Porsaan sisäfileen

valmistus

Eli mikä on paras tapa? Saako liha jäädä vähän punaiseksi vai ihan valkoiseksi astiko pitäisi kypsentää? Jos ekaks ruskistaa lihan pannulla nopeasti ja sit laittais vaikka folion sisään uuniin. Kauanko sitä pitäisi uunissa käyttää ja millä asteilla?

9

7606

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kypsäksi

      lihankoosta riippuu kauanko uunissa!

      Jos paistat ensin, niin kääri sitten TIUKASTI folioon (kuten karkki) ja laita uuniin noin 170 asteeseen ja uunissa mennee koosta riippuen 20-30 minuuttia.

      Onnistuu samalla lailla myös grillissä - yläritilällä foliokääreessä haudutus

      • Tänä päivänä kun possunfile on niin vähärasvaista ja kaikki rasva pakkaa olemaan kuorittu sen pinnasta talteen, on aina vaarana sen kypsentäminen läpikypsäksi eli kuivaksi. Siinä mielessä vanhat sanonnat siitä, että sianliha aina paistetaan kypsäksi on jo vähän suhteellinen käsite. En oikein usko, että elämme enää kovin suuressa trikiinivaarassa kuten ennen, jolloin tuo kokin ohje on annettu.

        Tuolla lämmöllä pitäisin kuitenkin tuon enimäisajan uunissa, varsinkin kun file on fooliokääreessä. Jos liha on ilman fooliota uunipannulla, nostaisin lämmön peräti kahteensataan ja pitäisin silloin vain 20 minuuttia. Tällöin pintaan muodostuu ainakin vähän makuaineita eikä liha kuitenkaan vielä kuivu. Possunfile on niin peijakkaan mautonta evästä ilman paistopintaa ja mausteita.

        Riippuen tietysti lihan koosta kuten ohjeessa oikein mainitaan.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Tänä päivänä kun possunfile on niin vähärasvaista ja kaikki rasva pakkaa olemaan kuorittu sen pinnasta talteen, on aina vaarana sen kypsentäminen läpikypsäksi eli kuivaksi. Siinä mielessä vanhat sanonnat siitä, että sianliha aina paistetaan kypsäksi on jo vähän suhteellinen käsite. En oikein usko, että elämme enää kovin suuressa trikiinivaarassa kuten ennen, jolloin tuo kokin ohje on annettu.

        Tuolla lämmöllä pitäisin kuitenkin tuon enimäisajan uunissa, varsinkin kun file on fooliokääreessä. Jos liha on ilman fooliota uunipannulla, nostaisin lämmön peräti kahteensataan ja pitäisin silloin vain 20 minuuttia. Tällöin pintaan muodostuu ainakin vähän makuaineita eikä liha kuitenkaan vielä kuivu. Possunfile on niin peijakkaan mautonta evästä ilman paistopintaa ja mausteita.

        Riippuen tietysti lihan koosta kuten ohjeessa oikein mainitaan.

        Puuttua keskusteluun siinä mielessä, että olen joskus noita potsin sisäfileitä paistellut kokonaisina ja suikaleina jos minkälaisina, niin lähtökohta on kuitenkin se, että sianliha ei ole hyvää puolikypsänä, vaan enintään hieman roseena. Ei ole tarpeen kypentää sian sisäfilettä uunissa, enempää kuin foliossakaan, koska
        kyseisen ruhon osa yleensä on halkaisijaltaan paksuimmastakin kohdalta vain n. 5 sm. ja ohenee toiseen päähän.
        Kokonaisen sisäfileen paistoon riittää mainiosti pelkkä grillilevy, paistinpannu tai grillin ritilä, ja kohtuullinen lämpö, jotta liha ei kärähdä pinnaltaan.
        Kypsyyttä voi tarkistella välillä tuikkaamalla paksumpaa päätä veitsen kärjellä ja jos sieltä nousee kirkas neste on filee valmis syötäväksi. Hieman roseena possun sisäfilee on ihan kelpo syötävää, kypsänä broilerin rintaleikkeen luokkaa, eli styroxia!


      • näin on asiat
        Vanha kokki kirjoitti:

        Puuttua keskusteluun siinä mielessä, että olen joskus noita potsin sisäfileitä paistellut kokonaisina ja suikaleina jos minkälaisina, niin lähtökohta on kuitenkin se, että sianliha ei ole hyvää puolikypsänä, vaan enintään hieman roseena. Ei ole tarpeen kypentää sian sisäfilettä uunissa, enempää kuin foliossakaan, koska
        kyseisen ruhon osa yleensä on halkaisijaltaan paksuimmastakin kohdalta vain n. 5 sm. ja ohenee toiseen päähän.
        Kokonaisen sisäfileen paistoon riittää mainiosti pelkkä grillilevy, paistinpannu tai grillin ritilä, ja kohtuullinen lämpö, jotta liha ei kärähdä pinnaltaan.
        Kypsyyttä voi tarkistella välillä tuikkaamalla paksumpaa päätä veitsen kärjellä ja jos sieltä nousee kirkas neste on filee valmis syötäväksi. Hieman roseena possun sisäfilee on ihan kelpo syötävää, kypsänä broilerin rintaleikkeen luokkaa, eli styroxia!

        Marinoin possun valkoviinietikassa ja dijon-sinapissa. Paahdan pinnan voissa. Laitan paistomittarin kylkeen ja tökkään lihan uuniin. Otan fileen pois uunista kun mittarin näyttää 60-63 astetta ja annan possun asettua foliossa. Leikkaan ohuita siivuja. Possufilee on huomattavasti parempaa, kun sen jättäää aavistuksen punaiseksi sisältä. Nuoren polven kokit tämän toki tietävätkin huippuravintoloita myöten.


      • Helsingin herrasmies
        crudo kirjoitti:

        Tänä päivänä kun possunfile on niin vähärasvaista ja kaikki rasva pakkaa olemaan kuorittu sen pinnasta talteen, on aina vaarana sen kypsentäminen läpikypsäksi eli kuivaksi. Siinä mielessä vanhat sanonnat siitä, että sianliha aina paistetaan kypsäksi on jo vähän suhteellinen käsite. En oikein usko, että elämme enää kovin suuressa trikiinivaarassa kuten ennen, jolloin tuo kokin ohje on annettu.

        Tuolla lämmöllä pitäisin kuitenkin tuon enimäisajan uunissa, varsinkin kun file on fooliokääreessä. Jos liha on ilman fooliota uunipannulla, nostaisin lämmön peräti kahteensataan ja pitäisin silloin vain 20 minuuttia. Tällöin pintaan muodostuu ainakin vähän makuaineita eikä liha kuitenkaan vielä kuivu. Possunfile on niin peijakkaan mautonta evästä ilman paistopintaa ja mausteita.

        Riippuen tietysti lihan koosta kuten ohjeessa oikein mainitaan.

        Toivon mukaan sekopäinen viestisi poistetaan ensitilassa!


      • rererert
        näin on asiat kirjoitti:

        Marinoin possun valkoviinietikassa ja dijon-sinapissa. Paahdan pinnan voissa. Laitan paistomittarin kylkeen ja tökkään lihan uuniin. Otan fileen pois uunista kun mittarin näyttää 60-63 astetta ja annan possun asettua foliossa. Leikkaan ohuita siivuja. Possufilee on huomattavasti parempaa, kun sen jättäää aavistuksen punaiseksi sisältä. Nuoren polven kokit tämän toki tietävätkin huippuravintoloita myöten.

        Nimimerkille, että paahtaminen ja paistaminen on kaksi eri toimenpidettä.
        Paahtaminen on loistelämmössä tapahtuvaa paistaminen kosketuslämmössä.
        Siis paistat lihan pinnan pannulla voissa. Mitä eroa on roseella ja aavistuksella punaista?
        Kysyy vanhankoulun kokki?


      • Helsingin herrasmies kirjoitti:

        Toivon mukaan sekopäinen viestisi poistetaan ensitilassa!

        Voinet myöskin perustella, mitä "sekopäistä" tuossa viestissä oli?


      • demofani-72
        rererert kirjoitti:

        Nimimerkille, että paahtaminen ja paistaminen on kaksi eri toimenpidettä.
        Paahtaminen on loistelämmössä tapahtuvaa paistaminen kosketuslämmössä.
        Siis paistat lihan pinnan pannulla voissa. Mitä eroa on roseella ja aavistuksella punaista?
        Kysyy vanhankoulun kokki?

        paahtamisella tarkoitankin tietenkin paahtovoita.
        aavistuksen punaisella tarkoitan roseeta.


      • demofani-82
        demofani-72 kirjoitti:

        paahtamisella tarkoitankin tietenkin paahtovoita.
        aavistuksen punaisella tarkoitan roseeta.

        nimimerkin piti olla


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Häiriköinti

      Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as
      Ähtäri
      60
      3186
    2. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      23
      2974
    3. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      51
      2862
    4. Näin lähellä

      Se on näin 🤏 lähellä että heitän hanskat tiskiin sun kanssasi.
      Ikävä
      56
      2668
    5. Mä sanon tän suoraan.

      Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.
      Ikävä
      58
      2558
    6. Kerro jotakin hauskaa. :)

      Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)
      Ikävä
      48
      2540
    7. On olemassa tiettyjä sääntöjä!

      Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle
      Ikävä
      53
      2301
    8. Pohdinttavaksi

      No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      78
      2188
    9. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      2082
    10. Mulla ei oo anteeksi pyydettävää

      Muista se! Mieheltä yhdelle naisellE
      Ikävä
      69
      2078
    Aihe