Mistä maksat ravintolassa?

Asiasta.huvittunut

Kuka muistaa yökerho Uniqin Yliopistonkadulla? En yhtään ihmettele, jos käsiä ei nouse, sillä siinä mestassa ei ollut mitään uniikkia. Paitsi hinnoittelujärjestelmä.

Niille, jotka tässä tusinadiskossa eivät ikinä ole heiluneet, lienee paikallaan selvittää hinnoittelujärjestelmä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Eli mestassa oli käytössä juomapörssi, jossa juoman hinta nousi aina, kun joku kyseistä juomaa osti. Vastaavasti jos jotain juomaa ei ostettu, sen hinta laski, muttei tietenkään paljon. Silloin tällöin tuli pörssiromahduksia, jolloin pissikset juoksivat kirkuen ostamaan "halpaa" juomaa. Halpaa lainausmerkeissä siksi, että pörssiromahduksen jälkeen hinnat olivat normaaleja, eivät halpoja, vaikka siltä saattoi vaikuttaakin.

Tämä nerokas hinnoittelujärjestelmä sai ihmiset paitsi juomaan enemmän, vähintään yhden tuopin per pörssiromahdus, myös maksamaan ylihintaa ostamistaan juomista, sillä suosittujen juomien hinnat nousivat nopeasti. Vaikka ravintoloissa ei ole yhtä kehittyneitä hinnoittelujärjestelmiä kuin Uniqissa, ne noudattelevat samaa logiikkaa. Hinta asetetaan sen mukaan, mitä asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Hyvin harvassa paikassa käytetään normaalia katehinnoittelua, koska se ei maksimoi voittoa.

Millaiset annokset sitten ovat erityisen kannattavia ravintoloille? Lyhyesti: halvat ja suositut annokset. Jos ajatellaan vaikka jotain kanapastaa, niin tällaisen annoksen raaka-aineet maksavat pari euroa. Asiakkaalle sama paska voidaan myydä kahdeksalla tai 10 eurolla. Siinä on kate kohdallaan! Sama homma on salaateissa ja muissa naisten suosimissa villityksissä. Eikö olekin paradoksaalista, että köyhät kitupiikit, jotka eivät raaski syödä kunnolla, itse asiassa pitävät pystyssä ravintoloita? Kun menette ravintolaan, älkää siis syökö näitä halpoja annoksia, jotka on muuten todella helppoa valmistaa myös kotona.

Mitä sitten kannattaa syödä? Lyhyesti: kalliimpia annoksia, joita ei syödä niin paljon. Riista on hyvä esimerkki ruoasta, josta ravintola ei saa kovinkaan paljoa katetta. Jos riistaruokia hinnoiteltaisiin samalla kateprosentilla kuin halvempia annoksia, hinnat kohoaisivat tähtitieteellisiksi. Kovin moni ei olisi valmis maksamaan satasia jänispaistista, joten hinta on edullisempi kuin satasia. Riistaa harva ihminen osaa valmistaa kunnolla, mutta kokkien valmistama riista on suhteellisen edullista. Karhun liha on ääriesimerkki tyyriistä ruoasta, jota yleisimmin myydään lähellä nollakatetta. Karhua kannattaa siis syödä, sillä se on paitsi herkullista, sen syöminen myös muistuttaa oopperassa käymistä: tiedät, että köyhä pastanjauhaja maksaa osan nautinnostasi.

14

702

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vänksy

      Riistaruoat eivät houkuttele, ihan jo sen vuoksi, että en ole niiden suurin ystävä. Vaikka saisi viidellä eurolla karhua, en sitä ostaisi.

      Musta ravintoloissa aina kaikki on kallista, siellä ei edes vettä saa ilmaiseksi. Mä ymmärrän ravintolaruokailun ainoastaan lomamatkoilla, etenkin ulkomailla, jossa on vähän pakkokin monesti mennä ravintolaan, jos haluaa kunnollista ruokaa saada. Sen sijaan sitä en ymmärrä että käydään omassa kotikaupungissa ravintolassa syömässä usein, vaikka koti omine keittiöineen ja ruoanvalmistusmahdollisuuksineen sijaitsisi vain muutaman sadan metrin päässä.

      • Asiasta.huvittunut

        Ravintoloissa kuuluu kokeilla ja syödä vaikeasti valmistettavia ruokia ja eksoottisia ruokia, joiden valmistamiseen tarvittavia välineitä ei normaalista keittiöstä löydy. Ei ole mitään mieltä mennä ravintolaan syömään sitä samaa ruokaa, mitä itsekin valmistaa usein kotona.

        Olen huomannut, että monet naiset kuitenkin haluavat ravintolaan syömään lähinnä siksi, etteivät halua tehdä ruokaa.


      • hohhoijakkaa

        masentunut asenne kaikkeen uuteen.


      • herkkinä

        Ja juuri tämän takia Suomessa ei ole mitään ravintolakulttuuria..


    • KoppavaHoro

      Eli sun mukaasi asiakkaan pitää tilata jotain sellaista, josta ei tykkää (tai jota ei voi syödä) vain siksi, ettei liikeyritys saisi voittoa? Kuka siinä voittaa?

      Ei, kyllä ne harvat kerrat kun minä vien lounassetelini ulkoilemaan, otan juuri sitä mitä haluan ja mikä sopii ruokavaliooni. Valitettavan usein valikoimaa ei juurikaan ole.

      • Asiasta.huvittunut

        Voit tietysti kustantaa myös muiden ruokia, jos haluat. Suositushan ei ole käsky. Kerroin vain, miten kannattaa toimia. On tärkeää, että kuluttaja saa tietoa kulutuspäätöksiensä tueksi.


      • KoppavaHoro
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Voit tietysti kustantaa myös muiden ruokia, jos haluat. Suositushan ei ole käsky. Kerroin vain, miten kannattaa toimia. On tärkeää, että kuluttaja saa tietoa kulutuspäätöksiensä tueksi.

        kennelle ehdottamasi toimintamalli on kannattavinta. Liikeyrityksen tulee toimiakseen olla kannattava, se on vähän niinkuin se idea siinä...

        Ja ruokailijan näkökulmasta ravintolassa syöminen on kannattavaa silloin kun saa rahoilleen vastinetta, ts. ei koe maksavansa liikaa.

        Jos haluaa ravintolan kaatuvan, niin ilman muuta kannattaa jättää tukematta sen toimintaa. Mutta parhaiten sen tekee siten, ettei käy ko. paikassa ollenkaan. Vai olenko ihan väärässä?


      • Asiasta.huvittunut
        KoppavaHoro kirjoitti:

        kennelle ehdottamasi toimintamalli on kannattavinta. Liikeyrityksen tulee toimiakseen olla kannattava, se on vähän niinkuin se idea siinä...

        Ja ruokailijan näkökulmasta ravintolassa syöminen on kannattavaa silloin kun saa rahoilleen vastinetta, ts. ei koe maksavansa liikaa.

        Jos haluaa ravintolan kaatuvan, niin ilman muuta kannattaa jättää tukematta sen toimintaa. Mutta parhaiten sen tekee siten, ettei käy ko. paikassa ollenkaan. Vai olenko ihan väärässä?

        Miksi sinua kiinnostaa ravintolan kannattavuus? Se on ravintoloitsijan ongelma. Asiakkaana sinua pitäisi kiinnostaa se, että saat rahoillesi vastinetta. Se ei onnistu ostamalla kalliilla jotain halpaa.


      • KoppavaHoro
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Miksi sinua kiinnostaa ravintolan kannattavuus? Se on ravintoloitsijan ongelma. Asiakkaana sinua pitäisi kiinnostaa se, että saat rahoillesi vastinetta. Se ei onnistu ostamalla kalliilla jotain halpaa.

        minun etuni on, jos sen kerran kun löydän hyvän ravintolan, se myös pysyy pystyssä. Kannattavuus on edellytys toiminnalle, nääs.


      • Asiasta.huvittunut
        KoppavaHoro kirjoitti:

        minun etuni on, jos sen kerran kun löydän hyvän ravintolan, se myös pysyy pystyssä. Kannattavuus on edellytys toiminnalle, nääs.

        On se liikuttavaa tuo tapa, jolla kannat huolta toisen ihmisen bisneksestä.


      • mielenkiintoista...
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        On se liikuttavaa tuo tapa, jolla kannat huolta toisen ihmisen bisneksestä.

        taitaa olla tuo eläintensuojelu. He mieluummin ampuisivat ihmisen kuin karhun...


      • mielenkiintoista...
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        On se liikuttavaa tuo tapa, jolla kannat huolta toisen ihmisen bisneksestä.

        Oletko muuten koskaan käynyt Kiinassa tai jossain sellaisessa maassa, jossa syödään koiranlihaa? Miltäköhän se maistuu..?


      • Asiasta.huvittunut
        mielenkiintoista... kirjoitti:

        Oletko muuten koskaan käynyt Kiinassa tai jossain sellaisessa maassa, jossa syödään koiranlihaa? Miltäköhän se maistuu..?

        En ole mitään etanaa ihmeellisempää vielä syönyt. Koiraa pitää kyllä kokeilla joskus. Kiinassakin ovat kuulemma kieltämässä sen. Eihän kielto sitä tietenkään kokonaan lopettaisi, mutta länsimaalaiselle tekee homman hankalammaksi, kun ei tunne paikkoja, tapoja tai kulttuuria.


    • Migotschi

      "Hinta asetetaan sen mukaan, mitä asiakkaat ovat valmiita maksamaan." Jos ei muut oo valmiita maksamaan karhusta tarpeeksi ni tuskin se on ees hyvää kyseisessä paikassa. Ja raaka-ainekustannukset eivät ole ainoa kulu ravintolassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      17
      4873
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      102
      2511
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      578
      1871
    4. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      10
      1784
    5. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      113
      1594
    6. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1207
    7. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1148
    8. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1008
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      64
      1007
    10. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      219
      1000
    Aihe