Olisi tarkoitus järjestää perheelle tällainen "matkalla maailmalla" teemalla kulkeva ruokavuosi. Ensimmäisenä maana olisi tietysti Viro ja kyselenkin nyt täällä että minkälaisia perinneruokia Virossa tarjoillaan ja onko kenelläkään mahdollisesti hihassa reseptejä/sivustoja joista voisi reseptejä käydä katselemassa? Mielelläni kuulisin myös Latvian ja liettuan perinneruoista: :)
Virolainen perinneruoka
27
4203
Vastaukset
- ja kama
http://www.finst.ee/fi/VirolainenMenyy2005.htm
http://www.visitestonia.com/fi/tehtavaa-ja-nahtavaa/harrastukset-ja-elamantapa/gourmet-ruokaa
Pääkaupunkiseudulla Eesti Herkut saa tykötarpeet
http://tatipensio.jutut.fi/article/751
http://www.pagaripoisid.ee/tooted/saiakesed-pirukadaljon venäläisvaikutteista kuten piiraat , pasteijat jne eli pirukad
Hapankaali hapukapsas
maitotuotteita = piim
kefiir, kohupiim = muistuttaa smetanaa- Liettua tutuksi
http://www.rozentals-seura.fi/matkailu.htm täältä vois kysellä ja
Liettuaa taas http://www.donelaitis.fi/
http://wikitravel.org/fi/Liettua ja http://www.litauen.se/index_fin.php täältä olen saanut paljon vihjettä. - eesti_eesti
Eesti Extrat http://www.eestinextrat.fi/
Kalinka Itis ja Tikkurila käyn kefiiri,airan, rjazenka ja jogurtti-ostoksilla-metrolla kätsysti.
Eesti Herkut mennyt nurin verojuttujen takia , vahinko.
Nämä kannattaa tsekata !
http://www.tuglas.fi/virolaisia_ruokakauppoja_suomessa - maistu_koon
tässä rustiikki-maalaisruokaa
http://www.hotelstpetersbourg.com/fi/ravintola-tallinna/virolainen-perinneruoka/ - rehti_ruoka
eesti_eesti kirjoitti:
Eesti Extrat http://www.eestinextrat.fi/
Kalinka Itis ja Tikkurila käyn kefiiri,airan, rjazenka ja jogurtti-ostoksilla-metrolla kätsysti.
Eesti Herkut mennyt nurin verojuttujen takia , vahinko.
Nämä kannattaa tsekata !
http://www.tuglas.fi/virolaisia_ruokakauppoja_suomessanäin naapurissa Talsinki
http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/hyva-tavaton-ruoka-ja-tapakulttuuri/ruokakulttuurit-naapurimaissamme/viro
- ''thomas
Nyt saat helposti virolaisia ruokia tavallisista ruokakaupoista.
Lista kaupoista löytyy osoitteesta www.deliciest.fi
ja oli siellä esitelty jotain tuotteitakin...- esimakua
http://tatipensio.jutut.fi/article/751
ja http://tellimine.selver.eu/tooted kuvien kanssa makustelua - ruokajutut
esimakua kirjoitti:
http://tatipensio.jutut.fi/article/751
ja http://tellimine.selver.eu/tooted kuvien kanssa makusteluaja nykyisin ainakin Kampin Citymarkestissa Saksassa tuotettua virolaista valkosipuli ja karhunlaukka varsia. Kurkut ei mie mau mukkaan. Selverin keittoja.
Nämä kurssit oli viimekeväänä. http://www.tuglas.fi/tapahtumia/johdatus_virolaiseen_ruokakulttuuriin.htm
Lopussa muutama ruokaohje
ne kaupat http://www.tuglas.fi/arkisto/virolaisia ruokakauppoja suomessa
http://www.tuglas.fi/uutiset/index.html?row=141
Eesti Maja Tampere
http://www.directa.fi/yritykset/7060282/EESTILÄINEN TALO - EESTI MAJA (Zelta Avoin yhtiö)/
- 15
Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.
Eestiläisestä nykykeittiöstä jos ottaa pois ulkomaisen vaikutuksen, nevostoajan mukanaan tuomat ruoat sekä eräät muut lähialueitten lainat, jää jäljelle eräänlainen köyhä, Suomelle yhteinen ruokaperinne. Monet eestiläiset perinneruoat ovat melko samoja kuin meillä tehtiin viisikymmentä vuotta sitten. Puurot, vellit, sianlihapaisti, kalat jne. valmistetaan melkolailla samalla tavalla kuin Suomessakin. Tässä näkyy kansojen pitkä perinne saman veden äärellä. Jopa talkkuna on samanlaista kuin meillä erotuksena, että se ei ole Eestissä mikään erikoisuus vaan sitä syödään paikoin varsin paljon.
Tässä mielessä ei harkitsemasi eestinvuosi tule olemaan mitään suurta, eksoottisten makujen juhlaa; vaikka ostaisit vain virolaisia raaka-aineita, jotka muuten ovat huippulaatua suomalaisiinkin verrattuna. Maistuvampaa ruokaa niistä saat, mutta tuskin kovin erilaista.
Makkarat, juustot, leivät ovat monipuolisia ja hyviä, mutta kovin tuttuja meille.
Jos jotain nostaisin esiin niin olletikin joulun perinneherkku, verimakkara, verivorst, tai erilaiset syltyt, sûlt, joulupaisti (no, sikaahan sekin on), kiisselit, sisäelinruoat (niitä, joita meilläkin vielä isoäidit tekivät) jne.
Jos haluat ottaa mukaan venäläistä perinnettä, joka sekin tietysti tulisi huomioida osana nykyeestiläistä keittiötä, pääsetkin jo ihan toisiin sfääreihin borsseineen, piirakoineen, soljankoineen, tattareineen, hirsryyneineen, säilykkeineen, hapankermatuotteineen, hapankaalineen ja paljon muuta löytyy siitä laarista. Mutta tarkkaan ottaen eestiläistähän se ei ole.- Eesti rahvusköök
_________Eestin ruoka1516.9.2010 16:47
Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.______________________
Minkälaisesta mainostamisesta on kyse?
Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta.
Reseptit pystyy jokainen guuglamalla löydämään: http://www.google.com/webhp?hl=et#hl=et&source=hp&biw=&bih=&q=retseptid&btnG=Google otsing&aq=f&aqi=&aql=&oq=retseptid&gs_rfai=&fp=a8395a651827c450
Voi käyttää Google:en käännöstä: http://translate.google.ee/#
silloin esim.:
http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839- ------------ http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839
http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all --------- http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all&act=url
ovat luettavissa suomalaiselle, jos vähään älyä käyttää. - viittiks vilasta
Eesti rahvusköök kirjoitti:
_________Eestin ruoka1516.9.2010 16:47
Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.______________________
Minkälaisesta mainostamisesta on kyse?
Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta.
Reseptit pystyy jokainen guuglamalla löydämään: http://www.google.com/webhp?hl=et#hl=et&source=hp&biw=&bih=&q=retseptid&btnG=Google otsing&aq=f&aqi=&aql=&oq=retseptid&gs_rfai=&fp=a8395a651827c450
Voi käyttää Google:en käännöstä: http://translate.google.ee/#
silloin esim.:
http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839- ------------ http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839
http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all --------- http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all&act=url
ovat luettavissa suomalaiselle, jos vähään älyä käyttää.kinkku ei siihen kuulu
http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=16
ja kuvasta jo selkenee mistä on kyse.
Paljon tuotu mukaan muutakin.
http://www.toidusonastikud.ee/viro-suomi-ruokasanasto.php - luettavaksi
viittiks vilasta kirjoitti:
kinkku ei siihen kuulu
http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=16
ja kuvasta jo selkenee mistä on kyse.
Paljon tuotu mukaan muutakin.
http://www.toidusonastikud.ee/viro-suomi-ruokasanasto.phphttp://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_cuisine
Tarmokkaasti Tartossa
http://thepauperedchef.com/2006/07/learning_the_tr.html
ja alkusasukkaiden perinneruokaa
http://www.kokaraamat.ee/rahvustoidud.php?cat=1 - raaka-ainetta?
Eesti rahvusköök kirjoitti:
_________Eestin ruoka1516.9.2010 16:47
Lienee melko turha mailata tänne noita eestiläisiä ruokakaupan linkkejä mainosmielessä. Ennemminkin olisi hyvä kertoa vähän eestiläisestä ruokaperinteestä, mutta ilmeisesti rahkeet eivät vastaajilla riitä.______________________
Minkälaisesta mainostamisesta on kyse?
Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta.
Reseptit pystyy jokainen guuglamalla löydämään: http://www.google.com/webhp?hl=et#hl=et&source=hp&biw=&bih=&q=retseptid&btnG=Google otsing&aq=f&aqi=&aql=&oq=retseptid&gs_rfai=&fp=a8395a651827c450
Voi käyttää Google:en käännöstä: http://translate.google.ee/#
silloin esim.:
http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839- ------------ http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?g=839
http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all --------- http://translate.google.ee/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=et&tl=fi&u=http://www.toidutare.ee/retsept.php?show=all&act=url
ovat luettavissa suomalaiselle, jos vähään älyä käyttää."Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta. "
Mitäköhän raaka-aineista Virosta löytyy sellaisia, mitä Suomesta ei saisi normalissakin kaupassa? Näkemistäni tulee mieleen ainoastaan lehmän utareet, joita olen nähnyt Virossa kaupan, mutta en vielä Suomessa koskaan. Eikä taida olla Viron ruokakaupassakaan.
Einekset yms. saattavat olla erilaisia kuin tälläpuolen, mutta raaka-aineet kyllä melkolailla samoja. - nyt vaan kokkaamaan
raaka-ainetta? kirjoitti:
"Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta. "
Mitäköhän raaka-aineista Virosta löytyy sellaisia, mitä Suomesta ei saisi normalissakin kaupassa? Näkemistäni tulee mieleen ainoastaan lehmän utareet, joita olen nähnyt Virossa kaupan, mutta en vielä Suomessa koskaan. Eikä taida olla Viron ruokakaupassakaan.
Einekset yms. saattavat olla erilaisia kuin tälläpuolen, mutta raaka-aineet kyllä melkolailla samoja.Silakkakeitto
Räimesupp
3/4 kg tuoreita silakoita
3/4 L vettä
suolaa
1 laakerinlehti
2 maustepippuria
1 sipuli
1 porkkana
6-7 perunaa
3/4 L maitoa
1 tl kylmää voita
1 rkl tilliä
Perkaa silakat ja poista selkäruodot. Huuhtaise kalat ja ripottele niille hiukan suolaa. Huuhdo selkäruodot ja kiehauta ne mausteiden ja sipulin kanssa. Anna kiehua vielä 10 - 12 min. Siivilöi liemi ja kiehauta taas. Lisää porkkana ja perunat paloiteltuina ja kiehauta ne kypsiksi (leikkaa perunat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät nopeammin). Pane liemeen kalafileet, kaada joukkoon maito ja keitä hiljalleen muutama minuutti, niin että myös silakat kypsyvät. Lisää nokare voita, mausta suolalla ja ripottele tillisilppu keittoon.
Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986
------------------------------
Karpalokiisseli
Jõhvikakisell
1/3 L karpaloita
pala kanelia
n. 1 1/4 L vettä
1 - 2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja, 1 dl vettä
Murskaa karpalot, lisää vesi ja kaneli. Kun mehu on kiehahtanut, siivilöi se ja kaada takaisin kattilaan. Kiehauta ja hämmennä joukkoon veteen sekoitetut perunajauhot. Anna kiehahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle vähän sokeria. Tarjoa kylmänä maidon tai kuohukerman kera.
Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986
ja vanhempaa tekstiä
http://www.salonviroseura.net/ruoka.htm
Kukaan ei ole kääntänyt Kuldse Notsu Kõrts kokaraamat, see on ilusa -
http://www.hotelstpetersbourg.com/kuldse-notsu-korts.html
http://www.kokaraamat.ee/rahvustoidud.php?cat=1 perinneruokaa
käännös apuun http://kaannos.com/sanastot/listaa - matkoilla koettua
nyt vaan kokkaamaan kirjoitti:
Silakkakeitto
Räimesupp
3/4 kg tuoreita silakoita
3/4 L vettä
suolaa
1 laakerinlehti
2 maustepippuria
1 sipuli
1 porkkana
6-7 perunaa
3/4 L maitoa
1 tl kylmää voita
1 rkl tilliä
Perkaa silakat ja poista selkäruodot. Huuhtaise kalat ja ripottele niille hiukan suolaa. Huuhdo selkäruodot ja kiehauta ne mausteiden ja sipulin kanssa. Anna kiehua vielä 10 - 12 min. Siivilöi liemi ja kiehauta taas. Lisää porkkana ja perunat paloiteltuina ja kiehauta ne kypsiksi (leikkaa perunat isommiksi paloiksi, koska ne kypsyvät nopeammin). Pane liemeen kalafileet, kaada joukkoon maito ja keitä hiljalleen muutama minuutti, niin että myös silakat kypsyvät. Lisää nokare voita, mausta suolalla ja ripottele tillisilppu keittoon.
Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986
------------------------------
Karpalokiisseli
Jõhvikakisell
1/3 L karpaloita
pala kanelia
n. 1 1/4 L vettä
1 - 2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja, 1 dl vettä
Murskaa karpalot, lisää vesi ja kaneli. Kun mehu on kiehahtanut, siivilöi se ja kaada takaisin kattilaan. Kiehauta ja hämmennä joukkoon veteen sekoitetut perunajauhot. Anna kiehahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle vähän sokeria. Tarjoa kylmänä maidon tai kuohukerman kera.
Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986
ja vanhempaa tekstiä
http://www.salonviroseura.net/ruoka.htm
Kukaan ei ole kääntänyt Kuldse Notsu Kõrts kokaraamat, see on ilusa -
http://www.hotelstpetersbourg.com/kuldse-notsu-korts.html
http://www.kokaraamat.ee/rahvustoidud.php?cat=1 perinneruokaa
käännös apuun http://kaannos.com/sanastot/listaahttp://ingankeittokomero.blogit.fi/aiheet/ympari-maailmaa/viro
karjalanpaistia ja salaattia - virolainen n44
raaka-ainetta? kirjoitti:
"Viron ruoassa käytetään muuten semmoisia raaka-aineita, mitä Suomesta ei saa muualta, kuin Viron ruokakaupasta. "
Mitäköhän raaka-aineista Virosta löytyy sellaisia, mitä Suomesta ei saisi normalissakin kaupassa? Näkemistäni tulee mieleen ainoastaan lehmän utareet, joita olen nähnyt Virossa kaupan, mutta en vielä Suomessa koskaan. Eikä taida olla Viron ruokakaupassakaan.
Einekset yms. saattavat olla erilaisia kuin tälläpuolen, mutta raaka-aineet kyllä melkolailla samoja.ehhee... en ole koskaan nähnyt lehmään utareita mynnissä edes syvälä venäjänajalla (neuvoston siis):)))
hapankaalit ja -kurkut ovat saksalaisajalta, suolakurkut jms venäjältä.
hmm virossa en ole nähnyt maksalaattikoa, täällä syön nämmä. tuttu suomalainen perhe osta maksalaattikoa koiralle:D - sylttysaara
kaubaturg kaubamaja myy siansorkkia seajalg ja siitä syltty
http://keskustelu.suomi24.fi/t/5129791/syltty-siansorkista
ite ohje
http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/reseptit/resepti/isoaidin-painosyltty/5653356
http://toidutare.ee/rahvusköögid
- sapeli hammas tiiker
kyllä viron huorat on parhaita
- Latviyöööh
Katsopa olisiko lähimmässä kirjastossa saatavilla V.V.Pohlebkinin opus Neuvostoliiton kansalliset keittiöt. Sieltä löytyisi kaikkiin Baltian maihin reseptit.
Latvialainen ruoka on kyllä hirveää, en suosittele. Käytännössä sitä, että keitä puuro ilman suolaa, keitä perunat ja muusaa, sekoita puuro ja potut, lisää piimää äläkä edelleenkään lisää suolaa, anna käydä noin vuorokausi. Sitten yritä nauttia. Halutessasi voit höystää tillillä. - suola itse lisäten
"Zakuska- venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan", Lindström-Kohanov-Patala ja
"Neuvostoliiton kansalliset keittiöt", V.V. Pohlebkin, ovat kaksi sellaista, joita olen usein nähnyt divareissa, kirppareilla jne.
Ei muuta kuin kampi käteen tai kiertelemään, löytynevät.
tai hakuseen http://www.antikka.net/
http://www.datsha.com/ruokanurkka/ - lukuset
http://kokaraamat.ee/?page_id=3849&lang=en englanniksi
- kotonolKarjalas
Tallinnasta virolaista
https://www.visittallinn.ee/fin/matkailija/loyda-tallinna/jutut-vinkit/virolainen-keittio/aid-18468/virolainen-keittio-ja-virolaiset-ravintolat
rahtaan toorpiim/raakamaito, kitsepiim/kilinmaito , karhunlaukka voi. Kevään kahunlaukkaa pakkasssa. Karask leipä
https://www.youtube.com/watch?v=x0f1RZwl_kc
Nikolayn piirakat.
Keskturg kaubahall pohjakerroksen lihasmaailma; vasikkaa mm ja syksymmällä pupua häntätupsuineen . Sianliha liikiöitä a la occobucco uunissa kera vihannesten. Hiukopalana torilta tseburek
Astelpaju /tyrni kova sana .... oli muuten mustaseljaakin. - Rahola
Unohtamatta niitä kuuluisia pottuja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1213040Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen342443Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092071- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711388Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2611133- 621067
- 711054