Mummo teki tätä herkkua kun olin lapsi, toinen nimi saattoi olla kokkelipiimä. Uunissa se tehtiin ja siihen tuli hera tai joku melko kirkas neste, sitä ei syöty.Söimme uunipiimän sokerin ja kylmänmaidon kanssa. Olisikohan jollakin vielä taito tallella, tekisi mieli kokeilla.
Uunipiimä
12
2544
Vastaukset
Itse tehdystä rahkastahan tässä on kyse. Kyseessä on venäläinen tuote, tvorog, joka karjalaisten mukana on matkannut evakkotiensä lännemmäksikin ja jo kauan sitten.
5 l maitoa
5 dl piimää
Älä aloita jääkaappikylmällä maidolla vaan lämmitä ensin kädenlämpöiseksi, johon sekoitat piimän. Kaada maidon ja piimän seos haluamaasi astiaan ja anna seistä huoneenlämmössä ainakin yön yli, jolloin seos piimii.
Vuoka mietoon uuninlämpöön, noin 150 astetta, jolloin seos alkaa juustoutua. Kypsennyksen aikana - aikaa on vaikea sanoa, koska riippuu piimästä ja maidosta, vedä veitsellä seosta edestakaisin kulhon pohjaa myöten, jotta hera alkaisi erottua tasaisesti. Kun heraa alkaa erottua seokseen, kaada se pois ja kun hera alkaa olla kirkasta, on keitos valmista. Kaada hera tarkoin pois ja kerää rahkamassa sideharsopussiin ja anna valua siivilässä vielä jonkin aikaa, jotta saat kaiken heran pois.
Venäjällä rahkaa myös suolataan, jotta se saataisiin säilymään paremmin, mutta käy sellaisenaan hyvin ruoanlaittoon, piiraisiin ja miksei vaikka maidon kanssakin.
Tätähän kutsutaan joissakin lähteissä myös nimellä rahkamaito ja sikäli mielenkiintoinen asia, että kyseessä on tapa säilöä liikamaito käytettäväksi myöhemmin.Unohdin sanoa, että lopputulos ei muistuta suinkaan sitä rahkaa, mitä ostat kaupasta vaan melkoista enemmän raejuustoa. Sen saa hienommaksi kun hieroo vaikkapa siivilän läpi tai myllyttää kutterissa/yleiskoneessa.
Rahlasta saa myös mainioita levitteitä. Tässä yksi koeteltu:
rahkaa purkillinen - omaa tahi kaupan hyllyn
mustapippuria pari, kierrosta myllystä
timjamia, muutama oksa
oreganoa - joko tuoretta vähän tai kuivattua vähän enemmän
basilikaa desin verran tai maun mukaan
suolaa
pari kynttä valkosipulia
Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja myllytä sileäksi.- Vanha kokki
crudo kirjoitti:
Unohdin sanoa, että lopputulos ei muistuta suinkaan sitä rahkaa, mitä ostat kaupasta vaan melkoista enemmän raejuustoa. Sen saa hienommaksi kun hieroo vaikkapa siivilän läpi tai myllyttää kutterissa/yleiskoneessa.
Rahlasta saa myös mainioita levitteitä. Tässä yksi koeteltu:
rahkaa purkillinen - omaa tahi kaupan hyllyn
mustapippuria pari, kierrosta myllystä
timjamia, muutama oksa
oreganoa - joko tuoretta vähän tai kuivattua vähän enemmän
basilikaa desin verran tai maun mukaan
suolaa
pari kynttä valkosipulia
Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja myllytä sileäksi.Lidlin kvarkki muistuttaa aika liki venäläistä. Ne oli mahtavia möhkäleitä joita pietarin toreilla myytiin tuota tavaraa, samoin kuin paksua herkullista smetanaa!
- Mummon muisto
kokeilen tuota, sen veitsellä vetämisen muisankin nuyt. Mummo taisi laittaa suolaa.
Vanha kokki kirjoitti:
Lidlin kvarkki muistuttaa aika liki venäläistä. Ne oli mahtavia möhkäleitä joita pietarin toreilla myytiin tuota tavaraa, samoin kuin paksua herkullista smetanaa!
Kyllä venäläinen keittiö on aika haka näissä hapanmaitotuotteissa. Ja jos ostaa näitä torilta saa/sai aina kotona tehtyä tavaraa ja siitä se laatu tuleekin. Tehdastekoinen ei ilmeisesti yllä koskaan samaan. En ole tehnyt tätä tvorogia kuin kerran - ihan kokeilumielessä - ja siitä tulee kyllä hyvää. Pitäisi ilmeisesti kokeilla toisenkin kerran kun valmistus on melko helppoa.
Tuli mieleen toinenkin tuote, jota olen jäänyt kaipaamaan. Kun tuo Sri Lankakin on meille maana vähän yhteinen asia - jostain kumman syystä! . niin muistanet paikallisen jugurtin, jonka mukana sai useimmiten myös savikipon, johon jugurtti oli tehty. Lienee parhaimpia jugurtteja, joita olen koskaan syönyt. Aina ihmetytti, miten se säilyy siinä kuumuudessa, mutta siinä sen juju lieneekin: jugurtti on myös tapa säilöä maitoa pitemmäksi aikaa. Tarve säilöä arvokasta raaka-ainetta on kehittänyt taidon ja uusia tuotteita.
Mistähän maidosta siellä tuo jugurtti tehdään? Koetin kaivella tovin netistäkin, mutta en löytänyt tietoa. Uskoisin, että tekotapa saattaa olla melko samanlainen kuin tuo uunipiimänkin paitsi, että maitoa pidetään kauemmin lämmössä ensin, jotta saadaan se sakeentumaan entisestään.- Vanha kokki
crudo kirjoitti:
Kyllä venäläinen keittiö on aika haka näissä hapanmaitotuotteissa. Ja jos ostaa näitä torilta saa/sai aina kotona tehtyä tavaraa ja siitä se laatu tuleekin. Tehdastekoinen ei ilmeisesti yllä koskaan samaan. En ole tehnyt tätä tvorogia kuin kerran - ihan kokeilumielessä - ja siitä tulee kyllä hyvää. Pitäisi ilmeisesti kokeilla toisenkin kerran kun valmistus on melko helppoa.
Tuli mieleen toinenkin tuote, jota olen jäänyt kaipaamaan. Kun tuo Sri Lankakin on meille maana vähän yhteinen asia - jostain kumman syystä! . niin muistanet paikallisen jugurtin, jonka mukana sai useimmiten myös savikipon, johon jugurtti oli tehty. Lienee parhaimpia jugurtteja, joita olen koskaan syönyt. Aina ihmetytti, miten se säilyy siinä kuumuudessa, mutta siinä sen juju lieneekin: jugurtti on myös tapa säilöä maitoa pitemmäksi aikaa. Tarve säilöä arvokasta raaka-ainetta on kehittänyt taidon ja uusia tuotteita.
Mistähän maidosta siellä tuo jugurtti tehdään? Koetin kaivella tovin netistäkin, mutta en löytänyt tietoa. Uskoisin, että tekotapa saattaa olla melko samanlainen kuin tuo uunipiimänkin paitsi, että maitoa pidetään kauemmin lämmössä ensin, jotta saadaan se sakeentumaan entisestään.Kertomana tuon herkullisen jogurtin olevan niiden pirullisten puhvelien maidosta, siitä huolimatta se on/oli todella hyvää, etenkin sen siirapin kera.
Joskus tekisi mieli vielä matkustaa tuohon intian valtameren "helmeen" ja siellä hikkaduwaan katsomaan kuinka maailma on sitäkin paikkaa muuttanut.
Mitä muuten pidit sikäläisestä Arrakista? Vanha kokki kirjoitti:
Kertomana tuon herkullisen jogurtin olevan niiden pirullisten puhvelien maidosta, siitä huolimatta se on/oli todella hyvää, etenkin sen siirapin kera.
Joskus tekisi mieli vielä matkustaa tuohon intian valtameren "helmeen" ja siellä hikkaduwaan katsomaan kuinka maailma on sitäkin paikkaa muuttanut.
Mitä muuten pidit sikäläisestä Arrakista?Kävin viimeksi tsunamivuonna, tosin keväällä ennen sadekauden alkua. Sen jälkeen tuli vielä sota ja sen kauheudet. Hikkaduwa oli aina viimeinen kohde enne Gallea ja Colomboa kun siellä kiertelimme, yleensä olimme sisämaassa, Kandissa ja Nuwara Elyassa tai Yallassa rannalla. Varmaan ovat paikat muuttuneet paljon noiden kahden onnettomuuden jälkeen.
Voi todellakin olla, että tuo paikallinen jugurtti on vesipuhveleitten maidosta tehtyä. Siinä on vähän samanlainen ominaismaku kuin puhvelinmaidosta tehdyssä mozzarellassakin erotuksena lehmänmaidosta tehtyyn.
Minulla on ollut sama kuski niinä muutamana kertana, mitä siellä olen ollut ja hartaana budhalaisena pitäytyi viinanjuonnista muuten matkan aikana, mutta yhtenä iltana aina repäistiin. Silloin kaveri osti tuon arrakkipullon - Mendis Specialin, tilasi valitsemassaan ravintolassa molemmille sen tulisimman curryn, mitä löytyi, pani pullon pöydänjalan viereen kuin ennen taatotkin tapasivat ja kaatoi lasiin. Kun heitti ensimmäisen kourallisen currya suuhunsa ei arrakki enää maistunut miltään.
Mutta paloviinaahan se on ja sikuna maistuu vielä seuraavana aamuna. Kinasin joskus erään asiansatuntevan kanssa siitä, että arrakki on samaa kuin meillä myytävä hernekeiton kaveri, arrakkipunssi. Ettei muuta arrakkia olekaan. No, ei ollut kaverilla tietoa asiasta, mutta olisi pitänyt hankkia pullo todisteeksi vaan ei liene meidän kaupoissa myynnissä. Eikä ainakaan niitä paikallisia "herkkuja", joita singaleesit itse juovat ja jotka ovat melko kaukana tuosta Mendisista.- Vanha kokki
crudo kirjoitti:
Kävin viimeksi tsunamivuonna, tosin keväällä ennen sadekauden alkua. Sen jälkeen tuli vielä sota ja sen kauheudet. Hikkaduwa oli aina viimeinen kohde enne Gallea ja Colomboa kun siellä kiertelimme, yleensä olimme sisämaassa, Kandissa ja Nuwara Elyassa tai Yallassa rannalla. Varmaan ovat paikat muuttuneet paljon noiden kahden onnettomuuden jälkeen.
Voi todellakin olla, että tuo paikallinen jugurtti on vesipuhveleitten maidosta tehtyä. Siinä on vähän samanlainen ominaismaku kuin puhvelinmaidosta tehdyssä mozzarellassakin erotuksena lehmänmaidosta tehtyyn.
Minulla on ollut sama kuski niinä muutamana kertana, mitä siellä olen ollut ja hartaana budhalaisena pitäytyi viinanjuonnista muuten matkan aikana, mutta yhtenä iltana aina repäistiin. Silloin kaveri osti tuon arrakkipullon - Mendis Specialin, tilasi valitsemassaan ravintolassa molemmille sen tulisimman curryn, mitä löytyi, pani pullon pöydänjalan viereen kuin ennen taatotkin tapasivat ja kaatoi lasiin. Kun heitti ensimmäisen kourallisen currya suuhunsa ei arrakki enää maistunut miltään.
Mutta paloviinaahan se on ja sikuna maistuu vielä seuraavana aamuna. Kinasin joskus erään asiansatuntevan kanssa siitä, että arrakki on samaa kuin meillä myytävä hernekeiton kaveri, arrakkipunssi. Ettei muuta arrakkia olekaan. No, ei ollut kaverilla tietoa asiasta, mutta olisi pitänyt hankkia pullo todisteeksi vaan ei liene meidän kaupoissa myynnissä. Eikä ainakaan niitä paikallisia "herkkuja", joita singaleesit itse juovat ja jotka ovat melko kaukana tuosta Mendisista.Olleet, Kandyn perahera oli spektaakkeli jonka vuoksi sinne kannatti reissata.
Oli muuten veikeätä pukeutua saronkiin, kuten paikalliset, kunhan oppi sen solmunteon ensin.
Kävimme kalastajien kanssa reisussa kaukana avomerellä ja saimme todella upeita avomeren kaloja joissa sädehti kaikki sateenkaaren värit merestä nostettaessa, mutta ennenkuin pääsimme takaisin rantaan, olivat värit haalenneet täysin. Mikä lie aiheuttanut tuon ilmiön.
Oli muuten sellainen reissu, että rusketus syveni siihen malliin, että jopa tamilien ihon väri alkoi näyttää haalealta, singaleeseista puhumattakaan!
Jos tunnet ketä Srilankalaistyttöä, niin lausuppa hänelle nämä sanat, niin saat mitä ihastuttavimman hymyn vastaukseksi. Siis: "Koho made nangi, lassana gella"! Oikeata kirjoitusasua on mahdoton kirjoittaa, sillä muistanet kirjaimet!
SriLanka, paratiisi maan päällä, kun eivät sotisi! - riittää jo!
Mummon muisto kirjoitti:
kokeilen tuota, sen veitsellä vetämisen muisankin nuyt. Mummo taisi laittaa suolaa.
vanha kokki, jos ihmettelette miksi häiriköt iskee kimppuunne, niin lukekaa jatuksella tämä ketju läpi.
Jos ei sytytä niin olette tyhmempiä kun tekstinne antaa ymmärtää. Vaikka kyllä tuostakin hönkii jonkinmoinen huono itsetunto, jota täällä aina pönkitetään. Sanonta pienten lammikoiden isoista kaloista pitänee paikkansa.
Avatkaa oma blogi, niin voitte muistella siellä ja kehukaa itseänne. riittää jo! kirjoitti:
vanha kokki, jos ihmettelette miksi häiriköt iskee kimppuunne, niin lukekaa jatuksella tämä ketju läpi.
Jos ei sytytä niin olette tyhmempiä kun tekstinne antaa ymmärtää. Vaikka kyllä tuostakin hönkii jonkinmoinen huono itsetunto, jota täällä aina pönkitetään. Sanonta pienten lammikoiden isoista kaloista pitänee paikkansa.
Avatkaa oma blogi, niin voitte muistella siellä ja kehukaa itseänne.Mikä pännii päässä - hellekö, ota lomaa! Tämä on keskustelupalsta ja tuo oli keskustelua, jos tajusit. Enkä ymmärrä, mitä tekemistä sillä on huonon itsetunnon kanssa, päinvastaista aistin omasta puuskauksestasi.
Kerrohan tarkemmin tuntojesi taustoja, jotta voin ymmärtää tuollaisenkin keskustelijan syyn avautua täällä palstoilla tähän aikaan aamusta tuolla tavoin ja näin kauniina päivänä.- Vanha kokki
crudo kirjoitti:
Mikä pännii päässä - hellekö, ota lomaa! Tämä on keskustelupalsta ja tuo oli keskustelua, jos tajusit. Enkä ymmärrä, mitä tekemistä sillä on huonon itsetunnon kanssa, päinvastaista aistin omasta puuskauksestasi.
Kerrohan tarkemmin tuntojesi taustoja, jotta voin ymmärtää tuollaisenkin keskustelijan syyn avautua täällä palstoilla tähän aikaan aamusta tuolla tavoin ja näin kauniina päivänä.Myös minulle, saanen vastata. Otaksun kirjoittajan, joka on pahoittanut mielensä keskustelustamme, joka joskus todellakin rönsyilee ohi reseptien, olevan henkilön jolla ei kenties ole ollut mahdollisuutta laajentaa maailmankuvaansa matkustamisella.
Minulle sanoi vanha ja viisas kirjanpitäjäni aikoinaan, "Se on kuin rahaa pankkiin pistäisi, kun matkustelee". Kas niitä muistoja kun ei voi edes ulosmitata.
Siis jos tuolla aamuisella kirjoittajalla on mahdollisuus, niin matkustele hyvä ihminen ja katsele ympärillesi, saatat ehkä oppia jotakin suvaitsevaisuudestakin. Jos olet kuitenkin matkustellut, niin avaa toki silmäsi ja opi näkemästäsi!
Ystävällisin terveisin Vk. - olis voinnu arvata
Vanha kokki kirjoitti:
Myös minulle, saanen vastata. Otaksun kirjoittajan, joka on pahoittanut mielensä keskustelustamme, joka joskus todellakin rönsyilee ohi reseptien, olevan henkilön jolla ei kenties ole ollut mahdollisuutta laajentaa maailmankuvaansa matkustamisella.
Minulle sanoi vanha ja viisas kirjanpitäjäni aikoinaan, "Se on kuin rahaa pankkiin pistäisi, kun matkustelee". Kas niitä muistoja kun ei voi edes ulosmitata.
Siis jos tuolla aamuisella kirjoittajalla on mahdollisuus, niin matkustele hyvä ihminen ja katsele ympärillesi, saatat ehkä oppia jotakin suvaitsevaisuudestakin. Jos olet kuitenkin matkustellut, niin avaa toki silmäsi ja opi näkemästäsi!
Ystävällisin terveisin Vk.kun ymmärrys ei riitä, niin minkäs sille sitten. Vai onko vain vaikea myöntää. Pikkasen näsäviisaat vastaukset, viittaisivat siihen suuntaan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde232742Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292302- 1482264
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.532180Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti211792Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3891652Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961586- 2941470
- 1331418
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131409