Wokki tuoreista kasviksista

Kuusankukka

Eli selittäkääs nyt aloittelijalle ihan alusta loppuun miten wokki tehdään. Ja nimenomaan tuoreista kasviksista, ei niistä kammottavista pakasteista.
1. Minkä lämpöinen pannu? Onko koko ajan sama lämpötila?
2. Paljonko öljyä?
3. Missä vaiheessa maustetaan?
4. Onko välttämätöntä olla wokkipannu?
5. Sekoitellaanko koko ajan, vai aina välillä?

Tuossa nyt vain muutama kysymys jotka juolahti mieleen. En tosiaan koskaan ole wokkia tehnyt. Tänään yritin, eikä siitä kyllä tullut yhtään mitään :D . Joten neuvoja kehiin, kiitos :)

4

9647

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      1. Kuuma, muttei niin kuuma, että kasvikset palavat. Vaikka ne leikataan tosi kapeiksi suikaleiksi, pitää kuitenkin antaa aikaa niiden kypsymiselle.
      2. Riippuu wokkiannoksen suuruudesta, 2-4 hengelle tarvittavaan annokseen käytän yleensä 1-2 rkl.
      3. Riippuu mausteesta, joidenkin mausteiden maku tulee esiin vasta kun ne ovat hetken hautuneet rasvassa. Jos käytät valmiita mausteseoksia, katso pussista ohje.
      4. Ei tietenkään, wokkia voi ihan hyvin tehdä myös tavallisessa isossa paistinpannussa. Korkealaitainen on hyvä, koska siihen mahtuu enemmän aineksia.
      5. Ei tarvitse koko aikaa sekoittaa, aina välillä riittää, varsinkin jos pannu ei ole liian kuuma.

      Miten niin "ei tullut mitään"? Mikä siinä mielestäsi meni pieleen?

      • Kuusankukka

        Kiitoksia!
        Jokin siinä ainakin paloi. Mietin kyllä, että olisivatko olleet mausteet. Pitäisi varmaan lisätä myöhemmin, koska jotenkin vaikutti että itse kasvikset eivät olisi palaneet. Ja jostain nyt äsken luin, että wokkipannun kuuluisi olla oikeasti niin kuuma, ettei sitä sähköhellalla saa aikaan, joten tuskinpa kasvisten kuuluisi palaa. Jotenkin jäi muutenkin epävarma olo, mutta kaippa se siitä harjoittelemalla :D.

        Millä lämmöllä sitten yleensä pidät hellaa kun teet wokkia?


    • ''''''

      Tänään teen wokkia itse:

      -porkkanaa
      -kaalia
      -sipulia
      -valkosipulia
      -lanttua
      -paprikaa
      -parsaa
      -purjoa
      - mausteena soijakastike, suola ja mustapippuri

      Kuuma pannu ja reilusti öljyä ja kääntelen pihdeillä aika useasti, en jätä pannua vahtimatta.

      Nautinnollisia wok-hetkiä

    • 13

      Wokki ei ole ruoka vaan tapa valmistaa itämaisittakin ruokaa ns. wokkipannussa. Wokkipannun omisuudet ovat se, että se lämpiää nopeasti ohuen pohjansa ansiosta, kupera muoto sallii ainesten pyöräyttelyn pannussa paiston ajan, jolloin ne peittyvät helpommin mausteisiin yms. ja kypsyvät tasaisemmin. Paistinpannulla ei siis saa aikaan samaa lopputulosta kuin wokilla, mutta paremman puutteessa... Wokkopannu kuumennetaan hyvin kuumaksi, jotta raaka-aineet voidaan pikapaistaa, jolloin niiden maku säilyy parhaiten.

      Melkein mitä vain voi wokata, mutta kaikki täytyy pilkkoa hyvin pieneksi ja ne pikapaistetaan useimmiten. Wokissa ei yleensä haudutella muutamaa minuuttia kauemmin mitään. Tyypillisesti eri aineeksen paistetaan erikseen ja yhdistetään vasta aivan lopussa maustamista varten.

      Useimpien wokkien pohja muodostuu kohtuullisesta mnäärästä öljyä, sipulista ja valkosipulista. Lisätään pieneksi kuutioitu pääraaka-aines - kala, liha, juures - pikapaistetaan, nostetaan syrjään, sitten vihannekset, pikapaistetaan. Pääraaka-aine takaisin wokkiin ja lisätään mahdolliset mausteet, makujuurekset yms. ja maustekastikkeet.

      Lopuksi liemi suurustetaan, jos näin halutaan.

      Jos katsot kotimaisia ns. wokkireseptejä onnistut kyllä suomalaisttain, mutta varsinaisen wok-ruoan kanssa niillä ei ole juurikaan tekemistä. Wokkaus on kehitetty maissa, joissa on vähän polttoainetta ruoanvalmistukseen, ruoka tehdään avotulella ja syödään puikoilla. Tällaiseen valmistukseen wok on oiva tapa ja oiva astia tehdä ruokaa. Tämä meidän kotiwokkaamisemme on useimiten vain trendipelleilyä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet toisen kanssa

      ...ja minä yhä vain sinua kaipaan. Tiedän ettet ole onnellinen siellä. Älä hukkaa aitoa onnea ja rakkautta hukkaan vain
      Ikävä
      225
      1598
    2. Näytit taas lihoneen.

      Tynnyri se vaan kasvaa.
      Ikävä
      37
      1459
    3. Kuka teistä on paras nainen

      A-nainen? J-nainen? K-nainen? M-nainen? S-nainen? Vai kenties joku muu...? 😊
      Ikävä
      63
      1299
    4. Immu otti pataan

      Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      74
      1290
    5. Onko jotain mistä

      Olet huolissasi kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      78
      1214
    6. Osaako joku selittää tätä

      Että miksi mulle on joka toinen ventovieras ihminen tyly ainakin ilmeillään ja eleillään?
      Ikävä
      76
      1199
    7. Jos me joskus nähtäisiin

      niin ei kai sen vielä tarvitsisi merkitä sen enempää? Ja voihan olla ettei kumpikaan enää siinä vaiheessa edes haluaisi
      Ikävä
      103
      1173
    8. Koska vietät

      Yhteisen yön kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      54
      1008
    9. Lesken uusi

      Onko totta että puolangan kunnalla töissä ollut mies joka kuoli niin sen vaimolla jo uusi lohduttaja. Pitäneekö paikkans
      Puolanka
      18
      1002
    10. Persun suusta:"Köyhät on luusereita ja ansaitsevat köyhyyden"

      Ministeri Juuston apulainen näin uhoaa. Mitäs siinä. Kyllä on jo tiedetty muutaman vuoden hallitustyön pohjalta että per
      Lieksa
      181
      894
    Aihe