Pitsa-aterioiden aatelia

Puupää.

Täydellisen pitsan salaisuus on sen täytteissä. Tomaatti pyre, ylikypsäkinkku, kylmäsavu poro ja sinihomejuusto antavat pitsalle sen arktisen angstin, joka tekee siitä cross kitchen herkkujen ykkösen.

Paljon on myös puhuttu juomista. Ja niistä parhaat ovat cola ja sprite puolen litran pulloina. Tai jääkylmä maito kaikkina muina laatuina paitsi ei rasvattomina.

Myös salaatti on herättänyt kysymyksiä. Ja jos sellainen on niin parhaimmillaan se on pepperoneina ja perunasalaattina. Mutta missään nimessä sitä ei ole syytä ottaa ns. kotiin tuotaviin pitsoihin.

Jälkkärikysymyksessä ehkä ainoa ratkaisu on ei jälkkäriä.

15

1215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • berlusconin serkku

      Kyllähän tuohon pitää lisätä kanttarelliä.

      Ja juomaksi kirnupiimä, limpparit lihottaa.

      • Pizza sitten

        Lihottaakos pizza?


      • GoggiBoiga
        Pizza sitten kirjoitti:

        Lihottaakos pizza?

        Kaikki ruoka lihottaa jos syö liikaa.


      • kaarinamaaria

        Kaikkia limppareita saa light-versioina.

        Niissä kcal määrät vaihtelevat 0-6 kcal/dl

        Vain tyhmä juo sokerilimpparia ja valittaa lihomista.

        Siinä tapauksessa sitä voi juoda jos ei liho millään konstilla.

        Paras juoma pizzan kanssa on PepsiMax tai Rainbow light cola.


      • limpparia
        kaarinamaaria kirjoitti:

        Kaikkia limppareita saa light-versioina.

        Niissä kcal määrät vaihtelevat 0-6 kcal/dl

        Vain tyhmä juo sokerilimpparia ja valittaa lihomista.

        Siinä tapauksessa sitä voi juoda jos ei liho millään konstilla.

        Paras juoma pizzan kanssa on PepsiMax tai Rainbow light cola.

        lightinä!!!!!!!!!!!!!!!!!


    • Täydellisen pizzan salaisuus on oikein tehdyssä pizzapohjassa - leivässä - ja sen paistamisessa oikealla tavalla.

      Jos kyse olisi täytteistä, minkä vuoksi laittaisin niitä jonkun pakastelätyn päälle. Söisin ne vaikka tuohenkäppyrältä tai suoraan lautaselta.

      Pizza on leipä, jonka päälle on laitettu jotain maukasta päällistä - vähän ja harkiten - vaikka oliiviöljyä, basilikanlehtia ja muutama nokare suolaa.

      • Nuori kokki

        Kyllä se tuore ja hyvin paistettu pohja on oleellista pizzassa.

        Tällä hetkellä yksinkertainen ja vähäeleinen ruoka tuntuu taas hyvältä ja ajan hengen mukaiselta. Kalliilla ja runsailla täytteillä mässäily tuntuu jotenkin moukkamaiselta tässä laman keskellä. Savuporo ja kanttarellit ovat hienoja raaka-aineita, jotka ovat parempia muulla tavoin kuin pizzan täytteinä.

        Pizzaan yhdistettynä ne jotenkin assosioituvat äkkirikastumiseen, valkoihoiseen lihavaan ökysyömäriin ja juustonrasvasta tihkuvaan junttimaisuuteen.


      • sekasyöjä
        Nuori kokki kirjoitti:

        Kyllä se tuore ja hyvin paistettu pohja on oleellista pizzassa.

        Tällä hetkellä yksinkertainen ja vähäeleinen ruoka tuntuu taas hyvältä ja ajan hengen mukaiselta. Kalliilla ja runsailla täytteillä mässäily tuntuu jotenkin moukkamaiselta tässä laman keskellä. Savuporo ja kanttarellit ovat hienoja raaka-aineita, jotka ovat parempia muulla tavoin kuin pizzan täytteinä.

        Pizzaan yhdistettynä ne jotenkin assosioituvat äkkirikastumiseen, valkoihoiseen lihavaan ökysyömäriin ja juustonrasvasta tihkuvaan junttimaisuuteen.

        Olen kyllä tästä salaisuus-asiasta samaa mieltä, pohja on se tärkein juttu. Vaan eiköhän aloittajan junttiviestin tarkoitus ollutkin provosoida meidät hienostelevat kulinaristit vastaamaan juuri siten :)

        Pizzassa voi hyvin olla myös hienoja täytteitä. Tosin jos elää pohjoisimmassa Suomessa, poro voi olla tylsää arkea eikä hienoa, samoin kantarelli hyvien sienimaastojen läheisyydessä asuvalle. -Jaa, tarttiskin keksiä mihin upottaa loput sienet pakastimesta, jotta mahtuu taas uusia. Pizzaankaan en niitä saa kun ei ole pizzauunia.

        Eli minusta pizzassa periaatteessa voi olla vaikka savuporoa ja kantarellia. Mutta minä olenkin valkoihoinen lihava junttimainen juustorasvaa rakastava ökysyöjä. Valitettavasti en äkkirikastunut; miksi juuri sen listasi ominaisuuksista pitääkin puuttua?


      • sekasyöjä kirjoitti:

        Olen kyllä tästä salaisuus-asiasta samaa mieltä, pohja on se tärkein juttu. Vaan eiköhän aloittajan junttiviestin tarkoitus ollutkin provosoida meidät hienostelevat kulinaristit vastaamaan juuri siten :)

        Pizzassa voi hyvin olla myös hienoja täytteitä. Tosin jos elää pohjoisimmassa Suomessa, poro voi olla tylsää arkea eikä hienoa, samoin kantarelli hyvien sienimaastojen läheisyydessä asuvalle. -Jaa, tarttiskin keksiä mihin upottaa loput sienet pakastimesta, jotta mahtuu taas uusia. Pizzaankaan en niitä saa kun ei ole pizzauunia.

        Eli minusta pizzassa periaatteessa voi olla vaikka savuporoa ja kantarellia. Mutta minä olenkin valkoihoinen lihava junttimainen juustorasvaa rakastava ökysyöjä. Valitettavasti en äkkirikastunut; miksi juuri sen listasi ominaisuuksista pitääkin puuttua?

        Hyvin kommentoitu - kysehän on tässäkin tietysti makuasioista ylipäänsä. Hyvä pizzapohja vaatiikin päällensä harkiten hankittuja, hyviä päällisiä - vaikka nyt poroa ja kantarellejä. Mutta yhtä hyvin muita alkuperäisiä ja mietittyjä makuja.

        Mutta jos pizzan syvin olemus on päällisissä ja leipään käytetään pakastealtaan lättyjä, ollaan jossain kaukana halutusta. Tätä koetin sanoa omassa kommentissani, johon ilmeisesti myös yhdyit. Pizza on edelleenkin leipä ja leivässä on sen salaisuus.

        Kävisikö tänne pizzasivulle erään parhaimmista, tietämistäni pizzoista - elsassilaisen Flam-leivonnaisen - resepti; näillä sivuilla kun ei ole aikoihin näkynyt enää kuin Kotipizzan ostovinkkejä ja pakastepizzatarinoita:

        250 gr jauhoja
        20 gr hiivaa
        5 rl maitoa
        puolikas rl sokeria
        kananmuna
        rl oliiviöljyä
        200 gr Creme Fraichea
        mustapippuria
        muskottia
        shalottisipulia
        pekonia

        Tee taikina - jauhot kulhoon ja hiiva kädenlämpöiseen maitoon turpoamaan. Hivaseos tovin päästä jauhojen joukkoon, vaivataan hyvin sekaan, lisätään sokeri, suola, kananmuna ja öljy.

        Taikinaan lisätään vähitellen vähän vettä ja vaivataan siten, että taikina irtoaa kulhon reunoista hyvin. Taikinan annetaan kohota lämpöisessä paikassa pyyhkeen alla puolisen tuntia.

        Kohotuksen jälkeen taikina kaulitaan aivan ohueksi ja levitetään öljytylle uunipellille. Päälle sivellään Creme Fraiche, jauhetaan myllystä paljon mustapippuria, sirotellaan vähän muskottia ja päälle asetellaan pieniksi silputtu pekoni ja ohuen ohueksi viipaloitu sipuli.

        Paistetaan uunissa keskilämmöllä, 200 astetta, 254 minuuttia.

        Perinteisesti tämä paistetaan puu-uunissa puulevyillä, mutta ei sovi meillä näin brassailla.

        Tämä on hyvää ja yksinkertaista - kannattaa kokeilla.

        Pahoittelen, että tässä ei ole ananasta eikä aurajuustoa - ei myöskään kebablihaa. Nöitä pizzoja ovat aikojen sivu tehneet saksalaiset mamut Ranskan puolella.


      • Oletko tosissasi?
        crudo kirjoitti:

        Hyvin kommentoitu - kysehän on tässäkin tietysti makuasioista ylipäänsä. Hyvä pizzapohja vaatiikin päällensä harkiten hankittuja, hyviä päällisiä - vaikka nyt poroa ja kantarellejä. Mutta yhtä hyvin muita alkuperäisiä ja mietittyjä makuja.

        Mutta jos pizzan syvin olemus on päällisissä ja leipään käytetään pakastealtaan lättyjä, ollaan jossain kaukana halutusta. Tätä koetin sanoa omassa kommentissani, johon ilmeisesti myös yhdyit. Pizza on edelleenkin leipä ja leivässä on sen salaisuus.

        Kävisikö tänne pizzasivulle erään parhaimmista, tietämistäni pizzoista - elsassilaisen Flam-leivonnaisen - resepti; näillä sivuilla kun ei ole aikoihin näkynyt enää kuin Kotipizzan ostovinkkejä ja pakastepizzatarinoita:

        250 gr jauhoja
        20 gr hiivaa
        5 rl maitoa
        puolikas rl sokeria
        kananmuna
        rl oliiviöljyä
        200 gr Creme Fraichea
        mustapippuria
        muskottia
        shalottisipulia
        pekonia

        Tee taikina - jauhot kulhoon ja hiiva kädenlämpöiseen maitoon turpoamaan. Hivaseos tovin päästä jauhojen joukkoon, vaivataan hyvin sekaan, lisätään sokeri, suola, kananmuna ja öljy.

        Taikinaan lisätään vähitellen vähän vettä ja vaivataan siten, että taikina irtoaa kulhon reunoista hyvin. Taikinan annetaan kohota lämpöisessä paikassa pyyhkeen alla puolisen tuntia.

        Kohotuksen jälkeen taikina kaulitaan aivan ohueksi ja levitetään öljytylle uunipellille. Päälle sivellään Creme Fraiche, jauhetaan myllystä paljon mustapippuria, sirotellaan vähän muskottia ja päälle asetellaan pieniksi silputtu pekoni ja ohuen ohueksi viipaloitu sipuli.

        Paistetaan uunissa keskilämmöllä, 200 astetta, 254 minuuttia.

        Perinteisesti tämä paistetaan puu-uunissa puulevyillä, mutta ei sovi meillä näin brassailla.

        Tämä on hyvää ja yksinkertaista - kannattaa kokeilla.

        Pahoittelen, että tässä ei ole ananasta eikä aurajuustoa - ei myöskään kebablihaa. Nöitä pizzoja ovat aikojen sivu tehneet saksalaiset mamut Ranskan puolella.

        Vastaa please.


      • crudo kirjoitti:

        Hyvin kommentoitu - kysehän on tässäkin tietysti makuasioista ylipäänsä. Hyvä pizzapohja vaatiikin päällensä harkiten hankittuja, hyviä päällisiä - vaikka nyt poroa ja kantarellejä. Mutta yhtä hyvin muita alkuperäisiä ja mietittyjä makuja.

        Mutta jos pizzan syvin olemus on päällisissä ja leipään käytetään pakastealtaan lättyjä, ollaan jossain kaukana halutusta. Tätä koetin sanoa omassa kommentissani, johon ilmeisesti myös yhdyit. Pizza on edelleenkin leipä ja leivässä on sen salaisuus.

        Kävisikö tänne pizzasivulle erään parhaimmista, tietämistäni pizzoista - elsassilaisen Flam-leivonnaisen - resepti; näillä sivuilla kun ei ole aikoihin näkynyt enää kuin Kotipizzan ostovinkkejä ja pakastepizzatarinoita:

        250 gr jauhoja
        20 gr hiivaa
        5 rl maitoa
        puolikas rl sokeria
        kananmuna
        rl oliiviöljyä
        200 gr Creme Fraichea
        mustapippuria
        muskottia
        shalottisipulia
        pekonia

        Tee taikina - jauhot kulhoon ja hiiva kädenlämpöiseen maitoon turpoamaan. Hivaseos tovin päästä jauhojen joukkoon, vaivataan hyvin sekaan, lisätään sokeri, suola, kananmuna ja öljy.

        Taikinaan lisätään vähitellen vähän vettä ja vaivataan siten, että taikina irtoaa kulhon reunoista hyvin. Taikinan annetaan kohota lämpöisessä paikassa pyyhkeen alla puolisen tuntia.

        Kohotuksen jälkeen taikina kaulitaan aivan ohueksi ja levitetään öljytylle uunipellille. Päälle sivellään Creme Fraiche, jauhetaan myllystä paljon mustapippuria, sirotellaan vähän muskottia ja päälle asetellaan pieniksi silputtu pekoni ja ohuen ohueksi viipaloitu sipuli.

        Paistetaan uunissa keskilämmöllä, 200 astetta, 254 minuuttia.

        Perinteisesti tämä paistetaan puu-uunissa puulevyillä, mutta ei sovi meillä näin brassailla.

        Tämä on hyvää ja yksinkertaista - kannattaa kokeilla.

        Pahoittelen, että tässä ei ole ananasta eikä aurajuustoa - ei myöskään kebablihaa. Nöitä pizzoja ovat aikojen sivu tehneet saksalaiset mamut Ranskan puolella.

        Siis piti olla 25 minuuttia. Sormi joskus lipsuu tiukoissa mutkissa.


      • perin pohjin?

        Käsittääkseni pohjataikina hyvin tehtynä on (vähintään) puolen vuorokauden projekti. Aiheesta oli joku nettisivukin käyden kaikki vaiheet yksityiskohtaisesti läpi (hiivan herätyksestä useisiin nostatuksiin jne.), en nyt vaan valitettavasti muista, minkä niminen se oli. Heston Blumenthal käyttää vuorokauden vanhaa taikinaa osana uutta (http://www.youtube.com/watch?v=8uOng2plzZA ), joka ajanee samaa asiaa. Pointtina siis, että suoraan tehty tuore pohja ei olisi niin hyvä.

        Liekö Suomessa joku ravintola, joka tekee tuolla tavoin itse pohjansa?


      • perin pohjin? kirjoitti:

        Käsittääkseni pohjataikina hyvin tehtynä on (vähintään) puolen vuorokauden projekti. Aiheesta oli joku nettisivukin käyden kaikki vaiheet yksityiskohtaisesti läpi (hiivan herätyksestä useisiin nostatuksiin jne.), en nyt vaan valitettavasti muista, minkä niminen se oli. Heston Blumenthal käyttää vuorokauden vanhaa taikinaa osana uutta (http://www.youtube.com/watch?v=8uOng2plzZA ), joka ajanee samaa asiaa. Pointtina siis, että suoraan tehty tuore pohja ei olisi niin hyvä.

        Liekö Suomessa joku ravintola, joka tekee tuolla tavoin itse pohjansa?

        Tokkopa kukaan tekee pizzataikinan näin. Kunnollisen pizzataikinan tekoon ei toki mene puolta päivää aikaa vaan hyvää saa aikaan paljon nopeamminkin. Kuitenkaan taikinassa ei kannata fuskata yhtään.

        Tässä on eräs ohje, joka ei ole aivan ortodoksisen oikea, mutta oikein mielenkiintoinen ja kannattaa kokeilla:

        4 kuppia durumvehnäjauhoja
        15 g hiivaa
        3/4 kuppia valkoviiniä
        2 kuppia kädenlämpöistä vettä
        2 ruokalusikallista neitsytoliiviöljyä
        1 teelusikallinen suolaa
        ripaus sokeria

        Taikinan teon kannattaa opetella jotensakin sormituntumalla teoksi, koska monasti käytetyt jauhot saattavat käyttäytyä eri tavalla ja silloin sormi sanoo ajan myötä, mikä on oikein.

        Pane kuppiin kädenlämpöistä vettä loraus ja murenna sinne hiiva, sekoita ja ripottele päälle jauhoja. Anna "alkupanoksen" turvota ja panna hiiva toimintakuntoon.

        Kaada jauhot pöydälle keoksi, tee keskelle syvennys. Kaada syvennykseen hiivaseos, valkoviini, oliiviöljy, suola, sokeri ja vähän vettä. Aloita taikinan vaivaaminen ja lisää aina vähän vettä taikinaan kunnes saat aikaiseksi kauniin kiiltävän ja kimmoisan taikinan. Vaivaa riittävän kauan, ainakin kymmenisen minuuttia käsin, viitisen minuuttia, jos teet koneella.

        Jaa taikina annospaloihin, jauhota ja peitä liinalla kohoamaan lämpöiseen paikkaan noin puoleksi tunniksi.

        Kauli tai taputtele kohoamisen jälkeen pizzoiksi.

        Noissa Hestonin pizzoissa on juuri kaikki se, mitä hyvään pizzaan kuuluu: hyvä taikina, joka on pääosassa pizzassa - reunoilta kuplille kohonnut, vähän jopa kärventynyt; hyvät selkeät täytteet, jotka eivät ole sekoittuneet yhdeksi mössöksi, juusto on mozzarellaa ja pizzassa isoina, revittyinä klimppeinä, yrttejä antamassa makuaan...

        Viis siitä, minkä muotoinen pizza on kunhan leipä on hyvää ja maut selkeästi eroittuvia.


      • Alsacessa maistellut
        crudo kirjoitti:

        Hyvin kommentoitu - kysehän on tässäkin tietysti makuasioista ylipäänsä. Hyvä pizzapohja vaatiikin päällensä harkiten hankittuja, hyviä päällisiä - vaikka nyt poroa ja kantarellejä. Mutta yhtä hyvin muita alkuperäisiä ja mietittyjä makuja.

        Mutta jos pizzan syvin olemus on päällisissä ja leipään käytetään pakastealtaan lättyjä, ollaan jossain kaukana halutusta. Tätä koetin sanoa omassa kommentissani, johon ilmeisesti myös yhdyit. Pizza on edelleenkin leipä ja leivässä on sen salaisuus.

        Kävisikö tänne pizzasivulle erään parhaimmista, tietämistäni pizzoista - elsassilaisen Flam-leivonnaisen - resepti; näillä sivuilla kun ei ole aikoihin näkynyt enää kuin Kotipizzan ostovinkkejä ja pakastepizzatarinoita:

        250 gr jauhoja
        20 gr hiivaa
        5 rl maitoa
        puolikas rl sokeria
        kananmuna
        rl oliiviöljyä
        200 gr Creme Fraichea
        mustapippuria
        muskottia
        shalottisipulia
        pekonia

        Tee taikina - jauhot kulhoon ja hiiva kädenlämpöiseen maitoon turpoamaan. Hivaseos tovin päästä jauhojen joukkoon, vaivataan hyvin sekaan, lisätään sokeri, suola, kananmuna ja öljy.

        Taikinaan lisätään vähitellen vähän vettä ja vaivataan siten, että taikina irtoaa kulhon reunoista hyvin. Taikinan annetaan kohota lämpöisessä paikassa pyyhkeen alla puolisen tuntia.

        Kohotuksen jälkeen taikina kaulitaan aivan ohueksi ja levitetään öljytylle uunipellille. Päälle sivellään Creme Fraiche, jauhetaan myllystä paljon mustapippuria, sirotellaan vähän muskottia ja päälle asetellaan pieniksi silputtu pekoni ja ohuen ohueksi viipaloitu sipuli.

        Paistetaan uunissa keskilämmöllä, 200 astetta, 254 minuuttia.

        Perinteisesti tämä paistetaan puu-uunissa puulevyillä, mutta ei sovi meillä näin brassailla.

        Tämä on hyvää ja yksinkertaista - kannattaa kokeilla.

        Pahoittelen, että tässä ei ole ananasta eikä aurajuustoa - ei myöskään kebablihaa. Nöitä pizzoja ovat aikojen sivu tehneet saksalaiset mamut Ranskan puolella.

        Toi on muuten oikeasti hyvää.


    • herkuttelija---

      Unohda tuollaiset tomaattipyreet ym. Kunnon pizzaan tulee maukasta tuoretta luomutomaattia, tuoretta mozzarellaa ja tuoretta basilikaa. Hämmästyttävän hyvää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1285
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      661
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      355
      650
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe