tom yum - neuvoa kaipaan

thaimaalaista

Voisiko joku, joka osaa laittaa thaimaalaista, neuvoa ystävällisesti? Sain ison pussin "dried tom yum mix" -sekoitusta. Siinä on kokonaisia kuivattuja chilejä, sitruunaruohoa, galangaa, limeä. Miten sitä käytetään? Liotetaanko ne jotenkin keiton pohjaksi vai jauhetaan vai mitä... joo, en tosiaan ole itse mikään jaakko kolmonen, joten olisi tosi kiva, jos joku neuvoisi, kun en ole netistäkään ohjeita löytänyt.

3

869

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 34

      Kyseessähän on thaikeittiöön kuuluva perussoppa, joka voidaan tehdä tietysti aivan alkaen perusaineista, mutta oikotienä onneen löytyy näitä kuivattuja Tom Yum-aineksia tai purkissa olevaa Tom Yum-sosetta.

      Kummatkin lisätään keittopohjaan, mutta kuivattuja aineksia joutuu hauduttamaan tovin kauemmin, jotta ne imevät nestettä riittävästi ja pehmenevät sekä luovuttavat makuaan soppaan. Tom Yumin keittopohjahan on yleensä kanalientä laimennettuna vedellä ja tähän lisätään sitten makuainekset: sitruunaruoho, sienet ja maustetaan galangalla, limella, inkiväärillä, korianterilla, valkosipulilla yms. Kalakastike kuuluu pakollisiin makuihin.

      Chili, jota tässä mixissäkin on, lisätään yleensä lopuksi ja sitä on vähän paikasta ja asiakkaasta riippuen hotista oikein hottiin. Ripotellessa tätä kuivamixiä kannattaa olla varovainen koska ne chilit tahtovat tippua sieltä ensimmäisenä pataan. Yleensäkin kehoittaisin vähän varovaisuuteen ensimaistolla, kannattaa ottaa selvää mixin tulisuudesta ensin. Aloita parilla ruokalusikallisella ja maistele.

      Tom Yumin makeus haetaan palmusokerilla. Lopuksi lisätään pääraaka-aineet, katkaravut, äyriäiset, esikeitetyt kananpalat, mahdollisesti tofu tms. lisuke.

      Tom Yum on Thaimaan katukeittiön parasta antia sekä monen hyvän ravintolan listalla. Turistipaikkojen Tom Yumit ovat hiirenkusta eivätkä verrattavissa itse tehtyyn. Thaimaa on parhaita paikkoja pettää hölmö turisti ruokajutuissa.

      • herkkuja tässä

        Alkuruoat

        Tom Yum Gung (Tulinen kana-katkarapukeitto)

        300 g broilerin rintafilettä
        1 kanaliemikuutio
        400 g kookosmaitoa
        2 cm pala raastetua inkivääriä
        sitruunaruohon varsi
        2 valkosipulinkynttä
        reilusti tuoretta korianteria
        2 chiliä (maun mukaan mutta tulista kuuluisi olla)
        2 rkl kalakastiketta
        1 rkl sokeria
        suolaa
        limen mehua ja raastettua kuorta
        150 g isoja katkarapuja
        pilkottua kevätsipulia


        Keitetään broilerit kypsiksi (n 30 min) jonka jälkeen viipaloidaan sopivan kypsiksi. Lisätään kattilaan kookosmaito, sitruunaruohjo, inkivääri, valkosipuli ja chilit sekä sokeri, suola ja kalakastike. Annetaan hautua parikymmentä minuuttia. Lisätään lopuksi keittoon katkaravut, limenmehu, korianteri ja purjo ja haudutetaan vielä pari minuuttia.

        Wontonit
        Öljyä paistamiseen
        Taikina
        1 muna
        3-4 dl jauhoja
        1 tl suolaa
        tarvittaessa vettä

        Täyte
        200 g jauhelihaa
        kevätsipulia
        raastettua inkivääriä
        chiliä
        valkosipulia
        suolaa ja pippuria
        soijaa
        korianteria
        2 rkl sesamöljyä

        Vaivataan taikina tasaiseksi ja jätetään kylmään puoleksi tunniksi. Tehdään sillä välin täyte, eli hienonnetaan ainekset ja sekoitetaan nämä kulhossa. Tämän jälkeen kaulitaan taikina noin millin paksuiseksi levyksi ja leikataan siitä halkaisijaltaan noin 10 cm kiekkoja. Asetetaan teelusikallinen täytettä taikinan päälle, kostutetaan vedellä tämän reunat ja sormilla rypytetään nyytti umpeen. Tähän vaiheeseen wontonit voidaan tehdä jo hyvissä ajoin ja säilyttää sitten jääkaapissa paisamista varten. Nyytit voidaan höyryttää tai keittää vedessä, kypsiksi mutta tällä kertaa halusimme näistä rapeakuorisia ja uppopaistoimme ne öljyssä noin 3-4 minuutin ajan.

        Lisää Herkkuja http://vellikello.blogspot.com/2009/08/ruokamatka-thaimaahan.html


      • thaimaalaista

        Kiitos kolmenelkku tosi paljon! Keiton reseptejä olin löytänytkin netistä, mutten tosiaan osannut käyttää tuota kuivattua seosta, nytpä osaan, kokkailu alkaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      120
      3021
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      30
      2434
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2415
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      2051
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1670
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1378
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      289
      1212
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      260
      1120
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      62
      1057
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1054
    Aihe