Pari vuotta sitten nöihin aikoihin kirjoittelin tämän hernesopan reseptin ja silloin raavaat rokkaukot nauroivat minut suohon - kasvisruokaa!
Kaiken uhallakin - tietäen, että tämä on hyvää! - panen uudelleen näin paastonajan ja laskiaisen lähestyessä jo perinteisen hernevellireseptin palstoille.
500 gr kuivia herneitä - käytän itse puoliksi valkoisia ja puoliksi vihreitä (Papuska)
paketti pekonia - raavaat miehet voivat käyttää enemmänkin ja sian savukylkikin käy pienenä palana
pari sipulia - pienittynä
valkosipulinkynsiä - pari, kolme, pienittynä
paprika - kuutioi
porkkana - kuutioi
palsternakka - kuutioi
juuriselleri ja/tai varsiselleri - kuutioi
puolikas purjoa - silppua
timjamia - tuoretta tai kuivattua
suolaa
pippuria
lihaliemikuutiota tahi fondia ja vettä - tuhti liemi
Herneet likoon edellisenä iltana.
Kasarin pohjalle rasvaa, jossa silputtu pekoni freesataan. Lisätään silputtu sipuli ja valkosipuli, kuullotetaan pekoninrasvassa. Pilkotaan kaikki juurekset likimain samanlaisiksi kuutioiksi ja lisätään vihannes-pekoni-sipulisilppuun ja jatketaan freesaamista.
Lisätään lihaliemi ja annetaan poreilla muutama tovi - puoli tuntia - jotta liemi maustuu hyvin. Älä vielä lisää suolaa.
Kaada herneistä keitinvesi pois. En käytä herneitten liotusvettä - sanovat, että makkari haisee paremmalta seuraavana aamuna.
Lisää herneet keittoon, nosta lämpö kiehumispisteeseen ja keitä kovalla tulella vartti, laske lämpö pois ja anna porista tovi tosi pienellä tulella. Muista, että tämäkin rokka saattaa palaa pohjaan, joten kääntele aina välillä.
Maista keittoa, lisää suola ja timjami. Tähän aikaan joudut useimmiten käyttämään kuivattua timjamia, mutta jos saat tuoretta, niin sen parempi. Pippuroi ja jatka keittämistä kunnes herneet ovat kypsiä, keitto saostonut, mutta ei vielä muuttunut miksikään puuroksi. Keitossa tulee erottua vielä juurekset, herneet ja liemi, eri maut toisistaan.
Ei kermaa, ei savupotkaa, ei meiramia - eikä muutakaan Päivi Virenin suosittelemaa kotikokkikamaa tarvita tähän.
Hernesoppa
15
2050
Vastaukset
- hyi .....
hernekeitto hernekeittona ja muut rehut sitten ihan erikseen. Jos joku tarjoaa hernekeittoa missä on porkkanaa ja paprikaa ym niin kiitän kohteliaasti ja sanon syöneeni jo. Sori vaan mutta makuasioista ei voi kiistellä
Kyllähän tuo "hernevelli" tuli vähän lapsuudesta. Vaikka silloin se oli vähän niinkuin pilkkasana sopalle, joka oli liian vetistä ja ohutta. Tästä nyt tulee vähän ohuempaa kun sitä ei ole tarkoitus keittää muusiksi asti.
Kyllähän hernekeitto on alunperin ollut kai höystettyä kasvisruokaa, johon on elintason noustessa alettu vasta lisätä muuta tavaraa kuten lihaa ja makkaroita. Hernekeittojahan on monen maan kulinariassa erilaisia alkaen norjalaisesta haarukalla syötävästä hernemuhennoksesta näihin velliversioihin.
Tämän version olen joskus alunperin - yli kaksikymmnetä vuotta sitten - napannut jostain ranskalaisesta kirjasta, missä oli herneruokia usealla tapaa mukaanlukien tuo kuuluisa sampanjaan keitettävä "hernerokka. Hyvää tämä on, vaikka ei sitä tarvitse näin tehdä - mielestäni pääasia onkin se, että perhe keittää tuollaisen sesonkiruoan, säilyttää perinteen ja tekee sen mielellään alusta alkaen itse. Meillä tämä on perinteinen uudenvuoden ruoka.Edellenkin se on papusoppaa lähes joka paikassa - myös Varsinais-Suomessa. Täällä päin saa olla vähän varuillaan kun herneet kulkevat pavun nimellä ja pavut herneitten nimellä.
Linnssit kun mainitsit, niin siinä olisikin ruoka, jonka soisi leviävän laajemmin - tekevän toisen tulemisensa. Oikein tehtynä mitä parhain lisäke ja miksei pääruokakin. Siinäkin mielessä vielä hyvä kun niitä on niin montaa eri lajia - kuten papujakin - että raaka-aine kääntyy moneksi.
Olen ihmetellyt tuolla kasvispuolella käytävää kovin köyhää keskustelua, missä tunnetaan vain lähinnä soija ja kikherneet proteiinin lähteinä. Jos opettaisiin laajemmin hyödyntämään linssejä ja papuja monipuolistuisi monen kasvissyöjänkin ruokavalio ja ennen kaikkea ruoka maistuisi taatusti paljon paremmalta.
Jos linssejä, papuja ja herneitä osattaisiin valmistaa laajemmin, voisivat hylätä koko tofukultin. En ole koskaan vielä saanut hyvää pelkästä tofusta tehtyä ruokaa - aina se tarvitsee jotain muuta rinnalleen, jotta maistuisi edes joltain - ja harvemmin silloinkaan hyvältä. Hampaat irvessä purevat tofua.
- jopjop
Tervehdys crudo, olet ollut vastaamassa seuraavaan linkkiin parhaasta leivästä. http://keskustelu.suomi24.fi/node/8295913. haluaisin tästä aiheesta jutella.
Olen tänne joskus antanut leivontavinkkejä mutta häiriköt (varsinkin Teppo Moi) jälkeen lopetin, ei minua häiriköinyt vaan vanhaa kokkia.
Nyt taas olen kehissä ja sinun sekä kokkiksen kanssa haluan jakaa oman alani (leipominen) vinkkejä muille 24 lukijoille.
Ei myöskään olisi mikään mahdottomuus Aaltosen cittaris joskus ottaa kaffet ja rupatella sapuskan teost ja leipomisest, vai kui?- Vanha kokki
Ehdinkin jo kummastella minne olet kadonnut kun ei nimimerkkiäsi ole näkynyt hetkeen aikaan!
Hienoa että tulit takaisin, kanssasi on rakentavaa jakaa mielipiteitä, samoin kuin Crudonkin, toki monien muidenkin.
Keskustelun ehdoton suola on se että joskus voimme olla myös hieman erimieltä asioista, mutta kaikkein parasta näissä jutuissa on kuitenkin se että voi jakaa kokemustaan ja ammatillista tietämystään nuoremmille ja muille asiasta kiinnostuneille.
Oli joskus aika, että keittiömestarit pitivät tietotaidon tiukasti omassa hallussaan jakamatta sitä kenellekään, onneksi minulla ei tuollaisia opettajia juurikaan ole ollut, joten miksi en siis jakaisi vuosien varrella saamaani opetusta muille alasta kiinnostuneille.
En ole milloinkan ollut ns. innovatiivinen kokki, olempahan vain yrittänyt mahdollisimman tarkoin noudattaa klassisia ohjeita niitä suuremmin sormeilematta, en ole kokenut sitä edes tarpeelliseksi, sillä eiköhän nuo klassikkojen kehittäjätolleet alansa huippuja. Vanha veiston opettajani tapasi sanoa noita parantelijoita valmiin työn liippajiksi!
Urani varrella olen kehittänyt vain pari kolme sellaista ruokalajia joita voin sanoa kokonaisuutena itseni kehittämiksi.
Mielelläni toki kokeilen kaikkea uutta, mutta en ole vielä kohdannut sellaista uutuutta johon olisin täysin hurahtanut, toistaiseksi vanhat ja koetut ruokalajit muodostavat sen rungon johon nojaan päivittäisessä ruoanlaitossani. Valinnanvaraa löytyy niissäkin.
Täällä esitellään melko usein eksoottisiakin herkkuja laitettavaksi, mutta harvoin ne onnistuvat alkuperäisen veroisiksi, ihan yksinkertaisesti siksi, että raaka-aineet eivät ole tuoreita, vaikka jo se saattaisi olla edellytys alkuperäisen maun saavuttamiseksi.
Jokainen kohdallaan voi kokeilla tuon makueron vaikkapa vertaamalla tuoretta tai kuivattua tilliä keskenään!
Mutta kaikesta loruilustani huolimatta, erittäin kiva että tulit takaisin Jopjop! - Vanha kokki
Vanha kokki kirjoitti:
Ehdinkin jo kummastella minne olet kadonnut kun ei nimimerkkiäsi ole näkynyt hetkeen aikaan!
Hienoa että tulit takaisin, kanssasi on rakentavaa jakaa mielipiteitä, samoin kuin Crudonkin, toki monien muidenkin.
Keskustelun ehdoton suola on se että joskus voimme olla myös hieman erimieltä asioista, mutta kaikkein parasta näissä jutuissa on kuitenkin se että voi jakaa kokemustaan ja ammatillista tietämystään nuoremmille ja muille asiasta kiinnostuneille.
Oli joskus aika, että keittiömestarit pitivät tietotaidon tiukasti omassa hallussaan jakamatta sitä kenellekään, onneksi minulla ei tuollaisia opettajia juurikaan ole ollut, joten miksi en siis jakaisi vuosien varrella saamaani opetusta muille alasta kiinnostuneille.
En ole milloinkan ollut ns. innovatiivinen kokki, olempahan vain yrittänyt mahdollisimman tarkoin noudattaa klassisia ohjeita niitä suuremmin sormeilematta, en ole kokenut sitä edes tarpeelliseksi, sillä eiköhän nuo klassikkojen kehittäjätolleet alansa huippuja. Vanha veiston opettajani tapasi sanoa noita parantelijoita valmiin työn liippajiksi!
Urani varrella olen kehittänyt vain pari kolme sellaista ruokalajia joita voin sanoa kokonaisuutena itseni kehittämiksi.
Mielelläni toki kokeilen kaikkea uutta, mutta en ole vielä kohdannut sellaista uutuutta johon olisin täysin hurahtanut, toistaiseksi vanhat ja koetut ruokalajit muodostavat sen rungon johon nojaan päivittäisessä ruoanlaitossani. Valinnanvaraa löytyy niissäkin.
Täällä esitellään melko usein eksoottisiakin herkkuja laitettavaksi, mutta harvoin ne onnistuvat alkuperäisen veroisiksi, ihan yksinkertaisesti siksi, että raaka-aineet eivät ole tuoreita, vaikka jo se saattaisi olla edellytys alkuperäisen maun saavuttamiseksi.
Jokainen kohdallaan voi kokeilla tuon makueron vaikkapa vertaamalla tuoretta tai kuivattua tilliä keskenään!
Mutta kaikesta loruilustani huolimatta, erittäin kiva että tulit takaisin Jopjop!Vulgaari? Toivottavasti olet jaloillasi, sinulla oli tietoa teräksistä ja paljon koekemusta myös ruokahommista. Toivottavasti vointisi on hyvä, kertomastasi pahasta sairaudestasi huolimatta!
Kirjoittelehan sinäkin, jos olet vielä keskuudessamme! Vanha kokki kirjoitti:
Vulgaari? Toivottavasti olet jaloillasi, sinulla oli tietoa teräksistä ja paljon koekemusta myös ruokahommista. Toivottavasti vointisi on hyvä, kertomastasi pahasta sairaudestasi huolimatta!
Kirjoittelehan sinäkin, jos olet vielä keskuudessamme!Olen eksoottisella saarella kalassa ja sukeltelemassa viela tovin - netti toimii tai ei. Uusia resepteja ja makuja kertyy sita mukaa kuin onkeen tarttuu kalaa ja kokki ehtii rantakivella grillata.
Pian siis ruodussa minakin - tama puhelintekstari on vain vahan tyly tapa viestia.Jaha, kotiutunut olen - nenä karrella, mutta hengissä.
Pienen tauon jälkeen voi tätäkin palstaa taas silmäillä - josko kiusanhenget antaisivat tovin aikaa hengähtää ensin. Vaan tokkopa nuo, maansurut...- Vanha kokki
crudo kirjoitti:
Jaha, kotiutunut olen - nenä karrella, mutta hengissä.
Pienen tauon jälkeen voi tätäkin palstaa taas silmäillä - josko kiusanhenget antaisivat tovin aikaa hengähtää ensin. Vaan tokkopa nuo, maansurut...Tarinoissa, olemme jonkun sairaan yksilön silmätikkuina!
Olen omalta osaltani käynnistänyt tutkintapyynnön kirjoittajan tai kirjoittajien löytämiseksi, lupasivat tuloksia melko pian, saapa nähdä kuka tuo haamukirjoittaja sitten on ja miten riittää varallisuus korvaamaan lakituvassa määrätyt kunnianloukkaus korvaukset, sillä oikeuteen olemme menossa!
Kirjoittelijan ilmeisenä tarkoituksena on tahrata joidenkin ihmisten maine asiattomuuksilla, jotka suuntautuvat säännöllisen sairaalloisesti vinksahtaneeseen sukupuolielämään.
Mutta kaikesta huolimatta, tervetuloa takaisin Crudo, varmasti upealta lomaltasi! Juu, loma loppui - tällä kertaa vähän pidempi sellainen ja mielestäni hyvin ansaittu.
Tuosta saaristolaisleipähommastako haluaisit keskustella - sen EU-rekisteröinnistä vai muusta? Leivän suhteen en ole erityinen leipoja - vaimo hoitelee tarvittaessa ne hommat - mutta ei minulla suu tuohesta ole, kyllä se hyvän maistaa. Ja erityisesti hyvän leivän.- jopjop
crudo kirjoitti:
Juu, loma loppui - tällä kertaa vähän pidempi sellainen ja mielestäni hyvin ansaittu.
Tuosta saaristolaisleipähommastako haluaisit keskustella - sen EU-rekisteröinnistä vai muusta? Leivän suhteen en ole erityinen leipoja - vaimo hoitelee tarvittaessa ne hommat - mutta ei minulla suu tuohesta ole, kyllä se hyvän maistaa. Ja erityisesti hyvän leivän.Yleensäkin leivänteko vinkkejä mielelläni jaan lukijoille, varsinkin nuorille jottei uusavuttomuus pääsisi vaivaamaan.
Saaristolaislimpun teko on tosi helppoa, mulla on resepti joka on tiettävästi Nauvosta peräisin.
Missäpäin sitä lomaa olit viettämässä? jopjop kirjoitti:
Yleensäkin leivänteko vinkkejä mielelläni jaan lukijoille, varsinkin nuorille jottei uusavuttomuus pääsisi vaivaamaan.
Saaristolaislimpun teko on tosi helppoa, mulla on resepti joka on tiettävästi Nauvosta peräisin.
Missäpäin sitä lomaa olit viettämässä?Kaukoidässä, pienen saaren rannalla hyvinkin. Merestä tuli kalaa ja äyriäisiä, jtka saattoi kuskata ravintolan kokille ja pyytää tuomaan valmiina pöytään. Turha luulla, että tätä kautta olisi menu tullut halvemmaksi, mutta saattoipa sitä olla tuoreudesta vähän varmempi - edellyttäen, että kokki käytti juuri tuomasi kalat valmistukseen eikä pannut niitä pakkaseen ja ottanut sieltä vanhempia valmistukseen.
No, eihän toki - täytyy luotta aina vähäsen ihmisiin.Vanha kokki kirjoitti:
Tarinoissa, olemme jonkun sairaan yksilön silmätikkuina!
Olen omalta osaltani käynnistänyt tutkintapyynnön kirjoittajan tai kirjoittajien löytämiseksi, lupasivat tuloksia melko pian, saapa nähdä kuka tuo haamukirjoittaja sitten on ja miten riittää varallisuus korvaamaan lakituvassa määrätyt kunnianloukkaus korvaukset, sillä oikeuteen olemme menossa!
Kirjoittelijan ilmeisenä tarkoituksena on tahrata joidenkin ihmisten maine asiattomuuksilla, jotka suuntautuvat säännöllisen sairaalloisesti vinksahtaneeseen sukupuolielämään.
Mutta kaikesta huolimatta, tervetuloa takaisin Crudo, varmasti upealta lomaltasi!Molemille teille ja kaikille muillekkin.
Tosi hyvä että joku viitsii nousta barrikadeille tuon häiriköinnin tiimoilta, meiksi on vaan
kylmästi jättänyt kommentoimatta kaikki ao aiheet ja sekin toimii, tosin aikaa vie.
Toivottavasti saat Kokki kitkettyä tämän jurpin kokonaan pois täältä, kättentaputuksia tulee
jos onnistut siinä.
Mukava kuulla myös että Crudo on päässyt ihan lomalle !!! congratulations !
Nyt sitten intoa uhkuen uusien (työ)haasteiden kimppuun.
Täälä on tilanne tasan päinvastainen; töiden lisäksi vielä muuttoa ja remonttia joten
ei tahdo tuo 24h riittää vuorokaudessa....
No mutta itse asiaan eli HERNARIIN
Crudon kasvisvoittoinen versio pitää testailla joo, itse kyllä "simppelikokkina" ja puhtaiden makujen
suosijana teen sen ihan perinteisellä menetelmällä.
herneet likoon yön yli
lihatiskistä ostettua luista ja melko rasvaista possunkylkeä (ei vakuumissa !!!)
muutama sipuli hienonnettuna
merisuolaa
laakerinlehti
meiramia
-------------
tarjolle laitettaessa hienonnettua sipulia, sinappia ja smetanapurkki käden ulottuville
niin ja tietenkin ruisleipää, mielellään maalais- sekä aladobia kyytipojaksi
-------------
Liotetut ja huuhdellut herneet plus suola, laakerinlehti ja meirami kattilaan porisemaan lihan kera. Kun liha on sen verran kypsää että se irtoaa luista, nosta pois keitosta, paloittele se keiton joukkoon ja jatka kypsennystä miedolla lämmöllä. Tässä vaiheessa siirrän sen yleensä uuniin loppuhautumaan.
Kun liemi on sopivan kirkasta pinnalta, eli lihasta irronut rasva nousee siihen, tarkista suola ja aseta keitto tarjolle.
Lämmittämällähän tämä vain paranee, jos jää ylijäämää niin sen voi vaikkapa pakastaa annosrasioihin
Mukava tapa korvata kaupan evväät :o)
- Juuso3313
Kokeilin tehdä tämän reseptin mukaan:
http://www.mtv3.fi/reseptit/ - ei pahaa
hernesopan näin:
500 g herneitä
pari kolme porkkanaa
pala lanttua
savustettua sianlihaa
suolaa
vettä
Perkaan herneet ja liotan yön yli. Kaadan liotusveden pois. Paloittelen porkkanat ja lantun, ja panen ne ja herneet kattilaan, jossa on vettä, ja panen kattilan kiehumaan. Ruskistan lihanpalat ja kaadan kattilaan. Maustan suolalla. Annan kiehua, kunnes ainekset ovat pehmentyneet.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 833940
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t342933Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä992223Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?301860- 311760
Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian231742Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell501587Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271527- 281481
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni81475