Lipeäkalan paras valmistustapa

Neuvon tarpeessa

Kerran, hämärässä menneisyydessä, kai ihan vahingossa, onnistuin valmistamaan hyvin lipeäkalan. Se oli aika kiinteää, maukasta ja siinä oli todella syötävää, ei vain vesi-kala-hötövelliä.
Muistaakseni liotin pussilipeäkalaa tuntikaupalla ja ehkä kypsensin sen höyrykattilassa. Outoa ?
Kaikki muut noin 17 kertaa eri metodeilla on menneet täysin pieleen.
Mummuni teki uunissa, oli kerrassaan mainiota, joku keittää vedessä ?

Miten lipeäkala siis kuuluu valmistaa ?
Mikä on se salaisuus, että siitä tulee sellaista kuin se parhaimmillaan on ?

Minulla on mahdollisuus ostaa irtolipeäkalaa hallista myös, toinen vaihtoehto kaupan muovipusseissa.
Kumpi parempi ?

Kuulun niihin (harvinaisiin ?) ihmisiin, jotka tykkäävät kauheasti lipeäkalasta, valmistusvaiheessa se vaan menee pipariksi.

Neuvokaa !

6

4795

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä lienee se joulunajan yleisin tapa valmistaa likokala:

      "Osta neljälle noin kilo kalaa. Laita uuni tulemaan 200 asteeseen. Laita isoon vuokaan reilu pala alumiinifoliota ja sen päälle kala nahkapuoli alaspäin. Ripota pintaan merisuolaa ja kääräise folion liepeet päälle. Kypsennä kalaa uunissa 30-40 minuuttia. Kaada irronnut vesi pois."

      Kun asetat tarjolle koeta ottaa lipeäkalan niljakas nahka pois ilman, että koko kala hajoaa hiutaleiksi. Vähän vaikeaa - tiedän - mutta maksaa vaivan.

      Kyseessä Markku Haapion resepti enkä itsekään parempaa tiedä. En ole koskaan keittänyt lipeäkalaa tai höyryttänyt, koska sen mukana mennevät lipeäkalan vähäisetkin maut den vägen.

      • uskon tuohon

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?


      • uskon tuohon kirjoitti:

        ohjeeseen. Hyvältä ja oikealta kuulostava perusresepti.
        Pitääkö pussilipeäkalaa liottaa vedessä ensin ja kuinka kauan kokemuksesi mukaan, pussin päällä olevista ohjeista huolimatta ?
        Irtolipeäkalaakin olisi mahdollisuus ostaa, kumpi paremi ja kuinka kauan sitä pitäisi liottaa ?

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.


      • ja kiitos -
        crudo kirjoitti:

        Eivätköhän ne ole kummatkin valmista kalaa - pussissa ja irtona? Olen vain huuhtonut kalan pikaisesti - en sen kummemmin liottanut enkä edes huuhdellut juoksevalla vedellä - kastamalla sen kylmään veteen, jotta mahdollinen pöly, nilja yms. lähtee pois. Jos kalaa käsittelee liikaa ennen valmistusta se "kärsii" hauraana siitä ja hajoaa enemmän uunissa.

        Jos irtokalasi on vanhanajan kuivattua, on sille tietysti oma prosessinsa, joka onkin tyystin erilainen, mutta saaneeko sellaista enää mistään?

        Kumpi sitten parempi? Makuasia - ja lieneekö niillä suurta eroa.

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.


      • kalanystävä
        ja kiitos - kirjoitti:

        - asiantuntevista vastauksista.
        Kerran liotin pussilipeäkalaa yön yli ainakin 9-10 tuntia ja siitä tuli parasta tähän asti.

        Lipeäkalan kypsennys onnistuu mikrossa,hiukan suolaa ja kala vuokaan kypsennysaika 10 min ja käännä ja toiset 10-15 min täydellä teholla ja ilman pussia, tarkista kypsyys.Näin tehty monena vuonna onnistuen joka kerta.


    • Lipeäkala

      Testaan tänään lipeäkalan kypsennystä höyrykattilassa,teräs sellainen. Kala menee liian pehmeäksi keitettäessä .Uuni on parempi vaihtoehto mutta nyt testaan höyrytystä,palaan tulokseen myöhemmin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minja Koskela: Ei se väärin ole jos ei halua tehdä töitä

      kyllä tukien varassa saa elää vaikka koko ikänsä. Tää on tätä äärivasemmistolaista ajattelua.
      Maailman menoa
      173
      6104
    2. Kysymyksiä paIstavasemmistoIaisiIIe

      Mistä johtuu teidän kroonisesti negatiivinen, synkkä, katkera ja kateellinen mentaliteetti? Milloin olette viimeksi aido
      Maailman menoa
      93
      3380
    3. Ähtärin eläinpuisto oy ja Hotelli Mesikämmen oy hakeutuvat konkurssiin

      Ähtärin eläinpuisto oy ja Hotelli Mesikämmen oy hakeutuvat konkurssiin, Ähtärin eläinpuisto tiedottaa. Yritykset ovat t
      Ähtäri
      119
      2147
    4. Jäänmurtajan kauppa oli kuin olikin SANNA MARININ ansiota

      "Lähteiden mukaan Trump käytännössä päätti asiasta 2. lokakuuta 2019, jolloin Washingtonissa juhlistettiin Yhdysvaltain
      Maailman menoa
      139
      1634
    5. Tässä on sielunkumppanisi postilaatikko

      Laita postia sielunkumppanillesi 💌❤️
      Ikävä
      105
      1427
    6. On se tullut jo ihan kaikilta osin selväksi

      Ei tämä meidän juttu tule koskaan etenemään.
      Ikävä
      129
      1247
    7. Montako naista

      On menossa mun lisäksi?
      Ikävä
      15
      1174
    8. En välttämättä koskaan aikaisemmin tosissani uskonut mihinkään sielunkumppanuuteen ym

      Ennen kuin tapasin sinut. Oudointahan tässä on että ollaan tiedetty toisemme kuitenkin vuosia ja enemmän vuosia, mutta v
      Ikävä
      13
      1124
    9. Koska me aloitetaan meidän loppuelämä?

      Oisko jotain ehdotuksia....
      Ikävä
      65
      1068
    10. Elämäni biisi vieraslista la 11.10. yllättää iloisesti - Nämä huippujulkkikset sinisille sohville!

      Elämäni Biisi vieraina lauantaina ovat mm. Ellen Jokikunnas ja Esko Eerikäinen sekä liuta muita julkkiksia. Tämä jakso v
      Tv-sarjat
      12
      971
    Aihe