vanhanajan perunalaatikko

kokkaaja

Voisiko joku ystävällisesti antaa perunalaatikon ohjetta?
Viipaloitua perunaa, sipulia..mitä mausteita? Suola? Musta- vai maustepippuri?
Sianlihasiivuja, entä tuleeko laatikkoon muuta lihaa?
Ja neste. Olen kuullut että munamaitoa käytetään, entä pelkkä lihaliemi?

44

45288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toivottavasti löytyy

      "Ruoka ja juoma" otsikon alla oleva "Perinneruoka" -osasto kokeilemisen arvoinen?

    • helppo-heikki.....

      resepti:

      Lihaa, viipaloituja perunoita ja sipulia kerroksittain, väliin suolaa ja pippuria. Käytä jotain rasvaista lihaa, paisti on "hyvää". Ja lihalientä päälle, se on siinä.


      Ite laittasin porkkanaa ja lanttua tykö.

      • muusista nopiaan

      • Eero Korhonen
        muusista nopiaan kirjoitti:

        http://www.mummon.fi/index.php?id=12

        Mummot eivät tienneet valkosipulista mitään! Tämä "Mummon Aidot Valkosipuliset Vuokaperunoita" on kyllä jotain niin irvokasta, että sen on täytynyt keksiä joku aivoton mediakonsulentti, joka ei tiedä ruuanlaitosta eikä lihasta mitään, tosin enemmän kuin palstan vakiohäirikkö, pamberbix nro_1.


      • hahahoho
        Eero Korhonen kirjoitti:

        Mummot eivät tienneet valkosipulista mitään! Tämä "Mummon Aidot Valkosipuliset Vuokaperunoita" on kyllä jotain niin irvokasta, että sen on täytynyt keksiä joku aivoton mediakonsulentti, joka ei tiedä ruuanlaitosta eikä lihasta mitään, tosin enemmän kuin palstan vakiohäirikkö, pamberbix nro_1.

        tarkoittaa varmaan muroukkoa, ei se todellakaan mistään mitään tiedä, mutu-mulkku on oikeasti.


      • Anonyymi

        Perinteisti on käytetty sian kylkeä jossa on rasvaakin valmiina, siitä tulee se aito maku. Munamaito on kuulunut myös alkuperäiseen, nyt on ohjeita että vettä ja vehnäjauhoja. Toki lihaliemi antaa makua perunoihin, helposti tulee suolaista lihaliemen (lihaliemikuutioiden) kanssa. Eri paikkakunnilla on ollut aina eroa vastaavissa "reseptteissä", jotka oli emäntien päässä.
        Vanhanajan resepteissä on usein liikaa suolaa.
        Kawasakissa Japanissa ihmiset elävät maailman vanhimmiksi. Siellä on ennen ollut suuri kuolleisuus. Sitten kiinnitetty huomiota suolan määrään, silloin järjestettiin vapaa-ehtoisia mittaamaan suolapitoisuuksia ihmisten aterioista, he kiersivät asunnosta asuntoon. Nykyisin syövät myös salaattia paljon, siellä on suuret salaattiviljelmät, myös vientiin.
        Ihmiset tekevät töitä usein 80 vuotiaiksi,tai lopettavat oman työnsä ja tekevät vaikka vapaaehtoistyötä. Lisäksi on aina ollut yhteinen "aamujumppa". minuutin voimisteluohjelma, jota tehdään edelleen miljardeja kertoja joka vuosi.


    • no miehä se
    • Ahonen.

      Todella säälittäviä nuo linkittäjät, kai sitä nyt osaa jokainen googlettaa, mutta:

      Ihan yleisperunaa viipaloituna, sanotaanko vaikka puoli kiloa
      400 g sian kylkiviipaletta noin 5 sentin pätkissä,
      iso viipaloitu sipuli
      gnorr-kuutio
      rouhittua mustapippuria
      laakerinkehti
      voita

      Ruskista sian kylkiviipaleita pannulla niin kauan että rasva alkaa sulamaan, viipaloi sipuli ja perunat. Älä huuhtele pannua vaan tee siinä lihaliemi ja kiehuta sitä laakerinlehden ja mustapipppurin kanssa kunnes tunnet laakerinlehden tuoksun. Lado kerroksittain lihaa, perunaa ja sipulia uunivuokaan tiiviisti, kaada lihaliemi päälle ja pintaan voinokareita. Puolen kilon satsi saa hautua 175 asteessa reilun tunnin. Pinta saa olla ruskea ja laatikon rakenne pehmeä ja anna sen vetäytyä n 10 minuuttia ennen tarjoilua.

      • iloinen mummu

        Kiitos ahonen ! aika ihme juttu että en tuota perunalaatikkoa ole tullut koettaneeksi. yhdistän kumma kyllä nuo kylkiviipaleet silakkalaatikkoon mutta saattaa olla todella hyvää myös noin ,pitäneepä kokeilla , ja tahtoo aina olla tuo munamaitoliemi päälle ensimäisenä mielessä .. pitäs varmaan kokeilla lihaliemijutulla no menee kokeiluun, joten kiitos, Ahonen.=),

        Ps. Täällä satakunnassa , heinäk. 6pv, aurinko paistaa ..


      • Ahonen.
        iloinen mummu kirjoitti:

        Kiitos ahonen ! aika ihme juttu että en tuota perunalaatikkoa ole tullut koettaneeksi. yhdistän kumma kyllä nuo kylkiviipaleet silakkalaatikkoon mutta saattaa olla todella hyvää myös noin ,pitäneepä kokeilla , ja tahtoo aina olla tuo munamaitoliemi päälle ensimäisenä mielessä .. pitäs varmaan kokeilla lihaliemijutulla no menee kokeiluun, joten kiitos, Ahonen.=),

        Ps. Täällä satakunnassa , heinäk. 6pv, aurinko paistaa ..

        Maailman simppelein, eikä tule niin hyvää vähärasvaisesta sianlihasta. Munamaito ei tähän oikein käy, lihaliemi tai fondi, saa olla ihan vahva lihan maku joka imeytyy perunaviipaleisiin. Ne kylikviipaleet toki käy silakkalaatikkoonkin, mutta ruskeaski tiristettynä perunalaatikkoon on
        ihan must. Valmiiksi viipaloitu kylki on parasta ja siinä on riittävästi rasvaakin makua antamaan. Jos tuntuu liiata niin ainahan sitä voi kaataa pois pannulta. Tiiviit kerrokset, suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä koska lihaliemestä sitä tulee riittävästi. Puu-uunihan tässä oisi paras tekotapa.

        Täälläkin paistaa ja porottaa; tänään 7.7 28c varjossa ja vielä muuttopäivä takana... ruokana siis perushuttua eli makkarapataa kaikilla mahdollisilla kasvimaan vihanneksilla: varhaisperunaa, herneenversoa, persiljaa, lipstikkaa ,sekavihannesta ja sämpylöitä.

        Nyt tekis mieli piimää ! palaneille hartioille....


      • 10degreadients

        Hyvä Ahonen!

        Mikä tahansa resepti alle 10 aineksen on kokeilemisen arvoinen ja varmasti hyvää. Harvoin vain tällaisia enää näkee missään paitsi jotain tomaatti/mozzarella-salaattia balsamicolla, jota myös kortonkin ohjelmissakin tarjotaan muka faindaining-alkuruokana - eli siis tomaattia/basiliskoa/juustoa muka garmee-alkuruokana ja kukaan ei edes uskalla huomauttaa, että tää on jo nähty ja maisteltu - onko jotain muuta!


      • Ruotsinkielinen

        Gnorr? 😂😂 Se on KNORR.


      • Anonyymi

        Eii kait pottulaatikkoon laakerilehti kuitenkaan kuulu?


      • Anonyymi

        Voita korkeintaan vuoan voiteluun ja pipprurina käytetään kokonaisia maustepippureita. Perunoita tarvitaan kilo, jos siansivua on 400 g. Laakerinlehti ei tähän ruokaan kuulu. Minä laitan nesteeksi pelkkää vettä en lihaliemikuutiota veden sekaan. Suolana käytän puhdistamatonta merisuolaa.


      • Anonyymi

        Lisäksi sitä lihaa ei ruskisteta vaan laitetaan raakana perunakerrosten väliin ja rasvaisemmat palat päälle.


    • helleruokaa hei

      Onhan upeeta nostaa jotain vuoden vanhoja juttuja tänne. Ja vielä varsinaista kesäruokaa, mikset ahonen vain laittanut läskiperunavuokaasi omana aloituksena?

      • meni laatikot

        sekasin perunalaatikko ja lihaperunalaatikko


    • Entinen kämppäemänt

      Perunat , liha , silli, joukkoon laitan myös ohra, tai riisi ryynejä.
      Sipulia,maustepippuria, ja liemeksi joko lihalimi, tai suurstan sen sitten lopuksi pariruokalusikallista vehnäjauhoja ja lisään veden.
      Maito ei kuulu vanhan ajan laatikkoon.Suolaa maun mukaan.

      • Perunalaatikko

        Kyse oli perunalaatikosta....Ihmisillä on ihmeellisiä reseptejä. Sillistä ja pyttipannusta??? Pitää vastata mitä joku kysyy.


    • japiiii
    • Samppa 1982

      !! Oma versio !!

      Perunaa viipaloituna, Kylkiviipaletta kerroksittain jonka päälle maustepippuria, sipulia (itse käytän renkaita) ja suolaa sekä hiven vehnäjauhoja ettei vetisty. Muutamaan kertaan toistaen, tai niin kauan kun läskiviipaleita riittää. Lopuksi valkopippurilla maustettua munamaitoa niin että potut melkein peittyy. Niiden päälle muutamat siivut viipaleita vielä ja muutama maustepippuri. Luulen että tätä olit hakemassa

    • Lihaperulaatikkoon

      mitä munamaitoa laiteta,pöhkö

      • Oman maun mukkaa

        Pöhkö oot iha ite.Kyl voi laittaa munamaitoa ja laittaa mitä aineksia tykkää,tehdä
        omanlaisensa perunalootan.


    • äiti sen tiettää

      Kyllä tuo Ahonen antoi melkein oikean ikivanhanajan lihaperunalaatikon ohjeen.
      ...mutta näin se äiti sen ennen teki
      (kas kun ei niitä gnorrin liemiä ennen ollutkaan):

      Ihan yleisperunaa n. 8 kpl isohkoa viipaloituna,
      iso silputtu sipuli
      n. 400 g sian kylkiviipaletta noin 5 sentin pätkissä ja hiukan ruskistettuna
      kokonaisia Maustepippuria 5-6 kpl (EI musta)
      suolaa 1,5 teelusikallista
      huuhtele paistinpannulta liemet perunoiden päälle
      (jos suurustaa haluat, niin suurusteeksi sekoita 1 ruokalusikallinen ruisjauhoja
      osaan kylmää vettä) vettä yhteensä noin ½ litraa
      muutama nokare voita päälle

      • Anonyymi

        Perunalaatikon tekemiseen ei paistinpannua tarvita, kun lihoja ei ruskisteta. 1 kilo tarvitaan perunoita, jos lihaa 400 g. Maustepippureita laitan varmaan 10 kpl ellen jopa enemmän ja suolaakin menee vähän enemmän (puhdistamatonta merisuolaa). Minulla nesteenä pelkkää vettä ja sipulia ei ollenkaan, kun en voi sitä syödä enkä muutenkaan käsitellä. Mitään suuruksia ei tähän ruokaan laiteta.


    • Perunalaatikkon

      laitetaan vain perunoita,sipuli,(valkosipuli),pippuri,suola ja ruokakermaa vesi, voita ja korppujauhoja

    • oma versioni

      viipaloin perunat monitoimikoneessa ja kaadoin lasiuunivuokaan.
      sekoitin soijasta munamaitoa vastaavan seoksen ja
      kaadoin perunoiden päälle lasiuunivuokaan
      laitoin 200asteiseen uuniin
      ja otin pois, kun olin ensin kokeillut perunoiden olevan kypsiä eli n. 45min
      sellaisenaan syötynä ja suolalla maustettuna oli piiiiiiiitkästä aikaa herkkua
      ja voin sanoa, että kun laitat pekonia tms rasvaista lihaa joukkoon, on vielä parempaa
      ketsuppia päälle

    • kansallinen häpeä

      Suomalaiset on hulluja kun tunkee munamaitoa joka laatikkoon ja näkeehän sen siitä ryynimäisestä koostumuksesta, että jotain on mennyt vikaan. Muuallapäin maailmaa ei juoksuteta ruokia munamaidolla.

      • Anonyymi

        Joihinkin perinneruokiin kuuluu munamaito joihinkin ei. Perunalaatikkoon tulee lihaliemi tai vesi ja meillä käytetään jauhelihaa. Jokainen tekee kuitenkin niin kuin itse tahtoo.


    • Näin on näreet

      lihaperunalaatikkoon ei laitetta mitään munamaitoja vain paistinpannun huuhteluvesi.

      • Anonyymi

        Eihän tämän ruuan tekemiseen tarvita paistinpannua, kun liha laitetaan raakana perunaviipaleiden väliin.


    • Seppo 68v.

      Ahoselta hyvä resepti. Itse laitan vielä palvikylkeä mukaan niin jopa sillä potkii monta poronkusemaa.

    • yksinkertaisesti

      Yksinkertaisesti viipaloituja perunoita pataan ja päälle sianlihasiivuja tiheään, niin että perunat peittyy. Vahvaa lihalientä niin että perunat just ja just peittyy. Kun lihat on ruskistuneet niin käännä ne ja jatka paistamista. Tarkoitus olisi että nestettä haihtuisi jonkin verran ja sianlihaviipaleet olisivat rapsakoita päällä. Niin ja hitaasti hyvä tulee...

    • ninjanainen

      kinuskikastiketta kannattaa kokeilla laittaa ;)

    • Rouva Pehemiä

      Minä teen äidin ohjeella:
      - viipaloituja perunoita
      - läskistä possua (kylkisiivuja)
      - maustepippuria
      - suolaa
      - sipulia pilkottuna pieniksi kuutioiksi
      - vettä

      Meidän tyylillä se kootaan näin: kerroksittain perunaviipaleita, sipulia ja possua, aavistus maustepippuria ja suolaa. Toistetaan niin kauan, että vuoka on täynnä. Kaadetaan vuokaan vettä sen verran, että perunat peittyvät. Viimeiseksi tuhti kerros kylkisiivuja ja päälle suolaa.

      Nytkin tällainen herkku muhii leivinuunissa :)

    • se paras ;))

      Ei mikään noista....
      Mummini vanhan ajan perunalaatikko ohje: naudan jauhelihaa, sipulia, perunat viipaleiksi, mustapippuria, suolaa, ja maustettu munamaito myös mustapippurilla /suolan kera päälle vaan ja siitä uuniin, niin voi voi kun siitä tulee hyvää, ja sitten seuraava päivä kun sitä paistinpannussa paistaa niin nami nam vaan!

    • Mummon_muistista

      Ainekset samat: perunat, sipulit, maustepippurit, raidallista sianlihaa ja suolaa kerroksittain. uuniin vähäksi aikaa ja sitten suurustusliemi: vesi ja vehnäjäuho, ripaus suolaa kaadetaan vähän ajan kuluttua perunalaatikon paalle. Hyvää on ja ilman kananmunia ja maitoa. Tämä on tosi vanha ohje periytynyt mummolta aikoja sitten....

    • pottuloora

      Kyllä on hyvät uunit näillä kokkimestareilla, kun perunalaatikon tunnissa saa valmiiksi! Heh,heh. Malttakaahan edes pari tuntia ja sen jälkeen vielä n.150 astetta se yksi tunti. Huomaatte mikä on perunalaatikko ja perunalaatikko! Heh,heh. Täytyyhän sen nesteen päästä imeytymään niihin perunoihin! Ei tunnin päästä ole kuin rasvassa uivia perunoita, mutta makuasioista en ala kiistelemään! Heh,heh.

      • Anonyymi

        Juu vähintään kaksi tuntia menee laatikon tekemiseen 200 C uunissa. No tietysti voihan sitä aikaisemminkin syödä, jos tykkää syödä raakoja perunoita.


    • Joulunparas

      Edellisiin lisäisin että joulukinkun paistolientä kannattaa käyttää perunalaatikossa.päihittää lihaliemet

    • Anonyymi

      siivutetut perunat ja kylkilihaa ruskista pannulla ja siivu perunat sipulia valkosipulia valko pippuria ja tietysti lihat paistetaan pannulla ja lihan oma rarva perunoiden päälle ja uuniin naum

    • Anonyymi

      Siinä senkun kokeilet, olet jo jyvällä.

    • Anonyymi

      Tähän ohjeeseen ei laiteta lihaa lainkaan. Kopioin sen Nuorten kotitalouskirjasta, painos vuodelta 1964.
      Peruna-sipulilaatikko
      1/2 kg perunoita
      3 sipulia
      2 rkl margariinia
      2 1/2 dl maitoa
      1 muna
      1 rkl vehnäjauhoja
      2 tl suolaa
      päälle korppujauhoja
      Perunat kuoritaan, leikataan viipaleiksi ja pannaan voideltuun vuokaan kerroksittain ruskistettujen sipulirenkaitten kanssa. Maito, muna, vehnäjauhot ja suola yhdistetään ja kaadetaan vuokaan. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja. Paistetaan uunissa (250 aste)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      85
      2227
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      17
      2224
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      11
      1519
    4. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      102
      1432
    5. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      91
      1344
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      148
      1223
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      255
      1020
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      934
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      899
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      173
      884
    Aihe