Porsaan sisäfileen

valmistus

Eli mikä on paras tapa? Saako liha jäädä vähän punaiseksi vai ihan valkoiseksi astiko pitäisi kypsentää? Jos ekaks ruskistaa lihan pannulla nopeasti ja sit laittais vaikka folion sisään uuniin. Kauanko sitä pitäisi uunissa käyttää ja millä asteilla?

9

7618

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kypsäksi

      lihankoosta riippuu kauanko uunissa!

      Jos paistat ensin, niin kääri sitten TIUKASTI folioon (kuten karkki) ja laita uuniin noin 170 asteeseen ja uunissa mennee koosta riippuen 20-30 minuuttia.

      Onnistuu samalla lailla myös grillissä - yläritilällä foliokääreessä haudutus

      • Tänä päivänä kun possunfile on niin vähärasvaista ja kaikki rasva pakkaa olemaan kuorittu sen pinnasta talteen, on aina vaarana sen kypsentäminen läpikypsäksi eli kuivaksi. Siinä mielessä vanhat sanonnat siitä, että sianliha aina paistetaan kypsäksi on jo vähän suhteellinen käsite. En oikein usko, että elämme enää kovin suuressa trikiinivaarassa kuten ennen, jolloin tuo kokin ohje on annettu.

        Tuolla lämmöllä pitäisin kuitenkin tuon enimäisajan uunissa, varsinkin kun file on fooliokääreessä. Jos liha on ilman fooliota uunipannulla, nostaisin lämmön peräti kahteensataan ja pitäisin silloin vain 20 minuuttia. Tällöin pintaan muodostuu ainakin vähän makuaineita eikä liha kuitenkaan vielä kuivu. Possunfile on niin peijakkaan mautonta evästä ilman paistopintaa ja mausteita.

        Riippuen tietysti lihan koosta kuten ohjeessa oikein mainitaan.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Tänä päivänä kun possunfile on niin vähärasvaista ja kaikki rasva pakkaa olemaan kuorittu sen pinnasta talteen, on aina vaarana sen kypsentäminen läpikypsäksi eli kuivaksi. Siinä mielessä vanhat sanonnat siitä, että sianliha aina paistetaan kypsäksi on jo vähän suhteellinen käsite. En oikein usko, että elämme enää kovin suuressa trikiinivaarassa kuten ennen, jolloin tuo kokin ohje on annettu.

        Tuolla lämmöllä pitäisin kuitenkin tuon enimäisajan uunissa, varsinkin kun file on fooliokääreessä. Jos liha on ilman fooliota uunipannulla, nostaisin lämmön peräti kahteensataan ja pitäisin silloin vain 20 minuuttia. Tällöin pintaan muodostuu ainakin vähän makuaineita eikä liha kuitenkaan vielä kuivu. Possunfile on niin peijakkaan mautonta evästä ilman paistopintaa ja mausteita.

        Riippuen tietysti lihan koosta kuten ohjeessa oikein mainitaan.

        Puuttua keskusteluun siinä mielessä, että olen joskus noita potsin sisäfileitä paistellut kokonaisina ja suikaleina jos minkälaisina, niin lähtökohta on kuitenkin se, että sianliha ei ole hyvää puolikypsänä, vaan enintään hieman roseena. Ei ole tarpeen kypentää sian sisäfilettä uunissa, enempää kuin foliossakaan, koska
        kyseisen ruhon osa yleensä on halkaisijaltaan paksuimmastakin kohdalta vain n. 5 sm. ja ohenee toiseen päähän.
        Kokonaisen sisäfileen paistoon riittää mainiosti pelkkä grillilevy, paistinpannu tai grillin ritilä, ja kohtuullinen lämpö, jotta liha ei kärähdä pinnaltaan.
        Kypsyyttä voi tarkistella välillä tuikkaamalla paksumpaa päätä veitsen kärjellä ja jos sieltä nousee kirkas neste on filee valmis syötäväksi. Hieman roseena possun sisäfilee on ihan kelpo syötävää, kypsänä broilerin rintaleikkeen luokkaa, eli styroxia!


      • näin on asiat
        Vanha kokki kirjoitti:

        Puuttua keskusteluun siinä mielessä, että olen joskus noita potsin sisäfileitä paistellut kokonaisina ja suikaleina jos minkälaisina, niin lähtökohta on kuitenkin se, että sianliha ei ole hyvää puolikypsänä, vaan enintään hieman roseena. Ei ole tarpeen kypentää sian sisäfilettä uunissa, enempää kuin foliossakaan, koska
        kyseisen ruhon osa yleensä on halkaisijaltaan paksuimmastakin kohdalta vain n. 5 sm. ja ohenee toiseen päähän.
        Kokonaisen sisäfileen paistoon riittää mainiosti pelkkä grillilevy, paistinpannu tai grillin ritilä, ja kohtuullinen lämpö, jotta liha ei kärähdä pinnaltaan.
        Kypsyyttä voi tarkistella välillä tuikkaamalla paksumpaa päätä veitsen kärjellä ja jos sieltä nousee kirkas neste on filee valmis syötäväksi. Hieman roseena possun sisäfilee on ihan kelpo syötävää, kypsänä broilerin rintaleikkeen luokkaa, eli styroxia!

        Marinoin possun valkoviinietikassa ja dijon-sinapissa. Paahdan pinnan voissa. Laitan paistomittarin kylkeen ja tökkään lihan uuniin. Otan fileen pois uunista kun mittarin näyttää 60-63 astetta ja annan possun asettua foliossa. Leikkaan ohuita siivuja. Possufilee on huomattavasti parempaa, kun sen jättäää aavistuksen punaiseksi sisältä. Nuoren polven kokit tämän toki tietävätkin huippuravintoloita myöten.


      • Helsingin herrasmies
        crudo kirjoitti:

        Tänä päivänä kun possunfile on niin vähärasvaista ja kaikki rasva pakkaa olemaan kuorittu sen pinnasta talteen, on aina vaarana sen kypsentäminen läpikypsäksi eli kuivaksi. Siinä mielessä vanhat sanonnat siitä, että sianliha aina paistetaan kypsäksi on jo vähän suhteellinen käsite. En oikein usko, että elämme enää kovin suuressa trikiinivaarassa kuten ennen, jolloin tuo kokin ohje on annettu.

        Tuolla lämmöllä pitäisin kuitenkin tuon enimäisajan uunissa, varsinkin kun file on fooliokääreessä. Jos liha on ilman fooliota uunipannulla, nostaisin lämmön peräti kahteensataan ja pitäisin silloin vain 20 minuuttia. Tällöin pintaan muodostuu ainakin vähän makuaineita eikä liha kuitenkaan vielä kuivu. Possunfile on niin peijakkaan mautonta evästä ilman paistopintaa ja mausteita.

        Riippuen tietysti lihan koosta kuten ohjeessa oikein mainitaan.

        Toivon mukaan sekopäinen viestisi poistetaan ensitilassa!


      • rererert
        näin on asiat kirjoitti:

        Marinoin possun valkoviinietikassa ja dijon-sinapissa. Paahdan pinnan voissa. Laitan paistomittarin kylkeen ja tökkään lihan uuniin. Otan fileen pois uunista kun mittarin näyttää 60-63 astetta ja annan possun asettua foliossa. Leikkaan ohuita siivuja. Possufilee on huomattavasti parempaa, kun sen jättäää aavistuksen punaiseksi sisältä. Nuoren polven kokit tämän toki tietävätkin huippuravintoloita myöten.

        Nimimerkille, että paahtaminen ja paistaminen on kaksi eri toimenpidettä.
        Paahtaminen on loistelämmössä tapahtuvaa paistaminen kosketuslämmössä.
        Siis paistat lihan pinnan pannulla voissa. Mitä eroa on roseella ja aavistuksella punaista?
        Kysyy vanhankoulun kokki?


      • Helsingin herrasmies kirjoitti:

        Toivon mukaan sekopäinen viestisi poistetaan ensitilassa!

        Voinet myöskin perustella, mitä "sekopäistä" tuossa viestissä oli?


      • demofani-72
        rererert kirjoitti:

        Nimimerkille, että paahtaminen ja paistaminen on kaksi eri toimenpidettä.
        Paahtaminen on loistelämmössä tapahtuvaa paistaminen kosketuslämmössä.
        Siis paistat lihan pinnan pannulla voissa. Mitä eroa on roseella ja aavistuksella punaista?
        Kysyy vanhankoulun kokki?

        paahtamisella tarkoitankin tietenkin paahtovoita.
        aavistuksen punaisella tarkoitan roseeta.


      • demofani-82
        demofani-72 kirjoitti:

        paahtamisella tarkoitankin tietenkin paahtovoita.
        aavistuksen punaisella tarkoitan roseeta.

        nimimerkin piti olla


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko varattu minulle?

      Mieheltä kysyn.
      Ikävä
      303
      11669
    2. Mitä ensi viikolla tapahtuu?

      Mitä toivot, että ensi viikolla tapahtuu?
      Ikävä
      144
      7146
    3. Mitä Ajattelit Kun Näit Kaivattusi

      Ensimmäistä Kertaa?
      Ikävä
      104
      5962
    4. Vanhempi mies

      Jos yritän ajatella sinut pois sydämestäni, ikävä ja surullinen kaipuu tulee kaksin verroin kovempana. Olit mun unessa
      Ikävä
      42
      5309
    5. Noloa että kaipasin sinua

      Toivottavasti et tunnistanut itseäsi. Ikävissään sitä on aika typerä.
      Ikävä
      53
      4399
    6. Minne sä aina välillä joudut

      Kun pitää hakemalla hakea sut sieltä ja sitten oot hetken aikaa esillä kunnes taas menet piiloon, en ymmärrä 🤔❤️ Oot ta
      Ikävä
      30
      4289
    7. On niin vaikea olla lähelläsi

      En saa ottaa kädestäsi kiinni, en saa halata. En saa silittää hiuksiasi. Enkä saa sinua koskaan omakseni. ☔ Miehelle na
      Ikävä
      32
      3621
    8. On niin paha olla

      Tarviin jotain jolla turruttaa... Kuka voi auttaa.
      Ikävä
      62
      3618
    9. Pehmeää laskua

      Sinulle. Muutaman kilsan päästä. Mieheltä, joka salaa välittää.
      Ikävä
      83
      3238
    10. Nyt peukut pystyyn

      Nyt kaikki peukut pystyyn, siirtopersu on aikeissa muuttaa Kannuksesta pois. Facebookissa haukkui tänään Kannuksen peru
      Kannus
      22
      3145
    Aihe