Mettäkakko-ohje?

erpo

Hei,

Lapinlomalta juuri palanneena jäin kaipaamaan paikallista herkkua nimeltään mettäkakko.

Tuo Lapin leipomon myymä herkku on ominaisuuksiltaan täydellinen. Juuri sopivan kokoinen kuksallisen kaveriksi, kevyt, hyvin säilyvä, eikä liian makea.

Joka emännällä kuulemma on oma ohjeensa, joten luulin netin olevan pullollaan ohjeita, mutta muutama vain löytyi ilman tarkkaa kuvausta teko ja paistamisprosessista.

Jaksaisiko joku näpytellä oman ohjeensa tänne? Miehenä en ole kokenut leipoja, joten toivoisin myös suuntaa-antavaa opastusta paistolämpötilasta ja ajasta.

Kiitos.

6

7743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Mettäkakko

      1 l piimää/kermaa, 1 kg sokeria, 1/2 voita, 1850 kg vehnäjauhoja, 3 tl soodaa

      Piimä lämmitetään ja siihen lisätään sokeri annetaan sulaa, sooda sekoitetaan vehnäjauhoihin. Jauhot lisätään sulatetun voin kanssa vuoronperään.

      Ei ole kovin makeita, mutta hyviä!!!

      Taikina annetaan jääkaapissa jähmettyä vaikka seuraavaan päivään, voi myöskin saman päivän aikana leipoa jos saa olla jääkaapissa vaikka päivän. Kaulitaan 1/2 cm levy ja lasilla painetaan kakkuja, paistetaan vaalean ruskeiksi, mutta vain sen verran että ei liikaa.

      Yleensä paistolämpötila uunissa 200 astetta, kun paistellaan pieniä kakkusia/pullia/sämpylöitä. Ei ainakaan alle sen. Taitaa tulos muistuttaa pehmeää piparia?

      • erpo

        Kiitos ...

        Jääkaapissa yöpyy möhkäle, mikä on luotu ylläolevan ohjeen mukaan. Tosin puolitettuna.

        Todellakin. Pehmeä pipari kuvaa valmiille tuotteelle toivomaani olomuotoa.

        Huomenna pistän uunin 200 asteeseen ja väijyn luukun takana kaakkusten ruskettumista.

        Jännää. Saankohan nukuttua.


      • söitkö jo kaikki
        erpo kirjoitti:

        Kiitos ...

        Jääkaapissa yöpyy möhkäle, mikä on luotu ylläolevan ohjeen mukaan. Tosin puolitettuna.

        Todellakin. Pehmeä pipari kuvaa valmiille tuotteelle toivomaani olomuotoa.

        Huomenna pistän uunin 200 asteeseen ja väijyn luukun takana kaakkusten ruskettumista.

        Jännää. Saankohan nukuttua.

        Mites onnistui tuo kauliminen, tarttuiko pöytään ja kaulimeen, vai taputtelitko tasaisemmaksi jauhoisin käsin?

        Oliko sen makuista kun pitikin. Ohjeita oli muutama muukin, eri aineista. Sitten vaan kokeilemaan.


      • onnannut
        söitkö jo kaikki kirjoitti:

        Mites onnistui tuo kauliminen, tarttuiko pöytään ja kaulimeen, vai taputtelitko tasaisemmaksi jauhoisin käsin?

        Oliko sen makuista kun pitikin. Ohjeita oli muutama muukin, eri aineista. Sitten vaan kokeilemaan.

        Aamulla jääkaapista löytyi sementtiä muistuttava möhkäle, joten luovuin koko taikinan kaulitsemisesta kerralla.

        Olin jostain kokkiohjelmasta nähnyt jauhoa leviteltävän alustalle estämään kiinnitarttumista ja revin massasta sellaisen nyrkin kokoisen palasen työstettäväksi.

        Kaulin hajosi välittömästi. Tai oikeastaan kaulimen kahva meni poikki, eli siitä tuli nyt sellainen rullattava malli.

        Taikinan lämpötila oli vähän kaksipiippuinen juttu, sillä kylmänä se ei ollut kovin yhteistyöhaluinen litistymään, mutta mitä enemmän se lämpeni, niin sitä enemmän se tajusi joutuvansa uuniin ja tarrasi epätoivoissaan leivonta-alustaan.

        Hain jo pullon silikonisprayta, mutta jätin käyttämättä. Juomalasilla sitten painelin pyöreitä kakkusia puolen sentin vahvuisesta levystä.

        Ensimmäisen pellillisen jälkeen ymmärsin, että nuo pirulaiset yrittävät liittoutua uunissa taas taikinaksi ja sen saa estettyä jättämällä vähän reilumman reviirin paistosten väliin.

        Kokeilin eri paksuuksia, mutta kyllä se puolisenttä on optimi. Paistelin 200 asteessa ja aika oli yllättävän lyhyt. Noin 10 minuuttia. Väriä ei juurikaan noihin kannata ottaa, että pysyvät sisältä pehmeinä.

        Nyt olen onnellinen mettäkakkojen omistaja. Niitä tuli niin hirmuisesti, että jos ydinsodan on pakko alkaa, niin alkakoot se hetikohta, sillä meitsillä riittää energiaa. Kahvia vaan täytyy muistaa vielä hamstrata.


      • Anonyymi
        onnannut kirjoitti:

        Aamulla jääkaapista löytyi sementtiä muistuttava möhkäle, joten luovuin koko taikinan kaulitsemisesta kerralla.

        Olin jostain kokkiohjelmasta nähnyt jauhoa leviteltävän alustalle estämään kiinnitarttumista ja revin massasta sellaisen nyrkin kokoisen palasen työstettäväksi.

        Kaulin hajosi välittömästi. Tai oikeastaan kaulimen kahva meni poikki, eli siitä tuli nyt sellainen rullattava malli.

        Taikinan lämpötila oli vähän kaksipiippuinen juttu, sillä kylmänä se ei ollut kovin yhteistyöhaluinen litistymään, mutta mitä enemmän se lämpeni, niin sitä enemmän se tajusi joutuvansa uuniin ja tarrasi epätoivoissaan leivonta-alustaan.

        Hain jo pullon silikonisprayta, mutta jätin käyttämättä. Juomalasilla sitten painelin pyöreitä kakkusia puolen sentin vahvuisesta levystä.

        Ensimmäisen pellillisen jälkeen ymmärsin, että nuo pirulaiset yrittävät liittoutua uunissa taas taikinaksi ja sen saa estettyä jättämällä vähän reilumman reviirin paistosten väliin.

        Kokeilin eri paksuuksia, mutta kyllä se puolisenttä on optimi. Paistelin 200 asteessa ja aika oli yllättävän lyhyt. Noin 10 minuuttia. Väriä ei juurikaan noihin kannata ottaa, että pysyvät sisältä pehmeinä.

        Nyt olen onnellinen mettäkakkojen omistaja. Niitä tuli niin hirmuisesti, että jos ydinsodan on pakko alkaa, niin alkakoot se hetikohta, sillä meitsillä riittää energiaa. Kahvia vaan täytyy muistaa vielä hamstrata.

        Ihana oppitunti
        Kiitos


    • mmmmmmhbbb

      Jaaa a

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2681
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      151
      1258
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1135
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      1008
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      974
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      959
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      15
      899
    8. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      865
    9. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      855
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      40
      851
    Aihe