Mitä se sisältää muuta kuin suolan, olen ihan heikkona siihen.
Poron ilmakuivaa ON PAKKO SAADA, ja syödä heti.
Voisiko joku antaa ohjeen miten pitäisi valmistella jos aikoo itse kokeilla.
Ja onnistuuko esim. Oulun leveydellä.
Ilmakuiva liha.
5
1906
Vastaukset
- suolaaja
Lihat kaks päivää suolassa, ensin annetaan sulata... sitte roikkumaan (verkko hyvä ettei elukat syö) Kuivaa paremmin ku ei liian isoja paloja ja viiltoja niihin, kyllähän ne tuolla etelämpänäki onnistuu, kemin korkeuella ainaki kuulema. Nyt saattaa olla jo liiko myöhästä tälle kevhäälle... (alkaa elukat pörrään)
- Rami
Kyllä onnistuu oulun korkeudella ihan hyvin jos on sellainen"pakkastalvi"suolatut lihat roikkumaan,ilmavaan paikkaan..esim..etelän puoleiselle seinälle räystään alle(suojattava katiskaverkolla linnuilta).Joulun tienoilla suolatut lihat kuivamaan ja joskus maaliskuussa pois.Mausteita ei tule mitään,no tietenkin se suola,onnistuu myös hirvenlihan kypsytys.Nyt on ollut jo 3-4 hyvää talvea perätysten kuivalihan tekoon
- Zip
Hirven kuivaliha on ihanaa. Paras herkku mitä on! Harmi, että se on nyt jo syöty.
- sanna
Minä olen Kemijärveltä ja asun nyt Lahessa. Myös täälä oon onnistunu tekemään kuivaalihaa. Lihat pitää vain pistää roikkumaan jo heti uuden vuoden jälkeen, jotta ne tammikuun aikana kerkiää kuivata.
Tässä ohje:
-leikataan poroa, hirveä tai nautaa sopiviksi paloiksi. Etelässä mulla on palat vähän pienempiä (n. 10cm x 5cm) kuin pohjosessa, jotta kerkiävät kuivua.
-liha laitetaan lillumaan jääkaappiin 6%:een suolaveteen vuorokaudeksi (tästä tulee jo aika tujua, mutta liotusaikaa voi lyhentääkin).
-otetaan lihat likoamasta ja tehään niihin reiät toiseen päähän narua varten ja pujotetaan narut.
-leikataan viiltoja lihaan niin, että ilma pääsee kuivattamaan hyvin myös viiltojen sisältä.
-laitetaan lihat roikkumaan naruistaan esim. parvekkeelle ja laitetaan kanaverkkoa ympärille lintujen takia
-kuivumisaika on 1-1,5 kk ainakin mulla täälä etelässä. Sen jälkeen alkaaki tulemaan jo niin lauha, että lihat vaan mätänis. Nakertelen kyllä pikkuhiljaa lihoja ku niihin vähänkään tulee kuivaa kohtaa. :)
ps. Kokeilin toissa vuonna kuivattaa sikaa ja seki oli hyvää.- sanna
Unohtu sanoa se, että jos tulee lauha ilma (jotain -2 tai lämpimämpi), niin lihat pitää laittaa pakastimeen. Eivät pääse mätänemään.
Sitten ku lihat on valmiita ja ihanan kuivia, niitä säilytetään pakastimessa kunnes ne syödään.
Jokku tykkää, että lihan sisään jää märempää lihaa, minä taas tykkään siitä, että liha roikkuu niin kauan, että se on kuivaa sisälle asti. Sinun pitää ite maistaa kumpi on parempaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k512284Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖261137Aavistatko että moni tietää
Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut851022Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt55932Yritin saada
Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.11914- 68883
Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me127877vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos22793Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu10783Täällä istun ja mietin
Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu49769