Söin kerran työpaikan ruokalassa burgundin härkää. Oli tosi hyvä, mausteinen pataruoka. Haluaisin tehdä tätä kotonakin, mutta en ole löytänyt ohjetta. Olisiko jollain? Olen myös kuullut, että kaupasta saisi valmiita kastikepohjia burgundin härkään (Uncle Benz tyyppisiä), mutta en ole niitäkään löytänyt.
Vinkkejä, neuvoja?
Burgundin härkä
10
1511
Vastaukset
- Tassukka
Burgundin pata (neljälle)
3 sipulia lohkoina
500 g naudanlihaa kuutioina
60 g pekoniviipaleita suikaloituna
1 rkl voita
pippuria
1-2 rkl vehnäjauhoa
1 rkl tomaattisosetta
1,5 dl punaviiniä
2,5 dl vettä
1 kuutio Maggi Extra Persilja -lihalientä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
150 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
1 porkkana viipaleina
Ruskista sipulilohkot padassa kevyesti rasvassa. Ota sipulit padasta ja alenna lämpöä. Ruskista pekonit padassa ja nosta ne padasta. Lisää lämpöä. Mausta naudanliha pippurilla. Ruskista liha. Lisää pataan pekoni ja vehnäjauho. Sekoita hyvin. Mausta tomaattisoseella. Kaada pataan viini ja vesi. Kiehauta ja lisää liemikuutio ja valkosipuli. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Lisää sipulit ja porkkanaviipaleet, kun kypsennysaikaa on jäljellä noin ½ tuntia. Paista herkkusieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää herkkusienet pataan. Tarjoa salaatin ja keitettyjen perunoiden kanssa.
Bonn Appetit :) - amatörköksa
Kirjoitan koko ohjeen, vaikka se osiksi onkin sama, kuin edellinen.
n 1 kg naudanlihaa, paremmat palat kypsyvät nopeammin, keittolihat hitaammin Padan voi myös tehdä poron tai hirven lihasta.
2-3 rkl margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl viiniä, en ottaisi halvinta mahdollista, hyvä viini maistuu paremmalta padassakin
1 lihaliemikuutio
1 tl suolaa
1/2 tl karkeasti jauhettua mustaa pippuria
1-2 laakerinlehteä
1 tl timjamia
2 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
3 keskikokoista porkkanaa
2 purjosipulia
persiljaa
Ruskista lihanpalat vähän kerrallaan ja nostele pataan. lisää pataan paistinpannun huuhdevesi lihaliemikuution ja viinin kera. Lisää pataan suola, mausteet valkosipuli murskattuna ja keltasipuli lohkoina. Anna porista kannen alla noin tunnin verran. (keittolihaa on kiehutettava pidempään).
Lisää paloitellut porkkanat. Purjo vasta lopussa.
Minä suurustan myös padan vasta viitisen minuuttia ennen valmiiksi tuloa. Ei tarvitse pelätä pohjaan palamista, kun jättää jauhot myöhemmin mukaan otettavaksi.
Oikein hienoa pataa tehtäessä voi toisen purjon korvata herkkusienillä ja pikkusipuleilla, jotka pyöräytetään pannussa ennen pataan sekoittamista.
HUOM! Pataa ei tule valmistaa emaloimattomassa rautapadassa, koska viini voi saada aikaan ruuan värjäytymisen.
Laakerinlehdet voi onkia pois ennen tarjolle tuontia. Ja päälle persiljaa rutosti. - Hesari
Lue tämän päivän Hesarin D-osaston Ruokatorstai. Siellä se burgundinpata taas kerran oli.
Suosittelen myös parin keittokirjan hankkimista. - muistakaa
Oikeassa burgundinpadassa on punaviiniä (mieluiten burgundinviiniä, mutta muukin käy) - ja reilusti. Viinittömät padat eivät ansaitse burgundinpadan nimeä, vaikka jotkut työmaa-/kouluruokalat sitä saattavat käyttääkin.
- Hämmentäjä-ammentaja
Et kai kuvittele, että työmaa- ja kouluruokalat tekisivät burgundinpatansa ilman viiniä?
:•) - simppa
Hämmentäjä-ammentaja kirjoitti:
Et kai kuvittele, että työmaa- ja kouluruokalat tekisivät burgundinpatansa ilman viiniä?
:•)Kiitos paljon ohjeista! Kuulostavat kyllä sellaiselta, jota söin töissä. Ja kyllä siinä ruuassa oli viiniä ;)
Nyt kysyisinkin vielä, että osaisiko joku sanoa suoraan jonkun punaviinin, joka kannattaa ostaa? En ole paljoa viineihin perehtynyt..
Ja toinen kysymys, voin kai valmistaa burgundini isossa kattilassa? Kun ei ole pataa.. - Mössääjä
simppa kirjoitti:
Kiitos paljon ohjeista! Kuulostavat kyllä sellaiselta, jota söin töissä. Ja kyllä siinä ruuassa oli viiniä ;)
Nyt kysyisinkin vielä, että osaisiko joku sanoa suoraan jonkun punaviinin, joka kannattaa ostaa? En ole paljoa viineihin perehtynyt..
Ja toinen kysymys, voin kai valmistaa burgundini isossa kattilassa? Kun ei ole pataa..Burgundinpataanhan saisi tietenkin mielellään käyttää juuri Burgundista (Bourgogne) peräisin olevaa punkkua. Halvimmat taitavat olla 8-9 euron tietämissä.
Burgundin alueen valtarypälelajike on Pinot Noir. Romaniasta löytyy samantyyppinen, ihan laatuunkäypä Pinot Noir -viini Château Sarati Pinot hintaan 7,90 €.
Pataan menee pullosta vain osa, joten loput joudut ikäväksesi :•) juomaan!
Ja osta ihmeessä pata uunissa hauduttamista varten. Kattilat on tarkoitettu liedelle (niiden muoviset kahvat eivät sovellu uuniin) ja kyllä pataruokien tekeminen lieden päällä keittolevyllä on vähän sitä sun tätä! Kunnon padasta on iloa vuosikymmeniksi, vaikkapa koko eliniäksi.
(Emaloimaton) valurautapata ja happoja sisältävä viini ovat huono yhdistelmä, joten tämän ruokalajin valmistukseen kivitavarasta valmistettu pata sopii paremmin. Itse olen käyttänyt savesta valmistettua "Schlemmertopf"-pataa. - Mössääjä
Mössääjä kirjoitti:
Burgundinpataanhan saisi tietenkin mielellään käyttää juuri Burgundista (Bourgogne) peräisin olevaa punkkua. Halvimmat taitavat olla 8-9 euron tietämissä.
Burgundin alueen valtarypälelajike on Pinot Noir. Romaniasta löytyy samantyyppinen, ihan laatuunkäypä Pinot Noir -viini Château Sarati Pinot hintaan 7,90 €.
Pataan menee pullosta vain osa, joten loput joudut ikäväksesi :•) juomaan!
Ja osta ihmeessä pata uunissa hauduttamista varten. Kattilat on tarkoitettu liedelle (niiden muoviset kahvat eivät sovellu uuniin) ja kyllä pataruokien tekeminen lieden päällä keittolevyllä on vähän sitä sun tätä! Kunnon padasta on iloa vuosikymmeniksi, vaikkapa koko eliniäksi.
(Emaloimaton) valurautapata ja happoja sisältävä viini ovat huono yhdistelmä, joten tämän ruokalajin valmistukseen kivitavarasta valmistettu pata sopii paremmin. Itse olen käyttänyt savesta valmistettua "Schlemmertopf"-pataa.Ehdin aikoinani viettää poikamieselämää sinkkuna opiskelupaikkakunnallani n. 1½ vuoden ajan. Yksiössäni oli 2 keittolevyllä ja uunilla varustettu liesi. Tein innolla ruuanlaittokokeiluja satsaten vähiä varojani ruuanlaittovälineisiin ja kutsuin ystäviänikin syömään. Nimenomaan burgundinpadalla saavutin eniten mainetta!
Muuan samoissa piireissä liikkuva tyttöihminen oli jäänyt tällaisesta ruokailuelämyksestä paitsi, mutta kylläkin kuullut juttuja burgundinpadastani. Siitä ei ollut ainakaan haittaa hieroessani hänen kanssaan ns. lähempää tuttavuutta.
Hänen kattilansa ja patansa siirtyivät sitten piankin minun keittokomerooni. Yhteinen kattilakunta meillä on edelleenkin, neljättä vuosikymmentä myöhemmin. - amatörköksa
simppa kirjoitti:
Kiitos paljon ohjeista! Kuulostavat kyllä sellaiselta, jota söin töissä. Ja kyllä siinä ruuassa oli viiniä ;)
Nyt kysyisinkin vielä, että osaisiko joku sanoa suoraan jonkun punaviinin, joka kannattaa ostaa? En ole paljoa viineihin perehtynyt..
Ja toinen kysymys, voin kai valmistaa burgundini isossa kattilassa? Kun ei ole pataa..Valmista vain kattilassa, niin minäkin teen. Ja jos et halua juoda viinin loppuja, osta pikkupullo. Mikä tahansa punaviini käy, jos on paremman latuista, niin tekee lihapadasta vieläkin makoisampaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod202273Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost2281704Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita
Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy3041234- 65949
Kulujen jako parisuhteessa
Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai53915- 39834
Missä olit kun tajusit, että teistä tulee joskus pari?
Kuvaile sitä paikkaa, hetkeä ja tilannetta.53815J miehelle viesti menneisyydestä
On jo useampi vuosi, kun ollaan oltu näköyhteydessä. Jäi tyhjä olo, koska rakastin. En tietenkään sitä kertonut. Mutta e31716Valitse, kenen kanssa seurustelet
Seura turmelee, ja huono seura turmelee täysin. Vähän niin kuin valta turmelee, ja absoluuttinen valta turmelee kokonaan273673Paikat tapeltu
Ei mennyt ihan persujen toiveiden mukaan Ei kait nyt 20 ääntä ja arpajais voitolla voi olla Ähtärin kaupungin puheenjoh33642