Tanskalaiset ruuat

??

Mitä juhlaruokia tanskassa syödään?

20

5853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • potut pottuina

      puheesta päätellen.

    • .l.l.l.lll

      ... tunnetuinhan varmaankin on tanskalaiset leivät joiden päällä on sitten milloin mitäkin eli smörrebröd.
      Jouluna sitten taas on Ris a la Malta on erittäin tunnettu ja tykätty. Ja mitäs muuta... makeat perunat eli brunedekartofler , frikadeller eli lihapullia ja paljon syödään sianlihaa.

      Tiedä sitten mikä on juhlaruokaa...

      • Vanha kokki

        Tulee ensiksi mieleen ne fantastiset voileivät, joissa leivän osuus on olla vain lähinnä tarjoilualustana.
        Muistan ensivisiittini iloisessa kööpenhaminassa ihan 60 luvun alussa, katselin Strögetin varrella kuola suupielistä valuen noita ihanuuksia näyteikkunoiden takana! Oli mahtavia katkarapukekoja majoneesin kera ja lehdenohueksi leikattuja paahtopaistiviipaleita lihaliemihyytelöstä tehtyjen palasten kanssa, katkaravuilla täytettyjä kuorrutettuja punakampeloita. Koristeina kaikissa vesikrassia, sitruunaa, suikaloitua, viipaloitua retiisiä jne.
        Jokainen voileipä kuin koristeellinen pienoisateria, ei sellaista olut suomessa nähty.
        Ihmetystä herättivät myös kirkuvan punaiset makkarat, bölserit. Kyllä siinä väriloistosssa suomimakkara ja berliini, tai lauantai jäi kirkkaasti toiseksi.
        Possunlihasta nuo juutit valmistivat vaikka mitä ja kaikki mitä maistelimme oli suomipojan suussa hyvää, mutta heidän sillinsä oli ainakin minulle liian makeaa, kun olin rymättylän sokerisuolattuun rasvasilliin mielistynyt.
        Tanskalaiset osaavat hyvän ruuan tekemisen, mutta jostain syystä se on suomalaisille kuitenkin hieman vierasta.
        Tanskalaiset leivonnaiset sen sijaan tunnetaan ehkä paremminkin, mutta se aito tanskalainen lehtevä voita tihkuva viineri on jotakin, jota suomalainen leipuri ei vain osaa, ei vaikka mikä olisi.
        Olisiko kääntäminen ja kauliminen monen monituista kertaa liikaa vaadittu kotimaan leipurilta, sillä siinä se salaisuus on ja reilussa määrässä voita!


      • Tampereen juntti
        Vanha kokki kirjoitti:

        Tulee ensiksi mieleen ne fantastiset voileivät, joissa leivän osuus on olla vain lähinnä tarjoilualustana.
        Muistan ensivisiittini iloisessa kööpenhaminassa ihan 60 luvun alussa, katselin Strögetin varrella kuola suupielistä valuen noita ihanuuksia näyteikkunoiden takana! Oli mahtavia katkarapukekoja majoneesin kera ja lehdenohueksi leikattuja paahtopaistiviipaleita lihaliemihyytelöstä tehtyjen palasten kanssa, katkaravuilla täytettyjä kuorrutettuja punakampeloita. Koristeina kaikissa vesikrassia, sitruunaa, suikaloitua, viipaloitua retiisiä jne.
        Jokainen voileipä kuin koristeellinen pienoisateria, ei sellaista olut suomessa nähty.
        Ihmetystä herättivät myös kirkuvan punaiset makkarat, bölserit. Kyllä siinä väriloistosssa suomimakkara ja berliini, tai lauantai jäi kirkkaasti toiseksi.
        Possunlihasta nuo juutit valmistivat vaikka mitä ja kaikki mitä maistelimme oli suomipojan suussa hyvää, mutta heidän sillinsä oli ainakin minulle liian makeaa, kun olin rymättylän sokerisuolattuun rasvasilliin mielistynyt.
        Tanskalaiset osaavat hyvän ruuan tekemisen, mutta jostain syystä se on suomalaisille kuitenkin hieman vierasta.
        Tanskalaiset leivonnaiset sen sijaan tunnetaan ehkä paremminkin, mutta se aito tanskalainen lehtevä voita tihkuva viineri on jotakin, jota suomalainen leipuri ei vain osaa, ei vaikka mikä olisi.
        Olisiko kääntäminen ja kauliminen monen monituista kertaa liikaa vaadittu kotimaan leipurilta, sillä siinä se salaisuus on ja reilussa määrässä voita!

        Pølser lienee tämä EU- suojattu nitriittipitoinen tappiliha, jota tarkoitat bölseristä kertoesssasi.

        Nyhavnin satamaravintoloissa on muinoin useampikin merenelävä pöytääni kannettu ja mielihyvällä aterioitu; erityisesti herkullista kampelaa pekonilla (!) ja persiljasoosilla kuorrutettuna muistelen. Mikä lie nykyisin tarjonta niillä nurkilla...


      • Tampereen juntti
        Tampereen juntti kirjoitti:

        Pølser lienee tämä EU- suojattu nitriittipitoinen tappiliha, jota tarkoitat bölseristä kertoesssasi.

        Nyhavnin satamaravintoloissa on muinoin useampikin merenelävä pöytääni kannettu ja mielihyvällä aterioitu; erityisesti herkullista kampelaa pekonilla (!) ja persiljasoosilla kuorrutettuna muistelen. Mikä lie nykyisin tarjonta niillä nurkilla...

        mutta "pilkka" osuikin omaan nilkkaan


      • Vanha kokki
        Tampereen juntti kirjoitti:

        mutta "pilkka" osuikin omaan nilkkaan

        Kirjoitan bölser, mutta ei kaiketi liene suuri synti jos p:n paikalla olikin b. Ö kuitenkin on Ö vaikka en saa näppiksestäni tuota danskien ja norskien Ö.tä.

        Nitriiteistä ei kuule 60 luvulla puhuttu sanaakaan, eikä niiden vaarallisuudesta tiedetty mitään , joten se siitä! Eivät ne kaksisen makuisiakaan olleet, että eipä sen puoleen, mutta se väri!

        Nyhavnilla kyllä tallailimme ja välttelimme meluisia skönärikapakoita, joten niiden tarjonnasta en tiedä niin juurikaan mitään.
        Meren elävät ovat kyllä tanskalaisille hyvinkin rakkaita purtavia, että siinä mielessä olet vallan oikeassa!


      • istengade
        Vanha kokki kirjoitti:

        Kirjoitan bölser, mutta ei kaiketi liene suuri synti jos p:n paikalla olikin b. Ö kuitenkin on Ö vaikka en saa näppiksestäni tuota danskien ja norskien Ö.tä.

        Nitriiteistä ei kuule 60 luvulla puhuttu sanaakaan, eikä niiden vaarallisuudesta tiedetty mitään , joten se siitä! Eivät ne kaksisen makuisiakaan olleet, että eipä sen puoleen, mutta se väri!

        Nyhavnilla kyllä tallailimme ja välttelimme meluisia skönärikapakoita, joten niiden tarjonnasta en tiedä niin juurikaan mitään.
        Meren elävät ovat kyllä tanskalaisille hyvinkin rakkaita purtavia, että siinä mielessä olet vallan oikeassa!

        Ne paikalliset makkarat on täyttä pas... kuten ruotsissakin, ja ne sillit on tosiaan makeita sekä ällöttäviä, kaikenkaikkiaan onneton, mitäänsanomaton ruokakulttuuri...


      • ja naatintaan
        istengade kirjoitti:

        Ne paikalliset makkarat on täyttä pas... kuten ruotsissakin, ja ne sillit on tosiaan makeita sekä ällöttäviä, kaikenkaikkiaan onneton, mitäänsanomaton ruokakulttuuri...

        Bornholmin silliä, lohta ja savustettua ankeriasta suositellaan erityisesti. Sekä riista että naudanliha ovat korkealaatuisia ja hyvin suosittuja. Smørrebröd, mahtavat tanskalaiset voileivät, ovat maailmankuulu erikoisuus, jota tuskin tarvitsee sen kummemmin esitellä. Myös tanskalaiset leivonnaiset, erityisesti viinerit, ovat kuuluisia.
        Floeskesteg - uunissa paistettua sianlihaa
        Gravad laks - marinoitua lohta hovimestarikastikkeen kera
        Hvid labskovs - lihapataa
        Smørrebröd - ihania voileipiä erilaisin päällystein
        http://eat.fi/fi/helsinki/tanskalainen-voileipa
        Pølse - punaista makkaraa
        Wienerbrød - viinerit
        ja kaikki huuhdotaan alas Gammel Dansk varmuuden vuoksi.
        ja ei ko jälkkärin tekoon
        http://elisa.net/ruokajaviini/reseptit/?id=V003038
        ja luettavaa http://www.visitdenmark.com/finland/fi-fi/menu/turist/inspiration/nydlivet/gastronomi/gastronomi.htm


    • rouskuuuuuu

      kertokaalisää

    • gekko

      Perinteisen keittiön lisäksi erityisesti amerikkalainen ruoka on kovaa huutoa Tanskassa. Useimmista kahviloista saa esim. smoothieta ja cupcakeja, sekä melkein kaikista hampurilaisia. Pizzerioita (jotka tarjoavat usein deep fried pan pizzaa) näkyy joka kadunkulmassa
      Paikalliset pihvit ovat myös kokeilemisen arvoisia. Ne ovat usein suuremman kokoisia kuin Suomessa ja niissä on maukas rasvareunus mukana. Lisukkeena suosittu on ranskalaiset ja bearnaisekastike.
      Monissa ravintoloissa/pikaruokapaikoissa/kahviloissa on mahdollista saada olutta tai limua jopa 0.8 l mukeissa. Ihan jenkkimeininki siis. Tosin hinnat on tähtitieteelliset.
      Tanskalaiset taitaa juoda oluen ja väkevien lisäksi nykyään myös paljon viiniä, ja viinivalikoima on iso ihan tavallisissa lähikaupoissakin. Alkoholin ostamiselle on 18 vuoden ikäraja, mutta hallussapidolle ja juomiselle ei.

    • Hanhenpaisti?

      Syödäänkö Tanskassa uudenvuodenaattona hanhenpaistia? H. C. Andersenin sadusta Pieni tulitikkutyttö lyhyt sitaatti: "Kaikista ikkunoista loisti kynttilät, ja kaudlla tuntui suloinen hanhenpaistin tuoksu. Oli uudenvuodenaatto, ja sitä tyttö ajatteli."

      Tuosta päätellen hanhenpaisti olisi kuulunut tanskalaiseen uudenvuodenaaton tapoihin 1800-luvulla, mutta onko tapa yhä voimissaan?

    • Naapurin likka

      Öllebröd on vähän niinkuin meidän mämmi.

    • anikselleallerrginen

      Pricen-veljesten ohjelmista päätellen sikaa kaikissa muodoissa ja paljon voita. Veljeksille maistuvin taisi olla pekonivoi.

      Tosin muuallakin maailmassa näyttäisi olevan trendinä kääriä herkätkin maut sian aromeihin, sillä muutenhan ruoka ei maistuisi "ruoalta".

      Ilmiö on vähän samanlainen kuin kaakkois-aasiassa, missä proteiini piilotetaan aina samaan ylimausteiseen soossiin päällimmäisinä makuina chili, inkivääri, valkosipuli, kalakastike, soijakastike jne...

    • hyvä ohjelma

      Veljesten keittiössä on kyllä huippuohjelma, mutta tuskin sitä voi pitää minään Tanskalaisen ruoan mittarina. Usein näkyvät tekevän noita ranskalaisen keittiön perusjuttuja.

    • viisi kertaa käynyt

      Perunaa ja kastiketta.

    • juupa juu

      Tanskassa käydessäni huomasin ainakin että voileivät tosiaan on suosiossa. Aamupalapöydässä mm. montaa sorttia leipää, voita ym. levitteitä, kinkkuja ja makkaroita, mainittavin erikoisuus omasta mielestäni rullepolse, rullamakkara jossa kinkkusiivujen välissä jotain täytettä, yrttejä ym. ja koko höskä on kääritty rullalle ja siivutettu viipaleiksi. Myöskin kaakao, sekä semmoiset kuivat pyöreät pullakorput, joitten tarkempaa nimeä en muista, marmeladin kanssa kuuluu yleisesti keskieurooppalaiseen aamupalapöytään. Köpiksen tivolissa normaaleja tivoliruokia, tosin yksi erikoinen oli mielestäni oikea pitsihuvila, eli vohvelikahvila jossa oli tarjolla vohveliannoksia joko kermavaahdon tai jätskin kera.
      Hinnat Tanskassa on tosi kalliit, varsinkin kun on nuuka ihminen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      23
      3083
    2. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      65
      646
    3. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      3
      593
    4. Miten voitkin olla aina niin fiksu

      ...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä
      Ikävä
      32
      551
    5. Mistä tietää, onko hän se oikea?

      Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha
      Ikävä
      34
      519
    6. Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."

      Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve
      Suomalaiset julkkikset
      3
      479
    7. Mitä ajattelet

      Meistä nykyään.
      Ikävä
      36
      475
    8. Oletko varma

      Ettei meistä tule mitään?
      Ikävä
      40
      471
    9. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      17
      465
    10. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      3
      460
    Aihe