tom yum - neuvoa kaipaan

thaimaalaista

Voisiko joku, joka osaa laittaa thaimaalaista, neuvoa ystävällisesti? Sain ison pussin "dried tom yum mix" -sekoitusta. Siinä on kokonaisia kuivattuja chilejä, sitruunaruohoa, galangaa, limeä. Miten sitä käytetään? Liotetaanko ne jotenkin keiton pohjaksi vai jauhetaan vai mitä... joo, en tosiaan ole itse mikään jaakko kolmonen, joten olisi tosi kiva, jos joku neuvoisi, kun en ole netistäkään ohjeita löytänyt.

3

944

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 34

      Kyseessähän on thaikeittiöön kuuluva perussoppa, joka voidaan tehdä tietysti aivan alkaen perusaineista, mutta oikotienä onneen löytyy näitä kuivattuja Tom Yum-aineksia tai purkissa olevaa Tom Yum-sosetta.

      Kummatkin lisätään keittopohjaan, mutta kuivattuja aineksia joutuu hauduttamaan tovin kauemmin, jotta ne imevät nestettä riittävästi ja pehmenevät sekä luovuttavat makuaan soppaan. Tom Yumin keittopohjahan on yleensä kanalientä laimennettuna vedellä ja tähän lisätään sitten makuainekset: sitruunaruoho, sienet ja maustetaan galangalla, limella, inkiväärillä, korianterilla, valkosipulilla yms. Kalakastike kuuluu pakollisiin makuihin.

      Chili, jota tässä mixissäkin on, lisätään yleensä lopuksi ja sitä on vähän paikasta ja asiakkaasta riippuen hotista oikein hottiin. Ripotellessa tätä kuivamixiä kannattaa olla varovainen koska ne chilit tahtovat tippua sieltä ensimmäisenä pataan. Yleensäkin kehoittaisin vähän varovaisuuteen ensimaistolla, kannattaa ottaa selvää mixin tulisuudesta ensin. Aloita parilla ruokalusikallisella ja maistele.

      Tom Yumin makeus haetaan palmusokerilla. Lopuksi lisätään pääraaka-aineet, katkaravut, äyriäiset, esikeitetyt kananpalat, mahdollisesti tofu tms. lisuke.

      Tom Yum on Thaimaan katukeittiön parasta antia sekä monen hyvän ravintolan listalla. Turistipaikkojen Tom Yumit ovat hiirenkusta eivätkä verrattavissa itse tehtyyn. Thaimaa on parhaita paikkoja pettää hölmö turisti ruokajutuissa.

      • herkkuja tässä

        Alkuruoat

        Tom Yum Gung (Tulinen kana-katkarapukeitto)

        300 g broilerin rintafilettä
        1 kanaliemikuutio
        400 g kookosmaitoa
        2 cm pala raastetua inkivääriä
        sitruunaruohon varsi
        2 valkosipulinkynttä
        reilusti tuoretta korianteria
        2 chiliä (maun mukaan mutta tulista kuuluisi olla)
        2 rkl kalakastiketta
        1 rkl sokeria
        suolaa
        limen mehua ja raastettua kuorta
        150 g isoja katkarapuja
        pilkottua kevätsipulia


        Keitetään broilerit kypsiksi (n 30 min) jonka jälkeen viipaloidaan sopivan kypsiksi. Lisätään kattilaan kookosmaito, sitruunaruohjo, inkivääri, valkosipuli ja chilit sekä sokeri, suola ja kalakastike. Annetaan hautua parikymmentä minuuttia. Lisätään lopuksi keittoon katkaravut, limenmehu, korianteri ja purjo ja haudutetaan vielä pari minuuttia.

        Wontonit
        Öljyä paistamiseen
        Taikina
        1 muna
        3-4 dl jauhoja
        1 tl suolaa
        tarvittaessa vettä

        Täyte
        200 g jauhelihaa
        kevätsipulia
        raastettua inkivääriä
        chiliä
        valkosipulia
        suolaa ja pippuria
        soijaa
        korianteria
        2 rkl sesamöljyä

        Vaivataan taikina tasaiseksi ja jätetään kylmään puoleksi tunniksi. Tehdään sillä välin täyte, eli hienonnetaan ainekset ja sekoitetaan nämä kulhossa. Tämän jälkeen kaulitaan taikina noin millin paksuiseksi levyksi ja leikataan siitä halkaisijaltaan noin 10 cm kiekkoja. Asetetaan teelusikallinen täytettä taikinan päälle, kostutetaan vedellä tämän reunat ja sormilla rypytetään nyytti umpeen. Tähän vaiheeseen wontonit voidaan tehdä jo hyvissä ajoin ja säilyttää sitten jääkaapissa paisamista varten. Nyytit voidaan höyryttää tai keittää vedessä, kypsiksi mutta tällä kertaa halusimme näistä rapeakuorisia ja uppopaistoimme ne öljyssä noin 3-4 minuutin ajan.

        Lisää Herkkuja http://vellikello.blogspot.com/2009/08/ruokamatka-thaimaahan.html


      • thaimaalaista

        Kiitos kolmenelkku tosi paljon! Keiton reseptejä olin löytänytkin netistä, mutten tosiaan osannut käyttää tuota kuivattua seosta, nytpä osaan, kokkailu alkaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      39
      2417
    2. Arvaa mitä mies

      Aion pilata elämäsi totaalisesti. Kyllä, totaalisesti.
      Ikävä
      58
      1402
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1323
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1313
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1201
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      40
      929
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      122
      818
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      31
      761
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      23
      606
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      58
      586
    Aihe