Mettäkakko-ohje?

erpo

Hei,

Lapinlomalta juuri palanneena jäin kaipaamaan paikallista herkkua nimeltään mettäkakko.

Tuo Lapin leipomon myymä herkku on ominaisuuksiltaan täydellinen. Juuri sopivan kokoinen kuksallisen kaveriksi, kevyt, hyvin säilyvä, eikä liian makea.

Joka emännällä kuulemma on oma ohjeensa, joten luulin netin olevan pullollaan ohjeita, mutta muutama vain löytyi ilman tarkkaa kuvausta teko ja paistamisprosessista.

Jaksaisiko joku näpytellä oman ohjeensa tänne? Miehenä en ole kokenut leipoja, joten toivoisin myös suuntaa-antavaa opastusta paistolämpötilasta ja ajasta.

Kiitos.

6

8555

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Mettäkakko

      1 l piimää/kermaa, 1 kg sokeria, 1/2 voita, 1850 kg vehnäjauhoja, 3 tl soodaa

      Piimä lämmitetään ja siihen lisätään sokeri annetaan sulaa, sooda sekoitetaan vehnäjauhoihin. Jauhot lisätään sulatetun voin kanssa vuoronperään.

      Ei ole kovin makeita, mutta hyviä!!!

      Taikina annetaan jääkaapissa jähmettyä vaikka seuraavaan päivään, voi myöskin saman päivän aikana leipoa jos saa olla jääkaapissa vaikka päivän. Kaulitaan 1/2 cm levy ja lasilla painetaan kakkuja, paistetaan vaalean ruskeiksi, mutta vain sen verran että ei liikaa.

      Yleensä paistolämpötila uunissa 200 astetta, kun paistellaan pieniä kakkusia/pullia/sämpylöitä. Ei ainakaan alle sen. Taitaa tulos muistuttaa pehmeää piparia?

      • erpo

        Kiitos ...

        Jääkaapissa yöpyy möhkäle, mikä on luotu ylläolevan ohjeen mukaan. Tosin puolitettuna.

        Todellakin. Pehmeä pipari kuvaa valmiille tuotteelle toivomaani olomuotoa.

        Huomenna pistän uunin 200 asteeseen ja väijyn luukun takana kaakkusten ruskettumista.

        Jännää. Saankohan nukuttua.


      • söitkö jo kaikki
        erpo kirjoitti:

        Kiitos ...

        Jääkaapissa yöpyy möhkäle, mikä on luotu ylläolevan ohjeen mukaan. Tosin puolitettuna.

        Todellakin. Pehmeä pipari kuvaa valmiille tuotteelle toivomaani olomuotoa.

        Huomenna pistän uunin 200 asteeseen ja väijyn luukun takana kaakkusten ruskettumista.

        Jännää. Saankohan nukuttua.

        Mites onnistui tuo kauliminen, tarttuiko pöytään ja kaulimeen, vai taputtelitko tasaisemmaksi jauhoisin käsin?

        Oliko sen makuista kun pitikin. Ohjeita oli muutama muukin, eri aineista. Sitten vaan kokeilemaan.


      • onnannut
        söitkö jo kaikki kirjoitti:

        Mites onnistui tuo kauliminen, tarttuiko pöytään ja kaulimeen, vai taputtelitko tasaisemmaksi jauhoisin käsin?

        Oliko sen makuista kun pitikin. Ohjeita oli muutama muukin, eri aineista. Sitten vaan kokeilemaan.

        Aamulla jääkaapista löytyi sementtiä muistuttava möhkäle, joten luovuin koko taikinan kaulitsemisesta kerralla.

        Olin jostain kokkiohjelmasta nähnyt jauhoa leviteltävän alustalle estämään kiinnitarttumista ja revin massasta sellaisen nyrkin kokoisen palasen työstettäväksi.

        Kaulin hajosi välittömästi. Tai oikeastaan kaulimen kahva meni poikki, eli siitä tuli nyt sellainen rullattava malli.

        Taikinan lämpötila oli vähän kaksipiippuinen juttu, sillä kylmänä se ei ollut kovin yhteistyöhaluinen litistymään, mutta mitä enemmän se lämpeni, niin sitä enemmän se tajusi joutuvansa uuniin ja tarrasi epätoivoissaan leivonta-alustaan.

        Hain jo pullon silikonisprayta, mutta jätin käyttämättä. Juomalasilla sitten painelin pyöreitä kakkusia puolen sentin vahvuisesta levystä.

        Ensimmäisen pellillisen jälkeen ymmärsin, että nuo pirulaiset yrittävät liittoutua uunissa taas taikinaksi ja sen saa estettyä jättämällä vähän reilumman reviirin paistosten väliin.

        Kokeilin eri paksuuksia, mutta kyllä se puolisenttä on optimi. Paistelin 200 asteessa ja aika oli yllättävän lyhyt. Noin 10 minuuttia. Väriä ei juurikaan noihin kannata ottaa, että pysyvät sisältä pehmeinä.

        Nyt olen onnellinen mettäkakkojen omistaja. Niitä tuli niin hirmuisesti, että jos ydinsodan on pakko alkaa, niin alkakoot se hetikohta, sillä meitsillä riittää energiaa. Kahvia vaan täytyy muistaa vielä hamstrata.


      • Anonyymi
        onnannut kirjoitti:

        Aamulla jääkaapista löytyi sementtiä muistuttava möhkäle, joten luovuin koko taikinan kaulitsemisesta kerralla.

        Olin jostain kokkiohjelmasta nähnyt jauhoa leviteltävän alustalle estämään kiinnitarttumista ja revin massasta sellaisen nyrkin kokoisen palasen työstettäväksi.

        Kaulin hajosi välittömästi. Tai oikeastaan kaulimen kahva meni poikki, eli siitä tuli nyt sellainen rullattava malli.

        Taikinan lämpötila oli vähän kaksipiippuinen juttu, sillä kylmänä se ei ollut kovin yhteistyöhaluinen litistymään, mutta mitä enemmän se lämpeni, niin sitä enemmän se tajusi joutuvansa uuniin ja tarrasi epätoivoissaan leivonta-alustaan.

        Hain jo pullon silikonisprayta, mutta jätin käyttämättä. Juomalasilla sitten painelin pyöreitä kakkusia puolen sentin vahvuisesta levystä.

        Ensimmäisen pellillisen jälkeen ymmärsin, että nuo pirulaiset yrittävät liittoutua uunissa taas taikinaksi ja sen saa estettyä jättämällä vähän reilumman reviirin paistosten väliin.

        Kokeilin eri paksuuksia, mutta kyllä se puolisenttä on optimi. Paistelin 200 asteessa ja aika oli yllättävän lyhyt. Noin 10 minuuttia. Väriä ei juurikaan noihin kannata ottaa, että pysyvät sisältä pehmeinä.

        Nyt olen onnellinen mettäkakkojen omistaja. Niitä tuli niin hirmuisesti, että jos ydinsodan on pakko alkaa, niin alkakoot se hetikohta, sillä meitsillä riittää energiaa. Kahvia vaan täytyy muistaa vielä hamstrata.

        Ihana oppitunti
        Kiitos


    • mmmmmmhbbb

      Jaaa a

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen rakkaus sinua kohtaan ei kuole koskaan

      Ihastunut olen moniin vuosien varrella mutta vain sinä jäit sydämeen enkä vaan osaa unohtaa. Olit silloin parasta elämäs
      Ikävä
      53
      1605
    2. Maskuliininen herrasmies

      Tekee aloitteen. 🌸
      Ikävä
      174
      1346
    3. Kiinni on siekkilän yliajaja

      Eilen illalla saatu kiinni Varsinais-Suomessa tämä henkilö.
      Mikkeli
      10
      1295
    4. Oletko valmis? Meidän tarinaan

      Rakastan sinua ❤️
      Ikävä
      76
      1264
    5. Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti "En pystynyt olemaan siellä enää"

      Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti – "En pystynyt olemaan siellä enää" Ennen sotaväki oli
      Maailman menoa
      284
      1202
    6. Näyttävin pariskunta

      Ketkä lie tällä kylällä kääntää päät?
      Suomussalmi
      16
      1126
    7. Martina Aitolehti poseeraa Ibizalla

      Ihanaa! Ibiza on ihan paras paikka lomailla hengaillen, viinistä ja iltamenoista nauttien. Säpinää riittää. Aitolehti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      96
      918
    8. Unelmoin päivästä, jolloin voimme olla yhdessä.

      Niin pieni kuin sydän onkin, sä oot siellä ja ne mun isot tunteet sua kohtaan ❤️Sydämeni sykähtää joka kerta kun sut nää
      Ikävä
      33
      913
    9. Ollaanko me tyhmiä mies?

      Miten ihmeessä me onnistuttiin saamaan tästä näin pitkällinen ja masokistinen kuvio. Miten? Jos toisesta tykkää, näinhä
      Tunteet
      56
      905
    10. Kannattaako kaikki Abrahamilaiset uskonnot jättää?

      Ja seurata jotain ihan muuta?
      Hindulaisuus
      347
      815
    Aihe