tom yum - neuvoa kaipaan

thaimaalaista

Voisiko joku, joka osaa laittaa thaimaalaista, neuvoa ystävällisesti? Sain ison pussin "dried tom yum mix" -sekoitusta. Siinä on kokonaisia kuivattuja chilejä, sitruunaruohoa, galangaa, limeä. Miten sitä käytetään? Liotetaanko ne jotenkin keiton pohjaksi vai jauhetaan vai mitä... joo, en tosiaan ole itse mikään jaakko kolmonen, joten olisi tosi kiva, jos joku neuvoisi, kun en ole netistäkään ohjeita löytänyt.

3

840

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 34

      Kyseessähän on thaikeittiöön kuuluva perussoppa, joka voidaan tehdä tietysti aivan alkaen perusaineista, mutta oikotienä onneen löytyy näitä kuivattuja Tom Yum-aineksia tai purkissa olevaa Tom Yum-sosetta.

      Kummatkin lisätään keittopohjaan, mutta kuivattuja aineksia joutuu hauduttamaan tovin kauemmin, jotta ne imevät nestettä riittävästi ja pehmenevät sekä luovuttavat makuaan soppaan. Tom Yumin keittopohjahan on yleensä kanalientä laimennettuna vedellä ja tähän lisätään sitten makuainekset: sitruunaruoho, sienet ja maustetaan galangalla, limella, inkiväärillä, korianterilla, valkosipulilla yms. Kalakastike kuuluu pakollisiin makuihin.

      Chili, jota tässä mixissäkin on, lisätään yleensä lopuksi ja sitä on vähän paikasta ja asiakkaasta riippuen hotista oikein hottiin. Ripotellessa tätä kuivamixiä kannattaa olla varovainen koska ne chilit tahtovat tippua sieltä ensimmäisenä pataan. Yleensäkin kehoittaisin vähän varovaisuuteen ensimaistolla, kannattaa ottaa selvää mixin tulisuudesta ensin. Aloita parilla ruokalusikallisella ja maistele.

      Tom Yumin makeus haetaan palmusokerilla. Lopuksi lisätään pääraaka-aineet, katkaravut, äyriäiset, esikeitetyt kananpalat, mahdollisesti tofu tms. lisuke.

      Tom Yum on Thaimaan katukeittiön parasta antia sekä monen hyvän ravintolan listalla. Turistipaikkojen Tom Yumit ovat hiirenkusta eivätkä verrattavissa itse tehtyyn. Thaimaa on parhaita paikkoja pettää hölmö turisti ruokajutuissa.

      • herkkuja tässä

        Alkuruoat

        Tom Yum Gung (Tulinen kana-katkarapukeitto)

        300 g broilerin rintafilettä
        1 kanaliemikuutio
        400 g kookosmaitoa
        2 cm pala raastetua inkivääriä
        sitruunaruohon varsi
        2 valkosipulinkynttä
        reilusti tuoretta korianteria
        2 chiliä (maun mukaan mutta tulista kuuluisi olla)
        2 rkl kalakastiketta
        1 rkl sokeria
        suolaa
        limen mehua ja raastettua kuorta
        150 g isoja katkarapuja
        pilkottua kevätsipulia


        Keitetään broilerit kypsiksi (n 30 min) jonka jälkeen viipaloidaan sopivan kypsiksi. Lisätään kattilaan kookosmaito, sitruunaruohjo, inkivääri, valkosipuli ja chilit sekä sokeri, suola ja kalakastike. Annetaan hautua parikymmentä minuuttia. Lisätään lopuksi keittoon katkaravut, limenmehu, korianteri ja purjo ja haudutetaan vielä pari minuuttia.

        Wontonit
        Öljyä paistamiseen
        Taikina
        1 muna
        3-4 dl jauhoja
        1 tl suolaa
        tarvittaessa vettä

        Täyte
        200 g jauhelihaa
        kevätsipulia
        raastettua inkivääriä
        chiliä
        valkosipulia
        suolaa ja pippuria
        soijaa
        korianteria
        2 rkl sesamöljyä

        Vaivataan taikina tasaiseksi ja jätetään kylmään puoleksi tunniksi. Tehdään sillä välin täyte, eli hienonnetaan ainekset ja sekoitetaan nämä kulhossa. Tämän jälkeen kaulitaan taikina noin millin paksuiseksi levyksi ja leikataan siitä halkaisijaltaan noin 10 cm kiekkoja. Asetetaan teelusikallinen täytettä taikinan päälle, kostutetaan vedellä tämän reunat ja sormilla rypytetään nyytti umpeen. Tähän vaiheeseen wontonit voidaan tehdä jo hyvissä ajoin ja säilyttää sitten jääkaapissa paisamista varten. Nyytit voidaan höyryttää tai keittää vedessä, kypsiksi mutta tällä kertaa halusimme näistä rapeakuorisia ja uppopaistoimme ne öljyssä noin 3-4 minuutin ajan.

        Lisää Herkkuja http://vellikello.blogspot.com/2009/08/ruokamatka-thaimaahan.html


      • thaimaalaista

        Kiitos kolmenelkku tosi paljon! Keiton reseptejä olin löytänytkin netistä, mutten tosiaan osannut käyttää tuota kuivattua seosta, nytpä osaan, kokkailu alkaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1083
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      850
    4. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    5. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      750
    6. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    7. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      12
      744
    8. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      15
      740
    9. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      47
      728
    10. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      714
    Aihe