Lihan kääntely grillissä

Pallorilli

Usein törmää ohjeistukseen ettei pihviä saa kääntää grillauksen aikana kuin kerran.

Miksi näin?? Mitä lihalle tapahtuu jos sitä tuon tuostakin kääntelee? Ja onko tämä ohjeistus oikea kaikille lihoille...Kana? Nauta? Possu?

T: aloitteleva grillaaja

4

1343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysyä voi tietysti, miksi sitä pihviä tulisi käännellä ja hiplata alvariinsa? Kääntämisen myötä tippuu pihvin päällä olevaa nestettä hiillokselle käryämään ja tämä neste muuten pitää lihaa aina vähän kosteampana lihan päälipuolella.

      Joten kyllä se liha ehkä inan kuivempaa ahkeran kääntämisen jälkeen.

      Grillissä ei tapahdu kääntämisen myötä viilenemistä kuten jonkin verran pannussa tapahtuu, että siinä mielessä tällä ei ole merkitystä, mutta kuitenkin... miksi turhaan kääntelisit pihviäsi, rikkoisit mahdollisesti sen pintaa pihdeilläsi tai haarukalla ja aiheuttaisit käryä. Alapuolen paistotulosta ja -astetta voi tietysti ihailla nostamalla pihviä varovasti ja kurkkaamalla.

      Varsinkin naudanpihvin medium-asteen näkee lihan pintapuolen nestepisaroista kyllä kaikkein parhaiten: kun pinta alkaa hikoilla on aika kääntää. Jos framipuolelle haluaa käristysristikon käännetään pihviä tietysti 90 astetta samalla puolella ennen nestepisaroitten ilmestymistä ja kun neste ilmestyy käännös ympäri.

      Siis kolme kertaa täytyy pihviin kajota hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

      Periaatteessa ohje koske kaikkea grillattaavaa - miksi hiplaisit turhaan.

      Toinen asia on tietysti, jos grillistä alkaa nousta liekkejä ja grillattava tulee pelastaa - siirrä silloin rivakasti pihvisi syrjään. Unohda kaikki se, mitä olet nähnyt joistain amerikkalaisista tosimiesten grillausohjelmista. Pihvin poltto pinta karrella liekit loimoten saattaa näyttää miehekkäältä ja asiantuntevalta, mutta kyseessä on kyllä vain "my country, right or wrong"-uhoa. Lopputulos on karsinogeenista hiiltä - ei edes hickorynmakua.

      • Kokki maalta

        olla montaa mieltä. Esimerkiksi itse kääntelen broilerin osia usemman kerran, tuppaavat muuten palamaan tai jäämään raa'aksi. Ongelmia aiheuttavat myös paksut pihvit, sama homma tahtoo tapahtua.
        Kanan kypsentämistä voi toki nopeuttaa ottamalla luut pois, tällöin ei tarvitse kuin kerran puoleltaan ja riittävästi grillikastiketta - toki itse tehtyä sellaista, kärystä huolimatta.

        Huonoin selitys on se, että laitetaan vähemmän lämpöä niin ei pala - mutta eihän se silloin ole grillausta. Grillaamiseen kuuluu vähän savua ja rapea pinta mehukas sisältö - tai ainakin minun grillaamiin lihoihin kuuluu ja hyvin ovat maistuneet.


      • Kokki maalta kirjoitti:

        olla montaa mieltä. Esimerkiksi itse kääntelen broilerin osia usemman kerran, tuppaavat muuten palamaan tai jäämään raa'aksi. Ongelmia aiheuttavat myös paksut pihvit, sama homma tahtoo tapahtua.
        Kanan kypsentämistä voi toki nopeuttaa ottamalla luut pois, tällöin ei tarvitse kuin kerran puoleltaan ja riittävästi grillikastiketta - toki itse tehtyä sellaista, kärystä huolimatta.

        Huonoin selitys on se, että laitetaan vähemmän lämpöä niin ei pala - mutta eihän se silloin ole grillausta. Grillaamiseen kuuluu vähän savua ja rapea pinta mehukas sisältö - tai ainakin minun grillaamiin lihoihin kuuluu ja hyvin ovat maistuneet.

        Totta sinänsä - se, mitä ylempänä sanoin koskee juuri tasaista pihviä, joka on sinänsä helpoin grillattava. Kulmikkaat kananpalat, joissa on luu sisällä ovat tietysti vähän eri asia, koska tasaisen kypsymistuloksen vuoksi joutuu vähän enemmän kääntelemään lihaa eri poskille. Luut vielä vaikeuttavat tasaisen lopputuloksen syntyä

        Oikeassa olet siinä, että suorassa grillauksessa on tarkoituksena saada pintaan rapeutta kuumuudella - epäsuorassa grillauksessa taas ovat vähän eri pelisäännöt.

        Jos kyseessä on paksu pihvi ja haluat siihen kunnon paistopinnan ilman hiilikerrosta, mutta sisältä kypsän oloisen lihan, on se syytä ensin grillata kummaltakin puolelta suoralla grillauksella ja sitten siirtää syrjään lempeämmille tulille grillautumaan epäsuorasti. Tällöin pihvi ei pala, mutta saat lihan pintaan syntymään tarvittavat aromit.

        Lisään joskus - tänä kesänä lähinnä - tuossa epäsuoran grillauksen vaiheessa mukaan näitä muodikkaita savulastuja yms. kun niitä nyt on hyvin markkinoilla saatavilla. Hyviä ovat olleet.


      • Kokki maalta
        crudo kirjoitti:

        Totta sinänsä - se, mitä ylempänä sanoin koskee juuri tasaista pihviä, joka on sinänsä helpoin grillattava. Kulmikkaat kananpalat, joissa on luu sisällä ovat tietysti vähän eri asia, koska tasaisen kypsymistuloksen vuoksi joutuu vähän enemmän kääntelemään lihaa eri poskille. Luut vielä vaikeuttavat tasaisen lopputuloksen syntyä

        Oikeassa olet siinä, että suorassa grillauksessa on tarkoituksena saada pintaan rapeutta kuumuudella - epäsuorassa grillauksessa taas ovat vähän eri pelisäännöt.

        Jos kyseessä on paksu pihvi ja haluat siihen kunnon paistopinnan ilman hiilikerrosta, mutta sisältä kypsän oloisen lihan, on se syytä ensin grillata kummaltakin puolelta suoralla grillauksella ja sitten siirtää syrjään lempeämmille tulille grillautumaan epäsuorasti. Tällöin pihvi ei pala, mutta saat lihan pintaan syntymään tarvittavat aromit.

        Lisään joskus - tänä kesänä lähinnä - tuossa epäsuoran grillauksen vaiheessa mukaan näitä muodikkaita savulastuja yms. kun niitä nyt on hyvin markkinoilla saatavilla. Hyviä ovat olleet.

        oikeassa paksujen pihvien suhteen. Kunnon pinta ensin ja sitten mietoon lämpöön kypsymään. Vielä kun jaksaa hetken antaa lihan vetäytyä ennen leikkausta niin aina vaan parempi lopputulos.

        Grillaus ei ole tiedettä mutta tietyt asiat kannattaa opetella ettei turhaan pilaa hyvää lihaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      110
      2850
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2334
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1947
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1630
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1345
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      286
      1176
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      991
    Aihe