Savustettu kilohaili

mitä ruokaa?

Sain kaverilta pari säilyketölkkiä eestiläistä savustettua kilohailia. On kaverin mielestä ihan syömäkelvotonta kun on pyrstötkin mukana, ei kuulemma kelvannut edes kissalle.

Mitä ruokaa näistä kannattaisi tehdä? Meneekö alas ihan näkkileivän päällä ja perkaamattomana, vai kannattaako tehdä esim. vahvasti maustettua nuudeli-soijakastike-chili-inkiväärisörsseliä jonka seassa kalat menettelisivät.

56

12502

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Eiköhän se jäteastia ole paras sijoituspaikka moiselle skeidalle!

    • Olet saanut ihan hyvän tuliaisen. Näille on oma koulukuntansa Baltian maiden lisäksi Puolassa ja Saksassa. Saksanmaalla on jopa oma festivaalinsa Kieler Sprottenille, joka kyllä paras näistä kilohaileista onkin; jo vuosisataiset perinteet Hansa-ajoilta. Niiltä ajoilta ja Hansasta saattanee tämä perinnetapa säilöä kilohailia, juontaakin juurensa.

      Hyväähän se on ihan leivän päällä, keitetyn perunan ja tuoreen kurkun kanssa, mutta Saksassa saattaa sitä saada erään reseptin mukaan tarjottuna tomaattisella munakokkelilla seuraavaan tapaan:

      sipuli - kevätsipulia, jos jo löytyy
      voita
      munia
      tomaattia
      ruohosipulia
      suolaa, valkopippuria

      Sipuli veitsellä hienoksi, freesataan voissa pannulla. Tomaatti pieniksi kuutioiksi, ei siemenlilluja mukaan! Lisätään tomaatti pannulle. Tarvittava määrä munia vatkataan kevyesti, suolataan, pippuroidaan ja lisätään munamassa pannulle, paistetaan kokkeliksi sekoitellen ahkerasti.

      Kokkelin joukkoon ja päälle paljon hienonnettua ruohosipulia.

      Hienointa olisi tietysti jos saisi savustettuja kilohaileja ilman sitä öljyä, mutta kun ei ole, niin valuta öljy pois ja kasaa lautaselle tomaattikokkelin viereen. Tumma leipä sopii hyvin annokseen.

      Tälle ei löydy linkkiä - tai varmaan löytyykin useita - mutta kuka nyt munakokkelille reseptiä tarvitsisi! Varastin sen nyt tuosta vaan - ikäänkuin ilmasta.

      • Vanha kokki

        Ihan vain tumman ruisvoileivän päällä ja pikkuisen suolalla maustettuna.

        Tuo toinen edellä kirhjoitellut "vanha kokki" on taas ystävämme Teppo, moi, joka ei muista että hänellä on rekisteröitynäkin minun nimimerkkini.
        Teppo näet ei ymmärrä hyvän päälle, joten hän kehoittaakin heittämään "skeidat" roskiin!
        Noin tekee vain henkilö jonka innovatiivisuus on ns. valmiin työn liippausta, eli Teppo, moi osaa jonkinasteisen tuunaamisen taidon valmiille ruoalle!
        Sprotista hän ei ymmärrä hönkäsen pöläystä!


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Ihan vain tumman ruisvoileivän päällä ja pikkuisen suolalla maustettuna.

        Tuo toinen edellä kirhjoitellut "vanha kokki" on taas ystävämme Teppo, moi, joka ei muista että hänellä on rekisteröitynäkin minun nimimerkkini.
        Teppo näet ei ymmärrä hyvän päälle, joten hän kehoittaakin heittämään "skeidat" roskiin!
        Noin tekee vain henkilö jonka innovatiivisuus on ns. valmiin työn liippausta, eli Teppo, moi osaa jonkinasteisen tuunaamisen taidon valmiille ruoalle!
        Sprotista hän ei ymmärrä hönkäsen pöläystä!

        Näin ymmärsinkin - ylin "ystävämme" potkimassa kulman takana. Ei se, joka hyvän päälle ymmärtää näitä roskiin heitä.

        Muuten - taitavat olla nuo Eestin hailit kotoisin naapurimaasta kuitenkin - Riga Sprotteja, siis Latviasta. Jostain luin, että Eestissäkin Hiidenmaalla joku on aloittanut kilohailin savustamisen ja lienee jo pannut niitä öljypurkkiinkin, mutta tokkopa ovat jo aivan yleisesti kaupoissa myynnissä, latvialaisia kyllä löytyy. Tallinnan Poro varmaan tietäisi, hoi!

        Meillä on muikkuja jo öljyssä, samoin särkiä, mutta olenko oikeassa, että kilohailia ei tee kukaan öljysäilykkeenä? Olisi kuitenkin ihan muikun veroinen säilöttävä ja menisi varmaan paremmin kaupaksikin kuin muikut vaikka kyllähän niillekin varmaan hintaa tulisi.

        Vaikeata on kotimaisen kalan pärjätä hintakilpailussa öljysardiinille ja tonnikalanhiutaleille kunnei kuluttaja arvosta kalan makua säilykkeessään. Olen tarjonnut "hyville vieraille" vieraille noita Kieler Sprotteja - ja latvialaisiakin - ja ne ovat aina saaneet osakseen varauksettoman ihastelun ja käyneet kaupaksi. Öljysärkeä en tarjoa - syön salaa itse.


      • crudo kirjoitti:

        Näin ymmärsinkin - ylin "ystävämme" potkimassa kulman takana. Ei se, joka hyvän päälle ymmärtää näitä roskiin heitä.

        Muuten - taitavat olla nuo Eestin hailit kotoisin naapurimaasta kuitenkin - Riga Sprotteja, siis Latviasta. Jostain luin, että Eestissäkin Hiidenmaalla joku on aloittanut kilohailin savustamisen ja lienee jo pannut niitä öljypurkkiinkin, mutta tokkopa ovat jo aivan yleisesti kaupoissa myynnissä, latvialaisia kyllä löytyy. Tallinnan Poro varmaan tietäisi, hoi!

        Meillä on muikkuja jo öljyssä, samoin särkiä, mutta olenko oikeassa, että kilohailia ei tee kukaan öljysäilykkeenä? Olisi kuitenkin ihan muikun veroinen säilöttävä ja menisi varmaan paremmin kaupaksikin kuin muikut vaikka kyllähän niillekin varmaan hintaa tulisi.

        Vaikeata on kotimaisen kalan pärjätä hintakilpailussa öljysardiinille ja tonnikalanhiutaleille kunnei kuluttaja arvosta kalan makua säilykkeessään. Olen tarjonnut "hyville vieraille" vieraille noita Kieler Sprotteja - ja latvialaisiakin - ja ne ovat aina saaneet osakseen varauksettoman ihastelun ja käyneet kaupaksi. Öljysärkeä en tarjoa - syön salaa itse.

        kerro lisää siitä.


    • Olen hieman viipeellä liikeellä tässä debatissa, mutta englanti-suomi käänöksissä usein sekoitetataan keskenään silli (herring), ja silakka( baltic sprath tai sprat). Näin olen ollut havaitsevinani ammattikääntäjienkin tekevän, elleivät nimenomaan tiedä sillin ja silakan eroa. Arkikielessä nuo voivat mennä iloisesti sekaisin. Mutta jos säilyke on hyvää, niin syödään se pois. Tosin paikalliset mausteet, esim kumina saattavat aiheuttaa suomalaiselle pikku yllätyksiä.

      • Eemeli kala.

        No itse ainakin vetelin leivän päälle ja hyvää oli. Ehkä joku munakas toimii, kuten jo edellä mainittiin.

        Itse asiassa silakka ja silli ovat sama kala (herring), silli vain rasvaisempi Atlantin kasvatti. Suomen parhaimpia kaloja, monipuolinen jalostettava, siitä saa melkein mitä vaan.

        Parhaimmat kalat Suomessa makujen mukaan:

        1. Kuha
        2. Silakka
        3. Siika
        4. Kampela (savustettu)
        5. Ahven


      • Vanha kokki
        Eemeli kala. kirjoitti:

        No itse ainakin vetelin leivän päälle ja hyvää oli. Ehkä joku munakas toimii, kuten jo edellä mainittiin.

        Itse asiassa silakka ja silli ovat sama kala (herring), silli vain rasvaisempi Atlantin kasvatti. Suomen parhaimpia kaloja, monipuolinen jalostettava, siitä saa melkein mitä vaan.

        Parhaimmat kalat Suomessa makujen mukaan:

        1. Kuha
        2. Silakka
        3. Siika
        4. Kampela (savustettu)
        5. Ahven

        Oman makusi mukaan laadittu?
        Olisiko sinun makuusi jos järjestys hieman muuttuisi, vaikkapa tällaiseksi:
        Tenon lohi
        Meritaimen
        Merisiika
        Muikku
        Kuha
        Silakka
        Ahven
        Flätyskä (kampela)


      • yyyööök
        Vanha kokki kirjoitti:

        Oman makusi mukaan laadittu?
        Olisiko sinun makuusi jos järjestys hieman muuttuisi, vaikkapa tällaiseksi:
        Tenon lohi
        Meritaimen
        Merisiika
        Muikku
        Kuha
        Silakka
        Ahven
        Flätyskä (kampela)

        paskasta taas jauhetaan, tämän pitäisi olla jonkinlainen ruokapalsta mutta näköjään ei.


      • jälleen
        yyyööök kirjoitti:

        paskasta taas jauhetaan, tämän pitäisi olla jonkinlainen ruokapalsta mutta näköjään ei.

        "Yäk mistä paskasta taas jauhetaan, tämän pitäisi olla jonkinlainen ruokapalsta mutta näköjään ei."

        ilmoittautui yksi hyvästä ruuasta ymmärtämätön moukka. Taitaa olla niitä amiksia, jotka ostava drive in mäkkäristä roskaruokaa ja heittelee pakkaukset karvanoppacorollansa ikkunasta katujen varsille. Kotonaan tuollaiset syövät mikrolla lämmitettyjä Saarioistan roiskeläppiä.


      • hyvää suomesta
        jälleen kirjoitti:

        "Yäk mistä paskasta taas jauhetaan, tämän pitäisi olla jonkinlainen ruokapalsta mutta näköjään ei."

        ilmoittautui yksi hyvästä ruuasta ymmärtämätön moukka. Taitaa olla niitä amiksia, jotka ostava drive in mäkkäristä roskaruokaa ja heittelee pakkaukset karvanoppacorollansa ikkunasta katujen varsille. Kotonaan tuollaiset syövät mikrolla lämmitettyjä Saarioistan roiskeläppiä.

        mäkkärit ole tulleet tutuksi ruokailun suhteen, kyllä oikea ja puhdas kotimainen ruoka-aines on hyvän aterian ensimmäinen ehto, siksipä ei mikään eestiläinen moska sovellu aterian raaka-aineeksi.


      • ilmoittautui
        hyvää suomesta kirjoitti:

        mäkkärit ole tulleet tutuksi ruokailun suhteen, kyllä oikea ja puhdas kotimainen ruoka-aines on hyvän aterian ensimmäinen ehto, siksipä ei mikään eestiläinen moska sovellu aterian raaka-aineeksi.

        "mäkkärit ole tulleet tutuksi ruokailun suhteen, kyllä oikea ja puhdas kotimainen ruoka-aines on hyvän aterian ensimmäinen ehto, siksipä ei mikään eestiläinen moska sovellu aterian raaka-aineeksi."

        psyykenhoitoa vailla oleva rasisti, jolle Virosta on muodostunut henkilökohtainen ongelma (kateuden vai minkä vuoksi?).

        Kaiken lisäksi tuossa edellä ei edes ollut kyse virolaisesta ruuasta:

        http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/8898943/43554166


      • Anonyymi
        jälleen kirjoitti:

        "Yäk mistä paskasta taas jauhetaan, tämän pitäisi olla jonkinlainen ruokapalsta mutta näköjään ei."

        ilmoittautui yksi hyvästä ruuasta ymmärtämätön moukka. Taitaa olla niitä amiksia, jotka ostava drive in mäkkäristä roskaruokaa ja heittelee pakkaukset karvanoppacorollansa ikkunasta katujen varsille. Kotonaan tuollaiset syövät mikrolla lämmitettyjä Saarioistan roiskeläppiä.

        Ei heitellä karvanoppacorollasta mitään nykyään, ne on nykysin paremman väen autoja. Nyt on teinit laittaneet noppansa ison volkkarin eli Audin peileihin roikkumaan toki myös persut (Mersut) ja Saksan Ladat eli bemarit on nykysin niitä teinirotiskoja. Ja hyvä niin nyt hinaus autoilla riittää taas töitä ja korjaamoidenki kannattavuus on noussut kohisten, ainoa miinus on että kun niitä on saksastaki tuotu niin paljon niin metalliromusta ei makseta enää mitään. ku tuo saksan tuonti on aiheuttanut ylitarjontaa metalliromun hintaan nyt joutuu jo maksamaan romuauton hausta, ennen sai 120€/auto ja nyt pitää jo maksaa ties kuinka paljon hausta.


      • Anonyymi
        Eemeli kala. kirjoitti:

        No itse ainakin vetelin leivän päälle ja hyvää oli. Ehkä joku munakas toimii, kuten jo edellä mainittiin.

        Itse asiassa silakka ja silli ovat sama kala (herring), silli vain rasvaisempi Atlantin kasvatti. Suomen parhaimpia kaloja, monipuolinen jalostettava, siitä saa melkein mitä vaan.

        Parhaimmat kalat Suomessa makujen mukaan:

        1. Kuha
        2. Silakka
        3. Siika
        4. Kampela (savustettu)
        5. Ahven

        Ahven on parasta, sitten muut.


      • Anonyymi
        hyvää suomesta kirjoitti:

        mäkkärit ole tulleet tutuksi ruokailun suhteen, kyllä oikea ja puhdas kotimainen ruoka-aines on hyvän aterian ensimmäinen ehto, siksipä ei mikään eestiläinen moska sovellu aterian raaka-aineeksi.

        Mutta virolainen sopii oikein hyvin.


    • ovat valmiita

      "Sain kaverilta pari säilyketölkkiä eestiläistä savustettua kilohailia. On kaverin mielestä ihan syömäkelvotonta kun on pyrstötkin mukana, ei kuulemma kelvannut edes kissalle."

      syötäväksi - ei niitä tarvitse enää valmistaa. Voi syödä esim. leivän päällä tai kesällä uusien perunoiden höysteenä sillin sijasta.

      Ja ainahan pikkukalat syödään ruotoineen, päineen pyrstöineen - taitaa kaverisi olla niitä uusavuttomia, jos pikkukalan pyrstöistä tulee ongelma.

      • Vanha kokki

        "Ja ainahan pikkukalat syödään ruotoineen, päineen pyrstöineen - taitaa kaverisi olla niitä uusavuttomia, jos pikkukalan pyrstöistä tulee ongelma."

        Mene ihmeessä sossunluukulta anomaan ruokarahaa. Sanot vaan, että keräilet pulloja päivät pitkän ja joudut syömään pikkukaloja ruotoineen, päineen ja pyrstöineen niin takuuvarmasti antavat sulle sieltä fyrkkaa...mars mars!


      • Vanha kokki
        Vanha kokki kirjoitti:

        "Ja ainahan pikkukalat syödään ruotoineen, päineen pyrstöineen - taitaa kaverisi olla niitä uusavuttomia, jos pikkukalan pyrstöistä tulee ongelma."

        Mene ihmeessä sossunluukulta anomaan ruokarahaa. Sanot vaan, että keräilet pulloja päivät pitkän ja joudut syömään pikkukaloja ruotoineen, päineen ja pyrstöineen niin takuuvarmasti antavat sulle sieltä fyrkkaa...mars mars!

        Sinulla on ilmeinen identiteettikriisi, kun et tiedä oletko minä vaiko sinä. Koeta nyt päättää.


      • siinä taas
        Vanha kokki kirjoitti:

        "Ja ainahan pikkukalat syödään ruotoineen, päineen pyrstöineen - taitaa kaverisi olla niitä uusavuttomia, jos pikkukalan pyrstöistä tulee ongelma."

        Mene ihmeessä sossunluukulta anomaan ruokarahaa. Sanot vaan, että keräilet pulloja päivät pitkän ja joudut syömään pikkukaloja ruotoineen, päineen ja pyrstöineen niin takuuvarmasti antavat sulle sieltä fyrkkaa...mars mars!

        ilmoittautui yksi palstahäirikkö, joka ei ymmärrä hyvästä ruuasta yhtään mitään.

        Säälittävää käyttää toisten nimimerkkejä - hakeudu hoitoon!


      • jokin tolkku
        siinä taas kirjoitti:

        ilmoittautui yksi palstahäirikkö, joka ei ymmärrä hyvästä ruuasta yhtään mitään.

        Säälittävää käyttää toisten nimimerkkejä - hakeudu hoitoon!

        ajantasalla, ettei vaan olisi jokin jäänyt huomaamatta. Aloituksessa muuten kysyttiin jonkun eestiläisen hailinmoskan kelvollisuudesta, mielestäni se ei ole koskaan kelvollista ollutkaan ihmisravinnoksi, saatika edes eläimille, takaisin sinne mistä on tuotukin, siellä se kelpaa vanhanakin. Suomesta saa oikeitakin säilykkeitä, ne vaan eivät alunperinkään ole eestistä eikä baltiasta yleensäkään.


      • niin sanotuille
        jokin tolkku kirjoitti:

        ajantasalla, ettei vaan olisi jokin jäänyt huomaamatta. Aloituksessa muuten kysyttiin jonkun eestiläisen hailinmoskan kelvollisuudesta, mielestäni se ei ole koskaan kelvollista ollutkaan ihmisravinnoksi, saatika edes eläimille, takaisin sinne mistä on tuotukin, siellä se kelpaa vanhanakin. Suomesta saa oikeitakin säilykkeitä, ne vaan eivät alunperinkään ole eestistä eikä baltiasta yleensäkään.

        mielipiteillä ei arvoa sentinkään vertaa.


      • muamo mualta
        niin sanotuille kirjoitti:

        mielipiteillä ei arvoa sentinkään vertaa.

        ainakin ihmiselle, joka on ikänsä nauttinut kala-ja patakukkoa, ei siis pyrstöt ihmetytä. Kätevä eväs tämä kilohailipurkki, ja kiireisen päivän pääaterian aines. Epäilen noita asiattomia kommentteja yhteydestä kilpailijoihin. Kun kattelee kotimaisen säilykeen hintaa niin kyllä tämä riikalainen sproti on todella kilpailukykyinen.


      • Stadin kundi
        muamo mualta kirjoitti:

        ainakin ihmiselle, joka on ikänsä nauttinut kala-ja patakukkoa, ei siis pyrstöt ihmetytä. Kätevä eväs tämä kilohailipurkki, ja kiireisen päivän pääaterian aines. Epäilen noita asiattomia kommentteja yhteydestä kilpailijoihin. Kun kattelee kotimaisen säilykeen hintaa niin kyllä tämä riikalainen sproti on todella kilpailukykyinen.

        Tepolle ei tulisi mieleenkään romanttisella illallisella syöttää mimmifrendille moista skeidaa hei! Parempi nimi olisi "eestiläinen romantiikan tappaja" et sillei hei! Tuommoinen "herkku" yhtään liioittelematta tuskin kelpaisi edes villikissalle hei!


      • ........
        Stadin kundi kirjoitti:

        Tepolle ei tulisi mieleenkään romanttisella illallisella syöttää mimmifrendille moista skeidaa hei! Parempi nimi olisi "eestiläinen romantiikan tappaja" et sillei hei! Tuommoinen "herkku" yhtään liioittelematta tuskin kelpaisi edes villikissalle hei!

        Ensin hän on muamo mualta, sitten kymmenen minuutin kuluttua hän kommentoi itseään stadin kundina, näin hän pitää itse keskustelua yllä, mutta ei tajua toimintansa läpinäkyvyyttä. Mahtaa olla todella yksinäinen ihminen ja kaiffarit ja mallimisut poikarukan päässä pelkkää fantasiaa.
        Tokkopa sprottia kukaan romattiseen illalliseen edes ehdottaisi, enempää kuin HK:n sinistäkään.
        Mutta tuo erinomainen kilohailisäilyke on epämiellyttävästä hajustaan huolimatta mitä mainioin pikkusuolainen sitruunanmehulla ryyditettynä ja huuhdeltuna alas tilkkasella hyvää votkaa!
        Stadilaisen makuaisti vain kyntää kovin brutaalilla tasolla, voidakseen ymmärtää hienostuneempia aromeja!


    • Savi muikku

      Ensimmäisen kerran elämässäni maistoin savustettua kilohaili säilykettä tänä syksynä, kun olin perunan nostossa maallapäin.
      Savustettua kilohailia on saatavana sekä öljyssä, että tomaattikastikkeessa.
      En ole koskaan syönyt yhtä herkullista kala säilykettä, kuin tämä.
      Söin kilohailia vaalean voileivän kanssa. Voita vaan leivälle ja kalafilettä päälle.
      Ei tarvi perkata, kokonaan voi syödä kakki, mitä säilykepurkissa on.
      Myöhemmin maistoin myös savustettua kilohailia öljyssä, mutta savustettu kilohaili tomaattikastikkeessa oli tätä herkullisempaa.
      On muuten vähintäänkin yhtä herkullista, kuin voissa rapeaksi paistettu jauhotettu muikku

      Kalamarkkinoilta tuota kalasäilykettä ostimme ja tänä syksynä kävimme kalamarkkinoilla hakemassa lisää.
      Jouluna täytyykin oikein herkutella ja avata savutettu kilohaili säilyke ja nauttia herkkua.

      • Joku vaan!

        Pyrkii väen väkisin mustaamaan erinomaisen kalasäilykkeen, finninaama ei ole edes maistanut ko. kalaa, mutta pitää vain meuhkata kuinka paska lentää molemmista päistä. Mutta sehän on aivan normaalia, söipä tuo iljetys mitä tahansa tai oli syömättä, niin paskaa suoltaa molemmat päät! Se on Teppo,moin luonteenpiirre ja ominaiosuus!


      • Savi muikku

        Kuin savustettua kilohailia....
        Ne on makuaistit ihmisellä sitä varten, jotta tietää mikä on syötävässä kunnossa.
        Ei pidä syödä sellaista mikä maistuu luotaantyöntävältä. Pilaantunut tuote yleensä myös haisee pahalta, että ei tarvi edes maistaa.
        Ei kannata tuomita kilohailia tuon pelkän yhden pilaantuneen säilykkeen takia, jonka alkuperä voi olla jossain epämääräisessä paikassa ulkomailla, jossa ei hygienisasta ole mitään tietoa.
        Ostappas uusi säilykepurkki kotimaassa valmistettua savustettua kilohailia ja kokeile maistaa sitä.
        Kyllä elintarvikeet säilyvät hyvin, kunhan ne on hygieenisesti laitettu ja oikein säilytetty.
        Meillä syödään välillä ruokaa, jonka viimeinen myyntipäivä on mennyt aikoja sitten umpeen ja ei olla siitä ruuasta millään tavoin sairastuttu.
        Kauppojen roskiksissakin on uudempaa ruokaa, kuin mitä miellä on joitakin tuotteita jääkaapissa.


      • lapsosella

        Taitaapa olla kirjoittajalla pikemminkin sielu märkänä kuin pilaantunut kala purkissa.

        Mistä näitä maailmanrannan käypäläisiä oikein näille palstoille siunaantuukaan! Kuka näitä jonkun äidin lapsia synnyttää ja missä? Ja kuka niitä näin pahoin pilaa?


      • Debbo!
        lapsosella kirjoitti:

        Taitaapa olla kirjoittajalla pikemminkin sielu märkänä kuin pilaantunut kala purkissa.

        Mistä näitä maailmanrannan käypäläisiä oikein näille palstoille siunaantuukaan! Kuka näitä jonkun äidin lapsia synnyttää ja missä? Ja kuka niitä näin pahoin pilaa?

        Ja viittaa kintaalla päivän peiliin!


      • kuorekin kala
        Debbo! kirjoitti:

        Ja viittaa kintaalla päivän peiliin!

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Kilohaili
        ja proteiinia myös kuore
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuore
        Täällä siis liikkuu uusavutonta, joka ei kertaakaan tyytynyt opiskeluaikana pelkkään sardiinipurkkiin , pottuun ja reikäleipään. Niistä tuli hiidihydraatit ja proteiinit -ihan peruselintarviketta.
        Niidenkin ja vuokran hankkimiseen ravasin aamuisin sanomalehtiä jakamassa. Ei ollu tukiaisia ja pizzoja
        http://www.prokala.fi/www/fi/tietoa_kalasta/index.php


    • Juures itikka

      Tulipa toissailtana avattua savustettua kilohailia öljyssä säilykepurkki ja nautittua tosi pitkän tauon jälkeen jälleen tuota herkkua.
      Oli muuten erittäin maukasta ja ravitsevaa tämä kilohaili.
      Minun mielestäni tämä kalasäilyke on erinomaisen maukasta, kaikki ei vaan siitä tykkää.
      Vaalealle leivälle hieman voita ja siihen kilohaili viipales päälle, niin on tosi hyvää.
      Ketsuppi sopii todella erinomaisesti kilohailin kanssa, jota ei ole säilötty tomaatti kastikkeen kanssa.
      Kilohailisäilyke on hyvä hiukopala, kun illalla tulee nälkä.
      Eikä tarvi millään tavoin perkata, kuten ei muitakaan pikkukaloja, kuten vaikka voissa rapeiksi paistetut muikut, jotka syödään kokonaan pyrstöineen päivineen.

      Kaapissa on vielä 5 purkillista herkullisia kilohaili säilykkeitä. Täytyy maltaa ja säästää näitä herkkuja jouluaaton juhlapöytää varten. Voi sitten joulu aattona herkutella.
      Täytyy käydä ruokakaupassa katsomassa, että onko siellä mahdollisesti tätä samaa säilykettä ja myös muitakin vaihtoehtoja.
      Jos ei kinkkua ole joulupöydässä, niin on ainakin tätä kalaherkkua.

    • Hailin ruoto

      Laitetaas kilohailit purkista pöytään.
      Viime viikolla oli vaihteek savustettua kilohailia maisteltavana tomaattikastikkeessa.
      Syksyllä muutama purkki tuli ostettua kumpaakin eli tomaatissa ja öljyssä.
      Voin tässä kertoa vinkin, kannattaa ostaa vaan sitä savustettua kilohailia öljyssa, on paremman
      makuista, kuin tuo tomaattiliemessä oleva kilohaili.
      Ja saahan siihen sen tomaatin maun, kun ketsuppia laittaa kilohailin päälle.
      Se öljyssä oleva kilohaili on pehmeämpää ja maukkaampaa.
      Vähän oli tiuhempaa ja kuivemman makuista tuo tomaattikastikkeessa oleva kilohaili, vaikka siinä onkin sitä tomaattikastiketta, mutta vähän kuin olis raaempaa.
      Nyt on kuukaden verran muhinut jääkaapissa ja on vähän maku pehmentynyt.
      Vielä olisi yksi purkki tuota tomaattikilohailia jäljellä.

      Täytyy seuraavan kerran kalamarkkinoilta ostaa vaan tuota savustettua kilohailiä öljyssä, eikä
      enää tomaattikastikkeessa.

      • Hailin ruoto

        Onpas Vanhalla kokilla hyvät juomat.
        Harmi, että kilohailisäilyke aiheutta tuollaiset vaivat, mutta säilyke on ilmeisesti pilaantunut.
        Muutaman kilohailisäilykkeen olen tässä syksyn ja talven aikana nauttinut, eikä niistä ole tullut mitään vatsaoireita ainakaan vielä.
        Suosittelen Vanhalle kokille ja kaikille muillekin maistamaan savustettua kilohailisäilykettä öljyssä.
        Ei kannata sekaantua siihen tomaattikastike kilohailiin, se ei ole läheskään niin maukasta ja hyvää.
        Eikä kannata kasata koko säilykepurkillista kilohaileja samalla kertaa leivänpäälle ja suuhun, vaan yksittäin vaalean leivän päälle, johon on sipaistu oikeaa voita.

        Toivotaan, että Vanha kokki onnistuu löytämään nuoren neitosen, jolle voi tarjota herkullisia kalaherkkuja ja muitakin herkullisia ruokia, joita Vanha kokki osaa valmistaa.


      • keskenkäynyttä
        Hailin ruoto kirjoitti:

        Onpas Vanhalla kokilla hyvät juomat.
        Harmi, että kilohailisäilyke aiheutta tuollaiset vaivat, mutta säilyke on ilmeisesti pilaantunut.
        Muutaman kilohailisäilykkeen olen tässä syksyn ja talven aikana nauttinut, eikä niistä ole tullut mitään vatsaoireita ainakaan vielä.
        Suosittelen Vanhalle kokille ja kaikille muillekin maistamaan savustettua kilohailisäilykettä öljyssä.
        Ei kannata sekaantua siihen tomaattikastike kilohailiin, se ei ole läheskään niin maukasta ja hyvää.
        Eikä kannata kasata koko säilykepurkillista kilohaileja samalla kertaa leivänpäälle ja suuhun, vaan yksittäin vaalean leivän päälle, johon on sipaistu oikeaa voita.

        Toivotaan, että Vanha kokki onnistuu löytämään nuoren neitosen, jolle voi tarjota herkullisia kalaherkkuja ja muitakin herkullisia ruokia, joita Vanha kokki osaa valmistaa.

        kiljua niin lykkää se tuiskupaskataudin Vanhalle juopollekin ilman hailejakin.


      • Vanha kokki
        Hailin ruoto kirjoitti:

        Onpas Vanhalla kokilla hyvät juomat.
        Harmi, että kilohailisäilyke aiheutta tuollaiset vaivat, mutta säilyke on ilmeisesti pilaantunut.
        Muutaman kilohailisäilykkeen olen tässä syksyn ja talven aikana nauttinut, eikä niistä ole tullut mitään vatsaoireita ainakaan vielä.
        Suosittelen Vanhalle kokille ja kaikille muillekin maistamaan savustettua kilohailisäilykettä öljyssä.
        Ei kannata sekaantua siihen tomaattikastike kilohailiin, se ei ole läheskään niin maukasta ja hyvää.
        Eikä kannata kasata koko säilykepurkillista kilohaileja samalla kertaa leivänpäälle ja suuhun, vaan yksittäin vaalean leivän päälle, johon on sipaistu oikeaa voita.

        Toivotaan, että Vanha kokki onnistuu löytämään nuoren neitosen, jolle voi tarjota herkullisia kalaherkkuja ja muitakin herkullisia ruokia, joita Vanha kokki osaa valmistaa.

        Muista, että sinua on varoitettu! Osoitteesi on selvitetty, nyt kootaan vain aineistoa.


    • Juures itikka

      Päivitetäänpäs välillä tätäkin erinomaista aihetta.
      Nyt on kuulkaas niin, että tässä joutuu vartoomaan vajaan pari kuukautta, jotta pääsee kalamarkkinoille hankkimaan lisää tätä erinomaista ja laadukasta
      kalasäilykettä eli savustettua kilohailia.
      Tällä kertaa ostankin pelkästään savustettua kilohailia öljyssä, kun oli pettymys tämä savustettua kilohailia tomaattikastikkeessa.
      Ei ollut niin kypsän tuntuista tuo tomaattisoseessa säilötty kilohaili, kuin tämä öljyyn säilötty kilohaili, joka oli koostumukseltaan pehmeämpää.
      Ruodot ja evätkin suorastaan suussa sulavat.
      Eiköhän kuusi säilyketölkillistä riitä kesän yli syksyyn, jolloin on jälleen kalamarkkinat.
      Mitäpä muuta sitä ihminen elämässään tarvii, kuin savustettua kilohalia leivän päällä nautittuna raikkaan maidon kanssa.

      Syksyllä sitten muikkumarkkinoille muikkuja syömään.
      Mikäs onkaan herkullisempaa, kuin ruisjauhoissa pyöritellyt muikut kipattuna suureen pannuun, jossa muikuit uivat voissa ja paistuvat mukavan rapeiksi.
      Suussa mukavasti rapsahtaa rapeaksi paistunut muikku ja sula voi valuu leukaa pitkin rintamuksille, jotta täytyy mennä naamanpesuun muikkuaterian jälkeen ja vaihtaa uusi palttoo.
      Kyllä sitä kerran vuodessa voi nauttia kolestroolipitoisen aterian.

    • sprottileipää

      Sprottivoileipä ja ah valutetty öljyinen :
      viipale leipää tummaa
      päälle tuota kummaa
      korstele parikalla
      silottele persiljalla
      komistele munasella
      joka hyvä palastella.
      Itse laitoin siivun limee
      ettei ihan sormee imee -
      tartte, syödää rätikuga (särvetti leuan alle)

      Tässä toinen olusen kera naatittava
      http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=1284
      ruispaahtoleipä, tomaattisose, punasipuli, lehisalattipedillä

      tai lautaselle kurkkua (vnäläinen suolakurkku on poikaa) , sprottia ja leipää hiukopalaksi


      http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=1289

      • Juures itikka

        Älä nyt hyvä ihminen aamulla aikaisin hermostu.
        Tuo oli herkullinen ruoka ohje, kannattaa sinunkin kokeilla tuota ohjetta, vai etkö ymmärtänyt runollista ruoka ohjetta.
        Todella hieno ruoka ohje runomaiseen muotoon puettuna.
        Ei vastaavaan kykene Vanha kokki tai Teppo.


    • Paavo Harvaparta

      Kohta saa lisää tuota kalamaailman herkkua eli savustettua kilohailia öljyssä.
      Täälläpäin on kohta kalamarkkina, en vaan muista ajankohtaa, täytyy tarkkailla.
      Toukokuussa kumminkin ne kalamarkkinat on.
      Täytyy ostaa varastoon useampi purkki savustettua kilohailia öljyssä.
      On se vaan niin hyvää leivän päälle laitettuna, että oksa pois.
      Sen rinnalla kalpenee kaikenmaailman kaviaarit, hanhenmaksa pöperöt ja tryffelit.

    • ........

      Tepolla on valtava alemmuuskompleksi, koska jatkuvasti täytyy uhota Vanhan kokin nimmarilla. Vanhan kokin ajatukset liikkuvat toki paljon ylemmällä tasolla kuin tun anustaan lipovan Tepon!

      • Gilbsu 51

        Kontalles lattialle, poju! Kohta lävähtää varttimetrinen takaressuun! Sinähän tottelet kun Gilbert käskee!


    • Körsikäs

      Nyt löytyi kuulkaan vielä parempi kalasäilykeherkku, kuin tämä palstalla haukuttu kilohailisäilyke.
      Tulipa ostettua kokeeksi sardiinisäilykepurkki Lidlistä.
      En ole koskaan maistanut sardiineja, joten ihmetyksen vallassa avasin
      sardiinisäilykepurkin.
      Jaaaaaaaa..aa kyllä olikin erinomaisen maukkaan ja herkullisen makuista.
      Ehdottomasti parempaa, kuin kilohailisäilyke.
      Maku on lähes samanlainen, kuin tonnikala säilykkeessä, hivenen vähäsuolaisempi meikäläisen suolan tottumukseen verrattuna.

    • Tomppa

      Kaupoista loytyi ainakin viela 10 vuotta sitten Suomi- sardiineja. Purkin kannessa oli pellavapainen eloveena tytto. Tuoteselosteesta kavi ilmi etta sisalto oli latvialaisia, savustettuja kilohaileja eli sprotteja.

      Helsinki - Pietari junassa, siina venalaisessa, alkupalaksi asetillinen sprottteja sitruunaviipaleella ja paaruokana paistettu sampi. Herkullista oli!

      Ne Suomi-sardiinit tuli samalta tehtaalta Latviasta, maksoivat vaan kolme kertaa enemman kuin Pietarissa.

    • saunaillan herkku

      tai hiukopalaa
      viipale paahtoleipää /ruisleipää paahtimeen
      voita voiteluun
      1 rkl tomaattikastiketta
      2 sprottia
      1 punasipuli /renkaat/murska
      1 salaatilehti/ rucolaa


      viipaletta musta vuokaleipä
      0,5 valkosipulinkynttä
      1sl majoneesia
      4 sprotti
      2sl juustoraastetta
      tai paistamiseen


      Valmistus / õpetus
      Ruskista pannulla ruisleivän siivuja, anna jäähtyä. Hiero sitten leipä valkosipulin kynnellä, aseta leipään hieman majoneesia ja sitten sprott, ripottele yli juustoraaste
      Viron yhden hyväksymisääntö / sproti alle ja päälle on asetettu kotimaista hyvää ja parempaa - majoneesia, juustoa, valkosipulia ja leipää. Voileipiä voi verrata kalipsoga - sproti ympärillä juuri kun sukeldusülikond suuhun ja vatsaan päästä. Muuten, legendaarisen okeanograafi Jaques - Yves Coustaeau meresügavusi tutkiva alus kantoi myös Calypso nimeä.

      Urheasti leivän kimppuun !

      • Eesti kala

        kiluhaili pasteet viimeisin löytöni ja ah se hapanleivän päällä tillihupsuin ja limetti viipalein.

        silmukalaa eli nahkiaista mausteliemessä
        ankrjas -ankeriasta eri muodoissa
        eli matkaan mukaan thermokassi kylmäkalle


      • 6+9
        Eesti kala kirjoitti:

        kiluhaili pasteet viimeisin löytöni ja ah se hapanleivän päällä tillihupsuin ja limetti viipalein.

        silmukalaa eli nahkiaista mausteliemessä
        ankrjas -ankeriasta eri muodoissa
        eli matkaan mukaan thermokassi kylmäkalle

        Älä tyrkytä tuota sontaa meille ihmisille.


    • sprötid on herkkua!

      Siis nuohan ovat aivan helvetin hyviä!

    • Nam

      Sofi Oksasen kirjassa (Kyyhkysissä muistaakseni) syödään vähän väliä kilohailileipiä. No, pitihän sitä päästä maistamaan. Uskomattoman hyvin varustetusta lähikaupasta sitä löytyi venäläisten säilykkeiden hyllystä. Kyllä oli hyvää Latviassa valmistettu savustettu kilohaili öljyssä! Mutta jos kokonaisen purkin vetäisisi, niin varmasti kyllä vatsa menisi sekaisin. Öljystä.

      • YÄK....

        Mitäpä tuo luuska tähän kuuluu, ja sitäpaitsi kuka tuollaísta virulaista skeidaa viitsii yleensä ostaa.


      • ongelmienratkoja
        YÄK.... kirjoitti:

        Mitäpä tuo luuska tähän kuuluu, ja sitäpaitsi kuka tuollaísta virulaista skeidaa viitsii yleensä ostaa.

        "kuka tuollaísta virulaista skeidaa viitsii yleensä ostaa. 2

        Mentaalisiin ongelmiin on mahdollista saada hoitoa. Kannattaisi kokeilla!


    • +++++#3

      Ihan vain kysäisen tiedonhaluinen kun olen, onko tapanasi syödä sardiinirasiastakin se öljy? Minä omasta puolestani yritän valuttaa öljyn kaloista mahdollisimman tarkkaan, koska en varsinaisesti pidä sitä herkkuna. Ehdottomasti samaa mieltä noista kilohaileista, ne ovat loistavia joskin tuoksu on hieman epämiellyttävä, mutta esimerkiksi ruisleivällä hieman suolaa päälle ja herkullinen välipala on valmis!

      • Tonnikala silppuri

        Täytyy ihmetellä, et miten ne saa sen purkin niin täyteen sitä öljyä, et kun availee purkkia, niin sitä öljyä pursuaa jo siitä pienestä avaus saumastakin, että on koko purkki öljys.
        Tonnikalapurkin öljyjä en yleensä kaada pois, kun laitan tonnikalaa pizzaan, vaan survon öljyn tonnikalapalojen sekaan mössöksi.
        Kala imee sen öljyn, eikä edes huomaa, et on öljyä.


      • Kokki!
        Tonnikala silppuri kirjoitti:

        Täytyy ihmetellä, et miten ne saa sen purkin niin täyteen sitä öljyä, et kun availee purkkia, niin sitä öljyä pursuaa jo siitä pienestä avaus saumastakin, että on koko purkki öljys.
        Tonnikalapurkin öljyjä en yleensä kaada pois, kun laitan tonnikalaa pizzaan, vaan survon öljyn tonnikalapalojen sekaan mössöksi.
        Kala imee sen öljyn, eikä edes huomaa, et on öljyä.

        Olisi parempi, jos sinä et vaivaisi pientä päätäsi sellaisilla ajatuksilla, kun kerta tuntuu olevan liian monimutkaista!


    • lue enemmän -
      • On todellakin hyvää!

        Terve! luin tuossa nuita teidän kommentteja purkkiruoasta ja olen vahvasti sitä mieltä että osa ei tiedä yhtään mistään mitään mitä turvastaan päästää! tämähän ei tietääkseni ole mikään vittuilu foorumi niinkuin muutama omaa kuvaansakin pelkäämä fruittari luulee olevansa kovakin jätkä kun pystyy iha enterin välityksellä oman" kovan " sanansa sanomaan... no enter on keksitty niin eipä sille mitään voi :(. tuossa äsken maistelin savustettua kilohailia öljyssä,,, Njam ku ois ollu pari purkkia lisää ja ehken hieman suolaa niin eipähän muuta tarvitse keitettyjen perunoiden kanssa. Maku on todella hieno, aika samoissa purkkimuikun kanssa mut todella herkullista siltikin :) Ja kuten aikonaan kuulin niin : makuasioista ei voi kiistellä, sanoi Musti kun muniaan nuoli ! :)


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      21
      2586
    2. 148
      2244
    3. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      29
      2222
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      52
      2129
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      21
      1722
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      387
      1613
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      96
      1546
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      288
      1436
    9. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      13
      1389
    10. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      132
      1379
    Aihe