Soijapavuissahan (kuten muissakin pavuissa) on luonnostaan niitä haitallisia aineita, jotka pitää ottaa pois liottamalla keittämällä, tai fermentoimalla. Olenko missannut jotain, kun en keksi, miten ne haitta-aineet ovat poistuneet nykyään kaupassa myytävistä soijatuotteista, kuten soijajauho, soijarouhe jne.? En löydä mistään mainintaa siitä, että soijapapuja olisi em. tuotteiden valmistuksen yhteydessä liotettu tai fermentoitu.
Esimerkiksi Soyolk soijajauhoista sanotaan näin: "Soyolk soijajauho valmistetaan soijapavuista mitään lisäämättä ja mitään poistamatta. Ennen jauhamista pavut kuumennetaan höyryssä, jotta säilymistä haittaavat entsyymit tuhoutuvat." Liottamista ei siis ole tehty ja "mitään poistamatta" = haitta-aineitakaan ei ole poistettu? Vai onko jotain jätetty kertomatta? Soijarouhe taas valmistetaan soijajauhosta.
Tietääkö joku tarkemmin, onko näissä tuotteissa vielä ne haitta-aineet jäljellä vai onko ne jollain muulla tavalla saatu pois?
Soijatuotteet ja haitalliset aineet
1
1228
Vastaukset
- jomaki
Kyllä niitä haitta-aineita on vielä jäljellä. Soijapavussahan haitta-aineita eli antinutrientteja ovat ainakin trypsiini-inhibiittorit, goitrogeenit ja fytiinihappo.
Trypsiini-inhibiittorit, jotka estävät erään ihmiselle tärkeän entsyymin toimintaa, muuttuvat tehottomiksi vain fermentoimalla, ja liotusveteen liukenee niistä suuri osa muttei kaikki.
Goitrogeeniä eli struumaa aiheuttavia aineita on soijan lisäksi mm. kaalikasveissa, joista se inaktivoituu keittämällä, mutta joidenkin lähteiden mukaan soijaan (ja hirssiin) sekään ei auta. Goitrogeenit toimivat estämällä jodin hyväksikäyttöä, joten niistä ei ole haittaa, jos jodin saanti on runsasta. Esimerkiksi Japanissa käytetään soijan lisäksi merilevää ja merikaloja, joista saadaan paljon jodia. Vegaaniliittokin suosittelee merilevän käyttöä ja kirjoittaa erääseen tutkimukseen viitaten näin: "Soijatuotteiden runsas käyttö puolestaan saattaisi vaikuttaa siihen, että vegaaneilla jodin puutos kehittyisi muita herkemmin" [1]
Fytiinihappo, jota on soijan lisäksi muidenkin siemenien kuorissa (etenkin vehnän), voidaan neutraloida joko hapattamalla (miso, natto, soijakastike), riittävällä liottamisella (tofu) tai paahtamalla kokonaiset siemenet (kuten pähkinöille perinteisesti tehdään). Fytiinihappohan heikentää kivennäisaineiden (esim. rauta, sinkki, kalsium) imeytymistä muodostamalla niiden kanssa vaikealiukoisia suoloja.
[1] http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2007/talvi/jodi.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mitä yhteistä on sulla ja kaivatulla?
Onko teillä samantyyppinen olemus tai luonne? Vai muistuttaako vartalonne toisiaan? Tai kasvot? Entä pukeutuminen? Onko1111670- 2041349
Kerran oltiin mekin kahdestaan
Saanko sanoa, että minua kyllä vähän huvitti jälkeenpäin? Olit kuin vapiseva jänis ketun vieressä valmis loikkimaan paik131316Jos nainen harrastaa seksiä
Useiden kanssa, miten se eroaa miesten mielestä siitä, jos miehellä on ollut useita s kumppaneita? Oletan että kaikki mi1961161- 1461079
Pihlaja-puulle
Illat on mulle pahimpia. En tiiä miks se olis vaan parasta yöstä toiseen nukkua sun kanssa ja herätä sun kasvoihin. Jos151049Oikeasti, voitais mennä kahville
ja jutella niin kuin normi-ihmiset. Kyllä toivon sitä. En pelkää kohdata enkä istua sun kanssa samassa pöydässä. Miten o811029Yritin keväällä unohtaa sinut nainen
mutta siinä kävi niin, että ikävä tuli korkoineen takaisin. Niin että mikä taikavoima sinulla on minuun, sitä joutuu mie34896- 74869
Leton rannan kakat - hys hys hiljaa!
Hienolle rannalle on jostain ilmeisen selvästi tullut ulostusjätteitä. Mistään tutkimuksista ei ole vielä tietoa ja kuka62760