Luomu, eettisyys, lähiruoka

Luomu ennen kaikkea?

Olen kiinnostunut ravinnosta sen eettisyyden ja ekologisuuden perusteella.

Haluaisin kuulla näkemyksiänne siitä, millainen ruoka on ympäristön kannalta parasta, jos ei siis oteta huomionn terveellisyyttä ihmiselle (useinhan nämä liittyvät toisiinsa).

Erityisesti minua kiinnostavat maitotuotteet, onko ekologisempaa juoda lähimeijerin maitoa kuin koko Suomessa tuotettavaa luomua? Tai onko järkevämpää nauttia kotimaista omenaa kuin luomutuotettua ulkomaista? Toivoisin keskustelua aiheesta.

12

1191

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valintoja!

      Esimerkiksi tomaattti on ympäristön kannalta parempi tuottaa auringon energialla Espanjassa kuin kotimaassa kasvihuoneessa, koska kuljettaminen laivalla ei ole niin haitallista kuin usein ajatellaan, mutta kotimaisessa tuotannossa taas käytetään vähemmän haitallisia kemikaaleja, eli se on terveydelle parempaa.

      • kotimaiset...

        tomaatit ovat maukkaampia kuin espanjalaiset. Kotimaisia omenoita ostan aina kun on saatavilla.


    • Yksi oikea?

      1. Jos terveys on sinulle tärkeää, valitse paikallisesti
      tuotettu kasvispainotteinen luomuruoka
      2. Jos olet huolissasi ravinnon riittämisestä
      planeetallamme, valitse paikallisesti tuotettu
      kasvispainotteinen luomuruoka
      3. Jos globaalin talouden heilahtelut häiritsevät sinua,
      valitse paikallisesti tuotettu kasvispainotteinen
      luomuruoka.
      4. Jos olet huolissasi eläinten hyvinvoinnista, valitse
      paikallisesti tuotettu kasvispainotteinen luomuruoka

      http://www.slideshare.net/aosalone/salonen-lahiruoka-jaluomuruoka-10141707

      • muturuokaa

        1. Miksi, ainakin suomessa on valvonta niin tiukkaa, että ulkomailta tuodut tuoteet lienevät kotimaisia lähituotteita tiukemmassa syynissä. Yhtä hyvin sitä ympäristömyrkkyä saattaa pistää se lähituottaja kuin suurempi tuottaja ulkomailla. Itse asiassa suuremmilla tuottajilla saattaa olla valvonta tiukempaakin kuin jonkun pikkutuottajan "takapihalla".

        2. Onko noin sittenkään. Planeetallamme käytetään sama määrä ravintoa, oli se sitten tuotettu isoissa yksiköissä, tai pienissä. Onko sittenkään egologista, että jossakin suomen pikkukylässä on jokaisessa talossa oma traktori, kylvökone, puimuri, pakettiauto, kuormuri, paalain jne... Onko jotenkin tehokkaampaa ekologian kannalta tuottaa sama määrä miljonassa yksikössä, kuin kymmenessä tuhannessa ? Onko egologisempaa, että tuhat kuluttajaa ajaa henkilöautoillaan viikossa 70 km matkan hakemaan jokainen ne kolme kennoa kanamunia. Vai voisiko olla ekologisempaa kuskata kuormautollinen kananmunia sinne missä ne kulutetaan, ja mistä kuluttajat pystyvät ostamaan myös kymmenen muuta tuotetta?

        3. taloussuhdanteiden muutoksista kärsivät ensimmäisenä juurikin mm. luomutuotanto ja pienet yksiköt. Sekä pitkälti tukijärjestelmien varassa olevat tuottajat.

        4. Totta, mutta aika itsestäänselvyys, että eläimet eivät kärsi jos kasvipainotteista ruokaa suositaan, sitä ei käy kyllä kiistäminen. Joten on sitä huonompiakin perusteluja kuultu, kuin yksi oikein neljästä.


      • Oon suomalainen...
        muturuokaa kirjoitti:

        1. Miksi, ainakin suomessa on valvonta niin tiukkaa, että ulkomailta tuodut tuoteet lienevät kotimaisia lähituotteita tiukemmassa syynissä. Yhtä hyvin sitä ympäristömyrkkyä saattaa pistää se lähituottaja kuin suurempi tuottaja ulkomailla. Itse asiassa suuremmilla tuottajilla saattaa olla valvonta tiukempaakin kuin jonkun pikkutuottajan "takapihalla".

        2. Onko noin sittenkään. Planeetallamme käytetään sama määrä ravintoa, oli se sitten tuotettu isoissa yksiköissä, tai pienissä. Onko sittenkään egologista, että jossakin suomen pikkukylässä on jokaisessa talossa oma traktori, kylvökone, puimuri, pakettiauto, kuormuri, paalain jne... Onko jotenkin tehokkaampaa ekologian kannalta tuottaa sama määrä miljonassa yksikössä, kuin kymmenessä tuhannessa ? Onko egologisempaa, että tuhat kuluttajaa ajaa henkilöautoillaan viikossa 70 km matkan hakemaan jokainen ne kolme kennoa kanamunia. Vai voisiko olla ekologisempaa kuskata kuormautollinen kananmunia sinne missä ne kulutetaan, ja mistä kuluttajat pystyvät ostamaan myös kymmenen muuta tuotetta?

        3. taloussuhdanteiden muutoksista kärsivät ensimmäisenä juurikin mm. luomutuotanto ja pienet yksiköt. Sekä pitkälti tukijärjestelmien varassa olevat tuottajat.

        4. Totta, mutta aika itsestäänselvyys, että eläimet eivät kärsi jos kasvipainotteista ruokaa suositaan, sitä ei käy kyllä kiistäminen. Joten on sitä huonompiakin perusteluja kuultu, kuin yksi oikein neljästä.

        No miksiköhän suomalaiset turistit sitten saavat ulkomailla salmonellatartunnan tai turistiripulin? Ulkomailla tuleekin välttää kasvisten käyttöä ja liharuokakin täytyy olla täysin kypsää. Turistit saavatkin todella miettiä, mitä suuhunsa laittavat ja kannattaakin itse laittaa ruokaa ulkomailla, niin saa loman viettää sairastelematta.

        Tottakai lähiruoka on IN ja se on hyvä suomalaisille. Silloin suomalaiset saavat pitää työpaikkansa ja mieli pysyy virkeänä. Ei kai ole mitää järkeä ostaa halpatyövoima maista elintarvikkeita, missä työntekijät saavat aivan mitätöntä palkkaa ja eivätkä saa mitään etuuksia.

        Todellakin Suomi on harvaanasuttu maa ja maa halutaankin pitää asuttuna. Siksipä onkin hyvä, että on näitä pientuottajia, joilta sitten saadaan tuoreita elintarvikkeita.

        Maatalouden koneet ovat sellaisia, että useinmiten juuri kaikki tarvitsevat yhtäaikaa esim. kylvökonetta, puimuria ja traktoreitahan tarvitaan joka päivä. Työt täytyy tehdä ja niihin tarvitaan työvälineet.

        Suomalaiset elintarvikkeet ovat laadukkaita niin miksi pitäisi sitten ostaa ulkomailta tuotuja elintarvikkeita. Kotimaassamme on taitavia viljelijöitä, joten ostamme ainoastaan kotimaisia tuotteita. Liha- ja maitotaloustuotteissa täytyy olla Hyvää Suomesta -joutsenmerkki, josta tiedämme, että tuote on suomalaista alkuperää.


      • höpönlöpöä
        Oon suomalainen... kirjoitti:

        No miksiköhän suomalaiset turistit sitten saavat ulkomailla salmonellatartunnan tai turistiripulin? Ulkomailla tuleekin välttää kasvisten käyttöä ja liharuokakin täytyy olla täysin kypsää. Turistit saavatkin todella miettiä, mitä suuhunsa laittavat ja kannattaakin itse laittaa ruokaa ulkomailla, niin saa loman viettää sairastelematta.

        Tottakai lähiruoka on IN ja se on hyvä suomalaisille. Silloin suomalaiset saavat pitää työpaikkansa ja mieli pysyy virkeänä. Ei kai ole mitää järkeä ostaa halpatyövoima maista elintarvikkeita, missä työntekijät saavat aivan mitätöntä palkkaa ja eivätkä saa mitään etuuksia.

        Todellakin Suomi on harvaanasuttu maa ja maa halutaankin pitää asuttuna. Siksipä onkin hyvä, että on näitä pientuottajia, joilta sitten saadaan tuoreita elintarvikkeita.

        Maatalouden koneet ovat sellaisia, että useinmiten juuri kaikki tarvitsevat yhtäaikaa esim. kylvökonetta, puimuria ja traktoreitahan tarvitaan joka päivä. Työt täytyy tehdä ja niihin tarvitaan työvälineet.

        Suomalaiset elintarvikkeet ovat laadukkaita niin miksi pitäisi sitten ostaa ulkomailta tuotuja elintarvikkeita. Kotimaassamme on taitavia viljelijöitä, joten ostamme ainoastaan kotimaisia tuotteita. Liha- ja maitotaloustuotteissa täytyy olla Hyvää Suomesta -joutsenmerkki, josta tiedämme, että tuote on suomalaista alkuperää.

        Niinpä, hyvä kysymys? Miksi juuri suomalaiset saavat sen ripulin safkasta, mutta paikalliset eivät, ja usein ovat suomalaisia huomattavasti terveempiä. No vastaushan on selvä, joten en oikein hahmota miksi tuollainen epäsuora kysymys edes on tarpeen.

        Juuri niin, kalusto on sellaista, että jokainen pikkupläntti tarvitsee omansa. Onko se nyt egologista sitten ? Päinvastoin, jos vaikkapa tanskassa puimuri 2000 hehtaaria kohden, niin suomessa tarvitaan kymmenen puimuria vastaavaan tuotantoon. Siis, juuri ne pieent yksikkökoot ovat päinvastoin äärettömän epäegologisia.

        Ja mene ja tiedä sitten siitä taitavuudesta. Jos tuotantoyksikön pyörittäminen on riippuvainen yhdestä henkilöstä. Miten alkaakaan laatu kärsimään jos tuon yhden henkilön panos vaikkapa tilapäisesti onki pois pelistä sairastapausten tai vain jaksamisen/viitsimisen johdosta.

        Eiköhän se suomalaisen elintarvikkeen laatu ole melkoinen myytti. Esim. brasilialainen sisäfilee pesee suomalaisen mennen tullen, ainakin tasalaatuisuudellaan. Hieman arpapeliä tuppaa olemaan kotimaisen kohdalla.

        Ja saatiinpa viime viikolla uutisissa kuulla kun oli haettu tuoreita ja terveellisiä tuotteita suoraan tuottajalta, semmoista ehec-lähibakteeria...


    • Rannanjärvet

      http://pohjalainenlahiruoka.blogspot.com/

      Meillä on nyt kyllästytty suurteollisesti tuotettuun massasapuskaan, jota myydään massamarketeissa, jotka kuuluvat markkinoita hallitseville elintarvikealan suuryrityksille, jotka omistavat ydinvoimaosakkeita, mikä kertoo kaiken näiden yhtiöiden kestävästä kehityksestä.

      Päätimme tehdä oman näköistämme ruokablogia sapuskoista, joiden ainekset ovat pienten, paikallisten tuottajien valmistamia. Luomua, reilun kaupan tuotteita ja rehtiä pohjalaista lähiruokaa. Lisäksi pyrimme joka kesä kasvattamaan aina edellistä enemmän omia vihanneksia, kasviksia ja mausteita. Talouden sähkö tulee jo tuulivoimalasta ja tupa lämpiää puulla.

      Kapinaa se on pienikin kapina. Pienillä yksityisillä teoilla voi olla merkitystä, jos tekijöiden joukko kasvaa. Onhan meitä tämän lajin "Rannanjärviä" Suomessa jo aika paljon!

    • meigä
      • Suomalaisia...

        Kauppojen toivoisin suosivan lähellä tuotettuja elintarvikkeita.
        Lähellä tuotettu liha on todella parempi vaihtoehto kuin kuljettaa maapallon toiselta puolelta.
        Maitotaloustuotteet myös mahdollisimman lähellä. Toivoisin meijereitä tulevan lisää, jottei maitoja kuljetettaisi pitkiä matkoja,
        Kasvikset ,ehdottomasti kotimaasta ja tuottajille pitäisi turvata toimeentulo koko maahan.
        Olisi hyvä, jos tuottajien määrää saataisiin kohoamaan niin maito - liha- kuin kasvisten ja vihannesten puolellakin. Silloin suomalaiset saisivat lisää työtä ja lähiruokahan on egologisesti oikea valinta.
        Suomalaisia maustekasvia tulisi lisätä myös, koska ne ovat aromikkaita,


    • Melkein kateellinen

      Pieniltä tiloilta saa varmaan luomutuotteita.
      Pieniltä maitotiloilta maitoa voidaan verrata luomumaitoon, koska eläinmäärä on pieni ja hoito yksilöllistä. Lisäksi eläimet saavat ulkoilla sekä kesäisin ja monissa paikoissa jopa talvisinkin. Lisäksi parsinavetassa olevat eläimet tuntevat nimensä juuri sen vuoksi, kun niille puhellaan ja kukapa kieltää laulamisenkin. Siinä onkin monenlaista virikettä. Toisinaan käy aivan kateeksi.

      Suomessa suurin osa navetoista on tällaisia lehmäystävällisiä parsinavetoita. Kyllä varmaan pihatoissakin lehmät tuntevat nimensä, jos eläimille ehditään juttelemaan. Itse käytän molempia - siis luomu- ja tavallisesti tuotettuja tuotteita. Suomalaisilla tiloilla tuotettu maito on todella laadukasta kansainvälisestikin verrattuna.

      • höpönlöpöä

      • Että...
        höpönlöpöä kirjoitti:

        Just ja juu. Just uutisissa varoiteltiin pastöroimattomasta maidosta ja ehec:stä.

        http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/7293

        Vais niin, ollaanpa juotu pastoroimatonta maito jo todella kauan eikä ollut minkäänlaisia ongelmia vatsan kanssa. Aiomme edelleenkin jatkaa pastoroimattoman maidon käyttöä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      51
      2264
    2. Hyvä että lähdit siitä

      Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖
      Ikävä
      25
      1068
    3. Aavistatko että moni tietää

      Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut
      Ikävä
      82
      982
    4. Yritin saada

      Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.
      Ikävä
      11
      914
    5. Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa

      Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt
      Maailman menoa
      54
      883
    6. Onko vielä

      mahdollista nähdä?
      Rakkaus ja rakastaminen
      68
      873
    7. Olisitko mies valmis?

      Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me
      Ikävä
      126
      853
    8. Kronikat..

      Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu
      Imatra
      10
      783
    9. vieläkin sanoa voin...

      💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos
      Ikävä
      22
      763
    10. Täällä istun ja mietin

      Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu
      Ikävä
      49
      759
    Aihe