Burgundin härkä

simppa

Söin kerran työpaikan ruokalassa burgundin härkää. Oli tosi hyvä, mausteinen pataruoka. Haluaisin tehdä tätä kotonakin, mutta en ole löytänyt ohjetta. Olisiko jollain? Olen myös kuullut, että kaupasta saisi valmiita kastikepohjia burgundin härkään (Uncle Benz tyyppisiä), mutta en ole niitäkään löytänyt.

Vinkkejä, neuvoja?

10

1511

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tassukka

      Burgundin pata (neljälle)

      3 sipulia lohkoina
      500 g naudanlihaa kuutioina
      60 g pekoniviipaleita suikaloituna
      1 rkl voita
      pippuria
      1-2 rkl vehnäjauhoa
      1 rkl tomaattisosetta
      1,5 dl punaviiniä
      2,5 dl vettä
      1 kuutio Maggi Extra Persilja -lihalientä
      1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
      150 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
      1 porkkana viipaleina

      Ruskista sipulilohkot padassa kevyesti rasvassa. Ota sipulit padasta ja alenna lämpöä. Ruskista pekonit padassa ja nosta ne padasta. Lisää lämpöä. Mausta naudanliha pippurilla. Ruskista liha. Lisää pataan pekoni ja vehnäjauho. Sekoita hyvin. Mausta tomaattisoseella. Kaada pataan viini ja vesi. Kiehauta ja lisää liemikuutio ja valkosipuli. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Lisää sipulit ja porkkanaviipaleet, kun kypsennysaikaa on jäljellä noin ½ tuntia. Paista herkkusieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää herkkusienet pataan. Tarjoa salaatin ja keitettyjen perunoiden kanssa.

      Bonn Appetit :)

    • amatörköksa

      Kirjoitan koko ohjeen, vaikka se osiksi onkin sama, kuin edellinen.

      n 1 kg naudanlihaa, paremmat palat kypsyvät nopeammin, keittolihat hitaammin Padan voi myös tehdä poron tai hirven lihasta.
      2-3 rkl margariinia
      4 rkl vehnäjauhoja
      3-4 dl viiniä, en ottaisi halvinta mahdollista, hyvä viini maistuu paremmalta padassakin
      1 lihaliemikuutio
      1 tl suolaa
      1/2 tl karkeasti jauhettua mustaa pippuria
      1-2 laakerinlehteä
      1 tl timjamia
      2 valkosipulinkynttä
      1-2 sipulia
      3 keskikokoista porkkanaa
      2 purjosipulia
      persiljaa

      Ruskista lihanpalat vähän kerrallaan ja nostele pataan. lisää pataan paistinpannun huuhdevesi lihaliemikuution ja viinin kera. Lisää pataan suola, mausteet valkosipuli murskattuna ja keltasipuli lohkoina. Anna porista kannen alla noin tunnin verran. (keittolihaa on kiehutettava pidempään).
      Lisää paloitellut porkkanat. Purjo vasta lopussa.

      Minä suurustan myös padan vasta viitisen minuuttia ennen valmiiksi tuloa. Ei tarvitse pelätä pohjaan palamista, kun jättää jauhot myöhemmin mukaan otettavaksi.

      Oikein hienoa pataa tehtäessä voi toisen purjon korvata herkkusienillä ja pikkusipuleilla, jotka pyöräytetään pannussa ennen pataan sekoittamista.

      HUOM! Pataa ei tule valmistaa emaloimattomassa rautapadassa, koska viini voi saada aikaan ruuan värjäytymisen.

      Laakerinlehdet voi onkia pois ennen tarjolle tuontia. Ja päälle persiljaa rutosti.

    • Hesari

      Lue tämän päivän Hesarin D-osaston Ruokatorstai. Siellä se burgundinpata taas kerran oli.

      Suosittelen myös parin keittokirjan hankkimista.

    • muistakaa

      Oikeassa burgundinpadassa on punaviiniä (mieluiten burgundinviiniä, mutta muukin käy) - ja reilusti. Viinittömät padat eivät ansaitse burgundinpadan nimeä, vaikka jotkut työmaa-/kouluruokalat sitä saattavat käyttääkin.

      • Hämmentäjä-ammentaja

        Et kai kuvittele, että työmaa- ja kouluruokalat tekisivät burgundinpatansa ilman viiniä?

        :•)


      • simppa
        Hämmentäjä-ammentaja kirjoitti:

        Et kai kuvittele, että työmaa- ja kouluruokalat tekisivät burgundinpatansa ilman viiniä?

        :•)

        Kiitos paljon ohjeista! Kuulostavat kyllä sellaiselta, jota söin töissä. Ja kyllä siinä ruuassa oli viiniä ;)

        Nyt kysyisinkin vielä, että osaisiko joku sanoa suoraan jonkun punaviinin, joka kannattaa ostaa? En ole paljoa viineihin perehtynyt..

        Ja toinen kysymys, voin kai valmistaa burgundini isossa kattilassa? Kun ei ole pataa..


      • Mössääjä
        simppa kirjoitti:

        Kiitos paljon ohjeista! Kuulostavat kyllä sellaiselta, jota söin töissä. Ja kyllä siinä ruuassa oli viiniä ;)

        Nyt kysyisinkin vielä, että osaisiko joku sanoa suoraan jonkun punaviinin, joka kannattaa ostaa? En ole paljoa viineihin perehtynyt..

        Ja toinen kysymys, voin kai valmistaa burgundini isossa kattilassa? Kun ei ole pataa..

        Burgundinpataanhan saisi tietenkin mielellään käyttää juuri Burgundista (Bourgogne) peräisin olevaa punkkua. Halvimmat taitavat olla 8-9 euron tietämissä.

        Burgundin alueen valtarypälelajike on Pinot Noir. Romaniasta löytyy samantyyppinen, ihan laatuunkäypä Pinot Noir -viini Château Sarati Pinot hintaan 7,90 €.

        Pataan menee pullosta vain osa, joten loput joudut ikäväksesi :•) juomaan!

        Ja osta ihmeessä pata uunissa hauduttamista varten. Kattilat on tarkoitettu liedelle (niiden muoviset kahvat eivät sovellu uuniin) ja kyllä pataruokien tekeminen lieden päällä keittolevyllä on vähän sitä sun tätä! Kunnon padasta on iloa vuosikymmeniksi, vaikkapa koko eliniäksi.

        (Emaloimaton) valurautapata ja happoja sisältävä viini ovat huono yhdistelmä, joten tämän ruokalajin valmistukseen kivitavarasta valmistettu pata sopii paremmin. Itse olen käyttänyt savesta valmistettua "Schlemmertopf"-pataa.


      • Mössääjä
        Mössääjä kirjoitti:

        Burgundinpataanhan saisi tietenkin mielellään käyttää juuri Burgundista (Bourgogne) peräisin olevaa punkkua. Halvimmat taitavat olla 8-9 euron tietämissä.

        Burgundin alueen valtarypälelajike on Pinot Noir. Romaniasta löytyy samantyyppinen, ihan laatuunkäypä Pinot Noir -viini Château Sarati Pinot hintaan 7,90 €.

        Pataan menee pullosta vain osa, joten loput joudut ikäväksesi :•) juomaan!

        Ja osta ihmeessä pata uunissa hauduttamista varten. Kattilat on tarkoitettu liedelle (niiden muoviset kahvat eivät sovellu uuniin) ja kyllä pataruokien tekeminen lieden päällä keittolevyllä on vähän sitä sun tätä! Kunnon padasta on iloa vuosikymmeniksi, vaikkapa koko eliniäksi.

        (Emaloimaton) valurautapata ja happoja sisältävä viini ovat huono yhdistelmä, joten tämän ruokalajin valmistukseen kivitavarasta valmistettu pata sopii paremmin. Itse olen käyttänyt savesta valmistettua "Schlemmertopf"-pataa.

        Ehdin aikoinani viettää poikamieselämää sinkkuna opiskelupaikkakunnallani n. 1½ vuoden ajan. Yksiössäni oli 2 keittolevyllä ja uunilla varustettu liesi. Tein innolla ruuanlaittokokeiluja satsaten vähiä varojani ruuanlaittovälineisiin ja kutsuin ystäviänikin syömään. Nimenomaan burgundinpadalla saavutin eniten mainetta!

        Muuan samoissa piireissä liikkuva tyttöihminen oli jäänyt tällaisesta ruokailuelämyksestä paitsi, mutta kylläkin kuullut juttuja burgundinpadastani. Siitä ei ollut ainakaan haittaa hieroessani hänen kanssaan ns. lähempää tuttavuutta.

        Hänen kattilansa ja patansa siirtyivät sitten piankin minun keittokomerooni. Yhteinen kattilakunta meillä on edelleenkin, neljättä vuosikymmentä myöhemmin.


      • amatörköksa
        simppa kirjoitti:

        Kiitos paljon ohjeista! Kuulostavat kyllä sellaiselta, jota söin töissä. Ja kyllä siinä ruuassa oli viiniä ;)

        Nyt kysyisinkin vielä, että osaisiko joku sanoa suoraan jonkun punaviinin, joka kannattaa ostaa? En ole paljoa viineihin perehtynyt..

        Ja toinen kysymys, voin kai valmistaa burgundini isossa kattilassa? Kun ei ole pataa..

        Valmista vain kattilassa, niin minäkin teen. Ja jos et halua juoda viinin loppuja, osta pikkupullo. Mikä tahansa punaviini käy, jos on paremman latuista, niin tekee lihapadasta vieläkin makoisampaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      20
      2273
    2. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      228
      1704
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      304
      1234
    4. Miten tämä meidän tarina

      Sitten päättyy?
      Ikävä
      65
      949
    5. Kulujen jako parisuhteessa

      Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai
      Parisuhde
      53
      915
    6. En todellakaan halua että

      Tämä päättyy näin
      Ikävä
      39
      834
    7. Missä olit kun tajusit, että teistä tulee joskus pari?

      Kuvaile sitä paikkaa, hetkeä ja tilannetta.
      Ikävä
      53
      815
    8. J miehelle viesti menneisyydestä

      On jo useampi vuosi, kun ollaan oltu näköyhteydessä. Jäi tyhjä olo, koska rakastin. En tietenkään sitä kertonut. Mutta e
      Ikävä
      31
      716
    9. Valitse, kenen kanssa seurustelet

      Seura turmelee, ja huono seura turmelee täysin. Vähän niin kuin valta turmelee, ja absoluuttinen valta turmelee kokonaan
      Hindulaisuus
      273
      673
    10. Paikat tapeltu

      Ei mennyt ihan persujen toiveiden mukaan Ei kait nyt 20 ääntä ja arpajais voitolla voi olla Ähtärin kaupungin puheenjoh
      Ähtäri
      33
      642
    Aihe