majavan lihaa tiedossa, mutta

makoisa paistiko?

onko kellään riistaruokien tekijöillä tietoa majavanlihan käytöstä esim karjalanpaistissa ja miten se valmistetaan? muistuttaa kai hirvenlihaa?

19

3375

Vastaukset

  • vain majavaa, lihana se ei ole mitenkään erinomaista, syötävää kuitenkin. Esim. juuri karjalanpaistiin soveltuvaa, koskapa siitä saa vain pieniä paloja. Majavan leikkaaminen on työlästä ja sen rankaan jää yleensä paremmaltakin palottelijalta lihaa kiinni. Sen takia majan ranka on hyvä pilkkoa pariin kappaleeseen ja paahtaa sekä keitää keittojuuresten kanssa liemeksi, hyvää tulee. Sellasesta vähän toistakymmentä kilosesta majavasta saa noin 2 kg lihaa, joten isoja kappaleita ei siitä juurikaan saa irti.
    Porsaan lihan kanssa siitä tulee hyvä karjalanpaisti.

    • kiitos ohjeista biiverille. hirvenlihaa voi varmaan paistin joukkoon majavan kanssa laittaa. harmi jos noin vähän lihaa saa niinkin isosta eläimestä.


    • makoisa paistiko? kirjoitti:

      kiitos ohjeista biiverille. hirvenlihaa voi varmaan paistin joukkoon majavan kanssa laittaa. harmi jos noin vähän lihaa saa niinkin isosta eläimestä.

      Majava on lihansa puolesta varsin herkullinen, kunhan muista poistaa sen rasvan joka lihan ympärillä on, se ei ole hyvän makuista. Majavan pelkkä selkäpaisti voi painaaa yksistään reilut 2 kiloa, joten ei majava ihan vähälihainen sentään ole. Majavanliha on tummahkoa ja hyvin pehmeät. myös makunsa puolesta.
      Sopii erinomaisesti pataruokiin. kuten mainittuun karjalanpauistiin tai riistapadaksi.
      Vertaisin koostumukseltaan nutriaan, mutta majava on paremman makuista!
      Onnistumisen iloa sinulle! Vk.


    • Vanha kokki kirjoitti:

      Majava on lihansa puolesta varsin herkullinen, kunhan muista poistaa sen rasvan joka lihan ympärillä on, se ei ole hyvän makuista. Majavan pelkkä selkäpaisti voi painaaa yksistään reilut 2 kiloa, joten ei majava ihan vähälihainen sentään ole. Majavanliha on tummahkoa ja hyvin pehmeät. myös makunsa puolesta.
      Sopii erinomaisesti pataruokiin. kuten mainittuun karjalanpauistiin tai riistapadaksi.
      Vertaisin koostumukseltaan nutriaan, mutta majava on paremman makuista!
      Onnistumisen iloa sinulle! Vk.

      riidellä mutta majavia on monta kokoa, jos luet mitä kirjoitan, sellanen vähän yli kymmenkiloinen majava, siitä lihaa tulee pikkasen alle 2kg. Minä olen majavia metsästänyt aika pitkään, joten kokemuksesta puhun. Verrattuna vaikka sorkkaeläimiin majavasta tulee suhteessa paljon vähemmän lihaa. Se on myös vaikeampi paloitella kahdesta syystä. Ensinnäkin sillä on vain takojaloissa jotain paloiteltavaa, etujalat kuin linnulla. Selässä on toki sisä- että ulkofileet, mutta ei mitenkään kovin kookkaat. Toinen syy on että majavan liha jää jotenkin "pehmeäksi" sitä on vaikea leikata luupuhtaaksi.
      Ja makua kun vertaa niin en käyttäisi siitä termiä herkullinen, koska sen olen varannut valkohäntäpeuralle ja kauriille, kuten myös esim. jänikselle ja sorsalle kuin myös kyyhkyselle. Hirvi on ihan hyvää, ei mitenkään ihmeellistä, en käyttäisi siitäkään termiä herkullinen. Nämähän ovat makuasioita, meillä syödään riistaa läpi vuoden, kaupan lihaa pidetään meillä erikoisherkkuna.
      Että silleen.


    • biiveri kirjoitti:

      riidellä mutta majavia on monta kokoa, jos luet mitä kirjoitan, sellanen vähän yli kymmenkiloinen majava, siitä lihaa tulee pikkasen alle 2kg. Minä olen majavia metsästänyt aika pitkään, joten kokemuksesta puhun. Verrattuna vaikka sorkkaeläimiin majavasta tulee suhteessa paljon vähemmän lihaa. Se on myös vaikeampi paloitella kahdesta syystä. Ensinnäkin sillä on vain takojaloissa jotain paloiteltavaa, etujalat kuin linnulla. Selässä on toki sisä- että ulkofileet, mutta ei mitenkään kovin kookkaat. Toinen syy on että majavan liha jää jotenkin "pehmeäksi" sitä on vaikea leikata luupuhtaaksi.
      Ja makua kun vertaa niin en käyttäisi siitä termiä herkullinen, koska sen olen varannut valkohäntäpeuralle ja kauriille, kuten myös esim. jänikselle ja sorsalle kuin myös kyyhkyselle. Hirvi on ihan hyvää, ei mitenkään ihmeellistä, en käyttäisi siitäkään termiä herkullinen. Nämähän ovat makuasioita, meillä syödään riistaa läpi vuoden, kaupan lihaa pidetään meillä erikoisherkkuna.
      Että silleen.

      Ja sinä ehkä saat siitä parikiloa syötävää. En halua väheksyä mitenkään veitsenkäsittelyäsi, mutta kyllä me ravintolakeittiössä saimme kymmenen kaksitoistakiloisesta elikosta sentään lihaa syötäväksi lähes 4 kiloa ja suhteellisen helposti!
      Mitä tulee lihan maukkuuteen, asetan majavan kyllä peuran lihan edelle, sekin on tietysti puhtaasti makuasia.
      Majava on räme-eläin mutta peuran tapaan kasvisyöjä. Linnun lihaa en laittaisi samaan kategoriaan laisinkaan, koostumus on niin erilainen.
      Mitä taas tulee hirven lihaan, se on periaatteessa vähärasvaisena kuivaa ja pitkäsyistä suhteellisen mautonta, tarvitsee rasvaa jotta saadaan hyvä lopputulos!

      Minäkin tunnen paljon metsästäjiä, vaikka en itse riistaa ammuskele. Käynpähän pyynnöstä paloittelemassa heidän saaliitaan, koska hekin ovat persoja jokaisesta lihan rippusesta, eivätkä yleensä osaa leikkuuhommia!

      Teroitahan veitsesi ja koeta uudestaan, myös eläimen anatomian tunteminen auttaa kovasti, niin saatat sinäkin tuplata lihamäärän seuraavalla kerralla kun lapiohäntä jää naakeliin!

      Minullakin on ollut oppilaita jotka tuhosivat jopa lohista yli puolet fileerauksessa, ennenkuin neuvot tuottivat tulosta!
      Ystävällisin terveisin VK.


    • Vanha kokki kirjoitti:

      Ja sinä ehkä saat siitä parikiloa syötävää. En halua väheksyä mitenkään veitsenkäsittelyäsi, mutta kyllä me ravintolakeittiössä saimme kymmenen kaksitoistakiloisesta elikosta sentään lihaa syötäväksi lähes 4 kiloa ja suhteellisen helposti!
      Mitä tulee lihan maukkuuteen, asetan majavan kyllä peuran lihan edelle, sekin on tietysti puhtaasti makuasia.
      Majava on räme-eläin mutta peuran tapaan kasvisyöjä. Linnun lihaa en laittaisi samaan kategoriaan laisinkaan, koostumus on niin erilainen.
      Mitä taas tulee hirven lihaan, se on periaatteessa vähärasvaisena kuivaa ja pitkäsyistä suhteellisen mautonta, tarvitsee rasvaa jotta saadaan hyvä lopputulos!

      Minäkin tunnen paljon metsästäjiä, vaikka en itse riistaa ammuskele. Käynpähän pyynnöstä paloittelemassa heidän saaliitaan, koska hekin ovat persoja jokaisesta lihan rippusesta, eivätkä yleensä osaa leikkuuhommia!

      Teroitahan veitsesi ja koeta uudestaan, myös eläimen anatomian tunteminen auttaa kovasti, niin saatat sinäkin tuplata lihamäärän seuraavalla kerralla kun lapiohäntä jää naakeliin!

      Minullakin on ollut oppilaita jotka tuhosivat jopa lohista yli puolet fileerauksessa, ennenkuin neuvot tuottivat tulosta!
      Ystävällisin terveisin VK.

      ainakin kuulostaa tuo tekstisi, liekö sellaiseksi tarkoitettu? Majava joka painaa ammuttaessa sanotaanko 11kg, se on edelliskesän poikanen. Suolistus ja nylkeminen vie siitä painoa hyvinkin 6-7kg. Siitä kun lähetään lihaa erottelemaan luista, niin saahan olla aika fakiiri joka 4kg lihaa irti ottaa. Meinaan minullakin on jonkinlainen kokemus, toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa liha-alaan suuntautunut perustutkinto. Sen jälkeen leikkasin lihaa ammatikseni kymmenkunta vuotta. Sen jälkeen kävin lihateollisuusopiston jatkokoulutusta, jonka jälkeen päivittäinen lihan leikkuu on jäänyt vähemmälle. Myös kokkeja olen opastanut korkeamman lihan leikkuun saloihin. Saan kyllä jopa majavasta irti sen mikä siitä on saatavissa.

      Myös ystävällisin terveisin
      Biiveri


    • Biiveri kirjoitti:

      ainakin kuulostaa tuo tekstisi, liekö sellaiseksi tarkoitettu? Majava joka painaa ammuttaessa sanotaanko 11kg, se on edelliskesän poikanen. Suolistus ja nylkeminen vie siitä painoa hyvinkin 6-7kg. Siitä kun lähetään lihaa erottelemaan luista, niin saahan olla aika fakiiri joka 4kg lihaa irti ottaa. Meinaan minullakin on jonkinlainen kokemus, toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa liha-alaan suuntautunut perustutkinto. Sen jälkeen leikkasin lihaa ammatikseni kymmenkunta vuotta. Sen jälkeen kävin lihateollisuusopiston jatkokoulutusta, jonka jälkeen päivittäinen lihan leikkuu on jäänyt vähemmälle. Myös kokkeja olen opastanut korkeamman lihan leikkuun saloihin. Saan kyllä jopa majavasta irti sen mikä siitä on saatavissa.

      Myös ystävällisin terveisin
      Biiveri

      Eritavoin. Olisihan tuo somaa katsoa nokakkain, kun kummallakin on saman kokoinen otus pöydällä, kumpi se tyynimmin leikkaa syötäväksi. En haluaisi vaikutta omahyvåiseltä mutta olen myös saanut aikoinani koulutuksen ammattiini ja siihen kuului myös lihan leikkuu, jota olen myös sivutoimekseni metsästäjille todellakin harrastanut pyynnöstä joitakin kymmeniä vuosia, tuntematta itseäni mitenkään fakiiriksi, eivätkä opettajani olleet edes laihialta eikä skotlannista, mutta en mene takaamaan etteikö heistä joku ole voinut olla verottajan palveluksessa, jospa siitä se tarkkuus pienenkin liharippusen talteenottoon miltei nikamien välistäkin!
      Vk.


    • Vanha kokki kirjoitti:

      Majava on lihansa puolesta varsin herkullinen, kunhan muista poistaa sen rasvan joka lihan ympärillä on, se ei ole hyvän makuista. Majavan pelkkä selkäpaisti voi painaaa yksistään reilut 2 kiloa, joten ei majava ihan vähälihainen sentään ole. Majavanliha on tummahkoa ja hyvin pehmeät. myös makunsa puolesta.
      Sopii erinomaisesti pataruokiin. kuten mainittuun karjalanpauistiin tai riistapadaksi.
      Vertaisin koostumukseltaan nutriaan, mutta majava on paremman makuista!
      Onnistumisen iloa sinulle! Vk.

      kiitos biiveri ja vanha kokki. älkää toki makuasioista noin otatelko. molemmat tavallaan taitavia ja asiansa osaavia. itse olen vain suurtalouskokki ja vähän ollut riistan kanssa tekemisissä. mutta hyvältä ne maistuvat silloin kun sattuu saamaan. tuttava oli metättänyt majavan ja tarjoaa lihaa minullekkin. joskus vuosia sitten sain pienen makupalan paistin muodossa ja jotenkin vain jäi kuva että karjalanpaistina hyvää on. mutta kun ei ole kokemusta muusta laittotavasta, vaikkakin nykyisin saa internetin kautta kaikenlaista tietoa vaikka mistä, mutta jotenkin tuntuu että niillä joilla on asiasta kokemusta, voivat antaa parhaat neuvot. kokeilen tavalla ja toisella, hyvät neuvot molemmilla. joten hymyä huuleen ja suut makiaks!


    • makoisa paistiko? kirjoitti:

      kiitos biiveri ja vanha kokki. älkää toki makuasioista noin otatelko. molemmat tavallaan taitavia ja asiansa osaavia. itse olen vain suurtalouskokki ja vähän ollut riistan kanssa tekemisissä. mutta hyvältä ne maistuvat silloin kun sattuu saamaan. tuttava oli metättänyt majavan ja tarjoaa lihaa minullekkin. joskus vuosia sitten sain pienen makupalan paistin muodossa ja jotenkin vain jäi kuva että karjalanpaistina hyvää on. mutta kun ei ole kokemusta muusta laittotavasta, vaikkakin nykyisin saa internetin kautta kaikenlaista tietoa vaikka mistä, mutta jotenkin tuntuu että niillä joilla on asiasta kokemusta, voivat antaa parhaat neuvot. kokeilen tavalla ja toisella, hyvät neuvot molemmilla. joten hymyä huuleen ja suut makiaks!

      on hieno ammattilainen omassa ammatissaan, minä en tule väittämään kuinka tekisin paremmin 100 hengelle soppaa sinun kanssasi. En toki tavallisiten kokkienkaan kanssa, heidän ammattinsa osaavuudesta. Palstan mikä lie besserwisser vain aloitti. Eniten minua harmittaa kun provosoiduin huonosta käytöksestä ja alennuin samaan. Tältä kaveilta tulee paljon uhoa muttei yhtään faktaa sen tueksi. Sama kun väittäisi formulakuskille voittavansa aika-ajoissa, kun on elämänsä ajanut omalla Opelilla töihin. Kyllä jokainen kokkilinjan käynyt tietää ettei sieltä lihanleikkaajaksi valmistuta.
      Minä olen lihanleikkuusta uudelleen koulutettu ,koska kymmenessä vuodessa kylmää lihaa kylmissä oloissa leikaten iski jo meidän ammattitauti, jännetuppituledus molempiin käsiin.
      No vähän vahingossa tänne palstalle tulin, vaan selvisi ettei toiste viitsi tänne vaivautua.

      Vielä majavasta. Tänäkeväänä ammuin Valgassa kymmenkunta majavaa, ja sen parin viikon aikana niitä paikallisten kanssa söinkin. Mikäli saat majavaa isompina paloina, esim. jalat luineen niin savustus on myös hyvä tapa majavan lihalle. Pienemmät palat käytettiin usein myös saslik-vartaisiin villisian kanssa, maistuivat ihan hyviltä, vaikka minun makuuni ei herkusta voikaan puhua. Yleisesestikään metsästäjäpiireissä majavan lihaa ei herkkuna pidetä, mutta makunsa kullakin, tee sitten itse omat päätelmäsi.

      hyvää kesää ja onnistumisia majavasi kanssa. Tämän kirjotuksen jälkeen ei minusta näillä palstoilla kuulla, joten pikkulammikossa on taas rauha maassa.


    • biiveri kirjoitti:

      on hieno ammattilainen omassa ammatissaan, minä en tule väittämään kuinka tekisin paremmin 100 hengelle soppaa sinun kanssasi. En toki tavallisiten kokkienkaan kanssa, heidän ammattinsa osaavuudesta. Palstan mikä lie besserwisser vain aloitti. Eniten minua harmittaa kun provosoiduin huonosta käytöksestä ja alennuin samaan. Tältä kaveilta tulee paljon uhoa muttei yhtään faktaa sen tueksi. Sama kun väittäisi formulakuskille voittavansa aika-ajoissa, kun on elämänsä ajanut omalla Opelilla töihin. Kyllä jokainen kokkilinjan käynyt tietää ettei sieltä lihanleikkaajaksi valmistuta.
      Minä olen lihanleikkuusta uudelleen koulutettu ,koska kymmenessä vuodessa kylmää lihaa kylmissä oloissa leikaten iski jo meidän ammattitauti, jännetuppituledus molempiin käsiin.
      No vähän vahingossa tänne palstalle tulin, vaan selvisi ettei toiste viitsi tänne vaivautua.

      Vielä majavasta. Tänäkeväänä ammuin Valgassa kymmenkunta majavaa, ja sen parin viikon aikana niitä paikallisten kanssa söinkin. Mikäli saat majavaa isompina paloina, esim. jalat luineen niin savustus on myös hyvä tapa majavan lihalle. Pienemmät palat käytettiin usein myös saslik-vartaisiin villisian kanssa, maistuivat ihan hyviltä, vaikka minun makuuni ei herkusta voikaan puhua. Yleisesestikään metsästäjäpiireissä majavan lihaa ei herkkuna pidetä, mutta makunsa kullakin, tee sitten itse omat päätelmäsi.

      hyvää kesää ja onnistumisia majavasi kanssa. Tämän kirjotuksen jälkeen ei minusta näillä palstoilla kuulla, joten pikkulammikossa on taas rauha maassa.

      Kutsutko muka sellaista majavien ansapyyntiä metsästykseksi? Saanen nauraa jos näin on, kyllä se ampumalla tai jollain muulla tavoin pyydetty on metsästystä! Muistan joskus kun nuoruudessani olin
      valtion järjestämällä työleirillä (nuoruuden hömöilyjä), niin pyysimme muutaman majavan petkeleen avulla. Sitten vain majava petkeleellä palasiksi ja käristämään nuotiolla. Ja maistui muuten hyvälle, toisin kuin vähärasvainen hirvi esimerkiksi!


    • Vanha kokki kirjoitti:

      Kutsutko muka sellaista majavien ansapyyntiä metsästykseksi? Saanen nauraa jos näin on, kyllä se ampumalla tai jollain muulla tavoin pyydetty on metsästystä! Muistan joskus kun nuoruudessani olin
      valtion järjestämällä työleirillä (nuoruuden hömöilyjä), niin pyysimme muutaman majavan petkeleen avulla. Sitten vain majava petkeleellä palasiksi ja käristämään nuotiolla. Ja maistui muuten hyvälle, toisin kuin vähärasvainen hirvi esimerkiksi!

      tuo petkele-pena, pitäiskö jättää kassarat ja petkeleet suosiolla rauhaan, ja kipittää jonkun tohtorin pakeille?


    • Vanha kokki kirjoitti:

      Kutsutko muka sellaista majavien ansapyyntiä metsästykseksi? Saanen nauraa jos näin on, kyllä se ampumalla tai jollain muulla tavoin pyydetty on metsästystä! Muistan joskus kun nuoruudessani olin
      valtion järjestämällä työleirillä (nuoruuden hömöilyjä), niin pyysimme muutaman majavan petkeleen avulla. Sitten vain majava petkeleellä palasiksi ja käristämään nuotiolla. Ja maistui muuten hyvälle, toisin kuin vähärasvainen hirvi esimerkiksi!

      Kirjoitti Teppo,moi! Hän ei voi sietää oikean Vanhan kokin rauhallista ja selkeätä neuvontatyyliä, ilman itsekehua, kuten tuo "vaatimaton" Teppo tekee.
      Teppo on kuin papukaija, puhua pukeltaa mutta ei sano mitään järkevää.
      Pysyisit pos koko keskustelupalstoilta, etkä kirjoittelisi joutavia loruja muiden nikeillä!


  • Olen juurii irrottanut majavan fileet ja niskalihat luista, poistanut kalvot ja marinoinut lihoja makeahkossa kuohuviinissä vuorokauden (sattumalta oli pullonloppu käytössä) johon lisäsin sipulinlohkoja rose, viher- ja mustapippurin marjoja. Puhdistin ja kuivasin fileet ja ruskistin voi-öljy seoksessa, hauduttelin hetken ja maistoin: hyvää, voimakasta. Makeahko viini ja pannulle lisätty mustaherukka hyytelö pyöristävät voimakasta makua oikein sopivasti. Lisäkkeenä tarjoan Aurajuuustoperunaa ja porkkana ja kesäkurpitsa suikaleita.
    On kyllä kokeilemisen arvoista!

  • ootko sie hintti vai luuleks sie joku kokki olevas

  • Hauduta uunivuoassa (mielellään puu-uunissa)1-2 tuntia, mausta pippurilla ja suolalla, tilkka punaviiniä terästää voimakasta riistan makua. On maukasta mureaa kypäsänä. Kermainen kastike antaa täyteläisen maun. Majavasta tulee voimakkaan hyvää myös rosvopaistina.

    • Yleensä luulee että pienet ipanat tappelee netissä ja uhoaa... kiitos tästä kun meni jo vanhoihin kääpiinkin usko totaalisesti.


  • majava kobras
    Castor fiber L.
    Viron suurin jyrsijä turkin väri vaihtelee vaaleasta mustaan
    litteä häntä, joka on päällystetty sarvsoomuste ja lyhyitä, hajautettuja karvoilla
    rakentavat oksista kuhilpesa tai raaputtamalla jyrkän kaldanõlva sisään ARKKINOIDEN
    pesä suuaukko on aina vedenpinnan alla, joten ilma paikallaan sumbunud
    yhdessä paikassa asuvat vanha eläimet sekä edellisen ja viimeistä edellisen vuoden pojat
    pesaterritooriumi merkitsevät Beavers anaalnäärmete nõrega
    yksi majava on vihollinen huomannut, niin se antaa muille sabalöögiga vastaan ​​vettä tietää
    tüvepikkus 80?? 100 cm
    15?? 30 kg
    Virossa noin 6000 yksilöä

  • 10kg majavasta lähtee puhdasta lihaa (kaikki kohdat hyödyntäen) 300-500g. 20kg 2-3kg. 30kg noin 4kg. On noita vuosien saatossa tullut koltattua useita, ja joka kerta saa terävän fileerausveitsen kanssa varata monta tuntia aikaa, että kaikki liha on irrotettu. Etenkin selkälihoista on hankala irroittaa "päällisfileen" jälkeen loput, koska selkärangan molemmin puolin V mallinen ranka(asiaan perehtyneet tietää mistä puhun) josta taitavanpikin veitsen heiluttaja saa kotvan koltata lihaa talteen. Majavan liha on maukasta, mutta se on osattava valmistaa oikein. Liha kannattaa vuolla ohueksi, joka lyhentää kypsynisaikaa. Marinointi, perusteellinen kypsennys pannussa/grillissä, ja uuniin kerman kanssa hautumaan toimii aina.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.