Soijatuotteet ja haitalliset aineet

soijaakovaiei

Soijapavuissahan (kuten muissakin pavuissa) on luonnostaan niitä haitallisia aineita, jotka pitää ottaa pois liottamalla keittämällä, tai fermentoimalla. Olenko missannut jotain, kun en keksi, miten ne haitta-aineet ovat poistuneet nykyään kaupassa myytävistä soijatuotteista, kuten soijajauho, soijarouhe jne.? En löydä mistään mainintaa siitä, että soijapapuja olisi em. tuotteiden valmistuksen yhteydessä liotettu tai fermentoitu.

Esimerkiksi Soyolk soijajauhoista sanotaan näin: "Soyolk soijajauho valmistetaan soijapavuista mitään lisäämättä ja mitään poistamatta. Ennen jauhamista pavut kuumennetaan höyryssä, jotta säilymistä haittaavat entsyymit tuhoutuvat." Liottamista ei siis ole tehty ja "mitään poistamatta" = haitta-aineitakaan ei ole poistettu? Vai onko jotain jätetty kertomatta? Soijarouhe taas valmistetaan soijajauhosta.

Tietääkö joku tarkemmin, onko näissä tuotteissa vielä ne haitta-aineet jäljellä vai onko ne jollain muulla tavalla saatu pois?

1

1227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jomaki

      Kyllä niitä haitta-aineita on vielä jäljellä. Soijapavussahan haitta-aineita eli antinutrientteja ovat ainakin trypsiini-inhibiittorit, goitrogeenit ja fytiinihappo.

      Trypsiini-inhibiittorit, jotka estävät erään ihmiselle tärkeän entsyymin toimintaa, muuttuvat tehottomiksi vain fermentoimalla, ja liotusveteen liukenee niistä suuri osa muttei kaikki.

      Goitrogeeniä eli struumaa aiheuttavia aineita on soijan lisäksi mm. kaalikasveissa, joista se inaktivoituu keittämällä, mutta joidenkin lähteiden mukaan soijaan (ja hirssiin) sekään ei auta. Goitrogeenit toimivat estämällä jodin hyväksikäyttöä, joten niistä ei ole haittaa, jos jodin saanti on runsasta. Esimerkiksi Japanissa käytetään soijan lisäksi merilevää ja merikaloja, joista saadaan paljon jodia. Vegaaniliittokin suosittelee merilevän käyttöä ja kirjoittaa erääseen tutkimukseen viitaten näin: "Soijatuotteiden runsas käyttö puolestaan saattaisi vaikuttaa siihen, että vegaaneilla jodin puutos kehittyisi muita herkemmin" [1]

      Fytiinihappo, jota on soijan lisäksi muidenkin siemenien kuorissa (etenkin vehnän), voidaan neutraloida joko hapattamalla (miso, natto, soijakastike), riittävällä liottamisella (tofu) tai paahtamalla kokonaiset siemenet (kuten pähkinöille perinteisesti tehdään). Fytiinihappohan heikentää kivennäisaineiden (esim. rauta, sinkki, kalsium) imeytymistä muodostamalla niiden kanssa vaikealiukoisia suoloja.

      [1] http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2007/talvi/jodi.html

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kaksi tyttöä putosi

      Minkä takia ne tytöt katolle oli kiivenny?
      Helsinki
      164
      5734
    2. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      265
      3344
    3. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      42
      3314
    4. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      44
      2748
    5. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      36
      1864
    6. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      29
      1648
    7. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1596
    8. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      16
      1477
    9. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      23
      1457
    10. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      24
      1357
    Aihe