Hirven sydän

Jonathan92

Sain hirven sydämen. Mitähän siitä kannattaisi kokkailla?

30

27740

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vulgaari

      siihen on vaikea vastata, mutta minä olen yleensä keitellyt sydämmestä leikkelettä. Hirven sydän ja 2l vettä, 2dl karkeaa, merisuolaa 0,5dl hienoa sokeria ja pieni luraus etikkaa. Sekoitetaan ja pannaan jääkaappiin marinoitumaan kolmeksi vuorokaudeksi. Otetaan sydän marinaadiliemestä ja pannaan isoon kattilaan väljään veteen. Annetaan kiehahtaa ja kuoritaan vaahto. Lisätään kuorittu sipuli johon pistelty puolenkymmentä neilikkaa, suolaa ei keitos enää kaipaa, jokunen mustapippuri ja laakerinlehti vielä joukkoon. Annetaan hautua liedellä kauan. Sydämmen valmistaminen ei ole kiireisen puuhaa, koska siihen menee aikaa helposti kolmisen tuntia. Parin tunnin jälkeen tosin voi alkaa koitella sydämmen pehmeyttä, mutta hiljalleen hauduteltuna se ei useinkaan vielä riitä. Kun se on selvästi pehmennyt, otetaan se liemestä ja annetaan jäähtyä. Paloittele ohuiksi siivuiksi ja leikkaa suonet pois. Olen joskus maistanut savustettua sydäntä ja hyväähän se oli, itse en ole sitä kuitenkaan valmistanut.

      • Saimme kerran koirille hirven sisäelimiä, mm. sydäntä pari kappaletta. Kun en raaskinut kaikkia panna koiranruoaksi keitin yhden kokeeksi perheelle. Minulla kiehui tuo sydänkeitos keposesti iltapäivän ajan enkä vieläkään saanut lihaan pahemmmin mureutta. Kokeilin ja leikkasin oikein ohuita siivuja, mutta pahuksen käppyröistä eivät lihassäikeet tahtoneet millään irrota toisistaan. Kumisaappaan paikkoina olisivat vielä hyvin menneet. En kylläkään marinoinutlihaa mitenkään, joten en tiedä olisiko se mahdollisesti pehmittänyt möykkyä. Makukaan ei niin ihmeesti hivellyt kieltä. En tiedä olivatko menetelmäni vääriä, mutta tulin siihen tulokseen, että hirven sydän käy kyllä paremmin siihen koiranruokaan. Väärässä saatan olla, toki.


      • Vulgaari
        crudo kirjoitti:

        Saimme kerran koirille hirven sisäelimiä, mm. sydäntä pari kappaletta. Kun en raaskinut kaikkia panna koiranruoaksi keitin yhden kokeeksi perheelle. Minulla kiehui tuo sydänkeitos keposesti iltapäivän ajan enkä vieläkään saanut lihaan pahemmmin mureutta. Kokeilin ja leikkasin oikein ohuita siivuja, mutta pahuksen käppyröistä eivät lihassäikeet tahtoneet millään irrota toisistaan. Kumisaappaan paikkoina olisivat vielä hyvin menneet. En kylläkään marinoinutlihaa mitenkään, joten en tiedä olisiko se mahdollisesti pehmittänyt möykkyä. Makukaan ei niin ihmeesti hivellyt kieltä. En tiedä olivatko menetelmäni vääriä, mutta tulin siihen tulokseen, että hirven sydän käy kyllä paremmin siihen koiranruokaan. Väärässä saatan olla, toki.

        vaatii monen päivän marinointia etikkaliemessä. Tiivistä on sydänliha kypsänäkin, joten jos sitkeäksi jää ei sitä syö kun koirat.


      • vaasankokki
        crudo kirjoitti:

        Saimme kerran koirille hirven sisäelimiä, mm. sydäntä pari kappaletta. Kun en raaskinut kaikkia panna koiranruoaksi keitin yhden kokeeksi perheelle. Minulla kiehui tuo sydänkeitos keposesti iltapäivän ajan enkä vieläkään saanut lihaan pahemmmin mureutta. Kokeilin ja leikkasin oikein ohuita siivuja, mutta pahuksen käppyröistä eivät lihassäikeet tahtoneet millään irrota toisistaan. Kumisaappaan paikkoina olisivat vielä hyvin menneet. En kylläkään marinoinutlihaa mitenkään, joten en tiedä olisiko se mahdollisesti pehmittänyt möykkyä. Makukaan ei niin ihmeesti hivellyt kieltä. En tiedä olivatko menetelmäni vääriä, mutta tulin siihen tulokseen, että hirven sydän käy kyllä paremmin siihen koiranruokaan. Väärässä saatan olla, toki.

        Nimittäin ei siitä keittämällä saakaan muuta kuin kengänpohjallisia. Aikoinaan Kanadassa, eräs tuttava teki täytetyn hirvensydämen tähän tyyliin: Täytteeksi jenkkityylinen "stuffing" eli, selleriä, voita, sipulia, yrttejä ja pippuria. Ja, jos en väärin muista, niin salviaa oli ainakin yrteissä. Ekaksi sydäntä liotettiin yön yli suolavedessä, huuhdeltiin ja kuivattiin. Pituussuunnassa vekki sydämeen ja täyte sisään. Langalla kiinni. Pinta suolattiin, pippuroitiin ja käärittiin folioon. Sit uuniin 160 astetta(325 F) ja 2,5-3 tuntia, jonka jälkeen folio pois, liemi talteen ja puoli tuntia vielä uunissa. Lämpimänä tarjottaessa oli yrttikerma-kastike ja kylmänä tarjottaessa siivuna leivän päällä. Kokeiles joskus uudestaan vaan... Takuulla on parempaa, jos et keitä. ;)


      • kokitar

        Kiitos ohjeesta veljeni tahtoi minulta ohjetta annoin täman ja hän kehui maasta taivaaseen Että KIITOS


      • ughnau
        kokitar kirjoitti:

        Kiitos ohjeesta veljeni tahtoi minulta ohjetta annoin täman ja hän kehui maasta taivaaseen Että KIITOS

        Sain puolikkaan hirven sydämen ja keitin sen vanhan metsämiehen ohjeen mukaan: 1l vettä 3 rkl karkeaa suolaa ja reilu satsi kokonaisia pippureita (valmis sekoitus valko-, viher, rose, mauste- ja mustapippurista). Sydän ensin kylmään veteen, kiehautus ja kuoritaan vaahto. Sen jälkeen mausteet perään ja keittäminen miedolla lämmöllä 3 tuntia. Poikkisyin ohuiksi siivuiksi ja ei voi murakampaa olla! Nyt kaduttaa kaikki ne kerrat, kun ollaan kohteliaasti kieltäydytty ottamasta sydäntä, kun on pelätty, ettei osata valmistaa. Mitään marinointia ei tarvittu. Helppoa!


      • p
        ughnau kirjoitti:

        Sain puolikkaan hirven sydämen ja keitin sen vanhan metsämiehen ohjeen mukaan: 1l vettä 3 rkl karkeaa suolaa ja reilu satsi kokonaisia pippureita (valmis sekoitus valko-, viher, rose, mauste- ja mustapippurista). Sydän ensin kylmään veteen, kiehautus ja kuoritaan vaahto. Sen jälkeen mausteet perään ja keittäminen miedolla lämmöllä 3 tuntia. Poikkisyin ohuiksi siivuiksi ja ei voi murakampaa olla! Nyt kaduttaa kaikki ne kerrat, kun ollaan kohteliaasti kieltäydytty ottamasta sydäntä, kun on pelätty, ettei osata valmistaa. Mitään marinointia ei tarvittu. Helppoa!

        Kiitos ughnau, laitoin tämän ohjeen mukaan ja kyllä oli hyvää, mureaa ja maukasta!


      • hirvestäjä
        crudo kirjoitti:

        Saimme kerran koirille hirven sisäelimiä, mm. sydäntä pari kappaletta. Kun en raaskinut kaikkia panna koiranruoaksi keitin yhden kokeeksi perheelle. Minulla kiehui tuo sydänkeitos keposesti iltapäivän ajan enkä vieläkään saanut lihaan pahemmmin mureutta. Kokeilin ja leikkasin oikein ohuita siivuja, mutta pahuksen käppyröistä eivät lihassäikeet tahtoneet millään irrota toisistaan. Kumisaappaan paikkoina olisivat vielä hyvin menneet. En kylläkään marinoinutlihaa mitenkään, joten en tiedä olisiko se mahdollisesti pehmittänyt möykkyä. Makukaan ei niin ihmeesti hivellyt kieltä. En tiedä olivatko menetelmäni vääriä, mutta tulin siihen tulokseen, että hirven sydän käy kyllä paremmin siihen koiranruokaan. Väärässä saatan olla, toki.

        Liika keittäminen ja varmaan on jäänyt kalvotkin sekä suonet poistamatta.Itse teen pataa, kuten karjalanpaistin tai jonkun muunkin lihapadan.
        Kalvot ja suonet sekä liika rasva pois,pieniksi paloiksi,mausteita oman maun mukaan mutta omenaetikkaa täytyy tilkka laittaa.
        Tavallinenkin käy mutta se on mielestäni kuivakkaa.
        Etikka murentaa lihan ja on makua antava jolloin suolaa ei tarvitse kuin ripauksen.
        Myös valkosipuli vähentää suolan tarvetta.Itse laitan myös nokkosta ja kuivattuja sieniä(mustiatorvisieniä,suppilovahveroita,kanttarellejä..).
        Uuni 125 n.4 tuntia ja sitten 250 ilman padan kantta,jolloin päälli lihat tummuu.
        Maistuu peruna-tai pataatti muusin kera.
        Liha on taatusti mureaa,koska pidän sitä jääkaapissa 1-2 viikkoa ennen valmistamista.KOKKEILE!


      • kuivametsästäjä
        crudo kirjoitti:

        Saimme kerran koirille hirven sisäelimiä, mm. sydäntä pari kappaletta. Kun en raaskinut kaikkia panna koiranruoaksi keitin yhden kokeeksi perheelle. Minulla kiehui tuo sydänkeitos keposesti iltapäivän ajan enkä vieläkään saanut lihaan pahemmmin mureutta. Kokeilin ja leikkasin oikein ohuita siivuja, mutta pahuksen käppyröistä eivät lihassäikeet tahtoneet millään irrota toisistaan. Kumisaappaan paikkoina olisivat vielä hyvin menneet. En kylläkään marinoinutlihaa mitenkään, joten en tiedä olisiko se mahdollisesti pehmittänyt möykkyä. Makukaan ei niin ihmeesti hivellyt kieltä. En tiedä olivatko menetelmäni vääriä, mutta tulin siihen tulokseen, että hirven sydän käy kyllä paremmin siihen koiranruokaan. Väärässä saatan olla, toki.

        Hirven sydämestä saa erinomaista kuivalihaa kunhan sen leikkaa oikein. Tosi terävä lihaveitsi ja kaikki kalvot rasvat ja kiinniikkeet koirille, leikkaa ohuita siivuja ja vuorokaudeksi marinaadiin esim soya-tai worsestershirekastike ja sitten kuivuriin tai uuniin 70 astetta ja luukku raolleen. Hyvä keino ripustaa ritilään hammas- tai varrastikuilla.


    • Kockman

      se sydän, voi olla erittäin hyvää. Olen ostanut Tukholman joulumarkkinoilta savustettun poron sydämmen ja se oli oikeeta gurmeeta.

    • Hirvinainen

      Savipataan leivinuuniin, tai keramiikkavuokaan sähköuuniin, jos edellä mainittuja ei ole, kansi päälle. Mausteeksi suolaa, mustapippuria ja laakerinlehtiä, vettä niin että lähes kelluu liemessä.. Lämpö mahdollisimman mieto, kypsennusaika mahdollisimman pitkä, saa "unohtua uuniin", niin aina vain paranee. Hyvää leikkelettä jäähtyneenä leivän päällä, parempaa kuin liha. Tai jos on mahdollista, vie savusaunaan, savustettu sydän on herkkua! Meillä syödään maksa, munuaiset, sydän ym. mieluummin kuin sisäfilettä. Laitan hirvestä ruokaa lähes päivittäin kymmenien vuosien kokemuksella.

      • sydän on lihaa

        kuin liha?????? Hirven sydänhän on lihaa siinä missä muutkin lihakset, sydänlihas vaan on tiiviimpää kuin esim. raajojen lihakset.


    • Näin on paree

      Kuivalihaksi ehdottomasti!

      • Hirvestäjämorsio

        juu, sydän seinälle ja kuivalihaksi!


    • tappaiskeitto jne

      http://keskustelu.plaza.fi/ellit/ideakeittio/keittiossa/1359440/naudan-sydan/

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/3830600

      1 naudan sydän, tai jonkun muun eläimen ... vähennä jonkun ajan kuluttua lämpöä ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia, Painekattilassa 45 min. ...
      Lisää keskustelutuloksia
      Hirvensydän Hinta: 4 e / kg. Keitetään painekattilassa ja leikataan leikkeleeksi. Metsästäjät myös savustavat hirven sydäntä

      Jatkokäsitellen sitten vaikka juuresten jne vihantien kanssa
      http://www.ruokala.net/resepti/porkolt-unkarilainen-lihapata

    • Hirvimies.

      Mielestäni hirven sydämestä ei kannate tehdä muuta kuin kuivaa- lihaa.
      Pakasta sydän ja sulata helmikuun puolivälissä, pistä 7% suolaveteen pariksi päiväksi suolautumaan ja naulaa sydän seinään ahava-tuulen ja pakkasen purtavaksi. Maaliskuun lopussa se on vuoltavaa, siinä missä poron pastikin noin tehtynä. Muista tehda lihasta noin viidensentin paksuisia siivuja, älä naulaa seinään koko könttiä sellaisenaan.
      Kielen voi keittää suolan sipulin ja pippurin kassa ja pistää oman kanssa vastakkain,tai ehkä levänpala väliin,kuitenkin.
      Vasan maksa on myös hyvää samalla tapaa keitettynä,jäähdyttyään.
      Sisäfileet annan usein koiralle kiitokseksi haukusta ,kun se näyttää niistä pitävän,vaikka ovat olleet kokoikänsä rapavattan vieressä..

    • Sydänmuru

      Viime yönä hautui savipadassa leivinuunissa vasan sydän kahdeksi kappaleeksi leikattuna. Suolaa ja mustapippureita mausteenaan. Aamulla oli namia rieskan päällä!

      • Muorin murkinat

        Paljonko oli uunissa lämpöä? Minulla odottaa jääkaapissa sydämen puolikas, jonka ajattelin tarjota huomenna.

        Mitenkäs hirven vasan maksa kannattaisi tarjota? Pihveinä kuten maksaa yleensä vai onko parempia reseptejä?


      • hirvestäjä
        Muorin murkinat kirjoitti:

        Paljonko oli uunissa lämpöä? Minulla odottaa jääkaapissa sydämen puolikas, jonka ajattelin tarjota huomenna.

        Mitenkäs hirven vasan maksa kannattaisi tarjota? Pihveinä kuten maksaa yleensä vai onko parempia reseptejä?

        Liota veret pois kylmässä vedessä.Sen jälkeen kuten muukin maksa.Vanhojen elikoiden maksat vaatii enempi työtä.


    • Hirvikäry

      Hirven (niin kuin poronkin) sydämestä tulee erinomainen käristys, haudutusaika piedmpi kuin normi käristyksellä

    • sydänmerkki

      Se sydän on kyllä pikkusen muuta kun noi luurankolihakset (paistit, fileet, kyljet jne.).

      Siis vähän sama juttu kun joku sanois että samaa lihaa se maksa on on kun sisäfilekin. Sydän ei ole samalaista lihasta kun kun muut lihakset... siksi ei tietenkään valmistu samalla tavalla.

      Makuasiat on makuasioita, eikä niistä voi kiistellä. Jonkin mielestä maksa on hyvää ja toinen ei sitä siedä, ja jonkun mielestä sydän on hyvää teki sen miten vaan ja toinen rinnastaa sen sisäelimiin eikä halua koskea.

      Mutta älkää nyt verratko sitä lihaan, kun ei se siinä mielessä ole lihaa kun miten liha yleensä ymmärretään.

      • juuri opiskellut

        Itse asiassa sydän lihas on samalla tapaa poikkijuovaista lihaskudosta kuin luustolihaksetkin. Sen solut ovat vain haarautuvia. Se on siis aikalailla samaa kamaa.


    • m.glad

      onko kukaan paistanut keittämisen jälkeen

    • En ymmärrä.

      Purukumiahan saa kaupasta valmiinakin, miksi vaivautua tekemään sitä sydämestä.

      • hirvestäjä

        Sydän on kaikkien eläinten paras osa.Se ettei niitä osaa valmistaa on toinen juttu tai jos ei tykkää mausta.
        Sitkeää liha on aina liian tuoreena tai hätiköidysti valmistettuna.
        Turha kiire pois ja kokki.net auttaa jos epäilee omia taitoja tai toistenkin.


    • Palviin

      Onneksi hirviporukassakin ajatellaan noin. Jää mulle enemmän. Enkä niiden harhaluuloja halua korjata. Sydän/sydämmet suolataan isojen paistien kanssa samassa suolavedessä ja yhtä kauan, että se suolautuu suolaisemmaksi, kuin "tavallinen palviliha. Sitten savustetaan yhtä kauan, kuin isompia paisteja. Tämän lopputuloksen kun lyö eräkämpällä pöytään niin ei se kauaa siinä vanhene.

    • J68m

      JOO..Ehdottomasti palviin.!!!

    • moosejägare

      Tappaiskeittoon maksan, munuaisten ja kylkilihojen kanssa, liemi kylkikuista. Parasta!

    • yksisydämmetön

      ehdottomasti palviin...

    • Anonyymi

      Sydämestä tulee hyvä käristys. Jäädytä pastimessa ja leikkaa terävällä puukolla ohuita suikaleita... .valurautapannu kuumaksi.. Paista voi rypsiöljyseoksessa , suolaa ja pippuria hivauttaa vähän sekaan.. jos tykkää niin yksi sipuli ei pahhaa tee.
      Se ei oo pahhaa tuommonen käristys:).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      85
      4012
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      35
      3041
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      99
      2253
    4. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      31
      2008
    5. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      27
      1801
    6. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      31
      1790
    7. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      65
      1743
    8. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      27
      1547
    9. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      9
      1517
    10. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1501
    Aihe