Luomu, eettisyys, lähiruoka

Luomu ennen kaikkea?

Olen kiinnostunut ravinnosta sen eettisyyden ja ekologisuuden perusteella.

Haluaisin kuulla näkemyksiänne siitä, millainen ruoka on ympäristön kannalta parasta, jos ei siis oteta huomionn terveellisyyttä ihmiselle (useinhan nämä liittyvät toisiinsa).

Erityisesti minua kiinnostavat maitotuotteet, onko ekologisempaa juoda lähimeijerin maitoa kuin koko Suomessa tuotettavaa luomua? Tai onko järkevämpää nauttia kotimaista omenaa kuin luomutuotettua ulkomaista? Toivoisin keskustelua aiheesta.

12

1240

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valintoja!

      Esimerkiksi tomaattti on ympäristön kannalta parempi tuottaa auringon energialla Espanjassa kuin kotimaassa kasvihuoneessa, koska kuljettaminen laivalla ei ole niin haitallista kuin usein ajatellaan, mutta kotimaisessa tuotannossa taas käytetään vähemmän haitallisia kemikaaleja, eli se on terveydelle parempaa.

      • kotimaiset...

        tomaatit ovat maukkaampia kuin espanjalaiset. Kotimaisia omenoita ostan aina kun on saatavilla.


    • Yksi oikea?

      1. Jos terveys on sinulle tärkeää, valitse paikallisesti
      tuotettu kasvispainotteinen luomuruoka
      2. Jos olet huolissasi ravinnon riittämisestä
      planeetallamme, valitse paikallisesti tuotettu
      kasvispainotteinen luomuruoka
      3. Jos globaalin talouden heilahtelut häiritsevät sinua,
      valitse paikallisesti tuotettu kasvispainotteinen
      luomuruoka.
      4. Jos olet huolissasi eläinten hyvinvoinnista, valitse
      paikallisesti tuotettu kasvispainotteinen luomuruoka

      http://www.slideshare.net/aosalone/salonen-lahiruoka-jaluomuruoka-10141707

      • muturuokaa

        1. Miksi, ainakin suomessa on valvonta niin tiukkaa, että ulkomailta tuodut tuoteet lienevät kotimaisia lähituotteita tiukemmassa syynissä. Yhtä hyvin sitä ympäristömyrkkyä saattaa pistää se lähituottaja kuin suurempi tuottaja ulkomailla. Itse asiassa suuremmilla tuottajilla saattaa olla valvonta tiukempaakin kuin jonkun pikkutuottajan "takapihalla".

        2. Onko noin sittenkään. Planeetallamme käytetään sama määrä ravintoa, oli se sitten tuotettu isoissa yksiköissä, tai pienissä. Onko sittenkään egologista, että jossakin suomen pikkukylässä on jokaisessa talossa oma traktori, kylvökone, puimuri, pakettiauto, kuormuri, paalain jne... Onko jotenkin tehokkaampaa ekologian kannalta tuottaa sama määrä miljonassa yksikössä, kuin kymmenessä tuhannessa ? Onko egologisempaa, että tuhat kuluttajaa ajaa henkilöautoillaan viikossa 70 km matkan hakemaan jokainen ne kolme kennoa kanamunia. Vai voisiko olla ekologisempaa kuskata kuormautollinen kananmunia sinne missä ne kulutetaan, ja mistä kuluttajat pystyvät ostamaan myös kymmenen muuta tuotetta?

        3. taloussuhdanteiden muutoksista kärsivät ensimmäisenä juurikin mm. luomutuotanto ja pienet yksiköt. Sekä pitkälti tukijärjestelmien varassa olevat tuottajat.

        4. Totta, mutta aika itsestäänselvyys, että eläimet eivät kärsi jos kasvipainotteista ruokaa suositaan, sitä ei käy kyllä kiistäminen. Joten on sitä huonompiakin perusteluja kuultu, kuin yksi oikein neljästä.


      • Oon suomalainen...
        muturuokaa kirjoitti:

        1. Miksi, ainakin suomessa on valvonta niin tiukkaa, että ulkomailta tuodut tuoteet lienevät kotimaisia lähituotteita tiukemmassa syynissä. Yhtä hyvin sitä ympäristömyrkkyä saattaa pistää se lähituottaja kuin suurempi tuottaja ulkomailla. Itse asiassa suuremmilla tuottajilla saattaa olla valvonta tiukempaakin kuin jonkun pikkutuottajan "takapihalla".

        2. Onko noin sittenkään. Planeetallamme käytetään sama määrä ravintoa, oli se sitten tuotettu isoissa yksiköissä, tai pienissä. Onko sittenkään egologista, että jossakin suomen pikkukylässä on jokaisessa talossa oma traktori, kylvökone, puimuri, pakettiauto, kuormuri, paalain jne... Onko jotenkin tehokkaampaa ekologian kannalta tuottaa sama määrä miljonassa yksikössä, kuin kymmenessä tuhannessa ? Onko egologisempaa, että tuhat kuluttajaa ajaa henkilöautoillaan viikossa 70 km matkan hakemaan jokainen ne kolme kennoa kanamunia. Vai voisiko olla ekologisempaa kuskata kuormautollinen kananmunia sinne missä ne kulutetaan, ja mistä kuluttajat pystyvät ostamaan myös kymmenen muuta tuotetta?

        3. taloussuhdanteiden muutoksista kärsivät ensimmäisenä juurikin mm. luomutuotanto ja pienet yksiköt. Sekä pitkälti tukijärjestelmien varassa olevat tuottajat.

        4. Totta, mutta aika itsestäänselvyys, että eläimet eivät kärsi jos kasvipainotteista ruokaa suositaan, sitä ei käy kyllä kiistäminen. Joten on sitä huonompiakin perusteluja kuultu, kuin yksi oikein neljästä.

        No miksiköhän suomalaiset turistit sitten saavat ulkomailla salmonellatartunnan tai turistiripulin? Ulkomailla tuleekin välttää kasvisten käyttöä ja liharuokakin täytyy olla täysin kypsää. Turistit saavatkin todella miettiä, mitä suuhunsa laittavat ja kannattaakin itse laittaa ruokaa ulkomailla, niin saa loman viettää sairastelematta.

        Tottakai lähiruoka on IN ja se on hyvä suomalaisille. Silloin suomalaiset saavat pitää työpaikkansa ja mieli pysyy virkeänä. Ei kai ole mitää järkeä ostaa halpatyövoima maista elintarvikkeita, missä työntekijät saavat aivan mitätöntä palkkaa ja eivätkä saa mitään etuuksia.

        Todellakin Suomi on harvaanasuttu maa ja maa halutaankin pitää asuttuna. Siksipä onkin hyvä, että on näitä pientuottajia, joilta sitten saadaan tuoreita elintarvikkeita.

        Maatalouden koneet ovat sellaisia, että useinmiten juuri kaikki tarvitsevat yhtäaikaa esim. kylvökonetta, puimuria ja traktoreitahan tarvitaan joka päivä. Työt täytyy tehdä ja niihin tarvitaan työvälineet.

        Suomalaiset elintarvikkeet ovat laadukkaita niin miksi pitäisi sitten ostaa ulkomailta tuotuja elintarvikkeita. Kotimaassamme on taitavia viljelijöitä, joten ostamme ainoastaan kotimaisia tuotteita. Liha- ja maitotaloustuotteissa täytyy olla Hyvää Suomesta -joutsenmerkki, josta tiedämme, että tuote on suomalaista alkuperää.


      • höpönlöpöä
        Oon suomalainen... kirjoitti:

        No miksiköhän suomalaiset turistit sitten saavat ulkomailla salmonellatartunnan tai turistiripulin? Ulkomailla tuleekin välttää kasvisten käyttöä ja liharuokakin täytyy olla täysin kypsää. Turistit saavatkin todella miettiä, mitä suuhunsa laittavat ja kannattaakin itse laittaa ruokaa ulkomailla, niin saa loman viettää sairastelematta.

        Tottakai lähiruoka on IN ja se on hyvä suomalaisille. Silloin suomalaiset saavat pitää työpaikkansa ja mieli pysyy virkeänä. Ei kai ole mitää järkeä ostaa halpatyövoima maista elintarvikkeita, missä työntekijät saavat aivan mitätöntä palkkaa ja eivätkä saa mitään etuuksia.

        Todellakin Suomi on harvaanasuttu maa ja maa halutaankin pitää asuttuna. Siksipä onkin hyvä, että on näitä pientuottajia, joilta sitten saadaan tuoreita elintarvikkeita.

        Maatalouden koneet ovat sellaisia, että useinmiten juuri kaikki tarvitsevat yhtäaikaa esim. kylvökonetta, puimuria ja traktoreitahan tarvitaan joka päivä. Työt täytyy tehdä ja niihin tarvitaan työvälineet.

        Suomalaiset elintarvikkeet ovat laadukkaita niin miksi pitäisi sitten ostaa ulkomailta tuotuja elintarvikkeita. Kotimaassamme on taitavia viljelijöitä, joten ostamme ainoastaan kotimaisia tuotteita. Liha- ja maitotaloustuotteissa täytyy olla Hyvää Suomesta -joutsenmerkki, josta tiedämme, että tuote on suomalaista alkuperää.

        Niinpä, hyvä kysymys? Miksi juuri suomalaiset saavat sen ripulin safkasta, mutta paikalliset eivät, ja usein ovat suomalaisia huomattavasti terveempiä. No vastaushan on selvä, joten en oikein hahmota miksi tuollainen epäsuora kysymys edes on tarpeen.

        Juuri niin, kalusto on sellaista, että jokainen pikkupläntti tarvitsee omansa. Onko se nyt egologista sitten ? Päinvastoin, jos vaikkapa tanskassa puimuri 2000 hehtaaria kohden, niin suomessa tarvitaan kymmenen puimuria vastaavaan tuotantoon. Siis, juuri ne pieent yksikkökoot ovat päinvastoin äärettömän epäegologisia.

        Ja mene ja tiedä sitten siitä taitavuudesta. Jos tuotantoyksikön pyörittäminen on riippuvainen yhdestä henkilöstä. Miten alkaakaan laatu kärsimään jos tuon yhden henkilön panos vaikkapa tilapäisesti onki pois pelistä sairastapausten tai vain jaksamisen/viitsimisen johdosta.

        Eiköhän se suomalaisen elintarvikkeen laatu ole melkoinen myytti. Esim. brasilialainen sisäfilee pesee suomalaisen mennen tullen, ainakin tasalaatuisuudellaan. Hieman arpapeliä tuppaa olemaan kotimaisen kohdalla.

        Ja saatiinpa viime viikolla uutisissa kuulla kun oli haettu tuoreita ja terveellisiä tuotteita suoraan tuottajalta, semmoista ehec-lähibakteeria...


    • Rannanjärvet

      http://pohjalainenlahiruoka.blogspot.com/

      Meillä on nyt kyllästytty suurteollisesti tuotettuun massasapuskaan, jota myydään massamarketeissa, jotka kuuluvat markkinoita hallitseville elintarvikealan suuryrityksille, jotka omistavat ydinvoimaosakkeita, mikä kertoo kaiken näiden yhtiöiden kestävästä kehityksestä.

      Päätimme tehdä oman näköistämme ruokablogia sapuskoista, joiden ainekset ovat pienten, paikallisten tuottajien valmistamia. Luomua, reilun kaupan tuotteita ja rehtiä pohjalaista lähiruokaa. Lisäksi pyrimme joka kesä kasvattamaan aina edellistä enemmän omia vihanneksia, kasviksia ja mausteita. Talouden sähkö tulee jo tuulivoimalasta ja tupa lämpiää puulla.

      Kapinaa se on pienikin kapina. Pienillä yksityisillä teoilla voi olla merkitystä, jos tekijöiden joukko kasvaa. Onhan meitä tämän lajin "Rannanjärviä" Suomessa jo aika paljon!

    • meigä
      • Suomalaisia...

        Kauppojen toivoisin suosivan lähellä tuotettuja elintarvikkeita.
        Lähellä tuotettu liha on todella parempi vaihtoehto kuin kuljettaa maapallon toiselta puolelta.
        Maitotaloustuotteet myös mahdollisimman lähellä. Toivoisin meijereitä tulevan lisää, jottei maitoja kuljetettaisi pitkiä matkoja,
        Kasvikset ,ehdottomasti kotimaasta ja tuottajille pitäisi turvata toimeentulo koko maahan.
        Olisi hyvä, jos tuottajien määrää saataisiin kohoamaan niin maito - liha- kuin kasvisten ja vihannesten puolellakin. Silloin suomalaiset saisivat lisää työtä ja lähiruokahan on egologisesti oikea valinta.
        Suomalaisia maustekasvia tulisi lisätä myös, koska ne ovat aromikkaita,


    • Melkein kateellinen

      Pieniltä tiloilta saa varmaan luomutuotteita.
      Pieniltä maitotiloilta maitoa voidaan verrata luomumaitoon, koska eläinmäärä on pieni ja hoito yksilöllistä. Lisäksi eläimet saavat ulkoilla sekä kesäisin ja monissa paikoissa jopa talvisinkin. Lisäksi parsinavetassa olevat eläimet tuntevat nimensä juuri sen vuoksi, kun niille puhellaan ja kukapa kieltää laulamisenkin. Siinä onkin monenlaista virikettä. Toisinaan käy aivan kateeksi.

      Suomessa suurin osa navetoista on tällaisia lehmäystävällisiä parsinavetoita. Kyllä varmaan pihatoissakin lehmät tuntevat nimensä, jos eläimille ehditään juttelemaan. Itse käytän molempia - siis luomu- ja tavallisesti tuotettuja tuotteita. Suomalaisilla tiloilla tuotettu maito on todella laadukasta kansainvälisestikin verrattuna.

      • höpönlöpöä

      • Että...
        höpönlöpöä kirjoitti:

        Just ja juu. Just uutisissa varoiteltiin pastöroimattomasta maidosta ja ehec:stä.

        http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/7293

        Vais niin, ollaanpa juotu pastoroimatonta maito jo todella kauan eikä ollut minkäänlaisia ongelmia vatsan kanssa. Aiomme edelleenkin jatkaa pastoroimattoman maidon käyttöä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      276
      4712
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      134
      3050
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      45
      2914
    4. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      36
      2892
    5. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      77
      1826
    6. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      106
      1684
    7. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1521
    8. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      61
      1448
    9. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      97
      1322
    10. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1222
    Aihe