Lihapullat hajoaa

KokkiKaveri

Mistä kummasta johtuu, etten koskaan saa paistaessa lihapullia pysymään kiinteästi koossa vaan aina ne tahtovat murentua? Nytkin yritin paistaa valmiiksi joulupöytään lihapullia (ilman kastiketta) vähän niinkuin lisäkkeeksi lapsille, niin eikös mitä, melkein tuli taas söhröä!

31

11988

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lihapullaäitykkä

      ainakin kolme kananmunaa ja sipulit silputtava todella pieniksi (voi myös raastaa) ja taikina seisomaan jääkaappiin pariksi tunniksi ennen paistamista

      • Vanha kokki

        Tee seuraavan kerran kokeillen tätä ohjetta.
        Puoleen kiloon ei suinkaan tarvita kolmea kanamunaa.
        Yksi riittäämainiosti. Jos käytät sipulia, voitkäyttääsitä raakana, kuullotettuna tai ruskistettuna. Lisää jauhelihaan pari ruokalusikallista korppujauhoja,turvota ne ensin joko vedessä tai kermassa. Mausta taikina mieleisilläsimausteilla. Vaivaa taikinaa kunnolla, sillä vaivaamisella on merkitystä. Lyhyt vaivaus, murenevat lihapullat, liian pitkä vaivaus, seurauksena kovat lihapullat.
        Kuohkeutta voit muuten lisätä pulliin lorauttamalla taikinaan tilkan vissyvettä.
        Kunhan näitä neuvoja noudatat, uskon sinun onnistuvan lihapulliesi kanssa.


      • hyvistä
        Vanha kokki kirjoitti:

        Tee seuraavan kerran kokeillen tätä ohjetta.
        Puoleen kiloon ei suinkaan tarvita kolmea kanamunaa.
        Yksi riittäämainiosti. Jos käytät sipulia, voitkäyttääsitä raakana, kuullotettuna tai ruskistettuna. Lisää jauhelihaan pari ruokalusikallista korppujauhoja,turvota ne ensin joko vedessä tai kermassa. Mausta taikina mieleisilläsimausteilla. Vaivaa taikinaa kunnolla, sillä vaivaamisella on merkitystä. Lyhyt vaivaus, murenevat lihapullat, liian pitkä vaivaus, seurauksena kovat lihapullat.
        Kuohkeutta voit muuten lisätä pulliin lorauttamalla taikinaan tilkan vissyvettä.
        Kunhan näitä neuvoja noudatat, uskon sinun onnistuvan lihapulliesi kanssa.

        vihjeistä!!


      • NainenVantaa
        Vanha kokki kirjoitti:

        Tee seuraavan kerran kokeillen tätä ohjetta.
        Puoleen kiloon ei suinkaan tarvita kolmea kanamunaa.
        Yksi riittäämainiosti. Jos käytät sipulia, voitkäyttääsitä raakana, kuullotettuna tai ruskistettuna. Lisää jauhelihaan pari ruokalusikallista korppujauhoja,turvota ne ensin joko vedessä tai kermassa. Mausta taikina mieleisilläsimausteilla. Vaivaa taikinaa kunnolla, sillä vaivaamisella on merkitystä. Lyhyt vaivaus, murenevat lihapullat, liian pitkä vaivaus, seurauksena kovat lihapullat.
        Kuohkeutta voit muuten lisätä pulliin lorauttamalla taikinaan tilkan vissyvettä.
        Kunhan näitä neuvoja noudatat, uskon sinun onnistuvan lihapulliesi kanssa.

        Käytän ehkä hiukan enemmän korppujauhoja, mutta munaa en ollenkaan - eikä hajoa. Se kunnon vaivaus on se must-juttu.


      • kulinaristikokki
        NainenVantaa kirjoitti:

        Käytän ehkä hiukan enemmän korppujauhoja, mutta munaa en ollenkaan - eikä hajoa. Se kunnon vaivaus on se must-juttu.

        Miksi ei munaa? Itse jättäisin enemmin korppujahot ihan minimiin. Tarkoitus on syödä LIHApullia, ei jauhopullia.


      • eiseniinvaikeaaole
        Vanha kokki kirjoitti:

        Tee seuraavan kerran kokeillen tätä ohjetta.
        Puoleen kiloon ei suinkaan tarvita kolmea kanamunaa.
        Yksi riittäämainiosti. Jos käytät sipulia, voitkäyttääsitä raakana, kuullotettuna tai ruskistettuna. Lisää jauhelihaan pari ruokalusikallista korppujauhoja,turvota ne ensin joko vedessä tai kermassa. Mausta taikina mieleisilläsimausteilla. Vaivaa taikinaa kunnolla, sillä vaivaamisella on merkitystä. Lyhyt vaivaus, murenevat lihapullat, liian pitkä vaivaus, seurauksena kovat lihapullat.
        Kuohkeutta voit muuten lisätä pulliin lorauttamalla taikinaan tilkan vissyvettä.
        Kunhan näitä neuvoja noudatat, uskon sinun onnistuvan lihapulliesi kanssa.

        Hyvään lihapullaan ei tarvita muuta kuin hyvälaatuista jauhelihaa, hienoksi silputtua sipulia (voit myös raastaa sipulin, jos todella hienoa haluat), suolaa, maustepippuria hienonnettuna, vähän vehnäjauhoa ja tilkka maitoa, jos ei sitten kumipoltseja (joita myös ruotsalaisiksi lihapulliksi kutsutaan) halua.

        Ainekset sekoitetaan joko käsin tai koneella tasaiseksi massaksi, joka on suht' löysää - ei siis kovan kiinteää, mutta silti pysyy hyvin lusikassa - massan "jäykkyyttä" voi säädellä lisäämällä joukkoon joko tilkka maitoa tai vähän jauhoa halutunlaisen massan saamiseksi. Tästä massasta otetaan joko lusikalla tai käsin (käsiin joko vettä tai öljyä) halutun kokoinen nokare ja muokataan se lihapullan muotoon suht' pyöreäksi. Näitä pyöryköitä tehdään valmiiksi pannullinen ja sillä aikaa annetaan pannun (jonka pohja on öljyn peitossa) kuumentua hyvin. Kun pannu on riittävän kuuma (ei savuava) laitetaan pyörykät pannuun ja tiputetaan lämpö keskilämmölle. Vähän aikaa paistuttuaan tarkistetaan välillä paistopinnan väri nostamalla jotain pullaa varovasti. Kun paistopinnan väri on halutun ruskea käännetään pullat ja paistetaan hyvä väri toiselle puolelle. Kun halutut värit on saatu pinnoille voi pullien kypsyyden varmistaa ottamalla lämmön pois ja antamalla niiden muhia pannun jälkilämmössä poissa kuumalta levyltä kannen alla kymmenisen minuuttia.

        Vaikka sikaa käyttäisi lihana (itse käytän nautaa) niin paistaminen 4-5 minuuttia per puoli ja haudutus 10 minuuttia kyllä riittää trikiinien tuhoamiseen.

        Miten tämä sitten voisi epäonnistua - muutama asia: liian löysä taikina, liian karkea sipuli, liian alhainen alkulämpö pannulla, väärä paistoastia - pannuissa on eroja - joihinkin jauhelihan valkuaisaineet vaan tarttuvat ja pullien kääntäminen ehjinä on vain käytännössä mahdotonta. Joten valitse paistinpannu sen mukaan. Itsellä Hackmannin Kovanaama vain tuntuu toimivan parhaiten kaikkien valurautaisten ja muiden "ihmepannujen" sijaan.

        Tärkeintä lihapullassa kuitenkin on se maku - ei pelkästään sen rakenne, joka tietysti saisi olla pehmeä, kuohkea ja pinnaltaan rapea ja nautitaan tietysti hyvien perunoiden ja sinapin kera.


      • Anonyymi
        Vanha kokki kirjoitti:

        Tee seuraavan kerran kokeillen tätä ohjetta.
        Puoleen kiloon ei suinkaan tarvita kolmea kanamunaa.
        Yksi riittäämainiosti. Jos käytät sipulia, voitkäyttääsitä raakana, kuullotettuna tai ruskistettuna. Lisää jauhelihaan pari ruokalusikallista korppujauhoja,turvota ne ensin joko vedessä tai kermassa. Mausta taikina mieleisilläsimausteilla. Vaivaa taikinaa kunnolla, sillä vaivaamisella on merkitystä. Lyhyt vaivaus, murenevat lihapullat, liian pitkä vaivaus, seurauksena kovat lihapullat.
        Kuohkeutta voit muuten lisätä pulliin lorauttamalla taikinaan tilkan vissyvettä.
        Kunhan näitä neuvoja noudatat, uskon sinun onnistuvan lihapulliesi kanssa.

        Voi luoja miten vaikeita ohjeita... paras mauste on maustepippuri... ja suola... ei munaa, ei sipulia eikä korppujauhoa... leipäjauho käy, sitoo hyvin...


    • jo vuodelta 1946

      LIHAPYÖRYKÄT.

      * 3/4 kg(750g)jauhelihaa * suolaa
      * 1 kpl muna * pippuria
      * 2 dl (120 g) korppujauhoja * sipulia
      * 4 dl (400 g) kermamaitoa * 100 g voita

      KASTIKE.
      * 2 rkl (30 g) vehnäjauhoja * 1 dl kermaa

      • Mutta se yksi tärkeä

        Nimittäin valmistusohje jäi kuitenkin puuttumaan. Ole ystävällinen ja täydennä Mummosi vanhassa keitokirjassa oleva ohje.
        Esimerkiksi kastikkeen valmistus, katsos ei oikein riitä soosiin 2 rkl vehnäsiä ja 1 dl kermaa.Olisi tokimukavaa tietää mitä noille aineille tehdään.
        Ei synny hyvää kastiketta jos keitän kerman vehnäjauhojen kanssa!
        Olipa kirjasi sitten vaikka viime vuodelta, ei se avaudu tuolla tavoin meille.


    • lihapullien tekemistä

      MUMMON KIRJAN MUKAAN:
      Jauheliha vaivataan hyvin notkeaksi ja siihen sekoitetaan muna, kermaisessa maidossa liotetut korppujauhot,suola ja pippuri sekä hyvin hienoksi hakattu ja voissa ruskistettu sipuli.Kun mureketta vielä on vaivattu,muodostetaan siitä pieniä pyöreitä,jotka paistetaan voissa paksussa rautapannussa,tilkka vettä t.lihalientä lisätään ja pyöryköiden annetaan sitten hiljalleen kypsyä kannen alla tasaisella tulella.
      KASTIKE:Kun lihapyörykät on nostettu pannusta,pannaan siihen vehnäjauhot,jotka saavat ruskistua,kerma lisätään,kastike maustetaan ja siivilöidään.
      LISÄRUOKA:Perunat,vihannekset,salaatit ja hillokkeet.
      TÄHTEET:Jäljelle jääneet lihapyörykät lämmitetään kastikkeessaan aamiaiseksi.
      Ohje on täysin nyt kirjasta kopioitu.

      • Vehnäjauhoja ei voi

        Ruskistaa siinä pannulla, ellei siitä kaadeta vettä pois ja laiteta tilalle rasvaa, kuten voita.
        Koetappa vaikka ihan ohjeesi mukaan.


      • Vehnäjauhoja ei voi kirjoitti:

        Ruskistaa siinä pannulla, ellei siitä kaadeta vettä pois ja laiteta tilalle rasvaa, kuten voita.
        Koetappa vaikka ihan ohjeesi mukaan.

        eihän tänne voi kukaan kirjoittaa mitään peläten reseptivirheitä tai näpyttelyongelmia, jos kaikki on samanlaisia kuin sinä, eiköhän laiteta ihan reilusti omia vinkkejämme peliin ja tuupata tommoset negatiiviset persoonat sivuun. mä en nyt kyl kiukultani osaa auttaa alkuperäsen viestin kirjoittajaa, niinkuin täällä olis tarkotus!


      • Ammattilaiselle
        kkristian kirjoitti:

        eihän tänne voi kukaan kirjoittaa mitään peläten reseptivirheitä tai näpyttelyongelmia, jos kaikki on samanlaisia kuin sinä, eiköhän laiteta ihan reilusti omia vinkkejämme peliin ja tuupata tommoset negatiiviset persoonat sivuun. mä en nyt kyl kiukultani osaa auttaa alkuperäsen viestin kirjoittajaa, niinkuin täällä olis tarkotus!

        Koittakaas piruuttanne ruskistaa jauhoja pannulla jossa on vettä. Jos siinä onnistutte, olette kyllä melkoisia fakiireita.
        Jos antaa tänne ohjeita, olisi kovin suotavaa, että ne olisivat myös toimivia. Ruoka-ainekset ovat mielestäni hieman kalliinpuoleisia leikkimiseen, eli mielummin itse testattuja valmistusohjeita, kuten Crudo ja Vanha kokki antavat. Niihin voi luottaa, kiitos muuten molemmille, että viitsitte opastaa meitä uus-ja vähän vanhempiakin avuttomia.


      • penniajatuksista
        Ammattilaiselle kirjoitti:

        Koittakaas piruuttanne ruskistaa jauhoja pannulla jossa on vettä. Jos siinä onnistutte, olette kyllä melkoisia fakiireita.
        Jos antaa tänne ohjeita, olisi kovin suotavaa, että ne olisivat myös toimivia. Ruoka-ainekset ovat mielestäni hieman kalliinpuoleisia leikkimiseen, eli mielummin itse testattuja valmistusohjeita, kuten Crudo ja Vanha kokki antavat. Niihin voi luottaa, kiitos muuten molemmille, että viitsitte opastaa meitä uus-ja vähän vanhempiakin avuttomia.

        Mutta otappas huomioon kun sinne pannulle laitetaan se vesitilkka, ja annetaan niitten lihapullien muhia hyvän tovin siinä, niin se vesi muuttuu höyryksi ja haihtuu taivaan tuuliin , ja kappas, pannulla on vain ja ainoastaan puhdasta voita! Jos sinä rupeaisit kaatamaan nesteitä pois pannulta niin samalla menisi viemäriin kaikki hyvät maut mitä lihapullista on irronnut!

        Itsellä juuri lihapullat muhimassa (oma ohje) ja kun laitoin tilkan vettä niin se haihtui alle minuutissa koska levy vielä tosi kuuma ja jouduin lisäämään toisen tilkkasen :)

        Itse teen lihapullat suunnilleen näin:

        purkki kermaviiliä tai 2 dl kermaa
        vajaa desi korppujauhoja
        500 g jauhelihaa
        2 munaa
        sipuli ruskistettuna
        suolaa ja muita mausteita maun mukaan

        (itse tänään suolaa, mustapippuria, rakuunaa, tinjamia, 1 rkl thai sweet chilisausea, 1 rkl ketsuppia, ½ lihaliemikuutio hienonnettuna jne )

        Korppujauhot turpoomaan kermaviiliin, lisää munat, mausteet ja jauheliha, ruskista sipuli ja sekoita joukkoon. Vaivaa kunnolla taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian löysälle lisää ruokalusikallinen korppujauhoja, jos liian tiukalle lisää tilkka nestettä (kerma, viili tai ihan vesi). Paista pannulla littana koepala, maistele maut, lisää makua tarvittaessa ja paista lihapullat parissa erässä.

        Loppuosa ohjeesta kuten tuossa mummon reseptissä ylhäällä.


      • kulinaristikokki
        Ammattilaiselle kirjoitti:

        Koittakaas piruuttanne ruskistaa jauhoja pannulla jossa on vettä. Jos siinä onnistutte, olette kyllä melkoisia fakiireita.
        Jos antaa tänne ohjeita, olisi kovin suotavaa, että ne olisivat myös toimivia. Ruoka-ainekset ovat mielestäni hieman kalliinpuoleisia leikkimiseen, eli mielummin itse testattuja valmistusohjeita, kuten Crudo ja Vanha kokki antavat. Niihin voi luottaa, kiitos muuten molemmille, että viitsitte opastaa meitä uus-ja vähän vanhempiakin avuttomia.

        Sinä "Ammattilaiselle", et osaa vain lukea tai ymmärrä mummon lyhennettyä ohjetta:

        "paistetaan voissa paksussa rautapannussa", Ei ohjeessa sanoja, että jauhoja vedessä "paistetaan", vaan vesi lisätään toki myöhemmin. :D

        "tilkka vettä t.lihalientä lisätään".

        Kaivakoon uusavuttomat ohjeet ruuanlaiton aapisista.


      • *1948
        kulinaristikokki kirjoitti:

        Sinä "Ammattilaiselle", et osaa vain lukea tai ymmärrä mummon lyhennettyä ohjetta:

        "paistetaan voissa paksussa rautapannussa", Ei ohjeessa sanoja, että jauhoja vedessä "paistetaan", vaan vesi lisätään toki myöhemmin. :D

        "tilkka vettä t.lihalientä lisätään".

        Kaivakoon uusavuttomat ohjeet ruuanlaiton aapisista.

        Äitini *1918 neuvoi: kun lihapullat on paistettu, pannulle laitetaan vettä ja sen annetaan kiehahtaa. Kiehahtanut vesi otetaan talteen ja käytetään kastikkeen liemeksi, siinä on kaikki lihanmaku.

        Äiti ei siivilöinnyt lihapullista jääneitä sattumia pois, vaan koko liemi kaikkineen kastikeen liemeksi.
        Äidillä oli valmistuksessa paistinpannu ja kattila.
        Hän nosti valmiit kypsät lihapullat kattilaan, laittoi pannulle kuumaa vettä kiehautsu ja varpuvispilällä pyöräytti kaiken ennen kattilaan kaatoa, sitten voita pannulle ja jauhot ruskistumaan. Sitten kaatoi kannen raosta liemen pannulle ja koska meitä oli 11 henkeä aterialla oli ruskistettu jauho lähinnä puuroa, hän lisäsi kattilaan kiehuvaa vettä niin että oli sopivan paksuista kastiketta.
        Äiti laittoi myös kypsää perunaa haarukalla muusattuna lihapulla taikinaan. Äidillä oli laakea alumiininen vati n. 5 litraa jossa teki lihapullataikinan. Aikuisille oli 3-4 lihapullaa lapset saivat 2 kpl.


    • siihen taikinaan,

      sillä kananmuna on se joka sitoo ainesosat. Voit myös paistaa uunissa uunipanulla leivinpaperin päällä. Korppujauhon sijaan voi käyttää maitoon liotettua ranskanleipää, sämpylää tms.

      • vettä ja se

        kiehuu niin se tietysti haihtuu pois ja pannuun jää vain RASVA ja siihen voi silloin laittaa ne vehnäjauhot ja ruskistuvat ihan varmasti.Miten ne mummot ja mammat ovat osanneet ennen tehdä kotiruokaa kun ei ollut internettiä eikä SUOMI 24 KESKUSTELUPALSTAA,JUOKSIVAT VISSIIN NAAPURISTA KYSYMÄÄN OHJETTA.LOPPU!!!!!


      • penniajatuksista

        Juu uunissa tulee myös hyviä (ja keveämpiä :) ) lihapullia, eikä sirpaloidu niin helposti kun niitä ei niin paljon tarvitse nykiä :)


    • vanhan kokin ohjeet.

      Minä olen kantapään kautta oppinut samat asiat, mm. että kunnollinen vaivaus on tärkeintä. Näet sen tehtyäsi, että taikina on ihan eri näköinen ja pysyy koossa. -Minä teen nykyään sillä tavalla Feta-juustolla täytettyjä isoja lampaan jauhelihapihvejä tai myös pyöryköitä, joihin voi sekoittaa Fetaa tai oliivinpalasia tai isoja kapriksia palasina.

    • tosi on

      Nimimerkille kokkikaveri pieni vinkki siihen miten saat lihapullat pysymään kasassa kun niitä paistat. Käytä taikinassa perunajauhoja niin johan pysyy lihapullat kasassa. Perunajauho näet sitoo taikinaa. Toimii myös kalapihveissä sun muissa pannulla paistettavissa.

    • eisukulasentään

      Tällä saa ehjiä ja hyviä. Pullat pellille ja uuniin, noin 200 astetta 10 minuuttia. Sen jälkeen paistinpannu kuumaksi ja viimeistellään pullat paistamalla ne voissa.

      Tää ei ole välttämättä mikään arkiresepti, mut tälleen saa lihapullistakin vähän sitä parempaa pöperöö pöytään.

    • laitta

      lihapullataikinaan pari kananmunaa

    • ihanat lihapullat

      mun malliin... osta n. 3kg naudan paistilihaa, se isompi pekonipaketti, jauha nuo ihan itse omalla lihamyllyllä.Sekoita ihan perinteistä sipulikeittojauhetta 4-5 pussia, kermaviiliä 4-5 purkkia ,5munaa ihan pienimäärä korppujauhoa joka mieluusti saa olla rukihista.Maustepippuria itse muskaten n.3-4 tl...tai mieleisiäsi pippureita.Sotke kaikki hyvin, mikäli mielit ottaa vaikka keittoon, laatikkoon tms jauhettua lihaa , niin ota ennenkuin lisäät mitään noista muista aineista

      Minä otan ainakin soppa ja laatikko sekä pyttipannu tarpeet erikseen jotka ruskistan ja pakastan.
      Sitten vaan teet vaikka haluamasi määrän hampparipihvejä ja kun niitä on tarpeeksi niin loput lihapulliksi ihan itse hellalla paistaen hiljakseen jotta kypsyy läpi....ja ei kun syömään, takaan ettet ole ikinä niin hyviä syönyt, kannattaapi kokeilla.

      • meillä muuten

        lihapullat lihat kanamunat ym. paistetaan paistinpannussa ei hellalla


      • EI SIPULIKEITTOA

        Sipulikeittoainekset lähettää terveisiä loppu päivä Hirveää.
        Moni niitä käytää mausteena ja muuten ihmettelen vain mikä sappi niitä kestää... Olen jättänyt jopa kylässä syömätti mokoman............


    • pqw

      Paras konsti on raastaa joukkoon raaka peruna, sen tärkkelys pitää lihapullat kasassa. Ei siis tarvitse kanamunia tai korppujauhoja.

      • vaivaan sua

        Tai keitetty, ajaa saman asian.. justiin tuossa edellistä taikinaa tehessä huomasin että munat on loppu mutta pari keitettyä perunaa on.. raastinraudalla sekaan ja kunnon vaivaus taikinalle.
        Lihapulla / mureketaikina siis vaivataan, ei sekoiteta.


      • Anonyymi

        Tähän mennessä olen aina käyttänyt keitettyä perunaa, mutta täytyy testata tuo raaka perunajuttu. En koskaan laita mitään vehnää eli korppujauhoja lihapullataikinaan, mutta kaurahiutaleita käytän joskus. En nimittäin syö vehnää missään muodossa. Siitä tulee vatsavaivoja ja ripulia.


    • Anonyymi

      Muffinssivuokaanpeltiin paistumaan. Tulee pieniä murekkeita ja pehmeitä. Eikä tartte muotoilla. Nopea ja helppo tapa.

    • Anonyymi

      Mä teen lihapullat näin: kermaa, suolaa, pippuria, jauhoja esim sämpyläjauhoa vähän, en laita sipulia enkä korppujauhoa. Pyörykät pellille ja uuniin... ei hajoa.. sipulia kastikkeeseen. .

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      258
      800
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe