Grillauskausi pian alkaa

//roope//

Niin se vaan täälläkin alkaa ja ihan ensinmäisiä kertoja asialla. Nyt kun tuli viimein hankittua ok-talo ja sen tuomana etunahan on tuo grillaus, niin nyt pitäisi tehdä pieniä päätöksiä. Tulipaikan grilliritilällä olisi tarkoitus tehdä tai teettää, mutta ei mitään suurta kompleksia. Lisänä ehkäpä kaasu tai ihan perinteinen pallogrilli hässäkkä. Mutta jos rakentaa tuon tulipaikan, niin eikös pallogrilli silloin ole vähän niinkuin tarpeeton? Tekeekö 200-300 kaasugrillillä mitään, vai ovatko ne ihan leluja. Pikkuisen vinkkejä ekakertalaiselle ei olisi mitenkään pahitteeksi.

103

18971

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Manselainen

      Nälkä kasvaa helposti syödessä tässä grillausasiassa! Ei siis kannata asennoitua siten, että kaikki on kerralla ja ensimmäisenä kesänä kunnossa.

      Tuo tulipaikka on erittäin hyvä ratkaisu, koska omakotitalon tontilta kertyy valtavat määrät polttokelpoista ainesta, jonka voi sitten hyödyntää lähes aina ruoanlaittoon. Pallogrilli ei ole koskaan 'turha', sillä sille löytyy aina vannoutuneita kannattajia. Usein maku ratkaisee, eli aromit ovat erilaiset, kuin 'avotulella' (hiiltyneet puut) tehdyssä ateriassa.

      Kaasugrilli on nopea ja vaivaton, joten sen hankinta on hyvä ajatus. Mikäli rahatilanne antaa myöden, löytyy grilleissä todella paljon vaihtoehtoja. Jos rahaa ei ole käytössä 'rajattomast', niin mielestni kannattaisi ensimmäiseksi grilliksi hankkia juuri tuollainen 200 - 300 euroa maksava laite. Tärkeämpää kun grillin laatu, merkki ja hinta on se, miten grilliä säilytät. Vähintään huppu on välttämätön, mutta mielellään ei kannata jättää pelkästään sään armoille silloinkaan. Tuollainen 200 - 300 euroa maksava grilli kestää hyvällä pidolla varmasti kymmenenkin vuotta, huonolla pidolla alle puolet tästä.

      Makuja ja mielipiteitä on monia, mutta tässä oli omia kokemuksiani, joten hyvää grillikauden avausta Sinulle!!

      • jos on viinaa

        niin aina kaikki krillaukset maistuu!


      • pitäisi olla jotain muuta
        jos on viinaa kirjoitti:

        niin aina kaikki krillaukset maistuu!

        kuin grillimakkaraa...


      • Ammattigrillaaja

        Ostin Teesistä 47 € Lusiffer oikein jaloilla seisovan nestekaasugrillin. Ei kiviä joita pitää puhdistaa. Aivan huippua!
        Silloin kun grillaan oikeesti laitan leppäpuita muurattuun grilliin ja runsaasti. Siitä tulee hyvä hiillos.
        Lusiffer grilliin Ukkopekkapekonia grilliin ja Auransinappia ja tietysti Olvia! Siitä ei juhlat parane.
        Oikeella puugrillillä voi sitten grillata lihaa, makkaraa ja tehdä loimulohta. Puhumattakaan lohiruusuista.
        Hyviä grillihetkiä ja hyvää lomaa!


      • Tätä et tiennyt

      • Ammattigrillaaja kirjoitti:

        Ostin Teesistä 47 € Lusiffer oikein jaloilla seisovan nestekaasugrillin. Ei kiviä joita pitää puhdistaa. Aivan huippua!
        Silloin kun grillaan oikeesti laitan leppäpuita muurattuun grilliin ja runsaasti. Siitä tulee hyvä hiillos.
        Lusiffer grilliin Ukkopekkapekonia grilliin ja Auransinappia ja tietysti Olvia! Siitä ei juhlat parane.
        Oikeella puugrillillä voi sitten grillata lihaa, makkaraa ja tehdä loimulohta. Puhumattakaan lohiruusuista.
        Hyviä grillihetkiä ja hyvää lomaa!

        sinulle ammattigrillaaja.

        kuules ihan mielenkiinnosta kysyn että mitä ovat
        lohiruusut ?

        Pekoniukkopekka on hyvää, tosin kypsyy melko kauan.
        Meillä kesällä kun pidetään teatterin buffaa
        niin sain tulikiviä niskaan kun piti hommata
        täyslihamakkaroita, jotka ei meinanneet kypsyä muuten kun toholla :o)
        Mutta kotioloissa, kaikessa rauhassa grillaillessa ovat ihan jees.

        Ootko kokeillut Vatajan tuotteita ?
        Niistä mie tykkään ,varsinkin kun ne ovat lisäaineettomia.
        Toinen herkku on pitkään haudutettu ruisryynäri,
        njam !


      • rintaimplantteja ;D

      • Anonyymi
        porkkanapää kirjoitti:

        sinulle ammattigrillaaja.

        kuules ihan mielenkiinnosta kysyn että mitä ovat
        lohiruusut ?

        Pekoniukkopekka on hyvää, tosin kypsyy melko kauan.
        Meillä kesällä kun pidetään teatterin buffaa
        niin sain tulikiviä niskaan kun piti hommata
        täyslihamakkaroita, jotka ei meinanneet kypsyä muuten kun toholla :o)
        Mutta kotioloissa, kaikessa rauhassa grillaillessa ovat ihan jees.

        Ootko kokeillut Vatajan tuotteita ?
        Niistä mie tykkään ,varsinkin kun ne ovat lisäaineettomia.
        Toinen herkku on pitkään haudutettu ruisryynäri,
        njam !

        "ruisryynäri"

        Eiks se oo vähän kuin transnaisen vierestä heräis? Joku voi tietenkin olla täpinöissään... ;-)


    • Tuohon kysymykseesi, me eletään kesät aina ulkoruokinnassa.
      Meillä on 2 kpl ihan perinteisiä pallogrillejä. Niiden etu on siinä että saa siirrettyä ihan
      tuulensuunnan tai auringonpaisteen mukaan ja käännellä, siirrellä ja puhdistus on helpompaa
      kun kiinteällä systeemillä.
      Hiilet voi käydä kippaamassa marjapuskan juureen
      tai kaivaa kuoppaan. Kevyt ja käytännöllinen.
      Toisessa kypsennetään kasvikset ja lisukkeet,
      toisessa liha / kana / makkara.
      Nykyisin saa vielä näpsäköitä grillausalustoja,
      jotka voi sitten viskata roskiin ja grilli ei
      karstoitu.
      Pallogrilliä ei tarvitse kierrellä ruohonleikkurilla, siirtää vaan syrjään.
      Sitä ennen meillä oli semmoinen iso kivihässäkkä-
      grilli, kaunis mutta hankala siinä mielessä että jos sattuu tuulemaan vikasuunnasta niin siinä joko kärvähtää otsatukka tai sitten se sammmuu vähän väliä.
      Tämä oli polttopuilla käytettävä versio, eli se
      puiden hankinta siihen päälle. Hiiliä saa ihan mistä tahansa, puitten osalta pitää jo tehdä suunnitelma. (ilmoitus lehteen ...)

      Kaasugrilliä ei taloyhtiö hyväksy palovaaran takia , eli kaasupullon säilytys on on ongelma.

      Jos meinaat rakennella itse,niin katso että siitä tulee riittävän korkea ja riittävän kauas
      talosta, varsinkin jos se on puutalo.

      Meidän paikallislehdessä mainostettiin aikoinaan
      Kiinalaista Katukeittiötä joka on valurautainen
      systeemi. Muistan yhä sen mainostekstin jolle
      naurettiin taajaan.

      Kiinalainen Katukeittiö.
      Ruma mutta halpa. Ei ruostu.
      Työasento epämukavasti kyykyssä.
      Hinta 10 euroa.

      • Peretsa

        Ennen grillausta kannatta grilliin laittaa tuli, niin ei sitten tarvi ihmetellä, miksi makkarat tai ruoka ei kypsy.


    • grillauskausi

      Laskiaissunnuntaina tuli jo grillattua makkaroita nuotiolla.

      • Kalliita palloja sun muita

        Grillejä, kun saman homman voi tehdä tavallisella hellan uunillakin.
        Ei muuta kuin Rosenlewit ja paremmat Pökkenbölit kartanolle ja rillailemaan, pallot on tuiki tarpeettomia, sanoo Kielo Kananen toisaalla näillä saiteilla!


    • mökillä

      Sama asia oli edessä kun mökki valmistui 10 vuotta sitten. Muurasin tiiligrillin ja olin kokoon sekä ulkonäköön tyytyväinen.
      Grilliä käytettiin harvakseltaan sillä grillaaminen vaati aina reilusti hiiliä ja aikaa. Lisäksi grillausolosuhteet muuttuvat kytemisen hiipumisen mukana.
      Itse tehty grilli on edelleen näppärä polttokelpoisten roskien hävityspaikka, kuten ennenkin. Roskienpoltosta huolimatta grilli pysyy siistinä, sillä siihen on järjestetty todella hyvä veto.

      Varsinainen grillaaminen hoituu nykyään kaasugrillillä. Kaasugrilliä valittaessa kiinnittäisin huomiota ainakin seuraaviin asioihin:
      - grillin yleinen tukevuus
      - laadukkuus, sisältäen materiaalit ja rakenteen
      - koko, grillissä pitää olla tarpeeksi grillausalaa ja tukevat laskutasot
      - polttimien teho, määrä ja materiaali
      - sivupolttimen teho
      - grillin rakennusmateriaali - suosittelen rosteria
      - puhdistamisen helppous
      - parilla levy on hyvä lisä vihannesten kypsyttämiseen ja vaikkapa perunoiden raakapaistoon.

      200-300 € kaasugrilli ei välttämättä täytä noita kriteerejä jolloin kaasugrilli tulee tuomittua huonoksi laitteeksi ja grillaaminen jää vähiin.

      Ulkona olevaa rosterigrilliä ei ole tarvetta peittää. Peittämisen hyvä puoli on se että grilliä ei tarvitse pestä ulkoa niin paljon, mutta huono puoli on se että grilliin jääneet vähäisetkin rasvat alkavat muhia peiton alla auringossa. Jos välillä on tullut sadetta, saattaa peitelty grilli olla iloisesti homeessa sisäpuolelta.

      Hankittuani laadukkaan kaasugrillin, grillaan käytännössä päivittäin jotain mökillä kun sää sallii ja vanha muurattu grilli toimii oksienpolttolaitoksena tuoden mukavasti (ja turvallisesti) tunnelmaa kesäiltaan.

      On tärkeää että grillillä pystyy valmistamaan koko aterian kun on vieraita kylässä. Silloin kaikki voivat seurustella ulkona, eikä kenenkään tarvitse vahtia hellaa sisätiloissa.

      • //roope//

        KIITOS hyvistä ja asiallisista vastauksista, kyllähän näillä jo alkaa pärjäämäänkin. Tuo tulenpoltto tiilihässäkkä nyt ainakin on päälimmäisenä mielessä. Pikkuisen vaan epäilyttää tuo sijainti, kun kyseessä on puutalo ja ainoa paikka mihin sen järkevästi voisi rakentaa, on vain viiden metrin päässä talosta. Muuten suht suojanen paikka, mutta onko tuo väli sittenkin liian vähän? Myös kaasugrilli on tuossa ostoslistalla jo, kaiken muun lisäksi. Ei sitä arvannutkaan kun ok taloon muutti, että kuinka paljon sitä kaikkea pitää hankkia. Niin ja sellaista viellä, että saa suositella hyviä grillaus resepti sivuja vaikka täältä netistä. Niin ja pistetäänhän tänne palstalle niitä omia hyväksi koettuja herkkuja oikein urakalla. Myös ne kaikkein salaisimmatkin grillaus soossit ;). Kesää odotellessa, vesi kielellä.


      • Nokinen
        //roope// kirjoitti:

        KIITOS hyvistä ja asiallisista vastauksista, kyllähän näillä jo alkaa pärjäämäänkin. Tuo tulenpoltto tiilihässäkkä nyt ainakin on päälimmäisenä mielessä. Pikkuisen vaan epäilyttää tuo sijainti, kun kyseessä on puutalo ja ainoa paikka mihin sen järkevästi voisi rakentaa, on vain viiden metrin päässä talosta. Muuten suht suojanen paikka, mutta onko tuo väli sittenkin liian vähän? Myös kaasugrilli on tuossa ostoslistalla jo, kaiken muun lisäksi. Ei sitä arvannutkaan kun ok taloon muutti, että kuinka paljon sitä kaikkea pitää hankkia. Niin ja sellaista viellä, että saa suositella hyviä grillaus resepti sivuja vaikka täältä netistä. Niin ja pistetäänhän tänne palstalle niitä omia hyväksi koettuja herkkuja oikein urakalla. Myös ne kaikkein salaisimmatkin grillaus soossit ;). Kesää odotellessa, vesi kielellä.

        Itse olin vankkumaton puu ja hiili grillin käyttäjä, mutta saatuani kaasugrillin niin kyllä on hyvä ja vaivaton. Että osta suoraan kaasugrilli


      • grillifani
        //roope// kirjoitti:

        KIITOS hyvistä ja asiallisista vastauksista, kyllähän näillä jo alkaa pärjäämäänkin. Tuo tulenpoltto tiilihässäkkä nyt ainakin on päälimmäisenä mielessä. Pikkuisen vaan epäilyttää tuo sijainti, kun kyseessä on puutalo ja ainoa paikka mihin sen järkevästi voisi rakentaa, on vain viiden metrin päässä talosta. Muuten suht suojanen paikka, mutta onko tuo väli sittenkin liian vähän? Myös kaasugrilli on tuossa ostoslistalla jo, kaiken muun lisäksi. Ei sitä arvannutkaan kun ok taloon muutti, että kuinka paljon sitä kaikkea pitää hankkia. Niin ja sellaista viellä, että saa suositella hyviä grillaus resepti sivuja vaikka täältä netistä. Niin ja pistetäänhän tänne palstalle niitä omia hyväksi koettuja herkkuja oikein urakalla. Myös ne kaikkein salaisimmatkin grillaus soossit ;). Kesää odotellessa, vesi kielellä.

        Hei,
        grillaan hiiligrillillä, mutta parhaimmat sapuskat tulee omilla marinadeilla.
        Kanavartaat: marinadi: rypsiöljyä (tai mieleistään öljyä), paljon chiliä, cayennea, vähän suolaa ja loraus soyakastiketta. Kanapalat marinoitumaan ja grillivartaisiin olen laittnut kanojen lisäksi vain sipulilohkoja. Kasvikset käyvät tosi hyvin... Marinadiliemellä sitten sivellään grillatessa - takuuvarmasta ei tule kuivaa (ellei satu polttamaan).
        Porsaspihvit: marinadi: Öljyä, suolaa, reilusti mustapippurirouhetta, reilusti soya-kastiketta ja ennenkaikkea reilusti sinappia. Antaa maustua, ja grillatessa myös sivelee aika ajoin samalla mössöllä. Meillä olleet nämä kaikkien mieleisiä herkkuja. Lasten ja aikuisten.


      • Kaasugrilli on kuin ulos siirretty uuni jossa saa parhaatkin makkarat maistumaan aivan mitättömiltä, kunnon hiilellä ne makkarat pitää grillata ja kaikki muut joko muurinpohjalla tai muurikan wokkipannussa....kaasulla toki lämmitettynä...kuvulla peitetyt "amerikankaasugrillit" jotka vie pihaltakin lähes keinun verran tilaa on vain naapurien kiusaksi hankittua rekvisiittaa joilla ei ole ruuanlaiton suhteen muuta positiivista kuin komiat puitteet!!!


      • Antsa 63
        Tommy-32 kirjoitti:

        Kaasugrilli on kuin ulos siirretty uuni jossa saa parhaatkin makkarat maistumaan aivan mitättömiltä, kunnon hiilellä ne makkarat pitää grillata ja kaikki muut joko muurinpohjalla tai muurikan wokkipannussa....kaasulla toki lämmitettynä...kuvulla peitetyt "amerikankaasugrillit" jotka vie pihaltakin lähes keinun verran tilaa on vain naapurien kiusaksi hankittua rekvisiittaa joilla ei ole ruuanlaiton suhteen muuta positiivista kuin komiat puitteet!!!

        Kyllä,ruoanlaitto ulkona, on taitolaji!
        Koivuhalko,hyvä hiillos,malttia grillaamiseen.
        Kaikki onnistuu,malttia peliin.
        Hyvät uusiavuttomat,ostakaa kaupasta valmiiksi
        grillatuja tuotteita.
        T:Nauttija


    • kasvislinjalle

      Joka makkarassa on possua ja broileria!

      Se menee kasvislinjalle nyt!

      Kesäkurpitsojen kasvua saa odottaa vielä.

      • Jos matkustat

        Tallinnaan, hae sillä joku azeeriravintola, niitä on siellä ainakin kaksi, ja käy kurkistamassa heidän keittiötään. Näet grillillesi ammattimiesten mallin. Seuraa myös kokin työskentelyä grillinsä ääressä, saatat oppia jotain grillaamisesta, jotain sellaista mitä et näiltä sivuilta ikinä tule oppimaan. Oikeaan grilliin tarvitset lähinnä tiiliä ja laastia.
        Pallogrillit ja muut teräshömpötykset ovat harrastelijoiden kehitelmiä, lähinnä leikkikaluja.
        Sähkö ja kaasugrillit niitä kaikkein surkeimpia.
        Sitäpaitsi grillauskausi käsittää koko vuoden, eikä vain kesäaikaa.
        Elävä hiilien hehku on ainoa oikea tapa grillata, et tarvitse savupusseja tai muita kikkoja saadaksesi oikean aromin murkinaasi!


      • neuvo
        Jos matkustat kirjoitti:

        Tallinnaan, hae sillä joku azeeriravintola, niitä on siellä ainakin kaksi, ja käy kurkistamassa heidän keittiötään. Näet grillillesi ammattimiesten mallin. Seuraa myös kokin työskentelyä grillinsä ääressä, saatat oppia jotain grillaamisesta, jotain sellaista mitä et näiltä sivuilta ikinä tule oppimaan. Oikeaan grilliin tarvitset lähinnä tiiliä ja laastia.
        Pallogrillit ja muut teräshömpötykset ovat harrastelijoiden kehitelmiä, lähinnä leikkikaluja.
        Sähkö ja kaasugrillit niitä kaikkein surkeimpia.
        Sitäpaitsi grillauskausi käsittää koko vuoden, eikä vain kesäaikaa.
        Elävä hiilien hehku on ainoa oikea tapa grillata, et tarvitse savupusseja tai muita kikkoja saadaksesi oikean aromin murkinaasi!

        Azeriravintoloiden lisäksi hyvin toimivia grillejä löytyy Tallinnasta Argentiina- ja Buenos Aires ravintoloista. Kyseiset vekottimet ovat hyviä ko. ravintoloille, mutta vikatikki tavalliselle grillaajalle. Ravintolagrilli imaisee jättisäkillisen hiiliä heti kättelyssä, ja sen jälkeen hiiliä saa lisäillä tasaisesti.

        Grillailu kotona loppuu lyhyeen jos grillaaminen on hankalaa. Nykyään vaivattomin tapa saada toistuvasti hyvä grillaustulos on käyttää kaasugrilli. Tärkeää kaasugrillauksessa on varmistaa se että grillissä on tarpeeksi tehoa grillata ruoka, eikä vain lämmittää sitä kuvun alla.

        Luettuani kaikenlaisten eksperttien mielipiteet kaasugrillauksesta pidättäydyin sellaisen kapistuksen hankinnasta ja jatkoin puritaanisella linjalla - aivan turhaan. Hankittuani kunnollisen kaasugrillin en enää käytä muita grillejä ruuan valmistukseen. Kaasugrillillä hoituu kaikki ruuat ja sivupolttimella lisukkeet.
        Hyvän kaasugrillin hoito ja käyttö on helppoa ja ruuasta tulee herkullista ja terveellistä. Kaasugrillillä jää aikaa muuhunkin puuhasteluun ja käyttökynnys on olematon.


      • Tyhmempää sorttia?
        neuvo kirjoitti:

        Azeriravintoloiden lisäksi hyvin toimivia grillejä löytyy Tallinnasta Argentiina- ja Buenos Aires ravintoloista. Kyseiset vekottimet ovat hyviä ko. ravintoloille, mutta vikatikki tavalliselle grillaajalle. Ravintolagrilli imaisee jättisäkillisen hiiliä heti kättelyssä, ja sen jälkeen hiiliä saa lisäillä tasaisesti.

        Grillailu kotona loppuu lyhyeen jos grillaaminen on hankalaa. Nykyään vaivattomin tapa saada toistuvasti hyvä grillaustulos on käyttää kaasugrilli. Tärkeää kaasugrillauksessa on varmistaa se että grillissä on tarpeeksi tehoa grillata ruoka, eikä vain lämmittää sitä kuvun alla.

        Luettuani kaikenlaisten eksperttien mielipiteet kaasugrillauksesta pidättäydyin sellaisen kapistuksen hankinnasta ja jatkoin puritaanisella linjalla - aivan turhaan. Hankittuani kunnollisen kaasugrillin en enää käytä muita grillejä ruuan valmistukseen. Kaasugrillillä hoituu kaikki ruuat ja sivupolttimella lisukkeet.
        Hyvän kaasugrillin hoito ja käyttö on helppoa ja ruuasta tulee herkullista ja terveellistä. Kaasugrillillä jää aikaa muuhunkin puuhasteluun ja käyttökynnys on olematon.

        Minullakin on amme kylpemistä varten, mutta en täytä sitä joka kerta täyteen, kun pienemmälläkin vesimäärällä saan itseni pestyä.
        Onko jokin pakko mättää iso grilli hiiliä täyteen ja
        paistaa siinä pari makkaraa?
        Et sinä kahden tuuman naulaakaan lekalla hakkaa.
        Ammattimiesten vehkeet ovat sellaisia, että niillä työ sujuu. Kauppojen myymät grillin kuvatukset ovat vain omistajiensa omanarvon pönkittämiseen tarkoitettuja teräsluomuksia ja enimmäkseen amerikkalaisten hömpötyksiä joita asiantuntemattomat ihailevat silmät pyöreinä.
        Jos ammattilaisten grilli onkin suuri, niin onhan siinä varaa sitten isompaankin gaalaan, toisin kuin noilla peltihäkkyröillä.


      • sorttia
        Tyhmempää sorttia? kirjoitti:

        Minullakin on amme kylpemistä varten, mutta en täytä sitä joka kerta täyteen, kun pienemmälläkin vesimäärällä saan itseni pestyä.
        Onko jokin pakko mättää iso grilli hiiliä täyteen ja
        paistaa siinä pari makkaraa?
        Et sinä kahden tuuman naulaakaan lekalla hakkaa.
        Ammattimiesten vehkeet ovat sellaisia, että niillä työ sujuu. Kauppojen myymät grillin kuvatukset ovat vain omistajiensa omanarvon pönkittämiseen tarkoitettuja teräsluomuksia ja enimmäkseen amerikkalaisten hömpötyksiä joita asiantuntemattomat ihailevat silmät pyöreinä.
        Jos ammattilaisten grilli onkin suuri, niin onhan siinä varaa sitten isompaankin gaalaan, toisin kuin noilla peltihäkkyröillä.

        "Onko jokin pakko mättää iso grilli hiiliä täyteen ja paistaa siinä pari makkaraa?"

        Onko mitään järkeä muurata iso hiiligrilli 5m puutalosta ja paistaa sillä kourallisen grillihiilien avulla pari makkaraa?

        Asiaan
        Olen itse ammattilainen enkä kaipaa vapaa-aikana ammattilaisten vehkeitä grillatakseni perheelleni ja lähipiirilleni hyvää ruokaa.
        Kauppojen myymät grillit voivat olla hyvinkin laadukkaita ja ennen kaikkea, tarkoitukseen sopivia.
        Omanarvon pönkittämiseen sopinee kaasugrilliä paremmin joku jättimäinen muurattu hiiligrilli joka on käyttöön nähden pahasti ylimitoitettu ja vie esim. illanvietosta kohtuuttomasti aikaa ja huomiota.
        Nykyään ammattikokit käyttävät usein keikoillaan puutarhajuhlissa yms. tilaisuuksissa suurta, laadukasta kaasugrilliä ja grillaavat enimmäkseen muuta kuin makkaraa kokemukseni mukaan.

        Kotipihalle suosittelen edelleen, vaikka päivittäiseen käyttöön (sulan aikana), laadukasta kaasugrilliä jossa tehoa on tarpeeksi. Jos tulee kertatarve isompaan gaalaan niin voi mainiosti käyttää useampaa isoa kaasugrilliä, mutta silloin onkin jo melkoinen gaala _kotioloissa_ menossa.


      • Outo ammattilaiseksi
        sorttia kirjoitti:

        "Onko jokin pakko mättää iso grilli hiiliä täyteen ja paistaa siinä pari makkaraa?"

        Onko mitään järkeä muurata iso hiiligrilli 5m puutalosta ja paistaa sillä kourallisen grillihiilien avulla pari makkaraa?

        Asiaan
        Olen itse ammattilainen enkä kaipaa vapaa-aikana ammattilaisten vehkeitä grillatakseni perheelleni ja lähipiirilleni hyvää ruokaa.
        Kauppojen myymät grillit voivat olla hyvinkin laadukkaita ja ennen kaikkea, tarkoitukseen sopivia.
        Omanarvon pönkittämiseen sopinee kaasugrilliä paremmin joku jättimäinen muurattu hiiligrilli joka on käyttöön nähden pahasti ylimitoitettu ja vie esim. illanvietosta kohtuuttomasti aikaa ja huomiota.
        Nykyään ammattikokit käyttävät usein keikoillaan puutarhajuhlissa yms. tilaisuuksissa suurta, laadukasta kaasugrilliä ja grillaavat enimmäkseen muuta kuin makkaraa kokemukseni mukaan.

        Kotipihalle suosittelen edelleen, vaikka päivittäiseen käyttöön (sulan aikana), laadukasta kaasugrilliä jossa tehoa on tarpeeksi. Jos tulee kertatarve isompaan gaalaan niin voi mainiosti käyttää useampaa isoa kaasugrilliä, mutta silloin onkin jo melkoinen gaala _kotioloissa_ menossa.

        Ensinnäkin tuo iso hiiligrilli ei ole yhtään isompi ulkomitoiltaan kuin nuo teräshirviöt.
        Toisaalta ammattilaisen työkalut ovat kehittyneemmät ja paremmat kuin harrastelijan, eli työ käy sutjakammin.
        Grillaus on illan kohokohta, jos puhutaan grillijuhlista ja silloin aito hiiligrilli on se oikea elementti ja juhlan keskipiste savun tuoksuineen.
        Kaasugrilli on kuin sairaalan instrumentti, hajuton, mauton ja steriili.
        Kaasugrillin sijaan sama tulos saadaan kaasuhellalla, pannu liedelle ja grillaamaan, tulos on aromeiltaan sama.
        Katselin juuri viimeviikolla Tallinnassa tuota mainitsemaani hiiligrilliä. Sen pituus on n. 1,4 metriä ja leveys 65 sm. Josta hiilitilaa n. 1 m.X 0,45 m. Hiilitilan syvyys n.25 sm. Korkeutta koko tiilikasalla on sopivat 85 sm.
        Jotta ei kyse ole suinkaan Maarian kirkosta!
        Itse en tuollaista kaasukäyttöistä teräsrakkinetta pihaani hinaisi pelkästään jo syystä, ettei sillä saa oikeata jäljittelemätöntä aromia valmistuviin ruokiin.
        Mutta makuja on todellakin monia, myös näköjään ammattilaisia, jotka eivät tiedä grillauksesta tuon taivaallista.


      • ja tavat
        Outo ammattilaiseksi kirjoitti:

        Ensinnäkin tuo iso hiiligrilli ei ole yhtään isompi ulkomitoiltaan kuin nuo teräshirviöt.
        Toisaalta ammattilaisen työkalut ovat kehittyneemmät ja paremmat kuin harrastelijan, eli työ käy sutjakammin.
        Grillaus on illan kohokohta, jos puhutaan grillijuhlista ja silloin aito hiiligrilli on se oikea elementti ja juhlan keskipiste savun tuoksuineen.
        Kaasugrilli on kuin sairaalan instrumentti, hajuton, mauton ja steriili.
        Kaasugrillin sijaan sama tulos saadaan kaasuhellalla, pannu liedelle ja grillaamaan, tulos on aromeiltaan sama.
        Katselin juuri viimeviikolla Tallinnassa tuota mainitsemaani hiiligrilliä. Sen pituus on n. 1,4 metriä ja leveys 65 sm. Josta hiilitilaa n. 1 m.X 0,45 m. Hiilitilan syvyys n.25 sm. Korkeutta koko tiilikasalla on sopivat 85 sm.
        Jotta ei kyse ole suinkaan Maarian kirkosta!
        Itse en tuollaista kaasukäyttöistä teräsrakkinetta pihaani hinaisi pelkästään jo syystä, ettei sillä saa oikeata jäljittelemätöntä aromia valmistuviin ruokiin.
        Mutta makuja on todellakin monia, myös näköjään ammattilaisia, jotka eivät tiedä grillauksesta tuon taivaallista.

        muuttuvat.

        Mielestäni tässä keskustelussa pitää pitää erillään kaksi asiaa, eli
        1. Mikä sopii grilliksi kotiin 5 metrin päähän puisesta kotitalosta?
        2. Mitä välineitä ammattilainen käyttää omissa grillijuhlissaan kun grillaaminen ja grilli on illan pääteema?

        Kohta 2. ansaitsisi oman ketjun jossa voisi antaa vinkkejä ja ehkä piirustuksia hyvistä muuratuista grillijuhlien keskipisteistä.

        Muistaakseni nimim. "vanha kokki" postitti tänne ohjeen hyvän grilliritilän tekoon. Idea oli lyhyesti se että valmistetaan ritilä V-mallisesta profiilista ja asennetaan se V malliseksi jolloin rasvat valuvat ritilää pitkin pois eikä tipu hiillokseen.

        Mikään ei estä hankkimasta sekä muurattua että kaasugrilliä. Omalla kohdalla on käynyt niin että se muurattu laitos palvelee nykyään oksien yms. asioiden polttolaitoksena ja sillä paistellaan lähinnä tikunnokassa makkaroita. Käytäntö on tunnelmallinen ja lapset tykkäävät kun saavat itse käristää makkaransa.

        Kun itse teen ruokaa ulkona valitsen käytännöllisen ja suuren kaasugrillin jolla saan valmistettua kaikki ruoat kätevästi ja tasaisesti, eikä maussakaan ole valittamista. Monista vihanneksista kevyt grillaus tuo aidon maun hienosti esille.

        Oleellinen ero juhlissa taitaa olla se että en halua grillaamisen nousevan juhlan keskipisteeksi. Mitä aromeihin tulee, niin kyllä kaasugrillistäkin lähtee tuoksua valmistuksen yhteydessä. En täysin ymmärrä miten paistinpannu kaasulieden päällä ajaisi samaa asiaa kuin kaasugrilli. Kaasugrillissä ruoka on ritilän päällä, aivan kuten muissakin grilleissä.

        Liettä en muutenkaan halua käyttää grillijuhlissa, sillä ne juhlat ovat ulkona. Tästä juontaa juurensa myös suositus ostaa tarpeeksi iso kaasugrilli jolla kaikki ruoka valmistuu - silloin kenenkään ei tarvitse keitellä lisukkeista ja kastikkeita sisätiloissa, vaan kaikki voivat seurustella ulkona.

        Mitä haluan sanoa tällä keskusteluketjulla on se että tarpeeksi iso, laadukas, helppohoitoinen ja tehokas kaasugrilli on todella hyvä ruuanlaittoväline jota tulee kesällä, sään salliessa, käytettyä päivittäin.


      • Minä vaan
        neuvo kirjoitti:

        Azeriravintoloiden lisäksi hyvin toimivia grillejä löytyy Tallinnasta Argentiina- ja Buenos Aires ravintoloista. Kyseiset vekottimet ovat hyviä ko. ravintoloille, mutta vikatikki tavalliselle grillaajalle. Ravintolagrilli imaisee jättisäkillisen hiiliä heti kättelyssä, ja sen jälkeen hiiliä saa lisäillä tasaisesti.

        Grillailu kotona loppuu lyhyeen jos grillaaminen on hankalaa. Nykyään vaivattomin tapa saada toistuvasti hyvä grillaustulos on käyttää kaasugrilli. Tärkeää kaasugrillauksessa on varmistaa se että grillissä on tarpeeksi tehoa grillata ruoka, eikä vain lämmittää sitä kuvun alla.

        Luettuani kaikenlaisten eksperttien mielipiteet kaasugrillauksesta pidättäydyin sellaisen kapistuksen hankinnasta ja jatkoin puritaanisella linjalla - aivan turhaan. Hankittuani kunnollisen kaasugrillin en enää käytä muita grillejä ruuan valmistukseen. Kaasugrillillä hoituu kaikki ruuat ja sivupolttimella lisukkeet.
        Hyvän kaasugrillin hoito ja käyttö on helppoa ja ruuasta tulee herkullista ja terveellistä. Kaasugrillillä jää aikaa muuhunkin puuhasteluun ja käyttökynnys on olematon.

        Ainoo oikee grillaustapa on ihan aito puu/tuli viritys... kaasugrillit sucks


      • !!!!!!!!!!!!!!!
        Minä vaan kirjoitti:

        Ainoo oikee grillaustapa on ihan aito puu/tuli viritys... kaasugrillit sucks

        juu samaa mieltä ole sun kanssa puukrilli on paras mulla 60cm kokonen pallo killi siinä tulee kaikki kerralla makkarat lihat uuni perunat ja hyvää tulee


      • Auttavat Kädet
        Minä vaan kirjoitti:

        Ainoo oikee grillaustapa on ihan aito puu/tuli viritys... kaasugrillit sucks

        Kyllä naurattaa tuo teidän tietämättömyytenne ja osaamattomuutenne, ja kuitenkin olette sitä samaa läjää, jotka luulevat olevansa alan parhaita joka asiassa.

        Jos aikoo oikeasti tehdä ruokaa grillaamalla (makkaran lämmittäjät on asia erikseen), on ainoa oikea vaihtoehto kaasu ja valurauta parila siinä!
        Mitkään hiilet jne ei toimi kuten kaasu, hiilissä ei riitä lämpö tarpeeksi pitkään ja alussa on liian lämmin. Vielä se sytytysnesteen lotraus ongelma, se antaa "väärissä käsissä" lisä maun ruokaan.
        Lisäksi kaasu jutskissa ei ole hiilten hävitys ongelmaa..., auki ja kiinni, se on siinä!

        Kyllähän tietysti Kävyillä ja muilla hiilillä grillaamisessa on oma viehätyksensä, paikasta riippuen, mutta tarkoitankin "oikeata" kesäistä ruoan laittoa! T: Kokki


      • mummu&&&
        neuvo kirjoitti:

        Azeriravintoloiden lisäksi hyvin toimivia grillejä löytyy Tallinnasta Argentiina- ja Buenos Aires ravintoloista. Kyseiset vekottimet ovat hyviä ko. ravintoloille, mutta vikatikki tavalliselle grillaajalle. Ravintolagrilli imaisee jättisäkillisen hiiliä heti kättelyssä, ja sen jälkeen hiiliä saa lisäillä tasaisesti.

        Grillailu kotona loppuu lyhyeen jos grillaaminen on hankalaa. Nykyään vaivattomin tapa saada toistuvasti hyvä grillaustulos on käyttää kaasugrilli. Tärkeää kaasugrillauksessa on varmistaa se että grillissä on tarpeeksi tehoa grillata ruoka, eikä vain lämmittää sitä kuvun alla.

        Luettuani kaikenlaisten eksperttien mielipiteet kaasugrillauksesta pidättäydyin sellaisen kapistuksen hankinnasta ja jatkoin puritaanisella linjalla - aivan turhaan. Hankittuani kunnollisen kaasugrillin en enää käytä muita grillejä ruuan valmistukseen. Kaasugrillillä hoituu kaikki ruuat ja sivupolttimella lisukkeet.
        Hyvän kaasugrillin hoito ja käyttö on helppoa ja ruuasta tulee herkullista ja terveellistä. Kaasugrillillä jää aikaa muuhunkin puuhasteluun ja käyttökynnys on olematon.

        no hu hu teidän jutut,"krilli"sinne ja "krilli" tänne,tehkää perhana kunnon nuotio,makkarat ja pihvit mukaan niin se on aidosti käytännöllinen


      • puhetta
        Minä vaan kirjoitti:

        Ainoo oikee grillaustapa on ihan aito puu/tuli viritys... kaasugrillit sucks

        tuollanen....itse grillaan hiilillä/puilla,mutta en mene heti arvostelemaan muita jos he hankkivat kaasugrillin.GET A LIFE


      • TARKENNAN
        Auttavat Kädet kirjoitti:

        Kyllä naurattaa tuo teidän tietämättömyytenne ja osaamattomuutenne, ja kuitenkin olette sitä samaa läjää, jotka luulevat olevansa alan parhaita joka asiassa.

        Jos aikoo oikeasti tehdä ruokaa grillaamalla (makkaran lämmittäjät on asia erikseen), on ainoa oikea vaihtoehto kaasu ja valurauta parila siinä!
        Mitkään hiilet jne ei toimi kuten kaasu, hiilissä ei riitä lämpö tarpeeksi pitkään ja alussa on liian lämmin. Vielä se sytytysnesteen lotraus ongelma, se antaa "väärissä käsissä" lisä maun ruokaan.
        Lisäksi kaasu jutskissa ei ole hiilten hävitys ongelmaa..., auki ja kiinni, se on siinä!

        Kyllähän tietysti Kävyillä ja muilla hiilillä grillaamisessa on oma viehätyksensä, paikasta riippuen, mutta tarkoitankin "oikeata" kesäistä ruoan laittoa! T: Kokki

        NYKYAJAN SYTYTYSNESTE EI MAISTU GRILLATUSSA LIHASSA. OLETKO JOSKUS KENTIES MARINOINUT LIHASI SIINÄ? HERÄÄ KYSYMYS.....


      • Totta!!
        mummu&&& kirjoitti:

        no hu hu teidän jutut,"krilli"sinne ja "krilli" tänne,tehkää perhana kunnon nuotio,makkarat ja pihvit mukaan niin se on aidosti käytännöllinen

        Kaasukrillit ja palloillapelaamiset on persiistä!!
        Kunnon nuotio, missä krillaillaan makkarat niinkuin pihvitkin ja ruuanjälkeen uudet tulet ja kunnon nokipannukahvit päälle, ni avot!!


      • Kun luin sinun juttusi T.Kokki
        Auttavat Kädet kirjoitti:

        Kyllä naurattaa tuo teidän tietämättömyytenne ja osaamattomuutenne, ja kuitenkin olette sitä samaa läjää, jotka luulevat olevansa alan parhaita joka asiassa.

        Jos aikoo oikeasti tehdä ruokaa grillaamalla (makkaran lämmittäjät on asia erikseen), on ainoa oikea vaihtoehto kaasu ja valurauta parila siinä!
        Mitkään hiilet jne ei toimi kuten kaasu, hiilissä ei riitä lämpö tarpeeksi pitkään ja alussa on liian lämmin. Vielä se sytytysnesteen lotraus ongelma, se antaa "väärissä käsissä" lisä maun ruokaan.
        Lisäksi kaasu jutskissa ei ole hiilten hävitys ongelmaa..., auki ja kiinni, se on siinä!

        Kyllähän tietysti Kävyillä ja muilla hiilillä grillaamisessa on oma viehätyksensä, paikasta riippuen, mutta tarkoitankin "oikeata" kesäistä ruoan laittoa! T: Kokki

        Parilointi näet tapahtuu umpinaisen levyn pinnalla, joka kuumennetaan tavalla tai toisella.(paistinpannukin on parila)
        Grillaamisen ja pariloinnin ero on näet siinä, että grillattava on suorassa kosketuksessa lämmön lähteeseen. Parilalevyn ollessa välissä puhutaan pariloimisesta tai paistamisesta.
        Minulla henkilökohtaisesti on hiiligrilli, jolla voin samalla hiilloksella grillata aamulla ja vielä illalla, siihen välillä hiiliä lisäämättä.
        Hiillos vain peitetään tuhkalla ja grillin päälle laitetaan tiiviskansi.
        Se on sitä tietotaitoa näetkös!
        Hiilistä ei jää muuta kuin pieni kasa harmaata tuhkaa, jonka voi käyttää vaikka puutarhassa mullan seassa.
        Käpyjä ei missään nimessä tulisi käyttää grillissä.
        Kesäiseen ruuan laittoon sinunlaisesi kokki tarvitsee vain sähköhellan, siinä sinulle grilliä ihan tarpeeksi!


    • löytyi sattumalta

      Alla olevan linkin takana löytyy Rautian ohjeet grillin muuraamiseen. Aika iso grilli näkyy olevan _toisella_ sivulla. Ohjeet ja grilli tuntuivat äkkiseltään aivan toteuttamiskelpoiselta. Löysin ohjeet kaasugrillejä selaillessa. Etsin edelleen käyttökokemuksia Weberin 450 mallista. Amerikkalaisten arvioiden perusteella Weber tuntuu turvalliselta ostokselta hinnasta huolimatta.

      http://157.144.2.70/erez4/fsi4/fsi.swf?pages_server=http://157.144.2.70/erez4&pages_dir=*/B5Zg/UwBo57bx/PKKOIuImTrf/XkBCpyRiylwmzDvSIf28iMfd66wBaoX,rGnxlOy9m4T1hzckx.ezXZ,dGt,nA3Q5XVcefLFcTrGGQ/DJiSsKEUEiHEiAdQc//JxGX33Bsh&cfg=pages_presets/catalog.fsi&MouseModes_Mode2=0&pages_BendEffect=matte&pages_BendEffectIntensity=0&layout=rautia_uusi_sisasivu

    • dfijgkdsfjgdfg

      mutta jotenkin 200-300 kaasugrilliä tuntuu liioittelulta.

      >"Tekeekö 200-300 kaasugrillillä mitään, vai ovatko ne ihan leluja"

    • Weber pihaan

      Grillausta mukavampaa kesäpuuhaa OK-talon pihalla tuskin onkaan! Itsellä on ollut kaasugrillejä ja perinteisiä "pallogrillejä", mutta viime kesänä tajusin lopullisesti mitä todellinen hiilillä grillaamisen jalo taito on. Eli paljon riippuu siitä, millaisen hiiligrillin hankit. MArketin parin kympin hiiligrilli kärventää toki makkarat ihan mukavasti, mutta jos aiot oikeasti laittaa ruokaa niin unohda se. Itse hankin Weberin hiiligrillin ja siihen piippusytyttimen (hiilet syttyvät näin tasaisesti mikä on erittäin tärkeää). Ko. grilli on kalliihko hiiligrilliksi, mutta alaatu on sen mukainen. Iso grillausala, ilmankiero yms. on viimeisen päälle ajateltu. Suosittelen!

      • gfhg

        ja kun grillaat weberin briketeillä niin avot. niillä voi grillata jopa neljä tuntia yhdellä kertaa. ne voi tukahduttaa ja käyttää seuraavalla kertaa uudestaan. jos ne kastuu niin ei hätää kun ne ovat kuivia niin piippusytyttimeen vaan.

        joo nyt pitää unohtaa se "perinteinen suomalainen" grillaus. kun lämpötilan pitää alle 180c mieluusti 150-180c niin voi grillausmestarit ja sit voi toki käyttää suoraa grillaustapaa tai epäsuoraa grillaustapaa.

        ei muutakuin grillailemaan.


    • alakaa pijan

      Grillaus on hauskaa ajanvietettä. Jos sattuu vielä kavereita kylään ni siinähän sitä aikaa saa menemään.

      Projekti alkaa puolilta päivin grillin tarkastamisella ja panostamisella. Oma systeemi on pistää brikettejä 2/3 ja puuhiiltä loput, koska se syttyy paremmin mut briketit sitte palaa pidempään. Tässä vaiheessa on hyvä avata ekat oluet. Kun hiilet on aseteltu ja oluet juotu, on aika siirtyä safkan pariin. Taas aukeaa oluet. Lihat tsekataan ja parhaat palat duunataan pihveiksi ja lopusta tehdään vartaita. Aikaa menee helposti tunti oluineeen ja pölinöineen. Lopulta pihvit ovat marinoitumassa ja vartaat odottavat noutajaa.

      Tässä vaiheessa mennään lyömään grilli tulille metanolin voimalla, jottei jää makuhaittoja. Olut maistuu edelleen. Sitten siirrytään salaatin valmistukseen ja alkupalatarjottimen rakenteluun. Tässä vaiheessa voi jo avata viinit ja todeta laadun.

      Kun hiillos on valmis pistetään mahdollisesti hitaammin kypsenevät hornetit ottamaan liekkiä nahkaan. Puoli tuntia menee päristessä kun vauhtia jo on samalla katetaan pöytä. Sitten mennään asettelemaan järjestystä grillillä ja alotetaan vartaista. Tovin päästä pistetään pihvit etulinjaan ja naisväki alkupalojen kimppuun. Lopulta pakataan grillikamat pöytään ja aloitetaan syöpöttely. Viiniä pitää olla riittävästi. Kiirehän ei ole minnekkään ja aikaa on. Ranskalaiseen malliin.

      • Ari

        Tässä on tyylikkäin valmistusohje, mitä webistä löytyy. Kiitos kauniista kuvauksesta, näinhän se käy.


    • Tarx

      Minun mielestäni sinun on paras tehdä niin kuin sinä itse haluat. Mitä se semmoinen omakotiasuminen on jos tekee toisten ohjeiden mukaan eikä itse oivalla mitä tehdään ja milloin.

      Nyt oikein tärkeä neuvo sinulle. Älä koskaan tee niin kuin toiset neuvovat. Ole oma herrasi ja kuuntele sydäntäsi.

      No sen verran tietysti voin sanoa, että jos on paljon ylimääräistä rahaa niin grillaamiseen voi saada kulumaan enemmän rahaa tai vähemmän rahaa, mutta jos on rahat tiukilla niin grillaamiseen kuluu vain vähemmän rahaa.

    • ellapee

      Pienellä sähkögrillillä on näpsäkkää grilata esi.naudanmaksaviipaleita.Laitan ne hetkeksi grillin päälle teräsvadilla ja pinnalle valkosipulivoita, värikäs salaatti ja uudet perunat tuottavat mieluisan aterian.

    • nainen grilli mestarina

      Meillä on kaasugrilli mutta sitä ei käytetä kuin ehkä kerran kesässä. Ruoka tehdään koko kesän suurin piirten aina ulkona mitä sitä hienolla ilmalla sisällä käryttää kun sen voi tehdä myös pihalla. Kunnon puugrilli on kaikista paras. Teemme usein muurinpohja lättyjä ja niitä ei paista kunnon muurikalla kaasugrillissä vaikka siihen on saatavana kaasupoltoinen pohja/jalaat.
      siltikin kannatan kunnon puu grilliä kesällä jos siihen on pienintäkään mahdollisuutta.

    • esiintyy

      ammattilaisina.

    • ja vihanneksia

      jos on aivan pakko niin tommaattia ja kurpitsaa rilliin kanssa.

      lihaa rillaaa.


      älä rillaaa piparkakkuja,

    • Ruokaa

      Lopettakaa tää jahkailu nyt grilleistä, se on ihan sama minkälainen grilli on jos kokki ei osaa ruokaa tehdä, hyvä kokki loihtii hyvät grilli eväät vaikka minkälaisesta grillistä.
      Näin se vaan on......

      • Nuo lohirullat

        Tosiasiassa paistetaan, ei grillata. Aivan sama onko lämmönlähde grilli vai kotoinen sähköhella, jos tarvitaan pannu paistamiseen. Kuka pöljäke on tuon kuvan laittanutkaan kun puhutaan grillaamisesta. Perusasiat ensin selviksi, jooko?


    • ..............................

      1.Kuumennetaan grilli saatanan kuumaksi
      2.Riisutaan housut
      3.Istutaan paljaalla perseellä grillin päälle
      4.Nautitaan Suomen suvesta.

      • Anonyymi

        😁😁😁😁👍


    • Laittakaa tyystin jäisenä krilliin, mutta siilon hehkua ei saa olla liikaa, ettei possupala.

      Lopputulos on kosteakko ja mehevä sisäfile.

      SUOSITTELEN KAIKILLE :)

      tämmäne ihanuus tuli kesämökillä kun ei ollut mokroaaltouunia :)

      • vähän tökkii valkosipulinpaloja tai homejuustokastike rinnalle niin avot !!!


      • jii71 kirjoitti:

        vähän tökkii valkosipulinpaloja tai homejuustokastike rinnalle niin avot !!!

        laittaa grillauksen keskivaiheilla :)ja juuston lopussa


    • Valintoja
      • terkkuja kiinasta

        Kiinassa kuolee vuosittain miljoonia ihmisiä, jotka ovat syöneet päivittäin riisiä.


    • zxcmnv

      suomen paras makkara

    • Valintoja

      "Amerikan syöväntutkimusinstituutin on analysoinut 7000 grillausta koskevaa tutkimusta, joissa kaikissa on todettu grillauksen synnyttävän syöpää aiheuttavia yhdisteitä koski grillaus sitten lihaa tai minkä tahansa ruokaa.

      Grillatessa syntyy syöpää aiheuttavia heterosyklisiä amiineita ja polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä. Syöpää aiheuttavia aineita syntyy eniten jalostettuja kemikaaleja sisältäviä lihajalosteita (makkarat) grillatessa. Instituutti ei löytänyt yhtään jalostettua tuotetta jota voisi turvallisin mielin grillata"
      http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=12&art=8

      http://www.aicr.org/site/News2?abbr=pr_&page=NewsArticle&id=13394&news_iv_ctrl=1102

      • Lisäävät

        Kaikki lisäävät syöpäriskiä kunhan niitä vain tarpeeksi tutkitaan, jopa eläminen.. se on sitäpaitsi kallistakin ;)


      • Valintoja
        Lisäävät kirjoitti:

        Kaikki lisäävät syöpäriskiä kunhan niitä vain tarpeeksi tutkitaan, jopa eläminen.. se on sitäpaitsi kallistakin ;)

        Tuolla asenteella varmaankin sitten poltat vähintäänkin pari askia tupakkaa päivittäin ja entäs sitten alkoholi, riittääkö pari pulloa päivässä? Oletko muuten kuullut että kasviset tutkimusten mukaan vähentävät syöpäriskiä joten miksi et mieluummin käyttäisi niitä, ei toki grillattuna.


      • Siis grillattua

        Lihaa!


      • ja...
        Valintoja kirjoitti:

        Tuolla asenteella varmaankin sitten poltat vähintäänkin pari askia tupakkaa päivittäin ja entäs sitten alkoholi, riittääkö pari pulloa päivässä? Oletko muuten kuullut että kasviset tutkimusten mukaan vähentävät syöpäriskiä joten miksi et mieluummin käyttäisi niitä, ei toki grillattuna.

        Kilo menee hasista päivässä; )


    • Kehitettiin sitten prätkäkokoontumisajossa kimpassa kavereitten kanssa marsu-resepti. Toiset anto nimen ja toiset anto idean.

      Laitetaan possun sisäfile-pötkö, se mikä on siinä vakuumipussissa mausteissaan myynnissä (hinta viime kesänä 6-10e), grilliin. Alla voipi olla hyvin loimottava nuotio. Ei kuitenkaan kannata sitten nuotioo polttaa "kutosella" ettei possu kärähdä ja "ykkösellä" poltettaessa se ottaa sitten sen koko illan. Pötköä sitten tasaisin väliajoin käännellään ja käännellään ja taas käännellään. Kunnes possu näyttää kypsältä. Voithan viillonkin tehdä ja varmistaa ettei punaista pilkota enää sisältä. Homma kestää pitkään, että kannattaa varata janojuomaa mukaan. Sitten kun tuo possuparka on grillautunut, niin voidaan todeta, että se pitkulainen possu on muuttunut aivan marsunkokoiseksi ja näköiseksi pötköksi. =)

      Ja kaikkein mehevimmät naurut saat kaveriporukasta kun uskottelet vegetaristille syöväs marsua. Kasvattelet marsuja talven aikana ja sitten kesällä grillikaudella syöt "satosi". Meheviä herkuttelu hetkiä kaikille! =)

      P.S. Yksi marsu riittää riuskalle miehelle yhtenä iltana. =) Pysyy se kännikin paremmin lapasessa.

    • tuulicia

      Kun en aterioita valmista grillissä. Halpa pallogrilli kelpaa.

    • tästä tykätä

      Sähköllä toimiva vesigrilli on kätevä, ei katkua ja grillaa hyvin. Siis vettä ritilän alle ja töpseli seinään. Ruoka ei savustu ja pysyy mehevänä, on silti kesägrillausta parhaimmillaan. Kokeilkaas.

    • krilli krilli
      • makkaraa!


    • Ja kotimaiset hiilet

      Varmin tae saada maukkain ateria. Oikein tehtynä lihan grillaus onnistuu mainiosti.

      Ulkolaiset halpishiilistä ei saa kuin itsensä nokiseksi. Aidot kotimaiset syttyy ilman nesteitä, joten ovat turvallisia käyttää.

      Kaikki keinotekoinen, eli kaasu tai sähkö ovat huono ekologinen valinta.

      Hyviä grillaushetkiä!

    • ..ja nopea

      ..unohda hiiligrillien kanssa pelleilyt, kaasulla saat aina tasaisen tuloksen ja niin nopeasti kuin haluat. Ja kerralla tulee isokin määrä. Ja puhumattakaan hinnasta, halvin vaihtoehto myös:)

      • grillifani

        Olen haikaillut kaasugrilliä, mutten ole vielä kokeillut. Hiilillä grillatessa ruokiin tulee sellainen savuinen aromi, joka mielestäni kaiken a ja o. Mitenkähän kaasulla? Ainakin siistimpää touhua se varmaan on.


      • valurauta nro1.

        Ehdottomasti kaasu&valurautaiset paisto pinnat grillissä!Nopeaa ja vaivatonta verrattuna hiili grilleihin.


      • Hiiligrillaaja

        Esimerkiksi halpuudesta.

        Kaasugrillin hankintahinta on kai 200-300 euroa.
        Kai halvempiakin on, mutta ei tee mitään.

        Pallogrilli maksaa n. 20 euroa. Tosin kallimpiakin löytyy, jos haluaa hienouksia.

        Kaasugrilli on muistettava huoltaa hyvin ja varsinkin talveksi. Vaatii myös paljon säilytystilaa.
        Pallogrilli on niin edullinen, että jos niitä ostaa joka kevät uuden, niin saa kaasugrillin hinnalla kymmenen. Ja enpä usko kaasugrillinkään kestävän kovin monta vuotta.

        Ja kertagrillauksen hinnaksi tulee kotimaisilla hiilillä n. 1,5-2 euroa. Kaasusta en tiedä, mutta ei kaasupullo kai ilmainen ole, olisko pullon hinta n. 20 euroa.

        Ja on tosi kiva istua hiiligrillin vieressä iltaauringossa, vaikka kylmästä oluesta nauttien.
        Grilliherkkujen ja savun aromin kanssa.

        Mutta kaasugrilli sopii hyvin raviradoille ja markkinatoreille.


      • Kaasugrilli on todellakin vain uusavuttomia uudisrakentajia varten jotka eivät ole koskaan maistaneet oikeaa ruokaa, joka on ulkona valmistettu...Sopii toki haudutukseen kannella peitettynä mutta toki olisi mukavaa syödä muutakin kuin herneitä=))))


      • Hiiligrillaaja kirjoitti:

        Esimerkiksi halpuudesta.

        Kaasugrillin hankintahinta on kai 200-300 euroa.
        Kai halvempiakin on, mutta ei tee mitään.

        Pallogrilli maksaa n. 20 euroa. Tosin kallimpiakin löytyy, jos haluaa hienouksia.

        Kaasugrilli on muistettava huoltaa hyvin ja varsinkin talveksi. Vaatii myös paljon säilytystilaa.
        Pallogrilli on niin edullinen, että jos niitä ostaa joka kevät uuden, niin saa kaasugrillin hinnalla kymmenen. Ja enpä usko kaasugrillinkään kestävän kovin monta vuotta.

        Ja kertagrillauksen hinnaksi tulee kotimaisilla hiilillä n. 1,5-2 euroa. Kaasusta en tiedä, mutta ei kaasupullo kai ilmainen ole, olisko pullon hinta n. 20 euroa.

        Ja on tosi kiva istua hiiligrillin vieressä iltaauringossa, vaikka kylmästä oluesta nauttien.
        Grilliherkkujen ja savun aromin kanssa.

        Mutta kaasugrilli sopii hyvin raviradoille ja markkinatoreille.

        Kaasugrilli on todellakin vain noihin tilaisuuksiin kuten mainitsit, tai sitten näille uusavuttomille kokkiohjelmien katsojille jotain jolla leuhkia vielä tyhmemmille ystävilleen.....


    • grillaaja

      Naiset pois grillin äärestä hus hus..miehet osaa grillata paremmin..

    • asiasta

      minulla on 2kpl pallogrillejä ja ne on parhaita... joskus noin 4 vuotta sitten omistin kaasugrillin mutta se oli mielestäni turha vempain...... Suosittelen lämpimästi pallogrillejä... P.s. Hyvää kevättä ja kukoistavia grillausiltoja!!!!

    • Kulotus

      Miepä kerron hyvän grillausvinkin. Kaasugrilli on paras vaihtoehto, ei tartte sytytysnesteillä pelata. Miulle nääs sattui silleen kun heitin hiiligrilliin sitä sytytysnestettä niin sitä roiskahti kädelleni ja käsikin leimahti lekkeihin. Sain sen onneksi pikaisesti sammumaan ja kulo ehti olla kädessäni pienellä alueella.
      Niin...Grlliin sopivat parhaiten sellaiset vartaat joihin laitetaan esim. paprikaa, hot chili makkaraa, kurkkua, tomaattia sekä tietty retkikeittimen eli trangian pohjalevy. Ai niin ja häränpihvit ovat oikein makoisia reippaalla valkoipulimarinadilla voideltuna. Ruokajuomaksi ehdottaisin tosi tuhtia ponyikkaa, joka on uutettu lehmän paskakokkareiden lävitse. Perheen pienimmille tietty limsaa ja äidinmaidonvastiketta..

      • Kummelin

        grillausvinkeistä;-D

        Osta kotmaisia grillihiiliä, niin loppuu nesteiden kanssa läträily.


    • persu maalta

      vasta riiputettu demari on ok.

      tosin tarviit sellasen grillin joka kestää yli 1000 kg panoa.

    • eunukki

      ja grillatkaa Krp:tä....niin rupee tapahtumaaan

    • heippa teille

      onnittelut hankintasi johdosta. Itse asun kerrostalossa, voit arvata, kevät ja perso krilli makkaralle, sekun vaan ei toimi.Niin siitä grillistä, kaikki mitä jo mainitsit ovat hyviä vaihtoehtoja.Hyvää grillikesää teille, toivottaa makkaroita keittelevä pariskunta kerrostalosta.

    • Avuton,,

      Mitä siinä ite söheltää mitään. Nokka mustana hiilien kans ja kaasulla kihartuu tukka, jollei pullo posahda taivaalle. Mää meen vaakon nakille, napa täyteen ja paanalle. Eikä mee aikaa.

    • makkaraa

      Itse olen savustanut makkaraa lehmän lannalla,tulee miellyttävä makuvivahde,suosittelen.

    • hiillostettu makkara

      Muutaman kerran nuotioon kepinpäästä pudonnut makkara hiilissä ja noessa pyörinyt, sormet ja rintamus mustana.Ja kunnolla palanut pinta karrelle. Vaihtelua hienoille rilli herkuille metsän siimeksessä

    • //////////////////////

      Aiheesta en ymmärrä mitään mutta yks hyvä ruokavinkki on. Punasipulia!! Puolita punasipuli ja grilliin ihan hetkeks, saattaa tulla päältä vähän mustaks, mutta on sisältä vähän rapeaa, ei yhtään väkevää. Makeaa ja hyvä lisuke pihvien ja makkaran kanssa.

    • SPEKUNOINNILLE

      MAGGARAT VAAN KUUMAAN GRILLIIN JA KOTVASEN AIKAA SIELLÄ.... SINAPIT PÄÄLLE JA SUUHUN (hittoako sitä suomalainen mies muuta)
      AINIIN :::::: JA HUURTEINEN OLUT :D

      • MITÄ!

        Ei sinappia laatumakkaroihin! halpis makkara versioissa voi vielä käyttää sinappia!

        OLUTTA VOI VETÄÄÄ MYÖS ILMAN MAKKARAA!


    • syöm...

      ruskeeks ja voeta piähän ja eikun tuirppaan sekä piälle jiä kylymmee lapin kultoo korillinen ja eikun syömmään!

    • possu elävältä

      kypsymään

    • grillaus

      Kausi avattu jo aikaa sitten,lihat on hyviä...
      Kyllä tänäänkin 2kg liha antautui meidän suihin..

    • grillaaja...

      käännä kylekee puolen tunnin välein ja puol litraa olut siin samal....

      • grillaaja...

        jos viel mies on kääntelemäs ja vääntelemäs;)


      • grillaaja...
        grillaaja... kirjoitti:

        jos viel mies on kääntelemäs ja vääntelemäs;)

        käänteleen...oon ihan kiintee nainen;))


      • grillaaja...
        grillaaja... kirjoitti:

        käänteleen...oon ihan kiintee nainen;))

        voidella öljyl;)


    • teppo,.moi

      on kypsentää omaa hevosmakkaraansa 27cm, noin 2min tulikuumassa hiilloksessa jonka jäälkeen sinappia päälle ja lutkuttamaan et sillei hei

    • vinkkiä

      Grillausta kevyesti suomenruotsalaiseen tyyliin.

      Grillen Pårkkanat-resept.

      Mine kåitta ajatelle påsitiivinens puåli teste laihduntakuuri ja käyttee luåvuutta.
      Tessä teille kesen kuumat grill vinkki!

      Laite grill tulessa.
      åta 16kg neme saatans pårkkana.
      åta ryyppy kåskenkårva.
      åta tåinenki ryyppy.
      jos granne ån neköselle), huuta: 'TEELLE SITE VAAN GRILLATAN!' åta ryyppy.

      Heite ne pårkkana siihen grillens ritile ja kaata vehen marinad peelle, kåskenkårva tai ålut såpi mainiåsti.
      Avaa tåinen kåskenkårva.

      Keennä niite helvetens pårkkanåite ettei ne pala.
      Heite såålaa ja peppar och mite kaapiste löyty peelle.
      Drick liten ålutte velille ihen vaan vaihteluvuåksi ja kåskisryyppy pereen kyytipåikana.

      åta sgm-telefån, såita sukulaisile ja jås ne grilla makkara, lehtipihvi, låhkåpeero ni haukku ne pystyyn!

      åta ryyppy.
      åta tåinen.
      Juå låput pullåsta.

      Påtkaise ne satans pårkkana up och ner, hit och dit åta ja heite grill sinne grannes tåntti.
      Tilaa pitsat.
      Avaa ålut.

      • Laittaa hurrin sijaan

        Suomalaisen grillaajan. Tuossa olet vain muuttanut Akvavitin kossuksi, muutenhan tarina kertoo bettre folkista, ihan jo murteensakin puolesta.
        Sinänsä ihan kiva juttu, ei siinä mitään!


    • Täti 44v Lieto

      Omalla pihalla nököttää tiilestä rakennettu grillikyhäelmä, mutta silti perinteinen hiiligrilli oli se, joka ensimmäisenä kuumennettiin kevään ekoja makkaroita varten. Tiili-tulisija on hyvä jos grillaajia on paljon ja käyttää oikeata puuta, eli grillausaikaa on pidempään. Yleensähän siinä käy niin, että makkarat on jo grillattu, kun hiillos olisi vasta parhaimmillaan. Kunnon tulella on myös oiva käyttää erilaisia pannuja,valurautaisia vokkipannuja tms., jolla on kiva tehdä vaikka lettuja tai risottoja tai ihan mitä vaan.

      Mukavia ulkona kokkailuja sinulle!

      • harvoin herkkua saa..

        Tiiligrilli on hyvä vaihtoehto. Meillä oli rivitalon takapihalla sellainen ja klapeillahan(halkoilla) sitä lämmitettiin. Tehtiin vartaita ja pihvejä kasviksia grillialustan päällä..nam. Makkarat paistui, kun hiillos oli hehkuva eli ei liian aikaisin. Sitten, kun oltiin syöty, niin lisättiin klapeja ja istuttiin muuten vaan iltaa "ulkotakan " ääressä.Pieni hiiligrilli oli myös hyvä, mutta ei voita tiilistä grilliä.


      • ja mahtuu reppuun

        Viime vuodet olen pärjännyt pelkällä metalliritilällä, joka on otettu käytetystä pikagrillistä ja kulkee hyvin repussa mukana uimarannoilla, puistoissa ja iltaisin baarireissuilla, missä ikinä onkin liikkeellä. Pallogrilli useimmiten jää kotiin koska sen raahaaminen edestakaisin on liian epäkäytännöllistä ja aikaavievää. Esim. merenrannalla tai puistossa pitää tehdä nuotio sopivaan kallionkoloon, grilliritilä parin ison kivenmurikan päälle ja nuotiosta hiillospuita ritilän alle. Siinä paistuu pihvit ja sisäfileet parhaalla lopputuloksella.


    • harvoin herkkua saa..

      1.Leikkaa possun marinoimaton filepala pihvin kokoisiksi.
      2.Kaksi marinaadia, toinen lapsille ja toinen aikuisille: oliiviöljy, yrttimix/barbequejauhemausteseos, suolaa, pippuria,sinappia vähän ja hunajaa vähän.Kummatkin satsit laitetaan kahteen pakastepussiin. Aikuisten marinaadiin tulee loraus olutta.(Laitettiin Karhua ja sopii hyvin) Kuohahtaa ja antaa mureutta pihveille. Eikä maistu kuitenkaan oluelle. Anna marinoitua joko seuraavaan päivään tai useampi tunti..
      3. ja eikun grilliin. Riippuu kait grillistä, että kannattaako vähän voidella ennen kuin laittaa ne pihvit paistumaan. Me paistettiin nämä ihan pienellä hiiligrillillä, että ehkä se on aina siitä paistajasta kiinni miten onnistuu.. Kaasugrilli on varmaan tällaisille pihveillekkin hyvä vaihtoehto..en tiedä. Täytyypi testata joskus.

    • hatsa10

      Osta kunnon grilli niin ei tarvitse olla ostamassa heti uutta 1.kuinka paljon on syöjijä yleensä? 2.siinä täytyy olla kaikki lähellä riittävästi grillaus pinta-alaa pyörivä kana piste,tasolämmitys sivulta, keitto mahdollisuus,vesipiste ja kylmiö.
      Näin ei tarvise juosta grillauksesta, vaan ehtii nauttia seurasta ja grillauken tuksuista. Siis gas tasanen lämpö. Nauttikaa kesästä.
      T:Hatsa

      • Stereot ja

        Taulutelevisio? Ilman noita varusteita grillisi on ihan perseestä. Pakastelokerokin on suositeltava ja viinikaappi.


    • parashiilimerkki minkä voi ostaa :)

      tasainen ja pehmeälämpöinen hiillos.

      • 14+4=18

        kotimaista puuhiiltä Salossa. Soita ja kysy lisää 0440-597150.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3161
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      110
      2582
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      385
      2513
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      159
      2066
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1897
    6. 173
      1315
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1297
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1131
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      990
    Aihe