Lipeäkalan paras valmistustapa

Neuvon tarpeessa

Kerran, hämärässä menneisyydessä, kai ihan vahingossa, onnistuin valmistamaan hyvin lipeäkalan. Se oli aika kiinteää, maukasta ja siinä oli todella syötävää, ei vain vesi-kala-hötövelliä.
Muistaakseni liotin pussilipeäkalaa tuntikaupalla ja ehkä kypsensin sen höyrykattilassa. Outoa ?
Kaikki muut noin 17 kertaa eri metodeilla on menneet täysin pieleen.
Mummuni teki uunissa, oli kerrassaan mainiota, joku keittää vedessä ?

Miten lipeäkala siis kuuluu valmistaa ?
Mikä on se salaisuus, että siitä tulee sellaista kuin se parhaimmillaan on ?

Minulla on mahdollisuus ostaa irtolipeäkalaa hallista myös, toinen vaihtoehto kaupan muovipusseissa.
Kumpi parempi ?

Kuulun niihin (harvinaisiin ?) ihmisiin, jotka tykkäävät kauheasti lipeäkalasta, valmistusvaiheessa se vaan menee pipariksi.

Neuvokaa !

6

4745

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä lienee se joulunajan yleisin tapa valmistaa likokala:

      "Osta neljälle noin kilo kalaa. Laita uuni tulemaan 200 asteeseen. Laita isoon vuokaan reilu pala alumiinifoliota ja sen päälle kala nahkapuoli alaspäin. Ripota pintaan merisuolaa ja kääräise folion liepeet päälle. Kypsennä kalaa uunissa 30-40 minuuttia. Kaada irronnut vesi pois."

      Kun asetat tarjolle koeta ottaa lipeäkalan niljakas nahka pois ilman, että koko kala hajoaa hiutaleiksi. Vähän vaikeaa - tiedän - mutta maksaa vaivan.

      Kyseessä Markku Haapion resepti enkä itsekään parempaa tiedä. En ole koskaan keittänyt lipeäkalaa tai höyryttänyt, koska sen mukana mennevät lipeäkalan vähäisetkin maut den vägen.

      • uskon tuohon

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?


      • uskon tuohon kirjoitti:

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.


      • ja kiitos -
        crudo kirjoitti:

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.


      • kalanystävä
        ja kiitos - kirjoitti:

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.

        Lipeäkalan kypsennys onnistuu mikrossa,hiukan suolaa ja kala vuokaan kypsennysaika 10 min ja käännä ja toiset 10-15 min täydellä teholla ja ilman pussia, tarkista kypsyys.Näin tehty monena vuonna onnistuen joka kerta.


    • Lipeäkala

      Testaan tänään lipeäkalan kypsennystä höyrykattilassa,teräs sellainen. Kala menee liian pehmeäksi keitettäessä .Uuni on parempi vaihtoehto mutta nyt testaan höyrytystä,palaan tulokseen myöhemmin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      325
      2144
    2. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      59
      1883
    3. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      108
      1654
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      109
      1405
    5. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      183
      1323
    6. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      71
      1295
    7. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      80
      1247
    8. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      22
      1233
    9. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      17
      1177
    10. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      40
      976
    Aihe