jännite ei tapa vaan virta

selittäiskö joku..

voisko joku selittää millä tavalla virta on vaarallisempi kuin jännite, siis kun jännite on korkea niin samalla virtakin ja päinvastoin! eli mitä siis tarkoittaa väite että joku 100000 voltin jännite ei muka tappaisi?

15

8116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jännitelähteessä

      ei ole "potkua takana", ei jännite tapa. Staattinen jännite, joka aiheuttaa kipinöintiä saattaa olla kilovoltteja, mutta varaus on energiasisällöltään niin pieni, ettei sillä ole virranajokykyä.
      Loppujen lopuksi energia on se, joka tappaa.

      • Anonyymi

        " Loppujen lopuksi energia on se, joka tappaa."

        Näin on.

        Huomautus: 20 mA esim. 50 Hzllä ei tapa, mutta voi sydämeen kohdistuvana aiheuttaa ns. kammiovärinän eli sydänlihaksen aktivaatiojärjestelmän (rytmi ja johtuminen) kaoottisen tilan, joka jatkuessaan voi aiheuttaa fataalin verenkierron mekaanisen pysähtymisen.


    • selitystä

      Kyllä tuon väitteen voidaan perustellusti sanoa pitävän paikkansa.

      Kaikkein tappavimmaksi on todettu n. 50 Hz:n taajuinen ja n. 20 mA:n suuruinen virta sydämen läpi. Se saa sydämen kammiovärinään, joka sitten tappaa. En tiedä onko tämän aiheuttava mekanismi tiedossa vai ei, mutta näin vain on.

      Jos virta on tasavirtaa tai sen voimakkuus on pienempi tai vaikkapa huomattavastikin suurempi, tai taajuus erilainen, se ei niin herkästi aiheuta kammiovärinää.

      Tässä siis kai selitys. Minkälainen jännite sitten taas moisen tilanteen aiheuttaa on niin monen muuttujan varassa, että turha lähteä esittämään mitään käytännöllistä. Virran kulkureitistäkin tietenkin riippuu. Ja muunlaisia vaurioitahan voi tietenkin syntyä, vaikka henki säilyisi.

      Jos virta on tarpeeksi voimakas keittämään selkäydinnesteen, ei siitä hengissä selviä. Mutta salamaniskusta on monikin selvinnyt. Itsekin yhden tunnen.

    • timppanen

      Voltteja voisi verrata vaikka höyheneen joka tulee kohti valtavaa nopeutta (100000volttia) Norsuun joka vyöryy päälle (ampeereja).

    • Se ratkaisee

      Jännitelähteen sisäinen vastus ja ihmiskehon vastus muodostavat sarjakytkennän, jonka läpi kulkee sama virta. Jos suurijännitteisen jännitelähteen sisäinen vastus on erittäin suuri kropan sisäiseen vastukseen verrattuna, jää tuo suuri jännite lähes kokonaan sen osalle ja kehon yli vaikuttava jännite onkin lähinnä olematon. Niinpä tämä jännite ei saa aikaan riittävää virtaa systeemin ja siis myöskään kehon läpi.

      100 kilovoltin staattinen sähkönpurkaus jostakin eristeaineisesta tekstiilimatosta ei vaikuta juuri mitään, koska tuo matto on lähes eriste ja sen sisäinen vastus siis erittäin suuri. Yhden kilovoltin sähköisku suoraan jostakin generaattorista tai pieni-impedanssisesta sähköverkosta saatuna tappaa jo suurella todennäköisyydellä.

    • :...

      Jännite on mahdollisuus, mutta
      Virta on toimintaa.

    • :-)

      Kissannahkasähkössä on kilovoltteja, mutta ei se tapa, kun purkautuva virta on mitätön. Hitsari, joka kesäkuumalla työskenteli ilman paitaa metallisylinterin sisällä ja nojasi sylinteriin selällään, kuoli 60 V jännitteeseen. Kaveri parka näet johti virtaa hyvin. Kuivin käsin tarttumalla 220V verkkojänitteeseen on vaikea tehdä itsemurhaa.

      • Kähmis

        (-70 jotain) oli puhelinpuolella eristysvastusmittareita. Meggeri hieroi 4,5 V:n litteästä paristosta 10,000 V. Sillä latailtiin joskus suurjännitteen kestäviä konkkia joita jätettiin kaverin työpöydälle "karvat" lähekkäin. Henkiä ei lähtenyt, mutta "pahoja henkiä" sinkoili verbaalisessa muodossa atmosfäärissä. Jännite riittävä, energia ei.


    • kaaleppi

      selitystä. Jos lintu istuu esim. 1kv:n johdolla se ei ole moksiskaan, mutta jos sen toinen jalka koskettaa 0-potentiaalia linnun läpi kulkee virta>linnulta lähti henki. Sama ihmisellä, jos toisella kädellä koskee jännitteeseen, eikä "saa maata" esim käden tai jalan kautta, virta ei kulje ihmisen läpi eikä aiheudu vaurioita. Tosi on: virta tappaa ei jännite. Ihmisen läpi kulkevan virran suuruuteen vaikuttaa moni muukin asia kuin jännite

      • se lintu

        istuu ensin maassa, ja sitten lentää siihen 1kv johdon päälle, niin eikö se "täyty" siitä jännitteestä tällöin ja kuole?


      • H3mmo
        se lintu kirjoitti:

        istuu ensin maassa, ja sitten lentää siihen 1kv johdon päälle, niin eikö se "täyty" siitä jännitteestä tällöin ja kuole?

        Linnun kapasitanssi on niin pieni, että virta on hyvin pieni, kun lintu istahtaa johdolle. Toisekseen 1 kV jännite on niin pieni, että linnulle ei ole tuosta potentiaalista vielä mitään haittaa.


    • Anonyymi

      Ei kummatkaan tapa periaatteessa koska molemmat tarvii toisiaan et pääsee tekee touhujaan

      • Anonyymi

        Sähkökuoleman aiheuttavia mekanismeja:

        - kudos kuumenee sähkövirran kudoksen resistanssiin tuottaman tehon vuoksi eli palovamma, joko suoraan tai myös ulkoisesta valokaaresta säteilemällä.

        - hermotoiminta menee sekaisin sähkövirran vuoksi. Sydän ja/tai hengitys pysähtyy eikä johtimesta saa irroittauduttua kun lihakset krampissa.

        Ulkoa tarjottu jännite ei tapa ellei sen aiheuttama virta jompaa kumpaa noista tuota.

        Valokaaren aiheuttamiin ihon palovammoihin on moni kuollut vaikka jäisikin henkiin itse sähköiskusta. Salamaniskukaan ei välttämättä tapa vaikka jännitettä ja virtaa on hetken aikaa todella paljon.


    • Anonyymi

      Eli sama jos seisoskelet vesivoimalaitoksen alakanavan kupeessa - no hätä. Mutta jos pato murtuu olet mennyttä. Vrt jännite vs virta.

      • Anonyymi

        Jännite tulee ja virta vie.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe