Kinkku ruiskuoressa

Kysyvä?

Lueskelin netin ihme maailmassa nuita ohjeita ruiskuorelliseen kinkkuun ja monessa ruiskuori pistettiin kamaran päälle heti paiston alussa ja joissain se laitettiin kypsän kinkun päälle kuorrutuksen tilalle...Kysyisin nyt eikös sitä voisi laittaa silavan päälle poistetun kamaran tilalle?

6

3133

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei oikein auennut tuo sinun kysymyksesi, mutta ehkä tämä selventää kummankin ajatuksia:

      Ruiskuorta käytetään ikäänkuin kinkun paistopussin asemasta - sen alla kinkku hautuu kypsäksi ja samalla joku saattaa havaita rasvaa tihkuvan, kypsän ruiskuoren paiston jälkeen herkulliseksi purtavaksi. Mutta tällöin ruistaikinakansi pannaan kinkun päälle ennen paistoa - siis kamaran päälle. Poistatko verkon vai et, on makukysymys. Verkko pitää tietysti kinkun paremmin koossa - varsinkin kinkun, josta on luita poistettu.

      Sitävastoin en oikein ymmärrä, mitä taikaa on vuorata kypsä kinkku ruistaikinakuorella? Eihän tuollainen paksu takinajötikkä nyt kuorrutusta korvaa ja aiotaanko se kuori sitten kai vielä kypsentää vai miten?

      Yleensähän tuo kuori poistetaan kun kinkku on kypsä, verkko myös pois, kamara, jos haluaa ja sitten päälle kuorrutus. Ruistaikinakuori on siis kinkun haude - vaikka voihan sitä vielä syödäkin.

      Ruistaikinakuorta on käytetty - erityisesti Ruotsissa - keitetyn kinkun loppukypsytykseen. Tällöin kamara poistetaan aina ja ruistaikina - noin sentin paksuisena levynä - levitetään kinkun ja mausteiden päälle mehustamaan ja suojaamaan kinkkua.

      • Kysyvä?

        poistaa ruiskuoren alta jättäen silavaa tuomaan kosteutta ja makua kinkkuun? Mikä on kamaran "arvo"? Tuoko makua? Suojaako kinkkua kuivumiselta?


      • Kysyvä? kirjoitti:

        poistaa ruiskuoren alta jättäen silavaa tuomaan kosteutta ja makua kinkkuun? Mikä on kamaran "arvo"? Tuoko makua? Suojaako kinkkua kuivumiselta?

        Kamarahan estää kosteuden haihtumisen rasvasta ja lihasta ja pitää tuon rasvan lihan pinnalla maustamassa sitä. Ilman kamaraa kinkusta saattaisi tulla kyllä tosi kuiva. Useimmat taitavat poistaa kamaran ennen kuorrutusta - itse en tee näin, koska paistan kinkun siten, että kamara on pehmeä ja pidän myös sen mausta.

        Mutta... jos kinkkuun tekee ruiskuoren, voi kamaran aivan hyvin poistaa ja ikäänkuin korvata ruiskuorella sen tehtävät. Näin juuri Ruotsissa tehdään keitelylle kinkulle - kamara veks ja ruiskuori tilalle.

        Huomioi myös kun teet sen ruiskuoren, että sen tulee olla ainakin sentin paksuinen levy. Se, että tuleeko koko kinkku kapaloida kuoren sisään onkin jo toinen juttu: itse peittäisin kuorella vain kinkun päällysosan ja jättäisin alareunan ja pohjan ilman kuorta. Kinkkukäärö vuotaa aina kuitenkin vähän ja silloin taikinanroippeet sulaneessa rasvassa lillumassa eivät ole niin kivoja.

        Myönnän auliisti, että en ole asiantuntija tällä ruiskääröpuolella ja jos eräviä, järkeviä mielipiteitä löytyy ottaisin itsekin ne mielelläni vastaan. Hölmöt heitot saa jättää heittämättä.


      • Kysyvä?
        crudo kirjoitti:

        Kamarahan estää kosteuden haihtumisen rasvasta ja lihasta ja pitää tuon rasvan lihan pinnalla maustamassa sitä. Ilman kamaraa kinkusta saattaisi tulla kyllä tosi kuiva. Useimmat taitavat poistaa kamaran ennen kuorrutusta - itse en tee näin, koska paistan kinkun siten, että kamara on pehmeä ja pidän myös sen mausta.

        Mutta... jos kinkkuun tekee ruiskuoren, voi kamaran aivan hyvin poistaa ja ikäänkuin korvata ruiskuorella sen tehtävät. Näin juuri Ruotsissa tehdään keitelylle kinkulle - kamara veks ja ruiskuori tilalle.

        Huomioi myös kun teet sen ruiskuoren, että sen tulee olla ainakin sentin paksuinen levy. Se, että tuleeko koko kinkku kapaloida kuoren sisään onkin jo toinen juttu: itse peittäisin kuorella vain kinkun päällysosan ja jättäisin alareunan ja pohjan ilman kuorta. Kinkkukäärö vuotaa aina kuitenkin vähän ja silloin taikinanroippeet sulaneessa rasvassa lillumassa eivät ole niin kivoja.

        Myönnän auliisti, että en ole asiantuntija tällä ruiskääröpuolella ja jos eräviä, järkeviä mielipiteitä löytyy ottaisin itsekin ne mielelläni vastaan. Hölmöt heitot saa jättää heittämättä.

        Laitoin kinkun uuniin ja irrottelin vähän kamaraa kinkun pinnasta, mutta jätin sen vielä paikoilleen...Ajattelin laittaa ruiskuoren kinkun pintaan yöksi, kun lasken uunin lämpötilan 100 asteesta n.90 asteeseen ...Varmaan siinä viiden kuuden tietämissä kinkku valmis... On nääs vähän ison kokkonen


      • Kysyvä?
        Kysyvä? kirjoitti:

        Laitoin kinkun uuniin ja irrottelin vähän kamaraa kinkun pinnasta, mutta jätin sen vielä paikoilleen...Ajattelin laittaa ruiskuoren kinkun pintaan yöksi, kun lasken uunin lämpötilan 100 asteesta n.90 asteeseen ...Varmaan siinä viiden kuuden tietämissä kinkku valmis... On nääs vähän ison kokkonen

        12,5 kg kinkku puoli kahdelta uuniin päivällä 200 asteeseen tunniks jonka jälkeen 100 astet ja klo 23 kinkun lämpötila oli n 50 uunin lämpötilaa alennettiin n 80 asteeseen ja kamara pois päältä ja ruiskuori päälle ja klo 6 kinkku ulos 77 asteisena ..Ja oli maukasta, mehukasta ja uber hyvää :D
        Kinkkua on tarjoiltu sitten ruiskuorelta ja on kelvannut...
        Perunalaatikko imelty uunin pääl yön ja aamulla puol seittemän mais meni karjalanpaistin kanssa uuniin...tosin 175 ja n. kolme ja puol tuntii ol liian pitkä aika ku laatikko vähän kuivas pohjasta....sulatetut itsetehdyt laatikot meni uuniin sinä 9:20 ja syöminen alko jo klo 10.20 kun isännän piti lähteä klo 12 töihin... laatikot ol lämpimii ja karjalanpaisti todella hyväää... Kannatti kokeilla ruiskuoren käyttöö tuli hyvää...Ei silleen et olis muuten tullu pahaa :)


      • eoptrk
        Kysyvä? kirjoitti:

        12,5 kg kinkku puoli kahdelta uuniin päivällä 200 asteeseen tunniks jonka jälkeen 100 astet ja klo 23 kinkun lämpötila oli n 50 uunin lämpötilaa alennettiin n 80 asteeseen ja kamara pois päältä ja ruiskuori päälle ja klo 6 kinkku ulos 77 asteisena ..Ja oli maukasta, mehukasta ja uber hyvää :D
        Kinkkua on tarjoiltu sitten ruiskuorelta ja on kelvannut...
        Perunalaatikko imelty uunin pääl yön ja aamulla puol seittemän mais meni karjalanpaistin kanssa uuniin...tosin 175 ja n. kolme ja puol tuntii ol liian pitkä aika ku laatikko vähän kuivas pohjasta....sulatetut itsetehdyt laatikot meni uuniin sinä 9:20 ja syöminen alko jo klo 10.20 kun isännän piti lähteä klo 12 töihin... laatikot ol lämpimii ja karjalanpaisti todella hyväää... Kannatti kokeilla ruiskuoren käyttöö tuli hyvää...Ei silleen et olis muuten tullu pahaa :)

        tuli eräänä vuonna pidettyä ruiskuoren kanssa, kun innostuin kerrankin tekemään jotain "entiseen malliin". No enpä enää seur.vuonna vaivautunut, vaan kaiken aa ja oo on se, että kinkun paistoritilän alla on uunipellillä vesihaude. Paistomittari on täysin turha vehje, kun kinkun ottaa kypsänä pois - noin 1½ tuntia per kilo 120 asteessa, alkuun puolisen tuntia parissa sadassa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2204
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      159
      1436
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1045
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1019
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe