastiketta
      1 l öljyä
      2 dl ketsuppia
      2dl sokeria
      1 tl suolaa


      Hienonna sipulit ja chili monitoimikoneessa.
      Laita öljy kattilaan ja lisää sipuliseos siihen. Keittele n. 1.5 tuntia koko ajan sekoittaen. Lisää loput aineet ja keittele vielä puolituntia.

      • tämä on

        yksi vaihtoehto kymmenistä.


      • Pöytäsörsseli

        Eli tosiaan samaa reseptiä muunnellen tein pienemmän satsin ja voin sanoa että tuli parempaa kuin missään olen maistanut, tosin kohtalaisen samanlainen meininki kuin Kok Thaissa, Töölössä - joka on suosikkini tällä saralla. En väitä olevani kiinalaisen tai thaikku-ruoan Mao-Tse Tung, mutta tein n. 1.5 dl tuota sörsseliä ja kaikki tuli herkuteltua kahden hengen ruokailussa.

        Ketsupin voi jättää pois, laitoin hunajaa sokerin sijaan, hieman sesamöljyä ja soijaa kaiken tuon muun lisäksi. Hoisinia käytin erittäin nuukasti ettei soosi maistu pelkältä hoisinlitkulta. Tunnin veivasin rakkaudella aineksia liedellä ja tuo käytetty aika palkittiin. Voin suositella kernaasti.


    • Sadokuningas Kiinasta

      Se pieni pullo siinä soijakastikkeen vieressä, vai? Ota läjä habaneroja tai muuta s/m-chilejä. Kuivaa ja rouhi ne. Lämmitä pari desiä öljyä, älä kuitenkaan savuavaksi. Lisää s/m-rouhe sisään ja hauduta pari minsaa. Pullota pieniin pulloihin ja anna käydä muutama kuukausi.

      Ta-daa, olet hongyoun (punaöljy) ylpeä omistaja!

      P.S. Edes sichuanilaiset eivät käytä sitä yleensä pöytämausteena. Pari tippaa hongyouta kylläkin ihan ruoanlaitossa voi tehdä eetua, etenkin näin flunssakautena.

    • Jebulixxx

      Oma arviokaupalla tehty sinnepäin sörsseli pikkupurkkiin:

      4kpl chilejä silpuksi, kanta pois siemenet saa olla jos haluaa kunnolla paukkua.
      -Himppasen omaan suuhun parhaan makuista öljyä pikkukippoon ja chileinensä liedelle.
      -Lämmitetään, ei kärvennetä.

      Sillävälin silppuaa esim 4kpl valkosipulinkynsiä, tai sellaisia squashpallonkokoisia umpivalkosipuleita 1,5 silputen.
      -Valkosipulia ei lämmitetä.

      Kamat sekaisin, riittävästi lisää öljyä (öljyä voi tiputella / lirutella itsessään johonkin ja seassa olevat hiutaleet on njam).

      Maustaa a) sokerilla b) hunajalla, c) Siirapilla tms. Tilkkanen soijakastiketta, ehkä tilkka suolaakin. Värjäys oman silmän punaiseksi paprikajauheella.
      -Pikku tilkkaset balsamicoa ja tavan etikkaakin.
      -Maun mukaan seesamiöljy sopii tippoina sekaan (itse en pidä).

      Umpikannelliseen klasipurkkiin (esim sillipurkki) sörsselit, sekoittelee hyvin ja jääkaappiin. 1 yö piisaa maustumiseen.

      Törkeän hyvää.

    • Mii hao

      Löytyykö tätä valmiina mistään?
      Mr. Laun (hki) kastike on törkeän hyvää..

      • Anonyymi

        Yleensä syödään se koko vitun kippo tyhjäksi kaverin kanssa


    • alkaa lätty lätisee

      Vastauksia kiitos!!!!!!!!!

    • lätynpäälle

      Siis voiko tätä laittaa tortillan päälle vai mistä lätyistä se edellinen puhuu ? Siis olen kyllä kuullut että semmosiakin tortilloita olisi mitkä on niinku munakkaita ? niin semmosen päälle aattelin että jos sopis tämmönen kiinalaisten punainen kastike. Mitä se muuten sisältää , olisko jollakin repseptiä ?

    • -mari

      Billy's chili
      Tässä Hong Kongista olevan kokki ystäväni ohje. Hyväksi todettu.
      Billy's CHILI

      3 kpl sipulia ( isoa )
      200 g valkosipulia
      60 g kuivattuja chlipalkoja (Vietnam kaupasta)
      200 g hoi sin kastiketta "
      1 l öljyä
      2 dl ketsuppia
      2dl sokeria
      1 tl suolaa

      Hienonna sipulit ja chili monitoimikoneessa.
      Laita öljy kattilaan ja lisää sipuliseos siihen. Keittele n. 1.5 tuntia koko ajan sekoittaen. Lisää loput aineet ja keittele vielä puolituntia.

    • Perispil

      Kysyin onko tätä valmiina! Hirvee himo tähän aaaahhhhhh!!!!

    • Alkaa lätty lätistä

      Nyt niitä vastauksia ja heti!!!!!!!!

      Alkaa pänniä ehkä pikkasen!!!!!

    • Vastaus blease

      Kuulittako te!!!!!

    • Mirrjami

      Oisko jollain hyvää reseptiä semmoiselle kiinalaisen ravintolan punaiselle kastikkeelle, kiitos !

      • vinosilmäWaude

        Mirrjami, osta vaikka jostain etnisestä kaupasta chili-flakesejä ( hiutaleita, lastuja ), laita niitä johki öljyyn muhimaan, esim oliiviöljy on ihan jees. Sekaan voi laittaa makua taittamaan vähän musta- tai valkopippuria, myös sokeria, ja ihan vähän etikkaa,säilyy viel paremmin - ei suolaa.

        Tää on yks vaihtoehto.

        Kiinalaisessa ruokakulttuurrissahan noita tulisia mauseita käytetään lähinnä Schezuanissa ja Hunnanissa, suurin osa Kiinan perinteisistä keittiöistä ei juurikaan käytä chiliä, korkeintaa ihan vähän.
        Telkkarissa on tullu Yle femmalta mielenkiintonen sarja Mitä Kiinassa syödään - siinä svenski joka puhuu sujuvaa kiinaan on vaellellu eri puolilla, lähinnä tavallisten ihmisten parissa, ne laittaa yksinkertasta mut kekseliästä ruokaa ja moniin on tullu ihan vähän chiliä kyllä.
        Mut siis suuremmassa osassa Kiinaa ruoka ei ole tulista. Sanoisin että ne pienet chiliä öljyssä-purkit pöydissä on enemmän länsimaalaisia varten,kun monet on tottunu esim taikku- ja muihin tulisiin ruokiin.
        Kait jotku kiinalaisetki niistä ottaa.


    • hy_vä_ihmi_nen
    • mummunpullat

      Tarkoittaako aloittaja sitä voimakkaan valkosipulista "shiraza"-kastiketta?

    • Anonyymi

      Sambal Oelek, tuotemerkki spice up.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe