Apua apua?
Ostin jäädytetyn lampaanpaistin 700g mutta kertokaahan miten tuo pitäisi valmistaa ilman, että siitä tulee kuivaa ja sitkeää känttyä?
lampaan(karitsan)paisti apua
5
2317
Vastaukset
- tdtdtdtdtdtdt
En muista espanjalaisen tutun antamaa reseptiä tarkkaan, mutta jotenkin näin se meni. Pakastimesta otetun paistin voi antaa sulaa huoneenlämmössä 1 vrk:n, tai jääkaapissa 2 vrk. Sen jälkeen tee marinadisekoitus, johon laita paisti marinoitumaan noin vuorokaudeksi jääkaappiin, esim. paistopussissa. Jostain syystä suomalaisissa keittokirjoissa ei neuvota tuota marinoimista, vaan neuvotaan valelemaan nesteellä vasta paistovaiheessa. Todennäköisyys on silloin suurempi, että tulee sitä kuivaa känttyä.
Siihen marinadiin kannattaa laittaa ainakin valkoviiniä, hyvää oliiviöljyä, reippaasti tuoretta minttua ja rosmariinia. Sen lisäksi tee veitsellä reikiä paistiin ja ujuta valkosipulin kynsien siivuja niihin. Jotain muitakin mausteita oli vielä, mitä en nyt muista, kannattaa katsoa keittokirjoista ja pistää tosiaan jo tähän marinoimisvaiheeseen.- Vanha kokki
Tuo karitsa maistuu enää lampaalle tuollaisen myllytyksen jälkeen.
Minä teen seuraavasti: Jäätynyt karitsanpaisti otetaan pois muovipakkauksestaan ja hierotaan oliiviöljyllä kauttaaltaan, siis jäisenä.
Sen jälkeen pintaan ripotellaan tai hierotaan hienoa merisuolaa niin paljon kuin siinä vain pysyy. Tämän jälkeen paisti kiedotaan tiukkaan elmukelmuun ja asetetaan lautaselle ja jääkaappiin sulamaan ja suolaantumaan.
Saman voi tehdä myös huoneenlämmössä, mutta paistia täytyy käännellä sulamisen aikana.
Itse en käytä muita mausteita, mutta jos haluaa, voi pintaan hieroa hieman rosmariinia ja valkosipulia sekä mahdollisesti oreganoa.
Sitten paisti ruskistetaan voissa paistinpannulla ja sen jälkeen uuniin 175 asteeseen.
Karitsa saa jäädä punertavaksi sisältä joten käytä paistolämpömittaria.
Emolammas on syytä paistaa ylikypsäksi, etenkin nuo tuontilampaat, muuten niitä ei syö Erkkikään, ellei omista raateluhampaita.
- tdtdtdtdtdtdt
Millä tahansa ohjeella teitkin, niin kerro miten kävi. Voi hyvinkin käydä niinkin kuin toinen vastaaja sanoi, että ohjeentapaisellani ei lampaan maku välttämättä pääse esiin ainakaan jos marinointi menee ns. yli ajan. Miksi sen ohjeen kuitenkin kerroin, oli että kuivaa ja varsinkaan mullan makuista siitä ei ainakaan tule. Juuri mullan/villan mausta lampaan lihaa joskus haukutaan. Itse olen käyttänyt ohjettani, koska laitan lammasta pöytään vain pääsiäisenä, jolloin rutiinia ja sitä säätötaitoa ei pääse kertymään. Silloin on ollut turvallisinta pyöräyttää paisti marinadiin. Ja ne valkosipulisiivut on ehdottomat :).
- Vanha kokki
On siinä, että karitsaksi kutsutaan ihan nuorta eläintä, joka on hyvin mieto lihan maultaan. Lammas, etenkin kotimainen saattaa joskus maistua ns. villalle ( Ihvi ) ja silloin marinointikin saattaa olla paikallaan.
Valkosipuli ja lammas niinikään kuuluvat yhteen, mutta nimenomaa karitsanlihan kyllä söisin ihan oman itsensä makuisena ja vain kevyesti maustettuna. Muttamauinitsemani suolaustapa sopii molemoiin tapauksiin, kuten myös muohin lihoihin. Koetappa vaikka itse tehdessäsi paistia seuraavan kerran.
- pulikikki1
Kiitos vastauksista!
Lähes aina kun olen saanut paistia on se ollut erittäin kuivaa.
Marinointiko vai öljyllä valelu auttaa tähän eniten?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1204019
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä413203- 2372902
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?412426- 361704
Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?241506Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411486- 141381
- 181345
- 221281