Tepon mahtiohje joulukinkulle!

teppo.moi

Teppo haluaa muistuttaa palstalaisia joulun ollessa ovella, että kinkku tulee paistaa, kuten Teppo sen paistaa et sillei hei! Teppo laskeutuu nyt palstalle rahvaan pariin legendaarisen joulukinkun paisto-ohjeensa kanssa et sillei hei! Ottakaa siitä vaari et sillei hei! Se on kirjoitettu viime joulun jälkeen, jolloin oli hyvä aika todeta, että Teppo onnistui paistamaan täydellisen kinkun et sillei hei!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

"Stadin kundi otti tänä vuonna ohjat omiin käsiinsä, koska oli kyllästynyt liian kypsään joulukinkkuun et sillei hei! Teppo laittoi n. 12 kg:n Reinin lihasta hankitun viljasian kinkun (taisi olla yli 11 euroa per kilo) uuniin klo 24.00 et sillei hei! Teppo lisäsi siihen piikillä hieman suolaa - joskus suonensisäisiä kokeilleen vankalla ammattitaidolla.

Teppo paistoi kinkkua ensin noin 40 minuuttia 210:ssa asteessa. Sen jälkeen laski lämmön hieman yli 100 asteeseen. Teppo laski, että kinkku voisi olla valmista noin 11.00 aamulla. Teppo toki laittoi lihaan lämpömittarin. Teppo seurasi kinkun valmistumista NYR-Ottawa -peliä seuraamisen ohella. Teppo siirtyi yöpuulle varakkain mielin noin puoli viisi ja laittoin kellon soittamaan klo 10.00, jolloin Teppo riensi huvilansa yläkerrasta tarkistamaan kinkun lämpötilan. Silloin se taisi olla 71. Teppo odotti, kunnes mittarissa oli 75 celsiusta ja otti kinkun ulos. Sitten taas nukkumaan ja heräämisen jälkeen kinkkuun loistava korppujauho-sinappi -huntu. Sitten kinkku nopeasti 250 asteeseen ja ulos.

Teppo nautti kinkkua muutaman viipaleen jo lämpimänä ja täytyy sanoa, että oli parasta kinkkua, jota Teppo on koskaan maistanut et sillei hei! Samaa sanoi myös Tepon isä, tuhansien kinkkujen mies, joka oli kuulema viimeksi saanut hyvää kinkkua yli 15 vuotta sitten appiukon, Tepon isoisän (k. 1993), valmistamana.

Tämän jouluviestin tärkein info on tuleville vuosille: Jättäkää se kinkku 75-asteiseksi; meheväksi ja taivaalliseksi et sillei hei!".


http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000355&posting=22000000031559814

47

4595

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mainittakoon, että tänä vuonna Stadin kundi saattaa laittaa sinappihuntuun myös hieman omenahilloa et sillei hei!

    • pienemmässä kinkussa

      jos kinkku on puolet pienempi?

      • Tuota voi luonnollisesti soveltaa pienempäänkin kinkkuun et sillei hei! Puolita vain paistoajat episodeineen et sillei hei!


    • turhuudenjumala

      hyvin saa ainakin nesteet pois tuolla ohjeella... kinkku suoraan 100 asteiseen uuniin, niin pysyy se kinkku mehevänä...

      • Tästä lienee olemassa kaksi koulukuntaa - tämä Tepon ja sitten se sinun. Teppo edustaa kokki Kolmosen vanhoja ohjeita, joiden perustana oli se, että jos kylmähkö kinkku laitetaan mietolämpöiseen uuniin, se alentaa uunin lämmön liian alhaiseksi ja juuri silloin lähtevät sitten nesteet liikkeelle.

        Sitävastoin Kolmonen neuvoi "säikäyttämään" kinkun ensin kuumassa uunissa, minkä jälkeen lämpö vasta laskettiin tuonne vähän yli sadan. Tällöin ei uunin lämpö pääse laskemaan liian alhaiseksi ja pintojen sulkeutuessa nesteet pysyvät paremmin sisällä.

        Minä olen kyllä aina edustanut tuota sinun koulukuntaasi ja hyvä on yleensä siasta tullut. Paistan uunipussissa ja hartaudella alhaisessa lämmössä. Tuleehan tästäkin kyllä nesteitä soossin tarpeiksi.


      • Kuten todettua, niin kinkku tulee tuolla ohjeella todella meheväksi et sillei hei! Kymmenen kilon kinkku voi toki olla n. 33 minuuttia isommalla lämmöllä, kuten se elon laskuopin mukaan menee hei!

        Vaikutat kovin katkeralta kundilta et sillei hei! Teppo toivoo, että ensi vuosi olisi Sinulle parempi kokkausvuosi, etkä jäisi Tepon jalkoihin niin pahasti. Ota esimerkkiä Crudosta, joka ei vinoile täällä kellekään, vaan esittää asiansa lähes yhtä ammattimaisin ottein kuin Teppo et sillei hei!


      • turhuudenjumala
        teppo.moi kirjoitti:

        Kuten todettua, niin kinkku tulee tuolla ohjeella todella meheväksi et sillei hei! Kymmenen kilon kinkku voi toki olla n. 33 minuuttia isommalla lämmöllä, kuten se elon laskuopin mukaan menee hei!

        Vaikutat kovin katkeralta kundilta et sillei hei! Teppo toivoo, että ensi vuosi olisi Sinulle parempi kokkausvuosi, etkä jäisi Tepon jalkoihin niin pahasti. Ota esimerkkiä Crudosta, joka ei vinoile täällä kellekään, vaan esittää asiansa lähes yhtä ammattimaisin ottein kuin Teppo et sillei hei!

        olen vain työni puolesta saanut huomata, että kypsennysmenetelmien vaihtaminen vähentää kypsennyshävikkiä jopa aika radikaalisti. n. 10 kg:n kinkulla havikki muuttui n. 40%sta n. 25%iin. ja 15% 10 kg:n kinkusta on 1.5 kg. mieluummin syön sen 1.5 kg, kuin haihdutan sen kuin pierun saharaan.
        nimenomaan vertaus kokonaan matalalämmön ja tohon crudon mainitseman kolmosen konstin välillä...


      • aina niitä kauheita

        raakoja kinkkuja??? Ylikypsä sen olla pitää.


        Paisto-ohje 7 kilon kinkulle

        - 200 astetta yksi tunti, sitten 125 astetta tunti/kilo eli 7 tuntia

        Tälläinen kinkku maistuu meidän suvulle, jos ei ole tarpeeksi kypsä,huom ylikypsä, raaka joutaa roskiin.


      • turhuudenjumala kirjoitti:

        olen vain työni puolesta saanut huomata, että kypsennysmenetelmien vaihtaminen vähentää kypsennyshävikkiä jopa aika radikaalisti. n. 10 kg:n kinkulla havikki muuttui n. 40%sta n. 25%iin. ja 15% 10 kg:n kinkusta on 1.5 kg. mieluummin syön sen 1.5 kg, kuin haihdutan sen kuin pierun saharaan.
        nimenomaan vertaus kokonaan matalalämmön ja tohon crudon mainitseman kolmosen konstin välillä...

        Luuletko, että jättikinkusta ehtisi valua paljonkin reippaassa puolessa tunnissa, kun kinkku laitetaan kylmään uuniin et sillei hei!


      • koska
        aina niitä kauheita kirjoitti:

        raakoja kinkkuja??? Ylikypsä sen olla pitää.


        Paisto-ohje 7 kilon kinkulle

        - 200 astetta yksi tunti, sitten 125 astetta tunti/kilo eli 7 tuntia

        Tälläinen kinkku maistuu meidän suvulle, jos ei ole tarpeeksi kypsä,huom ylikypsä, raaka joutaa roskiin.

        kinkun tulee oikeasti olla mehukas ja siinä pitää vielä olla selkeää kiinteätä rakennettakin. Ei saa olla mitään kuivaa murustavaa mössöä. Tämä on siis ruokasivistyksen omaavien ihmisten kinkkutoive. Juntit haluavat sitten sitä ylikypsää moskaa.


      • joulunajasta
        koska kirjoitti:

        kinkun tulee oikeasti olla mehukas ja siinä pitää vielä olla selkeää kiinteätä rakennettakin. Ei saa olla mitään kuivaa murustavaa mössöä. Tämä on siis ruokasivistyksen omaavien ihmisten kinkkutoive. Juntit haluavat sitten sitä ylikypsää moskaa.

        Toivottavasti sinunlainen osaa viettää joulunsa yksinään eikä tule pilaamaan sivistymättömien joulua.Pysy piilossa kämpässäs niin teet ihmisille joulun paremmaks.


      • yleensä
        joulunajasta kirjoitti:

        Toivottavasti sinunlainen osaa viettää joulunsa yksinään eikä tule pilaamaan sivistymättömien joulua.Pysy piilossa kämpässäs niin teet ihmisille joulun paremmaks.

        vietetäkin juuri omassa kodissa??? Tai "kämpässä", kuten näköjään te tukkijätkät asumustanne kutsutte?


      • ei ihmiset tykkää
        koska kirjoitti:

        kinkun tulee oikeasti olla mehukas ja siinä pitää vielä olla selkeää kiinteätä rakennettakin. Ei saa olla mitään kuivaa murustavaa mössöä. Tämä on siis ruokasivistyksen omaavien ihmisten kinkkutoive. Juntit haluavat sitten sitä ylikypsää moskaa.

        pakkosyöttöä


      • savusaunaas
        yleensä kirjoitti:

        vietetäkin juuri omassa kodissa??? Tai "kämpässä", kuten näköjään te tukkijätkät asumustanne kutsutte?

        ettet ole lähimmäistes vitsauksena.Säälin sukuasi.


      • crudo kirjoitti:

        Tästä lienee olemassa kaksi koulukuntaa - tämä Tepon ja sitten se sinun. Teppo edustaa kokki Kolmosen vanhoja ohjeita, joiden perustana oli se, että jos kylmähkö kinkku laitetaan mietolämpöiseen uuniin, se alentaa uunin lämmön liian alhaiseksi ja juuri silloin lähtevät sitten nesteet liikkeelle.

        Sitävastoin Kolmonen neuvoi "säikäyttämään" kinkun ensin kuumassa uunissa, minkä jälkeen lämpö vasta laskettiin tuonne vähän yli sadan. Tällöin ei uunin lämpö pääse laskemaan liian alhaiseksi ja pintojen sulkeutuessa nesteet pysyvät paremmin sisällä.

        Minä olen kyllä aina edustanut tuota sinun koulukuntaasi ja hyvä on yleensä siasta tullut. Paistan uunipussissa ja hartaudella alhaisessa lämmössä. Tuleehan tästäkin kyllä nesteitä soossin tarpeiksi.

        siis on tärkeetä pitää huoneenlämmössä kinkut riittävän kauan ennen paistoa, niin ei tule ongelmia makuasioissa.


      • suolaamisessa sen salaisuus
        turhuudenjumala kirjoitti:

        olen vain työni puolesta saanut huomata, että kypsennysmenetelmien vaihtaminen vähentää kypsennyshävikkiä jopa aika radikaalisti. n. 10 kg:n kinkulla havikki muuttui n. 40%sta n. 25%iin. ja 15% 10 kg:n kinkusta on 1.5 kg. mieluummin syön sen 1.5 kg, kuin haihdutan sen kuin pierun saharaan.
        nimenomaan vertaus kokonaan matalalämmön ja tohon crudon mainitseman kolmosen konstin välillä...

        Unohtakaa ne ruiskusuolaukset ja solurakenteita rikkova pakastus! Molemmat menetelmät liian kuumalla ja ylipitkällä kypsennyksellä takaavat 'korppu' kinkkun! Noo, joku voi siitäkin tykätä!


      • Kaivopuistossa
        savusaunaas kirjoitti:

        ettet ole lähimmäistes vitsauksena.Säälin sukuasi.

        ole pahemmin savusaunoja. Onneksi. En harrasta muutakaan saunomista, vaan osaan peseytyä paljon ekologisemmin ja miellyttävämmin.


      • sauna-asiat
        Kaivopuistossa kirjoitti:

        ole pahemmin savusaunoja. Onneksi. En harrasta muutakaan saunomista, vaan osaan peseytyä paljon ekologisemmin ja miellyttävämmin.

        siten taikka täten.
        Kaivopuistolainen saunoo mukavati ilman tosilöylyjä. En itsekkään ole löylyfani.
        Vietetään muuten mukavia hetkiä muisteloiden parissa elikkä pottuilut poisunohtaen.
        Jos ei käy niin EN jatka nälvimistä


      • valmistuu
        aina niitä kauheita kirjoitti:

        raakoja kinkkuja??? Ylikypsä sen olla pitää.


        Paisto-ohje 7 kilon kinkulle

        - 200 astetta yksi tunti, sitten 125 astetta tunti/kilo eli 7 tuntia

        Tälläinen kinkku maistuu meidän suvulle, jos ei ole tarpeeksi kypsä,huom ylikypsä, raaka joutaa roskiin.

        paistamalla seitsemän kilon kinkkua ensin tunnin 100 asteessa, sitten ainakin 8 tuntia 90 asteessa.
        Pari-kolmekin ylimääräistä tuntia siis, mutta ehdottomasti miedolla. Liian kova lämpö, yli 100 astettaa, kutistuttaa kinkun, tulee liikaa lientä ja rasvaa ulos.


      • vaikka jokainen
        valmistuu kirjoitti:

        paistamalla seitsemän kilon kinkkua ensin tunnin 100 asteessa, sitten ainakin 8 tuntia 90 asteessa.
        Pari-kolmekin ylimääräistä tuntia siis, mutta ehdottomasti miedolla. Liian kova lämpö, yli 100 astettaa, kutistuttaa kinkun, tulee liikaa lientä ja rasvaa ulos.

        on lähes täysin eri mieltä.

        Joka joulu laitan myöhään iltayöllä 8-9 kilon kinkun pussissa uuniin, lämmön asennan 90 asteeseen koko ajaksi.

        Menen rauhassa nukkumaan.

        Kun herään keittämään jouluaatonaamukahvit klo 9-10 maissa, kinkku on justiinsa niinku olla pittää.
        Joku ehkä tykkää raaemmasta, minä murean muhevasta.
        Alhaisella lämmöllä koko ajan paistettuna kinkku pysyy muhevana, vaikka tulee herkullisen mureaksi. Lientä irtoaa juuri sopivasti kastikkeeksi eikä kinkku kutistu kuin pyy maailmanlopun edellä.


      • trikiinit
        koska kirjoitti:

        kinkun tulee oikeasti olla mehukas ja siinä pitää vielä olla selkeää kiinteätä rakennettakin. Ei saa olla mitään kuivaa murustavaa mössöä. Tämä on siis ruokasivistyksen omaavien ihmisten kinkkutoive. Juntit haluavat sitten sitä ylikypsää moskaa.

        kuolee vasta n. 70-75 asteessa.
        Jokainen saa kinkkunsa paistaa kuten tahtoo, mutta olen vanhanajan murean kinkun kannattaja ja siksi paistan sen niin, että se jopa murenee leikatessa. Joululimpun päällä maukasta, aah vielä 3 yötä siihen, kun limppua saa kastella paistoliemeen. Naminami. Eipä ole märkää ja vetistä, vielä hyvä sinappi päälle.


      • Juice*
        trikiinit kirjoitti:

        kuolee vasta n. 70-75 asteessa.
        Jokainen saa kinkkunsa paistaa kuten tahtoo, mutta olen vanhanajan murean kinkun kannattaja ja siksi paistan sen niin, että se jopa murenee leikatessa. Joululimpun päällä maukasta, aah vielä 3 yötä siihen, kun limppua saa kastella paistoliemeen. Naminami. Eipä ole märkää ja vetistä, vielä hyvä sinappi päälle.

        >>>se jopa murenee leikatessa>Eipä ole märkää ja vetistä


    • Hakiksen kurko

      "Teppo lisäsi siihen piikillä hieman suolaa - joskus suonensisäisiä kokeilleen vankalla ammattitaidolla. "

      Kylläpä antaa miellyttävän ja mukavan mielikuvan kinkunpaisto-ohjeeseen nuo Tepon lisähuomautukset. >:D

      Piikinkin riivit varmaan jostain Tokion rannan puskasta...

      ..ei saatana sun kanssas Teppo taas..

    • Paistan kuitenkin

      Jeps, eli en syö kinkkua, mutta useimmiten sen paistan. Tosin pienemmän ja allekirjoitan kyllä Tepon ohjeen, jonka itse tietysti sovellan sen skinkan mittakaavan mukaan. Hyvää tulee ja riittää meidän pienelle seurueelle, josta osa syö lihapuolelta vain kalkkunaa.

    • Anonyymi

      Kiitos Teppo tästä mahtavasta ohjeesta!

    • Vanha kokkendaali

      Teppo on nuori ja innovatiivinen!

    • Fanisi Keuruulta

      Kiitos Teppo ohjeestasi. Näin joulun alla se on jälleen ajankohtainen.

      • noheijoo

        Teppo on pitänyt tätä kinkkua jo neljättä vuotta uunissa.


    • youtubeeee
    • Stadin gourmet-Teppo

      Stadin kundi Teppo muistuttaa jälleen toimivasta ohjeestaan et sillei hei!

      • Vanha kokki

        Kiitos Tepppo ohjeestasi! Sinun ohjeellasi olen paistellut kinkun vuodesta 2007 lähtien ja hyvää on ollut perhana soikoon! Kiitos vielä!


    • joulusampo

      Kinkun paistaminen on kuin naisen vokottelu, jos hätäilee niin ei tule kuin sokeita lapsia tai roiskeita reisille.

    • Väiski Nakkilasta

      Kiitos Teppo jälleen! Olen paistanut sukumme kinkun jo vuosia ohjeesi mukaan. Olet ainutlaatuisen hieno kaveri ja pelastanut jo monta joulua.

    • kinkku fani

      Kiitos Teppo tästä hienosta ohjeesta. Tällä ollaan paisteltu kinkku vuodesta 2009 lähten ja on ollut täydellinen.

      • pitkään olet

        paistanut jo 4 neljä vuotta joko on kypsä?


    • Gilbert511

      Kiitokset Tepolle täältä Savon sydämestä myös! Kinkkua nautitaan takkatulen loimussa.

    • Marjut Kauhavalta

      Tuli aivan mahtava kinkku! Pakko kokeilla pian Tepon muitakin reseptejä, kun tämä kinkkukin oli niin hyvää.

    • Kokkiveteraani

      Hyvä resepti. Kitos tästä Teppo!

      • Rosvopaisti-Rudolf

        Nooh, paistelkaa vaan tuolla Tepon ohjeella... en vaan tajua tuota alun höyräytystä kovassa lämmössä. Ja kypsäksi asti voisi paistaa. Mutta kuka tykkää niin olkaa hyvä vaan.
        Itse paistan alusta asti 110 asteessa ja lopussa sisälämpötila on 83 astetta.
        Ja sinappi kuuluu tietty tehdä itse.


    • weettapix

      Tyypillisiä uusavuttoman proseduureja toisille samanlaisille, taisi Teppo-juntti saada sinapinkin omasta takaa..vai oliko jo ..

      • Stadin kundi

        Kuulepas nyt, huligaani! Kaltaisesi kokematon pojankoltiainen ei taida vielä aavistaakaan, kuinka ihanalta aikamiehen kivikovana sykkivä meisseli tuntuu oikein syvällä peräsuolen syövereissä. Siihen asti, Teppo ei noteeraa kaltaistesi märkäkorvien viestejä et sillei hei!


    • katia italia

      joku ihmiset on oikeasti keittössä tosi kömpelö,ja ei ne taju ylikypsä kinkkua tule melkein aina kuiva erityisesti ilma pussi,tai jos mene yli 80 astetta.Meheva liha ei todellakaan tarkoitta sitkeä,jos olette syönyt kinkku melkein heti paistamisen jalkeen, kun låmp. oli 75. ja meheva, toki maistu sitkealle ja vetiset KOSKA:
      aina liha pitää lepaa,anta vetäytyä että nesteet palautu ja tarttu kiinni lihassa.
      Kun mehu on imeytynyt ,se MEHEVA EI MÄRKÄÄ kinkkukin tule murea ei sitkea,sama kaikki lihan kanssa,ylikypsä on aina riski tulla kuiva,jos kaikki nesteet päsevät ulos, ylikypsä voi olla meheva heti kun kuma ja ei vielä kuiva,mutta kun anta jäähtyä se kuiva..
      Oikein gourmet henkilöt ymmärtävät että liha ei saa olla KUIVA!
      Eli sitten hyvää Teppo
      t

      • jorrrma

        Jos ei halua kuorruttaa skinkaa, tässä yks hyvä kerma sinappi dippi isoisän ohjeen mukaan, vaahdota kermavaahto (2dl) sinappia reilusti maun mukaan ja sekasi vaan massa, ilman dippiä ei kannata koko kinkkua tehä. Eli ei muutako dippiä kyytipojaksi.


    • Vanha_kokki_HVALTA

      Kiitos Teppo jälleen kerran tästä ohjeesta. Pelastit meidän suvun joulun!

      • Proskiutto

        Naiset tilaa vieläTeppo-parkaa itselleen, kinkun jälkeen tottakai...:)


    • Anonyymi

      Kiitos Teppo tästä reseptistä! Lähtee kohta jo 10 kinkku uuniin Stadin kundin respalla!

    • Anonyymi

      Kiitos Teppo jälleen! Aivan loistava ohje ja ainoa jolla minä ja sukuni kinkun teemme. Jo yli 10 vuotta tämä ohje on ollut ainoani. t. blondi pvc

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5369
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3457
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1582
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      195
      1503
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1013
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      789
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    Aihe