Tuore chili?

PasiReppana

Kun reseptissä sanotaa että "tuoretta chiliä" niin mitä se on. En ole koskaan ostanut, saako sitä joka kaupasta? Kun sanotaan että pilkotaan ja lisätään sitten niin syödäänkö ne lopulta vai otetaanko ne jotenkin pois kun ovat antaneet makua ruokaan?

11

4100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vähän paremmin

      varusteltuun marketiin - ei siis mihinkään siwaan tai saleen - niin sielä vihasosatolta niitä saattaa löytyä pienissä pakkauksissa. Prismoissa ja sittareissa niitä ainakin on.

      • Chili on sukua paprikalle ja syödään samalla perjaatteella. Tosin chili on aika paljon tulisempi mauste :D Ja sitten varoituksen sana se todellakin on tulinen mauste kuten habanero joka on vielä tulisempi. Jos olet kokeillut chili jauhetta niin sanoisin sen tulisuuden 1-10 olevan 2-3 kun tuoreen on 6-7 ja habanero olisi se 10.
        Punainen on tulisin miedompia on vihreä ja keltainen.

        Chilin voi avata ja poistaa siemenet sisältä, mutta ei ole pakko. Siemenet ovat itse asiassa Chilin tulisin osa.
        Useisiin ruokiin Chili pilkotaan ja hienonnetaan.


      • oikea laitalinkki
        sfinski80 kirjoitti:

        Chili on sukua paprikalle ja syödään samalla perjaatteella. Tosin chili on aika paljon tulisempi mauste :D Ja sitten varoituksen sana se todellakin on tulinen mauste kuten habanero joka on vielä tulisempi. Jos olet kokeillut chili jauhetta niin sanoisin sen tulisuuden 1-10 olevan 2-3 kun tuoreen on 6-7 ja habanero olisi se 10.
        Punainen on tulisin miedompia on vihreä ja keltainen.

        Chilin voi avata ja poistaa siemenet sisältä, mutta ei ole pakko. Siemenet ovat itse asiassa Chilin tulisin osa.
        Useisiin ruokiin Chili pilkotaan ja hienonnetaan.

        "Chili on sukua paprikalle ja syödään samalla perjaatteella." -Ei nyt ihan, chili on itse asiassa kantalaji paprikalle, joten paprikakin on chililajike. Syödä toki saa juuri niin kuin parhaaksi näkee.

        " Jos olet kokeillut chili jauhetta niin sanoisin sen tulisuuden 1-10 olevan 2-3 kun tuoreen on 6-7 ja habanero olisi se 10.
        Punainen on tulisin miedompia on vihreä ja keltainen."
        -Eipä syrjitä värin perusteella :D, lajike on huomattavasti olennaisempi asia kuin chilin väri. Tuosta tulisuudesta sanoisin, että tulisuusasteikolla 0 on paprika, kaupan chilijauhe on lähinnä §-1, kebab-paikan etikka"pepperoni" on 1-2, kaupan tuorechili (lajiketta ei yleensä mainittu, pitkulainen) on 2-3, .. ja habanero 10. Chilejä enemmän syömällä niiden tulisuuteen kehittyy toleranssi, joten alussa mietokin chili tuntuu polttavalta. Myöhemmin sitä jo kaipaa lisää tulisuutta, jolloin voi lisätä määrää tai siirtyä tulisempaan lajikkeeseen.

        "Siemenet ovat itse asiassa Chilin tulisin osa" -Eivät ole. Itse asiassa siemenissä ei ole tulisuutta aiheuttavaa ainetta lainkaan, sen sijaan niissä chilin sisäseinissä joihin siemenet kiinnittyvät on eniten. Eli ei kannata ottaa tv-kokeilta mallia ja niistää veitsen tylpällä puolella siemeniä pois, sillä silloin vain puristaa nesteet sisäseinistä pihalle ja levittää ne pitkin hedelmälihaa. Jos haluaa vähentää tulisuutta kannattaa leikata sisäseinät pois terävällä veitsellä juurta myöten ja jättää chilistä "kiinnitysvarren" ympäriltä kantaosa syömättä, sillä se sisältää toiseksi eniten tulisuutta.


      • hedelmäisyyttä
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        "Chili on sukua paprikalle ja syödään samalla perjaatteella." -Ei nyt ihan, chili on itse asiassa kantalaji paprikalle, joten paprikakin on chililajike. Syödä toki saa juuri niin kuin parhaaksi näkee.

        " Jos olet kokeillut chili jauhetta niin sanoisin sen tulisuuden 1-10 olevan 2-3 kun tuoreen on 6-7 ja habanero olisi se 10.
        Punainen on tulisin miedompia on vihreä ja keltainen."
        -Eipä syrjitä värin perusteella :D, lajike on huomattavasti olennaisempi asia kuin chilin väri. Tuosta tulisuudesta sanoisin, että tulisuusasteikolla 0 on paprika, kaupan chilijauhe on lähinnä §-1, kebab-paikan etikka"pepperoni" on 1-2, kaupan tuorechili (lajiketta ei yleensä mainittu, pitkulainen) on 2-3, .. ja habanero 10. Chilejä enemmän syömällä niiden tulisuuteen kehittyy toleranssi, joten alussa mietokin chili tuntuu polttavalta. Myöhemmin sitä jo kaipaa lisää tulisuutta, jolloin voi lisätä määrää tai siirtyä tulisempaan lajikkeeseen.

        "Siemenet ovat itse asiassa Chilin tulisin osa" -Eivät ole. Itse asiassa siemenissä ei ole tulisuutta aiheuttavaa ainetta lainkaan, sen sijaan niissä chilin sisäseinissä joihin siemenet kiinnittyvät on eniten. Eli ei kannata ottaa tv-kokeilta mallia ja niistää veitsen tylpällä puolella siemeniä pois, sillä silloin vain puristaa nesteet sisäseinistä pihalle ja levittää ne pitkin hedelmälihaa. Jos haluaa vähentää tulisuutta kannattaa leikata sisäseinät pois terävällä veitsellä juurta myöten ja jättää chilistä "kiinnitysvarren" ympäriltä kantaosa syömättä, sillä se sisältää toiseksi eniten tulisuutta.

        Melkoista arvuuttelua on näiden eri chilijuttujen tulisuuden kanssa. Joku asteikko/luokitus pitäisi saada tuotteisiin - myös tuore chileihin. Kaupan tuottteista ei todellakaan tiedä. Vaikka mainostetaan tulisena voi maku olla täysin mitätön.

        Itse olen habaneroa kasvattanut ja tunnen kyllä tulisuuden.

        Sirkkalehtiasteella ovat tämän kesän chilin taimet nyt.


    • aaarghh
      • sam.e.lee

        Mää en tiiä tota habanero soosia jossa piti olla joku 30% habaneroa ei ollu hirveen tulista. Joko pystyn syömään tulista tai sitten ne habanerot ei ollu kauheen vahvoja.

        Sinappi tunkee multa nenästä ulos eli vahva sinappi polttaa nenässä... kuivia chilejä tunkin joku 5 kpl vihanneskeittoon kun luin että korealaiset syövät tulista ruokaa kun on kuuma. No lisäähän se suhteellisuuden tajua ku hikoilee ruokaa syödessä mutta muuta vaikutusta en huomannu kuumuuden kestävyyteen kesähelteillä.

        Kohta sulla on kaapissa valot ja kasvatat siellä kasvustoa ja oot kohta chilipää...


    • siv106

      http://www.iherb.com/?rcode=SIV106 on paras ja edullisin paikka ostaa vitamiinit, luontaistuotteet, saippuat, mausteet yms!

      Käyttämällä alennuskoodia SIV106 saat ensiostajana vielä 5$ alennuksen, jonka voit käyttää esimerkiksi airmail-postikulujen kuittaamiseen!

      Tuotteet tulevat luotettavasti kotiin 7-10 päivän aikana.

      Huom! Anna alennuskoodi tilauksesi yhteydessä (ennen ostoskorin hyväksyntää)! :)

      HUOM! MAUSTEET CHILIT, CURRYT YMS SAA MYÖS TUOLTA EDULLISESTI!!

    • Jessikki

      Hei vaan! Itse ainakin ostaessani kaupasta tuoretta chiliä, huomaan suussani myös sitä syöväni. =) Jokaisen suu tuntee tulisuuden niin erilailla.

      Mutta kun täällä on nyt kerran näitä chili-asiantuntijoita, niin voisiko joku kertoa minullle kuinka teen makeaa chilikastiketta ihan kotona?? Kaipaisin sellaista säilytettävää, mikä säilyy purkissa jonnin aikaa...

      • oikea laitalinkki

        Ei se voi kovin hyvää kastiketta olla, jos se säilyy pidempään. :D

        Googlesta noita ohjeita löytynee laidasta laitaan.


      • Anonyymi
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        Ei se voi kovin hyvää kastiketta olla, jos se säilyy pidempään. :D

        Googlesta noita ohjeita löytynee laidasta laitaan.

        Melko turha kommentti. Voi olla hyvää, vaikka säilyy pidempään. Mä keitellään tasaisin väliajoin chilisoosit etikassa ja säilyy kuukausia. Ja on hyvää!


    • etsilleen

      Tuore chili on hieman vaikea asia useimmalle.

      Itsekasvattamanin chilin voimakkuus vaihtelee palkojen mukaan - yksi palko voi olla hyvinkin makoisa ja toinen taas hyvinkin tulinen.

      Pahin kokemus taisi olla kun heitin nagan silpun suoraan kuumalle öljylle - sain vasten kasvoa uskomattoman kaasuhyökkäyksen - yökkäilin puoli tuntia, mutta ruoka maistui hyvältä.

      Chili on vaikea kasvis, koska sen voimakkuus vaihtelee paljon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3613
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2459
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2294
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2057
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1572
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1519
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      13
      1309
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      127
      1302
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      266
      1275
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1265
    Aihe