LANTTUKUKKO

namia varmaan

Osaisiko kukaan kertoa hyvän Lanttukukon ohjeen.
Kiitos etukäteen.

6

1998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lieneekö tällaiselle perinneruoalle monia ohjeita olemassa - ruistaikinakuori, sisälle lanttua ja lihaa, suolaa ja eiköhän se ole siinä?

      Tarkemmat ohjeet vaikka seuraavasta linkistä

      http://www.kookas.fi/articles/read/803

      • Unohdin korostaa tuon jälkihaudutuksen merkitystä - vasta sillä saadaan kuori pehmeäksi ja syötäväksi. Entiset uunit hoitivat lämmön pudotessa tuon jälkihaudutuksen, mutta nykyiset sähköuunithan eivät siihen oikein pysty. Siksi kääräise kukko sanomalehtiin, folioihin tai mihin vain sopivaan, koko komeus vaikka vanhaan kummisaappaaseen ja sadetakki vielä ympärille.

        Kyllä kuori näinkin pehmenee.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Unohdin korostaa tuon jälkihaudutuksen merkitystä - vasta sillä saadaan kuori pehmeäksi ja syötäväksi. Entiset uunit hoitivat lämmön pudotessa tuon jälkihaudutuksen, mutta nykyiset sähköuunithan eivät siihen oikein pysty. Siksi kääräise kukko sanomalehtiin, folioihin tai mihin vain sopivaan, koko komeus vaikka vanhaan kummisaappaaseen ja sadetakki vielä ympärille.

        Kyllä kuori näinkin pehmenee.

        Ainakin minä kääräisen tai vähintään peitän liinasella uunista otetun ja voisulalla sivellyn kukon.
        Vaikka tuo lämpö puu-uunissa hiljalleen laskeekin, niin kyllä kukon kuori silti tuppaa kovettumaan, kostuttavista sivelyistä huolimatta, ellei sitä jotenkin suojaa.
        Joskus kääräisen miltei valmiin kukon alumiinifolioon ja jatkan sitten hauduttamista uunissa.
        Tämä nyt lähinnä koskee tekemiäni muikkukukkoja.
        Kuten edellä olevassa kirjoituksessa korostettiin jälkihaudutusta, se pätee myös kalakukkoihin, jos aikoo kukon kuortakin nauttia.


    • tiedä ...

      ... mikä sinusta on "hyvä kukko", niin annampa ohjee siihen mikä on MINUSTA hyvän kukon tunnusmerkki:
      EI HIIVAA
      EI SOKERIA
      EI VEHNÄJAUHOJA
      EI HAUDUTUSTA MUOVISSA - pyyhkeeseen voi kääriä

      ruisjauho, suola, vesi
      sianliha (kylki - voi olla kevyyesti suolattu)
      lanttu
      (ainakaan taikinan suolassa ei pihistellä - kunnon kukko on "pikkusuolanen" ei nykyajan terveysherkku

      uuniin ensin täysi tehoja sitten ensin nopeammin ja sitten pikkuhiljaa vähennetään lämpöä - lopulta haudutellaan n. 75 asteessa
      Aikaa uunissa kuluu yhteensä helposti 6 tuntiakin.

      HYVÄÄ on , pikkusen tuppaa pierettämään, MUTTA MITÄ SIITÄ ilmaahan täällä riittää.

      • Vanha kokki

        Noilla neuvoilla syntyy minunkin mieleiseni kukko ja lanttu on totta tosiaan erinomainen pierunjuuri!
        Tosin suolan kanssa olen vähän varovainen ihan vain omista syistäni.


    • Paavo.Olavi

      Kiehauta lanttuja n.1cm siivuina minkä ajatteles tarvitsevas. Anna jäähtyä. Murjase taikina,Vettä,kohokeaine,ruisjauho(riihiruisjauho),1/3 ruissihtijauho (tai vehnäjauho).Alusta taikina,paa vähä öljyä. Anna vähän kohota. Jaa taikna kahtia ja kaulitse ensin toinen puoli. Laita siirappia pohjalle.
      Sitten keittämäsi lantut. Muista ripotella suola aina kerroksittain. Ja sitten päälimäises sianliha(mieluumin vähän läskistä(lapaa tai etuselkää) en tiedä nykyisin niitä nimiä. Liha kuin liha. Kääntele sitten aluskuoresta reunat ylös. Laita päälyskuori. Sit ota lasillinen vettä ja rupee hioramaan,meinaan sitä kukkoo. Kun oot suana tarpees silleen,laita uuiin kuorutumaan250C.Sulje folio kukon ympärille ja laita uuniin 3-5 tuntiin en tiiä oikeeta lämpöö(teen puu uunissa) Ehkä 150-170C. Sitten uunista pois ja pari pyyhettä päälle hautumaan.2-3tuntia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      304
      4906
    2. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      100
      3233
    3. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      138
      3119
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      35
      1607
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      240
      1327
    6. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      23
      1300
    7. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1229
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      80
      1118
    9. Onko 65-vuotias liian vanha lähtemään rintamalle?

      Suomessa reserviläisikä nousee ensi vuoden alusta 65 ikävuoteen. Jatkossa asevelvollinen kuuluu reserviin sen vuoden lop
      Maailman menoa
      330
      1096
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      64
      1067
    Aihe