Aina silloin tällöin tulee pohdittua miten se kiinalaisten ravintoloiden punainen chilikastike tehdään. Se jota on joka paikassa pöydässä tarjolla.
joskus olen etnisistä kaupoista ostanut valmiita, mutta ne ei koskaan ole olleet ihan samanlaisia.
Olisiko kenelläkään reseptiä tai linkkiä tarjota?
Kiinalaisen ravintolan tulinen pöytäkastike
21
14937
Vastaukset
- Monimutkaista
Tuota on kysytty täällä varmaan sata kertaa muutaman vuoden sisällä.
Vastaus on, ettei ole yhtä ainoata kastiketta kiinalaisissa ravintoloissa, vaan ne vaihtelevat, koska kukin ravintola sekoittaa ne yleensä itse. Sen takia on TÄYSIN MAHDOTONTA antaa sinulle resepti juuri siihen kastikkeeseen, johon sinä olet sattunut törmäämään. Silti joku tulee kyllä vielä yrittämään...
Äläkä yritä väittää, että kastike ON aina sama. Kastikkeet ovat joskus LÄHES samoja, mutta kun tarpeeksi monessa paikassa on käynyt, huomaa, että kastikkeet voivat enimmillään vaihdella SUURESTIKIN.
Järkevintä on, että kun seuraavaksi törmäät ravintolassa sinua miellyttävään kastikkeeseen, kysyt tarjoilijalta, mitä siinä on.
Tosin jotain voi päätellä itsekin katsomalla, maistamalla ja haistamalla. Chilitahnaahan siinä aina on. Jos on tumman ruskeaa tai mustaa, siinä on myös soijakastiketta. Joskus seesamiöljyä tai maapähkinäöljyä. Välillä myös sokeria ja jopa valkosipulia. Etikkaankin olen törmännyt.
Tiedän mistä puhun, sillä olen viime kolmen vuoden aikana syönyt noin 20 eri kiinalaisravintolassa Helsingissä yhteensä noin 400 kertaa.- selviää moni sambal oelek
http://www.ilmatar.net/~np/reseptit/resepteja_k.html
http://www.aikakone.org/leena/muonaa.htm - Chilitanukseen
Ime munaa
- -mari
Billy's CHILI
3 kpl sipulia ( isoa )
200 g valkosipulia
60 g kuivattuja chlipalkoja
200 g hoi sin kastiketta
1 l öljyä
2 dl ketsuppia
2dl sokeria
1 tl suolaa
Hienonna sipulit ja chili monitoimikoneessa.
Laita öljy kattilaan ja lisää sipuliseos siihen. Keittele n. 1.5 tuntia koko ajan sekoittaen. Lisää loput aineet ja keittele vielä puolituntia.- tämä on
yksi vaihtoehto kymmenistä.
- Pöytäsörsseli
Eli tosiaan samaa reseptiä muunnellen tein pienemmän satsin ja voin sanoa että tuli parempaa kuin missään olen maistanut, tosin kohtalaisen samanlainen meininki kuin Kok Thaissa, Töölössä - joka on suosikkini tällä saralla. En väitä olevani kiinalaisen tai thaikku-ruoan Mao-Tse Tung, mutta tein n. 1.5 dl tuota sörsseliä ja kaikki tuli herkuteltua kahden hengen ruokailussa.
Ketsupin voi jättää pois, laitoin hunajaa sokerin sijaan, hieman sesamöljyä ja soijaa kaiken tuon muun lisäksi. Hoisinia käytin erittäin nuukasti ettei soosi maistu pelkältä hoisinlitkulta. Tunnin veivasin rakkaudella aineksia liedellä ja tuo käytetty aika palkittiin. Voin suositella kernaasti.
- Sadokuningas Kiinasta
Se pieni pullo siinä soijakastikkeen vieressä, vai? Ota läjä habaneroja tai muuta s/m-chilejä. Kuivaa ja rouhi ne. Lämmitä pari desiä öljyä, älä kuitenkaan savuavaksi. Lisää s/m-rouhe sisään ja hauduta pari minsaa. Pullota pieniin pulloihin ja anna käydä muutama kuukausi.
Ta-daa, olet hongyoun (punaöljy) ylpeä omistaja!
P.S. Edes sichuanilaiset eivät käytä sitä yleensä pöytämausteena. Pari tippaa hongyouta kylläkin ihan ruoanlaitossa voi tehdä eetua, etenkin näin flunssakautena. - Jebulixxx
Oma arviokaupalla tehty sinnepäin sörsseli pikkupurkkiin:
4kpl chilejä silpuksi, kanta pois siemenet saa olla jos haluaa kunnolla paukkua.
-Himppasen omaan suuhun parhaan makuista öljyä pikkukippoon ja chileinensä liedelle.
-Lämmitetään, ei kärvennetä.
Sillävälin silppuaa esim 4kpl valkosipulinkynsiä, tai sellaisia squashpallonkokoisia umpivalkosipuleita 1,5 silputen.
-Valkosipulia ei lämmitetä.
Kamat sekaisin, riittävästi lisää öljyä (öljyä voi tiputella / lirutella itsessään johonkin ja seassa olevat hiutaleet on njam).
Maustaa a) sokerilla b) hunajalla, c) Siirapilla tms. Tilkkanen soijakastiketta, ehkä tilkka suolaakin. Värjäys oman silmän punaiseksi paprikajauheella.
-Pikku tilkkaset balsamicoa ja tavan etikkaakin.
-Maun mukaan seesamiöljy sopii tippoina sekaan (itse en pidä).
Umpikannelliseen klasipurkkiin (esim sillipurkki) sörsselit, sekoittelee hyvin ja jääkaappiin. 1 yö piisaa maustumiseen.
Törkeän hyvää. - Mii hao
Löytyykö tätä valmiina mistään?
Mr. Laun (hki) kastike on törkeän hyvää..- Anonyymi
Yleensä syödään se koko vitun kippo tyhjäksi kaverin kanssa
- alkaa lätty lätisee
Vastauksia kiitos!!!!!!!!!
- lätynpäälle
Siis voiko tätä laittaa tortillan päälle vai mistä lätyistä se edellinen puhuu ? Siis olen kyllä kuullut että semmosiakin tortilloita olisi mitkä on niinku munakkaita ? niin semmosen päälle aattelin että jos sopis tämmönen kiinalaisten punainen kastike. Mitä se muuten sisältää , olisko jollakin repseptiä ?
- -mari
Billy's chili
Tässä Hong Kongista olevan kokki ystäväni ohje. Hyväksi todettu.
Billy's CHILI
3 kpl sipulia ( isoa )
200 g valkosipulia
60 g kuivattuja chlipalkoja (Vietnam kaupasta)
200 g hoi sin kastiketta "
1 l öljyä
2 dl ketsuppia
2dl sokeria
1 tl suolaa
Hienonna sipulit ja chili monitoimikoneessa.
Laita öljy kattilaan ja lisää sipuliseos siihen. Keittele n. 1.5 tuntia koko ajan sekoittaen. Lisää loput aineet ja keittele vielä puolituntia. - Perispil
Kysyin onko tätä valmiina! Hirvee himo tähän aaaahhhhhh!!!!
- Alkaa lätty lätistä
Nyt niitä vastauksia ja heti!!!!!!!!
Alkaa pänniä ehkä pikkasen!!!!! - Vastaus blease
Kuulittako te!!!!!
- Mirrjami
Oisko jollain hyvää reseptiä semmoiselle kiinalaisen ravintolan punaiselle kastikkeelle, kiitos !
- vinosilmäWaude
Mirrjami, osta vaikka jostain etnisestä kaupasta chili-flakesejä ( hiutaleita, lastuja ), laita niitä johki öljyyn muhimaan, esim oliiviöljy on ihan jees. Sekaan voi laittaa makua taittamaan vähän musta- tai valkopippuria, myös sokeria, ja ihan vähän etikkaa,säilyy viel paremmin - ei suolaa.
Tää on yks vaihtoehto.
Kiinalaisessa ruokakulttuurrissahan noita tulisia mauseita käytetään lähinnä Schezuanissa ja Hunnanissa, suurin osa Kiinan perinteisistä keittiöistä ei juurikaan käytä chiliä, korkeintaa ihan vähän.
Telkkarissa on tullu Yle femmalta mielenkiintonen sarja Mitä Kiinassa syödään - siinä svenski joka puhuu sujuvaa kiinaan on vaellellu eri puolilla, lähinnä tavallisten ihmisten parissa, ne laittaa yksinkertasta mut kekseliästä ruokaa ja moniin on tullu ihan vähän chiliä kyllä.
Mut siis suuremmassa osassa Kiinaa ruoka ei ole tulista. Sanoisin että ne pienet chiliä öljyssä-purkit pöydissä on enemmän länsimaalaisia varten,kun monet on tottunu esim taikku- ja muihin tulisiin ruokiin.
Kait jotku kiinalaisetki niistä ottaa.
- hy_vä_ihmi_nen
allaoleva sososi ja riisiä ja lue
https://fi.wikipedia.org/wiki/Setšuanin_hyvä_ihminen
http://keskustelu.suomi24.fi/t/3882802/mita-on-kiinalaisten-schezuan-kastike#comment-89012485 - mummunpullat
Tarkoittaako aloittaja sitä voimakkaan valkosipulista "shiraza"-kastiketta?
- Anonyymi
Sambal Oelek, tuotemerkki spice up.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023