Perunamuusi

Muusiman

Miksi perunamuusiin laitetaan vettä eikä maitoa tai kermaa. Tunnen jotenkin kuihtuvani.

36

9671

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajattelet

      minä käytän maitoa, ja vielä rutkasti voita,eihän se muuten maistu miltään.
      Mutta jos muuten ei maito sovi silloin tietenkin eri juttu.
      Kun katson peiliin voi kuihtumisen kaidan olemuksen jättää haaveisiin..ei tämäkään kivaa ole kun tykkää kaikesta mitä ei tänäpäivänä saisi syödä.

    • suvi-joanna

      Mä pistän aina muusiin kuumaa maitoa

    • Provoko?

      Provo tai trollihan tuo on. Tai sitten olet hullu.

      Emme ole ikinä kuulleet, että joku laittaisi muusiin vettä maidon ja/tai kerman sijasta. Mitä sekoilet?

    • Panhandle

      Muusiin kuuluu maito, mistä olet saanut päähäsi, että siinä vettä käytettäisiin? Vai käytetäänkö vettä nykyisin ravintoloissa? Tuntuu olevan muotia tarjota muusi aivan liian vetelänä, sellaisena, ettei se tahdo pysyä haarukassa. Ikävä muoti-ilmiö, joka toivottavasti pian unohtuu.

      Mitä taas tulee siihen ohjeeseen, että maito pitäisi kuumentaa ennen perunaan sekoittamista, se koskee vain suuria muusiannoksia. Seos ei nimittäin saisi jäähtyä, mutta eihän sellainen määrä, joka tavallisessa kotitaloudessa tehdään - korkeintaan kilosta perunoita - mitenkään ehdi jäähtyä sellaisesta pikkiriikkisestä maitotilkkasesta, joka muusiin vaaditaan.

    • -nainen-

      Jep, kyllä muusiin tulee kuumaa maitoa, suolaa ja voita. Lisäksi anoppini opetti minulle, laittamaan vielä yhden kananmunankeltuisen joukkoon. Ja hyvältä on maistanut :)

      • Vanha kokki

        Ja reilusti voita, suolaa hiven ja sitten vatkataan muusi ilmavaksi.
        Aikoinani söin elämäni surkeimman pottumuusin Bomba-talossa pohjois karjalassa. Se tarjoiltiin yhtä surkean karjalanpaistin kanssa. Muusi oli nimenomaa veteen tehty, ilman rasvan tiraustakaan. Suolaa oli kyllä reilusti, miltei heidän tönkkösuolattujen kitkan viisaitten verran.
        Tuskin oli kyse perinteisestä valmistuksesta, jos oli niin sellaisen perinteen voi sitten unohtaa.


      • ei tarpeeksi kuumaa

        tarpeeksi kauan..


    • ei aitoa muusia

      Joo, noissa pussimuusiohjeissa puhutaan vedestä, mutta laittoi niihin kumpaa tahansa, niin ne maistuu aina samalta.....

      Kuori puikulaperunoita, keitä rauhallisesti etteivät hajoa, survo perinteisellä survimella (=älä käytä ainakaan sähkövatkainta) ja lisää perunan joukkoon nokare voita ja kaada päälle kuumaa maitoa, sitten nopea sekoitus, ja NAM.

      • on jotain maito-

        proteiinia. Sisältää: peruna, glukoosisiirappi, osittain kovetettu palmuöljy, suola, emulgointiaine(E471), mausteseos (?mitälie, kun ei maku maistu), stabiliointiaineet(E304, E300), happamuudensäätöaineet (E330, E331). Nesteeksi 5,5 dl vettä tai 3 dl maitoa ja 3 dl vettä.Tämän paketin valmistaja on Profood Oy, Vihanti. Valmistuttaja Ruokakesko Oy. Ja sanon, että en toiste samaa moskaa osta.
        Vaikka korvais koko nestemäärän maidolla,niin maakellarille maistuu. Mieluummin muusin haluun näen sen vaivan, että keitän perunat ja muusaan perunat "suttunuijalla", kuumaa maitoa ja nokko voita, suolaa. Sähkövatkain on nopea, mutta jää liikaa ilmaa muusiin ja joku voi saada ähkyä.


    • gooooglella

      olisi yli 20.000tumatta perunamuussi ohjetta erinlaisten lisukkeiten kanssa.

    • laitan ainakin minä!

      Minä kyllä laitan maitoa (soija) tai vastaavaa kermaa, lisäksi reilu nokare rasvaa ja suolaa paljon. Joskus sipulia ihan hienona silppuna. Hemmetin hyvää!

      • ei ole

        Ei ole vaikka voissa paistaisi.


    • laitan pottu muusiin

      keittojuureksia keitän vedessä jossa on kasvisliemi kuutio. Voita Kermamaito Rakunaa ETTÄ ON HYVÄÄ.

      • maidon ja voin

        jälkeen vielä hyvin hyvin hyvin pieneksi silputtua raakaa sipulia tai purjoo, namia esim uunimakkaran kanssa.


      • kuulu
        maidon ja voin kirjoitti:

        jälkeen vielä hyvin hyvin hyvin pieneksi silputtua raakaa sipulia tai purjoo, namia esim uunimakkaran kanssa.

        mitenkään perunamuusiin tuo sipuli, vaikka muuten rakastan sipulia.


    • mukaan joko

      perunoitten keitinlientä/maitoa tai kermaa ja loppuvaiheessa voinokareita.
      Viestisi on tietenkin provo, sen ymmärtää tyhmäkin.

    • täällä joka vuosi

      vähintään.
      ei ole parempaa ajankulua ???

    • 1989synt

      perunamuussiin punaista maitoa, voita ja suolaaa ja johan on epäterveellistä mut hyvää.. sydän tällä ohjeella pettää mutta nam. ja vielä pieni liraus kermaa... nam nam. t: mies kokki vm. 89

      • Omaan perunamuusiini

        Enimmäkseen perunoita.


      • monasti

        ihmetellyt että kun ennenvanhaan käytettiin hyvinkin rasvaista/kermaista maitoa, suolaista voita ym verrattuna nykyajan "terveyshömpötyksiin". Jos noi rasvaset tuotteet on muka niiiiiin kauheita, ni kertokaa mulle miks sitten nuo vanhat ihmiset sitten mennä porskuttavat suht hyväkuntosina vielä ysikymppisinäkin???? Minä en kermasta ja kunnon voista luovu ruuanlaitossa IKINÄ!!!


    • nokare kermaa

      Kokkareita saa olla.

    • perunan keitossa ei järkeä

      Yhden ihmisen ei todellakaan ole järkeä lähteä tekemään muusia potuista. Mitä järkeä on keittää yhtä kahta perunaa tunnin? Ei mitään!

      Onneksi nykyisellään saa kaupoista muussijauhetta, missä ei ole mitään ylimääräistä; ei edes suolaa.

      Kokeilkaa!

      Näihin voi sitten tällätä voita taikka kermaa, maitoa,.. tai olla tälläämättä! Suolaakin makunsa mukaan!

      • Tietenkin

        yksinäinenkin tekee perunasosetta oikeista keitetyistä perunoista. Vain sinunkaltaisesi ameebat ja olmit käyttävät PERUNAHIUTALEITA! Voiko olla mitään perverssimpää ja epäekologisempaa kuin se?

        Mutta kun sinulla, moukka, on suu tuohesta, niin siitä vain.


      • yhden potun keittäjä
        Tietenkin kirjoitti:

        yksinäinenkin tekee perunasosetta oikeista keitetyistä perunoista. Vain sinunkaltaisesi ameebat ja olmit käyttävät PERUNAHIUTALEITA! Voiko olla mitään perverssimpää ja epäekologisempaa kuin se?

        Mutta kun sinulla, moukka, on suu tuohesta, niin siitä vain.

        Mitä järkeä on keittää yhtä perunaa tunnin ja tehdä siitä muusia?


      • Ensinnäkin:
        yhden potun keittäjä kirjoitti:

        Mitä järkeä on keittää yhtä perunaa tunnin ja tehdä siitä muusia?

        1. Perunaa ei keitetä tuntia (et osaa ilmeisesti tehdä ruokaa, se selittää mieltymystäsi teollisten einesten perään).
        2. Muusiin keitetään kerta-annokseenkin vähintään neljä isoa perunaa.
        3. Mitä itket, sinähän säästät siinä, kun sinun ei tarvitse harjata hampaitasi, koska olematon maku- ja hajuaistisi ei huomaa, miten pahalta suusi maistuu ja haisee.


      • voi katsos
        yhden potun keittäjä kirjoitti:

        Mitä järkeä on keittää yhtä perunaa tunnin ja tehdä siitä muusia?

        syyä myös seuraavana päivänä ja tehä lopusta nokareesta esim. perunarieskaa. JA kun pilkkoo perunat pienemmäksi jo ennen kattilaan laittoa, kypsyvät ne myös nopeammin (rento puol tuntia) ja ne on helpompi sit kans muussata jos käsipelillä sen tekee. Miks täytyy näinkin yksinkertasesta asiasta tehä näin hemmetin työlästä?


    • ...laitan...

      ...muusiin (jos siis teen itse kokoperunoista), maitoa ja milloin mitäkin rasvaa. Joskus jätän maidonkin pois ja laitan vettä. Yleensä mukaan tulee laitettua myös porkkanaa, parsakaalia, kukkakaalia, herneitä tai milloin mitäkin muita juureksia/vihanneksia ja sitten maustan suolalla, pippurilla ja milloin milläkin yrtillä. Valkosipuli ja tavallinen sipuli sopii muussiin myös hyvin.
      Jos teen muusia pienen määrän, en yleensä tee sitä itse vaan käytän perunamuusihiutaleita, missä ei ole siis suolaa eikä maitojauhetta mukana.

      • Ei ikinä

        Olen yhtä mieltä maidosta, pippurista (itse käytän mustapippuria), pienestä nokareesta rasvaa. Voi ymmärtää myös kasvikset vivahdetta antamassa. Mutta hyvä ihminen, miksi maku pitää pilata sipulilla, valkosipulista puhumattakaan.

        Ruokaohjeita kun lukee, sipulia tunnutaan tunkevan joka paikkaan. Sipuli on äärimmäisen vastenmielinen, rahvaanomainen "mauste". Jos ei osata muuten maustaa ruokaa, käytetään sipulia ja pöytämausteena sitten ollaan sinappi-ketsuppilinjalla.


      • joku kasvis- sössö

        Katohan kun et laita vielä siirapppia ja
        sahramia ja rautakankea "muussiisi"


      • Vanha kokki
        joku kasvis- sössö kirjoitti:

        Katohan kun et laita vielä siirapppia ja
        sahramia ja rautakankea "muussiisi"

        On erinomainen perunamuusi, jossa on sipulia seassa.
        Puikulaperunaa käytetään parhaan tuloksen takia. Sipulia silputaan pieneksi ja se ryöpätään usein ennen muusiin laittoa. Kuumaa maitoa ja voita sekoitetaan joukkoon, maustetaan suolalla.
        Vatkataan hyvin kuohkeaksi.
        Kauniin keltainen pottuvoi on todellista herkkua ja sopii muuhunkin kuin käristykseen.


      • NIITÄ MAKUASIOTA
        Vanha kokki kirjoitti:

        On erinomainen perunamuusi, jossa on sipulia seassa.
        Puikulaperunaa käytetään parhaan tuloksen takia. Sipulia silputaan pieneksi ja se ryöpätään usein ennen muusiin laittoa. Kuumaa maitoa ja voita sekoitetaan joukkoon, maustetaan suolalla.
        Vatkataan hyvin kuohkeaksi.
        Kauniin keltainen pottuvoi on todellista herkkua ja sopii muuhunkin kuin käristykseen.

        josta ei paljon kannata kinata,poika tykkä tyttärestä ja anoppi vävypojasta..........


      • Ovat makuasioita
        NIITÄ MAKUASIOTA kirjoitti:

        josta ei paljon kannata kinata,poika tykkä tyttärestä ja anoppi vävypojasta..........

        Ystäväni suurinta herkkua on lakkahilloviineri, päällä paksu viipale sipulimakkaraa!


      • työkaveri söi
        Ovat makuasioita kirjoitti:

        Ystäväni suurinta herkkua on lakkahilloviineri, päällä paksu viipale sipulimakkaraa!

        leivosta sekä ryypäsi päälle kolmos olutta ja hyvää oli tapansa kullakin.


    • kolmenäiti

      minä ainakin laitan maitoa ja hyvää tulee : )

      • kukaan kiellä

        tekemästä ruokaa omalla tavallaan jos se tekijän mielestä on hyvää ja maistuu muilekkin perheenjäsenille.


    • 9___rock

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. IL - Patteriauto syttyi parkkihallissa Tampereella - 50 autoa LUNASTUKSEEN!

      "Palon aikaan parkkihallissa oli 90 autoa, joista noin 50 tuhoutui palossa korjauskelvottomiksi. Lisäksi palo vaurioitti
      Maailman menoa
      241
      45300
    2. Kristillisistä Siionisteista asiallista tietoa Hesarissa.

      KD ja Persut ovat kaiken takana avoimesti!
      Maailman menoa
      30
      11223
    3. Persut JYTKYTTÄÄ ylös, ohi kepun! +2,1 %

      Persut palasi kolmen suurimman joukkoon ja on matkalla kohti kevään 2027 eduskuntavaalivoittoa. Sosialistit ovat syöksy
      Maailman menoa
      184
      10834
    4. Sanna Marin saa ylistystä Hillary Clintonilta

      Jos joku ei tiedä kuka tämä rouva Hillary Clinton on, niin kerrottakoon "fun fact", eli hän on se keneltä Donald Trump
      Maailman menoa
      36
      9701
    5. Ja jälleen uusi latauksessa olleen sähköauton palo! Nyt Keravan Prisman parkkihallissa.

      IS 3.10.2025 Latauksessa ollut sähköauto syttyi yöllä tuleen Keravan Prisman parkkihallissa, Keski-Uudenmaan pelastusla
      Maailman menoa
      85
      8508
    6. Gallup, PS:lle JÄRISYTTÄVÄ nousu, SDP suurin laskija

      https://yle.fi/a/74-20186114 PS kovaa vauhtia nousemassa ennen 2027 vaaleja suurimmaksi puolueeksi. Nyt mennään jo etua
      Maailman menoa
      223
      6501
    7. Pirjo sanoi Esalle

      Painu sinä Esa hevonvittuun... johon Esa? Laittakaapa ehdotuksia. # ==================== # APUFUNKTIO: satunnainen kok
      Maailman menoa
      0
      3200
    8. Jos mä joisin

      Itteni känniin nyt, voi olla että mä tunnustaisin sulle kuinka ihastunut oon ollu suhun viimeiset 2 vuotta. Eikä mua pys
      Ikävä
      28
      2202
    9. Tänään torille

      Tänään kuulema torilla tapahtuu klo.20. Tulkaaha paikalle kattoon.
      Hyrynsalmi
      32
      1545
    10. Koulu-uhkaus.

      Meinaatteko päästää lapsenne kouluun, niin kauan kun tämä uhkaaja siellä myös on? Tekijä on kaikilla tiedossa.
      Hyrynsalmi
      26
      1490
    Aihe