Mettäkakko-ohje?

erpo

Hei,

Lapinlomalta juuri palanneena jäin kaipaamaan paikallista herkkua nimeltään mettäkakko.

Tuo Lapin leipomon myymä herkku on ominaisuuksiltaan täydellinen. Juuri sopivan kokoinen kuksallisen kaveriksi, kevyt, hyvin säilyvä, eikä liian makea.

Joka emännällä kuulemma on oma ohjeensa, joten luulin netin olevan pullollaan ohjeita, mutta muutama vain löytyi ilman tarkkaa kuvausta teko ja paistamisprosessista.

Jaksaisiko joku näpytellä oman ohjeensa tänne? Miehenä en ole kokenut leipoja, joten toivoisin myös suuntaa-antavaa opastusta paistolämpötilasta ja ajasta.

Kiitos.

6

8724

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Mettäkakko

      1 l piimää/kermaa, 1 kg sokeria, 1/2 voita, 1850 kg vehnäjauhoja, 3 tl soodaa

      Piimä lämmitetään ja siihen lisätään sokeri annetaan sulaa, sooda sekoitetaan vehnäjauhoihin. Jauhot lisätään sulatetun voin kanssa vuoronperään.

      Ei ole kovin makeita, mutta hyviä!!!

      Taikina annetaan jääkaapissa jähmettyä vaikka seuraavaan päivään, voi myöskin saman päivän aikana leipoa jos saa olla jääkaapissa vaikka päivän. Kaulitaan 1/2 cm levy ja lasilla painetaan kakkuja, paistetaan vaalean ruskeiksi, mutta vain sen verran että ei liikaa.

      Yleensä paistolämpötila uunissa 200 astetta, kun paistellaan pieniä kakkusia/pullia/sämpylöitä. Ei ainakaan alle sen. Taitaa tulos muistuttaa pehmeää piparia?

      • erpo

        Kiitos ...

        Jääkaapissa yöpyy möhkäle, mikä on luotu ylläolevan ohjeen mukaan. Tosin puolitettuna.

        Todellakin. Pehmeä pipari kuvaa valmiille tuotteelle toivomaani olomuotoa.

        Huomenna pistän uunin 200 asteeseen ja väijyn luukun takana kaakkusten ruskettumista.

        Jännää. Saankohan nukuttua.


      • söitkö jo kaikki
        erpo kirjoitti:

        Kiitos ...

        Jääkaapissa yöpyy möhkäle, mikä on luotu ylläolevan ohjeen mukaan. Tosin puolitettuna.

        Todellakin. Pehmeä pipari kuvaa valmiille tuotteelle toivomaani olomuotoa.

        Huomenna pistän uunin 200 asteeseen ja väijyn luukun takana kaakkusten ruskettumista.

        Jännää. Saankohan nukuttua.

        Mites onnistui tuo kauliminen, tarttuiko pöytään ja kaulimeen, vai taputtelitko tasaisemmaksi jauhoisin käsin?

        Oliko sen makuista kun pitikin. Ohjeita oli muutama muukin, eri aineista. Sitten vaan kokeilemaan.


      • onnannut
        söitkö jo kaikki kirjoitti:

        Mites onnistui tuo kauliminen, tarttuiko pöytään ja kaulimeen, vai taputtelitko tasaisemmaksi jauhoisin käsin?

        Oliko sen makuista kun pitikin. Ohjeita oli muutama muukin, eri aineista. Sitten vaan kokeilemaan.

        Aamulla jääkaapista löytyi sementtiä muistuttava möhkäle, joten luovuin koko taikinan kaulitsemisesta kerralla.

        Olin jostain kokkiohjelmasta nähnyt jauhoa leviteltävän alustalle estämään kiinnitarttumista ja revin massasta sellaisen nyrkin kokoisen palasen työstettäväksi.

        Kaulin hajosi välittömästi. Tai oikeastaan kaulimen kahva meni poikki, eli siitä tuli nyt sellainen rullattava malli.

        Taikinan lämpötila oli vähän kaksipiippuinen juttu, sillä kylmänä se ei ollut kovin yhteistyöhaluinen litistymään, mutta mitä enemmän se lämpeni, niin sitä enemmän se tajusi joutuvansa uuniin ja tarrasi epätoivoissaan leivonta-alustaan.

        Hain jo pullon silikonisprayta, mutta jätin käyttämättä. Juomalasilla sitten painelin pyöreitä kakkusia puolen sentin vahvuisesta levystä.

        Ensimmäisen pellillisen jälkeen ymmärsin, että nuo pirulaiset yrittävät liittoutua uunissa taas taikinaksi ja sen saa estettyä jättämällä vähän reilumman reviirin paistosten väliin.

        Kokeilin eri paksuuksia, mutta kyllä se puolisenttä on optimi. Paistelin 200 asteessa ja aika oli yllättävän lyhyt. Noin 10 minuuttia. Väriä ei juurikaan noihin kannata ottaa, että pysyvät sisältä pehmeinä.

        Nyt olen onnellinen mettäkakkojen omistaja. Niitä tuli niin hirmuisesti, että jos ydinsodan on pakko alkaa, niin alkakoot se hetikohta, sillä meitsillä riittää energiaa. Kahvia vaan täytyy muistaa vielä hamstrata.


      • Anonyymi
        onnannut kirjoitti:

        Aamulla jääkaapista löytyi sementtiä muistuttava möhkäle, joten luovuin koko taikinan kaulitsemisesta kerralla.

        Olin jostain kokkiohjelmasta nähnyt jauhoa leviteltävän alustalle estämään kiinnitarttumista ja revin massasta sellaisen nyrkin kokoisen palasen työstettäväksi.

        Kaulin hajosi välittömästi. Tai oikeastaan kaulimen kahva meni poikki, eli siitä tuli nyt sellainen rullattava malli.

        Taikinan lämpötila oli vähän kaksipiippuinen juttu, sillä kylmänä se ei ollut kovin yhteistyöhaluinen litistymään, mutta mitä enemmän se lämpeni, niin sitä enemmän se tajusi joutuvansa uuniin ja tarrasi epätoivoissaan leivonta-alustaan.

        Hain jo pullon silikonisprayta, mutta jätin käyttämättä. Juomalasilla sitten painelin pyöreitä kakkusia puolen sentin vahvuisesta levystä.

        Ensimmäisen pellillisen jälkeen ymmärsin, että nuo pirulaiset yrittävät liittoutua uunissa taas taikinaksi ja sen saa estettyä jättämällä vähän reilumman reviirin paistosten väliin.

        Kokeilin eri paksuuksia, mutta kyllä se puolisenttä on optimi. Paistelin 200 asteessa ja aika oli yllättävän lyhyt. Noin 10 minuuttia. Väriä ei juurikaan noihin kannata ottaa, että pysyvät sisältä pehmeinä.

        Nyt olen onnellinen mettäkakkojen omistaja. Niitä tuli niin hirmuisesti, että jos ydinsodan on pakko alkaa, niin alkakoot se hetikohta, sillä meitsillä riittää energiaa. Kahvia vaan täytyy muistaa vielä hamstrata.

        Ihana oppitunti
        Kiitos


    • mmmmmmhbbb

      Jaaa a

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7076
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7043
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      106
      6143
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5394
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5228
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      60
      5173
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5088
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3447
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3370
    Aihe