Ilmakuiva liha.

Hullaantunut

Mitä se sisältää muuta kuin suolan, olen ihan heikkona siihen.

Poron ilmakuivaa ON PAKKO SAADA, ja syödä heti.

Voisiko joku antaa ohjeen miten pitäisi valmistella jos aikoo itse kokeilla.
Ja onnistuuko esim. Oulun leveydellä.

5

1883

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suolaaja

      Lihat kaks päivää suolassa, ensin annetaan sulata... sitte roikkumaan (verkko hyvä ettei elukat syö) Kuivaa paremmin ku ei liian isoja paloja ja viiltoja niihin, kyllähän ne tuolla etelämpänäki onnistuu, kemin korkeuella ainaki kuulema. Nyt saattaa olla jo liiko myöhästä tälle kevhäälle... (alkaa elukat pörrään)

    • Rami

      Kyllä onnistuu oulun korkeudella ihan hyvin jos on sellainen"pakkastalvi"suolatut lihat roikkumaan,ilmavaan paikkaan..esim..etelän puoleiselle seinälle räystään alle(suojattava katiskaverkolla linnuilta).Joulun tienoilla suolatut lihat kuivamaan ja joskus maaliskuussa pois.Mausteita ei tule mitään,no tietenkin se suola,onnistuu myös hirvenlihan kypsytys.Nyt on ollut jo 3-4 hyvää talvea perätysten kuivalihan tekoon

    • Zip

      Hirven kuivaliha on ihanaa. Paras herkku mitä on! Harmi, että se on nyt jo syöty.

    • sanna

      Minä olen Kemijärveltä ja asun nyt Lahessa. Myös täälä oon onnistunu tekemään kuivaalihaa. Lihat pitää vain pistää roikkumaan jo heti uuden vuoden jälkeen, jotta ne tammikuun aikana kerkiää kuivata.

      Tässä ohje:

      -leikataan poroa, hirveä tai nautaa sopiviksi paloiksi. Etelässä mulla on palat vähän pienempiä (n. 10cm x 5cm) kuin pohjosessa, jotta kerkiävät kuivua.

      -liha laitetaan lillumaan jääkaappiin 6%:een suolaveteen vuorokaudeksi (tästä tulee jo aika tujua, mutta liotusaikaa voi lyhentääkin).

      -otetaan lihat likoamasta ja tehään niihin reiät toiseen päähän narua varten ja pujotetaan narut.

      -leikataan viiltoja lihaan niin, että ilma pääsee kuivattamaan hyvin myös viiltojen sisältä.

      -laitetaan lihat roikkumaan naruistaan esim. parvekkeelle ja laitetaan kanaverkkoa ympärille lintujen takia

      -kuivumisaika on 1-1,5 kk ainakin mulla täälä etelässä. Sen jälkeen alkaaki tulemaan jo niin lauha, että lihat vaan mätänis. Nakertelen kyllä pikkuhiljaa lihoja ku niihin vähänkään tulee kuivaa kohtaa. :)



      ps. Kokeilin toissa vuonna kuivattaa sikaa ja seki oli hyvää.

      • sanna

        Unohtu sanoa se, että jos tulee lauha ilma (jotain -2 tai lämpimämpi), niin lihat pitää laittaa pakastimeen. Eivät pääse mätänemään.

        Sitten ku lihat on valmiita ja ihanan kuivia, niitä säilytetään pakastimessa kunnes ne syödään.

        Jokku tykkää, että lihan sisään jää märempää lihaa, minä taas tykkään siitä, että liha roikkuu niin kauan, että se on kuivaa sisälle asti. Sinun pitää ite maistaa kumpi on parempaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      84
      6432
    2. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      52
      4606
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      76
      4337
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      131
      4091
    5. 57
      3517
    6. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      3098
    7. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      8
      2778
    8. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      38
      2394
    9. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      205
      2208
    10. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      46
      2066
    Aihe