Sain 20 kg luumuja enkä osaa tehdä niille mitään...sosetta mehua tai jotain olisko jollai pikku vinkkiä ennen kuin luumut menee pilalle ?
Luumuja
12
9624
Vastaukset
- shfhf
... mehuksi pienen sokerimäärän kanssa ja pakasta mehut, ja tee niistä talven mittaan kiisseliä tai juo mehuna.
Mehun tekoon käytät tietysti mahdollisimman vähän vettä, jotta tulee tiiviimpää pakastettavaa.- marjat ja hedelmät
sekoita yhteen minkä muun hedelmän tai marjan kanssa niin saat jännittävän makuelämyksen. Älä keitä, vaan soseuta ja pakasta annosrasioihin/pusseihin, ilman sokeria.
- Mehut kellariin
Taitavat ne luumusi olla kuitenkin kriikunoita - väliäpä hällä, koska valmistetaan kuten luumutkin.
Näissä ihmisten neuvoissa ärsyttää aina nuo pakastussuositukset - kaikilla (kuten minullakaan) ei ole pakastinta. Parasta tulee, kun keität niistä mehumaijalla mehua ja pullotat kuumennettuihin ja huolellisesti kumikorkilla suljettuihin pulloihin ja pistät pullot kellariin tai jääkaappiin. Ovat heti käyttö- valmiita sitten talvella. Säilyvät myös erittäin hyvin. Minullakin oli jääkaapissa vielä yksi pullo vuosikertaa 2004 ja mehu oli aivan moitteetonta eikä hometta näkynyt yhtään pullonkaulalla.- Anonyymi
”Taitavat ne luumusi olla kuitenkin kriikunoita - väliäpä hällä, koska valmistetaan kuten luumutkin.”
Kas kun et tuominnut näkemättä niitä mustikoiksi - väliäpä hällä koska neuvosi ovat huonoja.
”…pistät pullot kellariin…”
Sinua ärsyttää, että neuvotaan pakastamaan ja kaikilla ei ole pakastinta, mutta oletat kuitenkin, että kaikilla on kellari 😂
- BBB
Pese ja kuivaa luumut. Lado luumut suht tiiviisti isoihin lasipurkkeihin. Kaada päälle kidesokeria niin paljon kuin purkkiin mahtuu. Seuraavaksi kaada päälle kirkasta viinaa (vaalea rommi sopii myös hyvin) kunnes purkki on täysi. Sulje kannet tiiviisti ja laita jääkaappiin tai kellariin valmistumaan, jouluksi on jo herkku valmis.
Glögilikööripurkkiin voi laittaa kanelitangon tai pari antamaan jouluista makua. - kokkina ensikertalainen kriikunoiden kanssa
Hei sinä, joka epäilit luumujen olevan kriikunoita....osaisitko kertoa miten tunnistan maultaan "hyvän" syötäväksi kelpaavan kriikunan?. Ostin tänään eräiltä markkinoilta useamman kilon kriikunoita ja kuvittelin laittavani kuin luumuja. Tuoreeltaan maku oli jopa huono....puolentunnin keittäminen ei juuri auttanut asiaa, eikä sokerin tolkuton lisääminen tuntunut poistavan hapanta ja karvasta makua. Tänään maistoin myös tuoreita kotimaisia luumuja, eikä näiden kahden hedelmän maussa ollut kyllä mitään yhtäläisyyksiä. Kriikunat oli pakattu pusseihin ja joukossa oli myös paljon pinnaltaan halkeilleilta....olisivatkohan alkaneet pilaantumaan aurinkoisella myyntipöydällä :( ? Onko tietoa alkavatko helposti käymään? Tuoksu ei ollut mielestäni selvästi käynyt, mutta ei missään nimessä myöskään hedelmäisen raikas......lopulta päädyin vispaamaan siivilöimääni mehusokeriseokseen mannasuurimoita...saas nähdä miltä jäähtyneenä maistuu aamulla.
- Kriikuna51
Tein kerran luumuista kotiviiniä valmiin viinikäymispakkauksen kanssa. Tuli hyvää ikäänkuin valkoviiniä. Makeusasteen voit itse määrätä, tein itse hyvin kuivaa.
- Anonyymi
Oikeastaan kysymys. Jos tekee mehumaijalla luumuista (sinikka) pitäisikö ottaa kivet pois vai kaikki Maijaan kivineenpäivineen?
- Anonyymi
Miksi pitäisi ottaa kivet pois? Siemenethän sisältävät muissakin marjoissa eniten ravinoaineita. Ovat vähän kuten kasvimaailman kananmunat.
- Anonyymi
Mielenkiintoinen keskustelu luumuista ja kriikunoista. Kuka tuntee eron?
Saksan kielissä tehdään ero näin: Pflaumen ja Zwetschen, sen lisäksi on muitakin samaan perheeseen kuuluvia herkullisia "luumuja".
Pflaumen = luumu on kanamunakokoinen sininen ja kivi ei aina irtoa helposti. Eräs tunnettu laadukas lajike on Bühler Pflaume. Liha on vaaleampi kuin Zwetschen =kriikuna (prunus institia), joka on pienempi, soikea, jopa oranssivärinen hedelmäliha ja helposti irtova soikea kivi. Se on kypsynä hyvin maukas ja imelä ja kantaa suuria satoja. Alkuperäiset kotikriikunat ovat vieläpä juurijalojakin ja näin helposti monistettavissa. Alalajikeita näistä on niin monta kuin on pihoja ja se on ollut keskieuropalaisen kotipuutarhaan kuuluva hedelmäpuu. Olen josku 70-luvulla yrittänyt kasvatta näitä, mutta kovien talvien aikoina paleltuivat. Kriikun aon niin arvokas hedelmä että sillä kannattais korvattaa nen surkeanmakuiset kelta- ja punaluumut ensi tilassa. Mutta puu vaatii kalkkia.
Kriikunasta voi tehdää ihan kaikki, sen voimakkaan mielyttävän maun vuoksi, ja vaikka kuivattaakin.
t. entinen saksalainen - Anonyymi
Pakastan, miks kivi pois luumusta?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap172224Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi852207Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen101496- 1011417
Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663911334Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1471216Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.255920- 78899
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha173884- 63874