Kertokaahan nyt viisaat ja kaikkitietävät jotka tälläkin osiolla valtaa pitävät, miksi kotimaista silakkaa ei saa tuoreena juuri mistään? Miksi sitä viedään silti tonnikaupalla minkinrehuksi ja ruoaksi baltian maihin ja jopa afrikkaan? Suomalaiselle kuluttajalle sitten tarjotaan pienissä muovipakkauksissa kymmeniä kertoja huuhdeltuja mauttomia "fileitä" kiskurihintaan, norjan lohikin on nykyään halvempaa kuin suomalainen silakka. Kenen mielestä paistetut silakat ja muusi (pakko laittaa myös muikut samaan, etteivät sisäsuomalaiset saa hepulia) ei olisi herkkuarkiruokaa parhaasta päästä, vaan saatavuus onkin se ongelma, tällä menolla silakasta on tulossa herrain herkku ja taas köyhä kansa joutuu puremaan lohta, niinkuin 1800 luvulla. Vaatikaa siis kalaruoanystävät kauppiailtanne silakkaa, niin saadaan taas halpaa ja hyvää kalaruokaa pöytään.
Silakan hinta ja saatavuus
13
3071
Vastaukset
- 11+6
Meillä on kesäkoti meren äärellä, missä takavuosina on aina ollut tarjolla silakkaa sikäläisiltä kalastajilta. Nyt sitä ei saa edes kaupasta - paitsi niinä mauttomina fileinä. Perjantaina laitettiin muikkuja, joka vähän lievitti tuskaa. Mutta kunnon silakkaa kyllä kaipaan.
Minulla ei ole mitään tekemistä tämän palstan valtaapitävien joukkojen kanssa. Olen ainoastaan kalaruokien ystävä. Juuri katselin tallentamiani silakan reseptiohjeita, siellä oli erilaisia tomaattijuttuja, perinteisempiä paistetun silakan ohjeita jne. Mutta kun silakkaa ei nyt kertakaikkiaan ole, tyydyn tänään kokkkaamaan kohta (hope so) herääämässä olevalle perheelle poronkäristystä.- ......
Siinäpä tomera päivän avaus, kyllä se kaurapuuron kukistaa 5-0.
- 18+7
...... kirjoitti:
Siinäpä tomera päivän avaus, kyllä se kaurapuuron kukistaa 5-0.
Virhe väärinkäsityksestä on minun, en nyt sentään poronkäristystä aamiaiseksi laita. Perheellä on vaan tapana nukkua pitkään ja toisaalta haudutan sitä käristystä suhteellisen pitkään. Mutta luultavasti sinäkin halusit tarkoitushakuisesti ymmärtää viestini väärin. Teitä provoja riittää. Toivon sinulle kuitenkin hyvää sunnuntaipäivää ja tulevaa viikkoa. Kyllä se siitä... Perhe on jo aamiaisella ja käristys seuraa sitten myöhemmin lounaana. Joten don't worry.
Olisikohan nyt syynä melko lämpimät vedet meressä. Troolisilakkaa en sitäpaitsi halua ostaa, koskapa se on yleensä suttuista ja pehmeää - kalat joutuvat troolissa painon alle ja menevät huonoiksi.
Merenrantaihmisenä on tullut poispilatuksi silakan suhteen - jo yli yön nukkunut silakka on menettänyt teränsä ja parin päivän vanha joutaakin minkinruoaksi. Sisämaanihmiset eivät ikävä kyllä tiedä, miten hyvää silakka suoraan pyynnöstä saatuna on ja siksi sitä halveksitaan suotta,
Suosin kirvelevin sydämin muikkua, joka kiinteämpänä kalana kestää paremmin ajan rasitusta - tosin ei ikuisuuksiin sekään. Vaan on se hyvää tuo vastapyydetty silakka - jos sattuu saamaan.
Ja niihin purkkeihin - kalastajat, hoi! - on sitten syytä laittaa sitä parasta silakkaa eikä luulla, että etikkainen mausteliemi peittää kyllä kalan virheet. Ei muuten peitä, ei!- Vanha kokki
Jo asuinpaikkakuntasikin vuoksi saada silakka tuoreena, käymällä vaikkapa rymättylässä, siellä aina jonkun talon isäntä käy hakemassa muutaman ämpärillisen silakkaa verkoiltaan.
Mutta jyväskylän seudulla tilanne onkin jo aivan toinen. Eli sielläpäin syödään sellaista kalaa kuin Asterixin kalakauppiaskin tapasi myydä. Hänhän kehaisi aina, että minun kaloillani ei ole mitään tekemistä meren kanssa! Ne kalat kun taisivat jo hieman haistakin muulle kuin tuoreelle!
Voi miten mukava onkaan savustaa pyyntituoretta silakkaa kullanväriseksi herkuksi, siinä silakka hakkaa mielestäni muuten erinomaisen muikunkin. - 14+13
Kirjoitinkin tuolla silakan vähyydestä myöskin meren rannalla kesän asuneena. Noita syitä silakkasadon vähenemiseen en täydellisenä amatöörinä lähde edes arvailemaan, mutta ilmiö on päivänselvä.
Kun viittasit noihin kalan virheisiin, kuulin juuri, että tuttavapariskunta oli ostanut Helsingin silakkamarkkinoilta tuotteen/tuotteita, jotka olivat selvästi huonolaatuisia. Meidän kesäkodin paikkakunnalla järjestetään myös vastaavia sessioita, joista ostetuista tuotteista ei ole onneksi ollut huomauttamista.
Muikku on ihan mainio kala, mutta kunnon silakkaa ei korvaa mikään. Lähden näinä päivinä joksikin aikaa Espanjaan ja odotan suurella innolla paistettua merianturaa. Mieluiten voissa, koska öljy tekee kalasta jotenkin vetelän. - Teppo.moi(ei kirj)
14+13 kirjoitti:
Kirjoitinkin tuolla silakan vähyydestä myöskin meren rannalla kesän asuneena. Noita syitä silakkasadon vähenemiseen en täydellisenä amatöörinä lähde edes arvailemaan, mutta ilmiö on päivänselvä.
Kun viittasit noihin kalan virheisiin, kuulin juuri, että tuttavapariskunta oli ostanut Helsingin silakkamarkkinoilta tuotteen/tuotteita, jotka olivat selvästi huonolaatuisia. Meidän kesäkodin paikkakunnalla järjestetään myös vastaavia sessioita, joista ostetuista tuotteista ei ole onneksi ollut huomauttamista.
Muikku on ihan mainio kala, mutta kunnon silakkaa ei korvaa mikään. Lähden näinä päivinä joksikin aikaa Espanjaan ja odotan suurella innolla paistettua merianturaa. Mieluiten voissa, koska öljy tekee kalasta jotenkin vetelän.Teppo tuntee erään stadilaisen vähemmistön edustajan, jolta saattaisi irrota nuorta ja hyvälaatuista kalua hyvinkin edulliseen hintaan et sillei hei! Pistä sähköpostia jos kiinnostuit!
[email protected] - Vanha kokki
14+13 kirjoitti:
Kirjoitinkin tuolla silakan vähyydestä myöskin meren rannalla kesän asuneena. Noita syitä silakkasadon vähenemiseen en täydellisenä amatöörinä lähde edes arvailemaan, mutta ilmiö on päivänselvä.
Kun viittasit noihin kalan virheisiin, kuulin juuri, että tuttavapariskunta oli ostanut Helsingin silakkamarkkinoilta tuotteen/tuotteita, jotka olivat selvästi huonolaatuisia. Meidän kesäkodin paikkakunnalla järjestetään myös vastaavia sessioita, joista ostetuista tuotteista ei ole onneksi ollut huomauttamista.
Muikku on ihan mainio kala, mutta kunnon silakkaa ei korvaa mikään. Lähden näinä päivinä joksikin aikaa Espanjaan ja odotan suurella innolla paistettua merianturaa. Mieluiten voissa, koska öljy tekee kalasta jotenkin vetelän.Mainioita boqueroneja, eri tavoin valmistettuna. Muistuttavat paljon silakkaa ja muikkua, ovat kuitenkin lähempänä anjoviksen sukua. saatavana yleensä erittäin tuoreina kaupoissa, poiketen siinä suhteessa monista muista tarjolla olevista kalalajeista.
- noin 2kk
Vanha kokki kirjoitti:
Mainioita boqueroneja, eri tavoin valmistettuna. Muistuttavat paljon silakkaa ja muikkua, ovat kuitenkin lähempänä anjoviksen sukua. saatavana yleensä erittäin tuoreina kaupoissa, poiketen siinä suhteessa monista muista tarjolla olevista kalalajeista.
mutta verkkosilakkaa ei ole koska verkkokalastajat ovat jo niin ikääntyneet ja viettävät eläkepäiviä.
Vanha kokki kirjoitti:
Jo asuinpaikkakuntasikin vuoksi saada silakka tuoreena, käymällä vaikkapa rymättylässä, siellä aina jonkun talon isäntä käy hakemassa muutaman ämpärillisen silakkaa verkoiltaan.
Mutta jyväskylän seudulla tilanne onkin jo aivan toinen. Eli sielläpäin syödään sellaista kalaa kuin Asterixin kalakauppiaskin tapasi myydä. Hänhän kehaisi aina, että minun kaloillani ei ole mitään tekemistä meren kanssa! Ne kalat kun taisivat jo hieman haistakin muulle kuin tuoreelle!
Voi miten mukava onkaan savustaa pyyntituoretta silakkaa kullanväriseksi herkuksi, siinä silakka hakkaa mielestäni muuten erinomaisen muikunkin.Niinhän asia on - tuoretta saa kun näkee vähän vaivaa. Aikanaan pyysin itse tätä mutanttisilakkaa litkalla ja aina pysyimme kalassa. Tosin nämä litkasilakat ovat vähän isohkoja ja pienemmät parempia, mutta kun ne ovat aivan pyyntituoreita, niin ei paremmasta väliä.
En käynyt tänä vuonna Hesan silakkamarkkinoilla vaikka kaunis kutsu tulikin nauttia saalista jaalan kannella. Vähän harmittaakin, mutta viime vuodelta muistelin näkemääni heikkoa antia - sekä laatikossa etä purkissa.
Tahtoo näissä purkkisilakoissa olla melkoista epätasaisuutta ja nykyiset voimakkaat mauste - ja yrttiliemet kätkevät alleen kalanmaun aivan liian kanssa. Hyväähän se liemi on ja käyttäisi vaikka sellaisenaan, mutta kun sen kalan kuuluisi olla näytelmän sankari eikä mikään seinäruusu.
Muuten - ei sitä tuoretta savusilakkaa enää mistään saa. Kauan sitten oli Laviassa Pajun savustamo, jonka silakkaa kun puraisi ja sai suuhunsa savunmakuisen suolarakeen tuo se vieläkin kauniit muistot mieleen - ja vesitipan silmäkulmaan.- pajunsavustamo
noin 2kk kirjoitti:
mutta verkkosilakkaa ei ole koska verkkokalastajat ovat jo niin ikääntyneet ja viettävät eläkepäiviä.
Tämä kyseinen firma on vielä olemassa, joka torstai ainakin kankaanpään torilla. ja se onkin sellainen koju että ainut jono koko toripäivän. Taitaa kuitenkin pitää tammi-helmikuun lomaa mutta muuten Mirkku on kaikille paikalliselle tuttu ja laadukkaan kalan kauppias.
pajunsavustamo kirjoitti:
Tämä kyseinen firma on vielä olemassa, joka torstai ainakin kankaanpään torilla. ja se onkin sellainen koju että ainut jono koko toripäivän. Taitaa kuitenkin pitää tammi-helmikuun lomaa mutta muuten Mirkku on kaikille paikalliselle tuttu ja laadukkaan kalan kauppias.
Tosi hieno homma, jos firma on vielä pystyssä. Silloin voi sanoa, että yrityksellä löytyy perinteitä jo kylliksi tuntea alansa ja menestyä - pysyvä asiakaskunta on olemassa ja uskollinen kuten viestisi kertoo.
Mirkkua on muista, mutta tulee Ulpu mieleen - nimenä jotenkin...
- jepjepjejeo
Joo..ja nyt pitkästä aikaa ajattelin syödä kalaa..silakkaa..voi helvetti minkä hintaista oli..490gr 5.98e.. ei helvetti tuota voi syödä kuin kännis..ei rahat riitä..kännis ajattelee aivan muuta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044