Miksi valkokastike jää aina mulla klönttiseksi?
Oon tehny yleensä sen siten että vähän aikaa paistan vehnäjauhoja ja rasvaa pannulla sitten lisään maitoa! Ikinä ei onnistu. Kunnon voilla tuli vähän parempaa, mutta aina jää jauhoklönttejä! Oon kokeillu sitenki, että lisään jauhot jälkikäteen mutta ei. Jauhon määrästäkään ei ole kyse kun olen miljoonaa eri määrää kokeillu.
Nyt ei kannata antaa vinkiksi mitään Maizena hommia, koska asun Englannissa ja täällä en sellaisia suurustesysteemejä ole nähnyt, tai en ainakaan tiedä mistä hakea.
Kiitos Miljoonasti jos joku kehtaa auttaa!
Valkokastike! APUA!!
19
5762
Vastaukset
- Yamma
Ainakin itse olen huomannut seuraavat asiat avuksi:
-Tee kastike kattilassa tai kasarissa. Lämpötila ei nouse niin suureksi ja on helpompi sekoittaa.
-Todellakin sekoita vispilällä kun lisäät maidon. Tämä hetki on tärkeä.
-Pistä hieman enemmän rasvaa suhteessa jauhoihin. Liukenee helpommin nesteeseen. Sekoita rasva ja jauhot hyvin keskenään ennen maidon lissämistä... - Makke
En ole ihan varma onnistuuko näin, mutta jos olet jo kokeillut kymmeniä kertoja, niin kokeile tätäkin:
Laita rasva ja vehnäjauhot kattilaan ja lämmitä niitä tarpeeksi pitkään. Seoksesta pitäisi tulla "kiiltävää", ennen kuin lisäät maidon. Eli kikka olisi siinä, että lämmittää rasvaa ja jauhoja tarpeeksi pitkään. - Joopajoo
yrittpä lisätä _kylmään_ nesteeseen ja sitten sekottaa ja senjälkee uudelleen lämmittää. Eiköhän alaonistaamaan.
- vielä yksi tapa
Minä teen näin:
a) kuumennan voita pannulla, annan hieman ruskistuakin
b) jauhot sekoitan kylmään maitoon(jauhot kuppiin ja sitten hitaasti lirutellen ja samalla sekoittaen maitoa sekaan)
c) maito-jauhoseos rasvaan koko ajan sekoittaen
Onnistuu hyvin !
Ja vielä yksi vinkki - tosin ärsyttävä, jos kastike jää kokkareiseksi, ota tehosekoitin, kyllä siliää. vielä yksi tapa kirjoitti:
Minä teen näin:
a) kuumennan voita pannulla, annan hieman ruskistuakin
b) jauhot sekoitan kylmään maitoon(jauhot kuppiin ja sitten hitaasti lirutellen ja samalla sekoittaen maitoa sekaan)
c) maito-jauhoseos rasvaan koko ajan sekoittaen
Onnistuu hyvin !
Ja vielä yksi vinkki - tosin ärsyttävä, jos kastike jää kokkareiseksi, ota tehosekoitin, kyllä siliää.Älä missään nimessä ruskista voita, jos olet tekemässä valkokastiketta. Tosinaankin rasvaa pitää olla enemmän kuin jauhoja ja sekoitat nopeasti muovisella pallovispilällä (jos käytät teflon kattilaa tai vastaavaa) sitten lisäät maidon kylmänä. Suolaa laita vasta, kun kastike on hautunut kypsäksi.
- Keittiömestari
En usko että englantilaiset jauhot niin paljon eroaa kotimaisista, jonkin verran kyllä. Laittoivathan jo kaksi lihavaa ladya monta kertaa maitokastiketta jossa oli voita ja jauhoja suuruksena. Koitappa siis näin: Laita 100 grammaa voita kattilaan ja siihen 3-4 rkl jauhoja ÄLÄ PAISTA vaan sekoita jauhot rasvaan niin että suurus on löysähköä ei kuivaa. Lisää kokomaito noin 8 desiä vähitellen, sekoittaen koko ajan pallovatkaimella. Anna hautua noin 10 minuuttia ja tarkkaile samalla tarviiko lisätä maitoa. Mausta suolalla ja valkopippurilla jos aiot tarjota normaalia bechamel kastiketta, muunnella voit makusi mukaan. Valitse paksupohjainen teräskattila ja pallovatkain sekä malttia. Jos se vielä sinulta jostain syystä kokkaroituu niin ensin sauvavatkainta ja sitten siivilän läpi.
- seppo
..ja ostaa sellainen kattila,missä on vesikattila
toinen kattila päällä,missä maito keitetään........
ei tuu nyt virallinen nimi mieleen.
tulee muuten hyvät puurot ja vellit maidosta.
eikä tartte hämmennellä koko ajan.
ja vielä:meillä päin tehdään valkokastike perunajauhoihin,minusta se on paljon parempaa. - Minni
Kun olet kiehauttanut jauhot pannulla. Laita rasvajauhoseos kasariin. Kun alat lisäämään maitoa sekoita kokoajan pienellä vispilällä. Alä laita ihan kerralla koko maitoannosta, vaan vähitellen. Jauhorasvasuurus sekoittuu paremmin pieneen nestemäärään. Toinen keino on että kiehautat maidon yksinään ja lisäät venhäjauhosuuruksen jonka olet sekoittanut kylmään pieneen nestemäärään. Sitten kypsennät kastiketta jonkin aikaa ja maustat sitten. Tulee rasvaton vaihtoehto.
- sisko
Jos laitat nesteen liian kuumalle pannulle niin tulee helposti kokkareita.
Nykyisin sekoitan jauhot aina maitoon sekoitan hyvin Tupperwaren sekoittajassa, voi myös sekoittaa mukissa lusikalla. Sitten liruttelen suuruksen kuumennetun nesteen joukkoon, ja sekoitan kokoajan kunnes kastike saostuu, jos vähänkin vispilä pysähtyy jauhot laskevat pohjaan ja peli on menetetty.
Onnea kokeiluun. - linda
valkokastike onnistuu
1.JOS rasvaa on tarpeeksi jauhoihin verrattuna.
2.kattila on otettava POIS LIEDELTÄ kun lisäät maidon
3.Sekoita HYVIN vaikka puuhaarukalla pitkin ja poikin,edes ja takaisin
4.ÄLÄKÄ turmele kastiketta LIIAN KUUMALLA liedellä
tässä vielä ihan perusohje:
3 rkl voita tai marg
3 rkl jauhoja
4-5 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 maustemitta pippuria
ja tätähän voit muunnella monella eri tavalla, esim.juusto-,yrtti-,kinkku-,muna-,pinaatti yms.
bon apetit! - amatörköksa
Luin kaikki viestit läpi ja jäin hämmästelemään rasvamääriä. Olen tehnyt valkokastiketta ilman rasvaakin, meillä juoksevaa margariinia nykyään, mutta useimmiten lisään lorauksen margariinia vain maun vuoksi.
Lisään paksupohjaiseen kattilaan nesteen ja jauhot. 1 dl kermaa tai maitoa, 2 dl vettä, 2 rl karkeita (ideal) vehnäjauhoja ja melko usein jokin liemikuutio mausteeksi, tarvittaessa vähän pippuria ja suolaa.
Varsinkin kerman kanssa jätän rasvan pois.
Ja sitten vasta panen levyn päälle. Ja hämmennän koko ajan siihen saakka että kastike kiehuu kunnolla.
Ei paakkunnu, jos vain muistan hämmentää kunnolla. Ehkäpä salaisuus piilee Ideal-kastikejauhoissa. - Titta
Olen tehnyt vuosikymmeniä valkokastiketta ohjeella: sulatan rasvan paksupohjaisessa kattilassa (tai teflon-kattilassa) johon sekoitan jauhot, ei ruskisteta kun tehdään valkokastiketta. Rasva/jauhoseos on kiiltävää notkeata massaa, ei paksua puuroa, mutta ei velliäkään. Joukkoon lisätään maito vähän kerrallaan hyvin sekoittaen, suurus ei saa kiehua hullun lailla, itse siirrän kattilan välillä syrjään. Lisäillään maitoa, kunnes kastike on sopivan sakeata. Ei ole väljä onko maito jääkapista otettua, huoneen lämpöistä, vai lämmitetty, aina on onnistunut.
Ainemääriä on vaikea sanoa, kun teen näppituntumalla, mutta ihmettelen kyllä teidän runsasta rasvan käyttöänne. Vaikka tekisin litran soosin en ole ikinä käyttänyt sataa grammaa rasvaa!
Jos muuten ei saa onnistumaan, niin kannattaa lämmittää ensin suurin osa tarvittavasta maitomäärästä ja lisätä jauhot niin, että sekoittaa ne hyvin ravistellen kannellisessa kipossa pienen maitomäärän kanssa niin, että ovat hyvin sekaisin. Seos lisätään ohuena nauhana kuumennetun maidon joukkoon hyvin vispaten. Seoksen voi vielä varmuuden vuoksi kaataa siivilän läpi, niin ei varmasti tule kokkareita.
Kastikkeeseen voi lisätä muutama kylmän voinokareen jauhosuuruksen jälkeen.
Kastiketta sekoitellaan välillä, esim. puulastalla, jotta jauhot eivät laskeudu pohjalle ja ota kiinni kattilan pohjaan.
Jo on ihme jollei ala onnistumaan :)- tuisku
Mä teen kans kuten Titta ja aina onnistunut.Mulla tämmöinen ohje.
Maitokastike
4 annosta
2 rkl voita/margariinia
1/2dl vehnäjauhoja
5dl maitoa
1/2tl suolaa
ripaus valkopippuria
Sulata voi kattilassa.Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.Kaada kattilaan maito vähitellen koko ajn sekoittaen.Sekoita niin kaun kunnes kiehahtaa eli kuplii,mausta suolalla ja valkopippurilla.Lämpöä pitää pienentää voin sulatuksen jälkeen yleensä itselläni on 4lämpö kun alan lisäämään maitoa ja vähän ennen kiehumista laitan 3lämmön.Vispilää käytän hämmentämiseen.
- Titta
että oletko tehnyt valkokastiketta uudestaan ja minkälaisella menestyksellä.
- Ei ikinä onnistu....
Ei vielä ole tullut kokeiltua. Ajattelin Huomenissa kokeilla kuoripottujen kanssa.
Kerron sitten kuinka meni.
Kiitos kaikkien Avusta, eiköhän noilla ohjeilla ala onnistua.
Ja jos ei niin sitten on varmaan vika tekijässä =)
- Ei ikinä onnistu....
Tuli paakkuja, kuitenki.
Vispasin vaan niin pirusti että sain vähemmäksi.
Niin se on oltava että vika on tekijässä.
Kokeillaan vielä uusiksi.- Titta
Sellaista se kokkailu on.
Kannattaa varmaan ottaa sitten jo sauvasekoitin käyttöön kastikkeen viimeistelyssä,jos sellainen on. Muussa tapauksssa paseeraa se siivilän läpi, niin jo on ihme jolleivat paakut saa kyytiä :)
Hyvä konsti on myös se minkä tuolla ylempänä neuvoin, että sekoitetaan jauhot erikseen maitotilkkaan ja kaadetaan sitten vielä siivilän läpi kuuman maidon joukkoon. Rasva lisätään lopuksi. - Anonyymi
Titta kirjoitti:
Sellaista se kokkailu on.
Kannattaa varmaan ottaa sitten jo sauvasekoitin käyttöön kastikkeen viimeistelyssä,jos sellainen on. Muussa tapauksssa paseeraa se siivilän läpi, niin jo on ihme jolleivat paakut saa kyytiä :)
Hyvä konsti on myös se minkä tuolla ylempänä neuvoin, että sekoitetaan jauhot erikseen maitotilkkaan ja kaadetaan sitten vielä siivilän läpi kuuman maidon joukkoon. Rasva lisätään lopuksi.Netistä löytyy hyviä ohjeita ja videoita, etkä voi senjälkeen epäonnistua valkokastikkeen tekemisessä.
- Anonyymi
Minkäs takia minun kastike oli löysää kuin maito vaikka tein kuin ohjeessa? En ole sen jälkeen viitsinyt tehdä jos epäonnistuu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 894250
Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?372445Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1042416Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell992165Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian281917- 321915
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91587Aloitetaan puhtaalta pöydältä
Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei1881570- 291568
- 761351