Miksi Crème brûlée:hen ei valkuaisia

nimimerkki2

Minkä takia Crème brûlée:hen ei laiteta kananmunasta valkuaisia?

Tuskimpa siitä mitään kovi kamalaa tapahtuisi? Hyytyiskin vielä paremmin...

5

1198

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koksa silloin siitä tulisi munahyydykettä tai munakokkelia pikemminkin. Tarkoitus on tehdä vanukasta.

      • nimimerkki2

        Nyt en ihan ymmärrä mitä tarkoitat...

        Kuvittelen että jos laittaisi sopivasti kananmunaa niin se sakeuttaa vanukasta eikä paakkuunnu, jos sitä tarkoitat?

        Tietty jos laittaa kaikki reseptin viisi egua valkuaisineen niin varmasti siitä tulis aika tönkköä.


      • nimimerkki2 kirjoitti:

        Nyt en ihan ymmärrä mitä tarkoitat...

        Kuvittelen että jos laittaisi sopivasti kananmunaa niin se sakeuttaa vanukasta eikä paakkuunnu, jos sitä tarkoitat?

        Tietty jos laittaa kaikki reseptin viisi egua valkuaisineen niin varmasti siitä tulis aika tönkköä.

        Munanvalkuainen kovettuu lämmetessään ja muuttuu kokkelimaiseksi. Creme brulee on tarkoitus saada sileäksi vanukkaaksi, missä kerma sekoittuneena keltuaiseen saostuu. Keltuainen yhdistää helposti rasvaa ja vettä ja tuo seokseen sileän koostumuksen. Valkuainen on taasen geeliä sisältäen paljon rasvaa hylkiviä aineita ja sen lisääminen vanukasmassaan tekee siitä ryynimäisen eikä täyteläisen sileän.

        Keltuainen ja valkuainen ovat erilaisia aineita, jotka eivät helpolla sekoitu keskenään ja lämmitettäessäkin pysyvät erillään vaikka vatkattuinakin. Munan sisälläkin ne pysyvät kauniisti omissa osastoissaan hylkien toisiaan. Keltuainen on munassa poikasen ravintovarasto ja valkuainen poikasta suojaava tärinänvaimennin ja lämmöntasaaja, joten niiden kuuluukin olla erillään eikä sekoittua.

        Munanvalkuaisella - vaahdotetulla - voidaan tuoda ilmaa paistokseen kuten vaikka kohokkaaseen, jolloin se saadaan nousemaan vaahdon kovettuessa, mutta vanukkaaseen tätä ilmiötä ei oikein haluaisi.

        Ehkä ymmärrät tämän kun ajattelet marenkia, joka on pelkkää munanvalkuaista. Jos vatkaisit sekaan myös keltuaiset, nin millaistahan siitä tulisi - omeletti?

        Lisäksi valkuainen maistuisi helpolla vanukkaassa eli munan maku maistuisi.

        Tuossa taannoin oli keskustelu siitä miksi Creme Brulee ei tahdo saostua ja ratkaisuksi - tai ongelman aiheuttajaksi - todettiin munien tuoreus. Vanukkaaseen tulee käyttää mahdollisimman tuoreita munia.

        Olen kyllä kokeillut Creme Bruleen tekoa ternimaidosta ja hyvää siitä tuli - tosin ternimaidon makuista.


      • nimimerkki2
        crudo kirjoitti:

        Munanvalkuainen kovettuu lämmetessään ja muuttuu kokkelimaiseksi. Creme brulee on tarkoitus saada sileäksi vanukkaaksi, missä kerma sekoittuneena keltuaiseen saostuu. Keltuainen yhdistää helposti rasvaa ja vettä ja tuo seokseen sileän koostumuksen. Valkuainen on taasen geeliä sisältäen paljon rasvaa hylkiviä aineita ja sen lisääminen vanukasmassaan tekee siitä ryynimäisen eikä täyteläisen sileän.

        Keltuainen ja valkuainen ovat erilaisia aineita, jotka eivät helpolla sekoitu keskenään ja lämmitettäessäkin pysyvät erillään vaikka vatkattuinakin. Munan sisälläkin ne pysyvät kauniisti omissa osastoissaan hylkien toisiaan. Keltuainen on munassa poikasen ravintovarasto ja valkuainen poikasta suojaava tärinänvaimennin ja lämmöntasaaja, joten niiden kuuluukin olla erillään eikä sekoittua.

        Munanvalkuaisella - vaahdotetulla - voidaan tuoda ilmaa paistokseen kuten vaikka kohokkaaseen, jolloin se saadaan nousemaan vaahdon kovettuessa, mutta vanukkaaseen tätä ilmiötä ei oikein haluaisi.

        Ehkä ymmärrät tämän kun ajattelet marenkia, joka on pelkkää munanvalkuaista. Jos vatkaisit sekaan myös keltuaiset, nin millaistahan siitä tulisi - omeletti?

        Lisäksi valkuainen maistuisi helpolla vanukkaassa eli munan maku maistuisi.

        Tuossa taannoin oli keskustelu siitä miksi Creme Brulee ei tahdo saostua ja ratkaisuksi - tai ongelman aiheuttajaksi - todettiin munien tuoreus. Vanukkaaseen tulee käyttää mahdollisimman tuoreita munia.

        Olen kyllä kokeillut Creme Bruleen tekoa ternimaidosta ja hyvää siitä tuli - tosin ternimaidon makuista.

        Tänks!

        Nyt mäkin tajusin :) Ei haluta ollenkaan ryynimäistä Crème brûléetä...


      • kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.
        nimimerkki2 kirjoitti:

        Tänks!

        Nyt mäkin tajusin :) Ei haluta ollenkaan ryynimäistä Crème brûléetä...

        "kotimaiseen" kokomunat, "kreemeen" keltuaoiset

        eli PAAHTOVANUKKAASEEN voi laittaa kokomunat ja siihen Bruleeseen vain keltuaiset


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2494
    2. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      57
      2284
    3. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      76
      2253
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      16
      1979
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      84
      1739
    6. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1419
    7. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      30
      1368
    8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      14
      1234
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1063
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      32
      937
    Aihe