Luumuja

simppalo

Sain 20 kg luumuja enkä osaa tehdä niille mitään...sosetta mehua tai jotain olisko jollai pikku vinkkiä ennen kuin luumut menee pilalle ?

12

9880

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • shfhf

      ... mehuksi pienen sokerimäärän kanssa ja pakasta mehut, ja tee niistä talven mittaan kiisseliä tai juo mehuna.

      Mehun tekoon käytät tietysti mahdollisimman vähän vettä, jotta tulee tiiviimpää pakastettavaa.

      • marjat ja hedelmät

        sekoita yhteen minkä muun hedelmän tai marjan kanssa niin saat jännittävän makuelämyksen. Älä keitä, vaan soseuta ja pakasta annosrasioihin/pusseihin, ilman sokeria.


    • Mehut kellariin

      Taitavat ne luumusi olla kuitenkin kriikunoita - väliäpä hällä, koska valmistetaan kuten luumutkin.

      Näissä ihmisten neuvoissa ärsyttää aina nuo pakastussuositukset - kaikilla (kuten minullakaan) ei ole pakastinta. Parasta tulee, kun keität niistä mehumaijalla mehua ja pullotat kuumennettuihin ja huolellisesti kumikorkilla suljettuihin pulloihin ja pistät pullot kellariin tai jääkaappiin. Ovat heti käyttö- valmiita sitten talvella. Säilyvät myös erittäin hyvin. Minullakin oli jääkaapissa vielä yksi pullo vuosikertaa 2004 ja mehu oli aivan moitteetonta eikä hometta näkynyt yhtään pullonkaulalla.

      • Anonyymi

        ”Taitavat ne luumusi olla kuitenkin kriikunoita - väliäpä hällä, koska valmistetaan kuten luumutkin.”

        Kas kun et tuominnut näkemättä niitä mustikoiksi - väliäpä hällä koska neuvosi ovat huonoja.

        ”…pistät pullot kellariin…”

        Sinua ärsyttää, että neuvotaan pakastamaan ja kaikilla ei ole pakastinta, mutta oletat kuitenkin, että kaikilla on kellari 😂


    • BBB

      Pese ja kuivaa luumut. Lado luumut suht tiiviisti isoihin lasipurkkeihin. Kaada päälle kidesokeria niin paljon kuin purkkiin mahtuu. Seuraavaksi kaada päälle kirkasta viinaa (vaalea rommi sopii myös hyvin) kunnes purkki on täysi. Sulje kannet tiiviisti ja laita jääkaappiin tai kellariin valmistumaan, jouluksi on jo herkku valmis.
      Glögilikööripurkkiin voi laittaa kanelitangon tai pari antamaan jouluista makua.

    • kokkina ensikertalainen kriikunoiden kanssa

      Hei sinä, joka epäilit luumujen olevan kriikunoita....osaisitko kertoa miten tunnistan maultaan "hyvän" syötäväksi kelpaavan kriikunan?. Ostin tänään eräiltä markkinoilta useamman kilon kriikunoita ja kuvittelin laittavani kuin luumuja. Tuoreeltaan maku oli jopa huono....puolentunnin keittäminen ei juuri auttanut asiaa, eikä sokerin tolkuton lisääminen tuntunut poistavan hapanta ja karvasta makua. Tänään maistoin myös tuoreita kotimaisia luumuja, eikä näiden kahden hedelmän maussa ollut kyllä mitään yhtäläisyyksiä. Kriikunat oli pakattu pusseihin ja joukossa oli myös paljon pinnaltaan halkeilleilta....olisivatkohan alkaneet pilaantumaan aurinkoisella myyntipöydällä :( ? Onko tietoa alkavatko helposti käymään? Tuoksu ei ollut mielestäni selvästi käynyt, mutta ei missään nimessä myöskään hedelmäisen raikas......lopulta päädyin vispaamaan siivilöimääni mehusokeriseokseen mannasuurimoita...saas nähdä miltä jäähtyneenä maistuu aamulla.

    • Kriikuna51

      Tein kerran luumuista kotiviiniä valmiin viinikäymispakkauksen kanssa. Tuli hyvää ikäänkuin valkoviiniä. Makeusasteen voit itse määrätä, tein itse hyvin kuivaa.

    • Anonyymi

      Oikeastaan kysymys. Jos tekee mehumaijalla luumuista (sinikka) pitäisikö ottaa kivet pois vai kaikki Maijaan kivineenpäivineen?

      • Anonyymi

        Miksi pitäisi ottaa kivet pois? Siemenethän sisältävät muissakin marjoissa eniten ravinoaineita. Ovat vähän kuten kasvimaailman kananmunat.


    • Anonyymi

      Mielenkiintoinen keskustelu luumuista ja kriikunoista. Kuka tuntee eron?

      Saksan kielissä tehdään ero näin: Pflaumen ja Zwetschen, sen lisäksi on muitakin samaan perheeseen kuuluvia herkullisia "luumuja".

      Pflaumen = luumu on kanamunakokoinen sininen ja kivi ei aina irtoa helposti. Eräs tunnettu laadukas lajike on Bühler Pflaume. Liha on vaaleampi kuin Zwetschen =kriikuna (prunus institia), joka on pienempi, soikea, jopa oranssivärinen hedelmäliha ja helposti irtova soikea kivi. Se on kypsynä hyvin maukas ja imelä ja kantaa suuria satoja. Alkuperäiset kotikriikunat ovat vieläpä juurijalojakin ja näin helposti monistettavissa. Alalajikeita näistä on niin monta kuin on pihoja ja se on ollut keskieuropalaisen kotipuutarhaan kuuluva hedelmäpuu. Olen josku 70-luvulla yrittänyt kasvatta näitä, mutta kovien talvien aikoina paleltuivat. Kriikun aon niin arvokas hedelmä että sillä kannattais korvattaa nen surkeanmakuiset kelta- ja punaluumut ensi tilassa. Mutta puu vaatii kalkkia.

      Kriikunasta voi tehdää ihan kaikki, sen voimakkaan mielyttävän maun vuoksi, ja vaikka kuivattaakin.

      t. entinen saksalainen

    • Anonyymi

      Pakastan, miks kivi pois luumusta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      21
      6755
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      556
      2313
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      147
      1867
    4. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      85
      1271
    5. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      98
      1065
    6. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      72
      980
    7. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      90
      963
    8. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      32
      850
    9. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      843
    10. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      152
      783
    Aihe