oliskohan Vanha kokki kuulolla

Vulgaari

Helle vähän keskeytti kokeilut ja olenkin siirtynyt vilpolan puolelle purkamaan kokeilun tuloksia. Kesäkeittiötä en varmaan saa tänäkään kesänä valmiiksi, koska nämä testit ottavatkin runsaasti aikaa.

No nythän olen saanut sinun ritilän valmiiksi ja kokeillut stä vapaasti pinotun tiilikehyksen päällä. Minä kun polttoaineena käyttäisin puuklapeja jotta en olisi riippuvainen ainaisista hiilipusseista ja koskapa klapeja riittää omasta takaa.
Olen kokeillut niin että puunpoltto "arina" minulla on heti sinun ritilän takana vähän yläpuolella, näin saan loistelämpöä ylhäältä takaa grilliritilälle ja hiilet ritilän alle tulevat kun klapit palavat ja putoavat harvalta arinalta alas. Vedän ne " hiilihangolla" tasaiseksi matoksi ritilän alle. Hiilinsaanti toimii kyllä hyvin, kun vaan lisää klapia nuotioon, mutta tässä prosessissa onkin ongelmana rasvapalon vaara ritilällä.

Nähtävästi ajatus avotulen loistelämmöstä pitää unohtaa ja muurata tiilestä suoja grilliritilän ja avotulen väliin.
Sitten itse kysymykseen, mikä on sinulla kallistuskulma ritilällä ja oletko itse kokeillut mikä on vähimmäisetäisyys ritilältä hiiliin, niin ettei rasva pääse leimahtamaan?
Vai onko sinulla koskaan rasvapaloa ollutkaan?

Minä olen kokeiluissa pyrkinyt grillaamaan oikein rasvaisia testikappaleita, ankkaa nahan kanssa ja rasvaista sian niskaa. sinänsä ritilä kyllä toimii hyvin, mutta onko minun systeemissä itsessään vielä vikoja. Puunpoltto kun kehittää lämpöä ennemmän kun jos käyttäisi valmishiiltä.

Näin se kesä menee ihmetellessä, mutta mikäs siinä mukava harrastus se on tämäkin.

8

821

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Mukavaa että ritilä toimii, kuten lupasin. "Kaati" on minun grillissäni 2 sm:ä 50 sm:in matkalla, joten se riittää hyvin rasvan valumiseen pois ritilältä.
      Hiilien etäisyys ritilästä ei vaikuta liekkien syntymiseen, vaan tuo rautojen väli jonka ilmoitin 4 mm:si. Rakoja ei ole kokemukseni mukaan syytä juurikaan suurentaa.
      En ole onnistunut milloinkaan liekkien sytyttämisessä ritilän yläpuolella, harvoin niitä syntyy edes alapuolella.
      Olen myös grillannut rasvaisia lihoja. (kts. kuvaa porsaan niska) niin huomaat miten irtoava neste valuu kohti kokoomakourua.

      Kumoan väitteesi suuresta hiilimäärän tarpeesta, sillä grilli toimii varsin mainiosti samalla hiilimäärällä kuin esim. Lusifer pallogrilli. Tietysti hiilien määrä riippuu ensisijaisesti grillattavan tavaran määrästä. 1 makkara vaatii vähemmän kuin 6-10kpl:tta 300 gr:n pihvejä, tämä lienee selvää jokaiselle.
      Kokeile niin huomaat.

      Myös minä teen joskus koivukalikoista hiilet, polttamalla ne suoraan hiilitilassa, (kts kuva) mutta sinulla lienee eräänlainen asadotyyppinen grilli, eli laatta jonka toisessa päässä poltat puutavaraa harvassa häkissä ja sitten laattaa pitkin siirrät hiilikolalla häkistä putoavat hiilet ritilän alle. Systeemi ei ole lainkaan huono, mutta ritilän säätömahdollisuus puuttuu tuossa mallissa. Varmasti jonkinlainen väliseinä auttaisi asiaa, etteivät grillattavat syty palamaan ritilällä.
      Kun katsot kuviani , huomaat miten minun grillissäni etäisyyttä hiilloksesta voidaan säätää veivaamalla kammesta palotilaa alemmas tai lähemmäs grillattavaa, riippuen lämmön tarpeesta.
      Kiinteä korkeus aiheuttaa sen että lämpöä voidaan hallita ainoastaan ritilän alla olevalla hiilimäärällä.

      Huomasitko muuten kuvani savustusmökistäni, onko periaate sama kuin sinun mallisasi? Minulla ovi systeemi on varmasti erilainen, mutta uskoisin kapineen muuten tomivan samoin.
      Voisitko mitenkään saada kuvia nähtäväksi kesäkeittiöstäsi, samaa toivon myös muilta asian harrastajilta, olisi mukavampi keskustella ja antaa vinkkejä puolin ja toisin, kun näkisi laitteet joilla valmistamme purtavaa.
      Miltei hikisin terveisin Vanha kokki!

      • Vaasan Kokki

        Moro!
        Kattelin noita kuviasi ja heräs pari kysymystä...
        Miten sulla on toi kaltevuuden säätö? Joku rauta takaosassa, mikä vaan nostetaan pystyyn?

        Mites noi vaijerit on toiminu käytännössä? Itte mietin pesän korkeuden säätöön jotain ratkaisua, mutta ei oo vielä löytynyt sopivaa. Ajattelin jotain kierretankoa...

        Entäs tulipesän tyhjennys? Olisiko ideaa tehdä etureuna saranoilla, että saa luukun auki ja lakaista tyhjäksi? Sä vissiin tyhjäät perinteisesti rikkalapiolla?

        Sit vielä, että sulla taitaa olla ritiläosa yhtenäinen? Jos sen jakais kahteen osaan ja tekis lisäksi parilatyylisen, sileän levyn, niin vois vaihtaa toisen puoliskon tarvittaessa vaikka muurikkalettuja varten...

        Hieno tsydeemi on kyllä sulla. Sain monta vinkkiä. Ja, vaunun siirreltävyys on iso plussa!


      • Vanha kokki
        Vaasan Kokki kirjoitti:

        Moro!
        Kattelin noita kuviasi ja heräs pari kysymystä...
        Miten sulla on toi kaltevuuden säätö? Joku rauta takaosassa, mikä vaan nostetaan pystyyn?

        Mites noi vaijerit on toiminu käytännössä? Itte mietin pesän korkeuden säätöön jotain ratkaisua, mutta ei oo vielä löytynyt sopivaa. Ajattelin jotain kierretankoa...

        Entäs tulipesän tyhjennys? Olisiko ideaa tehdä etureuna saranoilla, että saa luukun auki ja lakaista tyhjäksi? Sä vissiin tyhjäät perinteisesti rikkalapiolla?

        Sit vielä, että sulla taitaa olla ritiläosa yhtenäinen? Jos sen jakais kahteen osaan ja tekis lisäksi parilatyylisen, sileän levyn, niin vois vaihtaa toisen puoliskon tarvittaessa vaikka muurikkalettuja varten...

        Hieno tsydeemi on kyllä sulla. Sain monta vinkkiä. Ja, vaunun siirreltävyys on iso plussa!

        Ritilän takaosaan on hitsattu lattarauta 5x20 mm. Tämä tekee ritilälle sen kaltevuuden, käännettäessä ritilät takareuna eteen, ritilän asento on vaakasuorassa.

        Vaijerit ovat 3 mm. ja vetolujuus on 400 kg. Jokainen vaijeri kulkee kuulalaakerin kautta ja kelautuu 25 mm paksun putken ympärille. Kampi on konstruoitu siten että sen kädensija kääntyy vapaasti joten se ei iske jalkoihin.
        Kierretanko on jees, mutta mutkikkaampi sovellus, toimiva kyllä sekin.
        Tällä systeemillä korkeuden säätö toimii kuitenkin mielestäni kevyesti helposti ja hyvin.

        Tulipesän tyhjennys toimii yksinkertaisesti siten että otan etureunan tiilet pois paikoiltaan ja lakaisen tuhkat lapioon ja vien puskien juureen.

        Ritilöitä on kaksi joten parilalevyn käyttö on mahdollista ilman toista ritilääkin kun toisessa päässä paistetaan samaan aikaan ritilällä.

        Huomasitko muuten pikku kikan vartaille? Tein haponkestävästä teräksestä 70 senttiä pitkät 10 -13 mm leveät ja 3-4mm paksut kunnolliset vartaat joille on tuki
        grillin takaosassa, jolloin ne eivät pääse pyörähtelemään paistuessaan vaan pysyvät asennossa johon ne laitetaan, kunnes vaihdetaan puolta.

        Uskoakseni saan tällä viikolla moottorin joka pyörittää kanavarrasta jonka tulen asentamaan vielä grilliini.
        Se mahdollistaa mm. erään harvemmin tunnetun kebapin valmistuksen myös.

        Laitan lisää kuvia, kunhan olen saanut aikeeni toteutettua.
        Toivottavasti selvityksestäni oli sinulle apua. Seuraa kuitenkin tulevia kuviani.
        Vk.


      • Vulgaari

        Oli hyvä kuulla ettei sinulla ole rasvapaloja ollut, elikkä pystyn rajaamaan palon syyksi liian lähellä poltetun avotulen systeemissäni. Ritilärautojen väli minulla on juuri se 4mm mutta ritilää saa tuoda 20cm lähemmäksi hiilosta, putoaa varmaan energian tarve huomattavasti.
        Oivalsit tuon grillimallini varsin hyvin, ja niinkuin totesit siinä ei ole ritilän säätömahdollisuutta. Tosin minusta hiilimäärällä lämpötilan säätö on riittävä, kunhan ritilän ja hiilien välinnen tila on alunalkaen suunniteltu oikein.
        Kunhan saan ideoitua sopivan väliseinän palohäkin ja ritilän väliin uskon homman toimivan hyvin, samalla saan siitä tukea savupiipulle, kun rakennelmaan tulee katos, niin pakko tehdä myös piippu. Puun lisäys palohäkkiin taas tapahtuu sitten sivulta käsin.

        Samantapainen on savustusmökkisi, vähän matalampi kun se malli mitä minä olen rakentanut. Onko sinulla kivikerrosta tulipesän päällä? Jos ei niin mitenkä toimii talvella? Näyttäisi kyllä aika tiiviiltä ja tulevalta rakennelmalta.

        Voisi kait tuo kuvasysteemin opetella, ei kait se mitään ydinfysiikan veroista taida olla. Tosin ensin pitää saada jotain valmiiksikin, noita kokeilukasoja ei kehtaa kelleen esittää.


      • Vanha kokki
        Vulgaari kirjoitti:

        Oli hyvä kuulla ettei sinulla ole rasvapaloja ollut, elikkä pystyn rajaamaan palon syyksi liian lähellä poltetun avotulen systeemissäni. Ritilärautojen väli minulla on juuri se 4mm mutta ritilää saa tuoda 20cm lähemmäksi hiilosta, putoaa varmaan energian tarve huomattavasti.
        Oivalsit tuon grillimallini varsin hyvin, ja niinkuin totesit siinä ei ole ritilän säätömahdollisuutta. Tosin minusta hiilimäärällä lämpötilan säätö on riittävä, kunhan ritilän ja hiilien välinnen tila on alunalkaen suunniteltu oikein.
        Kunhan saan ideoitua sopivan väliseinän palohäkin ja ritilän väliin uskon homman toimivan hyvin, samalla saan siitä tukea savupiipulle, kun rakennelmaan tulee katos, niin pakko tehdä myös piippu. Puun lisäys palohäkkiin taas tapahtuu sitten sivulta käsin.

        Samantapainen on savustusmökkisi, vähän matalampi kun se malli mitä minä olen rakentanut. Onko sinulla kivikerrosta tulipesän päällä? Jos ei niin mitenkä toimii talvella? Näyttäisi kyllä aika tiiviiltä ja tulevalta rakennelmalta.

        Voisi kait tuo kuvasysteemin opetella, ei kait se mitään ydinfysiikan veroista taida olla. Tosin ensin pitää saada jotain valmiiksikin, noita kokeilukasoja ei kehtaa kelleen esittää.

        Unohdin vastata tuohon savustusmökki kysymykseesi.
        Minulla oli aikaisemmin kivikerros (vanhat kiuaskivet) metalliristikon päällä muuratun tulipesän ja puisen mökin välissä. Luovuin kuitenkin niistä ihan käytännön syistä, sillä etenkin talviaikana piti kivet ensin saada lämpöisiksi, ennekuin voi alkaa savustamisen, sillä kylmät kivet hikoilivat pitkään ja sitten niistä irtosi nokea, joka leijaili mökin sisällä joten kaikki savustettavat olivat paksumman tai ohuemman noen peitossa.
        Poistettuani kivet ei ole ongelmia esiintynyt ja kalat sekälihat savustuvat kauniisti, olipa kesä tai talvi.

        Minulla oli samaisessa savustus pömpelissä myös vanhanaikainen kylmäsavustus mahdollisuus.
        Toisessa uunin kyljessä on edelleen aukko, tosin suljettava, johon sovitettiin laudasta tehty putki joka taas oli noin 10 metriä pitkä ja johti alaviistoon mäkeen jossa sijaitsi noin metrin alempana mökkiä, tiilistä ladottu tulipesä. Lautaputki oli tulipesän päässä varustettu 1.5 metrisellä rautaputkella, ettei lauta syttyisi palamaan.
        Menetelmä toimi mutta vain kylmällä säällä, joten luovuin siitä ja hankin pienen sähkövastuksella toimivan kapineen jonka asetan uunin pohjalle ja näin valmistan kylmäsavukalaa samassa kopperossa edelleenkin ja paljon helpommalla.

        Savustusmökkini on tiivis ja lämpöeristetty, harvaseinäisessä ei kylmäsavustus onnistu, koska muodostuvan savun määrä on verrattain vähäinen.

        Toivottavasti näistä on apua kun toteutat omaa "valtakuntaasi".
        Kyllä tuo kuvien lähettäminen tuntuu välillä avaruustekniikalta, mutta monien kangertelujen jälkeen se kuitenkin onnistuu, joten älä välitä vaikka operaatiosi keittiön suhteen on vielä alkutekijöissään, laita silti kuvia siitä, jooko?


    • kokkikolmonen?

      Ihan selvästi kysyy ensin itseltään ja vastaa sitten perään. HÄPEÄISIT!

      • konokokki

        Tuskimpa kenenkään tarvitsee tällaisilla sivuilla itsensä kanssa keskustella.


      • Vanha kokki

        Eri kategoriassaa kanssasi. älä viitsi mustata legendan nimeä lainaamalla hänen nimeään.
        Voin ilmoittaa myöskin sinulle, että vaikka olenkin vanha, en silti pidä tapanani puhella itsekseen. Sellainen sopii ehkä sinulle, mutta ei minulle. Ehkä sinun tulisikin hävetä?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      185
      2045
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1533
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe