Eli selittäkääs nyt aloittelijalle ihan alusta loppuun miten wokki tehdään. Ja nimenomaan tuoreista kasviksista, ei niistä kammottavista pakasteista.
1. Minkä lämpöinen pannu? Onko koko ajan sama lämpötila?
2. Paljonko öljyä?
3. Missä vaiheessa maustetaan?
4. Onko välttämätöntä olla wokkipannu?
5. Sekoitellaanko koko ajan, vai aina välillä?
Tuossa nyt vain muutama kysymys jotka juolahti mieleen. En tosiaan koskaan ole wokkia tehnyt. Tänään yritin, eikä siitä kyllä tullut yhtään mitään :D . Joten neuvoja kehiin, kiitos :)
Wokki tuoreista kasviksista
4
9660
Vastaukset
- Panhandle
1. Kuuma, muttei niin kuuma, että kasvikset palavat. Vaikka ne leikataan tosi kapeiksi suikaleiksi, pitää kuitenkin antaa aikaa niiden kypsymiselle.
2. Riippuu wokkiannoksen suuruudesta, 2-4 hengelle tarvittavaan annokseen käytän yleensä 1-2 rkl.
3. Riippuu mausteesta, joidenkin mausteiden maku tulee esiin vasta kun ne ovat hetken hautuneet rasvassa. Jos käytät valmiita mausteseoksia, katso pussista ohje.
4. Ei tietenkään, wokkia voi ihan hyvin tehdä myös tavallisessa isossa paistinpannussa. Korkealaitainen on hyvä, koska siihen mahtuu enemmän aineksia.
5. Ei tarvitse koko aikaa sekoittaa, aina välillä riittää, varsinkin jos pannu ei ole liian kuuma.
Miten niin "ei tullut mitään"? Mikä siinä mielestäsi meni pieleen?- Kuusankukka
Kiitoksia!
Jokin siinä ainakin paloi. Mietin kyllä, että olisivatko olleet mausteet. Pitäisi varmaan lisätä myöhemmin, koska jotenkin vaikutti että itse kasvikset eivät olisi palaneet. Ja jostain nyt äsken luin, että wokkipannun kuuluisi olla oikeasti niin kuuma, ettei sitä sähköhellalla saa aikaan, joten tuskinpa kasvisten kuuluisi palaa. Jotenkin jäi muutenkin epävarma olo, mutta kaippa se siitä harjoittelemalla :D.
Millä lämmöllä sitten yleensä pidät hellaa kun teet wokkia?
- ''''''
Tänään teen wokkia itse:
-porkkanaa
-kaalia
-sipulia
-valkosipulia
-lanttua
-paprikaa
-parsaa
-purjoa
- mausteena soijakastike, suola ja mustapippuri
Kuuma pannu ja reilusti öljyä ja kääntelen pihdeillä aika useasti, en jätä pannua vahtimatta.
Nautinnollisia wok-hetkiä - 13
Wokki ei ole ruoka vaan tapa valmistaa itämaisittakin ruokaa ns. wokkipannussa. Wokkipannun omisuudet ovat se, että se lämpiää nopeasti ohuen pohjansa ansiosta, kupera muoto sallii ainesten pyöräyttelyn pannussa paiston ajan, jolloin ne peittyvät helpommin mausteisiin yms. ja kypsyvät tasaisemmin. Paistinpannulla ei siis saa aikaan samaa lopputulosta kuin wokilla, mutta paremman puutteessa... Wokkopannu kuumennetaan hyvin kuumaksi, jotta raaka-aineet voidaan pikapaistaa, jolloin niiden maku säilyy parhaiten.
Melkein mitä vain voi wokata, mutta kaikki täytyy pilkkoa hyvin pieneksi ja ne pikapaistetaan useimmiten. Wokissa ei yleensä haudutella muutamaa minuuttia kauemmin mitään. Tyypillisesti eri aineeksen paistetaan erikseen ja yhdistetään vasta aivan lopussa maustamista varten.
Useimpien wokkien pohja muodostuu kohtuullisesta mnäärästä öljyä, sipulista ja valkosipulista. Lisätään pieneksi kuutioitu pääraaka-aines - kala, liha, juures - pikapaistetaan, nostetaan syrjään, sitten vihannekset, pikapaistetaan. Pääraaka-aine takaisin wokkiin ja lisätään mahdolliset mausteet, makujuurekset yms. ja maustekastikkeet.
Lopuksi liemi suurustetaan, jos näin halutaan.
Jos katsot kotimaisia ns. wokkireseptejä onnistut kyllä suomalaisttain, mutta varsinaisen wok-ruoan kanssa niillä ei ole juurikaan tekemistä. Wokkaus on kehitetty maissa, joissa on vähän polttoainetta ruoanvalmistukseen, ruoka tehdään avotulella ja syödään puikoilla. Tällaiseen valmistukseen wok on oiva tapa ja oiva astia tehdä ruokaa. Tämä meidän kotiwokkaamisemme on useimiten vain trendipelleilyä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 713115
- 922885
- 512125
Mietin että
Onko tästä enää paluuta entiseen? Ainut asia joka päiviini toi taannoin iloa, oli meidän yhteinen hassuttelu ja huumorin201575- 151349
Nyt rupeaa löytymään talonmiestä ja muuta sankaria hallipaloon
Kyllä on naurettavia juttuja tuossa paikallislehdessä, että saa tosiaan nauraa niille..51348Aaamu on täällä taas!
Hyvää ja rauhallista työpäivää rakkauteni. Kunpa vaan hymyilisit enemmän. Toivon, että joku kaunis päivä kanssani et vaa131311- 191284
Tajusin vaan...
Että olen pelkkä kroonistunut mielisairas. Olen sairauspäissäni luullut itsestäni liikaa. Luulin, että olen vain korkein131273Noin ulkonäkö-jutut ei multa
Nainen, koskaan en ole kirjoittanut siitä mitään ilkeää. Ei kuulu tapoihin241232