Oudon särkyvät kananmunat

Munamankeli

Kananmunia on tullut keitettyä koko pienen ikänsä, mutta viimeisen vuoden aikana olen törmännyt ihan uuteen ilmiöön, eli siihen, että lähes joka kananmunapaketissa on ainakin yksi kananmuna, joka särkyy pienimmästäkin kosketuksesta.
Viimeisin kokemus juuri äsken, otin munakennosta kaksi munaa ja se kolmas, mikä oli jäljellä, poksahti rikki ennenkuin kunnolla edes koskin siihen.
Tottahan senkin voi käyttää, mutta silloin vähän ottaa kupoliin jos se muna hajoaa lattialle tms. se kun ei ole mitenkään mukavaa siivottavaa.

Mistähän tämä nyt sitten johtuu?

6

534

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tehotuotantoa

      Kanat on jalostettu liian pitkälle vaan munimaan tehokkaasti. Muniminen on rankkaa hommaa ja käy kanan päälle. Kanan kroppa ei jaksa. Ravintokaan ei riitä tyydyttämään kalkin tarvetta. Munista tulee heikkoja kaiken tämän seurauksena.

      Vieläkö käytetään päivärytmin rikkomista valoilla, lyhennetään päivää niin että kanat saadaan munimaan enemmän kuin muna per päivä.

      • Munamankeli

        ...että mä olen yleensä ostanut aina "vapaan kanan munia" just saadakseni laatua, mutta sekään ei näytä toimivan. Lisäksi kananmunissa nykyään on joku kalainen maku sillointällöin. Johtunee just siitä mitä niille syötetään.
        Sitä sivumakua ei huomaa onneksi muuten kun syödessään keitetyn kananmunan sellaisenaan.


      • Munamankeli

        Asiaa ei varmaan yhtään helpota se, että EU:n toimien seurauksena kotimaisen kananmunantuotannon alkutuottajan kate on pudonnut murto-osaan.
        Erään kaverin isä tappoi itsensä lopulta, kun toimeentulo kanalasta kävi liian heikoksi.


      • lapsuudessani

        ja nuoruudessani asuessani meillä oli kanoja, jotka saivat suurinpiirtein luomuravintoa eivätkä olleen minkään "tehotuotannon" piirissä. Niidenkin munissa oli joskus heikko kuori ja saattoipa kana joskus pyöräyttää myös ns. nahkamunan, josta puuttui se kalkkikuori kokonaan. Kyllä se kuoren heikkous voi johtua monesta syystä ja useimmiten kuoren rikkoutuminen on seurausta jostakin, joka on tapahtunut munakennoja kuljetettaessa, siirtäessä tai muuten liikutettaessa. Jopa muiden asiakkaiden toiminta kaupassa heidän valitessaan sopivaa rasiaa tai ostajan oma toiminta saattaa aiheuttaa munankuoreen halkeaman alun, joka johtaa munan rikkoutumiseen, kun se otetaan käsittelyyn. Itse valikoin aina munarasian munia ostaessani. Pyrin löytämään rasian, jonka munat näyttäisivät mahdollisimman hyviltä. Joskus sitten kotiin päästyäni saattaakin joku munista olla enempi tai vähempi rikki. Jos vähemmän, se kannattaa käyttää nopeasti pois (ei keitetyn munan tekemiseen). Jos on enemmän, on rasiassa pientä "sotkua".


    • Tarkistaja*

      Minä tarkistan jo kaupassa aina kennon jokaisen kananmunan kuoren kunnon yksitellen nostamalla munat irti alustastaan. Jos kuori on hajonnut jo kennossa, munasta on yleisimmin vuotanut vähän sisältöä, joka on kuivuessaan liimannut kuoren kiinni kennoon. Eli jos muna ei liiku herkästi, se on merkki tuosta. Sellaisen kennon hylkään aina kokonaisuudessaan (jätän sen vielä auki muille asiakkaille huomioksi), ja kokeilen seuraavan kennon munien laatua vastaavasti.

    • Minä höyrystän kananmunat, yleensä kenno kerrallaan.
      Muutaman kuukauden aikana siinäkin särkyy n. 3-4 kahdestakymmenestä neljästä.
      Onko syynä sama kuin että kananmunia ei kaupat kovin paljoa saa ?.
      Joku outo puutos (kalsium) tai tauti ?.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe