Terppa kaikille!
Pitäisi saada jokseenkin tavallinen, mutta vähän kai paremmanpuoleinen, Fiskarsin kokkiveitsi teräväksi.
Puikko kuulemma olisi paras, mutta olisiko timanttikivi mitään? Jälkimmäinen vie ainetta terästä ja ensimmäinen saa kai tylsistyneen terän "palaamaan muotoonsa" ilman kuluttavaa vaikutusta.
Mitäs tällaisen tavis kotikokin kannattaisi käyttää?
Veitsi ei ole mikään jalokivi vaan joku muutaman kympin markettiveitsi.
Veitsen teroitus
27
7168
Vastaukset
- Nordick
Veitsenteroitin, se riittää oikein hyvin tavallisen kotikokin tarpeisiin.
- oikea laitalinkki
olisi tietysti hyvän hiomakiven hankinta ja teroituksen opettelu. kotikokille toki riittää kaupan teroittimetkin, tosin ei ole paljon järkeä laittaa rahaa kiinni johonkin sähkövipstaakiin joka tod. näk. hajoaa ajan kanssa kun samalla rahalla voisit ostaa kiven.
Sillä puikolla ei tee hevon kukkuakaan jos sitä terää ei pidä terävänä ja eipä oikeastaan satunnainen kotikokki muutenkaan. Se puikkohan tosiaan ei teroita veistä, vaan oikoo leikkaavan terän yhdensuuntaiseksi. Itelläni se on puikko kerännyt pölyä kaapissa jo puolen tusinaa vuotta, mitä nyt joskus olen selkääni sillä raapinut :D.- Vanha kokki
Mielipiteestä. Tavallisen kotikokin teroitusvälineeksi sopii erinomaisesti tuo sähkökäyttöinen vipstaaki.
Sen etuina on mm. se että teroituskulma on aina oikea, joten tulos on aina optimaalinen.
Tavallinen carborudum kivi maksaa lähes saman kuin jokin noista tavallisista sähkökapineista.
Jos taas hankkii oikean öljykiven, siitä saakin pulittaa sievoisen summan ja sitten on vielä tuo teroituskulman hallinta!
Puikkoa käytän päivittäin, en tosin selän raaputtamiseen vaan aina kun otan veitsen käteeni, otan samalla puikon toiseen "handuun" ja sipaisen sillä veistä muutaman vedon ennen työhön ryhtymistä. Viimeksi pari tuntiasitten, kun graavasin kalaa.
Tuon puikon tarkoitus on lähinnä poistaa kierre terän suusta, ei sillä voi veistä teroittaa.
Varsinainen veitsen teroitus onkin sitten lähes taidetta eikä siihen pidä milloinkaan käyttää ainakaan smirgeliä. Mutta silloin mennäänkin jo ammattilaistasolle ja siitähän ei nyt ole kyse.
Hanki vain sähköinen kapine, se toimii kotikokilla oikein hyvin! - nimimerkki2
Vanha kokki kirjoitti:
Mielipiteestä. Tavallisen kotikokin teroitusvälineeksi sopii erinomaisesti tuo sähkökäyttöinen vipstaaki.
Sen etuina on mm. se että teroituskulma on aina oikea, joten tulos on aina optimaalinen.
Tavallinen carborudum kivi maksaa lähes saman kuin jokin noista tavallisista sähkökapineista.
Jos taas hankkii oikean öljykiven, siitä saakin pulittaa sievoisen summan ja sitten on vielä tuo teroituskulman hallinta!
Puikkoa käytän päivittäin, en tosin selän raaputtamiseen vaan aina kun otan veitsen käteeni, otan samalla puikon toiseen "handuun" ja sipaisen sillä veistä muutaman vedon ennen työhön ryhtymistä. Viimeksi pari tuntiasitten, kun graavasin kalaa.
Tuon puikon tarkoitus on lähinnä poistaa kierre terän suusta, ei sillä voi veistä teroittaa.
Varsinainen veitsen teroitus onkin sitten lähes taidetta eikä siihen pidä milloinkaan käyttää ainakaan smirgeliä. Mutta silloin mennäänkin jo ammattilaistasolle ja siitähän ei nyt ole kyse.
Hanki vain sähköinen kapine, se toimii kotikokilla oikein hyvin!Ihan hyviä kommenteja tullut. Kiitos niistä!
Ostin biltemasta joskus sellaisen ohuen pienen timanttikiven:
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=192162.htm&tuote=192162&ryhmaid=148
Tuolla kyllä saa vähäksi aikaa mun markettiveitsen ihan sairaan teräväksi jos pystyy pitämään hiontakulman vakiona. Tuppaa herkästi tulemaan kuperaa pintaa terään kun kulma muuttuu käsin liikuteltaessa...
Onkos noista sähköterottimista joku parempi kuin toinen? Mikä siis olisi hyvä? - oikea laitalinkki
Vanha kokki kirjoitti:
Mielipiteestä. Tavallisen kotikokin teroitusvälineeksi sopii erinomaisesti tuo sähkökäyttöinen vipstaaki.
Sen etuina on mm. se että teroituskulma on aina oikea, joten tulos on aina optimaalinen.
Tavallinen carborudum kivi maksaa lähes saman kuin jokin noista tavallisista sähkökapineista.
Jos taas hankkii oikean öljykiven, siitä saakin pulittaa sievoisen summan ja sitten on vielä tuo teroituskulman hallinta!
Puikkoa käytän päivittäin, en tosin selän raaputtamiseen vaan aina kun otan veitsen käteeni, otan samalla puikon toiseen "handuun" ja sipaisen sillä veistä muutaman vedon ennen työhön ryhtymistä. Viimeksi pari tuntiasitten, kun graavasin kalaa.
Tuon puikon tarkoitus on lähinnä poistaa kierre terän suusta, ei sillä voi veistä teroittaa.
Varsinainen veitsen teroitus onkin sitten lähes taidetta eikä siihen pidä milloinkaan käyttää ainakaan smirgeliä. Mutta silloin mennäänkin jo ammattilaistasolle ja siitähän ei nyt ole kyse.
Hanki vain sähköinen kapine, se toimii kotikokilla oikein hyvin!Säähän sanoit kutakuinkin samat asiat kuin minäkin, eli et niin eri mieltä kuitenkaan. Puikkoa käytät varmasti muuhunkin kuin selän rapsuttamiseen, mutta sinähän olet kai nimimerkkisi mukaisesti vanha KOKKI, eli tottunut kyseisen vipstaakin käyttöön. Eikä se teroitus niin "taidetta" ole, kun minäkin sen osaan. Tietysti jos on niin sanotusti se peukalo hieman keskemmällä kämmentä niin sitten voi kannattaa jättää väliin. Ja kyllä se teroistus halvemmallakin kivellä onnistuu.
- Vanha kokki
oikea laitalinkki kirjoitti:
Säähän sanoit kutakuinkin samat asiat kuin minäkin, eli et niin eri mieltä kuitenkaan. Puikkoa käytät varmasti muuhunkin kuin selän rapsuttamiseen, mutta sinähän olet kai nimimerkkisi mukaisesti vanha KOKKI, eli tottunut kyseisen vipstaakin käyttöön. Eikä se teroitus niin "taidetta" ole, kun minäkin sen osaan. Tietysti jos on niin sanotusti se peukalo hieman keskemmällä kämmentä niin sitten voi kannattaa jättää väliin. Ja kyllä se teroistus halvemmallakin kivellä onnistuu.
Tarkoitukseni ei ollut suinkaan arvostella osaamistasi, mutta uskon kuitenkin meidän puhuvan eri asioista kun tarkoitan terävää veistä. Jos voit irvistelemättä ajaa partasi teroittamallasi veitsellä, tarkoitamme samaa asiaa.
Tavallisen kotikokin ei tarvitse pitää veistään läheskään tuossa terässä, eivätkä nuo standarditerät edes sitä kestäisi.
Edelleenkin olen kuitenkin sitä mieltä, että helppoutensa ja nopeutensa vuoksi tuo sähköinen terotin on kotikokeille mitä sopivin laite. En osaa kylläkään sanoa mikä niistä olisi paras, en tiedä edes hintatasoa.
Mutta hyvä oljykivi maksaa taatusti enemmän. Tavallinen hiomakivi on liian karkea, että sillä saisi kunnollista jälkeä aikaan. Toisaalta kotikokin vaatimuksiin sekin riittää, että tomaatti viipaloituu kauniisti, eikä terä litistä sitä ennen viillon syntyä.
Näin minä asian näen. - löytyi
Vanha kokki kirjoitti:
Tarkoitukseni ei ollut suinkaan arvostella osaamistasi, mutta uskon kuitenkin meidän puhuvan eri asioista kun tarkoitan terävää veistä. Jos voit irvistelemättä ajaa partasi teroittamallasi veitsellä, tarkoitamme samaa asiaa.
Tavallisen kotikokin ei tarvitse pitää veistään läheskään tuossa terässä, eivätkä nuo standarditerät edes sitä kestäisi.
Edelleenkin olen kuitenkin sitä mieltä, että helppoutensa ja nopeutensa vuoksi tuo sähköinen terotin on kotikokeille mitä sopivin laite. En osaa kylläkään sanoa mikä niistä olisi paras, en tiedä edes hintatasoa.
Mutta hyvä oljykivi maksaa taatusti enemmän. Tavallinen hiomakivi on liian karkea, että sillä saisi kunnollista jälkeä aikaan. Toisaalta kotikokin vaatimuksiin sekin riittää, että tomaatti viipaloituu kauniisti, eikä terä litistä sitä ennen viillon syntyä.
Näin minä asian näen.Tulipas ostettua reilunkokoinen japanilainen vesikivi (karkeus #1000) teroitusohjaimineen, kun oli siedettävään hintaan tyrkyllä http://www.hartsofstur.com/acatalog/Chroma_Whetstone_Sale.html
Onkohan vesi- ja öljykivillä iso ero lopputuloksessa?
Saakohan tuolla kivellä euroveitsiä teräviksi? Ohjaimilla terään pitäisi tulla 10-15 asteen kulma. Mistä löytyisi hyvä opastus kiven käyttöön? - Vanha kokki
löytyi kirjoitti:
Tulipas ostettua reilunkokoinen japanilainen vesikivi (karkeus #1000) teroitusohjaimineen, kun oli siedettävään hintaan tyrkyllä http://www.hartsofstur.com/acatalog/Chroma_Whetstone_Sale.html
Onkohan vesi- ja öljykivillä iso ero lopputuloksessa?
Saakohan tuolla kivellä euroveitsiä teräviksi? Ohjaimilla terään pitäisi tulla 10-15 asteen kulma. Mistä löytyisi hyvä opastus kiven käyttöön?Voi kun olis viulu!
Sai sitten sen viulun.
Sen jälkeen alkoi huokailu, voi kun osais soittaa!
Vesihiomakivi riittää mainiosti kotitarvekokillejakäytön oppii kokeilemalla, onnea liippaamiselle! - Gourmet Veitsi
Vanha kokki kirjoitti:
Tarkoitukseni ei ollut suinkaan arvostella osaamistasi, mutta uskon kuitenkin meidän puhuvan eri asioista kun tarkoitan terävää veistä. Jos voit irvistelemättä ajaa partasi teroittamallasi veitsellä, tarkoitamme samaa asiaa.
Tavallisen kotikokin ei tarvitse pitää veistään läheskään tuossa terässä, eivätkä nuo standarditerät edes sitä kestäisi.
Edelleenkin olen kuitenkin sitä mieltä, että helppoutensa ja nopeutensa vuoksi tuo sähköinen terotin on kotikokeille mitä sopivin laite. En osaa kylläkään sanoa mikä niistä olisi paras, en tiedä edes hintatasoa.
Mutta hyvä oljykivi maksaa taatusti enemmän. Tavallinen hiomakivi on liian karkea, että sillä saisi kunnollista jälkeä aikaan. Toisaalta kotikokin vaatimuksiin sekin riittää, että tomaatti viipaloituu kauniisti, eikä terä litistä sitä ennen viillon syntyä.
Näin minä asian näen.Itse olen ammattikokki ja teroitukseen käytän vain ja ainoastaan hiomakiveä (viikatekiveä) ja puikko on mukana vain show-mielessä. Jos joudun esiintymään asiakkaan edessä, puikolla operoin vain ja ainoastaan veitsen hamarapuolta - siis pelkkä kuriositeettiväline minulle...
- käytössä
Osta keraaminen! Sitä ei tarvii teroittaa.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28959~r.34774240
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29122~r.34774240
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.30648~r.34774240
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.31803~r.34774240
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28781~r.34774240
Chic Chefs Horizontal Ceramic Knife Price: $7.79
Noi musta teräiset on tyylikkäitä ja kaikista kovimpia koska lämpökäsitelty kahteen kertaan.- Anonyymi
Heh
- Esko
Luin näitä Googlen antamia ketjuja läpi tässä aiemmin ja kävin ostamassa kaksipuoleisen hiomakiven 4.50e ja teroituspuikon 5.49e ja tulee ainakin ensituntumalta ihan riittävän terävää. Huomattavasti terävämpää kuin 15euron "normaalilla" veitsenteroittimella (vaikka tämänkin kanssa käyttäisi puikkoa).
Biltemasta näkyy lähtevän teroituspuikko 5.49e ja kaksipuolinen työkalukovasin 2.99e eli reilusti alle kympillä selviää ja sen verran terävä tulee, että pystyy hackmannin halpisveitsellä ajelemaan säärikarvat pois. Motonetistä sais 1.90e 2.00e mutta näkyy saldot näyttävän nollaa.
Ensin kivellä teroitus 15-30 asteen kulmassa puolittain(terästä teroittuu n. 1-2mm) johtuen terän kovuudesta (eli käytännössä hinnasta, halvempi veitsi, isompi kulma). Mitä pienempi kulma sen terävämpi tulee mutta myös pysyy huonommin terässä. Tämän jälkeen hieman isommassa kulmassa (ehkä 10 astetta isompi) puikolla viistäen molempia puolia muutamia kertoja. Puikkoa kannattaa käyttää ennen jokaista käyttöä jos tahtoo aina leikata terävällä veitsellä. - Tylsä Mora
Olen lukenut eri teroitusohjeita ja epäselväksi on jäänyt että mitä tarkoitetaan kierteellä teroituksen yhteydessä?
- Anonyymi
Heh
- ammattina terät
Luin koko tämän ketjun, välillä kyllä huvitti, varsinkin sen vanhan kokin pupun syöttö asiasta. Sitä puikkoa käytetään nimenomaan kierteen poistoon. Sillä ei ole koskaan mitään veistä varsinaisesti teroitettu, mutta terävän terän kierteen sillä saa poistettua.
Vesihiomakivillä saa taas hyvän terän siihen parranajo kuntoon. Tosin siihen perehtyminen vaatii aivan muuta kuin kokin ammatin.
Osa ammattikokeista osaa pitää veitsensä terässä, mutta mikään itsestään selvyys se ei toki ole. Ne sähkökäyttöset kauhistuksen on parempi kuin ei mitään, mutta hyvää veistä en sellasella viitsisi pilata. Eikä siinäkään teräkulma pysy samana iän kaiken, koska myös ne pyörivät terotinkivet kuluvat, kun niitä aikansa terästä vasten pyörittää. Raaka vehje se on jokatapuksessa, koska siinä kiven karkeus olisi sopiva lähinnä kirveelle, ei niinkään kokkiveitselle.
Timanttiteroitin jos on kaksipuoleinen, jossa toinen puoli on hienompi, on kyllä mainio vehje joka kodin teroittimeksi. Sitä oppii jokainen käyttämään ainakin suurinpiirtein.
Se kierre syntyy kuin terän hioo tarpeeksi teräväksi (ohueksi) silloin terä taittuu hiukan kärkensä yli, siltä puolelta mistä on viimeksi terää liipattu. Sen saa juurikin sillä puikolla pois.Huvittavia nämä puppu-ukkojen kommentit 😆
”Sitä puikkoa käytetään nimenomaan kierteen poistoon. Sillä ei ole koskaan mitään veistä varsinaisesti teroitettu, mutta terävän terän kierteen sillä saa poistettua.”
Puikkoa käytetään pääasiassa terän oikaisuun länsimaisille pehmeästä teräksestä tehdyille veitsille, joiden tylsymismekanismi on terän muodonmuutokset eikä lohkeilu kuten kovilla japanilaisilla veitsillä.
Niin ja se teroitusjämä on jäyste engl. burr, ei kierre. Hyvin teroitetussa terässä ei tietenkään mitään jäystettä ole vaan asiansa osaava teroittaja on poistanut sen jäysteen ennen kuin veistä aletaan käyttämään.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jäyste
”Ne sähkökäyttöset kauhistuksen on parempi kuin ei mitään, mutta hyvää veistä en sellasella viitsisi pilata.”
Samaa mieltä. Sähkökäyttöiset teroittimet sopivat halpoihin veitsiin, joussa ei niin väliä vaikka teroitin ottaa reilusti liikaa jokaisella teroituskerralla ja naarmuttaa veitsen kyljet. Jos käytössä on kalliimpia veitsiä niin hiomakivellä teroittaminen on ainoa järkevä vaihtoehto. Veitset kestää pitkään kun teroituskerralla irtoava metallin määrä on maltillinen ja hienommatkaan veitsen kyljet ei naarmuunnu. Ohentaminen ei onnistu sähköteroittimella eikä myöskään yksipuoleisesti teroitettujen (japanilaisten traditionaalisten) veitsien teroittaminen.Grillaava_rouva kirjoitti:
Huvittavia nämä puppu-ukkojen kommentit 😆
”Sitä puikkoa käytetään nimenomaan kierteen poistoon. Sillä ei ole koskaan mitään veistä varsinaisesti teroitettu, mutta terävän terän kierteen sillä saa poistettua.”
Puikkoa käytetään pääasiassa terän oikaisuun länsimaisille pehmeästä teräksestä tehdyille veitsille, joiden tylsymismekanismi on terän muodonmuutokset eikä lohkeilu kuten kovilla japanilaisilla veitsillä.
Niin ja se teroitusjämä on jäyste engl. burr, ei kierre. Hyvin teroitetussa terässä ei tietenkään mitään jäystettä ole vaan asiansa osaava teroittaja on poistanut sen jäysteen ennen kuin veistä aletaan käyttämään.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jäyste
”Ne sähkökäyttöset kauhistuksen on parempi kuin ei mitään, mutta hyvää veistä en sellasella viitsisi pilata.”
Samaa mieltä. Sähkökäyttöiset teroittimet sopivat halpoihin veitsiin, joussa ei niin väliä vaikka teroitin ottaa reilusti liikaa jokaisella teroituskerralla ja naarmuttaa veitsen kyljet. Jos käytössä on kalliimpia veitsiä niin hiomakivellä teroittaminen on ainoa järkevä vaihtoehto. Veitset kestää pitkään kun teroituskerralla irtoava metallin määrä on maltillinen ja hienommatkaan veitsen kyljet ei naarmuunnu. Ohentaminen ei onnistu sähköteroittimella eikä myöskään yksipuoleisesti teroitettujen (japanilaisten traditionaalisten) veitsien teroittaminen.Unohtui se teroitinsuositus. Fiskarsin veitsille riittää Fiskarsin läpivedettävä Roll-Sharp teroitin. Ei niitä saa sen terävämmäksi vaikka käyttäisi kuinka hienoa hiomakiveä. Sitten jos käytössä on vähän parempia veitsiä ja ennen kaikkea teräslaatuja, jotka ottaa terävän terän niin #1000 karkeuden vesihiomakivellä on hyvä aloittaa ja sillä kotikokki pärjää jo pitkälle.
Hyvä kauppa on Hiomakivi.fi ja suositeltava kivi Shapton Kuromaku #1000. Säilytyskotelo toimii samalla kiven jalustana joten 46€ investoinnilla saa jo erittäin terävää ja kestää useita vuosia kotikäytössä.
- fis kars
hifistelyt erikseen. kotikokin fiskars -veitsi teroittuu fiskarssin omalla teroituslaitteella hyvin ja halvalla.
- kokeillut kaikkia
Noilla laitteilla ei tee mitään, ainut vempain jolla saa terät kuntoon on Work Sharp teroitin, sillä saa veitset puukot ja kirveetkin teräväksi, maksaa noin sata euroa.
- näinkinvoitehdä
Helpoin ja halvin (ilmainen) on ottaa käteen tavallinen kahvimuki ja kääntää se ylösalaisin. Pohjassa näkyy rinkula karkeaa keramiikkaa, jossa ei ole lasitetta pinnassa. Hio veitsen terää sitä vastaan noin 20 asteen kulmassa (eli loivasti) pitkin vedoin tyvestä kärkeen päin pitkin vedoin muutaman kerran - sen pitäisi auttaa tylsän veitsen kanssa.
Noin toisin - leipäveitsi on oikeastaan keittiön paras yleisveitsi - käytä sitä, jos haluat terävää leikkausta. Tosin särmikkäät ja aaltoilevat terät eivät sovellu kotikonstein teroitettaviksi.- Anonyymi
Heh
- Anonyymi
Hiilitetäksrllä ei tee mitään erätura
- Anonyymi
Jokainen veitsityyppi tarvitsee hieman erilaiset välineet: https://minasydankoti.fi/eri-veitsityyppien-teroitusvaatimukset/
En jaksanut lukea juttua edes loppuun mutta otsikkotasalla jo ihan paskaa. Veitsityypit eivät tarvitse erilaista teroitusta vaan teräslaadut. Jos teräs on hyvänlaatuista ja ottaa terävän terän niin sitten vesihiomakivet hyvin hienoon karkeusasteeseen saakka vietynä ovat oikea valinta. Jos taas veitsien teräs on huonolaatuista lokinpaskaa niin niihin riittää ihan vaan läpivedettävä teroitin ja sähköteroitin.
Toki on niin, että yksipuoleisesti teroitetut (yleensä japanilaiset single bevel veitset) terät vaativat oman teroitustyylin, mutta niissä teroitus tehdään vesihiomakivillä eikä sähköteroittimilla tai läpivedettävillä teroittimilla
- Anonyymi
Timanttikivi voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat teroittaa veitsesi nopeasti ja tehokkaasti. Se vie terästä hieman enemmän kuin puikko, mutta samalla se antaa terävän lopputuloksen. Puikko taas on hellävaraisempi vaihtoehto ja soveltuu hyvin terän ylläpitoon.
"Se vie terästä hieman enemmän kuin puikko"
Puikko ei ole terotusväline vaan terän palautukseen. On typerää verrata kiveä (timantti, synteettinen tai natural) ja puikkoa toisiinsa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1213040Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen342443Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092071- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711388Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2611133- 621067
- 711054