Kiinalaisen ravintolan tulinen pöytäkastike

kiinafani

Aina silloin tällöin tulee pohdittua miten se kiinalaisten ravintoloiden punainen chilikastike tehdään. Se jota on joka paikassa pöydässä tarjolla.

joskus olen etnisistä kaupoista ostanut valmiita, mutta ne ei koskaan ole olleet ihan samanlaisia.

Olisiko kenelläkään reseptiä tai linkkiä tarjota?

21

14937

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Monimutkaista

      Tuota on kysytty täällä varmaan sata kertaa muutaman vuoden sisällä.

      Vastaus on, ettei ole yhtä ainoata kastiketta kiinalaisissa ravintoloissa, vaan ne vaihtelevat, koska kukin ravintola sekoittaa ne yleensä itse. Sen takia on TÄYSIN MAHDOTONTA antaa sinulle resepti juuri siihen kastikkeeseen, johon sinä olet sattunut törmäämään. Silti joku tulee kyllä vielä yrittämään...

      Äläkä yritä väittää, että kastike ON aina sama. Kastikkeet ovat joskus LÄHES samoja, mutta kun tarpeeksi monessa paikassa on käynyt, huomaa, että kastikkeet voivat enimmillään vaihdella SUURESTIKIN.

      Järkevintä on, että kun seuraavaksi törmäät ravintolassa sinua miellyttävään kastikkeeseen, kysyt tarjoilijalta, mitä siinä on.

      Tosin jotain voi päätellä itsekin katsomalla, maistamalla ja haistamalla. Chilitahnaahan siinä aina on. Jos on tumman ruskeaa tai mustaa, siinä on myös soijakastiketta. Joskus seesamiöljyä tai maapähkinäöljyä. Välillä myös sokeria ja jopa valkosipulia. Etikkaankin olen törmännyt.

      Tiedän mistä puhun, sillä olen viime kolmen vuoden aikana syönyt noin 20 eri kiinalaisravintolassa Helsingissä yhteensä noin 400 kertaa.

    • -mari

      Billy's CHILI

      3 kpl sipulia ( isoa )
      200 g valkosipulia
      60 g kuivattuja chlipalkoja
      200 g hoi sin kastiketta
      1 l öljyä
      2 dl ketsuppia
      2dl sokeria
      1 tl suolaa


      Hienonna sipulit ja chili monitoimikoneessa.
      Laita öljy kattilaan ja lisää sipuliseos siihen. Keittele n. 1.5 tuntia koko ajan sekoittaen. Lisää loput aineet ja keittele vielä puolituntia.

      • tämä on

        yksi vaihtoehto kymmenistä.


      • Pöytäsörsseli

        Eli tosiaan samaa reseptiä muunnellen tein pienemmän satsin ja voin sanoa että tuli parempaa kuin missään olen maistanut, tosin kohtalaisen samanlainen meininki kuin Kok Thaissa, Töölössä - joka on suosikkini tällä saralla. En väitä olevani kiinalaisen tai thaikku-ruoan Mao-Tse Tung, mutta tein n. 1.5 dl tuota sörsseliä ja kaikki tuli herkuteltua kahden hengen ruokailussa.

        Ketsupin voi jättää pois, laitoin hunajaa sokerin sijaan, hieman sesamöljyä ja soijaa kaiken tuon muun lisäksi. Hoisinia käytin erittäin nuukasti ettei soosi maistu pelkältä hoisinlitkulta. Tunnin veivasin rakkaudella aineksia liedellä ja tuo käytetty aika palkittiin. Voin suositella kernaasti.


    • Sadokuningas Kiinasta

      Se pieni pullo siinä soijakastikkeen vieressä, vai? Ota läjä habaneroja tai muuta s/m-chilejä. Kuivaa ja rouhi ne. Lämmitä pari desiä öljyä, älä kuitenkaan savuavaksi. Lisää s/m-rouhe sisään ja hauduta pari minsaa. Pullota pieniin pulloihin ja anna käydä muutama kuukausi.

      Ta-daa, olet hongyoun (punaöljy) ylpeä omistaja!

      P.S. Edes sichuanilaiset eivät käytä sitä yleensä pöytämausteena. Pari tippaa hongyouta kylläkin ihan ruoanlaitossa voi tehdä eetua, etenkin näin flunssakautena.

    • Jebulixxx

      Oma arviokaupalla tehty sinnepäin sörsseli pikkupurkkiin:

      4kpl chilejä silpuksi, kanta pois siemenet saa olla jos haluaa kunnolla paukkua.
      -Himppasen omaan suuhun parhaan makuista öljyä pikkukippoon ja chileinensä liedelle.
      -Lämmitetään, ei kärvennetä.

      Sillävälin silppuaa esim 4kpl valkosipulinkynsiä, tai sellaisia squashpallonkokoisia umpivalkosipuleita 1,5 silputen.
      -Valkosipulia ei lämmitetä.

      Kamat sekaisin, riittävästi lisää öljyä (öljyä voi tiputella / lirutella itsessään johonkin ja seassa olevat hiutaleet on njam).

      Maustaa a) sokerilla b) hunajalla, c) Siirapilla tms. Tilkkanen soijakastiketta, ehkä tilkka suolaakin. Värjäys oman silmän punaiseksi paprikajauheella.
      -Pikku tilkkaset balsamicoa ja tavan etikkaakin.
      -Maun mukaan seesamiöljy sopii tippoina sekaan (itse en pidä).

      Umpikannelliseen klasipurkkiin (esim sillipurkki) sörsselit, sekoittelee hyvin ja jääkaappiin. 1 yö piisaa maustumiseen.

      Törkeän hyvää.

    • Mii hao

      Löytyykö tätä valmiina mistään?
      Mr. Laun (hki) kastike on törkeän hyvää..

      • Anonyymi

        Yleensä syödään se koko vitun kippo tyhjäksi kaverin kanssa


    • alkaa lätty lätisee

      Vastauksia kiitos!!!!!!!!!

    • lätynpäälle

      Siis voiko tätä laittaa tortillan päälle vai mistä lätyistä se edellinen puhuu ? Siis olen kyllä kuullut että semmosiakin tortilloita olisi mitkä on niinku munakkaita ? niin semmosen päälle aattelin että jos sopis tämmönen kiinalaisten punainen kastike. Mitä se muuten sisältää , olisko jollakin repseptiä ?

    • -mari

      Billy's chili
      Tässä Hong Kongista olevan kokki ystäväni ohje. Hyväksi todettu.
      Billy's CHILI

      3 kpl sipulia ( isoa )
      200 g valkosipulia
      60 g kuivattuja chlipalkoja (Vietnam kaupasta)
      200 g hoi sin kastiketta "
      1 l öljyä
      2 dl ketsuppia
      2dl sokeria
      1 tl suolaa

      Hienonna sipulit ja chili monitoimikoneessa.
      Laita öljy kattilaan ja lisää sipuliseos siihen. Keittele n. 1.5 tuntia koko ajan sekoittaen. Lisää loput aineet ja keittele vielä puolituntia.

    • Perispil

      Kysyin onko tätä valmiina! Hirvee himo tähän aaaahhhhhh!!!!

    • Alkaa lätty lätistä

      Nyt niitä vastauksia ja heti!!!!!!!!

      Alkaa pänniä ehkä pikkasen!!!!!

    • Vastaus blease

      Kuulittako te!!!!!

    • Mirrjami

      Oisko jollain hyvää reseptiä semmoiselle kiinalaisen ravintolan punaiselle kastikkeelle, kiitos !

      • vinosilmäWaude

        Mirrjami, osta vaikka jostain etnisestä kaupasta chili-flakesejä ( hiutaleita, lastuja ), laita niitä johki öljyyn muhimaan, esim oliiviöljy on ihan jees. Sekaan voi laittaa makua taittamaan vähän musta- tai valkopippuria, myös sokeria, ja ihan vähän etikkaa,säilyy viel paremmin - ei suolaa.

        Tää on yks vaihtoehto.

        Kiinalaisessa ruokakulttuurrissahan noita tulisia mauseita käytetään lähinnä Schezuanissa ja Hunnanissa, suurin osa Kiinan perinteisistä keittiöistä ei juurikaan käytä chiliä, korkeintaa ihan vähän.
        Telkkarissa on tullu Yle femmalta mielenkiintonen sarja Mitä Kiinassa syödään - siinä svenski joka puhuu sujuvaa kiinaan on vaellellu eri puolilla, lähinnä tavallisten ihmisten parissa, ne laittaa yksinkertasta mut kekseliästä ruokaa ja moniin on tullu ihan vähän chiliä kyllä.
        Mut siis suuremmassa osassa Kiinaa ruoka ei ole tulista. Sanoisin että ne pienet chiliä öljyssä-purkit pöydissä on enemmän länsimaalaisia varten,kun monet on tottunu esim taikku- ja muihin tulisiin ruokiin.
        Kait jotku kiinalaisetki niistä ottaa.


    • hy_vä_ihmi_nen
    • mummunpullat

      Tarkoittaako aloittaja sitä voimakkaan valkosipulista "shiraza"-kastiketta?

    • Anonyymi

      Sambal Oelek, tuotemerkki spice up.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2892
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1976
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1188
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1023
    Aihe