Lipeäkalan paras valmistustapa

Neuvon tarpeessa

Kerran, hämärässä menneisyydessä, kai ihan vahingossa, onnistuin valmistamaan hyvin lipeäkalan. Se oli aika kiinteää, maukasta ja siinä oli todella syötävää, ei vain vesi-kala-hötövelliä.
Muistaakseni liotin pussilipeäkalaa tuntikaupalla ja ehkä kypsensin sen höyrykattilassa. Outoa ?
Kaikki muut noin 17 kertaa eri metodeilla on menneet täysin pieleen.
Mummuni teki uunissa, oli kerrassaan mainiota, joku keittää vedessä ?

Miten lipeäkala siis kuuluu valmistaa ?
Mikä on se salaisuus, että siitä tulee sellaista kuin se parhaimmillaan on ?

Minulla on mahdollisuus ostaa irtolipeäkalaa hallista myös, toinen vaihtoehto kaupan muovipusseissa.
Kumpi parempi ?

Kuulun niihin (harvinaisiin ?) ihmisiin, jotka tykkäävät kauheasti lipeäkalasta, valmistusvaiheessa se vaan menee pipariksi.

Neuvokaa !

6

4733

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä lienee se joulunajan yleisin tapa valmistaa likokala:

      "Osta neljälle noin kilo kalaa. Laita uuni tulemaan 200 asteeseen. Laita isoon vuokaan reilu pala alumiinifoliota ja sen päälle kala nahkapuoli alaspäin. Ripota pintaan merisuolaa ja kääräise folion liepeet päälle. Kypsennä kalaa uunissa 30-40 minuuttia. Kaada irronnut vesi pois."

      Kun asetat tarjolle koeta ottaa lipeäkalan niljakas nahka pois ilman, että koko kala hajoaa hiutaleiksi. Vähän vaikeaa - tiedän - mutta maksaa vaivan.

      Kyseessä Markku Haapion resepti enkä itsekään parempaa tiedä. En ole koskaan keittänyt lipeäkalaa tai höyryttänyt, koska sen mukana mennevät lipeäkalan vähäisetkin maut den vägen.

      • uskon tuohon

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?


      • uskon tuohon kirjoitti:

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.


      • ja kiitos -
        crudo kirjoitti:

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.


      • kalanystävä
        ja kiitos - kirjoitti:

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.

        Lipeäkalan kypsennys onnistuu mikrossa,hiukan suolaa ja kala vuokaan kypsennysaika 10 min ja käännä ja toiset 10-15 min täydellä teholla ja ilman pussia, tarkista kypsyys.Näin tehty monena vuonna onnistuen joka kerta.


    • Lipeäkala

      Testaan tänään lipeäkalan kypsennystä höyrykattilassa,teräs sellainen. Kala menee liian pehmeäksi keitettäessä .Uuni on parempi vaihtoehto mutta nyt testaan höyrytystä,palaan tulokseen myöhemmin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      147
      2467
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      176
      1694
    3. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1588
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      69
      1533
    5. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      79
      914
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      6
      895
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      68
      861
    8. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      59
      825
    9. Milloin viimeksi

      Tunsit perhosia vatsassa? 🦋🦋
      Ikävä
      61
      798
    10. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      152
      745
    Aihe