Kaikki vinkit kehiin miten joulupuuro (eli riisipuuro) ei pala pohjaan! Keitän ensimmäistä kertaa puuroa aika alkeellisella kattilalla ja tosi isolle porukalle, ei huvittaisi polttaa valtavaa saavillista puuroa karrelle... Kotona pikkukattilassa onnistuu mutta herkästi meinaa palaa sekin..
joulupuuro?
67
12702
Vastaukset
- muorinen
Itsekin kaipailisin vinkkejä samaan asiaan.. Eli en siis osaa nyt neuvoa tuossa asiassa. Mutta mulla on tapana tehdä joulupuuro uunissa, eipähän ainakaan pala pohjaan :) Ja ihan hyväähän se uunissa tehty puurokin on. Sen takia vaan nyt pitäisi ihan keittää se puuro, kun piirakoita ajattelin eka kertaa elämässäni yksin tehdä (ennen aina äidin kanssa yhdessä tehty joulupiirakat eikä ole tarvinnut puuron keittoa miettiä..). Mutta jos en saa hyviä vinkkejä, niin taidan tehdä piirakkapuuronkin uunissa..
menetelmällä itsekkin aikoinaan opetetellut :o)
Jos on mahdollista niin käytä teflonkattilaa.
Laita kattilan pohjalle vettä ja kuumenna se, lisää riisi ja hauduta noin 5 minuuttia.
Ala lisätä maitoa pikkuhiljaa, muista hämmennellä ahkerasti ja pidä lämpö matalalla.
Puuro saa vain porista pikkuhiljaa ; ei kiehua ja kuohua.
Lisää suola vasta haudutuksen lopppuvaiheessa.
Sitä pitää vaan hämmennellä useasti ja katsoa ettei lämpö ole liian kova;
ei siinä oikeastaan sen isompia niksejä ole....- uusi vanha kokki
Kiitos vihjeestä, sillä olin jo unohtanut haudekattilani olemassa olon, mutta nyt otan sen taas käyttöönuusi vanha kokki
- tonttu muori
Kiitos ohjeesta. Näin tehdään joulupuuro.
- haudekattila
tonttu muori kirjoitti:
Kiitos ohjeesta. Näin tehdään joulupuuro.
Minä kiitän myöskin ohjeesta.
- Ja hyvää tulee
uusi vanha kokki kirjoitti:
Kiitos vihjeestä, sillä olin jo unohtanut haudekattilani olemassa olon, mutta nyt otan sen taas käyttöönuusi vanha kokki
Laita ripaus voita siinä vaiheessa ennenkuin lisäät maidon ja mietoa lämpöä jatkoon !
- ei ole
... haude tai kerroskattila olis paras, mutta kotikonsteinkin voi palamista estää.
Laita ensin ne riisit veteen ja kiehauta siinä kunnes vesi haihtuu (pussissa lukee se veden ja riisin määrä)
sitten lisäät kiehuvaksi KUUMENNETTUA (mikrossa) maitoa. Kaikkea maitoa ei tartte lisätä kerralla.
Tämä kuuman maidon lisääminen estääsen, että kiehumista ootellessa levyä tartee pitää kuumalla, vaanv oi ihan rauhassa haudutella pienemmälläkin teholla.
kauhalla tahi lastalla kantsuu kummiskin tiheään pyöritellä pohjia myöten - puolen tunnin keittelemisen jäkleen voi levyn laittaa minimille ja KANNEN tiiviisti päälle (ehkä vielä folio kannen ja kattilan väliin - siihen jätät hautumaan kypsäksi. Levyn voi sammuttaa kokonaan noin 10 min enne kun huttu alkaa olla valmis.- eli styrox
ja sinne kiehauttamisen jälkeen yöksi muhimaan. Aamulla senkun keikutat kauhaa ja lämmität, tai miksei mikrossa, jos on. Lisää suola vasta sitten.
- riisipuuro
itselleni hankin ihan varta vasten riisipuuron/-vellin keittämiseen/hauduttamiseen kehitetyn puurokattilan. Ainakin Hackman valmistaa tällaisia kattiloita. Myynnissä on myös puuron hauduttamiseen tarkoitettu lisäosa tavalliseen kattilaan (useita kokoja). Kattilan ja lisäosan väliin laitetaan vettä mikä kiehuessaan hauduttaa/kypsentää puuron. Ei tarvitse vahtia eikä hämmennellä ja hyvää puuroa tulee. Puuron kypsymisaika on ehkä n. 10 min pitempi, mutta sähköä säästyy kun ottaa virran pois kun riisit ovat puolikypsät ja antaa kattilan olla liedellä jälkilämmössä. Kypsyy lämpimässä vesihauteessa ihan itsestään. Puuro ei pala pohjaan, ei tarvitse vahtia, ei hämmellellä ja suolankin voi laittaa maidon ja riisien kanssa yhdessä karttilaan. Kattiloiden ehdoton ykkönen, suosittelen!
- minna talas
Joku edellinen puhui heinälaatikosta. En nyt tiedä, onko rakkaalla lapsella monta nimeä. Minä teen puuron aromipesässä, kuten monet keitotkin. Kun illalla laittaa puuron sinne kypsymään, niin voi aamulla vielä ottaa kuumana pois. Suosittelen aromipesän ostoa!
- puuropuuro
Itse oon kokenut ihan hyödylliseksi sen että laittaa riisien keittämisen jälkeen kattilaan hieman rasvaa sulamaan ja sitten lisää maidot ja riisit.
- yxäxä
Ellei ole teflonkattilaa tai jotain haudetta niin alumiinikattila on parempi kuin teräs tai emalji.
Kun alumiinikattilassa ensin kuumentaa veden kiehuvaksi niin siihen kannattaa lisätä pari lusikallista voita tai oliiviöjljyä tai molempia ennen riisien laittamista, joka tapauksessa ennen maidon lisäämistä.
Rasva vaikuttaa siten, ettei maito pala niin herkästi kattilan pohjaan ja reunoihin, mutta jatkuvaa hämmentämistä vaatii ja mietoa lämpöä. Ja sininen tai punainen maito, ei rasvatonta, se palaa herkästi.
Teräs- ta emljikattilassa en alkaisi ollenkaan maitoruokaa valmistamaan. - Teräskattil maidolle
yxäxä kirjoitti:
Ellei ole teflonkattilaa tai jotain haudetta niin alumiinikattila on parempi kuin teräs tai emalji.
Kun alumiinikattilassa ensin kuumentaa veden kiehuvaksi niin siihen kannattaa lisätä pari lusikallista voita tai oliiviöjljyä tai molempia ennen riisien laittamista, joka tapauksessa ennen maidon lisäämistä.
Rasva vaikuttaa siten, ettei maito pala niin herkästi kattilan pohjaan ja reunoihin, mutta jatkuvaa hämmentämistä vaatii ja mietoa lämpöä. Ja sininen tai punainen maito, ei rasvatonta, se palaa herkästi.
Teräs- ta emljikattilassa en alkaisi ollenkaan maitoruokaa valmistamaan.Alumiinista irtoaa jäämiä maitoon. Erittäin epäterveellistä.
- siis hä??
Teräskattil maidolle kirjoitti:
Alumiinista irtoaa jäämiä maitoon. Erittäin epäterveellistä.
Alumiinista ei irtoa maitoon mitään jäämiä, se oli happamien marjojen mehustuksesta kyse (muistatko yli kymmenen vuotta sitten mehustushössötys?) Hapan marja VOi irrottaa pitkään keitettäessä jotain alumiinijäämiä..
Alumiinikattilassa riisipuuro ei pala pohjaan, jos keittelee miedolla ja kuumentaa ensin pohjalle voita.. - kem ope
siis hä?? kirjoitti:
Alumiinista ei irtoa maitoon mitään jäämiä, se oli happamien marjojen mehustuksesta kyse (muistatko yli kymmenen vuotta sitten mehustushössötys?) Hapan marja VOi irrottaa pitkään keitettäessä jotain alumiinijäämiä..
Alumiinikattilassa riisipuuro ei pala pohjaan, jos keittelee miedolla ja kuumentaa ensin pohjalle voita..Maitopuuro on tosiaan niin neutraalia, ettei alumiinia siihen liukene. Alumiini on turvallinen materiaali ruuanvalmistuksessa. lumiinia käytetään hyvin laajalti mm. jouluruokien vuoissa sekä juomatölkeissä. Ilmeisesti ei olla osoitettu alumiinin olevan mitenkään haitallista tervedelle, joskin alumiini on oletettavasti täysin tarpeeton metalli ihmiselle.
- Sarahannan
siis hä?? kirjoitti:
Alumiinista ei irtoa maitoon mitään jäämiä, se oli happamien marjojen mehustuksesta kyse (muistatko yli kymmenen vuotta sitten mehustushössötys?) Hapan marja VOi irrottaa pitkään keitettäessä jotain alumiinijäämiä..
Alumiinikattilassa riisipuuro ei pala pohjaan, jos keittelee miedolla ja kuumentaa ensin pohjalle voita..Alumiinikattila ei ole suositeltava koska alumiinia tosiaan irtoaa pieniä määriä ja se on mm. dementiaa aiheuttava aine, siis myrkky. Alumiini irtoaa enemmän happamassa mutta sitä irtoaa myös veteen eikä ole vanhentunut asia millään muotoa. Juuri näin minulle lääkiksessä kerrottiin.
- tonttupa
Tuossa haudutus- tai kerroskattilassa (mikä nyt onkaan) on paras keittää, ei pala pohjaan! Aikaa menee vähän kauemmin, sen takia riisit kannattaa laittaa jo edellisenä iltana (oletan että keität puuron aamulla?) kattilaan veteen likoamaan.
- rita55
Laita hellanlevylle viidensentin kolikoita neljä kappaletta ja niiden päälle kattila, eli kattilan ja levyn väliin ilmaa ja kattilan pohja ei ota kiinni levyyn.Sekoittele kuitenkin useasti jakeitä pienellä lämmöllä.Ei ole palanut puuro pohjaan.
- ei tule kystä
noin suurella ilmaraolla, viisi senttiä on sentään aikapaljon, joku millin kahden rako korkeintaan.
- jippijee
ei tule kystä kirjoitti:
noin suurella ilmaraolla, viisi senttiä on sentään aikapaljon, joku millin kahden rako korkeintaan.
Haudutuskattilaan olen ollut muutaman vuoden tyytyväinen, mutta jos sinulla ei sellaista ole, niin käytä täysmaitoa. Rasvaton ja kevytmaito palaa herkemmin pohjaan. Sitä paitsi tulee maukkaampaa eikä liene vaarallista, jos jouluna keittää vähän rasvaisemmasta maidosta.
- ????
ei tule kystä kirjoitti:
noin suurella ilmaraolla, viisi senttiä on sentään aikapaljon, joku millin kahden rako korkeintaan.
Oletko ihan hukassa? vai etkö ymmärtänyt, että kysymyksessä oli viiden sentin kolikko, joka ei todellakaan ole viittä senttiä korkea... hoitaa saman asian kuin aikanaan kymmenpenniset =)
- silmälasikäärme
ei tule kystä kirjoitti:
noin suurella ilmaraolla, viisi senttiä on sentään aikapaljon, joku millin kahden rako korkeintaan.
Eihän tässä mainita mitään 5 cm raosta, vaan kattilan alle 5sentin KOLIKOITA!
- nassi30
ei tule kystä kirjoitti:
noin suurella ilmaraolla, viisi senttiä on sentään aikapaljon, joku millin kahden rako korkeintaan.
5cm hah haa haa.
- HJH.
jippijee kirjoitti:
Haudutuskattilaan olen ollut muutaman vuoden tyytyväinen, mutta jos sinulla ei sellaista ole, niin käytä täysmaitoa. Rasvaton ja kevytmaito palaa herkemmin pohjaan. Sitä paitsi tulee maukkaampaa eikä liene vaarallista, jos jouluna keittää vähän rasvaisemmasta maidosta.
Maidossa on tosi hyviä rasvoja. Miksi ihmeessä ihmiset käyttävät vähärasvaista maitoa? Ainakin joulupuurossa pitää olla kunnon maitoa. Itse lorautan sekaan jopa hieman oikeaa kermaa. Ensimmäisenä tulee tinkiä sokerin syönnistä! Aiheeseen: rasvaton maito palaa helpoiten pohjaan. Maitopohjaisessa puuron keitossa avainsana on jatkuva sekoittaminen kunnon vispilällä.
- näin on
on erittäin hyvä ja kauan käytetty niksi. markka aikaan käytettiin pennejä :))
- parasta......
jättiuunivuoka tai pari pienempää. Uuniversion ohjeet/suhteet löytyy riisipussista. Hyvää tulee hiljakseen hautuen, eikä tarvii vahtiä hellan ääressä.
- intolerantikko
Koska hyla- ja laktoositon maito palaa normaalia herkemmin pohjaan kokeilepa tätä:
Keitä veteen PAKSU riisipuuro, kun riisit ovat kypsiä lisää puuroon mikrossa kuumennettua hyla- tai laktoositonta KERMAA ja anna hetken aikaa poreilla sekoittaen, mausta suolalla. Tulee muuten tosi hyvää, parempaa kuin maitoon tehty.- Hyvää joulua
Kaikki nuo neuvot on ihan kivoja. Tärkein on kuitenkin siis se ettei lämpötila ole liian korkea. Itse asiassa puuron ei ole pakko edes kiehua sen jälkeen kun se ensin on kuumennettu kiehuvaksi. Kansi kiinni ja ihan ykköselle levy, riisit turpoavat kyllä jos rauhassa odottelee ja sekoita välillä kunnolla pohjasta asti, ja jos meinaa tarttua pohjaan, voi vaikka vaihtaa puuron toiseen kattilaan ja jatkaa haudutusta. Se levyn sammuttaminen on ihan hyvä myös, jätät vaan puuron hiljakseen jäähtyvälle levylle turpoamaan.
- punat pataan
Hyvää joulua kirjoitti:
Kaikki nuo neuvot on ihan kivoja. Tärkein on kuitenkin siis se ettei lämpötila ole liian korkea. Itse asiassa puuron ei ole pakko edes kiehua sen jälkeen kun se ensin on kuumennettu kiehuvaksi. Kansi kiinni ja ihan ykköselle levy, riisit turpoavat kyllä jos rauhassa odottelee ja sekoita välillä kunnolla pohjasta asti, ja jos meinaa tarttua pohjaan, voi vaikka vaihtaa puuron toiseen kattilaan ja jatkaa haudutusta. Se levyn sammuttaminen on ihan hyvä myös, jätät vaan puuron hiljakseen jäähtyvälle levylle turpoamaan.
jos ei näillä neuvoilla. osta putro kaupasta 40eur litra rupee onstumaan,tai st ei......
- mimmu.plussa
Hyvää joulua kirjoitti:
Kaikki nuo neuvot on ihan kivoja. Tärkein on kuitenkin siis se ettei lämpötila ole liian korkea. Itse asiassa puuron ei ole pakko edes kiehua sen jälkeen kun se ensin on kuumennettu kiehuvaksi. Kansi kiinni ja ihan ykköselle levy, riisit turpoavat kyllä jos rauhassa odottelee ja sekoita välillä kunnolla pohjasta asti, ja jos meinaa tarttua pohjaan, voi vaikka vaihtaa puuron toiseen kattilaan ja jatkaa haudutusta. Se levyn sammuttaminen on ihan hyvä myös, jätät vaan puuron hiljakseen jäähtyvälle levylle turpoamaan.
eihän siinä mitään vaikeeta oo, kärsivällisyytä kylläkin, kannattaa koko ajan hämmennellä, ts ota keittiöjakkara pyllyn alle ja vähintään tunti siinä menee hämmentäessä..muta laita jotain hyvää musiikkikkia soimaan...aika kuluu yllätävän nopeasti : )..Totuus on , että mikään ei onnistu hätiköimällä, ei edes riisipuuro. Mukavaa Joulua!
- etwgry
mimmu.plussa kirjoitti:
eihän siinä mitään vaikeeta oo, kärsivällisyytä kylläkin, kannattaa koko ajan hämmennellä, ts ota keittiöjakkara pyllyn alle ja vähintään tunti siinä menee hämmentäessä..muta laita jotain hyvää musiikkikkia soimaan...aika kuluu yllätävän nopeasti : )..Totuus on , että mikään ei onnistu hätiköimällä, ei edes riisipuuro. Mukavaa Joulua!
valmista laitat sen maidon (voi lämmittää erikseen)
- puuro.
etwgry kirjoitti:
valmista laitat sen maidon (voi lämmittää erikseen)
Näin valmistat kätevästi jouluisen puuron aikaa ja energiaa säästäen. Ota pika kaurahiutaleita yksi desi ja lisää vettä kaksi desiä ja ripaus suolaa.Tämän jälkeen laita lautanen mikroaaltouuniin. Tehoksi aseta 500-1000w ja kypsennä 3 minuuttia. Kypsennyksen jälkeen sekoita puuro ja kaada puuron joukkoon rusinasoppaa,näin sinulla on joulupuuro nopeasti valmis,ilman pohjaan palaneita kattiloita.Mantelit ja kanelit voit unohtaa kaappiin.
- kauraton
puuro. kirjoitti:
Näin valmistat kätevästi jouluisen puuron aikaa ja energiaa säästäen. Ota pika kaurahiutaleita yksi desi ja lisää vettä kaksi desiä ja ripaus suolaa.Tämän jälkeen laita lautanen mikroaaltouuniin. Tehoksi aseta 500-1000w ja kypsennä 3 minuuttia. Kypsennyksen jälkeen sekoita puuro ja kaada puuron joukkoon rusinasoppaa,näin sinulla on joulupuuro nopeasti valmis,ilman pohjaan palaneita kattiloita.Mantelit ja kanelit voit unohtaa kaappiin.
Kysyjä halusi nimenomaan RIISIPUURON keitto-ohjeita.
- puurohiiri
Veteen keitetty riisipuuro maistuu......jauho-vedelle! Laktoosittomaan maitoon keitetty riisipuuro
näyttää........ällöttävän punertavalle! ja palaa lähes takuuvarmasti pohjaan. Laktootikotkin halujavat
syörä jouluna riisipuuroa. Kätköissäni on kyllä äirin ostama styrox-haudutuslaatikko, jossa ei maitoa keitellä, muttei ole samanlaista. Riiseihin jää pieni jauhonmaku.
Kiitos vinkistä meille laktootikoille ja Maukasta Joulua Sinulle! - Hyvää Joulua
puurohiiri kirjoitti:
Veteen keitetty riisipuuro maistuu......jauho-vedelle! Laktoosittomaan maitoon keitetty riisipuuro
näyttää........ällöttävän punertavalle! ja palaa lähes takuuvarmasti pohjaan. Laktootikotkin halujavat
syörä jouluna riisipuuroa. Kätköissäni on kyllä äirin ostama styrox-haudutuslaatikko, jossa ei maitoa keitellä, muttei ole samanlaista. Riiseihin jää pieni jauhonmaku.
Kiitos vinkistä meille laktootikoille ja Maukasta Joulua Sinulle!Valion laktoosittomasta maitojuomasta ei tule semmoinen punainen helposti palava puuro (niinkuin hylamaidosta) vaan ihan hyvää puuroa ja on täysin laktoositonkin.
Maidoton puuro onnistuu kyllä myös noista korvaavista kasvisrasvavalmisteistakin, tarkistaa vain purkista että ne käyvät ruoanvalmistukseen. - jonttumasa
Käyttäkää hyvät ihmiset kookosmaitoa! Eli keittäkää riisipuuro veteen ja lisätkää kookosmaitoa lopussa.
NAM! - haudutuskattilassa
kauraton kirjoitti:
Kysyjä halusi nimenomaan RIISIPUURON keitto-ohjeita.
Vaikka kysyttiin RIISIPUURON keitto-ohjeita, niin kannanpa minäkin mielipiteeni tähän kekoon.
Meillä keitetään nykyään riisi-ohrapuuroa (valmis sekoitus, muistaakseni myllyn paras). Tosi maukas puuro tulee tästä!
Hmm, ja ne keitto-ohjeet: Haudutuskattila tai sitten uunipuuro! Aina maukkaampaa tulee jos tosiaan laittaa suurimot muutamaa tuntia aiemmin veteen likoamaan.
- ....
Riisiryynipussin ohjeen mukaan: 2 dl vettä kuumennetaan kiehuvaksi, ja lisätään 2 dl riisiryynejä. Hämmennellään vähän väliä kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiryyneihin. Levy laitettu pienemmälle kun ryynit on lisätty.
Lisätään litra täysmaitoa, siitä punakuvioisesta tölkistä. Sekoitellaan tasapäisellä kauhalla pohjaa myöden, n. puoli tuntia melko usein, sitten levy ihan pienimmälle ja annetaan hautua vielä 15-20 minuuttia ykkösellä, sen jälkeen virta kokonaan pois. Suola lisätään vasta valmiiseen puuroon.
Ei pala pohjaan ja maistuu hyvältä. Keitin eilen yhden satsin, osa meni porkkanalaatikon tekemisessä. Tänään keitin taas aamupuuroksi, kun lapsilla koulusta jo lomaa. Huomenna keitän jälleen. Meidän perheen laktoosi-intolerantikko ottaa laktaasikapseleita kun syö tuota puuroa. Laktoosittomasta maitojuomasta keitettynä, vaikka onkin teflonkattila, palaa pohjaan.- sarahanna
En olis ikinä uskonut kuinka monenlaista puuroa voidaan tehdä
- Kattilasta viis
Palaakin herkästi pohjaan. Kun vesi on imeytynyt riisiin niin välittömästi levy ykköselle ja maito sekaan, ei pala. Riisipuuro haudutetaan, joten pienikin porina on liikaa.
- ethän_unohda
Joulupuuroon kuulu tietenkin lisätä myös yksi manteli! Ken sen puurosta lautaselleen saa, saapi onnen myös!
- löydänkösut
Käytä kyrpäsi sinä puurossa ei PALA POHJAAN....
- Pitokokki
Osta pitokokki savipata,saat sen erätukusta.Laita tarpeet pataan ja virta päälle niin onnistuu
- vesiperhonen
Itse laitan ensin voita kattilan pohjalle olipa sitten kattila teflonia tai terästä ja kun voi sulaa laitan maidon eli laktoositonta maitojuomaa, kevyt maitoa tai täysmaitoa ja annan kiehahtaa ja sitten laitan vasta riissin ja pienennän levyn ykköselle tai kakkoselle riippuen lieden tehokkuudesta. Joskus laitan myös ritilän kattilan alle ja sitten levy kolmoselle ja sekoittelen silloin tällöin eikä tartu pohjaan ja tulee tosi hyvää! Haudutus aika on 40 min. Lopuksi lisään suolan kun olen ottanut jo kattilan liedeltä pois.
Ps. Ritilöitä saa muutamalla ekellä tavarataloista ja puurojen/vellien haudutus onnistuu aina! :) - Puuronen
vesiperhonen kirjoitti:
Itse laitan ensin voita kattilan pohjalle olipa sitten kattila teflonia tai terästä ja kun voi sulaa laitan maidon eli laktoositonta maitojuomaa, kevyt maitoa tai täysmaitoa ja annan kiehahtaa ja sitten laitan vasta riissin ja pienennän levyn ykköselle tai kakkoselle riippuen lieden tehokkuudesta. Joskus laitan myös ritilän kattilan alle ja sitten levy kolmoselle ja sekoittelen silloin tällöin eikä tartu pohjaan ja tulee tosi hyvää! Haudutus aika on 40 min. Lopuksi lisään suolan kun olen ottanut jo kattilan liedeltä pois.
Ps. Ritilöitä saa muutamalla ekellä tavarataloista ja puurojen/vellien haudutus onnistuu aina! :)ei pala pohjaan ja hyvää tulee
- eräs pph
seuraavan kerran kannattaa kaupassa käydessään ostaa sellainen metallinen lankaritilä...joka tarkoitettu levyn sekä kattilan väliin, se on suuri apu keittiössä se käy myös pannualusena.
Maitopohjaiset puurot eivät ole vuosiin palaneet pohjaan .
Rauhassa voi touhuta lasten kanssa samalla kun puuro hautuu tai porisee levyllä.
toki välillä voi hämmentää...
Makoisia puurohetkiä ja hauskaa joulua kaikille- Joulupuuro syöty
Myös käytössä samainen ritilä ja ei pala puurot, eikä vellit pohjaan. Saa ihan rauhassa jättää muhimaan, välillä käy hämmentämässä ja katsomassa joko on valmista = D
- tonnttu toljanteri
olen jo vuosikausia nauttinut ohra uunipuuroa jouluna ei pala pohjaan ja on herkullista!
Resepti:
2 1/2 dl ohrasuurimoita (esikypsytettyjä)
1 l maitoa
0,5 l kossua
100g karpaloita
Mittaa suurimot uunivuokaan ja muut aineet. Anna kypsyä 200 asteisen uunin alimmalla tasolla n 1,5 tuntia.
vinkki: Hyvä aperitiivi!
suosittelen - - pierumaha -
Paula-tätini opetti seuraavan tavan:
1½ litraa vettä, lämmitä kiehuvaksi. Sitten 3½ dl puuroriisiä, keitä keskilämmöllä, kunnes sakeutuu. Sitten kaada sekaan 3 dl kuohukermaa (laktoosi-intolerantikoille Hyla-kermaa) ja kuumenna hämmentäen. Suolaa 2 teelusikallista, manteleita sopiva määrä. Riittää kahdeksalle ruokailijalle, maustettuna sekametelisopalla, sokerilla ja kanelilla. Valmistuu noin 40 minuutissa ja on hyvää!
Jos haluat isomman, tai pienemmän määrän, sovita edellä mainitusta.
Toinen mahdollisuus on tehdä uuniriisipuuro: 1 l maitoa, 2 dl puuroriisiä, teelusikallinen suolaa, voideltuun uunivuokaan ja tämä sitten noin 170 astetta uuniin, saa olla pari tuntia ja tulee maukasta! - Puuroukko
Saamiesi kerroskattila ym. laitevinkkien jälkeen harkitse myös tätä: Ota tavallinen peruskattila,teflonilla kuorrutettu tai ilman. Kiehuta riisit kypsiksi pelkässä VEDESSÄ (ohjeessa annetussa koko nestemäärässä)- tietenkin ilman kantta- lisää ruokalusikallinen öljyä tai voi nokare. Voit hämmäytellä välillä. Kun vesi on haihtunut melkein kokonaan lisää KUOHUKERMAA pari desiä. Hämmentele ja kypsyttele vielä kymmenisen minuuttia. Lisää lopussa suola ja onnen manteli, sammuta levy, pane kansi päälle ja anna vielä tekeytyä hetkinen pöydän kattamisen ajan.
- muwet
- T. Mies - kauha
Oma kokemus puuron keitossa vesihaudekattila ei polta pohjaan, vasta kun vesi alakattilassa loppuu silloin palaa pilalle alakattila, Riisi- ja ohraryyni keitto nopeutuu, kun liottaa ne yliyön vedessä, kypsymisaika on lyhyempi. 10l vaatii kokoaikaisen sekoittamisen silti pohjaan palaminen on kiusana herkästi kun on maitoa keitossa. Sähköhellaa en ole käyttänyt puurron keitossa, puuhella on keittoystävällinen, puiden sopivan määrän palamiseen oppii ja puiden loppuessa ei ole ylikypsymisen varaa missään keito tai paistotyössä.
uusissa sähköhelloissa lienee portaaton lämmön säätö en ole selvittänyt tämän hetken teknikka. T. Mies kauhan varresta- pohko
vettä kattilaan keitä kiehuvaksi. lisää riisit {pussissa ohjeet} kiehuvaan veteen. ei tartte sääliä antaa kiehua että vesi pomppii, senverran sekoittaen ettei ettei tartu pohjaan noin 5 minsaa. sitten lisäät punaista maitoa ja odotat että se kiehahtaa samalla vähän sekoittaen, kuten tiedätkin maitoa ei voi jättää liedelle yhdeksikään hetkeksi vahtimatta. kun keitos sitten kiehahtaa HUOM, kiehahtaa nosta se sivuun ja lisää suola. sitten kansi päälle ja nostat kattilan styroksiseen lämpolaukkuun jonka olet vuorannut ISOLLA frotee pyyhkeellä pari patalappua kattilanpohjan ja pyyhkeen väliin ettei lämpölaukku pehmene. laukun kansi kiinni ja annat keitoksen muhia 1 ---5h riippuen nälästä tai muusta syystä, ulkoilun jälkeen on mukava tietää että ainakin kotona on lämmin puuro, jos ei muuta, odottamassa.
- VANHA EMÄNTÄ
Onko tämä sitä paljon mainostettua UUSAVUTTOMUUTTA ? Ettei osata edes puuroa keittää?? Kaikkea sitä saa lukea kun vanhaksi elää.
No, vastauksena kysymykseen, varaa paksupohjainen kattila. Teflonkattila, jonka pohja on hyvässä kunnossa, käy myös. Hämmennä puuroa kunnolla koko ajan sitä keittäessäsi. Kun maito on liikkeessä, se ei pala pohjaan.
Jos haluat päästä vähemmällä, hanki 2-kerroksinen vesihaudekattila. Omasta mielestäni tämä on paras. Sitä ei tarvitse koko ajan hämmentää. - Täti Martta
Vesihaudeattilassa keität niin joulu- kuin arkipuurotkin, eikä tarvitse koko ajan notkua helan vieressä! Time is money, sano engelsmannikin!
- eikä pala pohjaan
Ei tarvi haudekattilaa tavallinen teflonkattila käy. Yhtään kertaa ei missään vaiheessa saa sekoittaa.
Tee näin.
4 dl vettä ja vajaa 1/2 tl suolaa sekä 1 ruokalusikallinen voita kattilaan ja kiehautetaan. Lisää riisiryynit 2 dl ja kypsennä kannen alla matalalla lämmöllä n. 10 minuuttia. Kaada maito 8-9 dl kattilaan ja kiehauta. Sitten säädä lämpötila minimiin tai osaksi aikaa nollalle ja peitä kannella (tarvittaessa jätä rako) ja hauduta 30 minuuttia. Seuraile puolisilmällä. Missään vaiheessa ÄLÄ sekoita ennen kuin puuro on valmista. Isolle porukalle ohje on helppo tuplata. Mieluiten käytän punaista maitoa. - Tarkoi
Hei, itse teen näin: ensin vettä kattilaan, ja kun kiehuu riisit sekaan ja pienemmälle lämpötilalle niin kuitenkin, että koko ajan HIUKAN kiehuu meidän hellan levy n.4 hieman jotain rasvaa pysyy paremmin irti pohjasta, kiehutetaan hiljaisella lämpötilalla kunnes on imenyt veden sitten lisään hylaruokakermaa laimennettu vedellä sekaan levy 3 kansi kiinni, sekotellaan pienen väliajoin ja kun on aina nesteen imenyt lisätään, ja sekotetaan kunnes tuntuu sopivan "paksulta" pois levyltä mielummin löysähkö kun imee kuitenkin jähtyessään vielä nesteen,maustetaan suolalla ja sokerilla sekoitetaan vielä ja kansi kiinni annetaan "vetäytyä" on ainakin tullut hyvää ja kun nesteenä hylaruokakermavesi niin ei paineita jos joku tulee käymään joulupuurolla
- onnistuu
Itse keitän riisipuuron siten, että keitän riisit lähes kypsiksi vedessä. Lopuksi lisään puuroon hieman kermaa ja laitan kannen alle hautumaan. Näin puuro ei pala pohjaan ja rasvaisuutta säätelen kerman vahvuudella.
- Putro Juuso
Maistuvan täyteläiseltä! Hauvekattilassa se onnistuu parraiten silleen, että paan täysmaijon ensteks ja sitte mittaan joukkoon riisin ja suolan. Maito immeytyy riisinjyvviin ja putrosta tullee valakosta ja täyteläistä, lopuksi sekotan rippusen aitoa voita sekkaan. Putron syön kanelin ja sokerin kanssa ja maitoa hörpin päälle!
Veestä keitetty putro on aina vetisen makusta, eikä jäläkikätteen lisätty maito tai kerma paranna asijaa!
Mutta kukin tekköö kuten taitaa, hauve, eli kerroskattila on kuitenkin ehoton putrokattilaksi,keititpä sen putron maitoon tai vetteen!
- Puuroa pöytään
Itselläni on myös puurokattila, mutta en oikeastaan käytä sitä kuin valkokastikkeen tekemiseen.
Oma ohjeeni on sulatetaan vähän voita kattilan pohjalla, lisätään riisit ja pyöritellään, kunnes ovat kuultavia. Lis. vettä ja suola. Kun vesi on imeytynyt, lis. maitoa, useassa erässä. Riittävän pieni lämpö ja sekoitetaan usein. Ei ole koskaan palanut pohjaan ja maku on taivaallinen. Kokeile vaikka ihan omalle perheelle ensin, uskon että olet tyytyväinen. - Milla
Parhaiten onnistuu keittämällä pienellä lämmöllä. Ensin kiehautetaan vesi, sitte lisätään riisi ja tiputetaan lämpöä pari pykälää. Kun vesi on imeytynyt riisiin, aletaan lisäillä maitoa hiljalleen, desin parin määrissä, silloin tällöin sekoitellen. Aina kun edellinen maitoannos on imeytynyt riisiin, ja puuro selvästi kuumenutnut, lisätään seuraava maitoerä. Viimeisen maidon jälkeen vähenneään lämpöä tai laitetaan levy kokonaan pois päältä, ja annetaan hautua.
Joku ylempänä ehdotti lisättävän maidon lämmittämistä mikrossa. En ole ole kokeillut, mutta sillä säästänee muutaman minuutin aikaa.
En muista milloin viimeksi olisin tällä menetelmällä onnistunut polttamaan pohjaan tai kiehuttamaan yli. Puuron keitän tavallisessa teräskattilassa ilman kolikoita ym. ylimääräistä. Maitona useimmiten sinistä, satunaisesti punaista.
Siis: riisien kiehautus vedessä, sitten tiputetaan tehoa ja maito lisätää pienissä erissä silloin tällöni sekoitellen, kaikessa rauhassa :) - Mikrooon
Mä olen alkanut tehdä sen mikrossa, ensin vettä ja riisiä hetkeksi, sekoitus, sitten maitoa ja jotain 5 minsaa ei ihan täydellä teholla, sekoitus, näin jatkan niin kauan kunnes puuro sakenee, voi hauduttaa miedommalla teholla tai sitten kuumemmalla mutta on vilkaistava ettei kiehu yli. Sitten puuro mikrosta veks ja lisään suolan. Tulee ihan yhtä hyvää kuin kattilassa mutta ei pala pohjaan. Sevauttaa täytyy vaan ahkerasti ettei riisit jysähdä yhteen kasaan.
Tein isossa vuoassa 2 l maitoa...onnistui. - Maju59
Keitän riisipuuron AINA alumiinikattilassa. En liota riisiä ennakkoon. Eräs romaniheimoon kuuluva rouva keroi laittavansa teräksisen kahvilusikan kattilan pohjalle, niin ei pala riisit pohjaan. Muuten ihan ohjeen mukaisesti puuro keitetään. Näin olen siitä lähtien tehnyt, enkä ole käräyttänyt puuroa pohjaan sen jälkeen. Toki tuotos tarvitsee aika ajoin sekoitusta ja matalaa lämpöä kuitenkin, mutta ei ole niin "vahdittava" kuin ennen tätä niksiä.
- Anonyymi
Kattilan ja keittolevyn väliin 5 sentin kolikoita, niin ettei kattila ole suoraan levyn päällä.
- Anonyymi
Ensin isomaan kattilaan vesi kiehumaan ja pienempi kattila siihen päälle, johon riisit ensin veteen kiehumaan 15 minuutiksi ja sitten maidon lisäys ja lopuksi valmiiseen puuroon suola. Kestää kauemmin valmistua, mutta pitää muistaa katsoa, ettei alemmasta kattilasta vesi lopu. Ei pala pohjaan.
- Anonyymi
Sitä sanotaan puuro- taui haudutuskattilaksi, minulla on samassa myös höyrytysosa, eivätkä maksa juuri tavallista kattilaa enemmän. Vesiosaa voi käyttää myös tavallisena kattilana.
Puurokattilassa voi laittaa riisit suoraan maitoon, ei tule vetistä ja rasvainen maito vaikka muuten käytänkin rasvatonta.
- Anonyymi
Hei minun pitäisi tehdä riisipuuroa 60:lle.onko jollain siihen ohje?
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124480MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar872303Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5611758Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011481- 71211
Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671177Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331108Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt219980Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o63941Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3918