Imellytetyn perunalaatikon paistotaso? NOPEETA!

perunalaatikko-

En mistään saanut selkeää vastausta kun selailin imellytetyn perunalaatikon reseptejä, että millä tasolla se uunissa pitää paistaa? Laitoin sen äsken aluksi alatasolle, mutta alkoi sitten mietityttämään että pitäisikö vaihtaa keskitasolle?

12

2817

    Vastaukset

    • Minulla on ihan tavallinen ja siinä se keikkuu taas aamusta 125 asteessa uunin keskitasolla. Paistoaika on vähintään 2.5 h, useimmiten jätän laatikon sitten vielä hautumaan noin 1/2 tunniksi.

    • ENNEN VANHAAN PAISTETTIIN MEILLÄ ETELÄ-POHJANMAALLA ISOSSA VANHASSA LEIVINUUNISSA HIILILLÄ. JA SAAKUTIN HYVÄÄ TULI LAATIKOISTA. EI SILLÄ OLE PIRUNKAAN VÄLIÄ MILLÄ TASOLLA SEN PAISTAT. VOI HYVÄT HYSSYKÄT SENTÄÄN , AVUTTOMIA, NS. UUSAVUTTOMIA???? Terveisin Helma Kekäläinen, emäntä vuosimallia 1931

      • Ihan oikein? Meilläpäin kun pruukataan leivinuunin kivinen arina lakaista hiilistä puhtaaksi ennenkuin sinne laatikot nostetaan. Muuten olen kyllä samaa mieltä emännän kanssa noista uusavuttomista!


      • Nuori Isäntä kirjoitti:

        Ihan oikein? Meilläpäin kun pruukataan leivinuunin kivinen arina lakaista hiilistä puhtaaksi ennenkuin sinne laatikot nostetaan. Muuten olen kyllä samaa mieltä emännän kanssa noista uusavuttomista!

        sitten vasta kun muut leivonnaiset oli paistettu eli jälkilämmössä mutta ei hiilien päällä, vaan vuokaan laitettu ja uunin arinalla.


      • oikein leivinuunissa kirjoitti:

        sitten vasta kun muut leivonnaiset oli paistettu eli jälkilämmössä mutta ei hiilien päällä, vaan vuokaan laitettu ja uunin arinalla.

        Minä kun en pahemmin leivo, vaan käytän leivinuuniani myös pirtin lämmitykseen , niin siinä jälkilämmössähän ne kypsyvät mukavasti, uunin lämmön näyttäessä 125 astetta


      • Nuori isäntä kirjoitti:

        Minä kun en pahemmin leivo, vaan käytän leivinuuniani myös pirtin lämmitykseen , niin siinä jälkilämmössähän ne kypsyvät mukavasti, uunin lämmön näyttäessä 125 astetta

        Imelletyn perunalaatikon valmistaminen onnistuu sähköuunissa aivan hyvin. Mitä noihin leivinuunipuheisiin tulee, niin aika uusavuttomien kirjoituksilta vaikuttaa. Leipominen ja ruoanlaitto leivinuunissa tapahtuu siten, että hiilien poisvetämisen jälkeen uuni "luuditaan", elikkä ämpärillinen vettä ja sitten märällä, nykyään uuniharjalla, uunin arina puhdistetaan porosta. Nykyajan leivinuuneissa on myös lämpömittarit, joilla sopivaa paistolämpötilaa voi seurata.
        Imelletyn perunalaatikon teko on äärimmäisen yksinkertaista, mutta pienillä virheillä voi kuitenkin pilata koko jutun.
        Keitä perunat kunnolla kypsiksi kuorittuina. Survo kunnolla perunasurvimella, että ei jää kokkareita. Heti survomisen jälkeen lisää kylmä maito. Maitoa pitää olla niin paljon, että seos on löysähkö puuro. Heti sen jälkeen lisää pari desiä vehnäjauhoa ja laita seos imeltymään n, 90 asteen lämpöön muutamaksi tunniksi. Tärkeää on, että seos ei pääse jäähtymään liikaa, eikä myöskään kuumene liikaa ennen aikojaa. Sen jälkeen sekoita seos ja suolaa ja laita uunivuokaan. Paista ensin 150-asteessa pari tuntia ja jos pinta ei näytä herkullisen ruskealta lisää hieman lämpöä. Kolme tuntia on minimipaistoaika neljä ehkä paras.
        Liian kuumassa laatikko kuohuu yli, eikä ehdi imeltyä. Pikaruokaa se ei ole, mutta aika vaivaton valmistaa, kunhan on aikaa olla kotosalla.


      • perinne. kirjoitti:

        Imelletyn perunalaatikon valmistaminen onnistuu sähköuunissa aivan hyvin. Mitä noihin leivinuunipuheisiin tulee, niin aika uusavuttomien kirjoituksilta vaikuttaa. Leipominen ja ruoanlaitto leivinuunissa tapahtuu siten, että hiilien poisvetämisen jälkeen uuni "luuditaan", elikkä ämpärillinen vettä ja sitten märällä, nykyään uuniharjalla, uunin arina puhdistetaan porosta. Nykyajan leivinuuneissa on myös lämpömittarit, joilla sopivaa paistolämpötilaa voi seurata.
        Imelletyn perunalaatikon teko on äärimmäisen yksinkertaista, mutta pienillä virheillä voi kuitenkin pilata koko jutun.
        Keitä perunat kunnolla kypsiksi kuorittuina. Survo kunnolla perunasurvimella, että ei jää kokkareita. Heti survomisen jälkeen lisää kylmä maito. Maitoa pitää olla niin paljon, että seos on löysähkö puuro. Heti sen jälkeen lisää pari desiä vehnäjauhoa ja laita seos imeltymään n, 90 asteen lämpöön muutamaksi tunniksi. Tärkeää on, että seos ei pääse jäähtymään liikaa, eikä myöskään kuumene liikaa ennen aikojaa. Sen jälkeen sekoita seos ja suolaa ja laita uunivuokaan. Paista ensin 150-asteessa pari tuntia ja jos pinta ei näytä herkullisen ruskealta lisää hieman lämpöä. Kolme tuntia on minimipaistoaika neljä ehkä paras.
        Liian kuumassa laatikko kuohuu yli, eikä ehdi imeltyä. Pikaruokaa se ei ole, mutta aika vaivaton valmistaa, kunhan on aikaa olla kotosalla.

        ole koskaan lisännyt maitoa ennen kuin vasta sitten, kun perunasose, johon on lisätty vehnäjauhoja, on imeltynyt. Siis vasta seuraavana aamuna.
        Imellytän perunasosetta yön yli huoneenlämmössä sähköhellalla, jonka uuni on 50 asteessa.


      • perinne. kirjoitti:

        Imelletyn perunalaatikon valmistaminen onnistuu sähköuunissa aivan hyvin. Mitä noihin leivinuunipuheisiin tulee, niin aika uusavuttomien kirjoituksilta vaikuttaa. Leipominen ja ruoanlaitto leivinuunissa tapahtuu siten, että hiilien poisvetämisen jälkeen uuni "luuditaan", elikkä ämpärillinen vettä ja sitten märällä, nykyään uuniharjalla, uunin arina puhdistetaan porosta. Nykyajan leivinuuneissa on myös lämpömittarit, joilla sopivaa paistolämpötilaa voi seurata.
        Imelletyn perunalaatikon teko on äärimmäisen yksinkertaista, mutta pienillä virheillä voi kuitenkin pilata koko jutun.
        Keitä perunat kunnolla kypsiksi kuorittuina. Survo kunnolla perunasurvimella, että ei jää kokkareita. Heti survomisen jälkeen lisää kylmä maito. Maitoa pitää olla niin paljon, että seos on löysähkö puuro. Heti sen jälkeen lisää pari desiä vehnäjauhoa ja laita seos imeltymään n, 90 asteen lämpöön muutamaksi tunniksi. Tärkeää on, että seos ei pääse jäähtymään liikaa, eikä myöskään kuumene liikaa ennen aikojaa. Sen jälkeen sekoita seos ja suolaa ja laita uunivuokaan. Paista ensin 150-asteessa pari tuntia ja jos pinta ei näytä herkullisen ruskealta lisää hieman lämpöä. Kolme tuntia on minimipaistoaika neljä ehkä paras.
        Liian kuumassa laatikko kuohuu yli, eikä ehdi imeltyä. Pikaruokaa se ei ole, mutta aika vaivaton valmistaa, kunhan on aikaa olla kotosalla.

        Minäkään en imellytä perunasosetta maidon kanssa.
        Kuorin ja soseutan keitetyt perunat, lisään vehnäjauhoja, sekoitan hyvin ja jätän imeltymään. Jos imeltyminen alkaa sen kyllä huomaa: seos rupeaa hiljalleen ohenemaan, ja on helpompi sekoittaa. Viimeksi imellytin sähköuunissa, säädin lämmön n. 40-50 asteeseen ja sekoittelin aina välillä. Kun seos oli notkistunut, lisäsin lämpimän maidon, suolaa ja sitten vuokaan laatikon pinnalle voinokareita. Paistoin n. 2 tuntia.


    • Olen iät ajat kuorinut "jauhoiset" potut ja keitän ne vähässä vedessä ja soseutan veteen. Samalla lisään jauhot.

      Missään vaiheessa soseen lämpötila ei saa laskea hapattamisreaktion lämpötilaan, eli alle 60 asteen.

      Imellytän 70asteisessa sähköuunissa 3-6 tuntia. Tässä lämpötilassa muodostuu ne makeimmat imellykset ja se maltoosi. Loppuvaiheessa lämpötilan voi nostaa 80 asteeseen.

      Lisätään soseeseen suola, voisula ja maito. Soseen tulee olla puuromaista velliä. Täytetään vuoat niin että jää reilu kiehumistila.

      Pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa ja voinokareita.

      Paistetaan 2-3 tuntia 120-150 asteessa.

    • Tässä perunalaatikon imeltymisprosessi. Ohje perustuu 1800 luvun valmistusmenetelmään.

      1. Soseuta keitetyt perunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Perunat voi kuoria raakoina ja soseuttaa keitinveteen. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään. Tai laita sose 65 asteiseen sähköuuniin.

      2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet. Tarkista imeltyminen maistamalla 1/2 tunnin kuluttua. Optimilämpötilassa imeltyminen on maistettavissa jo 15-30 minuutin kuluttua jauhojeen lisäämisestä. Tässä vaiheessa voi kaiken varalta lisätä jauhoja. Tämä on tärkein imeltymisreaktio - se tuottaa voimakkaimmat makeat yhdisteet. Tämä reaktio usein menetetään nykyisillä alhaisen lämpötilan ohjeilla.

      3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi.

      4. Kun sose on imeltynyt 3-6 tuntia Imeltäminen on valmis. Imeltymistä voi jatkaa jos haluaa.

      5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola, voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja.

      6. Paista ylä tai keskitasolla 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

      Nykyaikana vällyt voi korvata 65 asteisella sähköuunilla tai lämpökaapilla. On tärkeää että imeltyminen alkaa 75 asteesta.

    • Miten sitä paistotasoa sitten mitattaisiin. Mielestäni kypsäksi paistettu on ainoa oikea paistotaso. Paistotason voisi tietenkin määritellä myös paistopinnan värin perusteella.

    • NOPEETA saat silloin kun teet soseen perunasta, vedestä ja vehnäjauhosta - vehnäjauhon lisäys 65 asteiseen soseeseen.
      Sose uunittumaan 81,5 asteiseen uuniin 3 tunniksi.
      Lisätää soseeseen suola, voi ja maito.
      Paistetaan 150 asteisessa uunisssa noin 2 tuntia.
      NOPEETA verrattuna yön yli imellyttämiseen. Tosi NOPEETA.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onnea Sofia! Stefan jätti Eiran asunnon vuokrat maksamatta!

      Stefanilta karhuttiin yli 33 000 e vuokrasaatavia Helsingin käräjäoikeudessa, kertovat mediat. Tämä on julkista tietoa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      400
      12369
    2. Pääministeri Sanna Marinin menehtyneen Lauri-isän

      rankka elämä - avautui ongelmistaan viimeiseksi jääneessä haastattelussaan: "Olin minä ihan hyväkin isä, kun Sanna oli pikkuinen" https://www.seiska.f
      Maailman menoa
      130
      6489
    3. MARTINA,anna jo Sofian olla rauhassa!

      Martina jätä jo Sofia rauhaan.Stefan ja Sofia ovat yhdessä ja koita jo hyväksyä se!On lapsellista olla mustasukkainen Sofialle.Stefan ei tule jättämä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      266
      5180
    4. Arvokas pylly-haaste??!!

      Sano ei slutshamingille! Somessa kampanjoidaan pyllykuvilla kehorauhan puolesta Jokaisen tulisi voida nauttia kesästä juuri sellaisissa uima-asuissa
      Maailman menoa
      167
      3814
    5. Sofia muuttaa?!

      Instan mukaan Sofia Berlöff muuttaa taas. Mutta minne tällä kertaa?
      83
      961