Mistä iso uunivuoka???

uunivuoka

Siis tosi iso, sellainen, joka just mahtuu tavalliseen uuniin...

16

6986

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Sieltä löytyy erinomaisia punasavesta tehtyjä lasitettuja vuokia, kannellisia tai ilman, eivätkä maksa paljon.
      Ota uunisi mitat mukaan ja valitse sopiva.
      Voit myös teettääjollain metallipajalla teräksestä juuri itsellesi sopivan,mutta veikkaan sen maksavan omaisuuden, sillä suomalainen työ ei oleniitä halvimpia, se laatu näetsen, sanovat ainakin tekijät!

      • Tiedän astiat - ovat aivan erinomaisia. Olen ostanut niitä kolme kappaletta Italiasta, mutta espanjalaiset ovat ihan samoja.

        Olen nähnyt niitä käytettävän myös hellalla ja olen jopa itsekin koetellut muutakin kuin uunikäyttöä. Olen kuitenkin melko epätietoinen siitä kuinka ne kestävät hellan suoraa kuumuutta. Telkkarissa - ja käytännössäkin - olen nähnyt kuinka niitä käytetään avoimen tulen yllä, joten kyllä se tietysti siihen juuri on tarkoitettu.

        Mutta mahdatko - tai joku muukin - tietää, miten kovaa kuumuutta ne kestävät - siis lähinnä hellan päällä ikäänkuin paistoastiana? Pelästyin ensi käytöllä vähän kun astia alkoi savuamaan, mutta savun hälvetessä sillä pystyi paistamaan lihat, kasvikset yms. oikein hyvin. Ymmärrän kyllä, että se toimii parhaiten, jos siinä on nestettä riittävästi, joka jäähdyttää pintaa. Ensi käyttöä varten se tulee tietysti liottaa hyvin.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Tiedän astiat - ovat aivan erinomaisia. Olen ostanut niitä kolme kappaletta Italiasta, mutta espanjalaiset ovat ihan samoja.

        Olen nähnyt niitä käytettävän myös hellalla ja olen jopa itsekin koetellut muutakin kuin uunikäyttöä. Olen kuitenkin melko epätietoinen siitä kuinka ne kestävät hellan suoraa kuumuutta. Telkkarissa - ja käytännössäkin - olen nähnyt kuinka niitä käytetään avoimen tulen yllä, joten kyllä se tietysti siihen juuri on tarkoitettu.

        Mutta mahdatko - tai joku muukin - tietää, miten kovaa kuumuutta ne kestävät - siis lähinnä hellan päällä ikäänkuin paistoastiana? Pelästyin ensi käytöllä vähän kun astia alkoi savuamaan, mutta savun hälvetessä sillä pystyi paistamaan lihat, kasvikset yms. oikein hyvin. Ymmärrän kyllä, että se toimii parhaiten, jos siinä on nestettä riittävästi, joka jäähdyttää pintaa. Ensi käyttöä varten se tulee tietysti liottaa hyvin.

        Päällä, mutta tavallisen puuhellan, eli lieden kuumuuden nuo saviastiat kestävät aivan mainiosti.


    • GN

      Eli GN-vuoka, tarkoitettu laitoskeittiökäyttöön.
      Näitä saa esim metro-tukuista. Suosittelen kahta pienempää, ei yhtä isoa,
      on käytännölisempää .

      tukkuun mars tai lähimpään laitoskeittiöön utsimaan mistä semoisen voi hankkia.
      Joku siellä osaa neuvoa !!!

      • Vanha kokki

        Tavalliseen uuniin ja 1/2 on jo taas turhan pieni. Muuten ehdotuksesi on ihan OK sillä kaikkiin gn-astioihin löytyy myös kannet!
        Jos viitsit niin laita noiden astioiden mitat, niin kysyjä saa itse selvyyden sopivatko vaiko eivät.


      • Vanha kokki
        Vanha kokki kirjoitti:

        Tavalliseen uuniin ja 1/2 on jo taas turhan pieni. Muuten ehdotuksesi on ihan OK sillä kaikkiin gn-astioihin löytyy myös kannet!
        Jos viitsit niin laita noiden astioiden mitat, niin kysyjä saa itse selvyyden sopivatko vaiko eivät.

        GN eli gastronormitetut astiat ovat mitoitettu kuten paperiarkit. 1/1 on se suurin 2 kpl 1/2 astiaa on yhtä kuin 1/1, 3kpl 1/3 un sama kuin 1/1 jne. Astioita on eri vetoisia myös korkeutensa suhteen.
        Samoin GN astioita saa myös elintarvikemuovisena, sekä valkoisina että kirkkaina.
        Myyjinä toimivat hyvinvarustetut kokkipuodit, sekä lähes kaikki noutotukut.

        Crudolle vielä, nämä savikipponi joista mainitsin, eivät tarvitse esilioitusta, sillä niiden sisäpuooli on lasitettu, eivätkä siis edes ime nestettä. Ilmeisesti tarkoitat römertopfin tapaista lasittamatonta saviastiaa joka pitääkin käsitellä vedellä imeyttäen ennen käyttöönottoa.


      • Vanha kokki kirjoitti:

        GN eli gastronormitetut astiat ovat mitoitettu kuten paperiarkit. 1/1 on se suurin 2 kpl 1/2 astiaa on yhtä kuin 1/1, 3kpl 1/3 un sama kuin 1/1 jne. Astioita on eri vetoisia myös korkeutensa suhteen.
        Samoin GN astioita saa myös elintarvikemuovisena, sekä valkoisina että kirkkaina.
        Myyjinä toimivat hyvinvarustetut kokkipuodit, sekä lähes kaikki noutotukut.

        Crudolle vielä, nämä savikipponi joista mainitsin, eivät tarvitse esilioitusta, sillä niiden sisäpuooli on lasitettu, eivätkä siis edes ime nestettä. Ilmeisesti tarkoitat römertopfin tapaista lasittamatonta saviastiaa joka pitääkin käsitellä vedellä imeyttäen ennen käyttöönottoa.

        Joo, tarkoitin juuri näitä lasitettuja enkä römertopfjeja. Römertopf täytyy liottaa, jotta savi imisi vettä ja tulisi se höyryefekti pataan - ja jotta se ei särkyisi kuumuudessa; haihtuva höyry viilentää pintaa.

        Mutta luin jostain, että nämäkin tulisi liottaa hyvin ennen käyttöönottoa, mutta siis vai kerran. Lähinnä kai sen takia, että punasavessa olevat aineet ja mineraalit liukenisivat pois. Lasitehan siinä on päällä, joten sinänsä en oikein ymmärrä syytä.

        Aluksi oletin tuon "savuamisen" olleen vesihöyryä, joka syntyi liotuksen aiheuttamasta kosteudesta savessa astian kuumetessa - vaikka siis lasite päällä - mutta kyllä se jotain aivan selvää kitkua oli eikä vesihöyryä. Alensin lampöä ja kitku lakkasi. Savu tuli astian pohjasta, missä ei ole lasitetta.

        Minulla on ollut vanhin kasari jo viisi-kuusi vuotta ja aika ahkerassa käytössä. Lasite on nyt vähän krakeloitunut, mutta uskon sen kuuluvan asiaan kun se kuitenkin on pinnaltaan aivan ehjä.

        Näitä näin muuten myynnissä viime vuonna Hesan Viini, hyvä elämä ja mitä lienee-messuilla. Samoilla, jotka juuri olivat. Eivätkä - ihme ja kumma - olleet mitenkään pahan kalliita vaikka olivat tänne asti rahdatut. Joten täytynee niitä olla jossain Suomessakin myynnissä.

        Onhan niissä sellaista isoäidin henkeä kun pöytään kantaa.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Joo, tarkoitin juuri näitä lasitettuja enkä römertopfjeja. Römertopf täytyy liottaa, jotta savi imisi vettä ja tulisi se höyryefekti pataan - ja jotta se ei särkyisi kuumuudessa; haihtuva höyry viilentää pintaa.

        Mutta luin jostain, että nämäkin tulisi liottaa hyvin ennen käyttöönottoa, mutta siis vai kerran. Lähinnä kai sen takia, että punasavessa olevat aineet ja mineraalit liukenisivat pois. Lasitehan siinä on päällä, joten sinänsä en oikein ymmärrä syytä.

        Aluksi oletin tuon "savuamisen" olleen vesihöyryä, joka syntyi liotuksen aiheuttamasta kosteudesta savessa astian kuumetessa - vaikka siis lasite päällä - mutta kyllä se jotain aivan selvää kitkua oli eikä vesihöyryä. Alensin lampöä ja kitku lakkasi. Savu tuli astian pohjasta, missä ei ole lasitetta.

        Minulla on ollut vanhin kasari jo viisi-kuusi vuotta ja aika ahkerassa käytössä. Lasite on nyt vähän krakeloitunut, mutta uskon sen kuuluvan asiaan kun se kuitenkin on pinnaltaan aivan ehjä.

        Näitä näin muuten myynnissä viime vuonna Hesan Viini, hyvä elämä ja mitä lienee-messuilla. Samoilla, jotka juuri olivat. Eivätkä - ihme ja kumma - olleet mitenkään pahan kalliita vaikka olivat tänne asti rahdatut. Joten täytynee niitä olla jossain Suomessakin myynnissä.

        Onhan niissä sellaista isoäidin henkeä kun pöytään kantaa.

        Ellei niitä kolhi tai pudota. Tuo käry jonka sanoit niistä irtoavan, niin minullakin on yksi vuoka sellainen josta lähtee sellainen hieman pistävä kitku kun sitä kuumentaa. Ihme kumma muut eivät käryä vaikka ovat saman valmistajan tekemiä. En kyllä tiedä mikä sen aiheuttaa.
        Minulla ovat nuo savikipot olleet jo parikymmentä vuotta ja kutakuinkin jatkuvassa käytössä.
        Mallin näet jos viitsit katsoa sieltä kuvablogistani jossa esittelen grillini.


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Ellei niitä kolhi tai pudota. Tuo käry jonka sanoit niistä irtoavan, niin minullakin on yksi vuoka sellainen josta lähtee sellainen hieman pistävä kitku kun sitä kuumentaa. Ihme kumma muut eivät käryä vaikka ovat saman valmistajan tekemiä. En kyllä tiedä mikä sen aiheuttaa.
        Minulla ovat nuo savikipot olleet jo parikymmentä vuotta ja kutakuinkin jatkuvassa käytössä.
        Mallin näet jos viitsit katsoa sieltä kuvablogistani jossa esittelen grillini.

        Samaa tavaraa - löytyivät kuvat. Minulla on vain kaksi pyöreää kahvalla, joissa on vielä kansikin ja yksi isompi pata. Vähän tummempaa lasitetta, mutta kyllä aivan samoja.

        Etelä-Ranskassa - Monpellierissa - missä Picasso teki myös savitöitään, tehdään samanlaisia savivuokia ja patoja. Nämä ovat samanvärisiä kuin sinunkin vuokasi. Ostin vuosia sitten yhden, jossa oli narusta punottu alusvuoka kuumuutta vastaan ja se tulee kyllä siirtymään vielä perintönä eteenpäin. Vuoasta ei huomaa ajan kulumista pätkääkään vaikka onkin ollut aivan jokaviikkoisessa käytössä.


    • nlbo

      Kattelin noita GN-vuokia, mutta isot eivät mahtuneet meidän uuniin, enkä halunnut pientä syvää. Monen liikkeen jälkeen löysin clasohlsonilta todella ison vuoan joka mahtuu hyvin tavalliseen uuniin.
      http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=152354735
      Tässä esimerkki ruokaohjeita classen vuokaan:
      - Jauhelihakiusaus (4kg perunoita, 3 sipulia, 800g jauhelihaa, kermaa 1L)
      - Makaronilaatikko (800g makaronia, 2 sipulia, 800g jauhelihaa, munia 6, maitoa 1,5L)

    • Etsii vielä

      Ei löytynyt enää clasulta tätä :(

    • Ella
    • fila

      www.kyyrolansavi.fi

    • kulho vuoka

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      149
      6419
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      32
      2292
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      187
      2089
    4. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1313
    5. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      74
      1232
    6. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      73
      1067
    7. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      24
      1047
    8. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      25
      987
    9. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      44
      951
    10. Hevoset ajoteillä Karhulanvaaralla

      Minkä ihmeen takia osaamattomat ihmiset tuovat hevosia ajoteille ja pyöräteille? Eilen oli kolari lähellä tämän takia. I
      Suomussalmi
      12
      835
    Aihe