Lipeäkalan paras valmistustapa

Neuvon tarpeessa

Kerran, hämärässä menneisyydessä, kai ihan vahingossa, onnistuin valmistamaan hyvin lipeäkalan. Se oli aika kiinteää, maukasta ja siinä oli todella syötävää, ei vain vesi-kala-hötövelliä.
Muistaakseni liotin pussilipeäkalaa tuntikaupalla ja ehkä kypsensin sen höyrykattilassa. Outoa ?
Kaikki muut noin 17 kertaa eri metodeilla on menneet täysin pieleen.
Mummuni teki uunissa, oli kerrassaan mainiota, joku keittää vedessä ?

Miten lipeäkala siis kuuluu valmistaa ?
Mikä on se salaisuus, että siitä tulee sellaista kuin se parhaimmillaan on ?

Minulla on mahdollisuus ostaa irtolipeäkalaa hallista myös, toinen vaihtoehto kaupan muovipusseissa.
Kumpi parempi ?

Kuulun niihin (harvinaisiin ?) ihmisiin, jotka tykkäävät kauheasti lipeäkalasta, valmistusvaiheessa se vaan menee pipariksi.

Neuvokaa !

6

4395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä lienee se joulunajan yleisin tapa valmistaa likokala:

      "Osta neljälle noin kilo kalaa. Laita uuni tulemaan 200 asteeseen. Laita isoon vuokaan reilu pala alumiinifoliota ja sen päälle kala nahkapuoli alaspäin. Ripota pintaan merisuolaa ja kääräise folion liepeet päälle. Kypsennä kalaa uunissa 30-40 minuuttia. Kaada irronnut vesi pois."

      Kun asetat tarjolle koeta ottaa lipeäkalan niljakas nahka pois ilman, että koko kala hajoaa hiutaleiksi. Vähän vaikeaa - tiedän - mutta maksaa vaivan.

      Kyseessä Markku Haapion resepti enkä itsekään parempaa tiedä. En ole koskaan keittänyt lipeäkalaa tai höyryttänyt, koska sen mukana mennevät lipeäkalan vähäisetkin maut den vägen.

      • uskon tuohon

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?


      • uskon tuohon kirjoitti:

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.


      • ja kiitos -
        crudo kirjoitti:

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.


      • kalanystävä
        ja kiitos - kirjoitti:

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.

        Lipeäkalan kypsennys onnistuu mikrossa,hiukan suolaa ja kala vuokaan kypsennysaika 10 min ja käännä ja toiset 10-15 min täydellä teholla ja ilman pussia, tarkista kypsyys.Näin tehty monena vuonna onnistuen joka kerta.


    • Lipeäkala

      Testaan tänään lipeäkalan kypsennystä höyrykattilassa,teräs sellainen. Kala menee liian pehmeäksi keitettäessä .Uuni on parempi vaihtoehto mutta nyt testaan höyrytystä,palaan tulokseen myöhemmin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2892
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1976
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1188
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1023
    Aihe