Kalamakkaraa?

Eemeli`

Tietääkö joku onko olemassakaan kalamakkaraa tai onko joku sellaista valmistanut?

Sellaista ei kai voi tehdä, kun se mätäntyy niin pian. Tykkään kalapateesta.

18

2759

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • makkaralla

      Ihan kaupan kylmätiskeistä löytyy ainakin lohinakkeja. Mielestäni kotipaikkakunna kauppahallista on ostettu myös lohilenkkiä. Nuo nyt lähinnä kai ovat vaihtoehtoja makkarasta tykkääville, mutta liharuokia välttäville ihmisille. Rehellisesti sanottuna ei mitään ihmeellisiä.

    • tuotetta ei saa

      käyttää nimitystä MAKKARA vaan LEIKE,koska makkaraa saa tehdä vain lihasta.

      • Tepp0.moi

        Taitaa olla Eemeli vielä aikamoinen pojan koltiainen kun ei moista faktaa tiedä et sillei hei! Teppo nauraa palstalaisten surkeudelle!


      • Maailma on täynnänsä makkaroita, joissa ei ole grammaakaan lihaa - ja ihan luvan perästä niistä saa käyttää nimitystä makkara. Jopa Suomessakin on makkaroita, joissa ei ole lihaa - varsinais-suomalainen perunamakkara muiden muassa. Ja kyllä se on aito suoleen tehty makkara eikä siitä käytetä nimitystä "perunaleike". Makkaralle riittää kun on pitkulainen muoto, kuori ja sisällys, makkarus. Lohimakkaraa löytyy ja olenpa syönyt hanhenmakkaraa ja etanamakkaraakin. Ranskalainen andouillet - kulttimakkara - tehdään siansuolista ja siinä täytyy olla oikeanlainen maku ja haju - ainakin vahva häivähdys sitä itseään, kuten yleensä onkin. No, onhan se suolikin laajasti ottaen eläimestä kotoisin, tosin ei ehkä siitä lihaisimmasta kohdasta.

        Millähän nimellä sitä kutsuisit - suolileike?

        "Leike"-nimitystä käytetään taasen lihasta leikatusta siivusta, paistista tai fileestä yleensä, joka aiotaan paistaa pannulla tahi vaikkapa grillata. Leike on ohut siivu; ohut ja iso siksi, että siihen saadaan paljon paistopintaa, makuaineita ja kypsyy nopeasti.

        Tarkemmat makkaran määritykset on antanut mm. Makkaraseura tai muutama Makkaraklubi ja lukea voi lisää saivartelua aiheesta vaikka Haapio-Vahtera-Nurmen kirjasta "Nakit ja muusi". Ko. kirjaa suosittelen muutenkin kuin turkulaisena - on erinomainen luettava jouluntienoilla, joulumakkara uunissa ja pullo olutta kylmässä, vaimo koristaa kuusta ja lapsetkin ovat jo poissa kotoa.

        Mitä asiasta sanoo sitten kauppa ja elintarvikevirasto, onkin jo toinen asia. Näin kulinaristina se ei isommin hetkauta - byrokraattien touhuja. Suu ja silmä kertoo, mikä on makkaraa ja hyvää.


      • Makkaraa ei Münchenissä pakoon pääse - eikä ole tarviskaan. En ole aivan satasenvarma, mitä tarkoitat, mutta tulee ensiksi mieleen Helmut Kohlin juhlaeväs "Saumage" eli "Pfaelzer Saumagen". Se tehdään sian mahalaukkuun, jonne pannaan montaa hyvää, keitetään jne. ja jos sen saa todellakin kuumana, niin kyllä se paineesta pois pyrkii. Jäähtyneenä muuttuu jo enemmän leikattavaksi tuotteeksi.

        Sen heimoveli on Skotlannin kansallisruoka haggis, jonka makkarus on melkolailla samankaltainen, mutta joka tehdään lampaan vatsalaukkuun. Mutta kyllä niillä selvä makuero on - mielenkiintoinen asia sinänsä, koskapa haggis maistuu mielestäni kovasti omalta maksalaatikoltamme, mikä selittänee sen, että maksalaatikkoa ei ehkä kannata ensimmäiseksi tarjota ulkolaisille vieraille muuta kuin suomalaisena kuriositeettina.

        Mutta aika jööti tuo saumage on! Toisaalta lasketaan makkaraksi italialainen mortadellakin ja sekin on parhaimmillaan melkoinen tukki ja siivut lautasen kokoisia.

        Saksassa on hyviä metwursteja aamiaispöytään leegio, mutta erityisesti sellainen, missä aivan kuin meidän maksamakkarakuoreemme on laitettu metwurstin makkarusta, mutta notkeassa muodossa. Se on erinomaista voideltuna paahtoleivän päälle - veitsellä kuten voi. Nimeä en muista, mutta joku enemmän "saksalainen" tietänee.

        En tiedä oliko tuo saumage se hakemasi, mutta kyllähän makkaramaasta tuotteita löytyy.

        Baijerissa on mm. Landjäger-makkaroita, joille seuraava resepti:

        sipulia renkaina - paljon
        Dijon-sinappia
        sokeria
        suolaa, pippuria

        Landjägerit tai muut vastaavat lihaiset ja savustetut makkarat pätkiksi ja uunivuokaan. Sipulit kasariin, jossa voita. Annetaan hautua hellalla, pari ruokalusikallista sinappia ja vajaa sokeria sekaan ja hetken päästä käännellään makkaranpalaset sinapissa, annetaan olla uunissa - 170 astetta - parikymmentä minuuttia. Jos taloudessa olisi valkoviiniä, sitä sopii lorauttaa myös kasariin, niin saa isommmin soossia. Tarjotaan munakokkelin kanssa.



    • Anonyymi

      Keski-Suomesta terveisiä. Olen tehnyt kirjolohesta massan, jossa on ollut mausteiden lisäksi 60% lohta, 30% perunaa ja 10% sipulia. Tuhtia ja ruokaisaa, mutta jokaisella on oma makunsa.

      • Anonyymi

        Miksi kirjolohesta? Sehän menee savupönttöön. Itse teen makkaramassan ruotoisista kaloista ja muuten vaikeasti valmistettavista, kuten isot hauet (filee paistettuna ei maistu hyvältä kuin nuori), lahnat, säyneet, pasurit ym. pienet "roskakalat". Isommat muikut joskus myös. Pienet pannussa kokknaisina tietenkin. Vähän perunaa, sipulia, ehkä naurista ja mausteet. Valkosipulia tottakai. Särjet teen nykyään säilykkeeksi, kun se on muodissa ja mökkiläiset maksaa niistä hyvin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kirjolohesta? Sehän menee savupönttöön. Itse teen makkaramassan ruotoisista kaloista ja muuten vaikeasti valmistettavista, kuten isot hauet (filee paistettuna ei maistu hyvältä kuin nuori), lahnat, säyneet, pasurit ym. pienet "roskakalat". Isommat muikut joskus myös. Pienet pannussa kokknaisina tietenkin. Vähän perunaa, sipulia, ehkä naurista ja mausteet. Valkosipulia tottakai. Särjet teen nykyään säilykkeeksi, kun se on muodissa ja mökkiläiset maksaa niistä hyvin.

        Kaloilla liha uusiutuu koko ajan, joten ison kalan liha yhtä hyvää, ainoa ero jos sairas tai vaikka kutuaikaan hormonit muuttaneet lihan makua. Ei hauki eroa mitenkään vaikkapa tonnikaloista, jotka sitä arvokkaampia mitä suurempia ovat.


    • Anonyymi

      Saako suolta suolta, vai mistä kotitalouskäyttöön? Nähtävästi kalamakkarassakin joutuu käyttämään sijan suolta, eli ei sovi vegaanille?

      • Anonyymi

        Miksi kala sopisi vegaanille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kala sopisi vegaanille?

        Vegaanit eivät syö lihaa, mutta kana ja kala kelpaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vegaanit eivät syö lihaa, mutta kana ja kala kelpaa.

        Eläimiä nekin ovat, kanat elää usein huonoissa oloissa ja kaloja käsitellään raa'asti pyydettäessä. Punainen liha tietysti olevinaan vähemmän terveellistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vegaanit eivät syö lihaa, mutta kana ja kala kelpaa.

        Vegaanit eivät syö mitään eläinperäistä, ei edes hunajaa - vegetaristit taas ovat luokitelleet syömisensä eri kategorioihin eli pollo-, lakto-, jne... vegetarioihin ja sallivat myös nahka-asusteita toisin kuin vegaanit, jotka eivät hyväksy eläintä hyväksikäytettävän missään muodossa.


    • Anonyymi

      Norro valmistaa kalamakkaraa, 200g myyntipakkaus 4,99€. Uusi tuote myynnissä S-kaupoissa.

    • Makkara on tyypillisesti lihaa ja sisäelimiä, joita ei syödä sellaisenaan mutta sopivalla tekstuurilla jauhettuna ja pakattuna se on syötävää. Mietin ensin, ettei kalasta kannata makkaraa tehdä, mutta varsinkin aasiassa makkaraan verrattavat kalavalmisteet ovat yleisiä. Surimi on vanha japanilainen keksintö ylijäämäkalan säilömiseen. Kala on jauhettu makkaramaiseksi massaksi ja suolattu. Kamabocho on yhdenlaista suolattua surimia eli käytännössä kalamakkaraa. Naudan, sian ja lampaanmakkaroihin verrattuna kalamakkarassa on merkittävä ero, ne ovat vähärasvaisia. Surimiin ja kamabochoon käytetään usein alaskanseitiä, joka sellaisenaan saattaa tuntua mauttomalta ja vähäarvoiselta, mutta kun sen jauhaa, suolaa ja maustaa niin on hyvää kuten perinteinenkin makkara.

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Surimi

    • Anonyymi

      Ei ennen varmaan ollut, mutta nyt on s-marketeissa saatavilla kuulemma.

      • Anonyymi

        Tuossa kisassa ollut ennenkin jotain vastaavaa, mutta ei ole tainnut selvitä finaaliin. Kiinnostava tuote, mutta luultavasti pilattu sipulilla ja liian kallis. Pitäisi olla myös laadukas, halvoissa kalapuikoissakin maistuu suolet ja röyhtäyttelee inhottavasti.


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1669
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1518
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1159
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1114
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1092
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      6
      1002
    7. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      974
    8. 6
      960
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      2
      960
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      954
    Aihe